ID.nl logo
Pixlr: een lichte online fotobewerker voor basisbewerkingen
© Lina Chekhovich
Huis

Pixlr: een lichte online fotobewerker voor basisbewerkingen

Programma’s voor fotobewerking zijn vaak nogal log. Met name op een wat ouder systeem leidt dat mogelijk tot vertragingen. Een doeltreffende oplossing is door correcties online uit te voeren. Met het gratis Pixlr doe je dat eenvoudig. Je hoeft niets te installeren, waardoor je meteen aan de slag kunt. Voeg met deze Nederlandstalige webdienst onder meer stijlvolle filters toe, maak uitsneden en verwijder onvolkomenheden.

In dit artikel nemen we je mee op een verkenningstocht door de gratis webdienst Pixlr. Je kunt hiermee eenvoudige bewerkingen doorvoeren op je foto's, zoals:

  • Roteren
  • Uitsnijden
  • Horizon rechtzetten
  • Objecten verwijderen
  • Selecties maken
  • Helderheid en contrast aanpassen

Nog wat uitgebreider is Darktable. In dit artikel lees je er meer over: Darktable: bewerk je foto's met hét gratis Lightroom-alternatief

1 Pixlr E openen

Er bestaan van de online fotobewerker twee versies, namelijk Pixlr X en Pixlr E. Laatstgenoemde editie biedt de meeste mogelijkheden. Vanzelfsprekend gaan we in deze workshop daarom hiermee aan de slag. Ga naar www.pixlr.com en klik rechtsboven op Pixlr E Geavanceerde foto-editor. Laat de ietwat drukke gebruikersomgeving even op je inwerken. Het is weliswaar mogelijk om jezelf te registreren, maar voor het bewerken van foto’s is dat niet nodig. Het hoofdvenster toont diverse kant-en-klare sjablonen. Die zijn alleen interessant wanneer je bijvoorbeeld een uitnodiging, verjaardagskaart of reclamefolder wilt ontwerpen.

2 Foto toevoegen

Wil je een bepaalde foto corrigeren? Zorg er dan eerst voor dat dit bestand op je computer staat. Je regelt dat door bijvoorbeeld een smartphone of digitale camera met een usb-kabel te verbinden. Pixlr accepteert zo’n beetje alle gangbare beeldformaten, waaronder psd, jpg en png. Klik op Open beeld om de bestandsverkenner te openen. Dubbelklik daarna op de foto die je wilt bewerken. Mogelijk is de gekozen foto te groot voor Pixlr. In dat geval verschijnt er een pop-upvenster. Klik op Ultra HD / Toepassen wanneer je het beeld in de beste kwaliteit wilt bewerken. Je kunt ook kiezen voor kleinere afmetingen, bijvoorbeeld wanneer je de foto op het web wilt publiceren.

3 Roteren

Er verschijnt vanzelf een pop-upvenster met informatie over hoe Pixlr jouw persoonsgegevens verwerkt. Bevestig met Akkoord en doorgaan om de voorwaarden te accepteren. Als alternatief kun je ook eerst een aantal privacyinstellingen wijzigen. Kies in dat geval voor Opties beheren en neem naar eigen inzicht alle instellingen door. Voordat je met de bewerkingsgereedschappen aan de slag gaat, is het wellicht eerst nodig om het beeld te roteren. Ga hiervoor bovenaan in de menubalk naar Bladzijde en Paginarotatie. Klik nu op Draai links / ccw of Draai rechts / cw. Verder vind je hier ook nog opties om de foto horizontaal of verticaal te spiegelen.

4 Uitsnede maken

Aan de linkerkant bevindt zich een werkbalk met een heleboel gereedschappen. Zweef met de muisaanwijzer boven een pictogram om de naam van de functie en een Nederlandse uitleg te tonen.

Soms loont het de moeite om een uitsnede te maken, bijvoorbeeld van een leuke portret- of familiefoto. Je snijdt hierbij de buitenste delen weg, zodat het hoofdobject meer aandacht krijgt. Daarmee wordt de afbeelding dus kleiner. In Pixlr werkt dat simpel. Klik in de werkbalk eerst op het pictogram Uitsnede. Versleep daarna met ingedrukte muisknop de randen om de uitsnede te bepalen. Tevreden? Druk dan op Enter of klik rechtsboven op Toepassen.

