ID.nl logo
Wachtwoordbeheer
© PXimport
Huis

Wachtwoordbeheer

Windows, uw router en ongetwijfeld ook heel wat sites: allemaal vragen ze naar uw wachtwoord. De verleiding is dan ook groot om overal eenzelfde, eenvoudig te onthouden exemplaar te gebruiken. Maar u voelt het al aankomen: dat is niet bepaald de veiligste gewoonte.

1. Theorie versus praktijk

Het is wel zo handig: even twitteren, tussendoor uw e-mail raadplegen en misschien zelfs uw slag slaan op die veilingsite. Minder handig of leuk is dat u voor al deze diensten een gebruikers-ID moet invoeren: een naam en wachtwoord dus. Begrijpelijk, want op die manier voorkomt u dat anderen zich onder uw naam kunnen aanmelden. Anderzijds wil u vermijden dat u wachtwoorden vergeet en dus bent u, zoals vele anderen, wellicht geneigd om 1) de wachtwoorden niet te moeilijk te maken en 2) voor heel wat services hetzelfde ID te gebruiken. Dat is echter niet zo'n goed idee. Simpele wachtwoorden zijn sneller te raden of desnoods te kraken met speciale programma's, en raakt één wachtwoord bekend, dan kan iemand daarmee alle andere diensten gebruiken waar u datzelfde ID voor gebruikt. Daarbij komt nog dat bij gebruik van eenzelfde inlognaam uw sporen op internet gemakkelijker zijn te volgen.

2. Wachtwoordzinnen

U zult het met ons eens zijn: populaire wachtwoorden als '123456' of 'geheim' zijn niet meteen de stevigste exemplaren. Maar de naam van uw partner, kind of huisdier, de datum waarop u jarig bent of uw nummerplaat zijn dat evenmin. Een sterk wachtwoord is minstens acht tekens lang, twaalf als het enigszins kan, en het is een combinatie van (hoofd- en kleine) letters en leestekens. Handig om weten, maar hoe onthoudt u zo'n combinatie? Verder in dit artikel wordt duidelijk dat u niet noodzakelijk zélf iets moet onthouden, maar als u dat per se wilt, zijn er handige, memotechnische trucs, zoals ezelsbruggetjes. Vindt u Ila5JT&T,7DpW! moeilijk te onthouden? Als u de zin 'Ik lees al 5 Jaar Tips & Trucs, 7 Dagen per Week!' kent, wordt het al een stuk gemakkelijker!

3. Wachtwoordgenerators

Vindt u het lastig zelf complexe wachtwoorden te bedenken, weet dan dat er - ook online - heel wat wachtwoordgenerators zijn die voor u wachtwoord(lijst)en creëren, zoals FlyingBit Password Generator en WinTinker Password Generator. Met de eerste tool kunt u weliswaar in één keer een hele lijst met wachtwoorden genereren, maar de tweede valt om een andere reden op. Die kan namelijk op uiteenlopende manieren een wachtwoord genereren: 1) u geeft zelf aan hoeveel en welk soort tekens u in het wachtwoord wilt, of 2) u tikt een (wacht)woord in en de tool maakt er een 'speciale' versie van (tips&trucs wordt bijvoorbeeld 7!p$&7ruc$), of 3) u vult een eenvoudig wachtwoord in, samen met de url van de dienst waarvoor u het wilt gebruiken en de tool 'berekent' er een veilige versie van. Vergeet u ooit dat wachtwoord, dan is er geen nood: u kunt het altijd opnieuw laten berekenen, ook online (de nodige links vindt u terug op het tabblad Web van de tool). Dat is veilig zolang u niemand vertelt dat u van deze tool gebruikmaakt.

©PXimport

Een 'random', speciaal of berekend wachtwoord? Aan u de keuze.

BugMeNot

Soms wilt u maar heel even een of andere webservice gebruiken of had u hem graag gewoon eerst even uitgetest. Vervelend als u daarvoor alweer een nieuw account-ID moet creëren, en niet zo veilig als u voor minder bekende diensten bijvoorbeeld het ID van uw online bankierdienst gebruikt! Waarom het dan niet proberen met het ID van iemand anders? Maak u geen zorgen: het gaat om ID's die vrijwillig door derden openbaar zijn gemaakt. U hoeft maar naar BugMeNot te surfen, de url van de beoogde webservice in te voeren en het met een van de ID's te proberen die de knop Get Logins u (met wat geluk) aanbiedt.

