ID.nl logo
Huis

Somfy One review: Alarmsysteem met camera en sirene

Somfy One is een bewakingszuiltje met ip-camera (full hd), nachtzicht, sirene en bewegingsdetector. Het werkt samen met de alarmsystemen van (overgenomen) fabrikant MyFox en met andere systemen via IFTTT, Amazon Echo en Works with Nest. Wij testten het systeem enkele maanden lang. Hoe dat beviel, lees je in deze Somfy One review.

Somfy One is van het Franse bedrijf Somfy Protect. Het is een erg compact alles-in-één-alarmsysteem met full-hd-camera, sirene en bewegingssensor. Het werkt samen met andere apparatuur uit het Somfy Protect-gamma, zoals de IntelliTag (deur- en raamsensor) en de Key Fob (badge voor handsfree besturing). Het werkt ook met Amazon Echo, Nest en IFTTT.

Het design is dat van een discreet zwart zuiltje waarin alle functies verenigd zijn. In die zin lijkt dit bewakingssysteem sterk op de vergelijkbare bewakingszuiltjes van Canary (All-In-One Security Camera) en Netatmo (Welcome).

De Somfy One communiceert uitsluitend via wifi, waarbij alleen 802.11b/g in de 2,4GHz-frequentieband ondersteund wordt. Het ontbreken van ondersteuning voor Wireless-N is een misser, want het kan tot problemen leiden met recente wifi-routers of mesh-netwerken die de Wireless-b/g-ondersteuning omwille van prestatieredenen uitgeschakeld hebben.

Privacy

Net zoals de Canary All-In-One en de Netatmo Welcome is de Somfy One een web- en ip-bewakingscamera in zuilvorm, die in full hd 1080p met 30 fps opneemt. Hij slaat zijn data in de cloud op. Speaker en microfoon zijn ingebouwd. Op die manier is tweewegcommunicatie mogelijk met iedereen die zich in de buurt van het zuiltje bevindt. De lens heeft een gezichtsveld van 130 graden.

In het zuiltje zijn extra functies geïntegreerd: een sirene met een geluidssterkte van iets meer dan 90 dB en een bewegingsmelder. Bijzonder is dat de camera van de Somfy One afgedekt wordt met een gemotoriseerde ‘privacy shutter’. Die privacy-klep zet het beeld op donker. Dat klepje sluit via een app-opdracht, maar het gaat ook vanzelf dicht wanneer de bewakingsfunctie van het zuiltje gedeactiveerd is.

Je regelt alles met de mobiele app Somfy Protect voor iOS 9 en hoger en voor Android 4.4 en hoger. Bij problemen verschijnen waarschuwingen op je smartphone.

©PXimport

Abonnement en (extra) sensoren

Wanneer de Somfy One beweging detecteert, wordt een videoclip van tien seconden bewaard in de met aes-256 en ssl/tls/rsa beveiligde Somfy Protect-cloud. Die videoclip wordt een dag lang bewaard. Deze Basic-dienst is gratis, maar om opnames tot zeven dagen terug te kunnen bekijken, moet je bijbetalen.

Het dure Gold-abonnement met als extra een 24-uurs bemande bewakingsdienst lijkt ons overigens alleen nuttig wanneer je ook investeert in een Somfy Protect-alarmsysteem voor de hele woning, waarbij bijvoorbeeld ook ramen en deuren met sensoren bewaakt worden. Met slechts één camera en verder geen andere bewakingsapparaten lijkt ons de kans op valse alarmen en dus foutieve interventies anders te groot.

De infrarood-bewegingssensor en ingebouwde warmtesensor zijn slim genoeg om huisdieren te herkennen, zodat er geen valse alarmen worden gegeven wanneer bijvoorbeeld een kat of hond door het beeld loopt. De ir-sensor heeft een nachtzicht van zes meter, de warmtesensor een detectiezone van vijf meter.

©PXimport

De Somfy One werkt samen met sensoren uit de Somfy Protect-familie (intellitags, bewegingsdetectoren, badges, sirenes, camera’s). Je kunt maximaal vijftig van dergelijke draadloze sensoren toevoegen. Ze communiceren grotendeels in de 868MHz-frequentie via het bedrijfseigen Somfy Protect-protocol.

