Mis nooit meer Uitzending Gemist
Toen ik begin dit jaar in Oostenrijk was, wilde ik op mijn laptop wat programma's terugzien via Uitzending Gemist. Bij de hotelbalie vernam ik het nieuws van het Charlie Hebdo-drama in Parijs. Op mijn kamer probeerde ik het nieuws terug te kijken, maar er verscheen een regioblokkade op mijn scherm.
Uiteraard lukte het me via de Oostenrijkse televisie en de Nederlandstalige zender BVN evengoed om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Helaas niet op de manier die ik graag zou willen, want ik was benieuwd hoe de Nederlandse journaals en talkshows de zaak belichtten. Omdat ik tijdens mijn volgende vakantietrip naar Frankrijk niets wil missen, heb ik mijn laptop, tablet en smartphone volledig geprepareerd voor het omzeilen van regioblokkades. Lees ook: 5 apps om je ideale vakantie te plannen.
01 Beweegredenen
Internet is oorspronkelijk opgezet om iedereen vrije toegang tot informatie te verschaffen. Ik ben dan ook benieuwd wat de beweegredenen van televisiemaatschappijen zijn om deze informatievrijheid te beperken tot een specifieke regio. Op de website van de NPO staat vermeld dat bepaalde programma's wegens rechtenkwesties niet beschikbaar zijn in het buitenland. Ook live-uitzendingen zijn om die reden geblokkeerd. Dat is in feite onterecht, want als Nederlandse belastingbetaler heb je indirect meebetaald aan programma's van de publieke omroep. De gemist-diensten van RTL en SBS geven eveneens aan dat ze van bepaalde tv-programma's niet de buitenlandse uitzendrechten bezitten. Volg de stappen uit deze basiscursus om vanuit het buitenland evengoed je favoriete programma's terug te kijken.
©PXimport
01 Als je vanuit het buitenland tv-programma's wilt terugkijken, verschijnt er vaak een regioblokkade.
01 Nederlands IP-adres
Aan de hand van het IP-adres weten gemist-diensten precies vanuit welk land je verbinding maakt met internet. De oplossing laat zich raden, want je hoeft alleen maar een Nederlands IP-adres aan te nemen. Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. De meeste omzeilmethoden gaan namelijk ten koste van de bandbreedte. Hierdoor is de kans groot dat video's haperen. Nederlandse proxyservers laat je om die reden het beste links liggen, want die zijn simpelweg te traag.
Ook het anonimiteitsnetwerk Tor is niet geschikt voor het kijken naar Uitzending Gemist in het buitenland, aangezien dit programma telkens willekeurige IP-adressen gebruikt uit verschillende landen. Daarnaast is het lastig om Adobe Flash werkend te krijgen in de Tor Browser, waardoor het niet lukt om video's af te spelen. Het beste maak je vanuit het buitenland verbinding met een Nederlandse VPN-server. VPN staat voor Virtual Private Network. Je creëert daarmee een virtuele tunnel naar een server in Nederland, waarna je vervolgens wordt doorverwezen naar de gewenste gemist-dienst. De bezochte website ziet alleen het IP-adres van de VPN-aanbieder, waardoor het net lijkt of je vanuit Nederland bezoekt.
02 Hola plug-in
Hola is een gratis VPN-aanbieder die functioneert via een peer-to-peernetwerk. Hierbij geven gebruikers via virtuele tunnels elkaar toegang tot websites waarbij er een regiorestrictie geldt. Deze dienst werkt vanuit de meeste landen probleemloos, al kunnen we je geen garanties geven. Omdat Hola zeer gebruiksvriendelijk is en niets kost, raden we je aan om het eerst eens uit te proberen wanneer je van plan bent om met een computer of notebook naar uitzendingen te kijken. Werkt het niet? Dan kun je altijd nog een andere VPN-aanbieder uitproberen (zie stap 5). Surf met de browser Chrome of Firefox naar www.hola.org en klik op Get Hola, it's free. Voeg de plug-in vervolgens toe aan je browser. In Uitzending Gemist of een andere Nederlandse videodienst open je daarna een tv-programma. Klik boven in de browser op het pictogram met het vlammetje om de instellingen van Hola te openen. Je klikt vervolgens op het vlaggetje, waarna je kiest voor Nederland. De Nederlandse vlag verschijnt in de browser. In de meeste gevallen kun je de uitzending nu terugkijken.
