ID.nl logo
Photopea - Photoshop, helemaal gratis!
© PXimport
Huis

Photopea - Photoshop, helemaal gratis!

Photoshop is een van de krachtigste fotobewerkers, maar jammer genoeg is het ook stevig aan de prijs. Dat vond ook een jonge Tsjechische ontwikkelaar en dus creëerde hij maar Photopea: een app die niet alleen de looks van Photoshop heeft maar ook vergelijkbare functies. Het programma is bovendien gratis en laat zich simpelweg vanuit je browser bedienen.

Tip 01: Op smaak brengen

Je vindt Photopea hier. De tool is helemaal gratis, althans als je niet opziet tegen enkele advertenties aan de rechterzijde van het browservenster. Dat valt eventueel wel op te lossen met een adblocker, maar de maker van het programma ziet waarschijnlijk liever dat je een Premium-upgrade aanschaft (circa 8 euro per maand). Standaard is de interface Engelstalig, maar dat los je snel op via het menu More / Language / Nederlands, of een van de andere pakweg 30 talen. Werk je met Google Chrome dan vind je in ditzelfde menu normaliter ook de optie Install Photopea terug. Je krijgt dan een snelkoppeling op je bureaublad waarmee je Photopea net als een gewone app kunt opstarten. Hij blijft wel draaien in de browser.

In dit menu tref je tevens de optie Toetsenbord sneltoetsen aan: een handige spiekbrief voor ijverige toetsenisten. En wie de interface graag in een ander kleedje stopt: de optie Thema laat je uit een handvol kleurencombinaties kiezen.

©PXimport

Niet alleen de looks maar ook de mogelijkheden van Photoshop

-

Tip 02: Project starten

Om in Photopea met een project te beginnen, open je Bestand en kies je Nieuw. Linksboven geef je een naam op en stel je de gewenste dimensies (in pixels), dpi (pixels per inch) en achtergrondkleur in. Bevestig je keuzes met Maak. Of je kiest uit een van de talrijke sjablonen, waarbij je nagenoeg eindeloos kunt blijven scrollen. Plaats een vinkje bij Foto als je ook - overigens vaak erg fraaie - plaatjes in de sjablonen wenst. Nu kun je ook op specifieke Keywords filteren. Aan de linkerzijde kun je bovendien uit diverse formaten kiezen, opgedeeld in de rubrieken Social, Printen, Foto, Scherm en Mobiel, Advertenties en 2N (lees: vierkante formaten).

Klik op een sjabloon om het in het werkvenster te laten beladen. Bovenaan verschijnt de (standaard)naam template.psd – inderdaad, Photopea kan uitstekend overweg met het Photoshop-formaat. Met een dubbelklik maak je er een zinvollere naam van. Op vergelijkbare manier kun je nu nog andere sjablonen ophalen. Omschakelen tussen je ontwerpen doe je eenvoudigweg door op het gewenste tabblad te klikken.

©PXimport

Tip 03: Foto’s ophalen

Je wilt natuurlijk ook met eigen foto’s kunnen werken. Die laten zich op verschillende manieren ophalen. Een voor de hand liggende manier is via het menu Bestand, waar je maar liefst vier verschillende opties hebt voor het ophalen van foto’s: Open via URL lijkt ons duidelijk, en wie een (web)cam heeft aangesloten zal Neem een foto ook wel handig vinden; je moet de app dan wel even toestemming geven om je camera aan te spreken. Vervolgens zijn er nog Open en Open en plaats. Met de eerste optie komt je foto op een eigen tabblad terecht; met de tweede belandt die als een extra laag bovenop je geopende canvas. Afbeeldingsbestanden laten zich overigens ook gewoon naar Photopea verslepen, hetzij naar je canvas, hetzij naar de balk met de tabbladen.

