ID.nl logo
Microsoft To-Do: Wat kun je ermee?
© PXimport
Huis

Microsoft To-Do: Wat kun je ermee?

In 2015 heeft Microsoft Wunderlist overgenomen, en samen met hun team heeft Microsoft haar nieuwe taken-app Microsoft To-Do ontwikkeld. Deze app zal uiteindelijk een vervanging vormen voor Wunderlist. Wat kun je er allemaal mee?

Wunderlist zal uiteindelijk geheel vervangen worden door Microsoft To-Do, maar dat gebeurt volgens Microsoft pas wanneer de app alle functionaliteit biedt van Wunderlist (die andere taken-app van Microsoft), zodat de gebruikers niets mislopen. Er is zelfs een tool beschikbaar om je takenlijsten uit Wunderlist in To-Do the importeren, om de overstap zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Wat is Microsoft To-Do?

Microsoft To-Do is een eenvoudige, overzichtelijke taken-app, waarmee je je dag georganiseerd kunt houden en optimaal productief kunt zijn. Veel taken-apps zijn niet erg handig in het gebruik of niet erg overzichtelijk, waardoor je veel tijd verliest met het inplannen van je taken. Hierdoor kan het juist nadelig zijn om een dergelijke app te gebruiken. De bedoeling van Microsoft To-Do is dat je in een oogopslag kunt zien (en toevoegen) wat je moet doen, wanneer je het moet doen, en wat je al gedaan hebt.

©PXimport

Takenlijsten

Taken zijn heel eenvoudig toe te voegen in To-Do. Je hoeft alleen maar een naam op te geven. Vervolgens kun je kiezen of je de taak aan Mijn dag (zie verderop) wilt toevoegen, en informatie over de begin- en einddatum, of je eraan herinnerd wilt worden, en of je een notitie wilt toevoegen.

©PXimport

©PXimport

Je kunt aparte lijsten aanmaken waaraan je nieuwe taken kunt toevoegen. Het is mij bij het testen niet gelukt om reeds bestaande taken aan een lijst te koppelen of vast te pinnen. Binnen elke lijst kun je taken sorteren op datum van aanmaken, einddatum, 'Mijn dag', en op alfabetische volgorde.

Wanneer je een taak voltooid en aangevinkt hebt, verdwijnt deze uit je To-Do lijst. Je kunt voltooide taken nog wel raadplegen in 'Mijn dag'.

Mijn dag

De app heeft een overzicht met de naam Mijn dag. Dit is een dagelijks overzicht waaraan je taken kunt vastpinnen, waarna je ze als voltooid kunt aanvinken wanneer je ermee klaar bent. Het geeft voldoening om taken door te strepen, en je krijgt hiermee een goed overzicht van wat je al gedaan hebt en hoe productief je dag geweest is. Elke dag begint het overzicht weer 'schoon'.

©PXimport

©PXimport

Het is mogelijk om notities toe te voegen aan taken, zodat je als je meer informatie bij iets nodig hebt, er meteen bij kunt. Dit is bijvoorbeeld handig als je een vergadering hebt ingepland waar je wat ideeën voor hebt, of als je een boodschappenlijstje wilt maken. Je kunt tevens herinneringen invoeren, zodat je niets in je planning zomaar vergeet.

Slim algoritme

Als je To-Do regelmatig gebruikt, leert de app hiervan en geeft deze je na verloop van tijd suggesties voor nieuwe taken. Deze functie kun je benaderen door op het lampje rechtsbovenaan in de app te drukken. Je krijgt dan je taken van de dagen ervoor te zien met vervolgsuggesties.

Synchronisatie

Al je lijsten in de To-Do app worden met al je apparaten gesynchroniseerd omdat je met je Microsoft-account moet inloggen. Alles in je To-Do app kun je dus naadloos vanaf al je apparaten benaderen en bewerken.

Ontbrekende functies

Momenteel is het niet mogelijk om meerdere accounts tegelijk te koppelen, waardoor je taken uit andere accounts niet gesynchroniseerd kunnen worden met de app. Om deze te zien, moet je uitloggen en met je andere account inloggen.

Je kunt taken (nog) niet met andere gebruikers delen. Hierdoor is het ook niet mogelijk om aan een taak samen te werken. Volgens Microsoft is het bedrijf echter hard bezig aan het implementeren van deze functionaliteit.

Het is tevens niet mogelijk om mappen en subtaken aan te maken. Hierdoor zijn je takenlijsten nogal 'plat' en minder overzichtelijk omdat niet altijd duidelijk is wat bij elkaar hoort. Ook kun je geen bijlagen (denk aan Word-documenten, afbeeldingen) aan je taken toevoegen, iets wat met Wunderlist wel kan. In To-Do kun je alleen notities toevoegen.

