ID.nl logo
 Maak van Windows Fort Knox: zo beveilig je je systeem en gegevens
© ParinPIX - stock.adobe.com
Huis

Maak van Windows Fort Knox: zo beveilig je je systeem en gegevens

Idealiter is het meest gebruikte besturingssysteem ook het veiligste besturingssysteem. Maar hoewel Windows met elke nieuwe versie meer beveiligingsopties biedt, is de beveiliging van dit besturingssysteem zeker nog niet perfect. Je kunt natuurlijk wachten tot Microsoft het oplost, maar wij gaan liever zelf aan de slag!

In dit artikel zorgen we er zelf voor dat de beveiliging van en in Windows helemaal up-to-date is, onder meer door:

  • Handmatig te zoeken naar updates en ze te installeren
  • Software te updaten met een package manager
  • Bestanden te bewaren in de cloud (OneDrive)
  • Bestanden te versleutelen met VeraCrypt
  • De privacyinstellingen helemaal dicht te timmeren
  • De accountbeveiliging aan te passen

Wil je niet alleen je computer, maar ook internet beter beveiligen, lees dan dit artikel: Met DNS-filtering houd je ongewenste websites buiten de deur

Om zorgeloos de pc te gebruiken, is een goede beveiliging essentieel. Je wilt je gewoon zeker weten dat al je bestanden, maar ook de gegevens van jezelf en je gezinsleden veilig zijn. Elke computer loopt het risico gehackt te worden, zoals elke gebruiker het slachtoffer kan worden van ransomware of een andere dreiging. Maar door bewezen werkwijzen toe te passen, en vooral ook de middelen die er zijn om de computer te beveiligen, kun je de risico’s vergaand beperken. Doordat Microsoft flinke stappen heeft gemaakt met de beveiliging van Windows is dit beter mogelijk dan ooit. Bovendien zijn voor de beveiligingsopties die ontbreken in de Home-versie of die alleen in de Pro-versie beschikbaar zijn, gemakkelijk alternatieven te vinden.

Een van de belangrijkste acties om Windows veiliger te maken, is updaten. Vooral de security-updates zijn van belang, omdat deze kwetsbaarheden in het besturingssysteem verhelpen. Dat kan alleen wanneer Microsoft daadwerkelijk security-updates uitbrengt. De oudste versie die nu nog updates krijgt, is Windows 10 22H2. Vanaf 14 oktober 2025 brengt Microsoft voor geen enkele versie van Windows 10 meer updates uit. Gebruik je een oudere versie van Windows, upgrade dan naar een versie die nog wel wordt ondersteund. Want wat niet meer bijgewerkt wordt, is zeker niet veilig.

1 Sneller updates

Hoewel Windows uiteindelijk zelf alle relevante updates installeert, is sneller hier ook echt beter. Via Instellingen / Windows Update / Naar updates zoeken, laat je Windows zoeken naar nieuwe updates. Zijn er updates, installeer deze dan via Downloaden en installeren.

Behalve echte updates biedt Microsoft ook previews van updates aan. Dit zijn bugfixes op eerdere updates en alleen nuttig wanneer zo’n eerdere update problemen geeft.

Updaten is een van de belangrijkste beveiligingsmaatregelen. 

2 Niet alleen Windows

Leverde Windows Update eerst alleen updates voor Windows, inmiddels krijgen ook andere Microsoft-producten updates. Controleer via Instellingen / Windows Update / Geavanceerde opties of de optie Updates voor andere Microsoft-producten ontvangen is ingeschakeld. Soms is het nodig de pc opnieuw op te starten om een update ook echt te activeren. Vaak wordt dit uitgesteld of zelfs vergeten. Dwing jezelf ertoe het systeem zo snel mogelijk opnieuw op te starten. Schakel daarom bij de Geavanceerde opties de optie Zorg dat ik up-to-date ben in. Je krijgt dan altijd 15 minuten voor de herstart een melding en kunt rustig alle documenten opslaan en programma’s afsluiten. Zeker voor laptop-gebruikers is dit aan te raden, omdat zij vaak alleen de laptop dichtklappen – waarmee de laptop in slaapstand gezet wordt, maar niet herstart wordt.

