ID.nl logo
Veilig software downloaden en installeren, zo doe je dat
© PXimport
Huis

Veilig software downloaden en installeren, zo doe je dat

Als je regelmatig programma's installeert en uitprobeert, kun je flink in de problemen komen. Sommige software is van veraf herkenbaar als dubieus, maar we komen steeds vaker geraffineerde trucs tegen die voor ellende op je pc zorgen. Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

01 Extraatjes

Mensen houden van gratis. Maar als de inkomsten van een programma niet uit de gebruikers komen, bundelen softwaremakers vaak extra programma's van derde partijen, waarvoor ze door die externe partij betaald worden om het bij te sluiten. Nog redelijk onschuldig is als bijvoorbeeld een probeerversie van een commercieel programma wordt meegeïnstalleerd, maar het kan ook erger. Bijvoorbeeld als de startpagina van je browser wordt aangepast en je plotseling een andere zoekmachine hebt die je niet meer kunt veranderen.

Als je denkt dat alleen schimmige programmeurs zich schuldig maken aan gebundelde software, moeten we je uit de droom helpen: ook gerenommeerde bedrijven proberen het. Zo krijg je als je even niet oplet bij het binnenhalen van Adobe Reader of Java ook McAfee Security Scan Plus op je computer.

©PXimport

Ook gerenommeerde bedrijven maken zich schuldig aan het bundelen van software.

02 Lokkertjes

Sommige gratis programma's zijn eigenlijk lokkertjes om je over te halen een commercieel programma aan te schaffen. Neem bijvoorbeeld een hulpmiddel om je systeem te optimaliseren. Deze categorie is berucht dat ze rommel installeren, maar soms gaat het nog geniepiger. Een dergelijk gratis programma vindt bijvoorbeeld tijdens de optimalisatie van je computer allerlei zogenaamde problemen en om die problemen op te lossen moet je de portemonnee trekken voor de Pro-versie. Doe je niets? Dan blijft het programma angst zaaien (want meer is het vaak niet) door je regelmatig te melden dat je systeem gevaar loopt of problemen heeft die snel moeten worden opgelost.

©PXimport

Sommige gratis hulpprogramma's geven allerlei waarschuwingen om je te verleiden een betaald programma aan te schaffen.

03 Problemen voorkomen

Om problemen met gedownloade programma's te voorkomen hebben we een aantal leefregels opgesteld. Deze helpen je in veel gevallen de ellende te voorkomen, maar ze zijn niet honderd procent waterdicht. Als je systeem toch iets oploopt, is het handig om terug te keren naar een eerdere situatie. Dankzij het programma ToolWiz Time Machine (zie vanaf stap 9 tot en met 12) is dit mogelijk en kun je veilig experimenteren met software. Alle aanpassingen verdwijnen zijn terug te draaien door via een herstelpunt of door je computer opnieuw op te starten.

©PXimport

Plug-ins en uitbreidingen installeren via je webbrowser is altijd een risico, zeker als een website hierop aandringt.

Sandboxie en VirtualBox

De in dit artikel besproken leefregels en oplossingen zorgen er voor dat je veiliger downloadt en kunt experimenteren met programma's. Twee extra aanvullingen die we je niet willen onthouden zijn Sandboxie en VirtualBox. Sandboxie biedt voor 15 euro een geïsoleerde experimenteeromgeving waarin je veilig kunt werken zonder dat je computer of bestanden gevaar lopen. Het gratis VirtualBox biedt een kale virtuele computer waarop je Windows (of een ander besturingssysteem) kunt installeren. Het VirtualBox-systeem werkt volledig los van je eigen Windows-besturingssysteem. Alles wat misgaat in je VirtualBox-systeem blijft in het VirtualBox-systeem. VirtualBox heeft eveneens een snapshot-functie om een momentopname te maken van de virtuele computer.

©PXimport

VirtualBox biedt de ultieme experimenteeromgeving: een complete virtuele pc.

04 Downloadbeheerders

Sommige websites worden zeer goed gevonden door Google en lijken betrouwbaar, maar de programma's die daar worden aangeboden zijn mogelijk aangepast. Als je in Google bijvoorbeeld zoekt op ccleaner, zie je https://www.piriform.com/CCLEANER als eerste resultaat en http://ccleaner.nl.softonic.com als tweede in de lijst. Met de eerste link kom je op de website van de makers van deze populaire tool, maar met de versie van CCleaner die je via de tweede link krijgt aangeboden haal je mogelijk een downloadbeheerder binnen. Downloadbeheerders zijn volledig overbodig. Als je geluk hebt, installeert de downloadbeheerder uiteindelijk het programma, maar in de praktijk wordt er fanatiek geprobeerd om allerlei troep te installeren die zelfs spyware kan herbergen.

©PXimport

Pas op voor vage downloadbeheerders.