5 Horizon rechtmaken

Het is lastig om een horizonlijn helemaal recht te fotograferen. Hierdoor lijkt het bij een strandfoto bijvoorbeeld net of de zee ‘leegloopt’. Voor een realistisch beeld maak je een scheve horizon daarom recht. Je doet dat door de foto een beetje te draaien. Klik op het pictogram Uitsnede. Er verschijnt bovenaan in Pixlr een extra werkbalk. Je klikt nu achter Maak recht op het kleine pijltje. Merk op dat er in de foto diverse hulplijnen opduiken. Handig, want die helpen je om de correctie goed toe te passen. Beweeg bovenaan de schuifregelaar naar links of rechts om het beeld in de juiste richting te draaien. Bevestig als laatste met Toepassen.

6 Objecten verwijderen

Vaak staan er ongewenste personen of objecten op een foto. Wie weet wil je die op subtiele wijze verwijderen. Pixlr heeft hiervoor een doeltreffende functie. Gebruik het scrollwiel van de muis om het ongewenste voorwerp dichterbij te halen. Je kunt hiervoor in het rechterdeelvenster ook de zoomknop gebruiken. Dat is het icoontje met het plusteken. Klik in de linker werkbalk op het pictogram Genezen. Je past bovenaan achter Formaat eventueel de grootte van dit gereedschap aan. Klik nu op het object dat je wilt wissen. Pixlr gebruikt omringende beeldgegevens om het ontstane gat op te vullen. Klik zo nodig meerdere keren. Na afloop zie je er niets meer van. 

7 Bewerking herstellen

Tijdens het bewerken van een foto is een foutje snel gemaakt. Misschien is bijvoorbeeld de uitsnede mislukt of een ongewenst object niet netjes weggewerkt. Gelukkig is er in dat geval geen man overboord. Standaard staat rechtsonder het deelvenster Historie in beeld. Zie je dat nergens of heb je het al weggeklikt? Klik in de menubalk dan eerst op Visie / Deelvenster Geschiedenis. Hierin staan in chronologische volgorde alle bewerkingen opgesomd. Klik telkens op een voorgaande bewerking om de laatste correctie te herstellen. Overigens kun als alternatief ook op de sneltoets Ctrl+Z drukken.

8 Selecteren

Wil je een specifiek deel van de foto bewerken? Hiervoor bevat Pixlr verschillende selectietools. Dat is onder andere bruikbaar voor het geval je het contrast, de helderheid of de kleuren van een specifiek deel wilt corrigeren. Klik in de werkbalk op het pictogram Marquee selecteren en beweeg met de muis over de foto, waarbij je de linkermuisknop ingedrukt houdt. Er verschijnt een rechthoekig selectiekader. Verder is het gereedschap Wand selecteren een nuttig hulpmiddel. Deze functie staat in andere fotobewerkers ook wel bekend als het toverstafje. Selecteer hiermee in één klap gelijksoortige kleuren. Tot slot bepaal je met Lasso zelf het te selecteren gebied.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Want ook met een smartphone kun je fantastische foto's maken

9 Helderheid en contrast

Een over- of onderbelichte foto is vaak nog prima bruikbaar. Pas hiervan gewoon het contrast en/of de helderheid aan. Met de selectietools uit de vorige stap kun je eventueel ook een specifiek deel donkerder of lichter maken. Ga in de menubalk naar Aanpassing en Helderheid / contrast. Er verschijnen twee schuifregelaars. Beweeg die naar links of rechts om de correctie uit te voeren. Benieuwd naar het verschil? Klik dan linksonder het kader op het pictogram Vergelijken. Je bevestigt na afloop met Toepassen. Op soortgelijke wijze pas je eventueel ook de kleuren aan. Ga hiervoor naar Aanpassing / Tint verzadiging. Met de schuifregelaar onder Verzadiging kun je de kleurenweergave versterken.

