Teveel gekookt? Leer eten delen met deze vijf apps
We gooien jaarlijk tientallen kilo’s eetbaar voedsel weg. Dat is natuurlijk enorm zonde. Zeker nu we wat vaker thuiskoken, blijft er ook wel vaker wat eten over. Dat kun je natuurlijk voor de volgende dag bewaren of de prullenbak in schuiven, maar het is veel leuker om het met anderen te delen. Deze vijf apps kun je gebruiken om een extra persoon te laten genieten van jouw lekkere maaltijd.
Sharednd
Het klinkt een beetje als AirBnB en dat is niet voor niets: Share Drinks & Dinner is bedoeld om niet je slaapkamer open te stellen voor anderen, maar je eetkamer. Het idee is dat hobbychefs met Sharednd een soort huiskamerrestaurant kunnen openen waardoor mensen uit de buurt niet alleen je eten afhalen en opeten, maar het eten juist bij jou thuis opeten. Het is dus wat socialer dan wanneer je het slechts afhaalt. Wie weet: als mensen dol zijn op je kookkunsten, dan eet je nooit meer alleen. Je kiest bovendien zelf wanneer jouw ‘restaurant’ is geopend, dus je hebt de vrijheid om het bijvoorbeeld één standaard dag per week te doen, of één keer per maand. Goed om te weten: Sharednd heeft geen app, het is een website.
©PXimport
Olio
Vroeger klopten we nog wel eens bij de buren aan voor een pakketje, maar nu we zelf veel meer thuis zijn zien we onze buren eigenlijk minder. Olio is een manier om toch contact te houden met je buren. In Olio kun je namelijk niet zozeer een gekookte maaltijd delen, maar wel producten die nog in je koelkast liggen en die jij niet meer gaat opeten. Misschien had je boodschappen gedaan voor een avond waarop je toch plotseling uit eten gaat, of komt een vriend van je toch niet bij je eten omdat hij zijn coronatest moet afwachten. Je kunt in Olio een foto plaatsen van je eten en dat kunnen andere appgebruikers dan komen ophalen. Goed om te weten: dat geldt ook voor thee die je nooit meer gaat drinken of andere houdbare producten.
Thuisgekookt (voorheen Thuisafgehaald)
De bekendste app in Nederland om eten te delen is Thuisgekookt. Zoals de naam al doet vermoeden komen mensen naar je huis om je opgegeven eten op te halen en thuis op te eten. Je geeft dan dus van tevoren aan welk lekkers je gaat maken en hoe laat mensen het kunnen ophalen. Bovendien kun je er geld voor vragen. Thuisgekookt is een platform dat ook heel populair is bij hobbykoks, die niet zozeer te veel inkopen doen, maar juist bewust extra eten klaarmaken om mensen van hun kookkunsten te laten genieten. Je krijgt bij Thuisgekookt elke dag een mailtje met wat er in jouw buurt te eten is, dus het is ook goed te gebruiken als je juist geen eten in huis hebt en op zoek bent naar iets lekkers, zonder dat je zelf aan het fornuis hoeft te staan.
Thuisgekookt1-op-1 koppeling
Thuisgekookt 1-op-1 koppeling is een voortborduursel op het zojuist besproken Thuisgekookt. Het is echter specifiek bedoeld om ouderen of andere mensen in een kwetsbare situatie te helpen. Iemand die ziek is of om andere redenen niet meer zelf kan koken. Het is hierbij dus niet alleen goed en belangrijk om eten te delen, maar ook een beetje gezelligheid. Zeker als je alleen bent en iemand zoekt om mee te eten, dan is Thuisgekookt 1-op-1 koppeling een laagdrempelig platform om iemand beter te leren kennen. Let op: dit is geen app, maar een website. Binnen de app van Thuisgekookt zit echter ook een gedeelte voor mensen die kwetsbaar zijn.
Nibblr
Tot slot biedt Nibblr de mogelijkheid om zowel af te halen als bij je te eten. Net als in veel andere apps kun je als thuiskok worden gereviewed. Mensen die ergens gaan eten kunnen ook zien wie er nog meer komen eten, waardoor het sociale aspect wat groter wordt. Sterker nog, je kunt in deze app ook plannen maken met volstrekt onbekenden -of vrienden- om ergens te gaan eten. Het enige nadeel aan Nibblr is dat het last heeft van de concurrentie, het is er niet zo druk als bijvoorbeeld op Thuisafgehaald.
Deel smakelijk!