ID.nl logo
Pixlr: een lichte online fotobewerker voor basisbewerkingen
© Lina Chekhovich
Huis

Pixlr: een lichte online fotobewerker voor basisbewerkingen

Programma’s voor fotobewerking zijn vaak nogal log. Met name op een wat ouder systeem leidt dat mogelijk tot vertragingen. Een doeltreffende oplossing is door correcties online uit te voeren. Met het gratis Pixlr doe je dat eenvoudig. Je hoeft niets te installeren, waardoor je meteen aan de slag kunt. Voeg met deze Nederlandstalige webdienst onder meer stijlvolle filters toe, maak uitsneden en verwijder onvolkomenheden.

In dit artikel nemen we je mee op een verkenningstocht door de gratis webdienst Pixlr. Je kunt hiermee eenvoudige bewerkingen doorvoeren op je foto's, zoals:

  • Roteren
  • Uitsnijden
  • Horizon rechtzetten
  • Objecten verwijderen
  • Selecties maken
  • Helderheid en contrast aanpassen

Nog wat uitgebreider is Darktable. In dit artikel lees je er meer over: Darktable: bewerk je foto's met hét gratis Lightroom-alternatief

1 Pixlr E openen

Er bestaan van de online fotobewerker twee versies, namelijk Pixlr X en Pixlr E. Laatstgenoemde editie biedt de meeste mogelijkheden. Vanzelfsprekend gaan we in deze workshop daarom hiermee aan de slag. Ga naar www.pixlr.com en klik rechtsboven op Pixlr E Geavanceerde foto-editor. Laat de ietwat drukke gebruikersomgeving even op je inwerken. Het is weliswaar mogelijk om jezelf te registreren, maar voor het bewerken van foto’s is dat niet nodig. Het hoofdvenster toont diverse kant-en-klare sjablonen. Die zijn alleen interessant wanneer je bijvoorbeeld een uitnodiging, verjaardagskaart of reclamefolder wilt ontwerpen.

2 Foto toevoegen

Wil je een bepaalde foto corrigeren? Zorg er dan eerst voor dat dit bestand op je computer staat. Je regelt dat door bijvoorbeeld een smartphone of digitale camera met een usb-kabel te verbinden. Pixlr accepteert zo’n beetje alle gangbare beeldformaten, waaronder psd, jpg en png. Klik op Open beeld om de bestandsverkenner te openen. Dubbelklik daarna op de foto die je wilt bewerken. Mogelijk is de gekozen foto te groot voor Pixlr. In dat geval verschijnt er een pop-upvenster. Klik op Ultra HD / Toepassen wanneer je het beeld in de beste kwaliteit wilt bewerken. Je kunt ook kiezen voor kleinere afmetingen, bijvoorbeeld wanneer je de foto op het web wilt publiceren.

3 Roteren

Er verschijnt vanzelf een pop-upvenster met informatie over hoe Pixlr jouw persoonsgegevens verwerkt. Bevestig met Akkoord en doorgaan om de voorwaarden te accepteren. Als alternatief kun je ook eerst een aantal privacyinstellingen wijzigen. Kies in dat geval voor Opties beheren en neem naar eigen inzicht alle instellingen door. Voordat je met de bewerkingsgereedschappen aan de slag gaat, is het wellicht eerst nodig om het beeld te roteren. Ga hiervoor bovenaan in de menubalk naar Bladzijde en Paginarotatie. Klik nu op Draai links / ccw of Draai rechts / cw. Verder vind je hier ook nog opties om de foto horizontaal of verticaal te spiegelen.

4 Uitsnede maken

Aan de linkerkant bevindt zich een werkbalk met een heleboel gereedschappen. Zweef met de muisaanwijzer boven een pictogram om de naam van de functie en een Nederlandse uitleg te tonen.

Soms loont het de moeite om een uitsnede te maken, bijvoorbeeld van een leuke portret- of familiefoto. Je snijdt hierbij de buitenste delen weg, zodat het hoofdobject meer aandacht krijgt. Daarmee wordt de afbeelding dus kleiner. In Pixlr werkt dat simpel. Klik in de werkbalk eerst op het pictogram Uitsnede. Versleep daarna met ingedrukte muisknop de randen om de uitsnede te bepalen. Tevreden? Druk dan op Enter of klik rechtsboven op Toepassen.