©PXimport

Desnoods - en met wat 'geluk' - kan het ook zonder wachtwoord...

4. Automatisch aanvullen: aan

Ezelsbruggetjes en algoritmisch berekende wachtwoorden (zie de vorige tip) zijn één manier om talrijke en/of lastige wachtwoorden te onthouden, 'automatisch aanvullen' is een andere techniek. Die vinden we met name ook terug in browsers. In Internet Explorer opent u Internetopties, u gaat naar het tabblad Inhoud en plaatst een vinkje bij (Automatisch aanvullen gebruik voor) Gebruikersnamen en wachtwoorden op formulieren. In Firefox opent u het menu Extra, kiest u Opties, gaat u naar de rubriek Beveiliging en plaatst u een vinkje bij Wachtwoorden voor websites onthouden. Een vergelijkbare functie treffen we eveneens bij Google Chrome aan: selecteer Opties, klik op Persoonlijke items en stip Aanbieden wachtwoord op te slaan aan.

©PXimport

Automatisch aanvullen: gemakkelijk, maar...

5. Automatisch aanvullen: uit

Het automatisch aanvullen van account-ID's mag dan handig zijn, het is niet meteen de veiligste methode. Wanneer iemand fysieke toegang krijgt tot uw pc, kan hij die functie net zo goed gebruiken of hij zet een tool als Browser PasswordDecryptor in om de opgeslagen wachtwoorden van diverse browsers snel uit te lezen. Nu kunt u die wachtwoorden in Firefox weliswaar met een speciaal hoofdwachtwoord beschermen (kies Extra / Opties / Beveiliging en plaats een vinkje bij Een hoofdwachtwoord gebruiken), maar wie het zekere voor het onzekere wil nemen, verwijdert beter de opgeslagen wachtwoorden, waarna u de functie kunt uitschakelen. In Firefox doet u dat vanuit de al genoemde rubriek Beveiliging, waar u de knop Opgeslagen wachtwoorden indrukt en Alle verwijderen selecteert. In Chrome doet u dat op een vergelijkbare manier: in de rubriek Persoonlijke items klikt u op Opgeslagen wachtwoorden beheren en vervolgens op het kruisje achter de wachtwoorden. In Internet Explorer, ten slotte, gaat dit het snelst via de toetscombinatie Ctrl+Shift+Delete, waarna u (alleen) een vinkje plaatst bij Wachtwoorden en uw keuze met Verwijderen bevestigt.

©PXimport

Al dan niet per ongeluk opgeslagen wachtwoorden kunt u altijd nog verwijderen uit uw browser.

6. Automatisch aanvullen: in sync

Wie ondanks het veiligheidsrisico (zie de vorige tip) toch de functie 'automatisch aanvullen' wil gebruiken, zal al snel ondervinden dat die alleen nuttig is op die ene pc. Zodra u de browser opstart op een ander apparaat, moet u alsnog uw wachtwoorden zelf invoeren. In Firefox is echter een synchronisatiefunctie ingebouwd: die zorgt ervoor dat u uw wachtwoorden, en trouwens ook uw bladwijzers, geschiedenis en open tabbladen, kunt 'meenemen'. Dat gebeurt met behulp van een online server die al die data versleuteld (!) voor u bijhoudt. Open het menu Extra en kies Opties / Sync. Druk op de knop Firefox Sync instellen en maak een nieuw account aan.

Hoe koppelt u een tweede (derde, ...) toestel aan dit account? Open hiervoor nogmaals de rubriek Sync op uw eerste pc en kies Een apparaat toevoegen. Vul de code in die u afleest op uw andere apparaat (hier opent u Sync en kiest u Verbinden: zie ook Firefox Help).

©PXimport

Firefox: Wachtwoorden kunt u - versleuteld - laten synchroniseren, ook met Android en iOS.

7. LastPass: installeren

Sterke en verschillende wachtwoorden: het vergt een gedisciplineerd gebruiker of... een flexibele wachtwoordbeheerder als LastPass! U downloadt de tool op LastPass.com, hetzij als extensie voor een specifieke browser, hetzij in de vorm van een universele Windows-installer (32- en 64-bits), met extensies voor diverse browsers. Overigens kunt u LastPass ook downloaden voor Mac, Linux en mobiele apparaten. Op het einde van de installatie creëert u een account en vult u een sterk moederwachtwoord in, waarmee u al uw andere wachtwoorden kunt beveiligen. De commerciële variant heeft enkele extra functies (zie ook LastPass Premium), maar wij houden het hier bij de gratis editie. LastPass geeft u ook nog de gelegenheid om al bestaande wachtwoorden te importeren en die na de import eventueel uit uw browser(s) te verwijderen.