Wacht niet met rebooten na updates, want pas naderhand is de computer beter beveiligd.

3 Windows Package Manager

Er staat meer software op de pc dan alleen van Microsoft en ook die software bevat kwetsbaarheden. Omdat Windows Update deze software niet bijwerkt, is het aan te bevelen hiervoor een update- of packagemanager te gebruiken. Soms zit er een goede bij een antivirussuite. Ook Windows beschikt wel degelijk over een packagemanager die ook andere software updatet. Vanaf Windows 10 20H2 is deze Windows Package Manager zelfs standaard op elke pc aanwezig. Het mist een grafische weergave, maar kan wel zelf de applicaties updaten. Om het te gebruiken, start je de Opdrachtprompt op, liefst met administratorrechten. Voor een overzicht van alle software op de pc voer je het commando winget list uit. Achter elk programma zie je de geïnstalleerde versie, een eventueel nieuwere versie en de bron waar het die heeft gevonden. Winget gebruikt twee bronnen om naar updates te zoeken, dat is de Windows Store en een softwarebibliotheek op GitHub. Wil je een programma updaten, gebruik dan het commando winget upgrade gevolgd door de naam van de applicatie. Wil je alle updates installeren, voer dan het commando winget upgrade --all in. De voortgang kun je live volgen. Niet alleen succesvolle, maar ook mislukte updates worden gemeld, evenals een eventueel benodigde herstart van de pc.

Als je geen fan bent van Winget of je hebt te veel programma’s die niet door de Microsoft Updater worden ondersteund, kijk dan naar Ninite, Scoop of Patch My PC Home Updater. Allemaal zijn ze gratis voor thuisgebruik. Lange tijd was SUMo van KC Softwares onze favoriet, maar daarvan is onlangs plots de ontwikkeling gestopt.

Winget is de packagemanager voor Windows waarmee je ook andere programma’s dan de eigen Windows-software kunt updaten.

Wingetui WingetUI is een grafische schil voor Winget. Het maakt Winget zondermeer vriendelijker, is opensource en gratis te gebruiken. Met het commando winget install wingetui laat het zich ook nog eens eenvoudig met Winget installeren. Omdat het programma enkele niet-digitaal getekende scripts en dll’s gebruikt is het echter niet geheel onomstreden.

WingetUI is niet alleen een grafische schil voor Winget, maar ook voor alternatieven Chocolatey en Scoop.

4 Veilige opslag

Waar security gaat over het beschermen van data, gaat privacy over het beschermen van identiteit. Bij de keuze of je je eigen bestanden in de cloud wilt bewaren, wordt het verschil tussen de twee ineens heel duidelijk. In de cloud zijn documenten misschien wel het best beveiligd tegen bijvoorbeeld malware en verlies, maar staat tegelijk de privacy het meest onder druk. Naarmate de dreiging van ransomware groter wordt, lijkt daarmee de keuze voor de cloud als plek om de eigen documenten te bewaren logisch. Ook volgens Microsoft, dat natuurlijk ook gewoon geld wil verdienen als de gratis cloudopslag vol raakt. Het stuurt er daarom steeds nadrukkelijker op dat OneDrive de plek is waar Windows-gebruikers hun bestanden te bewaren. Het doet dit bijvoorbeeld door tijdens de initiële configuratie van Windows de gebruiker voor de keuze te zetten om zijn bestanden te back-uppen met OneDrive.

Kies je hiervoor, dan kopieert Windows de mappen Bureaublad, Documenten en Afbeeldingen naar OneDrive en daarmee belandt elk document en elke foto bij Microsoft in de cloud. Het is alleen de synchronisatiesoftware van OneDrive die ervoor zorgt dat in elk geval de bestanden die je regelmatig opent, ook nog echt op de pc staan. Hecht je meer waarde aan jouw privacy en besluit je daarom documenten alleen op de eigen pc te bewaren, dan zul je de veiligheid én de back-up zelf moeten verzorgen. Het risico op een succesvolle malware of zelfs ransomwarebesmetting is op een eigen pc vele malen groter dan in de cloud, en de kans op het falen van de harde schijf of ssd zo mogelijk nog meer. Veilig werken zonder cloud vereist dat je regelmatig een back-up maakt en deze ook controleert. Een back-up op je eigen pc geldt daarbij niet als back-up, dat is alleen een kopie.