5 Horizon rechtmaken

Het is lastig om een horizonlijn helemaal recht te fotograferen. Hierdoor lijkt het bij een strandfoto bijvoorbeeld net of de zee ‘leegloopt’. Voor een realistisch beeld maak je een scheve horizon daarom recht. Je doet dat door de foto een beetje te draaien. Klik op het pictogram Uitsnede. Er verschijnt bovenaan in Pixlr een extra werkbalk. Je klikt nu achter Maak recht op het kleine pijltje. Merk op dat er in de foto diverse hulplijnen opduiken. Handig, want die helpen je om de correctie goed toe te passen. Beweeg bovenaan de schuifregelaar naar links of rechts om het beeld in de juiste richting te draaien. Bevestig als laatste met Toepassen.

6 Objecten verwijderen

Vaak staan er ongewenste personen of objecten op een foto. Wie weet wil je die op subtiele wijze verwijderen. Pixlr heeft hiervoor een doeltreffende functie. Gebruik het scrollwiel van de muis om het ongewenste voorwerp dichterbij te halen. Je kunt hiervoor in het rechterdeelvenster ook de zoomknop gebruiken. Dat is het icoontje met het plusteken. Klik in de linker werkbalk op het pictogram Genezen. Je past bovenaan achter Formaat eventueel de grootte van dit gereedschap aan. Klik nu op het object dat je wilt wissen. Pixlr gebruikt omringende beeldgegevens om het ontstane gat op te vullen. Klik zo nodig meerdere keren. Na afloop zie je er niets meer van. 

7 Bewerking herstellen

Tijdens het bewerken van een foto is een foutje snel gemaakt. Misschien is bijvoorbeeld de uitsnede mislukt of een ongewenst object niet netjes weggewerkt. Gelukkig is er in dat geval geen man overboord. Standaard staat rechtsonder het deelvenster Historie in beeld. Zie je dat nergens of heb je het al weggeklikt? Klik in de menubalk dan eerst op Visie / Deelvenster Geschiedenis. Hierin staan in chronologische volgorde alle bewerkingen opgesomd. Klik telkens op een voorgaande bewerking om de laatste correctie te herstellen. Overigens kun als alternatief ook op de sneltoets Ctrl+Z drukken.

8 Selecteren

Wil je een specifiek deel van de foto bewerken? Hiervoor bevat Pixlr verschillende selectietools. Dat is onder andere bruikbaar voor het geval je het contrast, de helderheid of de kleuren van een specifiek deel wilt corrigeren. Klik in de werkbalk op het pictogram Marquee selecteren en beweeg met de muis over de foto, waarbij je de linkermuisknop ingedrukt houdt. Er verschijnt een rechthoekig selectiekader. Verder is het gereedschap Wand selecteren een nuttig hulpmiddel. Deze functie staat in andere fotobewerkers ook wel bekend als het toverstafje. Selecteer hiermee in één klap gelijksoortige kleuren. Tot slot bepaal je met Lasso zelf het te selecteren gebied.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Want ook met een smartphone kun je fantastische foto's maken

9 Helderheid en contrast

Een over- of onderbelichte foto is vaak nog prima bruikbaar. Pas hiervan gewoon het contrast en/of de helderheid aan. Met de selectietools uit de vorige stap kun je eventueel ook een specifiek deel donkerder of lichter maken. Ga in de menubalk naar Aanpassing en Helderheid / contrast. Er verschijnen twee schuifregelaars. Beweeg die naar links of rechts om de correctie uit te voeren. Benieuwd naar het verschil? Klik dan linksonder het kader op het pictogram Vergelijken. Je bevestigt na afloop met Toepassen. Op soortgelijke wijze pas je eventueel ook de kleuren aan. Ga hiervoor naar Aanpassing / Tint verzadiging. Met de schuifregelaar onder Verzadiging kun je de kleurenweergave versterken.

