ID.nl logo
Mis nooit meer Uitzending Gemist
© PXimport
Huis

Mis nooit meer Uitzending Gemist

Toen ik begin dit jaar in Oostenrijk was, wilde ik op mijn laptop wat programma's terugzien via Uitzending Gemist. Bij de hotelbalie vernam ik het nieuws van het Charlie Hebdo-drama in Parijs. Op mijn kamer probeerde ik het nieuws terug te kijken, maar er verscheen een regioblokkade op mijn scherm.

Uiteraard lukte het me via de Oostenrijkse televisie en de Nederlandstalige zender BVN evengoed om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Helaas niet op de manier die ik graag zou willen, want ik was benieuwd hoe de Nederlandse journaals en talkshows de zaak belichtten. Omdat ik tijdens mijn volgende vakantietrip naar Frankrijk niets wil missen, heb ik mijn laptop, tablet en smartphone volledig geprepareerd voor het omzeilen van regioblokkades. Lees ook: 5 apps om je ideale vakantie te plannen.

01 Beweegredenen

Internet is oorspronkelijk opgezet om iedereen vrije toegang tot informatie te verschaffen. Ik ben dan ook benieuwd wat de beweegredenen van televisiemaatschappijen zijn om deze informatievrijheid te beperken tot een specifieke regio. Op de website van de NPO staat vermeld dat bepaalde programma's wegens rechtenkwesties niet beschikbaar zijn in het buitenland. Ook live-uitzendingen zijn om die reden geblokkeerd. Dat is in feite onterecht, want als Nederlandse belastingbetaler heb je indirect meebetaald aan programma's van de publieke omroep. De gemist-diensten van RTL en SBS geven eveneens aan dat ze van bepaalde tv-programma's niet de buitenlandse uitzendrechten bezitten. Volg de stappen uit deze basiscursus om vanuit het buitenland evengoed je favoriete programma's terug te kijken.

©PXimport

01 Als je vanuit het buitenland tv-programma's wilt terugkijken, verschijnt er vaak een regioblokkade.

01 Nederlands IP-adres

Aan de hand van het IP-adres weten gemist-diensten precies vanuit welk land je verbinding maakt met internet. De oplossing laat zich raden, want je hoeft alleen maar een Nederlands IP-adres aan te nemen. Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. De meeste omzeilmethoden gaan namelijk ten koste van de bandbreedte. Hierdoor is de kans groot dat video's haperen. Nederlandse proxyservers laat je om die reden het beste links liggen, want die zijn simpelweg te traag.

Ook het anonimiteitsnetwerk Tor is niet geschikt voor het kijken naar Uitzending Gemist in het buitenland, aangezien dit programma telkens willekeurige IP-adressen gebruikt uit verschillende landen. Daarnaast is het lastig om Adobe Flash werkend te krijgen in de Tor Browser, waardoor het niet lukt om video's af te spelen. Het beste maak je vanuit het buitenland verbinding met een Nederlandse VPN-server. VPN staat voor Virtual Private Network. Je creëert daarmee een virtuele tunnel naar een server in Nederland, waarna je vervolgens wordt doorverwezen naar de gewenste gemist-dienst. De bezochte website ziet alleen het IP-adres van de VPN-aanbieder, waardoor het net lijkt of je vanuit Nederland bezoekt.

02 Hola plug-in

Hola is een gratis VPN-aanbieder die functioneert via een peer-to-peernetwerk. Hierbij geven gebruikers via virtuele tunnels elkaar toegang tot websites waarbij er een regiorestrictie geldt. Deze dienst werkt vanuit de meeste landen probleemloos, al kunnen we je geen garanties geven. Omdat Hola zeer gebruiksvriendelijk is en niets kost, raden we je aan om het eerst eens uit te proberen wanneer je van plan bent om met een computer of notebook naar uitzendingen te kijken. Werkt het niet? Dan kun je altijd nog een andere VPN-aanbieder uitproberen (zie stap 5). Surf met de browser Chrome of Firefox naar www.hola.org en klik op Get Hola, it's free. Voeg de plug-in vervolgens toe aan je browser. In Uitzending Gemist of een andere Nederlandse videodienst open je daarna een tv-programma. Klik boven in de browser op het pictogram met het vlammetje om de instellingen van Hola te openen. Je klikt vervolgens op het vlaggetje, waarna je kiest voor Nederland. De Nederlandse vlag verschijnt in de browser. In de meeste gevallen kun je de uitzending nu terugkijken.

