Test: Jurassic Park: The Game
Het was indertijd een onvergetelijke ervaring: dinosaurussen stampten over het scherm, tot leven gewekt op een manier die toen nog niet eerder in zoveel pracht was vertoond. Voor iedereen die Jurassic Park destijds in de bioscoop heeft gezien, zijn de verwachtingen hooggespannen voor deze game. Misschien wel te hoog.
Jurassic Park volgt een aantal verschillende personages die door een storm vast zijn komen te zitten op Isla Nubar, het eiland waar InGen een groot pretpark zal gaan openen met daarin levende dinosaurussen. Het verhaal in dit spel volgt aanvankelijk het verhaal uit de eerste film en Dennis Nedry en de gestolen embryo's spelen ook in Jurassic Park: The Game een belangrijke rol. Het spel maakt op een slimme manier gebruik van een aantal elementen die in de eerste Jurassic Park-film zijn blijven liggen, om zo een nieuw verhaal te vertellen dat zich wel ongeveer tegelijkertijd afspeelt.
De gameplay van Jurassic Park is jammer genoeg niet van dezelfde kwaliteit als het verhaal. Het hele spel bestaat eigenlijk uit één lang 'QuickTime-event' waarbij het de bedoeling is om zo snel mogelijk op de knoppen te drukken die in beeld worden weergegeven. Als dit foutloos - en snel genoeg - gebeurt, beloont het spel dit met een gouden medaille. Worden er wel fouten gemaakt dan loopt de score langzaam terug van zilver naar brons, naar helemaal niets.
Sterfscènes
Het hysterisch achter elkaar op knoppen rammen gaat na een tijd erg vervelen. Soms lijkt het ook of het weinig uitmaakt of een scène foutloos wordt uitgevoerd of niet en soms is er juist één specifieke toets in een scène die niet gemist mag worden. Het is nogal frustrerend dat sommige missers alleen invloed hebben op de score en andere meteen leiden tot de dood van een personage.
©PXimport
De gameplay bestaat grotendeels uit de zogenoemde QuickTime-events.
Met het maken van de sterfscènes is ontwikkelaar Telltale overigens bijzonder creatief geweest. Er moeten er ontzettend veel gemaakt zijn, want voor elke scène in het spel is er een fatale afloop mogelijk. Als een personage dood gaat, begint het spel opnieuw bij het laatste automatische opslagpunt. Gelukkig wordt het spel zeer regelmatig bewaard, dus lange stukken opnieuw spelen is nooit nodig.
Hier en daar zit er een puzzeltje in het spel waarbij de personages om beurten een bepaalde handeling moeten uitvoeren om uiteindelijk een gemeenschappelijk doel te bereiken. Deze puzzels zijn ontzettend simpel, zeker voor een spel met een 16+-aanduiding. Dit is een gemiste kans waarmee Telltale het spel wat betreft de gameplay meer afwisseling had kunnen geven. Van een ontwikkelaar die zoveel goede adventure-titels op zijn naam heeft staan, mogen we meer verwachten.
Niet de film
Grafisch gezien is Jurassic Park niet slecht, de stijl is erg herkenbaar voor Telltale, hoewel deze misschien wel iets serieuzer is dan die van hun andere titels. Dit spel kan zich alleen niet meten met de verwachtingen die worden opgeroepen door het grafische geweld van de film. Misschien is het geen eerlijke vergelijking, maar ergens moet een gameontwikkelaar zich toch realiseren dat bij een naam als Jurassic Park niet zomaar even een game gemaakt kan worden.
Jurassic Park is helemaal ingesproken door stemacteurs en dat is een stuk aangenamer dan het lezen van lange dialogen. De achtergrondmuziek is sfeervol en de geluiden van de dino's zijn bij de buren drie huizen verderop te horen. Telkens als de tyrannosaurus komt aanstampen, is dat het teken om de subwoofer iets zachter te zetten. Dit is natuurlijk niets om over te klagen en draagt alleen maar bij aan dat Jurassic Park-gevoel.
©PXimport
De tyrannosaurus hoort met zijn gestamp al van ver aankomen.
Net als bij de andere games uit de Telltale-studio, is ook Jurassic Park in episodes uitgegeven om later gebundeld en als volledige titel verkocht te worden. De episodes zijn ongeveer in twee uur uit te spelen en met alle vier afleveringen bij elkaar levert Jurassic Park dus zo'n acht uur speeltijd op. Gezien de prijs is dit misschien iets aan de korte kant.
Conclusie
Aan het verhaal en de personages in Jurassic Park is veel aandacht besteed, maar helaas kan hetzelfde niet gezegd worden over de gameplay. Het spel verveelt snel en het uitspelen is vooral de moeite waard om er achter te komen hoe het verhaal afloopt, niet vanwege de spelervaring zelf. Jurassic Park is ook behoorlijk aan de prijs voor een spel dat hooguit acht uur speeltijd in zich heeft.
Jurassic Park: The Game
Prijs € 39,95 op dvd, € 29,99 digitaal
Taal Engels gesproken, Engels ondertiteld
Platform pc
Ontwikkelaar Telltale Games
Uitgever Kalypso
PEGI 16+
Genre Adventure
Releasedatum 2 maart 2012
Oordeel 5/10
Pluspunten
1001 creatieve sterfscènes
Sterk plot
Brullende tyrannosaurus
Minpunten
Gameplay mist variatie
Spelduur erg kort
Grafisch teleurstellend