©PXimport

Tip 04: Foto in lagen

Net als andere geavanceerde fotobewerkers kun je in Photopea werken met lagen (layers). Zoals gezegd belanden foto’s die je via Open en plaats hebt toegevoegd, op een aparte laag. Dat zie je terug als je het lagenpaneel bekijkt. Je kunt ook zelf lagen toevoegen en daar objecten zoals foto’s op plaatsen. Dat doe je via het knopje Nieuwe laag, onderaan rechts het lagenpaneel, of via het menu Laag / Nieuw / Laag. Je kunt de positie van de laag in de ‘stapel’ veranderen door de laag met je muis te verslepen; verwijderen gaat met een druk op het prullenbak-pictogram. Een klik op het oogje naast de laag maakt die onzichtbaar. Dubbeklik op de laag om de naam aan te passen. Voor meer complexe fotobewerkingen helpt het om bepaalde lagen in (laag)mappen onder te brengen. Dat doe je via het knopje Nieuwe map of via Laag / Nieuw / Map, waarna je de gewenste lagen naar de mapnaam in het lagenpaneel versleept. Bovenaan het lagenpaneel kun je via een schuifknop bij Doorzichtig de transparantiegraad van een geselecteerde laag aanpassen, en net daaronder kun je bepaalde onderdelen van een laag tegen ongewenste wijzigingen beschermen: Pixels (inhoud), Positie of Alles.

Lagen zijn onmisbare bouwblokken in je fotoproject

-

Tip 05: Lagen in stijl

Het kan gebeuren dat je op een bepaald moment twee of meer lagen (tijdelijk) aan elkaar wilt koppelen, zodat je bijvoorbeeld beide tegelijk kunt verplaatsen. Dat kan door die lagen te selecteren in het lagenvenster, waarbij je de Shift- of Ctrl-toets ingedrukt houdt, en onderaan het knopje Verbind lagen aanklikt. Er verschijnt nu een kettingicoon op die lagen. Druk dit knopje nogmaals in om de connectie weer ongedaan te maken.

Je kunt de manier waarop een laag op het canvas terechtkomt helemaal naar wens aanpassen. Dat gaat het makkelijkst door op (een lege plek binnen) die laag te dubbelklikken. Het venster Laagstijl verschijnt met talrijke opties voor het ‘overvloeien’. Experimenteer vooral ook even met de items in het uitklapmenu bij Overvloeiingsmode. Bevestig je wijzigingen met OK. Intussen had je natuurlijk ook al door dat je via het venster Geschiedenis snel terug kunt keren naar een eerdere stap in je bewerkingsgeschiedenis.

©PXimport

Tip 06: Tekst invoeren

Uiteraard kun je ook tekst op je afbeelding plaatsen. Die komt standaard in een aparte laag terecht. Klik op het Tekst-pictogram in de gereedschapskist en klik dan op de plaats waar je de tekst wilt beginnen. Of je houdt de muisknop even ingedrukt en je tekent een rechthoek; in dit geval zal de ingetike tekst netjes binnen die rechthoek blijven.

In de menubalk tref je allerlei opties aan om je (geselecteerde) tekst vorm te geven, zoals uitlijning, tekstkleur en grootte en lettertype. Nog meer opties worden beschikbaar wanneer je rechts van het canvas het knopje Kar indrukt - dit smalle paneel kun je overigens in- en uitklappen door het knopje <> in te drukken. Hier kun je onder meer nog de Interlinie en Letterspatiëring instellen, net als de verticale en horizontale schaal. Via de uitklapmenu’s bovenaan het venster kun je niet alleen de fontstijl (zoals Thin, Regular, Italic, SemiBold) aanpassen, maar ook een ander lettertype kiezen.

Photopea komt met tientallen vrij te gebruiken fonts, maar je kunt ook zelf fonts toevoegen. Druk op het knopje Load Font en verwijs naar een geschikt fontbestand met extensie ttf of otf - bijvoorbeeld een uit de indrukwekkende bibliotheek op www.dafont.com. Het font wordt dan onderaan de fontlijst in Photopea toegevoegd. Op het tabblad Paragraaf of via het knopje Par vind je opties terug die mee bepalen hoe je tekstalinea wordt vormgegeven. De makkelijkste manier om tekst te vervormen is via het knopje Verdraaien op de menubalk. Er verschijnt een dialoogvenster waarin je een van de 15 beschikbare stijlen selecteert die je vervolgens nog via enkele andere opties in dit venster kunt aanpassen. Om de tekstmodus te verlaten druk je in de menubalk op het icoon met het vinkje.