05 Wat wil je downloaden?

Als je iets downloadt, krijgt je soms al voor het downloadproces de optie om extra's te installeren (zoals de eerdergenoemde McAfee Security Scan Plus bij Adobe Reader). Je klikt bij product A op de downloadlink en de website biedt direct ook product B aan. Door een vinkje te verwijderen of de kleine lettertjes te lezen kun je het binnenhalen van het overbodige programma voorkomen.

©PXimport

Controleer de vinkjes van de downloadwebsite voordat je iets binnenhaalt.

Pas op voor lifters!

De ergste categorie overbodige extra's zien we bij probleemsoftware die meelift op het succes van populaire legitieme programma's. Je probeert bijvoorbeeld CCleaner te installeren, maar belandt via een zoekmachine advertentie op een schimmige downloadwebsite. Je installeert het programma gedachteloos en dan beginnen de problemen. Je systeem staat vol rommel die zich niet of nauwelijks laat verwijderen en je browser is gekaapt. Ook krijg je regelmatig waarschuwingen dat je systeem gevaar loopt, de harde schijf vol is en zo kunnen we nog even doorgaan. Als je als computerleek braaf ingaat op de waarschuwingen, krijg je nog meer problemen. Er kunnen virussen en Trojaanse paarden binnendringen waardoor je systeem volledig wordt gekaapt.

©PXimport

Schimmige software lift mee op het succes van populaire freeware.

06 Weet waar je downloadt

Het is het beste om downloads binnen te halen via de downloadlink van de website van de programmamaker. Hier kom je meestal uit als je een programma opzoekt in Google, maar dit kan ook misgaan waardoor je bijvoorbeeld via een advertentie naar een foute website wordt doorgeleid. Om helemaal veilig te werken, gebruik je Google om de website van het programma te vinden en zoek je hier de download op. Wees alert op advertentiebanners op de website. Deze kunnen zich voordoen als downloadlink van het programma dat je zoekt, maar je omleiden naar een ander programma.

©PXimport

Download een programma via de website van de programmamaker(s).

07 Vooronderzoek

Als je een vreemd onderbuikgevoel hebt over een programma, is het verstandig om even onderzoek te doen. Dit kan eenvoudig met Google. Zoek bijvoorbeeld op problem after installing NaamVanHetProgramma of malware spyware NaamVanHetProgramma. Meestal kom je uit op een forum uit en wordt snel duidelijk of je het programma veilig kunt installeren. Bij veel klachten kun je beter naar een alternatief zoeken. Gebruik hiervoor de zoekopdracht alternative to NaamVanHetProgramma.

©PXimport

Zoek naar ervaringen van andere gebruikers als je twijfelt aan de integriteit van een programma.

08 De Volgende-knop

Als een maker of downloadwebsite extra programma's wil installeren of van plan is om je browser aan te passen, gaat dit in veel gevallen op een subtiele manier. Opties om de extra rommel te installeren, staan bijvoorbeeld standaard aangevinkt. Als je te snel op Volgende/Next of Accepteren/Accept klikt, kun je dus per ongeluk akkoord gaan met de aanpassingen. Doorloop elke installatie met aandacht. Kies (indien mogelijk) tijdens de installatie voor een aangepaste installatie of 'advanced options'. Verwijder het vinkje bij opties die je niet wilt laten doorvoeren en let op gebruikersvoorwaarden, die je soms juist niet moet accepteren om meelifters te voorkomen. Zie ook het kader Unchecky.

©PXimport

Gedachteloos op de knop Volgende klikken tijdens een installatieprocedure is vragen om problemen.

Unchecky

Het programma Unchecky is al eerder aan bod gekomen in Computer!Totaal: het programma houdt installatieprocedures in de gaten en kijkt of er extra programma's of wijzigingen zijn aangevinkt. Unchecky verwijdert de vinkjes zodat de rommel niet op je computer komt. Dit is geen waterdicht systeem, maar wel een zeer goede aanvulling voor momenten dat je zelf even niet alert bent.

©PXimport

Unchecky houdt installatieprocedures in de gaten en verwijdert 'foute vinkjes' automatisch.

09 Groundhog Day

Filmliefhebbers zullen bij de werking van ToolWiz Time Machine misschien denken aan Groundhog Day. In deze film beleeft weerman Phil dezelfde dag steeds opnieuw. ToolWiz Time Machine biedt een tijdmachine voor je computer. De werking is vergelijkbaar met Windows Systeemherstel, maar dan beter. Download en installeer ToolWiz Time Machine. Geef tijdens de installatie aan hoeveel schijfruimte de herstelmomenten (snapshots) in beslag mogen nemen, bijvoorbeeld 4096 MB.

De website van de makers geeft uitgebreide technische informatie over de werking van het herstelproces. De gemiddelde gebruiker mag dit negeren. De extra kennis is niet nodig om ToolWiz Time Machine optimaal te gebruiken en te genieten van het extra vangnet.

©PXimport

ToolWiz Time Machine biedt dankzij herstelpunten een extra vangnet voor als het ooit misgaat.