10 Tekenen

Misschien vind je het leuk om een handgeschreven tekst, krabbel of tekening aan de foto toe te voegen. Klik in de werkbalk links op het pictogram Teken. Uiteraard kies je zelf de gewenste kleur. Klik linksonder de werkbalk op het gekleurde bolletje. Vervolgens selecteer je in het palet een leuk kleurtje, waarna je bevestigt met OK. Bovenaan is er een extra werkbalk zichtbaar. Klik achter Penseel op het kleine pijltje. Via de schuifregelaar onder Formaat wijzig je onder meer het formaat van het penseel. Hoe hoger deze waarde, hoe dikker de penseelstreek. Beweeg de muis over de foto om te tekenen. Houd hierbij de linkermuisknop ingedrukt. 

11 Tekst toevoegen

Je zet op een foto net zo makkelijk een echte tekst, zoals een titel of beschrijving. Klik in de werkbalk op het pictogram Tekst. Je klikt vervolgens ergens op de foto. De online fotobewerker vraagt of je een nieuwe tekstlaag wilt toevoegen. Zodra je bevestigt met Toevoegen, komt er een woordkader tevoorschijn. Dat sleep je met ingedrukte muisknop naar de beoogde plek. Lukt dat niet, dan klik je eerst ergens anders op de foto. Probeer het daarna nog eens. Via de opties in de bovenste werkbalk pas je diverse zaken aan, zoals het lettertype, de lettergrootte en de kleur. Klik achter Formaat op het kleine pijltje om de tekst links, in het midden of rechts uit te lijnen.

12 Filters

Met een filter geef je de foto een bijzonder effect. Pixlr heeft een uitgebreid aanbod. Ga hiervoor in de menubalk naar Filter en Effect bibliotheek. Je hebt keuze uit acht rubrieken, zoals Black & White en Retro. Klik daarna op een filter dat je wel wilt uitproberen. Bepaal met de schuifregelaar in welke mate je het effect wilt toepassen. Via Toepassen voeg je het filter definitief toe. Pixlr bevat ook nog filter om bijvoorbeeld personen of andere objecten onherkenbaar te maken. Maak in dat geval eerst een selectie. Navigeer daarna naar Filter / Pixel en beweeg de schuifknop naar rechts. Klik als laatste op Toepassen.

13 Werken met lagen

Pixlr ondersteunt het gebruik van lagen. Dat is hoofdzakelijk interessant voor (hobby)fotografen die meerdere correcties toepassen. Een laag laat zich het beste omschrijven als een doorzichtige glasplaat met een bewerking. Door deze lagen op elkaar te stapelen, zijn alle correcties zichtbaar. Daarentegen kun je iedere afzonderlijke bewerking ook apart bekijken. Is een correctie niet goed gelukt, dan gooi je alleen de bijbehorende laag weg. Wil je het eens uitproberen? Klik dan telkens op Laag / Nieuwe laag of Dupliceer laag en pas een bewerking toe. De lagen verschijnen rechts in beeld. Klik op het oogje om de bewuste laag aan of uit te zetten.

14 Foto opslaan

Als je foto’s hebt bewerkt, wil je het resultaat natuurlijk opslaan. Klik in de menubalk op Bestand / Bewaar. Je hebt keuze tussen de beeldformaten jpg, png en webp. Wanneer je het jpg- of webp-formaat kiest, stel je met de schuifregelaar de kwaliteit in. Bij png kies je optioneel voor een transparante achtergrond. Dit formaat leent zich goed voor gebruik op websites. Maak een keuze en klik op Opslaan als. Je typt een relevante bestandsnaam en bladert naar de gewenste map. Klik ten slotte op Opslaan. Houd er rekening mee dat je met de gratis versie van Pixlr dagelijks drie bewerkte plaatjes mag bewaren.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer

Op zoek naar een snelle en handige oplossing om je kleding kreukvrij te maken zonder gedoe met een strijkplank? De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer belooft binnen enkele seconden klaar te zijn voor gebruik. Maar hoe goed werkt hij echt? Het Review.nl Testpanel heeft dit compacte apparaat uitgebreid getest.

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer is een handige en compacte oplossing voor wie snel en moeiteloos kreukvrije kleding wil. Met een korte opwarmtijd, een verstelbare kop en een krachtige stoomfunctie is dit apparaat ideaal voor dagelijks gebruik en op reis.

