ID.nl logo
WordPress voor groentjes: zet jouw website in één dag online
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.
Huis

WordPress voor groentjes: zet jouw website in één dag online

Een website maken én beheren kan (bijna) iedereen. WordPress is daar namelijk bij uitstek geschikt voor. Dit gratis contentmanagementsysteem is veelzijdig en gebruiksvriendelijk. Nu alleen nog even een domeinnaam registreren en bouwen maar! Na pakweg een dag sleutelen is jouw website gereed voor livegang.

In dit artikel vertellen we je hoe je een website vanaf het prille begin stap voor stap opbouwt:

  • (Domein)naam bedenken
  • Provider en hostingpakket kiezen
  • WordPress installeren
  • Thema kiezen
  • Eerste bericht posten
  • Nieuwe pagina toevoegen
  • Homepage wijzigen

Lees ook: Belangrijk en gemakkelijk: zo maak je een back-up van je Wordpress site

Elke website begint met een goed idee. Zo vinden veel mensen het leuk om hun hobby online te etaleren. Wie weet wil je bijvoorbeeld jouw mooiste foto’s op het web tonen of een discussieforum opzetten. Of misschien heb je de ambitie om een webshop of bedrijfswebsite te starten. Ben je lid van een vereniging of hobbyclubje, dan hoort daar natuurlijk ook een goede website bij. Met WordPress is vrijwel alles mogelijk!

(Domein)naam bedenken

Je hebt allereerst een geschikte domeinnaam nodig. Dat is het webadres dat toekomstige bezoekers in de adresbalk van hun browser typen. Een domeinnaam die eindigt op de extensie .nl ligt voor een Nederlandse website natuurlijk voor de hand. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want veel webadressen zijn al vergeven. Bedenk daarom iets origineels! Ga naar www.sidn.nl/thema/domeinnamen en typ in het invoerveld de beoogde url. Klik op Check om te controleren of het webadres nog vrij is. Deze informatie is betrouwbaar, want SIDN is verantwoordelijk voor de uitgifte van Nederlandse domeinnamen. Belgische inwoners kunnen voor het vinden van een vrij .be-domein de website van DNS Belgium bezoeken.

Welke hostingprovider?

Het is niet mogelijk om een domeinnaam rechtstreeks bij SIDN te registreren. Je hebt hiervoor de hulp van een zogeheten hostingprovider nodig. Zo’n partij stelt webruimte beschikbaar waarop je de website kunt publiceren. Dat kost een vast bedrag per maand of jaar. Laat je hierdoor overigens niet afschrikken, want bekende aanbieders als Strato, Hosting2GO, TransIP en Yourhosting rekenen niet de hoofdprijs. Met een jaarbudget van honderd euro kom je als beginnende websitebouwer al een heel eind.

Klik op de website van SIDN onder jouw gekozen domeinnaam op Registreer direct om acht willekeurige hostingproviders te tonen. De keuze is reuze, want Nederland telt ruim duizend partijen die webhosting aanbieden. Bezoek eens de websites van enkele hostingproviders en ontdek waar je een goed gevoel bij hebt. Voor een compleet aanbod met geschikte bedrijven surf je desgewenst naar www.sidn.nl/alle-registrars.

Hostingpakket kiezen

Nagenoeg alle hostingproviders bieden verschillende pakketten aan. Hoe hoger de vraagprijs, hoe meer data je doorgaans mag opslaan. Goed om te weten is dat je voor een startende website niet zoveel webruimte nodig hebt. Begin daarom met een goedkoop pakket. Ophogen kan op een later moment tenslotte altijd nog.

Een ander belangrijk aspect is dat de beoogde aanbieder WordPress ondersteunt. In dat geval voert de hostingprovider de installatie van dit contentmanagementsysteem voor je uit. Dat scheelt veel technische rompslomp. Zo hoef je dan niet eigenhandig een database aan te maken en WordPress-bestanden te uploaden. Gelukkig kunnen bijna alle bekende hostingproviders een WordPress-installatie voor je uitvoeren. Vaak is daar maar één muisklik voor nodig!

