ID.nl logo
Meerdere foto's snel en tegelijk verkleinen
© PXimport
Huis

Meerdere foto's snel en tegelijk verkleinen

Voordat je foto's verstuurt via e-mail of deelt op sociale media, is het verstandig ze te verkleinen. Gaat om een heleboel afbeeldingen dan gebruik je een programma dat met één muisklik de hele collectie op dezelfde manier laat krimpen, liefst zonder kwaliteitsverlies.

Stap 1: Installatie

Romeo PhotoResizer is een gratis programma. Om het programma te installeren, moet je pc van bepaalde Microsoft-software voorzien zijn, namelijk .NET Framework. Dit systeemcomponent zorgt dat verschillende programmeertalen met elkaar kunnen communiceren. De installer van Romeo PhotoResizer merkt het vanzelf als dit component niet op je pc staat, en zal in dat geval de installatieprocedure zelfs afbreken. Haal .NET Framework hier en vervolg de installatie.

©PXimport

De installer waarschuwt je wanneer je Microsoft .NET framework nog moet installeren.

Batch

PhotoResizer is een typisch batchprogramma. Batch betekent dat het programma dezelfde opdracht op een heleboel bestanden uitvoert. Je bepaalt in één keer de instellingen voor een hele serie foto's en het programma zal deze bewerkingen op alle geselecteerde foto's toepassen. Een batch bespaart je niet alleen een heleboel saai werk, je weet tegelijk zeker dat alle geschaalde bestanden dezelfde afmetingen hebben. Wanneer je 101 foto's handmatig moet verkleinen, maak je immers snel een vergissing in de instellingen.

©PXimport

Romeo PhotoResizer verkleint de 41 foto's in vijf seconden en herleidt de inhoud van de map van 183 MB naar 20,3 MB.

Stap 2: Foto's toevoegen

Het programma werkt bijzonder eenvoudig. We nemen eerst de verschillende instellingen met je door, zodat je in één keer al je foto's op de door jou gewenste manier kunt verkleinen.

Sleep de afbeeldingen die je wilt verkleinen in het venster van de tool. Het programma kan overweg met verschillende bestandsformaten: jpg, png, tiff of bmp. Je kunt ook bestanden van verschillende formaten in hetzelfde werkvenster droppen. Ieder bestand verschijnt in een lijst met de miniatuurfoto, bestandsnaam, het bestandsformaat, de grootte, resolutie, aanmaakdatum, naam van het programma waarmee je de foto's hebt bewerkt en de locatie. Ben je iets te ijverig geweest, dan kun je in dit venster het vinkje weghalen voor de foto's die toch niet geschaald mogen worden. Linksboven is er een knop in de vorm van een gebogen pijl, dat is de knop Reset, om de lijst leeg te maken.

©PXimport

Je kunt altijd nog foto's uitvinken die het programma niet mag verkleinen.

Stap 3: Afmetingen

Heb je de definitieve fotolijst, dan geef je boven in beeld aan hoe je de foto's wilt schalen. Zorg in ieder geval dat de optie Keep Aspect Ratio is aangevinkt. Hierdoor zal de iedere foto zijn oorspronkelijke beeldverhouding behouden. Ga je voor de instelling Relative dan zullen alle afbeeldingen volgens het ingegeven percentage kleiner of groter worden. In de optie Absolute kun je een waarde ingeven voor langste zijde, kortste zijde, breedte of hoogte van de foto's. In de kolom New Dimensions lees je bij elke foto de nieuwe afmetingen. Bij de opties zorgt de instelling Auto Rotation dat de foto's allemaal met de juiste kant rechtop staan.

©PXimport

Geef de gewenste afmeting in op basis van de langste zijde, de kortste zijde, de breedte of de hoogte.

Stap 4: Metadata en kleurprofielen

Klik op de knop met de drie lijntjes rechtsboven om bij de output-instellingen te komen. Afhankelijk van de bestandsindeling van de toegevoegde afbeeldingen kun je nog een en ander finetunen. Vaak gaat het om jpg-bestanden. Hier kun je bijvoorbeeld aangeven dat je bij de verwerking meteen de kleurprofielen en de metadata of exif-gegevens wilt wissen. In de instelling van de camera zit immers de optie om het kleurprofiel van de foto's bij het bestand in te sluiten.

