Zo haal je alles uit Kodi
Onder mediafanaten is Kodi inmiddels een gevestigde naam. Logisch, want dit veelzijdige programma is voor allerlei apparaten beschikbaar en de afspeelopties lijken eindeloos. Toch is Kodi van zichzelf nogal een kale bedoening. Gelukkig zet je de software eenvoudig naar je hand door je mediacollectie te importeren. Wie de moeite neemt om dieper in de instellingen te duiken, beleeft nóg meer plezier aan deze multimediale alleskunner.
Vanwege de brede platformondersteuning weten steeds meer medialiefhebbers Kodi te vinden. Zo werkt het programma probleemloos onder Windows en Linux. Ideaal voor wie een zelfbouw-mediaspeler ambieert, op basis van bijvoorbeeld een Intel Nuc, Raspberry Pi of afgedankte laptop. Sommige kant-en-klare mediaspelers doen eveneens een beroep op dit programma, zoals de Eminent EM7680 (via LibreELEC). Kodi heeft een laagdrempelige gebruikersomgeving waarmee het afspelen van films, series en muziek een koud kunstje is. Toch weten veel gebruikers lang niet wat je met deze uitgebreide mediacentersoftware nog meer kunt doen. Hoe krijg je bijvoorbeeld optimaal geluid en hoe installeer je add-ons van derden? Dit en nog veel meer lees je in deze masterclass. In dit artikel gaan we ervan uit dat je de laatste versie van Kodi (17.6 Krypton) gebruikt en de Nederlandse taal hebt geactiveerd.
01 Ondertitels downloaden
Bevat een film of serie geen Nederlandstalige ondertitels? Het is dankzij een uitbreiding niet langer nodig om handmatig naar een geschikt ondertitelbestand te zoeken. Surf eerst hiernaartoe en maak een account aan. Vergeet niet om de registratie via e-mail te bevestigen. Ga vanuit het Kodi-hoofdmenu naar Add-ons / Downloaden / Ondertiteling en kies voor OpenSubtitles.org. Bevestig met Installeren en ga daarna nogmaals naar OpenSubtitles.org. Via Configuratie vul je de juiste inloggegevens in. Speel nu een film af waarvan de ondertiteling ontbreekt en kies rechtsonder voor Ondertiteling (spraakballonnetje). Via Downloaden verschijnen na even wachten meerdere geschikte ondertitelbestanden in beeld. Je wijst nu een ondertitelspoor aan om dat rechtstreeks toe te voegen. Zie je alleen maar Engelstalige ondertitels? Ga in het hoofdscherm achtereenvolgens naar Instellingen (tandwieltje) / Spelerinstellingen / Taal en kies achter Talen van te downloaden ondertiteling voor Dutch.
©PXimport
02 Gebruikersomgeving kiezen
Het beginscherm van Kodi laat alle recent toegevoegde titels zien. Voor het volledige aanbod ga je aan de linkerkant naar Speelfilms of Series, waarna er een lijst verschijnt. Je kiest optioneel voor een andere weergave door linksonder Opties aan te wijzen. Selecteer achter Viewtype de gewenste indeling, bijvoorbeeld Poster, Fanart of Infomuur. Overigens kun je ook de volledige gebruikersinterface op de schop gooien. Blader vanuit het hoofdmenu naar Instellingen / Interface-instellingen. Standaard is de skin Estuary actief. Kies deze skin en merk op dat er onder de naam Estouchy een interface speciaal voor aanraakschermen beschikbaar is. Via Meer verkrijgen bekijk je het overige aanbod. Zo bestaan er bijvoorbeeld schillen die de interface van een Apple TV nabootsen. Kies een aantrekkelijke vormgeving en probeer die (tijdelijk) uit.
©PXimport
03 Verversingssnelheid aanpassen
Films, series en tv-programma’s zijn vaak op een verschillende verversingssnelheid opgenomen, bijvoorbeeld 24, 50 of 60 Hz. Fijn is wanneer Kodi automatisch tussen verschillende verversingsfrequenties schakelt, zodat je geen stotterende beelden te zien krijgt. Op veruit de meeste systemen pas je hiervoor een instelling van Kodi aan. Navigeer naar Instellingen / Spelerinstellingen / Video’s. Kies vervolgens Aanpassen beeldscherm ververssnelheid en selecteer de optie Altijd.