10 Tekenen

Misschien vind je het leuk om een handgeschreven tekst, krabbel of tekening aan de foto toe te voegen. Klik in de werkbalk links op het pictogram Teken. Uiteraard kies je zelf de gewenste kleur. Klik linksonder de werkbalk op het gekleurde bolletje. Vervolgens selecteer je in het palet een leuk kleurtje, waarna je bevestigt met OK. Bovenaan is er een extra werkbalk zichtbaar. Klik achter Penseel op het kleine pijltje. Via de schuifregelaar onder Formaat wijzig je onder meer het formaat van het penseel. Hoe hoger deze waarde, hoe dikker de penseelstreek. Beweeg de muis over de foto om te tekenen. Houd hierbij de linkermuisknop ingedrukt. 

11 Tekst toevoegen

Je zet op een foto net zo makkelijk een echte tekst, zoals een titel of beschrijving. Klik in de werkbalk op het pictogram Tekst. Je klikt vervolgens ergens op de foto. De online fotobewerker vraagt of je een nieuwe tekstlaag wilt toevoegen. Zodra je bevestigt met Toevoegen, komt er een woordkader tevoorschijn. Dat sleep je met ingedrukte muisknop naar de beoogde plek. Lukt dat niet, dan klik je eerst ergens anders op de foto. Probeer het daarna nog eens. Via de opties in de bovenste werkbalk pas je diverse zaken aan, zoals het lettertype, de lettergrootte en de kleur. Klik achter Formaat op het kleine pijltje om de tekst links, in het midden of rechts uit te lijnen.

12 Filters

Met een filter geef je de foto een bijzonder effect. Pixlr heeft een uitgebreid aanbod. Ga hiervoor in de menubalk naar Filter en Effect bibliotheek. Je hebt keuze uit acht rubrieken, zoals Black & White en Retro. Klik daarna op een filter dat je wel wilt uitproberen. Bepaal met de schuifregelaar in welke mate je het effect wilt toepassen. Via Toepassen voeg je het filter definitief toe. Pixlr bevat ook nog filter om bijvoorbeeld personen of andere objecten onherkenbaar te maken. Maak in dat geval eerst een selectie. Navigeer daarna naar Filter / Pixel en beweeg de schuifknop naar rechts. Klik als laatste op Toepassen.

13 Werken met lagen

Pixlr ondersteunt het gebruik van lagen. Dat is hoofdzakelijk interessant voor (hobby)fotografen die meerdere correcties toepassen. Een laag laat zich het beste omschrijven als een doorzichtige glasplaat met een bewerking. Door deze lagen op elkaar te stapelen, zijn alle correcties zichtbaar. Daarentegen kun je iedere afzonderlijke bewerking ook apart bekijken. Is een correctie niet goed gelukt, dan gooi je alleen de bijbehorende laag weg. Wil je het eens uitproberen? Klik dan telkens op Laag / Nieuwe laag of Dupliceer laag en pas een bewerking toe. De lagen verschijnen rechts in beeld. Klik op het oogje om de bewuste laag aan of uit te zetten.

14 Foto opslaan

Als je foto’s hebt bewerkt, wil je het resultaat natuurlijk opslaan. Klik in de menubalk op Bestand / Bewaar. Je hebt keuze tussen de beeldformaten jpg, png en webp. Wanneer je het jpg- of webp-formaat kiest, stel je met de schuifregelaar de kwaliteit in. Bij png kies je optioneel voor een transparante achtergrond. Dit formaat leent zich goed voor gebruik op websites. Maak een keuze en klik op Opslaan als. Je typt een relevante bestandsnaam en bladert naar de gewenste map. Klik ten slotte op Opslaan. Houd er rekening mee dat je met de gratis versie van Pixlr dagelijks drie bewerkte plaatjes mag bewaren.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai

De Samsung Galaxy S25 is een smartphone die we velen kunnen aanraden, want hij werkt als een trein en doet alles wat je wilt. Maar het is ook een smartphone die al heel snel vertrouwd aanvoelt, want serieuze innovaties ontbreken. Daar kan Samsungs nadruk op gave AI-functies geen verandering in brengen.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.