Heb je de foto's in een programma als Photoshop bewerkt, dan voegt dat programma ook nog het kleurprofiel van het beeldscherm aan het bestand toe. Het kleurbeheerbeheersysteem van de pc weet dan hoe kleuren er voor de lens of op het beeldscherm uit zagen. Daarnaast zijn er de metadata. Die verklappen het type camera, de brandpuntafstand, de belichtingsinstellingen en soms staat hier ook informatie over de auteur en de geolocatie waar de opname werd genomen. Wil je foto's op het web publiceren zonder dat je al deze info prijsgeeft, dan vink je de opties Remove Meta Data en Remove Color Profile aan.

©PXimport

Foto's die je op het web publiceert, kun je strippen van metadata en kleurprofielen.

Extra winst

Fotobestanden worden kleiner als ze je stript van kleurprofielen en metadata. Onze oorspronkelijke foto van 4,77 megabyte werd slechts 95 kilobyte toen we hem verkleinden naar 1000 bij 699 pixels met een compressie van 50% en met behoud van metadata en kleurprofielen. Als we ook de metadata en kleurprofielen verwijderen, komen we uit bij een bestand van slechts 52 kilobyte. We boeken hiermee in dit geval dus bijna 50% ruimtewinst. Als de uitvoerbestanden groter zijn of de compressie hoger is dan 50%, dan zal de procentuele ruimtewinst door deze ingreep kleiner zijn.

©PXimport

We boeken 43 kilobyte winst door de metadata en kleurgegevens te verwijderen.

Stap 5: Progressive/interlaced

De snelheid van een website is een belangrijke succesfactor. Precies daarom willen we de foto's die webbezoekers te zien krijgen zo veel mogelijk afslanken. Er bestaan ook trucjes die ervoor zorgen dat de bezoeker het gevoel krijgt dat een foto snel laadt. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de bezoeker al een indruk van de foto krijgt voordat de afbeelding volledig in beeld is. Als je voor de progressieve of interlaced techniek kiest, zal de afbeelding meteen zijn volledige plaats innemen, om daarna de scherpe foto volgens een lijnpatroon in te laden. Bij de Image options vind je daarom de optie Progressive / Interlaced. Deze optie staat standaard uit. Als je gebruikmaakt van progressive of interlaced jpg's wordt het bestand wel sneller geladen, maar de bestandsgrootte neemt wel toe, omdat het programma meerdere lageresolutie-versies van het fotobestand maakt.

Stap 6: Geen bestandsconversie

Wanneer je bijvoorbeeld een tiff-bestand verkleint met deze tool, blijft het resultaat een tiff-bestand. Je kunt het bestandsformaat van foto's niet wijzigen met PhotoResizer. Dat is jammer, want door een tiff-bestand te converteren naar een ander formaat, zou je de bestandsgrootte kunnen reduceren. Een foto in het tiff-formaat van 2272 pixels bij 1704 pixels heeft een bestandsgrootte van 11,1 MB. Dezelfde afbeelding in jpg-formaat met medium compressie (kwaliteit 30) heeft een bestandsgrootte van slechts 263 KB. Bij jpg-bestanden is er immers sprake van compressie. Het kan dus de moeite waard zijn om je tiff-bestanden eerst in een ander programma om te zetten naar jpg. Standaard zal dit programma, voor zover mogelijk, een zogenaamde verliesloze optimalisatie doorvoeren op basis van de Vorulent Antelope Engine. Laat die optie ingeschakeld, want dit zal de kwaliteit alleen maar bevorderen.

©PXimport

Zet zeker de optie Lossless Optimize aan.

AVG is winst

Na iedere opdracht verschijnt bovenaan de AVG-waarde in een bepaald percentage. Nergens in het programma of op het website wordt aangegeven wat AVG betekent. Op een helpfunctie moet je niet rekenen, die is er niet. Een eenvoudige rekenoefening leert ons dat dit percentage overeenkomt met de gemiddelde bestandsgrootte van de output ten opzichte van de input. AVG 12,95% betekent dus dat de output gemiddeld uitkomt op 12,95% van de oorspronkelijke bestandsgrootte.

Stap 7: Compressie

In Romeo PhotoResizer kun je bij jpg's de compressie wijzigen met een schuifregelaar. Hoe hoger de kwaliteit, des te groter de bestanden zullen blijven. Je zou dus in de verleiding kunnen komen om het schuifje helemaal naar links te zetten, bij de laagst mogelijke kwaliteit. Doe dit niet zomaar, want dit komt je foto niet ten goede. Compressie veroorzaakt altijd ruis. Bij een waarde van 80 of 100 is er haast geen kwaliteitsverlies bij foto's. Wil je het helemaal goed doen, dan test je met enkele foto's hoe ver je kunt gaan met de compressie zonder dat het zichtbaar kwaliteitsverlies oplevert.