Aanmelden voor webhosting

Zodra je eenmaal een geschikt pakket bij een hostingprovider hebt gekozen, kun je de domeinnaam registreren. Vul hierbij de gevraagde gegevens in, zoals het webadres en jouw persoonlijke gegevens. Afhankelijk van de gekozen hostingprovider verschijnen er mogelijk extra opties. Vaak kun je bijvoorbeeld naast een nl.-domein ook nog andere extensies kiezen, zoals .com, .net, .eu of .org.

Daarnaast bieden sommige partijen tegen extra betaling bijvoorbeeld een spamfilter voor de e-mailbox en een ssl-certificaat aan. Laatstgenoemde optie zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jouw website en de bezoekers. Voorkom daarmee dat ongenode gasten de verbinding ‘afluisteren’. Maak naar eigen inzicht een keuze en rond de registratieprocedure af. Je ontvangt binnen afzienbare tijd een e-mail met inloggegevens.

WordPress installeren

Na de registratie kun je bij het online beheerpaneel van de hostingprovider inloggen. Dit heet bijvoorbeeld klantenlogin of control panel. Je regelt hierin allerlei zaken van jouw nieuwe website. Vanuit het online beheerpaneel voer je dan ook de installatie van WordPress uit. De exacte werking is bij elke hostingprovider verschillend. Speur bijvoorbeeld naar Web Apps, Applicaties of een soortgelijke benaming en selecteer WordPress.

Als er een formulier verschijnt, vul je hiervan alle velden in. Heb je een hostingpakket met een ssl-certificaat? Kies dan indien mogelijk https als verbindingsprotocol. Laat daarnaast het veld achter installatiepad of map leeg, zodat de WordPress-bestanden in de hoofdmap terechtkomen. Je typt verder een e-mailadres, gebruikersnaam en sterk wachtwoord. Geef tot slot de opdracht om de installatie uit te voeren.

Kijkje achter de schermen

Nu WordPress op de webserver actief is, ga je de website inrichten. Typ eerst de url in de adresbalk van de browser en druk op Enter. Zoals je ziet, staat er op de website een nogal lege voorbeeldpagina. Hoog tijd om daar iets aan te doen! In het zogeheten dashboard van WordPress neem je een kijkje achter de schermen van jouw website. Hierin ga je de boel naar eigen smaak vormgeven. Het dashboard bereik je door achter het webadres in de adresbalk de toevoeging /wp-admin te tikken, bijvoorbeeld maikeldijkhuizen.nl/wp-admin. Druk daarna op Enter. Er verschijnt een inlogpagina. Je typt de eerder opgegeven gebruikersnaam en wachtwoord, waarna je bevestigt met Inloggen.

WordPress verkennen

Het dashboard van WordPress is volledig Nederlandstalig! Reserveer voldoende tijd om de gebruikersomgeving te verkennen. De hoofdpagina bestaat uit een overzicht van diverse belangrijke instellingen. Je past de inhoud van deze pagina eventueel naar eigen wens aan. Dat hoeft overigens niet meteen, dus ga hier op een later moment even goed voor zitten. Via de onderdelen in het linkermenu pas je allerlei zaken van de website aan.

Klik eerst op Updates. Voor maximale veiligheid is het noodzakelijk dat je de laatste versie van WordPress gebruikt. Dat kun je hier controleren, waarna je het contentmanagementsysteem zo nodig bijwerkt. Overigens voert WordPress nieuwe updates veelal automatisch uit.

Kies een fraai thema

Het thema is in feite het smoelwerk van jouw website. Bepaal daarmee onder andere de kleuren, de navigatiestructuur en het lettertype. Standaard is er nogal een sober thema actief, waardoor de website momenteel saai oogt. Gelukkig wijzig je dat eenvoudig. Ga hiervoor in het dashboard achtereenvolgens naar Weergave en Thema’s. Je hebt alvast keuze uit enkele types, maar WordPress heeft nog véél meer sjablonen in petto. Klik maar eens op Nieuw thema toevoegen en snuffel in het uitgebreide aanbod. Het zijn er ruim zesduizend!