Somfy One werkt ook samen met de Tahoma-app van MyFox/Somfy Protect zelf, waarmee je tal van thuisautomatiseringsproducten van deze fabrikant bedient.

Alexa, Nest en IFTTT Het zuiltje is o.a. compatibel met Amazon Alexa. Je kunt hem dus bedienen met je stem, maar voorlopig alleen in het Engels. Je kunt bijvoorbeeld het alarm activeren met een stemopdracht wanneer je je woning verlaat, dan hoef je de app en/of badge niet meer te gebruiken. Op dezelfde manier activeer je het alarm, schakel je de nachtvisie in of bedien je de privacy-klep. We probeerden dit uit met een Sonos One-speaker waarop Alexa geactiveerd was en het werkte perfect. Alexa vraagt je overigens uit veiligheidsoverwegingen eerst om een pincode in te spreken. De camera is ook compatible met ‘works with Nest’. Je bekijkt informatie van de Nest-thermostaat en/of Nest Protect-rookmelder met de Somfy Protect-app, activeert ‘thuis’ en ‘afwezig’ automatisch volgens de configuratie van de Nest-thermostaat én activeert het Somfy-alarm wanneer het alarm van de Protect afgaat. Om dit te gebruiken, vul je in de Somfy Protect-app je Nest-login in bij Instellingen / Works with Nest. Selecteer de Nest-installatie en bevestig dat Somfy de producten mag benaderen. Ten slotte kun je allerlei IFTTT-triggers programmeren, met eindeloze mogelijkheden. Zo sluit je de privacy-klep bijvoorbeeld automatisch zodra je Android-smartphone een verbinding maakt met de thuis-wifi. Of je schakelt alle Philips Hue-lichten in wanneer het alarm geactiveerd wordt. Via een IFTTT-trigger is het verder mogelijk om Somfy in te schakelen met behulp van Google Assistant.

Somfy One installeren

Somfy One is plug-and-play en zou volgens de Franse fabrikant in tien minuten gebruiksklaar zijn. Dat blijkt te kloppen. De installatie gebeurt via de app, waarbij je de camera een qr-code laat scannen zodat jouw wifi-gegevens geactiveerd worden.

Voordat je de app kunt gebruiken, dien je jezelf wel te registreren. Maar meer dan e-mailadres, naam en telefoonnummer hoef je daarbij niet achter te laten.

De app geeft enkele tips voor een goede plaatsing: bij voorkeur centraal zodat de detectiehoek zo groot mogelijk is, binnen het bereik van de router en vlakbij de hoofdingang om het automatisch deactiveren via de badge als je binnenkomt te vereenvoudigen.

De intelligente activering, die gebaseerd is op de locatie van je smartphone (of de smartphones van gezinsleden), schakelt de camera niet automatisch in, maar waarschuwt wanneer je je huis verlaat en vraagt dan of je de bewaking wil inschakelen. Uitschakelen gebeurt wel automatisch. Dit werkt ook goed als de gps van je smartphone in de accuspaarstand staat. Wel kun je in de app niet zelf de afstand kiezen waarbuiten de locatiefunctie geactiveerd wordt.

Als de bewaking ingeschakeld is, zal de Somfy One bij detectie voor het z’n alarm laat afgaan eerst een zacht waarschuwingsgeluid laten horen, zodat je het alarm bij een foutieve detectie nog kunt uitschakelen. Na de ingestelde tijdsduur schiet de ingebouwde sirene (samen met eventueel gekoppelde externe sirenes) dan in actie. Optioneel kan het alarm afgaan wanneer iemand het apparaat probeert te verplaatsen.

Het is verder mogelijk om de camera te activeren volgens een vooraf ingesteld schema, met behulp van Alexa en IFTTT, en/of met de apart verkrijgbare compacte Somfy Badge die aan een sleutelbos kan worden vastgemaakt.