©PXimport

Tip 07: Transformeren

Het is natuurlijk ook mogelijk andersoortige objecten te vervormen. Daartoe selecteer je de objectlaag en kies je Bewerk / Transformeer, waarna je opties ziet verschijnen als Perspectief, Draaien 90°, Horiontaal spiegelen, Verticaal spiegelen enzovoort. Voldoet geen van deze opties, kies dan Bewerk / Vrije transformatie.

Er wordt nu een transformatierechthoek rond je laag getekend met een aantal controlepunten. Klik ergens in deze rechthoek en houd de muisknop ingedrukt om de laag te verplaatsen. Klik buiten de rechthoek en houd de knop ingedrukt om de laag te roteren. Het rotatiepunt is een verplaatsbaar blokje dat zich aanvankelijk in het midden van de rechthoek bevindt. Je kunt de controlepunten zelf ook verplaatsen om de rechthoek te schalen; houd hierbij de Ctrl-toets ingedrukt als je de laag wilt schuintrekken.

Deze opties schieten tekort wanneer je een bepaalde ronding wilt creëren, bijvoorbeeld wanneer je het plaatje mooi om een rond object wilt draperen. In dat geval klik je op het Warp-knopje in de menubalk. Dat zorgt voor extra controlepunten waarmee je de laag tot elke denkbare vorm kunt vervormen.

©PXimport

Tip 08: Slim object

Stel, je wilt eenzelfde object meerdere malen en op verschillende plaatsen in je afbeelding krijgen. Dan kun je dat heel goed meerdere keren dupliceren en vervolgens verplaatsen; in het contextmenu kies je hiervoor Dupliceren naar…. Aan deze methode kleeft echter een duidelijk nadeel: wanneer je het object naderhand nog wilt aanpassen, zul je elke kopie afzonderlijk moeten bewerken.

Daarom zet je de originele laag best eerst om naar een ‘slim object’. Rechtsklik op de laag en kies Converteren naar slim object; de laag krijgt nu een extra icoontje mee (een zwart rechthoekje met witte lijntjes). Het voordeel van deze werkwijze is dat bij een slim object één bronobject als referentiepunt wordt aangehouden, waarna elke gedupliceerde laag aan deze bron wordt gekoppeld. Wijzig je de bron, dan passen de gedupliceerde lagen zich automatisch aan. Om het bronobject te wijzigen dubbelklik je op het pictogram van de slimme object-laag en bewerk je het plaatje naar wens. Vervolgens leg je de wijzigingen vast via Bestand / Opslaan (Smart Object). Je zult merken dat alle instanties van dat object nu in één keer zijn aangepast.

Goed om weten: eigenlijk kun je van zowat elke laag een slim object maken door er met de rechtermuisknop op te klikken en Converteren naar slim object te selecteren.

©PXimport

Tip 09: Rastermasker

Het kan gebeuren dat je bepaalde delen van een laag wilt verbergen. Net als in andere fotobewerkers doe je dat in Photopea met behulp van maskers.

Er zijn twee soorten maskers: rastermaskers en vectormaskers. Een rastermasker is een eenvoudig plaatje dat is opgebouwd uit een verzameling pixels. Je kunt het bijvoorbeeld creëren met behulp van gereedschap als Penseel, Emmertje enzovoort. Voor een vectormasker moet je met zogenoemde Béziercurven aan de slag; vectoriële objecten hebben het voordeel dat ze zich zonder kwaliteitsverlies laten schalen. Een laag kan hooguit één rastermasker en één vectormasker hebben.

We nemen een rastermasker als voorbeeld. Zorg om te beginnen dat je een afbeelding klaar hebt staan. Open vervolgens het menu Laag en kies Rastermasker / Voeg toe (verberg alles). Je afbeelding is nu niet langer te zien. Klik op het rastericoon in het lagenvenster; dat is in dit geval normaliter een zwart rechthoekje. Selecteer een penseel en stel de grootte via het knopje in de menubalk bijvoorbeeld in op 100 pixels. De voorgrondkleur stel je in op Wit: dat doe je door het voorlaatste kleuricoontje onderaan de gereeedschapskist aan te klikken. Overal waar je nu met je penseel tekent wordt de onderliggende afbeelding zichtbaar.

