Review: Sonos PLAYBAR
Dat televisies steeds dunner worden, is fraai. Er is echter een belangrijk nadeel en dat is dat de ruimte voor luidsprekers steeds kleiner wordt. Moderne televisies geven wel geluid weer, maar de kwaliteit daarvan laat te wensen over. Wie goed geluid wil hebben moet investeren in een additioneel geluidssysteem. Sonos meent met de PLAYBAR de ideale aanvulling op de televisie ontworpen te hebben.
Sonos kennen we van zijn uitstekende multiroom audio-oplossing, die in te zetten is als los muzieksysteem of als uitbreiding voor een eigen geluidsset. Voor wie nog geen geluidssysteem in de woonkamer bij zijn televisie heeft en wel gebruik wil maken van de unieke Sonos-mogelijkheden, komt de audiofabrikant met de PLAYBAR. De PLAYBAR is een soundbar die een 3.0-systeem vormt. Hiervoor zijn maar liefst negen luidsprekers ingebouwd.
De installatie van de PLAYBAR is erg simpel. Het apparaat heeft maar één geluidsingang (optische S/PDIF) die is bedoeld om aan te sluiten op de S/PDIF-uitgang van je televisie. Een oudere televisie met alleen tulpuitgangen kan je niet aansluiten. Op de televisie sluit je middels HDMI vervolgens bijvoorbeeld een blu-ray-speler, mediastreamer of spelcomputer aan. De PLAYBAR kan je voor je televisie neerleggen of aan de muur monteren met een optionele muurbevestigingsbeugel. Het is geen probleem als de PLAYBAR voor de infraroodontvanger van je televisie ligt, want infraroodsignalen worden doorgegeven.
Verder bevat de PLAYBAR twee netwerkpoorten waarmee je het apparaat op je netwerk kan aansluiten. De PLAYBAR draadloos aansluiten kan alleen als je al een ander Sonos-component bedraad op je netwerk hebt aangesloten. Heb je geen andere Sonos-component, dan heb je voor draadloze toegang de BRIDGE nodig. Voor de Sonos-functionaliteit zoals toegang tot de muziekbibliotheek of streamingdiensten, dien je net als bij de andere Sonos-componenten een smartphone of tablet te gebruiken.
©PXimport
De vele speakers zorgen ervoor dat de geluidskwaliteit van de PLAYBAR meer dan in orde is.
Om het volume tijdens het televisiekijken te bedienen, dien je de infrarood-afstandsbediening van je televisie te gebruiken. De installatieprocedure helpt je bij het instellen van de afstandsbediening. Sonos raadt vervolgens aan dat je de volumebediening van de televisie uitschakelt. Dit is niet bij alle televisies mogelijk waardoor de televisie dan nog steeds zal reageren op volumecommando’s. Gelukkig kunnen de meeste afstandsbedieningen meerdere bronnen bedienen, je leest op een help-pagina van Sonos meer over de volumebediening: http://ct.link.ctw.nl/soremote.
Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit is meer dan in orde, zowel voor het luisteren van muziek als voor het kijken van bijvoorbeeld een film. Het geluidsveld is wat breder dan de PLAYBAR zelf en dat is zowel bij muziek als films prettig. Bij films levert de 3.0-opstelling een aardige pseudo-surroundervaring. We hebben de PLAYBAR tijdens onze uitgebreide test alleen los gebruikt. In onze eigen huiskamer van circa 20 vierkante meter hadden we ook qua laagbereik meer dan genoeg aan de PLAYBAR, we schatten dat dit zeker tot ruimtes van ongeveer 30 vierkante meter geldt. De laagweergave zal je tijdens actiescènes uiteraard niet van je stoel doen trillen. Wie daarvan houdt of laagbereik mist, kan de optionele SUB toevoegen, die we in een demonstratie bij Sonos in combinatie met de PLAYBAR hebben gehoord. De SUB voegt zonder twijfel qua laagbereik flink wat toe, maar kost net zoveel als de PLAYBAR zelf.
Ook een surroundsysteem?
