The Witcher 3: Wild Hunt - De beste game van 2015?
We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk kunnen we weer op avontuur met Geralt. CD Projekt RED heeft als ontwikkelaar alles uit de kast getrokken om van The Witcher 3: Wild Hunt een RPG van epische proporties te maken. De vele miljoenen fans hadden er vooraf al veel vertrouwen in. Terecht? Weet de game de hooggespannen verwachtingen echt waar te maken?
9/109/10
Voordat we wat dieper op de inhoud ingaan, wil ik CD Projekt RED een hele dikke pluim geven voor de manier waarop ze The Witcher 3 bij je afleveren. Een oprecht bedankbriefje, een stukje achtergrondgeschiedenis en een mooie kaart van de spelwereld dragen allemaal bij aan een goede start. Daar kunnen veel ontwikkelaars nog wat van leren.
Ruim drie jaar hebben de dames en heren van de Poolse ontwikkelaar gewerkt aan deze role-playing game The Witcher 3: Wild Hunt. Na wat uitstel ligt de game inmiddels in de (digitale) winkelrekken en kunnen we op avontuur met onze witcher Geralt. Een monsterjager eerste klas en iemand die wat lichte vormen van magie beheerst. Na de avonturen uit deel 2 krijgt Geralt deze keer te maken met een bovennatuurlijk doodseskader genaamd de Wild Hunt. Deze wrede strijders van de Wild Hunt hebben het gemunt op de jonge dame Ciri, die als een dochter is voor Geralt. Zodoende draait het verhaal vooral om Geralts zoektocht naar Ciri en het afrekenen met de dodelijke Wild Hunt.
[video poster=http://movies2.gamersnet.nl//movies/2013/the_witcher_3_wild_hunt/the_witcher_3_wild_hunt_go_your_way_launch_trailer_hd1080p.jpg controls]http://movies2.gamersnet.nl//movies/2013/the_witcher_3_wild_hunt/the_witcher_3_wild_hunt_go_your_way_launch_trailer_hd1080p.mp4[/video]
Oog voor detail
Wat betreft personages weet The Witcher 3 zich goed te onderscheiden van de massa, want veel gebeurtenissen en personages worden behoorlijk uitgediept en rustig geïntroduceerd. Het grote voordeel van een game gebaseerd op een uitgebreide boekenreeks, in dit geval van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. Dat de game overal goed de tijd voor neemt kan je als een nadeel soms ervaren, want bij vlagen kabbelt alles een beetje vooruit. Zeker het begin van de game is even doorzetten. Als je echter eenmaal in gevecht mag gaan met de vele lompe monsters, dan ben je die traagheid al snel vergeten.
Met een gigantische spelwereld heeft The Witcher 3 eigenlijk altijd wel wat voor je in petto. De verhalende missies zijn vet, je ontmoet volop toffe personages en je komt prachtige omgevingen tegen. Er valt echter nog genoeg op eigen houtje te ontdekken dankzij enorm veel zijmissies. Helaas is het wel vaak een traditionele fetch quest, waarbij je iets of iemand moet ophalen ergens, maar mede dankzij de levendige wereld zal het je zelden vervelen. Als je echt een liefhebber bent en oog voor detail hebt, dan kan je je hart ophalen in de vele dorpjes en steden. Inwoners doen hun dagelijkse dingen en uit gesprekken kan je zelfs tips ontdekken om een nieuw avontuur te ontdekken. En soms maken de inwoners gewoon grappen onderling, altijd leuk om te horen.
De enorme spelwereld heeft er wellicht aan bijgedragen dat The Witcher 3 op het technische vlak nog wat smetjes kent. Een framerate die soms inzakt, regelmatige pop-up... Het doet an sich niet veel afbreuk aan de beleving, maar het valt wel snel op. Gelukkig zit CD Projekt RED niet stil en zijn de eerste patches al onderweg, maar het is nog maar de vraag hoeveel van alle technische mankementen ze kunnen verhelpen.
