ID.nl logo
WordPress voor groentjes: zet jouw website in één dag online
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.
Huis

WordPress voor groentjes: zet jouw website in één dag online

Een website maken én beheren kan (bijna) iedereen. WordPress is daar namelijk bij uitstek geschikt voor. Dit gratis contentmanagementsysteem is veelzijdig en gebruiksvriendelijk. Nu alleen nog even een domeinnaam registreren en bouwen maar! Na pakweg een dag sleutelen is jouw website gereed voor livegang.

In dit artikel vertellen we je hoe je een website vanaf het prille begin stap voor stap opbouwt:

  • (Domein)naam bedenken
  • Provider en hostingpakket kiezen
  • WordPress installeren
  • Thema kiezen
  • Eerste bericht posten
  • Nieuwe pagina toevoegen
  • Homepage wijzigen

Lees ook: Belangrijk en gemakkelijk: zo maak je een back-up van je Wordpress site

Elke website begint met een goed idee. Zo vinden veel mensen het leuk om hun hobby online te etaleren. Wie weet wil je bijvoorbeeld jouw mooiste foto’s op het web tonen of een discussieforum opzetten. Of misschien heb je de ambitie om een webshop of bedrijfswebsite te starten. Ben je lid van een vereniging of hobbyclubje, dan hoort daar natuurlijk ook een goede website bij. Met WordPress is vrijwel alles mogelijk!

(Domein)naam bedenken

Je hebt allereerst een geschikte domeinnaam nodig. Dat is het webadres dat toekomstige bezoekers in de adresbalk van hun browser typen. Een domeinnaam die eindigt op de extensie .nl ligt voor een Nederlandse website natuurlijk voor de hand. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want veel webadressen zijn al vergeven. Bedenk daarom iets origineels! Ga naar www.sidn.nl/thema/domeinnamen en typ in het invoerveld de beoogde url. Klik op Check om te controleren of het webadres nog vrij is. Deze informatie is betrouwbaar, want SIDN is verantwoordelijk voor de uitgifte van Nederlandse domeinnamen. Belgische inwoners kunnen voor het vinden van een vrij .be-domein de website van DNS Belgium bezoeken.

Welke hostingprovider?

Het is niet mogelijk om een domeinnaam rechtstreeks bij SIDN te registreren. Je hebt hiervoor de hulp van een zogeheten hostingprovider nodig. Zo’n partij stelt webruimte beschikbaar waarop je de website kunt publiceren. Dat kost een vast bedrag per maand of jaar. Laat je hierdoor overigens niet afschrikken, want bekende aanbieders als Strato, Hosting2GO, TransIP en Yourhosting rekenen niet de hoofdprijs. Met een jaarbudget van honderd euro kom je als beginnende websitebouwer al een heel eind.

Klik op de website van SIDN onder jouw gekozen domeinnaam op Registreer direct om acht willekeurige hostingproviders te tonen. De keuze is reuze, want Nederland telt ruim duizend partijen die webhosting aanbieden. Bezoek eens de websites van enkele hostingproviders en ontdek waar je een goed gevoel bij hebt. Voor een compleet aanbod met geschikte bedrijven surf je desgewenst naar www.sidn.nl/alle-registrars.

Hostingpakket kiezen

Nagenoeg alle hostingproviders bieden verschillende pakketten aan. Hoe hoger de vraagprijs, hoe meer data je doorgaans mag opslaan. Goed om te weten is dat je voor een startende website niet zoveel webruimte nodig hebt. Begin daarom met een goedkoop pakket. Ophogen kan op een later moment tenslotte altijd nog.

Een ander belangrijk aspect is dat de beoogde aanbieder WordPress ondersteunt. In dat geval voert de hostingprovider de installatie van dit contentmanagementsysteem voor je uit. Dat scheelt veel technische rompslomp. Zo hoef je dan niet eigenhandig een database aan te maken en WordPress-bestanden te uploaden. Gelukkig kunnen bijna alle bekende hostingproviders een WordPress-installatie voor je uitvoeren. Vaak is daar maar één muisklik voor nodig!