Microsoft maakt OneDrive liefst de standaardplaats voor al jouw documenten.

5 Persoonlijke kluis

De persoonlijke kluis is een extra beveiligd onderdeel van OneDrive, bedoeld om persoonlijke gegevens in te bewaren. De kluis zit standaard dicht en om deze te openen is extra authenticatie nodig, bijvoorbeeld met een MFA-app zoals Microsoft Authenticator. Ook wordt de kluis na 20 minuten inactiviteit automatisch weer gesloten en stopt het delen van gedeelde documenten. Om de persoonlijke kluis te gebruiken, klik je op OneDrive in de Taakbalk, klik je op het pictogram en daarna Persoonlijke kluis.

De persoonlijke kluis is een extra beveiligd deel van OneDrive, bedoeld voor gevoelige documenten en gegevens.

6 Back-up

Je gegevens back-up je naar een NAS of een versleutelde externe schijf. Heb je een Pro-versie van Windows, dan kun je dit laatste doen met Microsoft BitLocker. Zodra je namelijk een extern opslagapparaat aansluit, biedt die software aan de opslag te versleutelen. Heb je Windows Home, dan is BitLocker geen optie. Je kunt dan uitwijken naar Veracrypt. Het vereist wel wat meer technisch inzicht, maar biedt ook veel meer mogelijkheden. Behalve van een deel van een schijf een versleutelde container maken, kun je ook hele schijven en zelfs de systeemschijf met VeraCrypt versleutelen. Het is een prima maatregel voor laptops die vaak meegaan of computers die op risicovolle locaties worden gebruikt. Eenmaal versleuteld heb je een wachtwoord nodig om het systeem op te starten. Zonder wachtwoord zijn het besturingssysteem en alle gegevens op de schijf onleesbaar. VeraCrypt kun je op zowel Windows 10 als 11 gebruiken.

Met VeraCrypt kun je zelfs de systeemschijf volledig versleutelen en beperk je het risico op verlies van gegevens bij verlies of diefstal van de computer.

7 Privacy

Los van of je kiest voor het bewaren van bestanden in de cloud, valt er aan de privacy in Windows 10 en 11 nog wel het een en ander te verbeteren. Hiervoor ga je bij de Instellingen naar Privacy en beveiliging. Klik op Algemeen en zet in elk geval de optie voor persoonlijke reclames door gebruik van een reclame-id uit. Bij Mijn apparaat zoeken kun je het doorgeven van de locatie aan Microsoft stoppen door Mijn apparaat zoeken uit te schakelen. Een verbetering is ook mogelijk bij de Diagnostische gegevens en feedback. Diagnostische gegevens gebruikt Microsoft om Windows te verbeteren en het belooft zelfs dat het er veiliger door wordt. Maar of het daarvoor ook nodig is de gegevens van jouw pc te delen, is maar de vraag. Schakel de opties hier zo veel mogelijk uit. Heb je eerder wel gegevens gedeeld en wil je dat Microsoft die verwijdert, dan kan dat via Diagnostische gegeven verwijderen / Verwijderen.

Voor de veiligheid van je eigen systeem is het niet vereist diagnostische gegevens van welke aard dan ook met Microsoft te delen.

8 App-machtigingen

De laatste slag in het beschermen van je beveiliging en zeker ook privacy zijn de app-machtigingen. Bij Privacy en beveiliging / App-machtigingen staat een lijst met enkele specifieke functies en gegevens, zoals de locatie, camera, microfoon en nog meer. Per onderdeel kun je hier aangeven of de betreffende gegevens mogen worden gedeeld of toegankelijk zijn en voor welke applicaties wel en voor welke niet. Zit er standaard een camera in de pc of het beeldscherm, dan kun je bij Camera aangeven of iedereen die de computer gebruikt deze mag gebruiken en voor welke applicaties dat geldt. Wees kritisch en schakel applicaties en zelfs algehele toegang tot onderdelen uit waarvan je niet wilt dat onderdelen of applicaties die zomaar kunnen gebruiken.