©PXimport

LastPass kan uw bestaande wachtwoorden importeren en de oude, 'onveilige' locaties wissen.

8. LastPass: wachtwoorden invullen

Als u na de installatie van LastPass uw browser opstart, merkt u een nieuwe toolbar op met daarin een LastPass-knop. Gebruikt u Internet Explorer 9, dan dient u LastPass wel eerst nog even te 'autoriseren'. Om een en ander uit te testen, surft u nu naar een site waar u om een ID wordt gevraagd (zoals Gmail). Zodra u dit invult, krijgt u de gelegenheid het door LastPass te laten bewaren. Toch niet? Druk dan op de LastPass-knop en kies hier zelf Bewaar alle ingevulde gegevens. Eventueel bedenkt u hier ook een passende groepsnaam (e-mail, bijvoorbeeld) en geeft u via AutoLogin te kennen dat LastPass u bij een volgende bezoek aan deze site automatisch moet aanmelden. Hebt u meer dan één account voor dezelfde website, druk dan op de knop Automatisch invullen en kies de gewenste accountgegevens.

©PXimport

Hebt u verschillende accounts voor eenzelfde website? Dan moet u zelf aangeven met welk ID u zich wilt aanmelden.

9. LastPass: kluis beheren

Via de LastPass-knop kunt u de 'kluis' openen: u krijgt dan een overzicht van alle bewaarde ID's. U kunt die ook van hieruit nog in groepen onderbrengen: het volstaat een groep te creëren en de gewenste ID's naar die groep te verslepen.

Uw kluis kunt u trouwens van op elke willekeurige computer openen. Het volstaat naar LastPass.com te surfen en u daar met uw 'moederwachtwoord' aan te melden. U voelt er wellicht weinig voor dat wachtwoord op een publieke pc (zoals in een internetcafé) in te tikken. In dat geval kunt u van een virtueel toetsenbord gebruikmaken: het volstaat op de aanmeldpagina van LastPass de knop Toon toetsenbord in te drukken. Of u gebruikt een eenmalig wachtwoord, dat dus een volgende sessie niet langer geldig is. Zo'n wachtwoord moet u dan wel eerst (thuis) aanmaken. Open hiervoor uw online kluis en klik op Eenmalige wachtwoorden: van hieruit kunt u nu nieuwe wachtwoorden creëren, afdrukken of wissen. Om zo'n wachtwoord te gebruiken opent u de aanmeldpagina (op de publieke pc) en kiest u Eenmalige wachtwoorden. Op die manier geeft u geniepige 'shoulder surfers' het nakijken.

©PXimport

Veiliger aanmelden met een virtueel toetsenbord of, beter nog, een eenmalig wachtwoord!

LastPass: handige extra's

LastPass kan niet alleen uw account-ID's onthouden, maar ook invoerdata voor webformulieren. Daartoe opent u het LastPass-menu in uw browser en kiest u Formulieren invullen / Toevoegen profiel. U kunt nu de gewenste taal selecteren en de invoervelden op de diverse tabbladen van data voorzien. Ook handig: LastPass laat u toe verschillende identiteiten te creëren (open het tabblad Profielen in de online module en kies Add identity). Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk een verschillende kluis te creëren voor thuis of voor het werk. Verder houdt de tool ook een geschiedenis bij van alle aanmeld(pog)ingen die via uw LastPass-account zijn gemaakt, inclusief het IP-adres van waaruit dat gebeurde.

©PXimport

LastPass: meer dan een simpele wachtwoordbeheerder...