Aanmelden voor webhosting

Zodra je eenmaal een geschikt pakket bij een hostingprovider hebt gekozen, kun je de domeinnaam registreren. Vul hierbij de gevraagde gegevens in, zoals het webadres en jouw persoonlijke gegevens. Afhankelijk van de gekozen hostingprovider verschijnen er mogelijk extra opties. Vaak kun je bijvoorbeeld naast een nl.-domein ook nog andere extensies kiezen, zoals .com, .net, .eu of .org.

Daarnaast bieden sommige partijen tegen extra betaling bijvoorbeeld een spamfilter voor de e-mailbox en een ssl-certificaat aan. Laatstgenoemde optie zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jouw website en de bezoekers. Voorkom daarmee dat ongenode gasten de verbinding ‘afluisteren’. Maak naar eigen inzicht een keuze en rond de registratieprocedure af. Je ontvangt binnen afzienbare tijd een e-mail met inloggegevens.

WordPress installeren

Na de registratie kun je bij het online beheerpaneel van de hostingprovider inloggen. Dit heet bijvoorbeeld klantenlogin of control panel. Je regelt hierin allerlei zaken van jouw nieuwe website. Vanuit het online beheerpaneel voer je dan ook de installatie van WordPress uit. De exacte werking is bij elke hostingprovider verschillend. Speur bijvoorbeeld naar Web Apps, Applicaties of een soortgelijke benaming en selecteer WordPress.

Als er een formulier verschijnt, vul je hiervan alle velden in. Heb je een hostingpakket met een ssl-certificaat? Kies dan indien mogelijk https als verbindingsprotocol. Laat daarnaast het veld achter installatiepad of map leeg, zodat de WordPress-bestanden in de hoofdmap terechtkomen. Je typt verder een e-mailadres, gebruikersnaam en sterk wachtwoord. Geef tot slot de opdracht om de installatie uit te voeren.

Kijkje achter de schermen

Nu WordPress op de webserver actief is, ga je de website inrichten. Typ eerst de url in de adresbalk van de browser en druk op Enter. Zoals je ziet, staat er op de website een nogal lege voorbeeldpagina. Hoog tijd om daar iets aan te doen! In het zogeheten dashboard van WordPress neem je een kijkje achter de schermen van jouw website. Hierin ga je de boel naar eigen smaak vormgeven. Het dashboard bereik je door achter het webadres in de adresbalk de toevoeging /wp-admin te tikken, bijvoorbeeld maikeldijkhuizen.nl/wp-admin. Druk daarna op Enter. Er verschijnt een inlogpagina. Je typt de eerder opgegeven gebruikersnaam en wachtwoord, waarna je bevestigt met Inloggen.

WordPress verkennen

Het dashboard van WordPress is volledig Nederlandstalig! Reserveer voldoende tijd om de gebruikersomgeving te verkennen. De hoofdpagina bestaat uit een overzicht van diverse belangrijke instellingen. Je past de inhoud van deze pagina eventueel naar eigen wens aan. Dat hoeft overigens niet meteen, dus ga hier op een later moment even goed voor zitten. Via de onderdelen in het linkermenu pas je allerlei zaken van de website aan.

Klik eerst op Updates. Voor maximale veiligheid is het noodzakelijk dat je de laatste versie van WordPress gebruikt. Dat kun je hier controleren, waarna je het contentmanagementsysteem zo nodig bijwerkt. Overigens voert WordPress nieuwe updates veelal automatisch uit.