Snel en compact stomen zonder gedoe

De Philips STH5030/20 is een draagbare kledingstomer die in slechts 30 tot 35 seconden opwarmt en direct klaar is voor gebruik. Hij heeft twee standen: een Eco-modus voor waterbesparing en een Max-modus voor hardnekkige kreukels. Met een continue stoomafgifte tot 24 gram per minuut helpt het apparaat kleding niet alleen te ontkreuken, maar ook op te frissen. Dat maakt het een handige tool voor mensen die hun kleding snel willen bijwerken zonder een strijkplank te gebruiken. Bovendien wordt het apparaat geleverd met een opberghoes die ook als handschoen dient, zodat gebruikers zich niet verbranden tijdens het stomen.

Uit de testresultaten blijkt dat veel gebruikers het compacte formaat en het lichte gewicht waarderen. Zo zegt Ndijkhuizen: "Geen onhandige strijkplank meer nodig, gewoon op een hanger en stomen maar."

©Philips

Strak en stijlvol design met praktische functies

Over het ontwerp van de Philips STH5030/20 zijn de meeste testers enthousiast. De verstelbare kop maakt het mogelijk om zowel horizontaal als verticaal te stomen, wat handig is voor verschillende kledingstukken en stoffen. Ook het compacte formaat en de opvallende koraalroze of rode kleur worden gewaardeerd.

Volgens Daphnievd voegt de kleur zelfs iets extra’s toe: "Het is een superhandig apparaat en de kleur is een erg leuk detail, vooral in een vrouwenhuishouden. Het maakt het nét wat gezelliger." Ook KirstenB noemt het design een pluspunt: "Het apparaat is klein, handzaam en heel makkelijk te gebruiken. Op de mooie koraalroze kleur ben ik verliefd."

Toch zijn er enkele testers die opmerken dat het snoer aan de korte kant is, wat de bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Rocky1998 zegt hierover: "De stroomkabel is wel wat aan de korte kant en had wat langer mogen zijn in mijn mening."

©Philips

Krachtige prestaties voor een handstomer

Qua prestaties scoort de Philips STH5030/20 goed bij de testers. De meeste gebruikers merken op dat lichte stoffen moeiteloos worden ontkreukt en dat het apparaat ideaal is voor snelle opfrisbeurten. FabianMR benadrukt hoe handig dit is 's ochtends: "De stomer werkt snel en efficiënt, waardoor je ’s ochtends nog even snel je kleding kreukvrij kunt krijgen."

Bij dikkere stoffen of diepe kreukels heeft het apparaat iets meer tijd en moeite nodig. MJOMJ merkt bijvoorbeeld op: "Met dikkere stoffen en diepe kreukels heeft deze handstomer wel moeite, maar hij is dan ook niet te vergelijken met het traditionele strijkijzer."

Voor wie vooral snel en gemakkelijk kreukels wil verwijderen uit blouses, jurken en colberts, lijkt deze stomer een uitstekende keuze.

©Philips

Gebruiksgemak: snel, eenvoudig en handig op reis

De testers vinden de kledingstomer eenvoudig in gebruik. Het lichte gewicht en de compacte vorm maken het apparaat ideaal om mee te nemen op reis. Maro bevestigt dit: "Handig voor onderweg, vakantie of op zakenreis. Maar ik zou zeker ook zeggen gewoon lekker voor thuis." Ook GeaR1989 is enthousiast: "De twijfel werd bij het eerste gebruik al weggenomen. Wat een handig ding is dit!"

Wel zijn er enkele kanttekeningen bij de gebruikservaring. Een veelgenoemd punt is dat de stoomknop continu moet worden ingedrukt tijdens het gebruik. Sharon van Aalsum zegt hierover: "De minpunten, zoals het kleine waterreservoir en constant te moeten drukken op de stoomknop, kunnen echter voor wat ongemak zorgen bij langer gebruik."

✅ Pluspunten
  • Compact en licht, ideaal voor op reis

  • Snel opgewarmd en direct klaar voor gebruik

  • Werkt goed op lichte stoffen en voor snelle opfrisbeurten

  • Stijlvol design en verstelbare kop voor extra gebruiksgemak

❌ Minpunten
  • Kort snoer beperkt bewegingsvrijheid

  • Stoomknop moet constant ingedrukt worden

  • Werkt minder goed bij dikke stoffen en diepe kreukels

Conclusie: snel en handig met een paar kleine minpunten

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer wordt door testers gemiddeld beoordeeld met een 8,7. Het is een handig apparaat voor dagelijks gebruik en reizen, dat snel opwarmt en kleding effectief ontkreukt. De verstelbare kop, het compacte formaat en de stijlvolle kleur worden vaak als pluspunten genoemd.

