ID.nl logo
Pixlr: een lichte online fotobewerker voor basisbewerkingen
© Lina Chekhovich
Huis

Pixlr: een lichte online fotobewerker voor basisbewerkingen

Programma’s voor fotobewerking zijn vaak nogal log. Met name op een wat ouder systeem leidt dat mogelijk tot vertragingen. Een doeltreffende oplossing is door correcties online uit te voeren. Met het gratis Pixlr doe je dat eenvoudig. Je hoeft niets te installeren, waardoor je meteen aan de slag kunt. Voeg met deze Nederlandstalige webdienst onder meer stijlvolle filters toe, maak uitsneden en verwijder onvolkomenheden.

In dit artikel nemen we je mee op een verkenningstocht door de gratis webdienst Pixlr. Je kunt hiermee eenvoudige bewerkingen doorvoeren op je foto's, zoals:

  • Roteren
  • Uitsnijden
  • Horizon rechtzetten
  • Objecten verwijderen
  • Selecties maken
  • Helderheid en contrast aanpassen

Nog wat uitgebreider is Darktable. In dit artikel lees je er meer over: Darktable: bewerk je foto's met hét gratis Lightroom-alternatief

1 Pixlr E openen

Er bestaan van de online fotobewerker twee versies, namelijk Pixlr X en Pixlr E. Laatstgenoemde editie biedt de meeste mogelijkheden. Vanzelfsprekend gaan we in deze workshop daarom hiermee aan de slag. Ga naar www.pixlr.com en klik rechtsboven op Pixlr E Geavanceerde foto-editor. Laat de ietwat drukke gebruikersomgeving even op je inwerken. Het is weliswaar mogelijk om jezelf te registreren, maar voor het bewerken van foto’s is dat niet nodig. Het hoofdvenster toont diverse kant-en-klare sjablonen. Die zijn alleen interessant wanneer je bijvoorbeeld een uitnodiging, verjaardagskaart of reclamefolder wilt ontwerpen.

2 Foto toevoegen

Wil je een bepaalde foto corrigeren? Zorg er dan eerst voor dat dit bestand op je computer staat. Je regelt dat door bijvoorbeeld een smartphone of digitale camera met een usb-kabel te verbinden. Pixlr accepteert zo’n beetje alle gangbare beeldformaten, waaronder psd, jpg en png. Klik op Open beeld om de bestandsverkenner te openen. Dubbelklik daarna op de foto die je wilt bewerken. Mogelijk is de gekozen foto te groot voor Pixlr. In dat geval verschijnt er een pop-upvenster. Klik op Ultra HD / Toepassen wanneer je het beeld in de beste kwaliteit wilt bewerken. Je kunt ook kiezen voor kleinere afmetingen, bijvoorbeeld wanneer je de foto op het web wilt publiceren.

3 Roteren

Er verschijnt vanzelf een pop-upvenster met informatie over hoe Pixlr jouw persoonsgegevens verwerkt. Bevestig met Akkoord en doorgaan om de voorwaarden te accepteren. Als alternatief kun je ook eerst een aantal privacyinstellingen wijzigen. Kies in dat geval voor Opties beheren en neem naar eigen inzicht alle instellingen door. Voordat je met de bewerkingsgereedschappen aan de slag gaat, is het wellicht eerst nodig om het beeld te roteren. Ga hiervoor bovenaan in de menubalk naar Bladzijde en Paginarotatie. Klik nu op Draai links / ccw of Draai rechts / cw. Verder vind je hier ook nog opties om de foto horizontaal of verticaal te spiegelen.

4 Uitsnede maken

Aan de linkerkant bevindt zich een werkbalk met een heleboel gereedschappen. Zweef met de muisaanwijzer boven een pictogram om de naam van de functie en een Nederlandse uitleg te tonen.

Soms loont het de moeite om een uitsnede te maken, bijvoorbeeld van een leuke portret- of familiefoto. Je snijdt hierbij de buitenste delen weg, zodat het hoofdobject meer aandacht krijgt. Daarmee wordt de afbeelding dus kleiner. In Pixlr werkt dat simpel. Klik in de werkbalk eerst op het pictogram Uitsnede. Versleep daarna met ingedrukte muisknop de randen om de uitsnede te bepalen. Tevreden? Druk dan op Enter of klik rechtsboven op Toepassen.