©PXimport
04 Surround-geluid
Heb je een mediaspeler met Kodi via hdmi of s/pdif op een vrij recente receiver aangesloten? Vanzelfsprekend wil je profiteren van surround-geluid. Belangrijk is dat je een ‘ruw’ geluidssignaal aan de receiver doorgeeft, zodat dit apparaat het surround-formaat kan decoderen. Je duikt hiervoor in de geluidsinstellingen. Ga vanuit het hoofdmenu achtereenvolgens naar Instellingen / Systeeminstellingen / Geluid. Kies linksonder voor Standaard en Geavanceerd, zodat de expertinstellingen verschijnen. Je controleert bovenaan bij Apparaat voor geluidsuitvoer of de naam van de receiver staat vermeld. Kijk verder of het aantal kanalen klopt en scrol een stukje omlaag. Schakel de functie Doorvoer toestaan in. Vervolgens geef je aan welke surround-formaten de receiver zelfstandig kan verwerken, zoals dolby digital, truehd, dts en dts-hd. Accepteert jouw receiver alleen dolby digital-geluidssporen, bijvoorbeeld via een optische s/pdif-aansluiting? Zet dan de optie Activeer Dolby Digital (AC3) transcoding aan. Films met dts-geluid zet Kodi dan bijvoorbeeld live om naar dolby digital, zodat je evengoed geniet van surround-geluid.
©PXimport
Kodi back-uppen
Als je mediaspeler onverhoopt crasht, is er wellicht een herinstallatie van Kodi noodzakelijk. Vervelend, zeker omdat je alle instellingen weer helemaal moet doorlopen. Het beste houd je om die reden een back-up van alle zelfgekozen opties achter de hand. Ga naar Add-ons / Downloaden / Programma add-ons en installeer de uitbreiding Backup. Via Configureren en Externe map wijs je de gewenste locatie aan. Bepaal bij Bestand Selectie van welke data je een kopie wilt opslaan, zoals add-ons, profielen en configuratiebestanden. Via Inplannen beslis je hoe vaak je back-ups wilt maken.
05 Profielen
In huishoudens met meerdere personen is het zinvol om meerdere profielen in Kodi in te richten. Ieder gezinslid beschikt zo over een eigen mediacatalogus. Blader naar Instellingen / Profielinstellingen / Profiel toevoegen en voer een naam in. Vervolgens geef je aan in welke map je de profielinformatie wilt opslaan. Hiervoor kun je de standaardlocatie gebruiken. Voeg eventueel een profielafbeelding toe. Verder zijn de opties Media-Info en Medialocaties interessant. Hiermee bepaal je in hoeverre je mediabestanden met andere gezinsleden wilt delen. Maak een keuze en bevestig met OK. Geef aan of je de instellingen van het hoofdaccount wilt overnemen. Nadat je wederom met OK bevestigt, kies je voor Algemeen. Bepaal of Kodi bij het opstarten voortaan een inlogscherm moet weergeven.
©PXimport
06 Pakketbron toevoegen
Kodi bevat van zichzelf al een uitgebreide catalogus met add-ons. Die kun je in het programma rechtstreeks installeren. Daarnaast circuleren er op het web nog allerlei uitbreidingen die vaak door hobbyisten zijn ontwikkeld. Bedenk wel dat Kodi add-ons van derden doorgaans niet controleert. Het gaat bijvoorbeeld om illegale uitbreidingen waarmee je nieuwe films en live-sportwedstrijden kunt streamen. Voor de installatie van dergelijke uitbreidingen dien je eerst toestemming te geven. Navigeer naar Instellingen / Systeeminstellingen / Add-ons en activeer de schakelaar achter Onbekende bronnen. Bevestig met Ja. Op internet zijn er diverse pakketbronnen (oftewel repositories) beschikbaar waarin allerlei add-ons zitten opgesloten. SuperRepo geldt al jarenlang als ‘s werelds bekendste pakketbron voor Kodi, maar sinds enige tijd is de officiële website offline. Desondanks werken veel add-ons uit deze pakketbron nog prima. We leggen in deze masterclass de installatie van SuperRepo uit, al kun je zelf (op eigen risico) ook op zoek gaan naar andere bronnen. Ga vanuit het hoofdmenu naar Instellingen / Bestandsbeheer en kies voor Locatie toevoegen. Selecteer Geen, waarna je het webadres http://srp.nu typt. Bevestig met OK en geef deze locatie als link naar SuperRepo. Je kiest tweemaal voor OK en keert weer terug naar het hoofdmenu. Bij de categorie Add-ons selecteer je linksboven het pictogram met het opengevouwen doosje. Via Add-ons installeren m.b.v. zipbestand verschijnt er een nieuw dialoogvenster. Blader nu naar SuperRepo / krypton / all en installeer het zip-bestand.
©PXimport
07 Alternatieve add-ons
Heb je eenmaal een pakketbron aan Kodi toegevoegd, dan voeg je desgewenst op eigen risico add-ons toe. In het beginscherm open je de categorie Add-ons en kies je linksboven voor het opengevouwen doosje. Via Installeer van repository wijs je de gewenste pakketbron aan, bijvoorbeeld SuperRepo All. De uitbreidingen staan over verschillende rubrieken verdeeld, zoals Video add-ons, PVR-cliënten en Diensten. De rubriek Add-on depot geeft je nog eens toegang tot talloze pakketbronnen die je aan Kodi kunt toevoegen. Zodra je een leuke uitbreiding hebt gevonden, voeg je die rechtstreeks aan het mediaprogramma toe. Afhankelijk van welke add-on je installeert, vind je het onderdeel doorgaans ergens in het Kodi-menu terug. Zo belanden videodiensten meestal in de categorie Video’s / Video add-ons. Houd er rekening mee dat niet alle uitbreidingen even goed werken.