Plus- en minpunten
  • Relatief handzaam
  • Complete, premium gebruikerservaring
  • Lang updatebeleid
  • Basisvariant heeft slechts 128 GB opslag
  • Mogelijk per 2026 betalen voor ingebouwde AI-functies
  • Weinig innovatie t.o.v. de Galaxy S24

De Galaxy S25-serie bestaat op moment van schrijven uit drie modellen: de S25, S25 Plus en S25 Ultra. De S25 is het kleinste en goedkoopste model en komt in deze review aan bod. Lees hier onze review van de S25 Plus of hier onze review van de S25 Ultra.

©Rens Blom

Krappe basisvariant, lang updates

De S25 lijkt qua ontwerp veel op zijn grotere en duurdere broers, maar doet ook erg veel denken aan zijn voorganger: de S24. Die blijft voorlopig ook gewoon te koop, en is met zijn lagere prijs een interessant alternatief voor wie de S25 aan de dure kant vindt. De S25 draagt een adviesprijs van 849 euro voor het model met 128 GB opslagcapaciteit. Die variant raden we weinig mensen aan, want je kunt minder dan die 128 GB gebruiken. En als je jaren met de smartphone wilt doen, raakt de opslagcapaciteit door je foto's, video's, apps snel vol. Helemaal omdat elke update die de telefoon veiliger en beter maakt, ook ruimte inneemt. En je kunt heel wat updates verwachten, want Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Een uitstekend updatebeleid dat vergelijkbaar is met Apple (iPhone) en Google (Pixel). Om daadwerkelijk jaren te kunnen doen met de S25, raden we je daarom niet de 128GB-variant maar de 256GB-versie aan. Die is eenmalig wat duurder, maar verzekert je op de lange termijn van meer opslagcapaciteit.

©Rens Blom

Drie goede camera's

Sowieso is de Galaxy S25 een smartphone waar je – als het goed is – jaren mee vooruit kunt. Het toestel heeft een degelijke behuizing van glas en aluminium, is waterdicht en stofbestendig en beschikt over krachtige, toekomstbestendige hardware. We noemen een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, maar liefst 12 GB werkgeheugen en ondersteuning voor technieken als wifi 7. De smartphone is erg snel in gebruik, doet alles wat je wilt en gaat een lange dag mee op een accubeurt. Opladen kan via de usb-c-poort of – langzamer – draadloos. Tel er drie goede camera's bij op en je hebt een complete telefoon waar je elke dag op kunt vertrouwen.

©Rens Blom

Van boven naar onder: hoofdcamera, groothoekcamera en drie keer zoom via de telelens.

©Rens Blom

Verschillende cameramodi op de S25, waaronder de maximale zoomfunctie (onderaan).

Lijkt erg veel op de S24

Bij dat laatste wringt de schoen echter ook. De Samsung Galaxy S25 is namelijk een hele typische Samsung-smartphone, en doet ons wel héél erg veel denken aan de S24 en de modellen ervoor. Het toestel oogt dusdanig herkenbaar dat niemand in onze omgeving doorhad dat we een nieuwe smartphone gebruikten. Ook qua scherm, accucapaciteit en oplaadsnelheid verschilt het nauwelijks van de S24. De camera's presteren íets beter, maar dat merk je eigenlijk alleen als je nu een (Samsung)smartphone van een paar jaar geleden gebruikt. Begrijp ons niet verkeerd: de Samsung Galaxy S25 is een hele fijne smartphone die we aan heel veel mensen kunnen aanraden als je een relatief handzame, nieuwe topsmartphone zoekt. Maar we moeten er ook bij zeggen dat de kans groot is dat je binnen een paar dagen vergeten bent dát je een nieuwe topsmartphone in je handen hebt.

©Rens Blom

De S25 is een fijne smartphone, maar de nieuwigheid is er al heel snel af.