5 Horizon rechtmaken

Het is lastig om een horizonlijn helemaal recht te fotograferen. Hierdoor lijkt het bij een strandfoto bijvoorbeeld net of de zee ‘leegloopt’. Voor een realistisch beeld maak je een scheve horizon daarom recht. Je doet dat door de foto een beetje te draaien. Klik op het pictogram Uitsnede. Er verschijnt bovenaan in Pixlr een extra werkbalk. Je klikt nu achter Maak recht op het kleine pijltje. Merk op dat er in de foto diverse hulplijnen opduiken. Handig, want die helpen je om de correctie goed toe te passen. Beweeg bovenaan de schuifregelaar naar links of rechts om het beeld in de juiste richting te draaien. Bevestig als laatste met Toepassen.

6 Objecten verwijderen

Vaak staan er ongewenste personen of objecten op een foto. Wie weet wil je die op subtiele wijze verwijderen. Pixlr heeft hiervoor een doeltreffende functie. Gebruik het scrollwiel van de muis om het ongewenste voorwerp dichterbij te halen. Je kunt hiervoor in het rechterdeelvenster ook de zoomknop gebruiken. Dat is het icoontje met het plusteken. Klik in de linker werkbalk op het pictogram Genezen. Je past bovenaan achter Formaat eventueel de grootte van dit gereedschap aan. Klik nu op het object dat je wilt wissen. Pixlr gebruikt omringende beeldgegevens om het ontstane gat op te vullen. Klik zo nodig meerdere keren. Na afloop zie je er niets meer van. 

7 Bewerking herstellen

Tijdens het bewerken van een foto is een foutje snel gemaakt. Misschien is bijvoorbeeld de uitsnede mislukt of een ongewenst object niet netjes weggewerkt. Gelukkig is er in dat geval geen man overboord. Standaard staat rechtsonder het deelvenster Historie in beeld. Zie je dat nergens of heb je het al weggeklikt? Klik in de menubalk dan eerst op Visie / Deelvenster Geschiedenis. Hierin staan in chronologische volgorde alle bewerkingen opgesomd. Klik telkens op een voorgaande bewerking om de laatste correctie te herstellen. Overigens kun als alternatief ook op de sneltoets Ctrl+Z drukken.

8 Selecteren

Wil je een specifiek deel van de foto bewerken? Hiervoor bevat Pixlr verschillende selectietools. Dat is onder andere bruikbaar voor het geval je het contrast, de helderheid of de kleuren van een specifiek deel wilt corrigeren. Klik in de werkbalk op het pictogram Marquee selecteren en beweeg met de muis over de foto, waarbij je de linkermuisknop ingedrukt houdt. Er verschijnt een rechthoekig selectiekader. Verder is het gereedschap Wand selecteren een nuttig hulpmiddel. Deze functie staat in andere fotobewerkers ook wel bekend als het toverstafje. Selecteer hiermee in één klap gelijksoortige kleuren. Tot slot bepaal je met Lasso zelf het te selecteren gebied.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Want ook met een smartphone kun je fantastische foto's maken

9 Helderheid en contrast

Een over- of onderbelichte foto is vaak nog prima bruikbaar. Pas hiervan gewoon het contrast en/of de helderheid aan. Met de selectietools uit de vorige stap kun je eventueel ook een specifiek deel donkerder of lichter maken. Ga in de menubalk naar Aanpassing en Helderheid / contrast. Er verschijnen twee schuifregelaars. Beweeg die naar links of rechts om de correctie uit te voeren. Benieuwd naar het verschil? Klik dan linksonder het kader op het pictogram Vergelijken. Je bevestigt na afloop met Toepassen. Op soortgelijke wijze pas je eventueel ook de kleuren aan. Ga hiervoor naar Aanpassing / Tint verzadiging. Met de schuifregelaar onder Verzadiging kun je de kleurenweergave versterken.

10 Tekenen

Misschien vind je het leuk om een handgeschreven tekst, krabbel of tekening aan de foto toe te voegen. Klik in de werkbalk links op het pictogram Teken. Uiteraard kies je zelf de gewenste kleur. Klik linksonder de werkbalk op het gekleurde bolletje. Vervolgens selecteer je in het palet een leuk kleurtje, waarna je bevestigt met OK. Bovenaan is er een extra werkbalk zichtbaar. Klik achter Penseel op het kleine pijltje. Via de schuifregelaar onder Formaat wijzig je onder meer het formaat van het penseel. Hoe hoger deze waarde, hoe dikker de penseelstreek. Beweeg de muis over de foto om te tekenen. Houd hierbij de linkermuisknop ingedrukt. 