Het is opvallend hoeveel apps toegang tot de camera of microfoon hebben. Het kan geen kwaad hier eens kritisch naar te kijken.

9 Wachtwoord en pincode

Een ander punt waar je de beveiliging van Windows kunt verscherpen, is bij het inloggen. Behalve de keuze tussen wel of geen Microsoft-account, speelt ook het wachtwoord een rol. Alle login-opties schaart Microsoft sinds enige tijd onder Windows Hello. De opties hiervoor open je door op Start te klikken en naar Accountbeveiliging te zoeken. Bij Windows Hello kun je de Aanmeldingsopties aanpassen. Windows Hello biedt verschillende biometrische opties, zoals gezichtsherkenning, vingerafdrukherkenning, een pincode en een beveiligingssleutel. Welke opties mogelijk zijn, is afhankelijk van de hardware in de computer. Voor de gezichts- en vingerafdrukherkenning zijn specifieke scanners nodig, zoals een Windows Hello-compatibele webcam of een vingerafdrukscanner. Wil je inloggen met een vingerafdruk, dan is het aan te raden minimaal nog een tweede vinger te scannen en aan jouw profiel toe te voegen.

Behalve veilig is biometrisch inloggen ook handig, en daarom al snel favoriet. Dit geldt ook voor de pincode die je hier kunt instellen. Volgens Microsoft is zo’n pincode zelfs veiliger dan een wachtwoord, omdat het alleen op het betreffende apparaat geldt. Bovendien grijpt de beveiliging al in nadat een paar keer de verkeerde code is ingetypt, om te voorkomen dat iemand de pincode probeert te forceren. Via Pincode kun je een pincode aanmaken, aanpassen en ook weer verwijderen.

De opties om je bij Windows aan te melden, zijn afhankelijk van de hardware in de computer.

10 Vergrendelen

Aanvullend op een goed wachtwoord doe je er ook goed aan de computer te vergrendelen als je je werkplek even verlaat. Laat bij terugkomst de pc weer naar je pincode of een ander ingestelde authenticatie vragen. Met Windows-toets+L vergrendel je de computer. Een andere optie is dynamisch vergrendelen. Daarvoor moet je smartphone via bluetooth met de computer worden verbonden. Eenvoudiger is om een schermbeveiliging in te stellen die om een wachtwoord vraagt. Dit kan door met de rechtermuisknop op het Bureaublad te klikken. Kies dan Aan persoonlijke voorkeur aanpassen / Vergrendelingsscherm / Schermbeveiliging. Kies in het venster een tijd in minuten voordat het scherm vergrendelt en zet een vinkje bij Aanmeldingsscherm weergeven bij hervatten.

Laat de computer zichzelf na een aantal minuten inactiviteit automatisch vergrendelen.

Fysieke beveiliging vaak vergeten Wanneer je enige gereedschap een hamer is, ben je geneigd elk probleem als een spijker te zien. Dit geldt ook voor beveiligingsproblemen. Als Windows het probleem is, zoek je al snel elke oplossing in het besturingssysteem. Niet geheel terecht. Integendeel zelfs, want je zult grote risico’s niet opmerken. Heb je bijvoorbeeld alle gegevens keurig versleuteld, maar raak je de laptop kwijt of wordt deze gestolen, dan ben je alsnog alles kwijt en kun je alleen nog maar hopen dat de beveiliging standhoudt. Voorkom dit door de laptop met een beveiligingskabel vast te leggen aan een radiator, verwarmingsbuis of ander vast object. Bijna elke laptop beschikt over een zogeheten Kensington-slot waar je de beveiligingskabel eenvoudig inhaakt en vastmaakt.

Al is het vaak niet eens nodig om je laptop te stelen om aan jouw gegevens te komen. Meelezen op het scherm is vaak al voldoende. Werk je vaak in een drukke omgeving of reis je regelmatig met trein of het vliegtuig, schaf dan een privacyscherm aan. Dat is een dun voorzetscherm dat je op het beeldscherm plakt. Hiermee wordt de inkijkhoek van het scherm fors verkleind. Zelf zit je recht achter het scherm en kun je alles lezen, maar de personen naast je zien alleen nog maar een zwart scherm. Het zijn eenvoudige maatregelen die de digitale veiligheid flink verbeteren.