©PXimport

Met behulp van maskers boor je erg creatieve mogelijkheden aan

-

Tip 10: Maskermanipulaties

Wil je het masker verplaatsen zonder dat het plaatje mee beweegt, klik dan het kettingpictogram in het lagenvenster aan, zodat het pictogram verdwijnt.

Met een dubbelklik op het maskerpictogram roep je verder een eigenschappenvenster voor het masker op. Hier kun je vervolgens de dichtheid en het uitvloei-effect (Veertje) instellen. Een masker kun je ook op elk moment in- en uitschakelen: rechtsklik op het maskerpictogram en kies de gepaste optie.

Met behulp van een masker is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat letters van een tekst worden opgevuld met de pixels van de onderliggende laag. Dat gaat als volgt. Maak een tekstlaag aan en vul die met de gewenste tekst. Vervolgens creëer je net boven deze laag een nieuwe laag, waar je een geschikte afbeelding neerzet. Klik met de rechtermuisknop op deze afbeeldingslaag en stip de optie Knipmasker aan: je krijgt nu alleen nog de pixels uit het plaatje te zien die zich mooi binnen de contouren van je tekst bevinden.

©PXimport

Tip 11: Bewaren

Natuurlijk wil je het (tussentijdse) resultaat van je project bewaren. Aangezien Photopea standaard elk project omzet in een psd-bestand (Photoshop) blijft ook alle laaginformatie bewaard. Als je Bestand / Sla op als PSD kiest, belandt het psd-bestand normaliter in de standaard downloadmap van je browser. Dat maakt het makkelijk om de draad nadien weer op te pikken: je roept het bewaarde bestand weer op via Bestand / Openen.

Wil je het eindresultaat in een ‘klassiek’ afbeeldingsformaat gieten, dan ga je naar Bestand / Exporteren als, waar je opties hebt als PNG, JPG, SVG, GIF en PDF. Klik hier op Meer voor extra exportmogelijkheden, zoals WEBP, BMP, TIFF en ICO.

Het is ook mogelijk een of meer lagen afzonderlijk te exporteren, via Bestand / Export layers. Voorwaarde is wel dat je de naam van deze lagen laat beginnen met -e- (bijvoorbeeld -e-skivakantie).

Heb je een geanimeerd gif-bestand op het oog, waarbij elke laag afwisselend te zien is, dan moet je deze laagnamen met _a_ laten beginnen. Standaard wordt elke laag dan in een frame omgezet dat 50 milliseconden zichtbaar blijft. Je kunt de duur van elk frame echter zelf bepalen door het aantal milliseconden achter de naam in te tikken. Zo zal de laag met de naam _a_framerood,1000 bijvoorbeeld exact 1 seconde te zien zijn. Kies je vervolgens Exporteren als / GIF, dan maakt Photopea daar automatisch een geanimeerde gif van, zoals reeds blijkt uit de voorbeeldweergave.

Veel plezier met Photopea!

▼ Volgende artikel
Review Sony WF-C710N – Upgrade om enthousiast over te worden
© Wesley Akkerman
Huis

Review Sony WF-C710N – Upgrade om enthousiast over te worden

Met de WF-C710N geeft Sony zijn betaalbare oordoppen een frisse update. De nieuwe set kost 119 euro – niet het allergoedkoopste, maar zeker interessant als je kijkt naar wat je ervoor terugkrijgt.

Uitstekend
Conclusie

Ondanks dat we niet het idee hebben dat de geluidskwaliteit er gigantisch op vooruitgegaan is, zijn we toch heel enthousiast over de Sony WF-C710N. Dat komt doordat de Japanse gigant een aantal waardevolle upgrades doorvoerde voor dit aangepaste model. De actieve ruisonderdrukking brengt rust en stilte, de accu gaat langer mee en de bediening werkt nu veel beter. Daarnaast verstaan mensen je beter tijdens telefoongesprekken en is er nu de multipointverbinding. Twijfel je tussen de C700N en C710N? Dan is de keuze duidelijk.