Interessant is dat de PLAYBAR middels twee additionele PLAY:3-luidsprekers (á 299 euro per stuk) en de SUB (699 euro) een volwaardig 5.1-systeem vormt. Technisch vormt het systeem inderdaad een 5.1-opstelling. Toch is er een nadeel dat vermoedelijk niet gelijk duidelijk is. De PLAYBAR heeft één geluidsingang en het is logisch hem aan te sluiten op de televisie.
Sonos gaat er vervolgens vanuit dat de televisie voor alle aangesloten bronnen een 5.1-signaal doorgeeft. Dat is meestal echter niet het geval. De S/PDIF-uitgang op de meeste televisies levert alleen bij televisie-uitzendingen indien beschikbaar Dolby Digital 5.1. Bij het gebruik van HDMI-bronnen komt er doorgaans een 2.0-signaal uit. Dus zelfs als een HDMI-bron een Dolby Digital 5.1-signaal uitstuurt, komt er toch een 2.0-signaal uit de S/PDIF-uitgang van de televisie.
We hebben navraag gedaan bij Sonos en het hierboven beschreven verhaal is bevestigd. Sonos meldt ons dat er wel televisies zijn die netjes Dolby Digital 5.1 doorgeven. Onder andere sommige modellen van Panasonic kunnen dit. De hoop is dat in de toekomst meer televisies dit kunnen. Overigens vonden we op de Sonos-website een compatibiliteitslijst (http://ct.link.ctw.nl/sotv) waaruit onder andere blijkt dat sommige televisies helemaal geen geluid van externe bronnen doorgeven naar de S/PDIF-uitgang. Iets om even te controleren dus als je de PLAYBAR aanschaft.
©PXimport
Voor een kleine 2000 euro maak je van de PLAYBAR een compleet 5.1-systeem.
Bij een surroundsysteem van in totaal 1996 euro verwacht je dat zo’n controleslag niet nodig is. Die moet gewoon met vrijwel alle toestellen werken. Het had bijvoorbeeld al veel gescheeld als Sonos een tweede S/PDIF-ingang had aangebracht voor bijvoorbeeld de blu-ray-speler of mediastreamer (en dan ook DTS had ondersteund). Dan weet je zeker dat je echt surroundgeluid krijgt.
Conclusie
De Sonos PLAYBAR is als losse soundbar geslaagd. Het ontwerp is onopvallend mooi en de geluidskwaliteit is goed. De 699 euro die Sonos voor de soundbar wil hebben is best pittig, maar andere soundbars hebben uiteraard niet de unieke Sonos-mogelijkheden ingebouwd waar wij erg enthousiast over zijn. Daar wordt al gelijk duidelijk wie volgens ons de doelgroep is: iemand die al Sonos-componenten gebruikt of behoefte heeft aan Sonos in de huiskamer.
Waar we minder enthousiast over zijn, is Sonos’ claim dat de PLAYBAR middels twee optionele PLAY:3-systemen en SUB een volwaardig 5.1-systeem vormt. Bij deze dure oplossing (bijna 2000 euro) wordt ten eerste nog steeds alleen Dolby Digital ondersteund, terwijl DTS technisch ook prima mogelijk is via S/PDIF. Het tweede punt is echter belangrijker, en dat is dat er vrijwel geen televisies zijn die een 5.1-signaal doorgeven vanaf andere bronnen. Een 2.0-signaal waar de PLAYBAR zelf vervolgens weer een surroundmix van maakt, is natuurlijk nooit zo strak als de door de filmmakers gemixte surroundtrack met richtingseffecten en subwooferkanaal.
Als losse soundbar is de PLAYBAR wat ons betreft prima geslaagd en daar is ons oordeel op gebaseerd. Als je echter behoefte hebt aan 5.1-oplossing zouden we niet investeren in de PLAYBAR en aanvullende componenten. Je kan dan beter een echte 5.1-set met bijvoorbeeld een Sonos CONNECT koppelen.
Sonos PLAYBAR
Prijs € 699,-
Aansluitingen Optische S/PDIF-ingang (TOSLINK), 2x 10/100 Mbit/s netwerkaansluitingen
Afmetingen 90 x 14 x 9 cm
Gewicht 5,4 kg
Pluspunten
Ontwerp
Geluidskwaliteit
Sonos-mogelijkheden
Minpunten
Slechts 1 S/PDIF-ingang
Dure upgrade naar 5.1 twijfelachtig
SCORE 8/10