11 Tekst toevoegen

Je zet op een foto net zo makkelijk een echte tekst, zoals een titel of beschrijving. Klik in de werkbalk op het pictogram Tekst. Je klikt vervolgens ergens op de foto. De online fotobewerker vraagt of je een nieuwe tekstlaag wilt toevoegen. Zodra je bevestigt met Toevoegen, komt er een woordkader tevoorschijn. Dat sleep je met ingedrukte muisknop naar de beoogde plek. Lukt dat niet, dan klik je eerst ergens anders op de foto. Probeer het daarna nog eens. Via de opties in de bovenste werkbalk pas je diverse zaken aan, zoals het lettertype, de lettergrootte en de kleur. Klik achter Formaat op het kleine pijltje om de tekst links, in het midden of rechts uit te lijnen.

12 Filters

Met een filter geef je de foto een bijzonder effect. Pixlr heeft een uitgebreid aanbod. Ga hiervoor in de menubalk naar Filter en Effect bibliotheek. Je hebt keuze uit acht rubrieken, zoals Black & White en Retro. Klik daarna op een filter dat je wel wilt uitproberen. Bepaal met de schuifregelaar in welke mate je het effect wilt toepassen. Via Toepassen voeg je het filter definitief toe. Pixlr bevat ook nog filter om bijvoorbeeld personen of andere objecten onherkenbaar te maken. Maak in dat geval eerst een selectie. Navigeer daarna naar Filter / Pixel en beweeg de schuifknop naar rechts. Klik als laatste op Toepassen.

13 Werken met lagen

Pixlr ondersteunt het gebruik van lagen. Dat is hoofdzakelijk interessant voor (hobby)fotografen die meerdere correcties toepassen. Een laag laat zich het beste omschrijven als een doorzichtige glasplaat met een bewerking. Door deze lagen op elkaar te stapelen, zijn alle correcties zichtbaar. Daarentegen kun je iedere afzonderlijke bewerking ook apart bekijken. Is een correctie niet goed gelukt, dan gooi je alleen de bijbehorende laag weg. Wil je het eens uitproberen? Klik dan telkens op Laag / Nieuwe laag of Dupliceer laag en pas een bewerking toe. De lagen verschijnen rechts in beeld. Klik op het oogje om de bewuste laag aan of uit te zetten.

14 Foto opslaan

Als je foto’s hebt bewerkt, wil je het resultaat natuurlijk opslaan. Klik in de menubalk op Bestand / Bewaar. Je hebt keuze tussen de beeldformaten jpg, png en webp. Wanneer je het jpg- of webp-formaat kiest, stel je met de schuifregelaar de kwaliteit in. Bij png kies je optioneel voor een transparante achtergrond. Dit formaat leent zich goed voor gebruik op websites. Maak een keuze en klik op Opslaan als. Je typt een relevante bestandsnaam en bladert naar de gewenste map. Klik ten slotte op Opslaan. Houd er rekening mee dat je met de gratis versie van Pixlr dagelijks drie bewerkte plaatjes mag bewaren.

▼ Volgende artikel
Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen
© Google
Huis

Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Wie op zoek is naar een nieuwe laptop, komt steeds vaker uit bij een Chromebook. Deze laptops zijn er in alle soorten en maten, maar er is ook een krachtiger variant: de Chromebook Plus. Die 'Plus' is meer dan alleen een naam, want het staat voor een reeks verbeteringen die deze Chromebooks onderscheiden van hun voorgangers. Wat maakt een Chromebook Plus anders? We zochten het uit.

  • 💻 Een Chromebook is een laptop die draait op Googles ChromeOS-besturingssysteem en is daarmee een alternatief voor een laptop met Microsoft Windows of Apples macOS. Veel bekende pc-fabrikanten verkopen Chromebooks, die qua prijzen en specificaties wat uiteenlopen.
  • 💻 Om eenvoudiger Chromebooks – voor basistaken – beter te onderscheiden van krachtigere Chromebooks – met betere specificaties – introduceerde Google eind 2023 het label Chromebook Plus.
  • 💻 Om in aanmerking te komen voor de Plus-toevoeging, moet een Chromebook aan bepaalde technische eisen voldoen. Je leest er meer over in dit artikel.