Plus- en minpunten
  • Cool ontwerp
  • Lange accuduur
  • Multipoint
  • Verbeterde bediening
  • Pasvorm
  • Equalizer
  • Draagcomfort
  • Met draagdetectie
  • Geen hi-res audio
  • IPX4-certificaat
  • Weinig codecs

Hoewel voorganger C700N momenteel voor minder dan 80 euro te koop is, vinden we de 119 die je voor de CF710N betaalt niet ontzettend hoog. Niet alleen omdat de C700N een tientje duurder was tijdens de introductie, maar ook omdat je veel kwaliteit in huis haalt. Komt de nieuwe set in de buurt van de veel duurdere marktleider WF-1000XM5? Nee, dat niet, maar daar betaal je dan ook het dubbele voor. De CF710N wil in elk geval wat problemen oplossen van de C700N, door verbeteringen door te voeren op het gebied van ruisonderdrukking, bediening en meer.

©Wesley Akkerman

Onvervalste 90's-vibe

De versie die wij testen beschikt over een unieke kleur en vormgeving. Zowel de oplaadcase als de oordoppen zijn gemaakt van transparant, blauw plastic. Daardoor stralen de oordopjes een onvervalste 90’s-vibe uit. Toegegeven, het moet net je ding zijn. Maar eerlijk is eerlijk: op een markt waar veel oortjes er saai en veilig uitzien, zijn we blij dat Sony het anders doet. Je kunt ze ook in het roze kopen als je wilt, en anders zijn wit en zwart nog beschikbaar. Mocht je het toch wat strakker en zakelijker willen houden, dan is dat dus nog steeds goed mogelijk.

Ten opzichte van de vorige versie heeft Sony een aantal belangrijke dingen aangepast. Als we nog even bij de case blijven, dan is het goed om te zien dat die nu tot dertig uur aan luistertijd biedt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de voorganger. Waarbij wel aangetekend dat dit alleen geldt als je géén actieve ruisonderdrukking activeert. Als je die modus aanzet, dan heb je pakweg 25 uur tot je beschikking. Nog steeds erg respectabel, aangezien de voorganger het met ongeveer 20 uur moest doen. Daarnaast kun je nu met 5 minuten laden 60 minuten luisteren.

©Wesley Akkerman

Nieuwe sensoren aan boord

Verder heeft Sony goed gekeken naar verschillende sensoren. Zo zijn we erg blij dat de oordoppen de muziek pauzeren op het moment dat je ze uit je oren haalt. Dat deed de C700N niet. Ook zijn de knopjes ingeruild voor een aanraakgevoelig oppervlakte. Daarmee pas je het volume aan, kun je muziek pauzeren en meer. Je hoeft hiervoor niet hard op de dopjes te drukken, zoals bij de voorganger nog wel eens het geval kon zijn. Door de nieuwe bediening druk je ze dus niet meer zo vaak de gehoorgang in, wat voor een comfortabele fit zorgt.

De water- en stofbestendigheid is er niet op vooruitgegaan (die blijft steken op IPX4), maar Sony heeft wel multipointverbinding toegevoegd. Daardoor kun je de WF-C710N aan twee apparaten koppelen, en daar heel gemakkelijk tussen wisselen. Daarnaast helpt een AI-algoritme met het oppakken van je stem tijdens het bellen. De mensen met wie we gebeld hebben geven aan dat ze ons goed kunnen verstaan, en dat ze geen last hebben van achtergrondherrie. Klinkt allemaal goed tot nu toe, maar hoe zit het met de audiokwaliteit?

©Wesley Akkerman

Dezelfde audiokwaliteit?

Voor zover wij opgemerkt hebben, bieden zowel de WF-700N als de WF-C710N dezelfde audiokwaliteit. Sony claimt wel wat wijzigingen te hebben doorgevoerd aan de DSEE (Digital Sound Enhancement Engine), maar eerlijk is eerlijk – we zouden niet weten wat er dan anders is. Maar geen nood, want allebei de setjes oordoppen klinken fantastisch, helemaal als je de prijs in acht neemt. Je moet nog wel even de app in duiken om het geluid naar eigen gehoor aan te passen. Maar als je dat gedaan hebt, dan zit er weinig in de weg van het genieten.