10. Wachtwoord vergeten?

Ondanks handige ezelsbruggetjes of slimme wachtwoordbeheerders kan het u toch overkomen: u bent een wachtwoord vergeten of kwijtgeraakt! Paniek is dan niet alleen een slechte raadgever, het is waarschijnlijk ook nergens voor nodig. Steeds meer services bieden u namelijk de mogelijkheid aan uw wachtwoord alsnog terug te krijgen: veelal volstaat het uw e-mailadres in te voeren, waarna u een nieuw wachtwoord krijgt toegestuurd. Hiermee kunt u zich dan alsnog aanmelden en het wachtwoord eventueel weer aanpassen. Of de service heeft u bij het registreren gevraagd om het antwoord op een 'geheime vraag' of een geheugensteun in te voeren. Als u vervolgens aangeeft dat u uw wachtwoord niet meer kent, krijgt u alsnog toegang wanneer u uw antwoord of geheugensteun correct invult, zodat u een nieuw wachtwoord kunt invullen. Dat geldt ook voor LastPass.

©PXimport

Veel services werken met een geheime vraag of geheugensteun, zoals Yahoo!

▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als je op vakantie gaat, hoef je naturlijk niet altijd een apparaat met een groot scherm mee te nemen, maar wil je wel iets dat een beter beeld geeft dan een smartphone: een tablet! Wij bekeken vijf tablets met een lange accuduur, handig voor de reis op de achterbank of op je vakantieadres.

Een tablet biedt een mooie middenweg tussen de compacte smartphone en de krachtige laptop. Vergeleken met een smartphone heeft een tablet een groter scherm, wat het veel prettiger maakt om te lezen of video's te kijken. De voordelen ten opzichte van een laptop zijn er ook: ze zijn lichter, dunner en sneller opgestart. Je neemt 'm eenvoudig overal mee naartoe en dankzij een lange accuduur is hij ideaal voor onderweg. Wij maakten een selectie voor je van de vijf beste tablets voor onderweg of op je vakantieadres.

Lenovo Idea Tab Pro - 12.7 inch

De Lenovo Idea Tab Pro 12.7" is een krachtpatser voor creatievelingen en multitaskers. Met zijn 3K-resolutie en 144Hz-scherm biedt hij een vloeiende en scherpe visuele ervaring. De meegeleverde Lenovo Tab Pen Plus maakt het eenvoudig om te tekenen en notities te maken. Aangedreven door de MediaTek Dimensity 8300-processor en 8GB RAM, levert deze tablet snelle prestaties voor zowel werk als entertainment. Het slanke ontwerp en de robuuste bouw maken het een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik.

🔋 Batterijcapaciteit: 10.200 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Xiaomi Redmi Pad SE - 11 inch

De Xiaomi Redmi Pad SE is een betaalbare 11-inch Android-tablet met een slank en licht ontwerp is deze tablet gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het heldere IPS lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Met een batterijcapaciteit van 8000 mAh biedt de Redmi Pad SE een prima gebruiksduur. Daarnaast beschikt de tablet over vier luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

🔋Batterijcapaciteit: 8000 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 13 uur bij gemiddeld gebruik

Apple iPad 128 GB - 11 inch

Deze tablet beschikt over een 12 MP camera aan de achterzijde en een 12 MP frontcamera met Center Stage-functionaliteit, waardoor je altijd centraal in beeld blijft tijdens videogesprekken. Met een batterijduur van ongeveer 10 uur ondersteunt de iPad langdurig gebruik zonder tussentijds opladen. De ondersteuning voor Apple Pencil (usb-c) en het Magic Keyboard Folio maakt het apparaat geschikt voor creatief werk en productiviteit.

🔋Batterijcapaciteit : 7606 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: 10 uur

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 10.4 inch

Deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een veelzijdige tablet die werk en ontspanning moeiteloos combineert. Met een 10.4-inch scherm en AKG-tuned speakers biedt hij een meeslepende multimedia-ervaring. De meegeleverde S Pen maakt het eenvoudig om notities te maken en te tekenen. Hoewel de prestaties niet op het niveau van premium tablets liggen, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Android-gebruikers.

🔋Batterijcapaciteit: 7040 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Honor Pad 9 - 12,1 inch

De Honor Pad 9 is een 12,1-inch Android-tablet die zich richt op gebruikers die waarde hechten aan een groot scherm en krachtige prestaties. Het apparaat is uitgerust met een 2,5K IPS-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden bij het streamen van video’s of het lezen van documenten. De Honor heeft een de Snapdragon 6 Gen 1-chipset, gecombineerd met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De batterijcapaciteit is 8300 mAh en de tablet ondersteunt 35W snelladen.

🔋Batterijcapaciteit: 8300 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 8,5 uur bij intensief gebruik