Microsoft To-Do is gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows 10 (Mobile).

▼ Volgende artikel
Windows 11-widgets: in één oogopslag op de hoogte
© SergeyBitos - stock.adobe.com
Huis

Windows 11-widgets: in één oogopslag op de hoogte

Het is prettig dat je een flink deel van de Windows 11-functionaliteit kunt aanpassen aan je werkstijl en persoonlijke smaak. Zo kun je het thema, het bureaublad en de dynamische verlichting instellen. Daarnaast heb je ook een keuze in widgets die het werken leuker of efficiënter maken.

In dit artikel laten we zien hoe je optimaal gebruik kunt maken van widgets in Windows 11:

  • Pas widgets aan, pin ze vast of verwijder ze
  • Ontdek handige widgets voor productiviteit, weer en media
  • Installeer widgets van derden
  • Schakel de widget-knop uit

Voor nog meer gemakt: De handigste extensies om je browser mee uit te breiden

Widgets zijn kleine kaartjes die dynamische inhoud tonen. Met ‘dynamisch’ bedoelen we dat ze hun inhoud in realtime van een app of service halen. Het hoofddoel van widgets is je productiviteit verbeteren, doordat je in een oogopslag toegang krijgt tot een schat aan informatie. Sommige widgets zijn ook beschikbaar voor Windows 10, maar dan moet je de Widget Launcher downloaden uit de Microsoft Store.

Widgetsbord openen

Er staat standaard al een set widgets klaar binnen Windows 11 en daarnaast is het eenvoudig om nieuwe widgets te installeren. Ze worden verzameld op het widgetsbord. In dit bord kun je ze vastmaken, losmaken, verbergen, het formaat aanpassen, rangschikken en nieuwe widgets installeren. Er zijn enkele manieren om het widgetsbord te openen. Klik bijvoorbeeld op het live-pictogram links in de taakbalk. Dat is ook een dynamische knop die de actuele weersinformatie, nieuws, aandelenkoersen, sportuitslagen afwisselend toont. Het bord verschijnt ook wanneer je de muisaanwijzer over deze knop beweegt. Of je gebruikt de combinatie Windows-toets+W.

Op aanraakschermen kun je het widgetsbord zelfs openen met een veegbeweging vanaf de linkerkant. Dit venster is het vervolg van de functie Nieuws en interesses die aan Windows 10 werd toegevoegd. Waarschijnlijk staan in dit bord bij jou ook widgets voor het nieuws, de aandelenkoersen, het weer, verkeersdrukte en sportuitslagen. Maar er is veel meer mogelijk. Aan de linkerkant zit een verticale kolom met daarin alle widgets. Rechts zie je het nieuws en de onderwerpen die je mogelijk interesseren.

Door op de Widget-knop te klikken, open je het widgetsbord.

Vastpinnen, losmaken, verwijderen

In dit widgetscherm kun je de volgorde aanpassen door zo’n widget met de muisaanwijzer vast te grijpen en te verslepen. Via de knop Meer opties, dat zijn de drie puntjes, is de grootte van de widget aanpasbaar. Door een widget vast te pinnen, blijft hij op een vaste en gemakkelijk toegankelijke plaats staan in het widgetsbord. Vastgepinde widgets hebben een pin-pictogram in de rechterbovenhoek. Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Widget losmaken. Dan wordt de knop met de punaise doorgehaald.

Je kunt de widgets verbergen die standaard bij Windows 11 komen. Rechtsboven in het widgetsbord staat het plusteken om eenvoudig nieuwe widgets toe te voegen. Mocht je geen widgets zien aan de linkerkant van de taakbalk, dan staan alle widgets waarschijnlijk uit. Je kunt deze aanzetten door met Windows-toets+I naar de Instellingen te gaan en dan op Persoonlijke instellingen te klikken. In de optie Taakbalkitems zet je de widgets aan of uit. Let op: het aanbod aan widgets kan verschillen naargelang de versie van Windows 11. Bij sommige gebruikers zijn bijvoorbeeld de widgets Outlook Agenda en Microsoft To Do nog beschikbaar. Bij ons zijn deze twee nuttige widgets helaas sinds de laatste systeemupdate verdwenen.

Het is mogelijk om het formaat van de widget aan te passen.

Focussessie

Om te vermijden dat je tijdens het werk voortdurend wordt afgeleid door allerlei meldingen, helpt Windows 11 je met de functie Focus. Tijdens zo’n Focus-sessie word je zo min mogelijk gestoord. Standaard heeft Windows de duur van zo’n sessie ingesteld op 30 minuten, daarna kun je een pauze nemen. Natuurlijk is de sessieduur aanpasbaar.