©PXimport

Van links naar rechts dezelfde foto met verschillende compressiewaarden: 0, 20, 40 en 60.

Stap 8: Bestandsopties

Bij de File Options kun je de functie Overwrite existing files aanvinken. Hierdoor zal het programma de oorspronkelijke bestanden vervangen door de geschaalde bestanden. Doe je dit, dan moet je wel érg zeker van je zaak zijn, op die manier is er geen weg terug. Wij raden aan het vinkje niet aan te zetten, en in het Save to-vak een map te selecteren waarin het nieuwe, geoptimaliseerde fotomateriaal terechtkomt. Geef je hier geen eigen locatie op, dan zal het programma bij iedere opdracht zelf een map op het bureaublad plaatsen met de namen PhotoResizer (1), PhotoResizer (2) enzovoort.

©PXimport

Geef aan waar het programma map de geschaalde foto's moet opslaan.

Stap 9: Nieuwe namen

Als je dat wilt, kun je de verkleinde bestanden automatisch van een nieuwe naam voorzien met de optie Auto Rename. De mogelijkheden zijn beperkt. Je kunt de bestanden benoemen met een nummer of de aanmaakdatum. Bovendien is het mogelijk om de oorspronkelijke naam aan te passen met een voorvoegsel (Prefix) of een achtervoegsel (Suffix). Op die manier zorg je dat de verkleinde versie van de foto Lisabon001.jpg, bijvoorbeeld smallLisabon001.jpg of Lisabon001small.jpg heet.

©PXimport

Alle verkleinde foto's krijg nu het achtervoegsel 'klein'.

Stap 10: Nakijken

Wil je nog even bekijken welke foto's er precies worden gewijzigd en hoe groot ze worden, dan kun je op het miniatuur in de lijst klikken. De viewer van Romeo PhotoResizer opent zich. Je kunt dit venster halftransparant maken zodat je eventueel onderliggende bestanden en mappen kunt zien. Met de pijltjes linksboven kun je door de selectie foto's heen bladeren. Klik op het kruisje linksboven om terug te keren naar de lijstweergave.

©PXimport

In de viewer blader je door de geselecteerde foto's.

Stap 11: In actie

Wanneer je op de knop met het play-pijltje klikt, genaamd Start Resize als je er even met je muis boven blijft hangen, schiet Romeo PotoResizer in actie. Het programma werkt alle afbeeldingen van boven naar beneden af en toont de bestandsgrootte van de nieuwe, geschaalde afbeeldingen. Opvallend is hoe snel dit allemaal gaat. Is de opdracht afgerond, dan verschijnt in de lijst bij iedere geselecteerde afbeelding de status Done. Je leest de afmetingen van de geschaalde afbeelding. In de kolom Delta staat de winst in kilobytes.

©PXimport

Je ziet onmiddellijk hoeveel winst je per foto hebt geboekt.

Stap 12: Vergroten

In de meeste gevallen gebruik je dit programma om fotobestanden te verkleinen, maar het is ook mogelijk om fotobestanden te vergroten. Je kunt uiteraard niet zomaar een petieterig webplaatje opblazen tot een grote foto op A4-formaat. Dan zal het resultaat veel te veel storingen en onnauwkeurigheden bevatten. Een goede foto kun je meestal wel oprekken tot een bruikbaar beeld dat je op groot formaat kunt afdrukken. We nemen de proef op de som en kiezen voor de instelling Relative 200%, waarbij we de resolutie van een reeks afbeeldingen dus verdubbelen. Het resultaat is wat minder scherp maar toch nog best aanvaardbaar.

©PXimport

De foto die we met deze tool dubbel zo groot hebben gemaakt, is nog steeds wel prima van kwaliteit.

110% truc

Er is een oude indianentruc om foto's met minder kwaliteitsverlies te vergroten. Wanneer je de bestandsgrootte verschillende malen achtereenvolgens met 10% laat toenemen, kom je uiteindelijk uit bij een grote afbeelding van behoorlijke kwaliteit. Gebruik de instelling Relative 110%. Open daarna het resultaat en gebruik dezelfde instelling opnieuw. Herhaal dit tot je bij de gewenste grootte uitkomt.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: