Handige tips voor Marktplaats
Marktplaats vierde vorige maand zijn twintigste verjaardag. De website, die qua look al zo’n beetje net zo lang hetzelfde is, is nog steeds de meest populaire advertententiewebsite met die in ruim 1800 rubrieken hun (Voornamelijk tweedehands) artikelen kunnen aanbieden. Er worden honderdduizenden nieuwe advertenties per dag gemaakt. Hoe haal je het beste uit dit verkoopplatform?
Gebruik de app
Het is voor veel mensen vanzelfsprekend om de website in de browser te gebruiken, omdat we het daar ook van oudsher uit kennen. Echter heeft Marktplaats al vele jaren een app die zeer handig werkt. Zo krijg je pushberichten als iemand op een artikel biedt of een bericht heeft gestuurd. Bovendien is het makkelijker om een advertentie vanaf je telefoon te plaatsen, omdat de kans groot is dat je je artikel ook hebt gefotografeerd met je telefoon. Je kunt dan dus meteen de foto’s bij je advertentie zetten en je bent klaar. Het enige nadeel is dat tikken wat vervelender is op een smartphone, maar over het algemeen zijn advertenties niet zo lang. Bovendien zou je, bij het plaatsen van meerdere advertenties, een stuk tekst kunnen kopiëren en plakken.
Pas op voor oplichters
Het is niet altijd makkelijk om vast te stellen wanneer iemand waarschijnlijk een oplichter is, en waarschijnlijk begrijp je ook dat je een iPhone beter niet kunt kopen door in een keer een vrij groot bedrag over te maken en af te wachten. Je hebt zeker bij kostbare technologische gadgets een grote kans dat iemand niet over de brug komt. Het forum Opgeletopinternet is inmiddels gesloten, maar bijvoorbeeld op de website van het televisieprogramma Radar biedt nog een plek aan om anderen te waarschuwen voor verkopers en tips en tricks uit te wisselen. Marktplaats raadt bovendien aan Engelstalige advertenties te wantrouwen, evenals mensen die grote aantallen van dure producten aanbieden of akkoord gaan met een veel te lage prijs. Probeer daarnaast zoveel mogelijk gebruik te maken van de communicatiemiddelen van Marktplaats zelf. Dat is vaak betrouwbaarder en beter traceerbaar wanneer het fout gaat.
Schakel uit wat je niet wil zien
Er zijn Chrome-extensies die kunnen helpen je plezier op Marktplaats te vergroten, bijvoorbeeld Marktplaats zonder spam. Hiermee kun je alle reclame en zakelijke uitingen uit het platform filteren. De website wordt ook wat compacter weergegeven, waardoor je meer advertenties kunt bekijken in een oogopslag. Je kiest zelf wat je wel en niet wil zien. Het is een heel handige oplossing voor als je Marktplaats wil gebruiken waar het echt voor gemaakt is: met andere Nederlanders handelen in tweedehands artikelen, ongebruikte tickets enzovoort.
©PXimport
Gebruik Gelijk Oversteken
Sinds 2017 is Marktplaats voorzien van een Gelijk Oversteken-service, waarmee kopers en verkopers allebei verzekerd zijn hun pakket en hun geld te ontvangen. Bovendien krijgt de verkoper de melding dat iets is betaald, hetzelfde moment als dat het is betaald, waardoor het pakketje dezelfde dag nog kan worden verstuurd. Het nadeel is wel dat je even op je geld moet wachten, want dit wordt wat langer vastgehouden om te zorgen dat je het wel product wel opstuurt. Het nadeel is wel dat de koper hiervoor 40 cent moet betalen, maar voor een stukje zekerheid is dat zeker bij bedragen die hoger zijn dan een paar tientjes zeker een goed idee.
Werk aan je communicatie
Dit is een wat algemenere tip, omdat hij op meerdere gebieden van toepassing is. Ten eerste is het goed om duidelijk te communiceren met je koper of verkoper. Laat iemand weten wanneer je iets gaan posten, dat je diegene een track and trace stuurt, en als je koper bent, geef dan even aan als je het artikel hebt ontvangen. Je kunt bovendien feedback geven op anderen, waardoor je andere mensen kunt laten weten of het iemand is die goed zakendoet of niet. Een ander gebied waarin je moet letten op je communicatie, dat is wat je in je advertentie zet. Als iets heel speciaal is, bijvoorbeeld een zeldzaam verzamelartikel, zet dat er dan bij in je advertentie. Geef ook aan waarom je het wegdoet, en wees daar eerlijk over. Mensen voelen zich eerder geneigd om zaken met je te doen, als je oprecht overkomt. Zorg ook dat je zoveel mogelijk gegeven opzoekt over je artikel. Weet je niet wat het precies is, gebruik dan Google Lens om soortgelijke artikelen op te zoeken, dan heb je ook vaak snel het jaartal, de afmetingen of de originele waarde gevonden. En dan weet je tenminste hoe iets echt heet, zodat je het beste zoekwoord kunt gebruiken.