Moeite met kiezen? Open dan bovenaan het onderdeel Eigenschapsfilter. Vink vervolgens de gewenste kenmerken aan. Selecteer je bij Onderwerp bijvoorbeeld Vermaak, Vakantie of Fotografie, dan verzamelt WordPress bijpassende thema’s. Bevestig met Filters toepassen om de resultaten te tonen. Zie je iets leuks? Beweeg de muisaanwijzer boven het thema en klik op Voorbeeld. Als je het gekozen sjabloon wel ziet zitten, bevestig je met Installeren / Activeren. Het kan natuurlijk ook dat het thema niet bevalt. Klik in dat geval linksboven op het kruisje. Je probeert zoveel ‘sausjes’ als je maar wilt!

Betaalde versies van thema’s WordPress heeft weliswaar een bibliotheek met duizenden gratis thema’s, maar een waarschuwing is hierbij wel op zijn plaats. Bij veel thema’s gaat het namelijk om een uitgeklede basisversie. Voor toegang tot alle opties dienen gebruikers de betaalde premium-versie af te nemen. Je hebt dan bijvoorbeeld meer mogelijkheden om de kleuren en het lettertype te wijzigen. Daarnaast kun je de website wellicht optimaliseren voor zoekmachines. Dat helpt bij een hogere positie in Google. Voor een persoonlijke (hobby)website is een betaalde versie van een thema over het algemeen niet nodig.

Vormgeving finetunen

Met het installeren en activeren van een thema ben je er nog niet. Afhankelijk van het gekozen sjabloon kun je namelijk het uiterlijk van de website aanpassen. Meestal werkt dat door in het menu de zogenoemde Customizer te openen. Er verschijnt een nieuw venster. Gebruik de opmaakfuncties aan de linkerkant om jouw website vorm te geven. Welke opties er precies beschikbaar zijn, verschilt per thema. Zo kun je wellicht de hoofdafbeelding (header) en diverse accentkleuren wijzigen. Voeg verder eventueel een logo, websitepictogram en slogan toe. Neem alle opties naar eigen inzicht door en bevestig als laatste met Publiceren. Het nieuwe ontwerp is op jouw website direct zichtbaar. Je keert via het kruisje weer terug naar het dashboard.

Eerste bericht posten

Je maakt een website aantrekkelijk voor bezoekers door interessante berichten te posten. Dat is in WordPress erg eenvoudig. Je gaat eerst het standaardbericht met de titel ‘Hallo wereld’ aanpassen. Klik in het menu van het dashboard op Berichten en vervolgens op Hallo wereld. De blok-editor opent. Deze naam is bewust gekozen, want elke tekst, afbeelding en video krijgt een apart blokje. Neem vrijblijvend het introductievenster door en klik hierbij telkens op Volgende / Aan de slag.

Je gaat het bericht nu helemaal invullen. Typ eerst een titel en inleiding. Je gebruikt hierbij eventueel de knoppen in de werkbalk om de tekst op te maken. Kies bijvoorbeeld voor vette of schuine letters. Je kunt ook een hyperlink toevoegen. Dat is een verwijzing naar een andere webpagina. In het rechterdeelvenster wijzig je desgewenst de kleuren van de tekst en achtergrond van het blokje. Onder Typografie kun je ook nog de lettergrootte aanpassen.

Foto toevoegen

Via het plusteken voorzie je het bericht van extra blokken. Zie je dit plusteken nergens staan? Klik dan ergens op een lege plek van de blok-editor. Als je bijvoorbeeld een plaatje in het bericht wilt gebruiken, klik je achtereenvolgens op Afbeelding / Uploaden. Selecteer daarna in de bestandsbrowser een foto op jouw computer. In de werkbalk en het rechterdeelvenster vind je allerlei opmaakfuncties voor het beeld. Je kunt de foto onder meer uitlijnen en bijsnijden. Voeg verder vrijblijvend een bijschrift toe.

Bericht publiceren

Voordat je een bericht publiceert, neem je eerst nog enkele opties door. Klik in het rechterdeelvenster bovenaan op Bericht. Als dit deelvenster nergens is te bekennen, klik je rechtsboven eerst op het pictogram Instellingen. Bepaal achter Publiceren op welke dag en tijdstip je het bericht op jouw website wilt tonen. Je kunt verder categorieën en tags (trefwoorden) aan het bericht toewijzen. Hierdoor zijn posts over soortgelijke onderwerpen voor bezoekers beter vindbaar. Daarnaast kun je ook nog een uitgelichte afbeelding instellen. Meestal verschijnt dit beeld op de openingspagina, al ligt dat ook aan het gekozen thema.