©PXimport
Televisiekijken
Naast allerlei obscure add-ons kun je in Kodi ook échte live-televisie ontvangen. Voorwaarde is wel dat er een tv-tuner aanwezig is, bijvoorbeeld een dvb-t-ontvanger op een pc. Om commerciële zenders te decoderen, is er voor digitale televisie in Nederland een smartcard vereist. Bepaalde NPO-kanalen en regionale zenders zijn wel direct toegankelijk. Voor ontvangst op een computer gebruik je specifieke software, bijvoorbeeld NextPVR. Door in Kodi de corresponderende add-on (pvr-client) te laden, ontvang je in Kodi voortaan live-televisie.
08 Trakt.tv
Wie veel series en films kijkt, weet op den duur wellicht niet meer wat er allemaal al is bekeken. In dat geval biedt een account bij Trakt.tv uitkomst. Deze dienst houdt nauwkeurig bij welke films je hebt gezien en bij welke aflevering van een serie je bent gebleven. Verder weet je ook precies wanneer er nieuwe uitzendingen gepland staan. Daarnaast komt Trakt.tv op basis van je kijkgedrag ook met aanbevelingen op de proppen. Vanuit de add-on-bibliotheek van Kodi installeer je eventueel een uitbreiding die je kijkgedrag registreert. Films en series die je voortaan met Kodi bekijkt, geeft het programma automatisch aan je Trakt-account door (scrobblen). Gunstig is dat dit Trakt.tv naast Kodi ook werkt met programma’s/diensten als Netflix, Plex, VLC en MediaPortal, zodat je op meerdere platformen je kijkgedrag kunt vastleggen. In Kodi ga je naar Add-ons / Downloaden / Programma add-ons, waarna je bij Trakt kiest voor Installeren.
©PXimport
09 Trakt.tv configureren
De Trakt-uitbreiding werkt alleen wanneer je Trakt-account aan deze add-on is gekoppeld. Na de installatie komt er automatisch een pop-upscherm met een unieke code in beeld. Surf hiernaartoe en voer daar de code in. Bevestig met CONTINUE / YES. In Kodi verschijnt een melding dat de add-on nu aan je account is gekoppeld. Ga in de lijst met geïnstalleerde add-ons naar Trakt / Configureren. Onder Scrobbling geef je aan welke kijkgegevens je aan Trakt.tv wilt doorgeven. Ontvang je graag een melding wanneer Kodi informatie naar je Trakt.tv-account doorsluist? Zet dan de schakelaar achter Toon bericht bij scrobble aan. Navigeer daarna naar Synchroniseren en activeer de optie Synchroniseer je collectie tijdens het bijwerken of opschonen van je bibliotheek. Neem de overige opties naar eigen inzicht door en sla met OK de wijzigingen op. Je controleert op www.trakt.tv of Kodi film- en seriegegevens correct doorgeeft.
©PXimport
10 Favorieten
Vanwege de brede beschikbaarheid van add-ons maak je Kodi zo uitgebreid als je zelf wilt. Handig is dat je veelgebruikte uitbreidingen aan je favorieten toevoegt, evenals films, series en muziek. Zo hoef je niet telkens door het mediaprogramma te navigeren om bijvoorbeeld een videobestand of streaming-filmdienst te openen. Houd er rekening mee dat je vanuit het beginscherm niets als favoriet kunt markeren. Blader naar de gewenste titel of geïnstalleerde add-on en open het contextmenu, bijvoorbeeld met de rechtermuisknop. Kies voor Aan favorieten toevoegen. Werp ook even een blik op de overige opties. Zo vraag je via het contextmenu extra filminformatie op en markeer je mediabestanden als bekeken. Tot slot kun je ook afspeellijsten maken.
©PXimport
11 Afstandsbediening-app
Kodi is ontwikkeld om met een afstandsbediening te gebruiken. Heb je die niet? Gebruik dan een mobiele app! Ga in Kodi eerst naar Instellingen / Service-instellingen / Beheer. Schakel de opties Toestaan op afstand via HTTP en Toestaan besturing op afstand via applicaties op andere systemen in. Bedenk verder ook een gebruikersnaam en wachtwoord. Voor Android-apparaten gebruik je de app Kore, terwijl je met een iPhone of iPad een beroep doet op Official Kodi Remote. Vul in de app alle velden in om verbinding te maken, zoals het ip-adres van het systeem waar Kodi op draait en inloggegevens.