©PXimport

02 Hola laat je in het buitenland onder een Nederlands IP-adres surfen.

03 iOS

Naast een computer kijk je wellicht ook op andere apparaten vanuit het buitenland naar Nederlandse televisie. Dat komt mooi uit, want Hola is ook op smartphones en tablets beschikbaar. Wanneer je over een iPhone of iPad beschikt, zoek je in de applicatiewinkel naar de app Hola Privacy VPN. Na de installatie maak je eerst een account aan. Vervolgens vraagt Hola toestemming om enkele VPN-instellingen op het iOS-apparaat te wijzigen. Bevestig met Ok, let's do it en kies voor Installeer om het VPN-profiel toe te voegen. Via Volgende / Installeer / Installeer / Gereed pas je de wijzigingen definitief toe. Je hoeft nu alleen nog maar de VPN-server te activeren. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / VPN en tik daarna op Hola Netherlands om via een Nederlands IP-adres te surfen. Daarna zet je de schakelaar achter Geen verbinding aan. In de Hola-app controleer je tot slot of je via een Nederlandse VPN-server surft. Zolang het iOS-apparaat is verbonden met wifi, wordt al het internetverkeer omgeleid via de VPN-server. Overigens mag je deze mobiele versie van Hola slechts zeven dagen gratis gebruiken. Daarna kost een abonnement vijf dollar per maand of vijftig dollar per jaar.

©PXimport

04 De Android-app van Hola geeft je razendsnel toegang tot geblokkeerde videosites.

04 Android

Hola heeft ook voor Android-toestellen een app ontwikkeld onder de naam Hola gratis VPN. In tegenstelling tot de iOS-app kost deze toepassing geen geld. Bovendien hoef je nauwelijks instellingen te configureren.

Open de Play Store om de app te installeren. Tik op Browser en surf naar de website van de gemist-dienst. Zodra je de Nederlandse vlag hebt geselecteerd, bekijk je alle uitzendingen probleemloos vanuit het buitenland. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor alleen de meegeleverde browser van Hola kunt gebruiken.

Kijk je liever naar uitzendingen via de apps van NPO (Uitzending Gemist) en RTL XL? In dat geval heb je een andere VPN-app nodig.

Media Hint

Media Hint werkt op vergelijkbare wijze als Hola, met het verschil dat je deze dienst slechts zeven dagen gratis kunt gebruiken. Daarna betaal je hiervoor 3,95 dollar per maand of 39,50 dollar per jaar. De oude browserextensie kun je nog gratis gebruiken, hiervoor heb je echter wel Firefox nodig.

05 Betaalde VPN-dienst

Het nadeel van gratis VPN-aanbieders als Hola is dat ze lang niet altijd en overal vlekkeloos werken. Wanneer je vaak in het buitenland verblijft, loont het de moeite om in zee te gaan met een commerciële VPN-aanbieder. Het voordeel hiervan is dat je computer of mobiele apparaat rechtstreeks verbinding maakt met de VPN-server, zonder dat je afhankelijk bent van andere gebruikers. Er zijn talloze aanbieders beschikbaar. Let hierbij goed op de eigenschappen. Zo kun je alleen naar gemist-diensten kijken wanneer de VPN-server zich in Nederland bevindt. Verder dient de verbinding snel genoeg te zijn voor het weergeven van videobeelden. Sommige aanbieders bieden een proefperiode aan, zodat je het gratis kunt uitproberen. Een voorbeeld hiervan is de dienst VyprVPN van Golden Frog. Je mag deze dienst vrijblijvend drie dagen uitproberen. Ga naar www.goldenfrog.com en kies achtereenvolgens voor VyprVPN / Start een gratis proef / Begin gratis proefperiode. Vul het volledige formulier in. Een nadeel is dat je betaalgegevens van PayPal of een creditcard dient achter te laten. Als je VyprVPN binnen drie dagen annuleert, ontvang je geen rekening. Klik onderaan op Begin gratis proefperiode om je definitief in te schrijven. Klik daarna op de bevestigingslink die je op het opgegeven e-mailadres ontvangt en meld je aan met de inloggegevens.