©PXimport
02 Hola laat je in het buitenland onder een Nederlands IP-adres surfen.
03 iOS
Naast een computer kijk je wellicht ook op andere apparaten vanuit het buitenland naar Nederlandse televisie. Dat komt mooi uit, want Hola is ook op smartphones en tablets beschikbaar. Wanneer je over een iPhone of iPad beschikt, zoek je in de applicatiewinkel naar de app Hola Privacy VPN. Na de installatie maak je eerst een account aan. Vervolgens vraagt Hola toestemming om enkele VPN-instellingen op het iOS-apparaat te wijzigen. Bevestig met Ok, let's do it en kies voor Installeer om het VPN-profiel toe te voegen. Via Volgende / Installeer / Installeer / Gereed pas je de wijzigingen definitief toe. Je hoeft nu alleen nog maar de VPN-server te activeren. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / VPN en tik daarna op Hola Netherlands om via een Nederlands IP-adres te surfen. Daarna zet je de schakelaar achter Geen verbinding aan. In de Hola-app controleer je tot slot of je via een Nederlandse VPN-server surft. Zolang het iOS-apparaat is verbonden met wifi, wordt al het internetverkeer omgeleid via de VPN-server. Overigens mag je deze mobiele versie van Hola slechts zeven dagen gratis gebruiken. Daarna kost een abonnement vijf dollar per maand of vijftig dollar per jaar.
©PXimport
04 De Android-app van Hola geeft je razendsnel toegang tot geblokkeerde videosites.
04 Android
Hola heeft ook voor Android-toestellen een app ontwikkeld onder de naam Hola gratis VPN. In tegenstelling tot de iOS-app kost deze toepassing geen geld. Bovendien hoef je nauwelijks instellingen te configureren.
Open de Play Store om de app te installeren. Tik op Browser en surf naar de website van de gemist-dienst. Zodra je de Nederlandse vlag hebt geselecteerd, bekijk je alle uitzendingen probleemloos vanuit het buitenland. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor alleen de meegeleverde browser van Hola kunt gebruiken.
Kijk je liever naar uitzendingen via de apps van NPO (Uitzending Gemist) en RTL XL? In dat geval heb je een andere VPN-app nodig.
Media Hint
Media Hint werkt op vergelijkbare wijze als Hola, met het verschil dat je deze dienst slechts zeven dagen gratis kunt gebruiken. Daarna betaal je hiervoor 3,95 dollar per maand of 39,50 dollar per jaar. De oude browserextensie kun je nog gratis gebruiken, hiervoor heb je echter wel Firefox nodig.
05 Betaalde VPN-dienst
Het nadeel van gratis VPN-aanbieders als Hola is dat ze lang niet altijd en overal vlekkeloos werken. Wanneer je vaak in het buitenland verblijft, loont het de moeite om in zee te gaan met een commerciële VPN-aanbieder. Het voordeel hiervan is dat je computer of mobiele apparaat rechtstreeks verbinding maakt met de VPN-server, zonder dat je afhankelijk bent van andere gebruikers. Er zijn talloze aanbieders beschikbaar. Let hierbij goed op de eigenschappen. Zo kun je alleen naar gemist-diensten kijken wanneer de VPN-server zich in Nederland bevindt. Verder dient de verbinding snel genoeg te zijn voor het weergeven van videobeelden. Sommige aanbieders bieden een proefperiode aan, zodat je het gratis kunt uitproberen. Een voorbeeld hiervan is de dienst VyprVPN van Golden Frog. Je mag deze dienst vrijblijvend drie dagen uitproberen. Ga naar www.goldenfrog.com en kies achtereenvolgens voor VyprVPN / Start een gratis proef / Begin gratis proefperiode. Vul het volledige formulier in. Een nadeel is dat je betaalgegevens van PayPal of een creditcard dient achter te laten. Als je VyprVPN binnen drie dagen annuleert, ontvang je geen rekening. Klik onderaan op Begin gratis proefperiode om je definitief in te schrijven. Klik daarna op de bevestigingslink die je op het opgegeven e-mailadres ontvangt en meld je aan met de inloggegevens.
06 VPN-verbinding configureren
Nadat je een VyprVPN-account hebt aangemaakt, kom je in een online beheerpaneel terecht. Klik aan de linkerkant op VyprVPN voor Windows of VyprVPN voor Mac. Dubbelklik op het zojuist gedownloade exe-bestand en neem de installatiewizard door. Bij enkele virusscanners gaan de alarmbellen af omdat je internetverkeer wordt omgeleid. Dit mag je gerust negeren. Geef het programma toestemming om een virtuele netwerkadapter te installeren.