Je kunt zo’n sessie starten en stoppen vanuit het widgetsbord, maar het is verstandig om vooraf de instellingen van deze productiviteitstool aan je voorkeur aan te passen. Ga met Windows-toets+I naar de Instellingen, open Systeem en daar vind je Focus. Hier staan de beschikbare opties aangegeven: de timer weergeven in de app Klok, badges en meldingen verbergen die je aandacht proberen te trekken en Niet storen inschakelen. Hierna dan kun je de focussessie vanuit de widget activeren.

Links de widget Focussessie, rechts de Focusklok.

Memodown

Memodown is een widget van derden. Die kun je bekijken en installeren. Klik daarvoor in het widgetbord eerst op de plusknop. Dan kom je in de lijst widgets die al aanwezig zijn en linksonder staat de optie Meer widgets zoeken. Die link brengt je naar de Microsoft Store waar je Memodown in het zoekvak invult. De widget kost 2,99 euro en je kunt hem voor een korte proefperiode gratis testen.

Met Memodown maak je kleurrijke memo’s die je vastpint in het Windows widgetbord. Bij de app hoort een handleiding die uitlegt hoe je tekst vet, cursief of in verschillende headerstijlen kunt zetten.

Van iedere memo kun je de kleur en de rotatiehoek bepalen.

Telefoonkoppeling

Met Telefoonkoppeling verbind je de Android- en de iOS-smartphone met de pc. Wanneer de verbinding tot stand is gekomen, kun je meldingen van je telefoon bekijken, mensen berichten sturen en bellen vanaf je Windows-pc.

Om de widget te gebruiken moet je eerst je smartphone met het besturingssysteem verbinden. Open het widgetbord en kies vervolgens in de widget Telefoonkoppeling de optie Android of iPhone. De app genereert een QR-code die je moet scannen met je mobieltje om te koppelen via bluetooth. Wie zijn Windows-computer verbindt met zijn iPhone kan ook afbeeldingen bekijken van de app Foto’s die in iCloud zijn opgeslagen.

Via een QR-code koppel je de smartphone aan de pc.

Weer

Ook de Weer-widget is een must-have. De widget toont de weersvoorspelling in de buurt. Klik op de knop Volledige weersvoorspelling bekijken en je wordt doorgeschakeld naar de MSN-pagina in Edge om de weersverwachting per uur of per dag te volgen. Wie een reis plant, kan in de widget de locatie van zijn bestemming toevoegen en op die manier schakelen tussen beide locaties. Door op de drie puntjes te klikken kun je in deze MSN-dienst ook schakelen tussen Celsius en Fahrenheit.

Vanuit de Weer-widget schakel je door naar de weerpagina van MSN.

MagicPods

MagicPods ondersteunt AirPods en Beats-koptelefoons. Je haalt de app in de Microsoft Store. Hij kost 1,99 euro en er is een proefperiode van een week. Vanuit de app kun je de oortjes en koptelefoons aan je voorkeuren aanpassen. Voeg eerst de AirPods toe aan de lijst met Windows-bluetooth-apparaten. Breng de AirPods-behuizing zo dicht mogelijk bij de computer en open het doosje. Vervolgens kies je in MagicPods de opdracht Automatisch opstarten. Zodra de connectie is gemaakt, kun je Noise-control regelen. Je kiest ook een sneltoets om via bluetooth te verbinden en om de app aan en uit te zetten. In de widget volg je het batterijniveau van de AirPods of koptelefoons en schakel je tussen de verschillende koptelefoons die je gekoppeld hebt aan het systeem.

Je volgt het batterijniveau van de oortjes en je kiest welke koptelefoon/oortjes je wilt gebruiken.

Note Sidebar

Note Sidebar, de gratis widget van Stefan Van Damme, is handig om snel notities vast te leggen. Onder aan de notitie lees je uit hoeveel tekens de inhoud bestaat. De widget heeft knoppen om de notitie af te drukken, te kopiëren of te laten voorlezen.

Note Sidebar, om heel snel korte notities te maken.

Widget-knop uitschakelen

Zit je niet te wachten op een dynamische widget-knop links onder in de taakbalk die je vertelt dat het buiten 4 graden Celsius is en bewolkt? Je kunt die knop verwijderen. Daarvoor open je de Instellingen door Windows-toets+I in te drukken. Dan ga je naar de Persoonlijke instellingen en dan vind je rechts de Taakbalkitems. Hier kun je de schakelaar Widgets uitschakelen.