Met een privacyscherm (hier van Kensington) zorg je ervoor dat meekijken zeer lastig wordt. (Bron: Kensington)

Slot erop!

Met een Kensington-slot wordt je laptop niet zomaar gejat

11 Windows Beveiliging

Behalve heel veel opties die je zelf kunt gebruiken en instellen, zitten er ook steeds meer geavanceerde technieken in de moderne computerhardware. Deze worden veelal ook door Windows 10 en 11 ondersteund. De mogelijkheden zitten eigenlijk allemaal in Windows-beveiliging. Klik op Start en zoek naar Windows-beveiliging. Het scherm toont acht onderdelen en laat meteen zien welke een groen vinkje scoren en waar nog verbetering mogelijk is. Vaak gaat het om twee onderdelen: App- en browserbeheer en Apparaatbeveiliging. Tot het eerste onderdeel behoort onder meer Smart App Control, dat helpt bij het blokkeren van mogelijk ongewenste apps. Het is een reputatieservice die alleen ingeschakeld kan worden op een net nieuwe Windows-installatie. Dit geldt niet voor een andere beveiligingsfunctie, de kernisolatie. Deze is beschikbaar op alle computers met een processor met hardwarevirtualisatie en meer specifiek hypervisor beveiligde code-integriteit (HVCI). Het bestaat eigenlijk uit twee delen: een waarbij onveilige stuurprogramma’s worden geblokkeerd zodat malware deze niet kan misbruiken en een tweede waarbij wordt voorkomen dat malware het geheugen manipuleert en van code die als niet-uitvoerbaar wordt geladen ineens een wel uitvoerbare code maakt. Op Windows 10 was deze kernisolatie nog optioneel, op moderne Windows 11-machines wordt deze bijna altijd standaard ingeschakeld. Via Apparaatbeveiliging / Ga naar instellingen kun je zien of deze optie beschikbaar is en mogelijk al is ingeschakeld. Zo niet, klik dan op de schuif zodat deze Aan gaat. Na een controle op kwaadaardige stuurprogramma’s moet de computer opnieuw opgestart worden om deze geavanceerde beveiliging in te schakelen.

Kernisolatie is beschikbaar op processors met hardwarevirtualisatie en voorkomt onveilig gedrag van malware.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare inbouwvaatwassers voor max 550 euro
© Kryuchka Yaroslav
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare inbouwvaatwassers voor max 550 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede inbouwvaatwasser met een scherpe prijs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken vaatwassers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 550 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Beko BDIN38440

Deze goedkope inbouwvaatwasser van Beko heeft plek voor veertien zogeheten couverts. Nuttig wanneer je een keer extra eters hebt, want alle borden, (soep)kommen, kopjes en bestek passen probleemloos in de BDIN38440. Voor messen, lepels en vorken levert de fabrikant een uitneembaar mandje mee. Handig voor het in- en uitladen. Heb je een open (woon)keuken, dan is het lage geluidsniveau van 44 decibel een pluspunt. Er schijnt een rood lampje op de vloer dat de status van de vaatwasser aangeeft. Hieraan zie je of de wascyclus nog bezig is.

Kort nadat het gekozen afwasprogramma is afgerond, opent vanzelf de deur. Hierdoor ontsnapt er vocht uit de vaatwasser. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld plastic borden en broodtrommels niet naderhand hoeft te drogen. Vergeten om het apparaat aan te zetten? Start dan het zogeheten Fast+-programma en heb binnen korte tijd weer een schone vaat. Je kunt als alternatief ook een energiezuinige of extra hete wascyclus activeren. De Beko BDIN38440 past in een standaard nismaat van zestig centimeter, zodat je hem in de meeste keukens kunt integreren. Lees hier enkele reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

Inventum IVW6008A

Vermoedelijk zul je niet gauw een goedkopere inbouwvaatwasser vinden. Bovendien heeft de Inventum IVW6008A ook nog eens een goede reputatie. Tientallen consumenten komen namelijk tot een gemiddelde beoordeling van een 8,4. Veelgenoemde voordelen zijn de eenvoudige bediening en de ruime binnenzijde met plek voor dertien couverts. Volgens diverse reviewers kun je dit apparaat daarnaast makkelijk inbouwen. Over het volumeniveau van 45 decibel zijn de meningen verdeeld. De een vindt deze vaatwasser stil, terwijl de ander wel wat geluidshinder ervaart.