06 VPN-verbinding configureren

Nadat je een VyprVPN-account hebt aangemaakt, kom je in een online beheerpaneel terecht. Klik aan de linkerkant op VyprVPN voor Windows of VyprVPN voor Mac. Dubbelklik op het zojuist gedownloade exe-bestand en neem de installatiewizard door. Bij enkele virusscanners gaan de alarmbellen af omdat je internetverkeer wordt omgeleid. Dit mag je gerust negeren. Geef het programma toestemming om een virtuele netwerkadapter te installeren.

Zodra het programma verschijnt, klik je op Log in. Typ je e-mailadres en het wachtwoord dat je bij het aanmaken van je account hebt gebruikt. Je klikt daarna op het locatiepictogram en kiest voor Toon alle server locaties. In het keuzemenu selecteer je Netherlands, waarna je bevestigt met Verbinden. Merk op dat er onder VyprVPN nu een ander IP-adres staat vermeld. Je kunt nu een willekeurige browser openen en Nederlandse uitzendingen terugkijken. Via het tandwielpictogram en Opties stel je eventueel in om automatisch met de VPN-server te verbinden zodra je Windows opstart.

©PXimport

06 VyprVPN is een gebruiksvriendelijke VPN-dienst waarbij je simpel een Nederlands IP-adres selecteert.

GemistDownloader

Je kunt er ook voor kiezen om televisieprogramma's in Nederland te downloaden, waarna je ze in het buitenland bekijkt op je laptop of tablet. Een handig hulpprogramma hiervoor is GemistDownloader. Tijdens de installatie installeer je desgewenst de bijbehorende browserplug-in, al is dat niet noodzakelijk. In het hoofdscherm geef je aan vanaf welke gemist-dienst je een tv-programma wilt downloaden, bijvoorbeeld NPO of RTL XL. Open in de browser de gewenste uitzending en kopieer de volledige weblink naar het lege invoerveld van GemistDownloader. Geef verder aan in welk bestandsformaat en welke resolutie je het videobestand wilt bewaren. Via Opslaan als selecteer je de doellocatie. Bevestig met Start downloaden om de uitzending op te slaan.

©PXimport

Met GemistDownloader sla je uitzendingen van gemist-diensten lokaal op.

07 Mobiele apps

Als je lid bent van VyprVPN, kun je zonder extra kosten de apps voor iOS en Android gebruiken. Je downloadt de apps vanuit de App Store of Play Store. Log vervolgens in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Bij gebruik van Android kun je meteen aan de slag. Via het locatiepictogram kies je Nederland. Met Verbinden geef je de app toestemming om een VPN-verbinding op te zetten. Ten opzichte van Hola heb je nu als voordeel dat je ook de gemist-apps vanuit het buitenland kunt gebruiken. Op een iPhone of iPad kost het iets meer moeite om de VPN-functie te activeren. Na de installatie bevestig je met VyprVPN profiel installeren. Tik driemaal op Installeer om het VPN-profiel toe te voegen. Onderaan selecteer je middels het locatiepictogram een Nederlandse VPN-server. Druk daarna op Verbinden.