Is het bericht af? Klik rechtsboven op Update of Publiceren om dit bericht openbaar te maken. Aan jou de taak om de website met zo veel mogelijk leuke berichten te vullen.

Webpagina toevoegen

Naast berichten kun je ook pagina’s aan de website toevoegen. Hierop kun je ‘statische’ informatie kwijt. Misschien wil je bijvoorbeeld in een apart hoekje van de site iets over jezelf vertellen. Ga in het dashboard naar Pagina’s en klik daarna op Voorbeeld pagina. Die ga je naar eigen wens aanpassen. Het opmaken van een pagina werkt grotendeels hetzelfde als bij een bericht. Gebruik verschillende blokken om tekst en beeld toe te voegen.

Je kunt ook allerlei andere zaken toevoegen. Klik in een leeg blok maar eens op het plusteken en vervolgens op Alles bekijken. Aan de linkerkant verschijnen tientallen mogelijkheden om een blok in te richten. Denk onder meer aan een tabel, audiofragment, kalender of YouTube-video. Je kunt in het rechterdeelvenster ook nog een uitgelichte afbeelding instellen. Ben je tevreden over deze pagina? Klik rechtsboven op Update of Publiceren.

Homepage wijzigen

De meeste WordPress-thema’s tonen op de voorpagina standaard een overzicht van nieuwe berichten. Niet iedereen zit daar op te wachten. Wie weet bouw je liever een website met een statische voorpagina. De gepubliceerde informatie wijzigt niet, tenzij je natuurlijk de inhoud aanpast. Deze mogelijkheid is nuttig voor wie een eenvoudige website wil inrichten die niet continu verandert. Denk bijvoorbeeld aan een schilders- of klusbedrijf dat zijn diensten online wil promoten.

Navigeer in WordPress naar Instellingen / Lezen en kies achter Je homepage toont de optie Een statische pagina. Je selecteert in het uitrolmenu bij Homepagina vervolgens de gewenste webpagina. Klik als laatste onderaan op Wijzigingen opslaan.

Meer leren over WordPress?

Dit boek is een aanrader

Tot slot

Zie dit artikel vooral als een eerste kennismaking met WordPress, want er is met dit contentmanagementsysteem nog véél meer mogelijk. Zo hebben we het bijvoorbeeld niet gehad over het beheren van reacties. Bezoekers kunnen op jouw berichten namelijk reageren, al schakel je deze functie tijdens het opmaken van een bericht of in de instellingen net zo makkelijk uit. Daarnaast richt je het hoofd- en submenu van jouw website naar eigen wens in. Ten slotte is het gebruik van plug-ins de moeite waard, want daarmee voeg je allerlei extra snufjes aan WordPress toe. Kortom, er valt in ‘s werelds populairste contentmanagementsysteem nog voldoende te ontdekken!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?
© Leonid Iastremskyi
Energie

Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?

Je wilt de oude badkamer slopen en volledig opnieuw inrichten, of je droomt van een paleis van een badkamer in je nieuwbouw. Terwijl je in je plannen helemaal losgaat, rijst de vraag of vloerverwarming in de badkamer überhaupt een goed idee is?

Vloerverwarming in de badkamer is een luxe, maar je moet wel op een aantal dingen letten. Er zijn twee soorten vloerverwarming, bovendien is de oppervlakte van de ruimte soms te klein om de badkamer voldoende warm te maken. In dit artikel komen de volgende punten terug:

  • Twee systemen: Hydronische vloerverwarming is energiezuiniger op lange termijn, terwijl elektrische vloerverwarming sneller opwarmt en geschikt is als bijverwarming.
  • Ruimte en opbouwhoogte: Watergedragen systemen hebben meer ruimte nodig (ca. 13 cm), elektrische systemen zijn dunner (vanaf 2,5 cm).
  • Combineren met radiatoren: Door beperkte vloeroppervlakte in badkamers is een combinatie met een radiator vaak nodig voor voldoende warmte.