Zodra je de witte deur openmaakt, zie je op de bovenste rand een bescheiden bedieningspaneel. Hierop kun je kiezen tussen zes programma's. Wie weinig afwas heeft, schakelt de optie Halve belading in. Hierdoor wordt de wascyclus sneller uitgevoerd. Daarnaast bespaar je daarmee water. Voor zonnepaneelbezitters is de startuitstelfunctie een uitkomst. Vertraag de start met drie, zes of negen uur en kies zo een tijdstip dat de panelen stroom opwekken. De IVW6008A heeft een flexibele indeling. Verstel bijvoorbeeld de bovenste lade, waardoor je onderin hoge pannen kwijt kunt. Inventum geeft op zijn producten vijf jaar garantie.

Bosch SMV46KX55E

De breed verkrijgbare Bosch SMV46KX55E heeft op het moment van schrijven de laagste prijs ooit. Hoewel de Duitse witgoedspecialist in zijn eigen webwinkel een prijs van 879 euro hanteert, duiken meerdere webshops onder de grens van vijfhonderd euro. Ten opzichte van de meeste andere vaatwassers in deze prijsklasse heeft dit model bovenin een besteklade. Gunstig, want dankzij drie laadniveaus kun je heel wat vuile borden, pannen en glazen plaatsen. Naast bestek passen er in de bovenste lade ook nog kleine koffiekopjes.

Ondanks de relatief lage aanschafprijs heeft deze luxe vaatwasser een uitgebreid bedieningspaneel inclusief display. Plaats je bijvoorbeeld pannen met (aangekoekte) etensresten, dan komt de extra hete wascyclus van zeventig graden goed van pas. Je kunt ook voor een energiezuinig of kort (één uur) programma kiezen. Verder is er een optie om de vaatwasser automatisch te laten reinigen. Je stelt de start van een gekozen wascyclus zo nodig uit en ziet aan de ledspot op de vloer in hoeverre de SMV46KX55E nog bezig is. Met een opgegeven geluidsniveau van 44 decibel maakt dit apparaat nauwelijks lawaai.

Lees ook: De belangrijkste functies en programma's van je vaatwasser uitgelegd

ETNA VW640N

Voor een vaatwasser in dit prijssegment kent de recent verschenen ETNA VW640N een laag energieverbruik. Reken na honderd cycli op een verbruik van slechts 75 kilowattuur. Wegens het geringe geluidsniveau van veertig decibel leent dit model zich goed voor plaatsing in een open (woon)keuken. Een nuttige optie is de ingebouwde ledverlichting. Hierdoor kun je de vaatwasser ook 's avonds makkelijk in- en uitruimen. Er is ruimte voor veertien couverts. Wil je grote borden en/of pannen plaatsen? Wijzig dan de hoogte van de bovenste lade. Voor bestek is er een mandje bijgesloten.

Deze vaatwasser telt heel wat programma's, zoals extra snel, extra intensief en extra droog. Als alternatief voor laatstgenoemde wascyclus opent de VW640N op jouw verzoek automatisch de deur. Zo ontsnapt de vochtige lucht, waardoor je droge vaat kunt uitruimen. Zit de vaatwasser maar voor de helft vol? Bepaal dan via het bedieningspaneel dat je alleen de bovenste of onderste lade wilt afwassen. Lees hier enkele reviews van consumenten die dit product al hebben gekocht.

Siemens SN61HX08VE

Je verbindt de Siemens SN61HX08VE optioneel met een app, zodat je de voortgang op een smartphone kunt volgen. Selecteer op afstand een programma en schakel het apparaat in. Als je bij de vaatwasser in de buurt bent, zie je aan de blauwverlichte ledspot op de vloer in hoeverre het wasprogramma nog bezig is. Heb je last van het geluid, omdat je bijvoorbeeld even een interessant krantenartikel wilt lezen? Activeer in dat geval voor een halfuur de stille modus. Overigens bedraagt het reguliere geluidsniveau 46 decibel.