Goede deal scoren? Lees dan: Waar voor je geld: 5 handzame Chromebooks van max 300 euro

Betere specificaties

Google stelt strenge eisen aan Chromebooks die het Plus-label mogen dragen. Zo moet de laptop beschikken over een krachtige processor: minimaal een Intel Core i3 uit de twaalfde generatie of een AMD Ryzen 3 uit de 7000-serie. Ook aan het geheugen worden hoge eisen gesteld: minimaal 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. Bij gewone Chromebooks laat Google deze keuzes over aan de fabrikant.

Ook voor videobellen is de Plus-variant beter uitgerust. Waar een gewone Chromebook het mag doen met een simpele HD-webcam, moet een Plus-model een 1080p-camera hebben die filmt in Full HD. Deze camera onderdrukt bovendien storende achtergrondgeluiden, wat vooral handig is tijdens online vergaderingen.

©Acer

Ook voor het beeldscherm legt Google de lat hoog bij Chromebook Plus-modellen. Ze moeten minimaal een Full-HD-resolutie hebben en zijn voorzien van een hoogwaardig IPS-scherm, wat zorgt voor heldere kleuren en goede kijkhoeken vanuit elke positie.

Een Chromebook Plus is daarnaast klaar voor moderne cloudgaming. Via diensten als Xbox, Nvidia GeForce Now en Amazon Luna kun je direct pc- en consolegames spelen. Gewone Chromebooks kunnen dit in principe ook, maar een Plus-model is hier speciaal voor geoptimaliseerd. Ben je een fanatiek gamer? Dan zijn er ook speciale gaming-Chromebooks van merken als Lenovo en Acer.

Sommige basiseisen gelden overigens voor alle Chromebooks, of ze nu Plus zijn of niet. Zo moet elke Chromebook minimaal tien uur op één acculading kunnen werken, beschikken over een veelzijdige usb-c-aansluiting en werken met de snelle wifi 6-standaard.


Om te gamen gaat er niks boven een echte console...

Shop je nieuwe spelcomputer op Bol.com


Meer slimme softwarefuncties

Een Chromebook Plus kan dankzij zijn technische specificaties sneller werken en krachtigere taken afhandelen. Dat doet de laptop deels lokaal – dus zelf – en voor een deel in de cloud, dus via een internetverbinding met een datacenter. Dat levert interessante nieuwe functies op. Zo kun je met de magische gum in de Google Foto's-app storende onderdelen of personen op de achtergrond van een foto verwijderen.

©Google

En met prompts, dus het typen van een opdracht, kun je software op basis van artificiële intelligentie (AI) flink aan het werk zetten. De AI kan bijvoorbeeld een leuke tekst voor bij je Instagram-bericht genereren, maar ook niet-bestaande tafereeltjes genereren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of de AI maakt het voor je.

Een gegenereerde afbeelding is op te slaan als achtergrond op je Chromebook en ook in te zetten als achtergrond tijdens je videobelgesprekken. Dat is weer een iets anders dan een vervaagde achtergrond of dat clichéstrand waar je thuiswerkende collega's alleen in het begin van de coronapandemie om lachten.

Hoe strikt de softwarefuncties voorbehouden blijven aan Chromebook Plus-laptops, is nog niet helemaal duidelijk. Google heeft namelijk zelf aangegeven dat minimaal één AI-functie mogelijk later ook naar normale Chromebooks komt.

Google zegt ook dat een Chromebook Plus-laptop beter omgaat met programma's als Adobe Express, Adobe Lightroom en LumaFusion. Je kunt ook Adobe Photoshop gebruiken – het enige creatieve programma dat Google uitlicht bij een normale Chromebook.

Offline werken

Een Chromebook Plus maakt het een stuk makkelijker om zonder internet te werken. De laptop zorgt er namelijk automatisch voor dat al je bestanden uit Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties ook op de laptop zelf worden opgeslagen. Zo heb je altijd toegang tot je werk, ook zonder internetverbinding.

Bij een gewone Chromebook moet je dit zelf regelen. Wil je bijvoorbeeld in het vliegtuig werken? Dan moet je van tevoren aangeven welke bestanden je offline wilt kunnen gebruiken. Vergeet je dit, dan kun je pas weer bij je documenten als je weer internetverbinding hebt.