Binnen de app tref je verschillende opties aan voor het versterken of aanpassen van het geluid. Er zijn allerlei presets, waarvan Enthousiast nog steeds onze favoriet is, evenals een handmatig in te stellen equalizer. Koppel dat aan de eerdergenoemde DSEE-basis en je houdt een over het algemeen zachte, warme weergave over. Hogere tonen kunnen hier en daar wat afgemeten klinken, maar we hebben niet het idee dat we echt iets missen tijdens het luisteren. Zeker niet als we ondertussen werken, in de trein of bus zitten of over straat lopen. Dit klinkt gewoon goed.

Tot slot werpen we nog een blik op die verbeterde actieve ruisonderdrukking. Die is, in vergelijking met zijn voorganger, reusachtig verbeterd. Aangezien de ruisonderdrukking van de voorganger nog wat te wensen overliet, is dit dus een waardevolle upgrade. Wanneer je de modus activeert, word je goed afgesloten van de omgeving. Aanwezige achtergrondgeluiden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je hoort nog wel wat mensen praten, zeker als ze naast je staan, maar over het algemeen ervaar je een groot gevoel van rust en stilte.

Sony WF-C710N kopen?

Ondanks dat we niet het idee hebben dat de geluidskwaliteit er gigantisch op vooruitgegaan is, zijn we toch heel enthousiast over de Sony WF-C710N. Dat komt doordat de Japanse gigant een aantal waardevolle upgrades doorvoerde voor dit aangepaste model. De actieve ruisonderdrukking brengt rust en stilte, de accu gaat langer mee en de bediening werkt nu veel beter. Daarnaast verstaan mensen je beter tijdens telefoongesprekken en is er nu de multipointverbinding. Twijfel je tussen de C700N en C710N? Dan is de keuze duidelijk.

▼ Volgende artikel
Wasmachine en droger stapelen: waar moet je op letten?
© Samsung
Huis

Wasmachine en droger stapelen: waar moet je op letten?

In veel huishoudens is de ruimte beperkt. Zeker in een appartement, kleine badkamer of smalle bijkeuken is het stapelen van een wasdroger op de wasmachine een aantrekkelijke oplossing. Maar zomaar die droger erop zetten is niet verstandig. Een instabiele opstelling kan voor schade of gevaarlijke situaties zorgen. Gelukkig is het goed te doen – als je weet waar je op moet letten.

In dit artikel lees je: • Of elke droger op elke wasmachine past • Wat je nodig hebt voor een stabiele stapelopstelling • Hoe je voorkomt dat je apparaten schade oplopen • Wanneer een trillingsmat zin heeft • Hoe je stapelt zonder risico op schuiven of omvallen

Lees ook: Zo voorkom je droger-ergernis nummer 1 (inderdaad, in elkaar gedraaid wasgoed!)

Kan elke droger op elke wasmachine?

In principe kun je bijna elke vrijstaande droger op een vrijstaande wasmachine zetten, zolang de droger maar lichter is dan de wasmachine. Dat is belangrijk, want de wasmachine is het apparaat dat trilt en beweegt. De droger moet dus altijd bovenop, nooit andersom. Let ook op het formaat: de droger mag niet breder of dieper zijn dan de wasmachine. Dan ontstaat er overhang, en dat maakt de opstelling instabiel.

Controleer in de handleiding of het merk of type specifieke eisen stelt aan stapelen. Sommige fabrikanten bieden alleen stapelkits aan voor apparaten van hetzelfde merk. In veel gevallen zijn er echter ook universele oplossingen beschikbaar.

De vloer: stevig, vlak en trillingsbestendig

De ondergrond waarop de apparaten staan, speelt een grotere rol dan je misschien denkt. Een vloer die veert of ongelijk ligt, kan bij centrifugeren trillingen versterken. Daardoor kan de hele stapelconstructie gaan schuiven. Zeker bij houten vloeren of oudere woningen is het verstandig om dit goed te checken.

Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat. Bij een scheve opstelling ontstaan er onnodige spanningen op de verbinding tussen de twee apparaten. De meeste machines hebben verstelbare voetjes waarmee je de boel goed kunt afstellen.

Zonder stapelkit is het geen goed idee

Een wasdroger staat niet vanzelf stabiel bovenop een wasmachine. Gebruik daarom altijd een stapelkit. Dit is een verbindingsstuk dat de droger en wasmachine stevig met elkaar koppelt. Je voorkomt hiermee dat de droger tijdens het centrifugeren verschuift of zelfs van de wasmachine af trilt. Sommige fabrikanten noemen dit ook een verbindingsset, maar daarmee wordt hetzelfde bedoeld: een veilige koppeling tussen wasmachine en droger.

Er bestaan merkgebonden en universele stapelkits. Die laatste zijn handig als je apparaten van verschillende merken hebt, maar controleer goed of ze passen op jouw modellen. Sommige stapelkits zijn voorzien van een uitschuifbaar plateau: handig om een wasmand op te zetten bij het in- of uitladen. De (web)winkel waar je je wasdroger koopt, heeft deze kits meestal gewoon in het assortiment, of kan ze voor je bestellen.

Nooit doen: de droger los op de wasmachine zetten met alleen een antislipmatje ertussen. Dat lijkt stevig, maar is niet bestand tegen de schokken van het centrifugeren.

©AK | ID.nl

Trillingsmat: wel of niet nodig?

Een trillingsmat is een dikke rubbermat die je onder de wasmachine legt. Zo'n mat dempt het geluid en voorkomt dat trillingen via de vloer worden doorgegeven. Dit kan vooral nuttig zijn in appartementen of op houten vloeren. Maar let op: een trillingsmat stabiliseert niet de stapel zelf. Het is geen alternatief voor een stapelkit, alleen een aanvullende maatregel.

Gebruik je een trillingsmat, zorg er dan voor dat de wasmachine alsnog waterpas staat. De mat maakt de ondergrond iets zachter, dus nabevestigen kan nodig zijn.

Hoe stapel je veilig?

Begin met een goede voorbereiding. Verwijder het bovenblad van de wasmachine als de stapelkit dat vereist. Plaats de wasmachine waterpas op een schone, vlakke vloer. Bevestig vervolgens de stapelkit zoals aangegeven in de handleiding: meestal met klemmen, schuifsystemen of schroeven.

Til de droger vervolgens met twee personen op de wasmachine. Doe dit via de zijkanten, nooit aan de deur of het bedieningspaneel. Zet de droger precies in het midden van de stapelkit. Controleer of hij goed vastzit en sluit dan pas de stekker aan. Let erop dat het snoer en eventueel een afvoerslang niet klem komen te zitten.

Test daarna de stabiliteit door een kort centrifugeprogramma op de wasmachine te draaien. Blijft de droger goed staan en hoor je geen overmatige trillingen of bewegingen? Dan is de installatie geslaagd.

Wat als stapelen niet kan?

Soms is stapelen geen optie. Bijvoorbeeld omdat de droger groter is dan de wasmachine, de nis te laag is of de vloer te instabiel. In dat geval zit er niets anders op dan de apparaten naast elkaar te plaatsen. Dat vraagt wel wat meer vloeroppervlak, maar tegelijkertijd kun je daarboven juist zorgen voor extra werkruimte. Zet de machines onder een werkblad en je hebt meteen een plek om was op te vouwen, schoon wasgoed te sorteren of handdoeken op te stapelen. Zo benut je de ruimte toch nog slim, ook zonder te stapelen.

©kostikovanata

Tot slot

Een wasdroger op de wasmachine plaatsen is een slimme manier om ruimte te besparen, maar alleen als je het goed aanpakt. De juiste stapelkit, een stevige vloer en een nauwkeurige opstelling maken het verschil tussen een veilige, stabiele combinatie en een risico op schade of ongelukken. Met een beetje voorbereiding staat het binnen een uur stevig en veilig – en houd jij ruimte over in je wasruimte.