Op de SN61HX08VE zijn alle gangbare programma's te vinden, zoals een energiezuinige en snelle modus. Een waardevolle toevoeging is dat je favoriete instellingen kunt kiezen. Activeer in het vervolg met één druk op de knop een aangepaste cyclus. Daarnaast is het automatische vaatwasprogramma het vermelden waard. Hierbij meet een sensor de vuilgraad van het spoelwater, waarna de temperatuur en waterhoeveelheid worden aanpast. Zo wordt er precies genoeg water gebruikt! Deze vaatwasser heeft een capaciteit van dertien couverts. Dankzij een aparte besteklade verdeel je de vuile vaat over drie laadniveaus.

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer?
© ALES MUNT
Huis

Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer?

Er zijn talloze soorten strijkijzers te koop, wat het best ingewikkeld kan maken om het juiste apparaat te kiezen. Stoomstrijkijzer, stoomgenerator, droogstrijkijzer: welke heb je nodig én waar moet je op letten als je er een koopt?

Dit artikel in het kort: Als strijken niet je favoriete klusje is, zit je niet te wachten op een strijkijzer dat zwaar is, moeilijk over je kleding manoevreert en, erger nog, kreukels niet glad krijgt. Met het lezen van dit artikel voorkom je een miskoop. Let bij het uitkiezen van je nieuwe strijkijzer onder andere op: • Of het apparaat wel of geen stoomfunctie heeft • Hoe hoog het vermogen van het strijkijzer is • Hoe je de temperatuur instelt • Het gewicht en de vorm van het strijkijzer • Extra functies, zoals sproeifunctie, stoomstootfunctie en automatisch uitschakelen Lees zeker ook: Tips om je kleding op de juiste manier te strijken

Niet iedereen is bij het kopen van een nieuw strijkijzer even kieskeurig. Vaak kiezen we een strijkijzer dat er een beetje leuk uitziet, lekker in de hand ligt en natuurlijk niet al te duur is. Toch is het slim om ook naar andere aspecten te kijken. Zo kun je niet met ieder strijkijzer even makkelijk grote hoeveelheden was wegstrijken, en is het ene strijkijzer beter geschikt om hardnekkige kreukels glad te strijken dan het andere. Met onderstaande checklist weet je zeker dat je nieuwe strijkijzer een schot in de roos is.

Wel of geen stoom?

Misschien wel de belangrijkste vraag in je zoektocht naar een goed strijkijzer is of je wel of niet voor een exemplaar met stoomfunctie kiest. Ga je wél voor stoom, dan heb je in die categorie ook weer verschillende opties. Stoomstrijkijzers zijn reguliere strijkijzers met een klein waterreservoir in het apparaat zelf. De tweede optie is de stoomgenerator, met een extern waterreservoir tot wel twee liter. Geen stoomfunctie nodig? Dan kies je voor een simpel droogstrijkijzer.

Strijken met stoom helpt om de vezels van een stof zachter en soepeler te maken, waardoor je kreukels makkelijk gladstrijkt. Het reguliere stoomstrijkijzer is dan ook veruit de populairste strijkijzersoort. Dit type strijkijzer is niet al te duur en is ideaal als je wel regelmatig strijkt, maar niet wekelijks hele wasmanden. Ook is hij compact van formaat én je kunt hem op iedere strijkplank kwijt.

Dat ligt wat anders bij een stoomgenerator. Vanwege het uitgebreide stoomstation heeft dit type strijkijzer namelijk een strijkplank met een groter plateau nodig. Een stoomgenerator heeft dan wel weer als groot voordeel dat je dankzij dat externe waterreservoir vrijwel oneindig kunt doorstrijken. Ook heeft een stoomgenerator een veel krachtiger stoomvermogen dan een gewoon stoomstrijkijzer, waardoor je zelfs de meest hardnekkige kreukels uit je wasgoed krijgt.