Vooral in de badkamer wil je het comfortabel warm hebben wanneer je in bad gaat of een douche neemt. Daarbij komt dat je in de badkamer vaak op blote voeten loopt en dan is een verwarmd vloer een luxe. Er zijn twee soorten vloerverwarming die vaak worden gebruikt in de badkamer: de traditionele vloerverwarming die gebaseerd is op water, oftewel een hydronisch systeem, en er is de elektrische vloerverwarming. 

Traditionele vloerverwarming

Het hydronische type wordt het meest toegepast. Kunststof leidingen onder de vloer transporteren warm water om warmte in de badkamer te creëren. Het water wordt op temperatuur gebracht door de cv-ketel of door een warmtepomp. Beton is een fantastische warmtegeleider en verdeelt de warmte gelijkmatig over het gehele oppervlak van de vloer. Dit systeem is misschien wel duurder om te laten aanleggen, maar op lange termijn spaar je energiekosten. Hoe meer kamers in de woning worden verwarmd door vloerverwarming, hoe kostenefficiënter de installatie wordt.

© Kadmy - stock.adobe.com

De hydronische vloerverwarming bestaat uit leidingen die warm water transporteren. 

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming gebruikt geleidende kunststofmatten onder de vloer die de warmte produceren. Elektrische vloerverwarming werkt net zo goed als het hydronische systeem, maar stroom is nog steeds duurder dan bijvoorbeeld gas. Nadeel is dat dit systeem in grote ruimtes hoge energiekosten met zich meebrengt.

Een voordeel van een elektrische vloerverwarming is dat hij onafhankelijk van de cv werkt. Deze bijverwarming wordt alleen aangezet wanneer nodig en werkt dus zelfs wanneer de cv uitstaat, bijvoorbeeld op een koude zomerdag. De rest van de woning hoeft niet onnodig verwarmd te worden als je bijvoorbeeld wilt douchen.

Bovendien heeft het elektrische systeem een veel kortere opwarmtijd dan de traditionele vloerverwarming. De gewenste temperatuur wordt al bereikt in slechts 30 tot  60 minuten. De dunne matten zijn verbonden met een thermostaatregelaar, zodat je eenvoudig de ideale vloerwarmte kunt instellen. En als je voldoende warmte hebt gehad, kun je  de elektrisch verwarmde badkamertegels uitschakelen met de afstandsbediening.

©ELIZAVETA GALITCKAIA

De elektrische vloerverwarming is een veel dunner systeem.  

Dun of dik

Belangrijk is dat de opbouwhoogte van elektrische vloerverwarming veel lager is dan bij een hydronisch systeem. Dit is een dunne vloerverwarming. Je kunt zowel de matten als de folies zelfs rechtstreeks op de bestaande vloer aanleggen. En je moet rekening houden met een opbouwhoogte vanaf 2,5 centimeter. Bij een hydronisch systeem wordt er eerst een isolatieplaat aangebracht, dan komen de leidingen voor het cv-water in een zand-cement-ondergrond  en daarop wordt de eindvloer geplaatst. Reken op een opbouwhoogte van 13 cm. 

STRALINGSWARMTE

Welk van beide systemen je ook kiest, vloerverwarming produceert voornamelijk stralingswarmte. Deze energie straalt door de vloer omhoog, daarom wordt dit ook een stralingsverwarmde vloer genoemd. In dit artikel lees je alles over de verschillende manieren waarop warmte wordt overgedragen en wat stralingswarmte is. Stralingswarmte verplaatst zich rechtlijnig zoals de stralen van de zon. Wanneer je dus een grote badmat op de badkamervloer zou leggen, dan houd je de stralingswarmte tegen.

Als vloerverwarming niet kan, werkt een los kacheltje ook prima

Kies er wel één speciaal voor de badkamer

Vloerverwarming en badkamerradiator combineren

Kies je ervoor om de vloerverwarming te gebruiken als hoofdverwarming, dan zal de vloerverwarming de volledige ruimte moeten verwarmen. Er is dan geen andere warmtebron in de badkamer aanwezig. In dat geval moet je er rekening mee houden dat de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft.