Meer lezen over deze Philips-handstomer?

Ga naar Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin
© Olga Seyfutdinova
Huis

De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin

De winter loopt op zijn eind, ook al voelt dat niet altijd zo aan de temperatuur. Maar kijk om je heen: het eerste groen verschijnt weer in de tuin. Winterklokjes en krokussen laten zich zien en aan sommige bomen en struiken zie je al de eerste knoppen verschijnen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken – de tuin roept!

Dit doe je in februari is het tijd om: 🪻 Eenjarige zomerbloemen voorzaaien 🪻 Kale plekken in het gazon inzaaien 🪻 Groene aanslag van de bestratingverwijderen 🪻 Bepaalde (fruit)bomen snoeien

Weten wat je de rest van het jaar in de tuin kunt doen? Kijk dan op onze jaarkalender!

Voorzaaien, planten en verpotten

Zaai eenjarige zomerbloemen alvast binnen voor, zodat je later in het seizoen sterke planten hebt. Buiten kun je bomen en struiken verplaatsen, zolang het niet vriest. Kuipplanten die in de garage of schuur overwinteren, hebben nu wat meer water nodig. Ook potplanten buiten kunnen wel een scheut gebruiken als ze lange tijd droog staan.

Omdat de nachten nog koud kunnen zijn, is het verstandig om bloeiende bollen in potten en bakken te beschermen met vliesdoek. Een camelia kun je 's nachts afdekken met noppenfolie, maar haal die er overdag weer af zodra de temperatuur boven nul komt.

Wil je wat extra kleur in de tuin? Zet viooltjes en primula's neer. Ze kunnen goed tegen de kou en zorgen meteen voor een lente-achtig gevoel.

©MaÅgosia Karniewska

Aandacht voor je gazon

Strooi in de eerste twee weken van februari kalk over het gazon en de borders. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Spit en egaliseer de grond, zodat die klaar is voor het inzaaien of leggen van gras. Als je gazon vol molshopen ligt, kun je de aarde met een bezem over het gras verspreiden. Is het droog en vorstvrij? Dan kun je de graskanten bijwerken en kale plekken opnieuw inzaaien. Vermijd lopen over het gazon tijdens de vorst, want dat kan het gras beschadigen.

Onkruid wieden en groene aanslag wegvegen

Laat de schoffel voorlopig nog even staan, want daarmee kun je vaste planten beschadigen die nog onder de grond zitten. Pluk het onkruid liever met de hand, zodat je de jonge planten niet verstoort. Een groen laagje op het terras veeg je weg met zand en een bezem. Wil je het grondiger aanpakken? Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. Zeg maar dag tegen die gladde laag met deze tips 🢱

Zo verwijder je groene aanslag van je terras en tegels

©Vely

Snoeien (maar niet alles en met mate)

In februari kun je bepaalde bomen en struiken snoeien, zolang het niet vriest en er geen vorstperiode wordt voorspeld. Is dat wel het geval, wacht dan op een warmere periode. Begin bij de dakplataan en snoei de takken die recht omhoog groeien. Heb je de leilinde nog niet gesnoeid? Knip de takken dan nu terug tot een paar centimeter vanaf de hoofdtakken. Ook heesters kunnen een snoeibeurt gebruiken. Ontstaan er grote wonden bij bomen? Dek ze af met wondbalsem om infecties te voorkomen.

Haal bij klimplanten, zoals klimop, wilde wingerd en trompetklimmer, het oude blad weg. Verwijder ook de ranken op plekken waar ze niet moeten groeien, zoals onder de dakrand en rondom kozijnen.

Februari is daarnaast een goede maand om fruitbomen te snoeien. Wacht wel met het snoeien van fruitbomen met steenvruchten, zoals de kersenboom of perzikboom. De druif en kiwi moeten nu wél gesnoeid worden, want zodra de sapstromen op gang komen, ben je te laat.