08 Abonnement opzeggen

Tijdens een buitenlandse weekendtrip, hoef je geen betaald account te nemen bij VyprVPN. Om te voorkomen dat deze aanbieder geld afschrijft, zet je het abonnement voortijdig stop. Surf naar www.goldenfrog.com en log rechtsboven via Controle Paneel in met je accountgegevens. Klik links op Account en kies bij iedere dienst voor Service verwijderen. Klik tot slot op Log Out om het online beheerpaneel af te sluiten.

©PXimport

08 Zet je account tijdig stop wanneer je niet wilt dat VyprVPN geld afschrijft van je creditcard of PayPal-rekening.

Eigen VPN-server

In plaats van in zee te gaan met een Nederlandse VPN-aanbieder, kun je ook zelf een eigen VPN-server inrichten. Het voordeel hiervan is dat het geen geld kost en meestal prima werkt. Je maakt vanuit het buitenland contact met je computer, NAS of router, waarna je via je eigen Nederlandse IP-adres kunt surfen. Voorwaarde is wel dat je een statisch IP-adres instelt en je router toestemming geeft om inkomende verbindingen te verwerken. Op onze website vind je een uitgebreide workshop over het instellen van je eigen VPN-server.

09 Deze zomer

Vol goede moed neem ik aankomende zomer mijn geprepareerde laptop, tablet en smartphone mee naar mijn vakantiebestemming in Frankrijk. Met behulp van Hola en VyprVPN kan het bijna niet misgaan, al blijft het natuurlijk altijd de vraag of gemist-diensten IP-adressen van VPN-servers in de toekomst niet blokkeren. Daarnaast is een stabiele wifi-verbinding natuurlijk een vereiste om videobestanden te streamen. Om teleurstellingen te voorkomen, is het een idee om voor de zekerheid de harde schijf vol te pompen met behulp van GemistDownloader. Daar kom ik de zomer wel mee door!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 knallende audiosystemen voor Oudejaarsavond
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5 knallende audiosystemen voor Oudejaarsavond

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een krachtig geluidssysteem voor een memorabele feestavond? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Sonos Five

De Five is momenteel de krachtigste speaker van Sonos. In de behuizing van 36,4 × 20,3 × 15,4 centimeter sturen zes versterkers drie tweeters en evenzoveel midwoofers aan. Het resultaat is een kamervullend geluid waarbij je het volumeniveau desgewenst flink opschroeft. Twee tweeters zijn ietwat naar buiten gericht waardoor er een breed geluidsveld ontstaat. Als je de Sonos-app op een iPhone installeert, stemt de Five zijn geluidsinstellingen af op de akoestische eigenschappen van de kamer. Als alternatief pas je diverse equalizeropties handmatig aan (ook voor Android).

Je verbindt deze actieve luidspreker via wifi óf een kabel met jouw thuisnetwerk. Bepaal vervolgens met je smartphone welke muziek je wilt horen. Via de analoge 3,5mm-ingang kun je eventueel ook een extern audioapparaat aansluiten, zoals een cd- of platenspeler. Fijn is dat de Five met andere Sonos-speakers kan samenwerken. Je bepaalt dan in de mobiele app welke muziek je in welke ruimte(s) wilt horen. Je kunt deze veelzijdige luidspreker zowel verticaal als horizontaal plaatsen. In laatstgenoemde positie luister je naar stereogeluid. De Five is te koop in een zwarte en witte behuizing.

JBL Partybox Stage 320

Zoek je een energiek audiosysteem dat je op elke locatie kunt gebruiken? Voor dit doeleinde is de JBL Partybox Stage 320 bij uitstek geschikt. Rijd deze mobiele krachtpatser van 16,5 kilo met behulp van de telescopische handgreep naar de gewenste locatie en bouw ter plekke een feestje. De geïntegreerde accu is volgens de fabrikant goed voor een maximale speelduur van achttien uur. Verder draagt de ingebouwde verlichting met felle stroboscooplampen 's avonds bij aan een gezellige sfeer. Je kiest in de JBL PartyBox-app de gewenste feestverlichting.

Gebruik de Partybox Stage 320 gerust voor huis- en tuinfeesten, want de twee grote woofers en gevoelige tweeters hebben een behoorlijk bereik. De behuizing voldoet aan de eisen van de IPx4-norm, zodat je het apparaat tijdens een lichte regenbui niet meteen naar binnen hoeft te halen. Het overzichtelijke bedieningspaneel aan de bovenzijde spreekt voor zich. Draai aan de knoppen om het volume, het basniveau en de hoge tonen te reguleren. Tot slot kun je voor leuke karaokeavonden ook nog twee microfoons of een gitaar aansluiten. Deze grote partyspeaker is verkrijgbaar in een zwarte en witte uitvoering. Lees hier enkele reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

JBL Partybox Ultimate

Kan het jou niet luid genoeg, dan valt de JBL Partybox Ultimate zonder twijfel bij je in de smaak. Met een hoog vermogen van 1100 watt vult deze forse partyspeaker een grote woonkamer, klein zaaltje of tuin moeiteloos met levendige klanken. De twee aanwezige tweeters, middentoners en subwoofers produceren gezamenlijk een vol geluid. Zoek wel een locatie met nabijgelegen netstroom, want in tegenstelling tot de hierboven besproken Partybox Stage 320 heeft dit exemplaar geen oplaadbare accu.

Via het geïntegreerde handvat en de wieltjes kun je de Partybox Ultimate relatief eenvoudig verplaatsen. Houd wel rekening met een grote behuizing van 45,5 × 105 × 44 centimeter en het nogal hoge gewicht van bijna veertig kilo. Muziek streamen doe je via wifi of bluetooth. Achter een klepje aan de achterzijde van de IPx4-gecertificeerde behuizing vind je een usb-poort, analoge 3,5mm-audioingang en twee microfoonaansluitingen. In plaats van een microfoon kun je trouwens ook een gitaar inpluggen. Een leuk extraatje is de ingebouwde feestverlichting. Die reageert op de beat van de muziek.

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?

Sony ULT Tower 10

Met de Sony ULT Tower 10 organiseer je een gezellige karaokeavond. Er is namelijk een draadloze microfoon inbegrepen, zodat je meteen jouw zangkunsten kunt laten horen. In plaats van een microfoon kun je ook een gitaar aansluiten. Uiteraard gebruik je deze feestspeaker net zo goed voor het afspelen van muziek. Plaats de indrukwekkende behuizing van 41,8 × 1106 × 42,8 centimeter bij voorkeur in het midden van de kamer of tuin. Vier tweeters, een middentoner en twee woofers realiseren samen een 360 graden-geluid, waardoor alle feestgangers rondom de klankkast lekkere deuntjes horen.

De ULT Tower 10 heeft bovenop een uitgebreid bedieningspaneel. Bepaal daarmee onder meer vanaf welke audiobron je muziek wilt afspelen, zoals bluetooth, usb, s/pdif (optisch) of de analoge ingang. Daarnaast wijzig je het volumeniveau en voer je optioneel via de Ult-knop het basniveau verder op. Je kunt ook de kleuren van de geïntegreerde feestverlichting aanpassen. Installeer voor extra geluids- en lichtopties de Sony Music Center- en Fiestable-app op een smartphone.

Marshall Woburn III

Wil je een krachtige speaker met een chic design kopen, dan is de Marshall Woburn III een goede keuze. In de behuizing van 40 × 31,7 × 20,3 centimeter bevinden zich twee tweeters, twee middentoners en een woofer. De tweeters zijn naar buiten gericht, waardoor er volgens het markante audiomerk een brede soundstage ontstaat. Bovenop vind je een klassiek vormgegeven bedieningspaneel. Draai aan de knoppen om het volume, de lage tonen en het basniveau te wijzigen.

Je kunt een smartphone koppelen en vervolgens je favoriete (Spotify-)afspeellijsten streamen. Dat werkt via bluetooth. In tegenstelling tot veel andere actieve luidsprekers heeft de Woburn III een HDMI-poort. Sluit daarop een smart-tv aan en luister via de speaker naar helder tv-geluid. Daarnaast bevat de achterzijde ook nog analoge tulpingangen. Hierop kun je bijvoorbeeld een draaitafel, cd-speler of andere audiobron aansluiten. De Woburn III is in twee kleuren verkrijgbaar, namelijk zwart en crème.

▼ Volgende artikel
Oliebollen in de airfryer: ja of nee?
© AK | ID.nl
Huis

Oliebollen in de airfryer: ja of nee?

Zeg oudejaarsavond en je zegt oliebollen. Heerlijk, met een knapperig korstje, lekker zacht van binnen en een laagje poedersuiker. Kun je oliebollen bakken in je airfryer? En wat is de beste manier om je airfryer te gebruiken voor een lekkere warme oliebol? Je leest het in dit artikel.

Met je airfryer kun je veel meer dan alleen maar patat bakken (maar dat weet je allang natuurlijk). Ook met oud en nieuw komt hij van pas. Hier lees je meer over:

  • Of je oliebollen kunt bakken in de airfryer
  • Welke rozijnensnack je er prima mee bakt
  • Hoe je oliebollen oppiept in je airfryer

Lees ook: Dit zijn de 8 meest gemaakte airfryer-fouten (en zo vermijd je ze)

Oliebollen bakken in de airfryer

Om maar meteen met het slechte nieuws in huis te vallen: je kunt geen oliebollen bakken in je airfryer. Zoals je weet, gebruik je in de airfryer een bakmandje waarin je gerechten grilt of bakt. Oliebollen maak je met een lopend beslag dat je in hete olie frituurt. Door de hete olie stolt de buitenkant en krijg je van die lekkere crispy uitsteeksels aan je huisgemaakte oliebol. In een airfryer zou je beslag alle kanten op lopen en eindig je met een vormloos, ongaar baksel. Niet proberen dus!

Airbollen dan maar?

Op internet circuleren er recepten voor een soort alternatieve oliebol uit de airfryer: de airbol. Dat klinkt veelbelovend, als een soort luchtige oliebol met veel minder vet dan de traditionele bol. In de praktijk pakt dat wat anders uit: als je het recept volgt, bak je een soort massieve rozijnenbroodjes. Best lekker, maar niet als vervanger voor oliebollen.

©Sara Winter

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Oliebollen opwarmen in je airfryer

Oliebollen die je zelf hebt gebakken of gehaald in de super of bij de kraam zijn warm natuurlijk het lekkerst. Warmde je ze tot nu toe altijd op in de magnetron? Niet doen! Om je oliebol weer warm en krokant te krijgen, komt je airfryer dan wél weer goed van pas. Verwarm je airfryer voor op 160 graden. Zit er op jouw airfryer geen opwarmprogramma, stel hem dan in op 4 minuten op 160 graden. Daarna doe je de bollen erin en warm je ze in 3 tot 4 minuten op. Test het even goed uit met de eerste oliebol – als je ze te kort opwarmt, blijft de binnenkant koud.

Opwarmen van bijvoorbeeld appelflappen en berlinerbollen gaat natuurlijk ook prima in de airfryer. Het belangrijkst is om je machine niet te heet in te stellen (om uitdrogen te voorkomen) en om de snacks niet te kort te laten bakken.

Lees ook: Van frituren tot grillen en bakken: zo veelzijdig is de airfryer

Oliebollen over?

Op 1 januari kun je misschien geen oliebol meer zien, maar als je er toch nog een paar overhebt is het zonde ze weg te gooien. Maak er eens wentelteefjes van voor bij de brunch (of tegen de kater):

Klop 2 eieren los met 250 ml melk en strooi er naar smaak wat kaneel en/of suiker over. Snijd je oliebollen in plakken van een centimeter dik. Haal ze door het ei-mengsel en bak de plakjes met een klontje boter in de koekenpan goudbruin.