Welke merken verkopen Chromebook Plus-laptops?

Omdat Googles technische eisen voor een Chromebook Plus redelijk gangbaar zijn, komen laptops van verschillende populaire merken in aanmerking voor de Plus-aanduiding. Onder meer Lenovo, Acer, ASUS en HP verkopen Chromebook Plus-laptops. En die zijn goedkoper dan het Plus-label wellicht doet vermoeden. Een handvol laptops is beschikbaar voor minder dan 500 euro.

Goed om te weten is dat oudere Chromebooks die aan Googles eisen voldoen, ook het Plus-label mogen dragen én de softwarefunctionaliteiten krijgen die Google beschikbaar telt voor nieuwere Chromebook Plus-laptops. Die oudere laptops kunnen nog wat goedkoper zijn dan nieuwere modellen, maar houd er rekening mee dat de softwareondersteuning ook sneller stopt.


▼ Volgende artikel
Veilig online winkelen: zo herken je een nepwebshop
© Ronnie Chua
Zekerheid & gemak

Veilig online winkelen: zo herken je een nepwebshop

Online shoppen; we kunnen niet meer zonder. Maar helaas zit niet achter iedere online webshop een legitieme partij. Je kunt dus genept worden, maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een nepwebshop? We hebben een aantal handige tips voor je waardoor ook jij snel kunt zien of je te maken hebt met een echte of nepwinkel.

Vooropgesteld: de meeste webshops die je op internet tegenkomt, zijn betrouwbare, legitieme webshops. Ze bestaan al een aantal jaar, hebben goede recensies op internet en hebben een naam hoog te houden. Maar nepwebwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond, dus de kans dat je er eentje tegenkomt is vrij groot. Bestel je er iets dan is je geld weg en krijg je je product nooit opgestuurd. Maar met onze tips herken je een nepwebshop sneller, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Check de recensies

Het allereerst wat je doet als je een webshop tegenkomt is kijken welke recensies deze online winkel krijgt. Niet alleen vis je er zo de nepwebwinkels makkelijker uit, maar kun je aan de hand hiervan ook de beoordelingen lezen van bekendere websites, die wellicht ook een steekje laten vallen met betrekking tot de levering van een product. De beste reviewsites hiervoor zijn Kiyoh en Trustpilot. Shop je via een vergelijkingssite zoals Kieskeurig.nl, dan vind je ook daar de reviews terug van webshops. Ander voordeel via shoppen via een vergelijkingssite is dat je je daar sowieso geen zogen hoeft te maken dat je met een nepwebshop te maken hebt; dit soort shops worden namelijk niet toegelaten op Kieskeurig.nl, want webwinkels moeten daar aan strenge eisen voldoen.

Check het keurmerk

In Nederland zijn er twee keurmerken die aangeven of een webwinkel zich aan bepaalde voorwaarden houdt: Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Een webshop hoeft zich niet aan te sluiten bij dit keurmerk, maar als je het logo van een van deze twee keurmerken wel op de website ziet staan, kun je via de sites van de keurmerk checken of die betreffende webshop inderdaad bij hen is aangesloten. Staat de webwinkel er niet tussen, dan hebben ze ongeoorloofd gebruik gemaakt van het logo van het keurmerk.

Reviews op Google kunnen je eventueel ook helpen, maar het nadeel daarvan is dat via Google geplaatste reviews niet worden gecontroleerd op echtheid, terwijl bij de eerdergenoemde TrustPilot en Kiyoh de recensies aan extra controles onderhevig zijn, om zo nepreviews te voorkomen.

Website-adressen die bekend lijken

Nepwebwinkels maken soms gebruik van slinkse trucjes om de bezoeker te laten denken met een echte, bekende webshop te maken te hebben. Wat ze bijvoorbeeld vaak doen is een domeinnaam registreren die veel weg heeft van een officiële webshop, maar dat niet is. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld koppeltekens in de domeinnaam of maken ze misbruik van typefouten van mensen die denken een goede domeinnaam te hebben ingetypt, maar uiteindelijk belanden op een pagina van een nepwebshop.