[video poster=http://movies2.gamersnet.nl//movies/2013/the_witcher_3_wild_hunt/the_witcher_3_wild_hunt_launch_cinematic_trailer_hd1080p.jpg controls]http://movies2.gamersnet.nl//movies/2013/the_witcher_3_wild_hunt/the_witcher_3_wild_hunt_launch_cinematic_trailer_hd1080p.mp4[/video]
Vette combat!
Natuurlijk is het niet allemaal vrede en gezelligheid, want Geralt moet flink aan de bak. De combat is ten opzichte van The Witcher 2 weer een stukje werder ontwikkeld, in de goede richting welteverstaan. Het pareren en counteren van aanvallen gaat een stuk logischer door goed te timen. Zo kan je een stuk eenvoudiger het gevecht aangaan met meerdere vijanden tegelijk. En met simpelweg lomp hakken kom je er meestal niet. Het pareren en ontwijken van vijanden is vaak essentieel om te overleven. Korte stappen of snel wegrollen, het gaat allemaal lekker vloeiend. Iets minder soepel gaat het free runnen door gebouwen en over obstakels. Het niveau van een Assassin's Creed wordt hierbij niet gehaald, maar dat is ook niet erg. Het is meer een kwestie van even wennen dan dat het echt storend is.
De combat wordt nog een stuk vetter als je het vanaf je paard doet! Je kunt al rijdend flink uithalen met je zwaard. Een hele toffe feature is dat de game heel even vertraagt als je met je paard in volle vaart op een vijand afstormt. In een heerlijke slow-motion kan je dan genadeloos uithalen naar een vijand. Heel vet gedaan en het zorgt ervoor dat het rijden met je paard niet alleen maar een noodzakelijk kwaad is om van punt A naar punt B te komen. Daarbij komt er ook nog wat extra afwisselingen doordat je af en toe met Ciri zelf mag vechten.
Olie en Gwent
Wat betreft gebruiksgemak valt er nog wel wat terrein te winnen voor de in-game menu's van The Witcher 3. Als je na enige tijd goed doorhebt hoe je snel bij alle extra informatie en inventaris kunt komen, gaat er een extra wereld voor je open. CD Projekt RED heeft enorm veel aandacht voor detail en werkelijk elk wezen in de spelwereld heeft een achtergrondverhaal. Niet alleen leuk voor de show om te lezen, want het kan je vaak ook tips geven hoe je bepaalde wezens het beste kunt verslaan. Dankzij het uitgebreide systeem om zelf spullen te maken, zoals olieën om je zwaarden een speciale kracht mee te geven en diverse soorten bommen, is er voor de hardcore RPG-speler volop diepgang te vinden.
Over diepgang gesproken. Al vroeg in de game kom je in aanraking met één van de leukste minigames in jaren, namelijk het kaartspel Gwent. Allicht aanwezig mede dankzij de populariteit van games als Hearthstone. Kort gezegd dien je de hoogste score op het bord te leggen en twee van de drie rondes te winnen. Daarbij kan het verstandig zijn om bewust een ronde te verliezen, zodat je waardevolle kaarten overhoudt voor een latere ronde. De game legt je uitgebreid uit hoe het werkt, dat zal ik je hier besparen. In elk geval is het een toffe toevoeging, zeker omdat je in de hele spelwereld unieke kaarten kunt verzamelen en er zelfs een speciale quest aan kunt overhouden.
Conclusie
The Witcher 3: Wild Hunt voldoet ruimschoots aan de verwachtingen. Er is een gigantische spelwereld om te verkennen, tientallen toffe personages om te ontmoeten, geweldige vijanden om mee af te rekenen en een heerlijk vechtsysteem. Daarnaast zorgt het uitgebreide crafting-systeem en de card game Gwent voor nog veel meer diepgang en vermaak. De hoeveelheid fetch quests en technische mankementen vallen wel op, maar zijn slechts een smetje op een verder heerlijke RPG. Het advies is even simpel als dwingend: haal deze game in huis en ga je lekker weken of zelfs maanden verliezen in de toffe wereld. Verplichte kost voor de liefhebber van een harde actie-RPG!