Kies een fraai thema

Het thema is in feite het smoelwerk van jouw website. Bepaal daarmee onder andere de kleuren, de navigatiestructuur en het lettertype. Standaard is er nogal een sober thema actief, waardoor de website momenteel saai oogt. Gelukkig wijzig je dat eenvoudig. Ga hiervoor in het dashboard achtereenvolgens naar Weergave en Thema’s. Je hebt alvast keuze uit enkele types, maar WordPress heeft nog véél meer sjablonen in petto. Klik maar eens op Nieuw thema toevoegen en snuffel in het uitgebreide aanbod. Het zijn er ruim zesduizend!

Moeite met kiezen? Open dan bovenaan het onderdeel Eigenschapsfilter. Vink vervolgens de gewenste kenmerken aan. Selecteer je bij Onderwerp bijvoorbeeld Vermaak, Vakantie of Fotografie, dan verzamelt WordPress bijpassende thema’s. Bevestig met Filters toepassen om de resultaten te tonen. Zie je iets leuks? Beweeg de muisaanwijzer boven het thema en klik op Voorbeeld. Als je het gekozen sjabloon wel ziet zitten, bevestig je met Installeren / Activeren. Het kan natuurlijk ook dat het thema niet bevalt. Klik in dat geval linksboven op het kruisje. Je probeert zoveel ‘sausjes’ als je maar wilt!

Betaalde versies van thema’s WordPress heeft weliswaar een bibliotheek met duizenden gratis thema’s, maar een waarschuwing is hierbij wel op zijn plaats. Bij veel thema’s gaat het namelijk om een uitgeklede basisversie. Voor toegang tot alle opties dienen gebruikers de betaalde premium-versie af te nemen. Je hebt dan bijvoorbeeld meer mogelijkheden om de kleuren en het lettertype te wijzigen. Daarnaast kun je de website wellicht optimaliseren voor zoekmachines. Dat helpt bij een hogere positie in Google. Voor een persoonlijke (hobby)website is een betaalde versie van een thema over het algemeen niet nodig.

Vormgeving finetunen

Met het installeren en activeren van een thema ben je er nog niet. Afhankelijk van het gekozen sjabloon kun je namelijk het uiterlijk van de website aanpassen. Meestal werkt dat door in het menu de zogenoemde Customizer te openen. Er verschijnt een nieuw venster. Gebruik de opmaakfuncties aan de linkerkant om jouw website vorm te geven. Welke opties er precies beschikbaar zijn, verschilt per thema. Zo kun je wellicht de hoofdafbeelding (header) en diverse accentkleuren wijzigen. Voeg verder eventueel een logo, websitepictogram en slogan toe. Neem alle opties naar eigen inzicht door en bevestig als laatste met Publiceren. Het nieuwe ontwerp is op jouw website direct zichtbaar. Je keert via het kruisje weer terug naar het dashboard.

Eerste bericht posten

Je maakt een website aantrekkelijk voor bezoekers door interessante berichten te posten. Dat is in WordPress erg eenvoudig. Je gaat eerst het standaardbericht met de titel ‘Hallo wereld’ aanpassen. Klik in het menu van het dashboard op Berichten en vervolgens op Hallo wereld. De blok-editor opent. Deze naam is bewust gekozen, want elke tekst, afbeelding en video krijgt een apart blokje. Neem vrijblijvend het introductievenster door en klik hierbij telkens op Volgende / Aan de slag.

Je gaat het bericht nu helemaal invullen. Typ eerst een titel en inleiding. Je gebruikt hierbij eventueel de knoppen in de werkbalk om de tekst op te maken. Kies bijvoorbeeld voor vette of schuine letters. Je kunt ook een hyperlink toevoegen. Dat is een verwijzing naar een andere webpagina. In het rechterdeelvenster wijzig je desgewenst de kleuren van de tekst en achtergrond van het blokje. Onder Typografie kun je ook nog de lettergrootte aanpassen.