Watch on YouTube

Dieper onderzoek

Het kan natuurlijk zijn dat een webshop zo nieuw is dat er geen recensies beschikbaar van zijn, alhoewel de meeste online shoppers toch wel snel laten blijken als er iets niet klopt. Desondanks kan het zijn dat je aan de hand van (het ontbreken van) recensies toch even wil weten hoe de vork in de steel zit. De Nederlandse Politie zit hier ook bovenop, zij hebben een aparte lijst gepubliceerd met links naar webshops die niet te vertrouwen zijn, inclusief rekeningnummers die door deze malafide partijen worden gebruikt. Zeker de moeite waard om die lijst ook te controleren.

Nederlandse webshops staan altijd geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, waarbij je ook verdere informatie kunt vinden over hoe lang een bepaalde webshop bestaat, maar ook wie de eigenaar is. Iedere in Nederland geregistreerde webshop moet een Kamer van Koophandel-nummer hebben, dat nummer kun je invoeren op de site van de Kamer van Koophandel, waarna je meer informatie te zien krijgt over het bedrijf achter de online winkel.

Deze deals bestaan niet echt: dit is een website van de politie om aan te geven hoe een nepwebshop eruit kan zien qua te mooie aanbiedingen...

Ook domeinnamen zijn officieel geregistreerd, in Nederland vind je informatie over domeinnamen bijvoorbeeld bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Daar vul je een url in en de site komt terug met belangrijke gegevens over de eigenaar en de partij die de site namens de eigenaar heeft geregistreerd. Kijk hier vooral naar de datum van registratie, dan zie je hoe lang (of kort) de webshop al bestaat. Overigens doet SIDN zelf ook al veel aan het bestrijden van nepwinkels, zoals een zelfontwikkelde fake-detector.

Betaalvormen: kies voor de veiligste optie

Sommige nepwebshops vragen je bij een bestelling om het geld handmatig over te maken via een normale bankoverboeking. Doe dat nooit: de kans dat je je geld terugkrijgt is dan namelijk nihil, omdat jij zelf de overschrijving hebt uitgevoerd. In dat geval vergoedt je bank niets.

De veligste manier is natuurlijk om heleamaal niets te bestellen bij een webshop die je niet vetrouwt, maar kun je de verleiding voor die mooie aanbieding toch niet weerstaan, kies dan voor een betaling via een creditcard: die zijn namelijk vrijwel altijd verzekerd.

Krijg je je product niet opgestuurd, dan kan de creditcardmaatschappij de betaling terugdraaien en krijg jij je geld dus terug. PayPal biedt een soortgelijke regeling aan als je via deze betaaldienst een product koopt.

Tè lage prijzen

Nepwebshops adverteren vaak met bijzonder lage prijzen voor producten die normaliter veel meer kosten. Hierdoor hoeven er niet altijd alarmbellen af te gaan - het kan namelijk over een legitieme aanbieding gaan - maar wees wel alert. Zeker als het gaat om producten die net zijn verschenen, zoals in 2024 de nieuwste iPhone 16 of PlayStation 5 Pro: die kunnen natuurlijk nooit ten tijde van lancering honderden euro's goedkoper zijn dan de adviesprijs, hooguit een paar tientjes. We gaan toch nog maar even de dooddoener gebruiken: is het te mooi om waar te zijn, dan is dat het vaak ook.

Hieronder vind je een drietal echte iPhone 16-prijzen op Kieskeurig.nl, afkomstig van echte webshops:

Echte prijzen van echte producten bij echte webshops vind je op Kieskeurig.nl


Ook namen en merken van populaire e-bikes en fatbikes zijn bekende zoektermen waar nepwebshops zich op richten. Niet alleen door namen van bekende merken te gebruiken, maar ook door inferieure producten aan te bieden tegen extreem lage prijzen. Ook hier is het dus oppassen geblazen.

Toch opgelicht, wat nu?

Heb je je verleiding niet kunnen weerstaan en heb je toch betaald voor een product dat je niet hebt ontvangen? Doe dan altijd aangifte bij de politie: voor een webshop dat gevestigd is in Nederland kan zo makkelijker opgerold worden en is de kans dat je je geld misschien terugkrijgt wel iets groter. Voor buitenlandse oplichtingssites wordt het al ietsje lastiger, maar ook dan doe je er goed aan om aangifte te doen, en melding te maken van de webshop bij bijvoorbeeld Consuwijzer.