©PXimport

Je geeft via het gebruikersbeheer niet alleen gezinsleden toegang tot de Somfy One, maar ook een ‘vertrouwenskring’ van buren, familieleden en/of kennissen – die dan wel de app dienen te installeren. Die deel je optioneel op in twee groepen. ‘Familie en vrienden’ ontvangen bij een inbraakpoging een e-mail en een push-alarmmelding. Zij hebben dan gedurende dertig minuten toegang tot de installatie en kunnen beelden bekijken. ‘Buren’ worden eveneens gewaarschuwd en krijgen gedurende dertig minuten toegang tot de installatie, echter zonder camerabeelden.

Resetten

Na de eerste ingebruikname toont de app een korte tutorial die je móet doornemen voor je hem kunt sluiten. Daarna krijgen we de melding dat de firmware-update niet kon worden geïnstalleerd. We moeten de camera opnieuw installeren via de resetprocedure. Maar dat helpt niet: de camera blijft onbereikbaar. We proberen het nog een keer, zonder resultaat.

Vervolgens laat de app ons in de steek: die blijft dezelfde resetprocedure herhalen, die dus niet helpt. Met wat bladeren in de app zien we dat we de wifi-verbinding kunnen resetten door het resetpinnetje tien seconden in plaats van één seconde in te drukken. We proberen dit. Het lukt niet de eerste keer, maar uiteindelijk herkent de camera de qr-code met onze wifi-instellingen.

Dat de firmware-update de wifi-instellingen wist, is vervelend. Maar dat de app hier niet op anticipeert en onvoldoende hulp biedt om die instellingen opnieuw op te geven, is onaanvaardbaar. Dit

Door de maanden heen

Wanneer de bewaking ingeschakeld is, zal de Somfy One bij detectie eerst een zacht waarschuwingsgeluid laten horen, zodat je het alarm bij een foutieve detectie nog kan uitschakelen. Na de ingestelde tijdsduur schiet de sirene in actie. Maar gewoon de stroom uittrekken schakelt het alarm natuurlijk direct uit. Een back-upbatterij voor het alarm zou vanuit veiligheidsstandpunt een interessante optie zijn.

De beeldkwaliteit is behoorlijk goed, maar zelfs in het full hd-beeld zijn er soms, maar niet altijd behoorlijk wat artefacten en blokvorming omwille van de datacompressie. Niettemin zijn gezichten meestal goed herkenbaar.

©PXimport

We vertelden al hoe bij een eerste automatische firmware-update tijdens de ingebruikname de configuratie van onze Somfy One verdween, waardoor we de volledige installatieprocedure opnieuw dienden te doorlopen. In juni kwam een nieuwe firmware-update binnen. Die werd gelukkig wel geïnstalleerd zonder dat de configuratie verloren ging.

Ook de Somfy Protect-app werd tijdens de testperiode vernieuwd van versie 2.x naar 3.x, in juli voor iOS en in augustus voor Android (blijkbaar gebeuren de ontwikkelingen eerst op het Apple-platform). De nieuwe app is veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. De functies zijn logischer ingedeeld. Zo kun je nu direct op het beginscherm de bewegingsdetectie in- en uitschakelen met één druk op het bewakingspictogram. Video’s die bij onraad zijn opgenomen, zijn direct toegankelijk via de bibliotheekfunctie. Verder heb je onmiddellijk toegang tot de geschiedenis van recente gebeurtenissen via het gebeurtenissenpictogram.

Er verscheen ook een nieuwe uitvoering van het bewakingszuiltje, de Somfy One+, met een ingebouwde accu die het tot zes uur uithoudt wanneer de stroom uitvalt. De originele One is zwart, terwijl de nieuwe One+ een witte kleur meekreeg. De accu zorgt ervoor dat een eventuele indringer de camera of de ingebouwde sirene niet zomaar kan uitschakelen door het apparaat uit het stopcontact te trekken, een mooie toevoeging. Bij stroomuitval krijg je trouwens een melding via push of sms/e-mail (dat laatste alleen wanneer je een abonnement hebt). Maar voor dat extraatje betaal je wel tweehonderd euro extra! Als troostprijs zijn dan wel één IntelliTAG en één badge inbegrepen.