Foto toevoegen

Via het plusteken voorzie je het bericht van extra blokken. Zie je dit plusteken nergens staan? Klik dan ergens op een lege plek van de blok-editor. Als je bijvoorbeeld een plaatje in het bericht wilt gebruiken, klik je achtereenvolgens op Afbeelding / Uploaden. Selecteer daarna in de bestandsbrowser een foto op jouw computer. In de werkbalk en het rechterdeelvenster vind je allerlei opmaakfuncties voor het beeld. Je kunt de foto onder meer uitlijnen en bijsnijden. Voeg verder vrijblijvend een bijschrift toe.

Bericht publiceren

Voordat je een bericht publiceert, neem je eerst nog enkele opties door. Klik in het rechterdeelvenster bovenaan op Bericht. Als dit deelvenster nergens is te bekennen, klik je rechtsboven eerst op het pictogram Instellingen. Bepaal achter Publiceren op welke dag en tijdstip je het bericht op jouw website wilt tonen. Je kunt verder categorieën en tags (trefwoorden) aan het bericht toewijzen. Hierdoor zijn posts over soortgelijke onderwerpen voor bezoekers beter vindbaar. Daarnaast kun je ook nog een uitgelichte afbeelding instellen. Meestal verschijnt dit beeld op de openingspagina, al ligt dat ook aan het gekozen thema.

Is het bericht af? Klik rechtsboven op Update of Publiceren om dit bericht openbaar te maken. Aan jou de taak om de website met zo veel mogelijk leuke berichten te vullen.

Webpagina toevoegen

Naast berichten kun je ook pagina’s aan de website toevoegen. Hierop kun je ‘statische’ informatie kwijt. Misschien wil je bijvoorbeeld in een apart hoekje van de site iets over jezelf vertellen. Ga in het dashboard naar Pagina’s en klik daarna op Voorbeeld pagina. Die ga je naar eigen wens aanpassen. Het opmaken van een pagina werkt grotendeels hetzelfde als bij een bericht. Gebruik verschillende blokken om tekst en beeld toe te voegen.

Je kunt ook allerlei andere zaken toevoegen. Klik in een leeg blok maar eens op het plusteken en vervolgens op Alles bekijken. Aan de linkerkant verschijnen tientallen mogelijkheden om een blok in te richten. Denk onder meer aan een tabel, audiofragment, kalender of YouTube-video. Je kunt in het rechterdeelvenster ook nog een uitgelichte afbeelding instellen. Ben je tevreden over deze pagina? Klik rechtsboven op Update of Publiceren.

Homepage wijzigen

De meeste WordPress-thema’s tonen op de voorpagina standaard een overzicht van nieuwe berichten. Niet iedereen zit daar op te wachten. Wie weet bouw je liever een website met een statische voorpagina. De gepubliceerde informatie wijzigt niet, tenzij je natuurlijk de inhoud aanpast. Deze mogelijkheid is nuttig voor wie een eenvoudige website wil inrichten die niet continu verandert. Denk bijvoorbeeld aan een schilders- of klusbedrijf dat zijn diensten online wil promoten.

Navigeer in WordPress naar Instellingen / Lezen en kies achter Je homepage toont de optie Een statische pagina. Je selecteert in het uitrolmenu bij Homepagina vervolgens de gewenste webpagina. Klik als laatste onderaan op Wijzigingen opslaan.

Meer leren over WordPress?

Dit boek is een aanrader

Tot slot

Zie dit artikel vooral als een eerste kennismaking met WordPress, want er is met dit contentmanagementsysteem nog véél meer mogelijk. Zo hebben we het bijvoorbeeld niet gehad over het beheren van reacties. Bezoekers kunnen op jouw berichten namelijk reageren, al schakel je deze functie tijdens het opmaken van een bericht of in de instellingen net zo makkelijk uit. Daarnaast richt je het hoofd- en submenu van jouw website naar eigen wens in. Ten slotte is het gebruik van plug-ins de moeite waard, want daarmee voeg je allerlei extra snufjes aan WordPress toe. Kortom, er valt in ‘s werelds populairste contentmanagementsysteem nog voldoende te ontdekken!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).