Een voordeel is dat er geen radiatoren nodig zijn. Een badkamer is een lastige ruimte om alleen door middel van vloerverwarming op 21- 24 graden te krijgen. De vloeroppervlakte van de badkamer wordt grotendeels ingenomen door de douche, het bad, het badkamerkastje, het toilet en eventuele andere meubels. Bovendien is het totale oppervlak meestal te klein om voldoende warmte af te geven. Om dit tekort aan te vullen, kun je een handdoekdroger of badkamerradiator plaatsen. Dit is vaak ook nog een esthetische oplossing. De vloerverwarming en radiator vullen elkaar en de capaciteit van de vloerverwarming hoeft dan niet zo hoog te zijn.

©Mike Higginson - stock.adobe.com

Combineer vloerverwarming met een badkamerradiator of handdoekdroger om een snellere reactietijd te garanderen. 

Voordelen en nadelen van vloerverwarming in de badkamer

Welke type je ook kiest, elektrisch of hydronisch, we noemen nog even de voordelen en de aandachtspunten van vloerverwarming in de badkamer op.

 Voordelen

  • Dit afgiftesysteem werkt op lage temperatuur en vraagt minder energie om deze kamer te verwarmen. 

  • De aangename stralingswarmte wordt gelijkmatig verdeeld over de volledige badkamervloer. Dat is het tegenovergestelde van een geforceerd luchtsysteem dat warme lucht in de kamer blaast en dat automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

  • Hierdoor geniet je van meer comfort. De lucht in de badkamer is gezonder en minder droog. 

  • Bovendien neemt dit warmteafgiftesysteem geen plaats in, wat handig is een ruimte waar de plaats beperkt is.

  • Dit systeem heeft een geruisloze werking. Er is dus geen lawaaierig luchtverwarmingssysteem.

  • Er is nauwelijks onderhoud nodig. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudsschema's.

🌡Leestip: Je woning verwarmen met lage temperaturen? Dat kan ook zonder vloerverwarming

Aandachtspunten

  • Het kost meer tijd om de kamer op te warmen dan met een radiator. Daarom combineert men vaak vloerverwarming met een lage-temperatuurradiator. 

  • Niet alle vloerafwerkingen zijn geschikt om gecombineerd te worden met vloerverwarming. Toch werkt dit systeem prima met tegels en laminaatvloeren, die doorgaans in een badkamer worden gebruikt. 

  • Wanneer het misgaat met een van de beide typen, kan het nodig zijn dat je de vloer moet openbreken om het probleem te repareren. 

  • Houd zeker rekening met de opbouwhoogte. Je kunt de vloer in de badkamer misschien wel wat hoger maken, maar het is niet de bedoeling dat dit letterlijk een struikelblok wordt.  

NOOIT ONDER DE DOUCHE

Vloerverwarming onder de douche is een slecht idee. Gaat het om elektrische vloerverwarming, dat kan dit een gevaarlijke situatie opleveren als de installatie niet volledig waterdicht is. Je loopt het risico op kortsluiting. Het is bekend dat water door de voegen van de douchetegels sijpelt en in de ondervloer terechtkomt. Door vloerverwarming onder de douche te installeren, verhoog je ook het gevaar op lekkages.

Lees ook: Vloerverwarming: tips voor een behaaglijk huis

 


▼ Volgende artikel
Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens

De OnePlus 13R is een goedkopere en minder complete smartphone dan topmodel OnePlus 13. Is deze telefoon met een adviesprijs van 749 euro een slimme keuze of ben je beter af met een ander toestel? Je leest het in deze review van de OnePlus 13R.

Goed
Conclusie

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt, dankzij een mooi scherm en krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen wij deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Krachtige hardware
  • Goede primaire camera
  • Houdt niet zo prettig vast
  • Niet waterdicht, geen draadloos opladen
  • Matige groothoekcamera
  • Updatebeleid had beter gekund

Je koopt de OnePlus 13R voor een adviesprijs van 750 euro, waarmee hij 250 euro goedkoper is dan de OnePlus 13. Verwar het toestel overigens niet met de OnePlus 12 en 12R, die in 2024 zijn uitgebracht.

Grote smartphone mist functies

De OnePlus 13R is te koop in het zwart en in het wit, en ziet er modern en premium uit. Dat is het uiterlijk, want over de ergonomie zijn we minder enthousiast. De smartphone heeft een groot 6,78inch-scherm en gebruikt een erg rechthoekig ontwerp, zonder afgeronde schermranden en zonder afgeronde achterkant. In de praktijk vinden wij het toestel daarom niet heel prettig vasthouden. Zeker met één hand is het onmogelijk om het bovenste deel van het scherm te bedienen.