©Arestov Andrew - stock.adobe.com

Dat een stoomgenerator zo groot van formaat is, betekent overigens niet dat je met dit type strijkijzer niet prettig strijkt. Integendeel: je haalt het ijzer voor het strijken namelijk uit het waterreservoir. Daardoor is dit type strijkijzer juist lichter en behendiger dan een gewoon stoomstrijkijzer, waarvan je waterreservoir tijdens het strijken 'meedraagt'.

Tot slot is er nog het droogstrijkijzer zonder stoomfunctie. Dat strijkijzer is vanwege het gebrek aan stoom wat minder geschikt voor moeilijke kreukels en stugge stoffen, maar perfect voor wanneer je zo nu en dan een T-shirt of overhemd strijkt. Droogstrijkijzers zijn een stuk goedkoper dan stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren én zijn compact en licht van gewicht. Fijn is ook dat dit type strijkijzer niet regelmatig hoeft te worden ontkalkt.

Met een goed strijkijzer alleen ben je er niet ...

... een fijne strijkplank erbij en de kreukels verdwijnen als sneeuw voor de zon

Vermogen

Het vermogen van een strijkijzer is waarschijnlijk niet het eerste waar je op let, maar dit heeft wél grote invloed op hoe jouw strijkijzer presteert. De wattage van strijkijzers kan variëren van zo'n 800 tot 2600 watt - nogal een verschil! Het vermogen bepaalt hoe snel een strijkijzer opgewarmd is, maar ook hoe warm een strijkijzer kan worden én hoe makkelijk het apparaat deze hitte kan vasthouden. Een constante temperatuur is handig bij het strijken van lastige stoffen en kreukels. Maar ook de stoomkracht hangt af van het vermogen van je strijkijzer. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe meer stoomkracht het apparaat heeft en hoe betere resultaten je krijgt.

Temperatuurinstelling

Moderne strijkijzers beschikken steeds vaker over automatische temperatuurinstelling. Dat houdt in dat het apparaat de temperatuur met behulp van sensoren automatisch aanpast aan de stof die eronder ligt. Handig, want zo wordt het strijkijzer nooit zomaar te heet en blijft de stof mooi intact.

Misschien geef je toch de voorkeur aan een ouderwetse draaiknop op je strijkijzer. Zo'n draaiknop heeft als voordeel dat je zelf alle controle hebt over de temperatuur, en dat je dus ook hogere temperaturen kunt gebruiken voor moeilijkere kreukels. Wat de temperatuurinstelling betreft, is het één niet per se beter dan het ander; het hangt er helemaal vanaf wat je zelf fijn vindt. Houd er wel rekening mee dat een model met automatische temperatuurinstelling vaak wat duurder is.

Gewicht en vorm

Om comfortabel te kunnen strijken heb je een strijkijzer nodig dat je geen lamme arm bezorgt en dat ook moeilijke hoekjes eenvoudig gladstrijkt. Besteed dus zeker aandacht aan het gewicht en de vorm van je nieuwe strijkijzer. Ideaal is een zo breed mogelijke strijkzool met spitse punt. Daarnaast wil je een strijkijzer dat zo licht mogelijk is, het liefst onder de één kilo. Ben je van plan wekelijks wasmanden vol weg te gaan strijken, dan kun je een stoomgenerator overwegen. Deze strijkijzers zijn extra licht dankzij hun externe waterreservoir én strijken lekker krachtig.

©Maksims_Liene | fotoduets

Extra functies

Veel strijkijzers beschikken over handige functies die je misschien aanspreken, zoals de sproeifunctie, stoomstootfunctie en automatisch uitschakelen. Met de sproeifunctie spuit je in plaats van een grotere hoeveelheid stoom een lichte nevel over de stof, wat helpt bij het gladstrijken van niet al te hardnekkige kreukels. De stoomstootfunctie is ideaal voor kreukels die je er met de normale stoomfunctie niet uitkrijgt, maar bijvoorbeeld ook voor het strijken van zwaardere stoffen én voor het verticaal stomen van hangende kleding. Automatisch uitschakelen zorgt ervoor dat het strijkijzer na gebruik niet per ongeluk aan blijft staan. Dat voorkomt ongelukken én scheelt wat op je energierekening.