10 Momentopname

ToolWiz Time Machine toont een icoontje van een wijzerplaat in je systeemvak, rechtsonder in beeld. Dubbelklik hierop om ToolWiz Time Machine te openen. Je maakt een herstelpunt aan met de knop Create new snapshot. Geef je herstelpunt een naam die je herkent, bijvoorbeeld de naam van het programma waarmee je gaat experimenteren. Je herstelmoment verschijnt in de lijst van ToolWiz Time Machine. Het programma zet er automatisch een datum en tijdsaanduiding bij. ToolWiz Time Machine kan de herstelpunten ook automatisch maken. Plaats een vinkje bij Take a snapshot every hour om elke uur een herstelmoment te creëren. Er worden maximaal 24 herstelpunten bewaard.

©PXimport

Laat ToolWiz Time Machine automatisch elk uur een herstelpunt maken of creëer handmatig een herstelpunt.

11 Terug in de tijd

Als je klaar bent met downloaden en/of experimenteren, heb je de keuze om je wijzigingen ongedaan te maken door een herstelmoment terug te zetten. Open ToolWiz Time Machine en selecteer het herstelmoment in de lijst. Klik op de knop Revert my system to selected om de tijdmachine aan het werk te zetten. Je computer start opnieuw op. Voordat Windows wordt geladen gaat ToolWiz Time Machine aan de slag om je systeem terug te brengen naar de eerdere toestand.

©PXimport

Klik op Revert my system to selected om je systeem naar een eerder moment te herstellen.

12 Invriezen

Het prettige aan een herstelpunt is dat je het niet hoeft te gebruiken: als alles werkt zoals verwacht, kun je de herstelpunten negeren of verwijderen met de knop Remove selected. Als je iets gaat uithalen met je computer waarvan je nu al weet dat je je systeem wilt herstellen, activeer dan in ToolWiz Time Machine de optie Start time freeze. Hiermee wordt de huidige toestand bewaard en automatisch hersteld zodra je je computer opnieuw opstart.

©PXimport

Gebruik de time freeze-optie als je nu al weet dat je je systeem straks wilt herstellen.

13 Second opinion

Als je iets wilt downloaden, worden er meerdere barrières opgeworpen om problemen te voorkomen. Allereerst is er je browser die een vlugge blik zal werpen of de website die je bezoekt niet reeds bekend staat als 'gevaarlijk'. Vervolgens zal de browser ook waarschuwen als er iets met het downloadbestand aan de hand is. Zodra de download binnen is, neemt je virusscanner het stokje over en voert een controle uit. Dit alles is helaas nog steeds niet voldoende om alle foute downloads buiten de deur te houden. Als je twijfelt, kun je de download extra laten controleren door websites als www.virustotal.com of www.metascan-online.com. Deze diensten kijken met meerdere beveiligingsprogramma's of er mogelijk iets niet in de haak is. Aan de hand van de uitkomst kun je eenvoudig bepalen of het loos alarm is dat het programma echt niet deugt.

©PXimport

Verdacht programma? Vraag VirusTotal of Metascan online om een second opinion.

14 Loos alarm

Sommige downloads worden door je browser of beveiligingssoftware onterecht aangemerkt als onveilig of zelfs gevaarlijk. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een hulpprogramma om een vergeten wifi-wachtwoord te achterhalen. Is er iets aan de hand? Misschien, maar je hebt mogelijk ook te maken met overijverige beveiligingssoftware. Omdat het programma naar een wachtwoord zoekt, kan je beveiligingssoftware dit als verdacht bestempelen en de download automatisch in quarantaine plaatsen. De populaire programma's van NirSoft zijn bekend om het uitlokken van een allergische reactie bij beveiligingssoftware. Laat je niet afschrikken door de waarschuwingen, maar beschouw ze als een subtiel seintje om even alert te blijven en uit te dokteren wat de oorzaak van de waarschuwing is.

©PXimport

Niet alle meldingen van je beveiligingssoftware duiden daadwerkelijk op een gevaarlijke situatie.

Liever geen spam

Sommige websites willen dat je je mailadres achterlaat voordat je een gratis programma mag downloaden. Deze manier van 'ruilen onder dwang' is niet meer van deze tijd en zegt mogelijk ook iets over de bedoelingen van de programmamaker: "Ik wil je mailadres hebben om je te spammen". Wil je het programma toch graag hebben? Dan kun je een nep-mailadres invullen. Soms is dit niet voldoende omdat de website de download niet direct aanbiedt, maar je per mail een link toestuurt. Om de downloadlink toch binnen te krijgen kun je www.10minutemail.com of www.guerrillamail.com gebruiken. Je krijgt automatisch een tijdelijk mailadres. Nieuwe berichten bekijk je direct in je browser.

©PXimport

Ontvang je liever geen spam in je mailbox? Gebruik een tijdelijk mailadres van 10 Minute Mail.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.