De S25 is vertrouwd goed, zonder op te vallen. Hij gaat niet uitzonderlijk lang mee op een accubeurt, blaast je niet omver met zijn camera's, laadt de accu niet razendsnel op en heeft ook geen ontwerp dat de aandacht trekt. Dat is niet erg, maar maakt de S25 ook een beperkte upgrade ten opzichte van de S24. De S24 is weliswaar technisch íets minder goed en de softwareondersteuning stopt een jaar eerder, maar het actuele prijsverschil van circa 200 euro kan terecht een doorslaggevende factor zijn om voor het toestel van vorig jaar te gaan.  

Mogelijk betalen voor AI-functies

Samsung weet zelf natuurlijk ook dat de S24 en S25 veel op elkaar lijken. Het bedrijf zet in op kunstmatige intelligentie (AI) om de S25 meer te onderscheiden van zijn voorganger. Die had al wat AI-functies om je telefoonervaring slimmer en efficiënter te maken, en de S25 zet die trend voort. In de S25-software zijn meer handige foefjes gebouwd om de gebruikerservaring te verbeteren. Ons advies: verwacht daar niet te veel van. Sommige functies zijn handig, maar werken ook al op de S24 of komen via een software-update alsnog beschikbaar voor dit toestel. Andere AI-functies op de S25 werken nog niet in het Nederlands of voegen naar onze mening weinig toe.

©Rens Blom

Samsung houdt de deur open om zijn AI-functies per 2026 achter een betaalmuur te zetten.

Daar komt nog bij dat Samsung aangeeft dat zijn AI-functies ten minste tot eind 2025 gratis te gebruiken zijn. Of dat daarna zo blijft, laat het merk in het midden. Mogelijk moet je vanaf 2026 dus betalen om gebruik te kunnen (blijven) maken van geadverteerde AI-functies, nadat je al betaald hebt voor de smartphone. Samsung is er vooralsnog vaag over, wat naar ons idee geen verkoopargument is voor de AI-functies.

Conclusie: Samsung Galaxy S25 kopen?

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.  

▼ Volgende artikel
Wordt dit de populairste emoji van het jaar?
© Unicode
Huis

Wordt dit de populairste emoji van het jaar?

Apple heeft iOS 18.4 uitgebracht. Daarin zitten zoals altijd de nodige beveiligingsupdates, probleemoplossingen en verbeteringen, maar ook acht nieuwe emoji. Daarbij zit er een waarvan het ons niet zou verbazen als die binnen no time de meest gebruikte emoji aller tijden zou worden.

Nieuwe emoji's komen er niet zomaar. Iedereen mag een voorstel indienen bij het Unicode Consortium, de organisatie die digitale tekens wereldwijd standaardiseert. Zij beoordelen of het idee bruikbaar, relevant en onderscheidend genoeg is. Eén keer per jaar stellen ze een nieuwe set samen. De emoji's die nu zijn verschenen, horen allemaal bij de set Emoji 16.0. Heb je iOS 18.4 geïnstalleerd, dan kun je ze vanaf nu gebruiken. Het zijn een vingerafdruk, een radijsje, een kale boom, een harp, een schep, een spetter en de vlag van het piepkleine Kanaaleiland Sark staan. Leuk allemaal, maar het is natuurlijk de achtste nieuwe emoji die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Die emoji, dat zijn wij allemaal

We hebben het dan over de emoji met donkere wallen en kringen onder zijn ogen. Die blik van: ik ben er nog, maar vraag me niet hoe. Het is de werkende ouder die op zijn enige uitslaapdag om vijf over half zes wordt gewekt door een vrolijke peuter die ontdekt heeft dat je met pannendeksels zo'n leuk geluid kunt maken. De horeca-medewerker die vijf minuten voor sluitingstijd nog een groep van vijftien man ziet binnenkomen. Een kantoormedewerker die zijn e-mail opent na een weekendje weg en 83 ongelezen berichten ziet. Het is januari. Het is maandag. Het zijn wij allemaal.

©Unicode

Kun jij hem al gebruiken?

Pas na een systeemupdate verschijnen de emoji's op je toestel. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten. Goed om te weten: Apple, Google en andere fabrikanten verwerken de nieuwe emoji's op hun eigen moment en in hun eigen stijl. Op een Android-toestel kan een emoji er dus net iets anders uitzien dan op een iPhone, ook al gaat het om hetzelfde Unicode-teken.