Een tweede manier om dit te doen is door met rechts op de taakbalk te klikken en dan de Taakbalkinstellingen te openen. Ook dan kom je bij de optie Widgets. Dat betekent niet dat je daarna het widgetsbord niet langer kunt openen. Door de widgetknop uit te schakelen, wordt die ontoegankelijk vanaf de taakbalk. Het widgetsbord zelf blijft beschikbaar door vanaf de linkerkant van het scherm naar rechts te vegen of via de sneltoets Windows-toets+W.

Door de knop Widgets uit te schakelen, blijft het widgetbord nog wel beschikbaar.

S Media Controls

Deze gratis widget uit de Microsoft Store gebruik je om media te besturen die je ondertussen op de achtergrond afspeelt. Wanneer je op de kleine luidsprekerknop klikt, kun je kiezen tussen Windows Media Player en de streamingdiensten: Spotify, Apple Music en YouTube Music. In de widget verschijnt het artwork dat je op twee manieren kunt weergeven. De interface van de widget is behoorlijk intuïtief en je beschikt over de knoppen om te pauzeren, het vorige en volgende nummer te selecteren, te herhalen of een willekeurig nummer uit de afspeellijst of het album af te spelen.

Bestuur je streamingmedia vanuit een widget.

Glance Calendar

Glance Calendar is een widget voor wie Google Agenda gebruikt. Je moet eerst wel toestaan dat deze app verbinding mag maken met je Google-account, maar daarna heb je een minikalender op je widgetbord. Door op een dag te klikken verschijnen de taken en afspraken die je in Google Agenda hebt gepland. Het is echter niet mogelijk om in Glance Calendar nieuwe afspraken vast te leggen.

Je kunt de afspraken bekijken die je gemaakt hebt in Google Agenda, maar je kunt geen nieuwe afspraken vastleggen in Glance Calendar.

Nieuws

Wanneer je de Widgets-knop aanklikt, zie je ook de Nieuws en interesses-widget. Deze widget bestaat uit verschillende deelvensters per rubriek. Het idee achter deze widget is dat je als gebruiker in één oogopslag de relevante informatie ontvangt voor de onderwerpen die je interesseren. Door bovenaan op je profielpictogram te klikken kun je aanduiden welke nieuwsonderwerpen je wilt volgen: Nationaal, Royalty, Gaming, Voetbal, Gezondheid, Economie en meer. Je kunt de selectie van je interesses dus steeds aanpassen. Klik je op een kop uit het voorgestelde lijstje dan opent Edge het bijbehorende nieuwsbericht in MSN News. Het is zelfs mogelijk om de volledige nieuwsfeed uit te schakelen. Wil je niet dat je pc in de achtergrond al die informatie verzamelt dan open je het widgetsbord en links daarvan zie je een verticale kolom waarin onderaan een tandwieltje staat. Selecteer dit en dan kun je de Microsoft-startfeed uitschakelen. Je bent dan niet alleen de nieuwsitems kwijt maar ook de feeds voor Tips, Sport en Direct spelen.

Selecteer de nieuwsonderwerpen waarvan je de feeds wilt ontvangen.

Tips

Ook de Microsoft Tips-widget is eigenlijk een feed. Als je voor het eerst met een Windows-computer werkt, dan steek je hier de kneepjes van professionals op. Maar ook als je Windows kent, zul je hier vast nog functies en trucs ontdekken. Wil je die tips laten verdwijnen, dan hoef je niet naar het deelvenster met de widget te gaan, maar kun op je profielpictogram klikken waar je daarnet de voorkeuren voor het Microsoft Nieuws hebt geselecteerd. Scrol een beetje naar onderen en dan kun je Tips uitschakelen.

Onderaan de stippen zie je hoeveel tips er over dit onderwerp zijn.

Verkeer

De widget Verkeer haalt zijn informatie van TomTom en toont op een kaartje in realtime eventuele waarschuwingen over wegwerkzaamheden, files of een ongeluk. Wanneer er verschillende incidenten in de buurt zijn, dan kun je die een na een bekijken in een minivenster. Of je klikt op de knop Zie op kaart, dan kom je op de verkeerspagina van Bing waar je ook de uitgebreide routeplanner aantreft. Wanneer je via de drie puntjes op Widget aanpassen klikt, kun je kiezen of de widget moet afgaan op je huidige locatie of op de ingegeven standaardlocatie.

Via het kleine kaartje kun je de uitgebreide Bing-routeplanner openen.

Met welk voertuig je ook gaat ...

je wilt toch wel precies weten waar je heen moet
Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter