ID.nl logo
Papaly - Alternatief voor overzichtelijke url’s
© PXimport
Huis

Papaly - Alternatief voor overzichtelijke url’s

Vanaf 1 oktober 2021 is Google Bookmarks niet meer. Met deze dienst kon je je favoriete url’s overzichtelijk bewaren in de cloud. Google achtte dat alleen niet langer nuttig en trok er dus ongenadig de stekker uit. Gelukkig zijn er nog (gratis) alternatieven, zoals Papaly.

Laten we met een vraag beginnen: wat hebben Timely, Alerts, Cardboard, Cloud Print, URL Shortener, Goggles, Bookmarks en nog zo’n tweehonderd andere met elkaar gemeen? Antwoord: het zijn allemaal apps of diensten van Google die niet meer bestaan en die je daarom vindt op het Google-kerkhof www.killedbygoogle.com.

Als je het niet erg vindt, nog een tweede vraag: wat hebben diensten als RainDrop.io, Saved.io, BookmarkOS, Floccus.org, start.me, booky.io, LinkLocker, Mozilla Pocket, xbrowsersync.org en Papaly met elkaar gemeen? Antwoord: het zijn stuk voor stuk bruikbare alternatieven voor Google Bookmarks. Diensten dus die je toelaten url’s over verschillende browsers en platformen heen via de cloud te synchroniseren. Er is dus nog veel leven na Google Bookmarks, die je trouwens niet mag verwarren met de bookmarks-functie in Google Chrome.

In dit artikel bekijken we Papaly, een gratis dienst die al zeven jaar actief is. Papaly laat zich bijna vanuit elke browser bereiken, voorziet in browserextensies voor Chromium en Firefox, en is tevens beschikbaar als mobiele app voor iOS en Android. Onze focus ligt hier op de browserversie.

Webinterface

Surf naar www.papaly.com en creëer je gratis account. Aanmelden kan met Facebook, Google of LinkedIn, of via je e-mailadres en wachtwoord. Rechtsboven kun je op elk moment weer uitloggen.

Aan weerszijden van en onderaan het browservenster duiken enkele advertenties op: de prijs van gratis, helaas. In het grote middenveld tref je een reeks thematische categorieën aan, waaronder Fun, Health, Social Media en Sports. Die horen bij het board Tutorial. Links tref je nog een tweetal andere boards aan (My First Board en Import), maar wij maken liever meteen onze eigen exemplaren aan.

©PXimport

Boards en categorieën

Om een board te creëren, klik je links op het plusknopje bij Uw boards en vul je een geschikte naam in. Het board wordt meteen geopend en is vooralsnog helemaal leeg. Mocht je nog voor 1 oktober je Google Bookmarks hebben geïmporteerd (en dus over de bijbehorende HTML-pagina beschikken), dan kun je die netjes ophalen door het pijlknopje bij je accountnaam in te drukken, bladwijzers importeren te selecteren en op Upload Bookmark File te klikken. Je vindt hier trouwens ook knoppen om bookmarks uit allerlei andere browsers op te halen, waaronder Chrome, Firefox en Safari.

Valt er bij jou niks te importeren, dan kun je nog twee kanten op. Je klikt bijvoorbeeld op U kunt kiezen uit populaire categorieën en laat je inspireren door de vindingrijkheid van medegebruikers. Denk aan categorieën als Movies & Videos, Apps portables en Conjugaison (voor wie zijn Frans wil oppoetsen). Bevestig je keuze met de knop Bevolken. Fout gemaakt? Dan hoef je alleen maar op de knop met de drie puntjes naast een categorie te drukken en Categorie verwijderen te kiezen.

Je kunt natuurlijk ook geheel je eigen weg gaan. Klik hiervoor +Maak Categorie en selecteer Links. Voeden is er ook, als barslechte vertaling voor (rss-)feeds. De lage kwaliteit van geautomatiseerde vertalingen achtervolgt Papaly overigens ook nog op andere plekken. Maar goed, verzin een categorienaam, tik eventueel een beschrijving in, kies een kleur en bevestig met OK.

©PXimport

Opmaak en privacy

We gaan ervan uit dat je inmiddels enkele categorieën hebt gecreëerd. Je kunt trouwens ook deelcategorieën aanmaken: kik op het knopje met de drie puntjes naast zo’n categorie en kies +Voeg Child Categorie. De rest van de procedure ken je.

Ook het uitzicht en de positie van categorieën op je board is snel aan te passen. Verplaatsen kan door een eenvoudige versleepbeweging. Het aantal kolommen bepaal je door bij het tandwielicoon het gewenste Aantal columns in te stellen (van 1 tot 7). Nu je hier toch bent aanbeland: bij privaat en Onzichtbaar voor Google merk je dat beide standaard op Yes staan ingesteld. Dat maakt dat in principe niemand anders jouw board op internet kan vinden. Zet (een van) beide op No als je dat liever anders hebt. Bevestig met Klaar met bewerken.

©PXimport

Links

Je hebt je board(s) en je hebt je categorieën, maar daar heb je helaas weinig aan zonder links. Die laten zich op verschillende manieren toevoegen. Zo kun je met de muis boven de categorietitel zweven en op het linkicoon Voeg nieuwe bookmark klikken. Er verschijnt nu een veld waarin je de url intikt of plakt vanuit het Windows-klembord. Als het goed is, neemt Papaly automatisch het favicon en de paginatitel over.

Deze methode veronderstelt natuurlijk wel dat je de Papaly-webpagina hebt geopend en dat is niet altijd even handig. Het kan ook makkelijker door de bijbehorende browserextensie Bookmark Manager Speed Dial te installeren. Die zijn er voor Chromium-browsers als Edge en Firefox.

Na de installatie hoef je het extensie-knopje maar in te drukken, het gewenste board en categorie te selecteren en de url van je actuele webpagina wordt vanzelf toegevoegd. Net als categorieën laten ook links zich makkelijk verslepen, niet alleen naar een andere categorie, maar zelfs naar een ander board.

©PXimport

Delen

We hebben het al even gehad over de mogelijkheid om een board privé te houden of openbaar te maken. Maar er zijn ook nog een paar tussenwegen. Klik hiervoor op de deelknop (het vierkantje met pijl). Er verschijnt nu een link die je via Email, Facebook of Twitter met kennissen kunt delen. Houd er wel rekening mee dat die link openbaar is. Dat houdt in dat iedereen die de link in handen krijgt, je board kan bekijken.

Het kan ook nog anders. Hiervoor druk je op de knop +Mede-eigenaar en vul je een of meer e-mailadressen in, waarna je bevestigt met Nodigen en met Gedaan. De gelukkige ontvangt dan een bevestigingsmail. Zodra die hierop ingaat met Accept invitation en zich aanmeldt met een eigen Papaly-account, kan die je board niet alleen bekijken, maar ook zelf bewerken en bijvoorbeeld uitbreiden met eigen categorieën en links.

©PXimport

▼ Volgende artikel
😱 Het Blue Screen of Death van Windows gaat voorgoed verdwijnen
© Valeriia Lukashova
Huis

😱 Het Blue Screen of Death van Windows gaat voorgoed verdwijnen

Iedereen die met Windows werkt, kent het wel: ineens een blauw scherm, en dan… niets meer. Het beruchte Blue Screen of Death (BSOD) hoort al sinds de jaren 90 bij Windows als pindakaas bij brood. Maar daar komt nu verandering in: het blauwe scherm gaat verdwijnen.

Het Blue Screen of Death bestaat al sinds de jaren 90. In Windows NT verscheen het voor het eerst in zijn bekende vorm: witte foutcodes op een felblauw vlak. De melding verscheen bij serieuze systeemfouten, vaak veroorzaakt door een kapotte driver of instabiele hardware. In latere versies kwamen er ook een verdrietige emoticon :( bij en, sinds 2016, een QR-code die naar een informatiepagina leidde. Hoewel er weinig dingen zo frustrerend zijn als een BSOD, is-ie ook handig: de foutmelding en STOP-code* die erop staan, kunnen je namelijk helpen om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Maar nu gaat het dus verdwijnen …
*Scrol naar beneden voor een overzicht met de meest voorkomende foutmeldingen/STOP-codes en hun betekenis.

©PXimport | Reshift Digital BV

Op zwart

Het is gelukkig iets minder dramatisch dan je denkt: Microsoft gaat het blauwe scherm vervangen door een zwarte variant. Het nieuwe ontwerp oogt rustiger, zonder QR-code of icoontjes, en toont direct de foutcode en de driver die mogelijk de oorzaak is. Handig voor wie het probleem wil opzoeken of oplossen.

De nieuwe interface is vanaf later deze zomer beschikbaar op alle computers die draaien op Windows 11 versie 24H2. Naast het zwarte scherm wordt ook het meldingsscherm dat je ziet bij onverwachte herstarts vernieuwd. Dat sluit beter aan op de rest van Windows 11, is overzichtelijker en verdwijnt vaak al binnen een paar seconden.

©Microsoft

Waarom deze verandering?

Volgens Microsoft draait het om duidelijkheid. Het scherm moet beter laten zien of het probleem in Windows zelf zit, of in een externe component. Dat scheelt tijd bij het zoeken naar de oorzaak. Zeker na de wereldwijde CrowdStrike-storing van vorig jaar – waarbij miljoenen computers vastliepen door een fout in beveiligingssoftware – wil Microsoft de foutafhandeling beter en sneller maken.

Quick Machine Recovery

Naast het nieuwe scherm introduceert Microsoft ook Quick Machine Recovery (QMR). Deze functie is bedoeld voor situaties waarin een pc helemaal niet meer opstart. Via de herstelomgeving van Windows kan het systeem dan automatisch reparaties uitvoeren, zonder dat je handmatig iets hoeft te doen of een expert hoeft in te schakelen.

QMR wordt later dit jaar beschikbaar op alle apparaten met Windows 11 versie 24H2. Op Home-edities staat het standaard aan. De functie wordt op dit moment al getest in het Beta Channel van het Windows Insider-programma, zodat Microsoft nog kan bijschaven waar nodig.

Wat merk jij ervan?

Voor de meeste mensen betekent dit vooral dat de foutmelding bij een crash er straks anders uitziet. Maar het belangrijkste verschil zit onder de motorkap: Windows toont duidelijker wat er misgaat en kan zichzelf sneller herstellen. In de volksmond zal er – denken wij – overigens weinig veranderen: Blue of Black, het zal een BSOD blijven.

Foutmeldingen en STOP-codes

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA STOP-code: 0x00000050 Windows probeert een deel van het geheugen te gebruiken dat niet beschikbaar is. Dit kan komen door kapot RAM-geheugen of problemen met de harde schijf.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP-code: 0x0000000A Een onderdeel van Windows probeerde iets te doen op een moment dat dat niet mocht. Meestal komt dit door foutieve drivers of hardwareproblemen.

SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION STOP-code: 0x0000003B Een onderdeel van Windows veroorzaakt een fout tijdens een systeemtaak. Vaak door oude of conflicterende software of drivers.

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP-code: 0x000000D1 Een driver probeert iets te doen met geheugen op het verkeerde moment. Dit wordt vaak veroorzaakt door slechte of onjuiste drivers.

INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE STOP-code: 0x0000007B Windows kan bij het opstarten de schijf met systeembestanden niet bereiken. Oorzaak kan liggen in beschadigde bestanden of instellingen in het BIOS.

BAD_POOL_HEADER STOP-code: 0x00000019 Windows krijgt een fout in het geheugenbeheer. Dit kan komen door een slechte driver, hardwareproblemen of software die in de war raakt.

SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED STOP-code: 0x0000007E Windows krijgt een fout in een systeemonderdeel. De boosdoener is meestal een verouderde of kapotte driver.

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR STOP-code: 0x00000124 Windows ontdekt een ernstige hardwarefout of probleem met stroom of temperatuur. Ook defecte systeembestanden kunnen dit veroorzaken.

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME STOP-code: 0x000000ED Windows kan de opstartschijf niet goed lezen. Dit gebeurt meestal tijdens het opstarten van de computer.

▼ Volgende artikel
Googles AI leest straks mee in WhatsApp – zo houd je de controle!
© gguy - stock.adobe.com
Huis

Googles AI leest straks mee in WhatsApp – zo houd je de controle!

Vanaf 7 juli krijgt Google Gemini toegang tot apps als WhatsApp, Telefoon en Berichten – zelfs als je dat niet expliciet hebt aangezet. Wat betekent dat voor je privacy? En hoe voorkom je dat de AI méér weet dan jij wilt? Dit moet je weten voordat de verandering ingaat.

In dit artikel lees je:
  • Wat Gemini straks kan doen met apps als WhatsApp en Berichten
  • Waarom Google deze wijziging doorvoert
  • Hoe dit je privacy beïnvloedt (zelfs als je tracking hebt uitgeschakeld)
  • Hoe je zelf de toegang van Gemini kunt beperken
  • Wat deze stap zegt over de toekomst van AI op je telefoon

Googles AI-assistent Gemini wordt komende maand verweven met een aantal nogal essentiële apps op je Android-toestel. Denk aan Telefoon, Berichten en zelfs WhatsApp. Dat blijkt uit een e-mail die Google eind juni verstuurde naar gebruikers van Gemini, meldt de website Android Authority. De toon van die boodschap riep meteen vragen op: helpt Gemini je straks óók als je tracking hebt uitgeschakeld? En wat betekent dat voor je privacy?

Ook interessant: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Nieuwe Android-smartphone nodig?

Bekijk hier de allernieuwste modellen!

Vage communicatie zorgt voor onrust

In de e-mail staat dat Gemini binnenkort ondersteuning biedt bij basisfuncties zoals bellen en berichten versturen, óók als je de zogeheten Gemini Apps Activity uit hebt staan. Op papier klinkt dat als een handige extra, maar in de praktijk leidde het vooral tot verwarring. Want als Gemini kan helpen zonder dat die activiteit is ingeschakeld, betekent dat dan dat de AI toch nog steeds meeleest of gegevens opslaat?

De formulering was vaag, de impact onduidelijk, en aangezien onze privacy in combinatie met AI sowieso al een heet hangijzer is, ging het nieuws als een lopend vuurtje door de techcommunity. Al snel verschenen er bezorgde reacties op sociale media en in forums, waarin gebruikers zich afvroegen of ze straks ongemerkt data afstaan aan een AI-systeem dat ze zelf niet actief gebruiken.

©Andrea

Google stelt gerust, maar nuanceert niet alles

Gelukkig kwam Google snel met verduidelijking. De kernboodschap: al biedt Gemini straks hulp bij je apps, dat betekent níét dat je persoonlijke gegevens automatisch worden verzameld of opgeslagen. Als je Gemini Apps Activity uit hebt staan, worden je gesprekken niet opgeslagen, niet gebruikt om modellen te trainen en verdwijnen ze na korte tijd automatisch. De AI gebruikt die tijdelijke gegevens alleen om je direct te kunnen helpen, bijvoorbeeld als je zegt 'bel mama' of 'stuur een bericht naar Daan'.

Toch blijft er een nuance hangen. De toegang van Gemini tot deze apps wordt standaard ingeschakeld voor iedereen, tenzij je dat zelf dus actief uitschakelt. Dat betekent dat de AI wel degelijk macht krijgt over je telefoonfuncties, tenzij jij ingrijpt. En hoewel de data niet worden opgeslagen, is er technisch gezien wel sprake van toegang tot privé-interactie, al is het kortstondig en geanonimiseerd.

Ook interessant: Spraakberichten in WhatsApp lezen, zo werkt het

Gebruikers kunnen zelf de stekker eruit trekken

Voor wie zich niet prettig voelt bij deze mate van AI-integratie, is er goed nieuws: je kunt de toegang van Gemini tot je apps volledig intrekken. Dat doe je via de instellingen van de Gemini-app binnen Android of via de speciale webpagina gemini.google.com/apps. Daar bepaal je per app of je Gemini toestemming geeft om ermee te werken. Zet je die toegang uit, dan stopt de AI simpelweg met bellen, berichten sturen of andere app-interacties. Je behoudt dus altijd de controle – als je tenminste weet waar je moet kijken.

Wat belangrijk is om te onthouden: deze wijziging betekent niet dat Gemini een spion wordt op je telefoon. Het is eerder een uitbreiding van de Assistent-functie, zoals we die kennen van eerdere AI-integraties binnen Android. Maar doordat AI steeds meer verweven raakt met je dagelijkse digitale handelingen, is het goed om scherp te blijven op wat wel en niet wordt gedeeld.

©WEI ZHENG

Van slimme assistent naar app‑regisseur

De evolutie van Gemini laat zien waar het naartoe gaat met AI in Android: niet langer een slimme praatpaal in de marge, maar een behoorlijk dominante regisseur van je app-gebruik. Vergelijk het met Siri's vernieuwde integratie in iOS 18 of de opkomende app-functies in Android 16 – allemaal gericht op een AI die niet alleen antwoordt, maar ook handelt.

Die verschuiving is logisch, maar dwingt ontwikkelaars én gebruikers om na te denken over de ethiek van assistentie. Want hoe vriendelijk een AI ook oogt, als die steeds meer kan, moet je ook scherper kijken naar wat je precies weggeeft.

Wat betekent dat concreet voor jou?

Als gebruiker hoef je je voorlopig geen zorgen te maken dat Gemini heimelijk je gesprekken opslaat of meeluistert zonder toestemming. Maar het blijft belangrijk om je instellingen te checken, zeker nu de AI standaard meer bevoegdheden krijgt. De tools om die macht te beperken zijn er gelukkig, je moet ze alleen wel even opzoeken.

Wil je dus de voordelen van Gemini benutten zonder je privacy op het spel te zetten? Check dan vóór 7 juli je instellingen en bepaal zelf hoeveel zeggenschap je de AI geeft. Zo houd je het beste van twee werelden: slimme hulp, zonder ongewenste inmenging.

Check dit vóór 7 juli

Vanaf 7 juli activeert Google automatisch nieuwe functies in Gemini. Wil je niet dat de AI toegang krijgt tot apps als WhatsApp of Telefoon? Ga dan naar de instellingen van de Gemini-app of bezoek gemini.google.com/apps. Daar kun je per app zelf aangeven of Gemini ermee mag werken.