©Rens Blom

Het is ook jammer dat de OnePlus 13R qua ontwerp minder compleet is dan de 13 én veel vergelijkbaar geprijsde smartphones. Zo kan het toestel niet draadloos opladen en is de behuizing alleen stof- en waterbestendig – niet waterdicht.

Het grote oledscherm laat een goede indruk achter: lekker scherp dankzij de resolutie van 2780 x 1264 pixels, fel genoeg om altijd prima afleesbaar te zijn en het weet mooie kleuren weer te geven. Handig is dat het scherm je vingers nauwkeurig blijft registreren tijdens een regenbui. Dat kunnen maar weinig andere telefoons. Die raken namelijk in de war en registreren ook regendruppels als aanrakingen. Daar heeft de OnePlus 13R geen last van.

©Rens Blom

Krachtige specificaties

Over de specificaties van de OnePlus 13R zijn we enthousiast. Het toestel is voorzien van veel werkgeheugen (12 GB) en opslagcapaciteit (256 GB), inmiddels een gangbare combinatie in dit prijssegment. De gebruikte Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor is van vorig jaar en zat toen in de duurste smartphones, waaronder de OnePlus 12. Tegenwoordig is deze betrouwbare en hartstikke snelle processor goedkoper in te kopen, dus zijn we blij met deze logische keuze van OnePlus.

©Rens Blom

Van de accuduur hadden we stiekem meer gehoopt. Begrijp ons niet verkeerd: je kunt de OnePlus 13R zonder problemen een lange dag gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over de batterij. Maar daar houdt het op, lezen we ook in andere reviews terug. Dat is best gek, want ten opzichte van andere smartphones heeft de 13R een grotere accucapaciteit (totaal 6000 mAh). En de Snapdragon 8 Gen 3-processor is energiezuinig, weten we van smartphones van vorig jaar. Waar het dan 'misgaat', weten we niet, maar de enorme accu vertaalt zich dus niet in een enorme accuduur.

Opladen doet de OnePlus 13R alleen via usb-c. Dat kan met maximaal 80 watt als je een OnePlus-snellaadadapter hebt of koopt voor 50 euro. Die adapter is niet bij de smartphone inbegrepen. Met een andere adapter laadt de 13R veel langzamer op. Jammer, maar geen probleem als je het toestel 's nachts oplaadt.

Camera's

De smartphone is voorzien van een prima selfiecamera en drie camera's op de achterkant. Dat zijn een 50megapixel-hoofdcamera, een 8megapixel-groothoekcamera en een 50megapixel-telelens voor een paar keer zoom. Na een week met de OnePlus 13R zijn we niet bijster enthousiast over de camera's. De hoofdcamera scoort een ruime voldoende, ook in het donker. De groothoekcamera daarentegen presteert ondergemiddeld in dit prijssegment en de zoomcamera biedt slechts 2x zoom. Sommige vergelijkbare telefoons komen tot 5x zoom.

©Rens Blom

Updatebeleid had beter gekund

Op de OnePlus 13R is Android 15 geïnstalleerd, waar OnePlus zijn OxygenOS-schil overheen legt. Die schil lijkt sprekend op ColorOS van Oppo, wat verklaarbaar is omdat het zusterbedrijven zijn. ColorOS werkt prima, maar is wel erg druk. Niet alle functies lijken ons even nodig en andere functies lijken wel erg veel op die van Apples iOS. OnePlus mag bovendien best stoppen met games en apps aanraden. Die weten we heus wel zelf te vinden.

©Rens Blom

We zien liever dat het merk focust op een beter updatebeleid. De OnePlus 13R krijgt namelijk vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Dat is korter dan concurrerende smartphones van Motorola (zes jaar complete updates), Google, Samsung en Apple (allemaal zeven jaar). En best gek: de OnePlus 13R krijgt even lang updates als de OnePlus Nord 4, die honderden euro's minder kost.

Conclusie: OnePlus 13R kopen?

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt: hij heeft een mooi scherm, krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen we deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.