Conclusie

De Somfy One is een discrete, slimme thuisbewakingscamera met heel wat mogelijkheden. Die komen vooral tot hun recht als je ook in de andere bewakings- en thuisautomatiseringsproducten van de overgenomen Franse fabrikant MyFox hebt geïnvesteerd. De beeldkwaliteit is behoorlijk, maar het beeld bevat af en toe storende artefacten, veroorzaakt door te agressieve digitale compressie. De bijbehorende app is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Vooral de verbeterde One+ vinden we erg duur.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs:** € 199,– / € 399,– (One+) **Website:** [somfy.nl](https://www.somfy.nl/)

Plus- en minpunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Privacy-sluiter
  • Compatibel met accessoires van derde partijen
  • Alleen wifi b/g
  • Alarmen via sms/e-mail alleen bij abonnement
  • Prijzig
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro
© Olga Demina | stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede bluetooth-speaker voor mee op vakantie? Wij zochten vijf modellen voor je uit voor minder dan 90 euro.

Een draagbare bluetooth-speaker is superhandig als je graag muziek luistert, waar je ook bent. Je koppelt ze in een paar seconden aan je telefoon of tablet, en je kunt meteen je favoriete playlist afspelen – zonder gedoe met kabels of ingewikkelde installatie. Gewoon aanzetten, verbinden en gaan met die beat. Wij zochten vijf modellen voor buiten voor je op, voor minder dan 90 euro.

JBL FLIP 6

Deze Flip 6 van JBL neem je makkelijk overal mee naartoe, maar produceert ondanks zijn compacte formaat toch flink wat geluid. Hij is klein genoeg om in je tas te gooien, maar als je hem aanzet, komt er verrassend veel bas en helderheid uit. Perfect voor op het strand, in het park of gewoon thuis op de keukentafel. Hij kan tegen een stootje – letterlijk – en is helemaal waterdicht. Dus regen of zwembad? Geen probleem. De batterij gaat zo'n 12 uur mee, dus je komt wel een dagje door. En heb je een vriend die ook een JBL-speaker heeft? Dan kun je ze koppelen voor dubbel zoveel geluid.

💪 Gewicht: 941 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Marshall Willen

De Marshall Willen valt op: niet alleen qua geluid, maar ook door z'n iconische rock-'n-roll-uiterlijk. Hij past makkelijk in je jaszak en maakt indruk met z'n kraakheldere geluid. Ondanks z'n formaat krijg je verrassend veel punch. De accu gaat gerust een hele dag mee en je kunt 'm gewoon meenemen onder de douche of in de regen – hij is namelijk waterdicht. Wat ook fijn is: hij heeft een handige clip waarmee je 'm ergens aan kunt hangen. Ideaal voor onderweg of op de fiets.

💪 Gewicht: 476 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 Watt
🔋 Speelduur: 15 uur

Sony ULT Field 1

De Sony ULT Field 1 is compact, makkelijk te dragen en zit verrassend goed in elkaar. Wat echt opvalt is de bas: lekker diep en vol. En als je dat niet genoeg vindt, zet je gewoon de ULT-knop aan voor nog wat extra power. Hij is water- én stofdicht, dus je hoeft 'm niet te sparen. De batterij houdt het een uur of 12 vol, wat prima is voor een dagje buiten. Gewoon een fijne, robuuste speaker die doet wat je nodig hebt.

💪 Gewicht: 650 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-Vermogen: 30 Watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Ultimate Ears WONDERBOOM 4

De WONDERBOOM 4 is klein, rond en vrolijk, maar klinkt alsof-ie twee keer zo groot is. Zet hem in het midden van de kamer of je picknickkleed en iedereen hoort even goed wat er speelt, dankzij 360° geluid – en dat werkt verrassend goed. Hij is waterdicht én kan drijven, dus hij mag mee in bad of op een bootje, zolang je 'm maar niet lang onder water houdt. De batterij gaat ongeveer 14 uur mee, en als je er twee hebt, kun je stereo afspelen. Kortom: klein ding, groot geluid, nul zorgen.

💪 Gewicht: 420 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 Vermogen: niet opgegeven
🔋 Speelduur: 14 uur

Denver BTG-615

Denver is misschien nog niet zo bekend als de grote merken, maar deze 15 Watt BTG-615 verrast zeker. Voor een speaker onder de 50 euro krijg je een stevig geluid en een leuke lichtshow dankzij de ingebouwde leds. Perfect voor feestjes in je woonkamer of buiten op het balkon. Hij is spatwaterdicht, dus een beetje regen overleeft-ie wel. De batterij gaat zo'n 5 uur mee - dat is wel een stuk minder dan de andere hier besproken modellen, maar in principe voldoende voor een middagje muziek. En met een handvat bovenop neem je hem zo mee. Geen poespas, gewoon een leuke speaker die doet wat je verwacht.