Zodra het programma verschijnt, klik je op Log in. Typ je e-mailadres en het wachtwoord dat je bij het aanmaken van je account hebt gebruikt. Je klikt daarna op het locatiepictogram en kiest voor Toon alle server locaties. In het keuzemenu selecteer je Netherlands, waarna je bevestigt met Verbinden. Merk op dat er onder VyprVPN nu een ander IP-adres staat vermeld. Je kunt nu een willekeurige browser openen en Nederlandse uitzendingen terugkijken. Via het tandwielpictogram en Opties stel je eventueel in om automatisch met de VPN-server te verbinden zodra je Windows opstart.
©PXimport
06 VyprVPN is een gebruiksvriendelijke VPN-dienst waarbij je simpel een Nederlands IP-adres selecteert.
GemistDownloader
Je kunt er ook voor kiezen om televisieprogramma's in Nederland te downloaden, waarna je ze in het buitenland bekijkt op je laptop of tablet. Een handig hulpprogramma hiervoor is GemistDownloader. Tijdens de installatie installeer je desgewenst de bijbehorende browserplug-in, al is dat niet noodzakelijk. In het hoofdscherm geef je aan vanaf welke gemist-dienst je een tv-programma wilt downloaden, bijvoorbeeld NPO of RTL XL. Open in de browser de gewenste uitzending en kopieer de volledige weblink naar het lege invoerveld van GemistDownloader. Geef verder aan in welk bestandsformaat en welke resolutie je het videobestand wilt bewaren. Via Opslaan als selecteer je de doellocatie. Bevestig met Start downloaden om de uitzending op te slaan.
©PXimport
Met GemistDownloader sla je uitzendingen van gemist-diensten lokaal op.
07 Mobiele apps
Als je lid bent van VyprVPN, kun je zonder extra kosten de apps voor iOS en Android gebruiken. Je downloadt de apps vanuit de App Store of Play Store. Log vervolgens in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Bij gebruik van Android kun je meteen aan de slag. Via het locatiepictogram kies je Nederland. Met Verbinden geef je de app toestemming om een VPN-verbinding op te zetten. Ten opzichte van Hola heb je nu als voordeel dat je ook de gemist-apps vanuit het buitenland kunt gebruiken. Op een iPhone of iPad kost het iets meer moeite om de VPN-functie te activeren. Na de installatie bevestig je met VyprVPN profiel installeren. Tik driemaal op Installeer om het VPN-profiel toe te voegen. Onderaan selecteer je middels het locatiepictogram een Nederlandse VPN-server. Druk daarna op Verbinden.
08 Abonnement opzeggen
Tijdens een buitenlandse weekendtrip, hoef je geen betaald account te nemen bij VyprVPN. Om te voorkomen dat deze aanbieder geld afschrijft, zet je het abonnement voortijdig stop. Surf naar www.goldenfrog.com en log rechtsboven via Controle Paneel in met je accountgegevens. Klik links op Account en kies bij iedere dienst voor Service verwijderen. Klik tot slot op Log Out om het online beheerpaneel af te sluiten.
©PXimport
08 Zet je account tijdig stop wanneer je niet wilt dat VyprVPN geld afschrijft van je creditcard of PayPal-rekening.
Eigen VPN-server
In plaats van in zee te gaan met een Nederlandse VPN-aanbieder, kun je ook zelf een eigen VPN-server inrichten. Het voordeel hiervan is dat het geen geld kost en meestal prima werkt. Je maakt vanuit het buitenland contact met je computer, NAS of router, waarna je via je eigen Nederlandse IP-adres kunt surfen. Voorwaarde is wel dat je een statisch IP-adres instelt en je router toestemming geeft om inkomende verbindingen te verwerken. Op onze website vind je een uitgebreide workshop over het instellen van je eigen VPN-server.
09 Deze zomer
Vol goede moed neem ik aankomende zomer mijn geprepareerde laptop, tablet en smartphone mee naar mijn vakantiebestemming in Frankrijk. Met behulp van Hola en VyprVPN kan het bijna niet misgaan, al blijft het natuurlijk altijd de vraag of gemist-diensten IP-adressen van VPN-servers in de toekomst niet blokkeren. Daarnaast is een stabiele wifi-verbinding natuurlijk een vereiste om videobestanden te streamen. Om teleurstellingen te voorkomen, is het een idee om voor de zekerheid de harde schijf vol te pompen met behulp van GemistDownloader. Daar kom ik de zomer wel mee door!