💪 Gewicht: 2 kg
🌊 Waterdicht: IPX5
🔊 RMS-Vermogen: 15 Watt
🔋 Speelduur: 5 uur

▼ Volgende artikel
SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3
Zekerheid & gemak

SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3

SwitchBot - bekend van onder meer automatische gordijnsystemen - heeft twee nieuwe producten aangekondigd die het smart home-aanbod van het bedrijf verder uitbreiden. Het gaat om de SwitchBot Lock Ultra Vision Combo en de SwitchBot Hub 3.

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is volgens het bedrijf het eerste slimme deurslot dat achteraf geïnstalleerd kan worden en beschikt over 3D-gezichtsherkenning. Het systeem gebruikt meer dan 30.000 infraroodpunten om een gedetailleerde gezichtskaart te maken voor identificatie. De herkenning gebeurt binnen één seconde en is zeer veilig met een foutpercentage van minder dan 0,0001%. De gezichtskaarten worden lokaal opgeslagen met AES-128 encryptie.

Het deurslot biedt in totaal 18 verschillende manieren om de deur te openen, waaronder gezichtsherkenning, automatische ontgrendeling, NFC-kaarten, vingerafdrukherkenning, app-bediening en spraakcommando's. Het is ontworpen voor vrijwel universele compatibiliteit en past op 99,9% van de bestaande deursloten zonder dat er geboord of verbouwd hoeft te worden.

Met het FastUnlock-systeem zorgt het slot voor een snelle ontgrendeling door een permanente Bluetooth-verbinding met het Keypad Vision te onderhouden. De motor is 122,2% sneller en heeft 10,5% meer kracht dan de vorige versie, terwijl het geluidsniveau laag blijft met slechts 20 dB. Er zijn verschillende modi beschikbaar, waaronder een speciale Nachtmodus die zorgt voor een stillere werking tijdens de nachtelijke uren.

Het slot is voorzien van een driefasig batterijsysteem met een grote oplaadbare hoofdbatterij die tot 9 maanden meegaat, een back-up CR123A-batterij en een elektrolytisch noodontgrendelingssysteem voor situaties waarin de hoofdbatterij leeg is.

Naast de Lock Ultra Vision Combo heeft SwitchBot ook de Hub 3 gepresenteerd. Deze hub dient als centraal besturingspunt voor het slimme huis en ondersteunt Matter. De Hub 3 kan meer dan 100.000 infrarood-apparaten, streamingdiensten en andere SwitchBot-producten integreren. Het apparaat kan tot 30 programmeerbare commando's versturen om automatiseringsscenario's te activeren met Matter-compatibele producten van andere merken die al zijn geïntegreerd in Apple Home.

De Hub 3 heeft een Dial Master draaiknop voor de bediening van volume van verbonden apparaten zoals televisie en hifi, temperatuur en andere functies. Ook biedt het apparaat aanpasbare scèneknoppen en real-time monitoring van binnen- en buitenomgevingsgegevens. Het kan daarnaast aangepaste automatiseringsroutines maken die energiebesparend gedrag ondersteunen.

SwitchBot kondigt aan dat er binnenkort meer nieuwe producten onthuld zullen worden via hun YouTube-kanaal, waaronder de SwitchBot AI Hub, Smart Video Doorbell, K20+ Pro, Garage Door Opener, Plug Mini (EU), Safety Alarm, Smart Radiator Thermostat en een nieuwe lichtserie.

Beschikbaarheid en prijzen

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is verkrijgbaar via de officiële website van SwitchBot en Amazon voor een adviesprijs van 299,99 euro. Er is ook een Lock Ultra Touch Combo beschikbaar voor een adviesprijs van 249,99 euro. De SwitchBot Hub 3 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro.


Bekijk andere SwitchBot-producten op Kieskeurig.nl: