ID.nl logo
Meerdere foto's snel en tegelijk verkleinen
© PXimport
Huis

Meerdere foto's snel en tegelijk verkleinen

Voordat je foto's verstuurt via e-mail of deelt op sociale media, is het verstandig ze te verkleinen. Gaat om een heleboel afbeeldingen dan gebruik je een programma dat met één muisklik de hele collectie op dezelfde manier laat krimpen, liefst zonder kwaliteitsverlies.

Stap 1: Installatie

Romeo PhotoResizer is een gratis programma. Om het programma te installeren, moet je pc van bepaalde Microsoft-software voorzien zijn, namelijk .NET Framework. Dit systeemcomponent zorgt dat verschillende programmeertalen met elkaar kunnen communiceren. De installer van Romeo PhotoResizer merkt het vanzelf als dit component niet op je pc staat, en zal in dat geval de installatieprocedure zelfs afbreken. Haal .NET Framework hier en vervolg de installatie.

©PXimport

De installer waarschuwt je wanneer je Microsoft .NET framework nog moet installeren.

Batch

PhotoResizer is een typisch batchprogramma. Batch betekent dat het programma dezelfde opdracht op een heleboel bestanden uitvoert. Je bepaalt in één keer de instellingen voor een hele serie foto's en het programma zal deze bewerkingen op alle geselecteerde foto's toepassen. Een batch bespaart je niet alleen een heleboel saai werk, je weet tegelijk zeker dat alle geschaalde bestanden dezelfde afmetingen hebben. Wanneer je 101 foto's handmatig moet verkleinen, maak je immers snel een vergissing in de instellingen.

©PXimport

Romeo PhotoResizer verkleint de 41 foto's in vijf seconden en herleidt de inhoud van de map van 183 MB naar 20,3 MB.

Stap 2: Foto's toevoegen

Het programma werkt bijzonder eenvoudig. We nemen eerst de verschillende instellingen met je door, zodat je in één keer al je foto's op de door jou gewenste manier kunt verkleinen.

Sleep de afbeeldingen die je wilt verkleinen in het venster van de tool. Het programma kan overweg met verschillende bestandsformaten: jpg, png, tiff of bmp. Je kunt ook bestanden van verschillende formaten in hetzelfde werkvenster droppen. Ieder bestand verschijnt in een lijst met de miniatuurfoto, bestandsnaam, het bestandsformaat, de grootte, resolutie, aanmaakdatum, naam van het programma waarmee je de foto's hebt bewerkt en de locatie. Ben je iets te ijverig geweest, dan kun je in dit venster het vinkje weghalen voor de foto's die toch niet geschaald mogen worden. Linksboven is er een knop in de vorm van een gebogen pijl, dat is de knop Reset, om de lijst leeg te maken.

©PXimport

Je kunt altijd nog foto's uitvinken die het programma niet mag verkleinen.

Stap 3: Afmetingen

Heb je de definitieve fotolijst, dan geef je boven in beeld aan hoe je de foto's wilt schalen. Zorg in ieder geval dat de optie Keep Aspect Ratio is aangevinkt. Hierdoor zal de iedere foto zijn oorspronkelijke beeldverhouding behouden. Ga je voor de instelling Relative dan zullen alle afbeeldingen volgens het ingegeven percentage kleiner of groter worden. In de optie Absolute kun je een waarde ingeven voor langste zijde, kortste zijde, breedte of hoogte van de foto's. In de kolom New Dimensions lees je bij elke foto de nieuwe afmetingen. Bij de opties zorgt de instelling Auto Rotation dat de foto's allemaal met de juiste kant rechtop staan.

©PXimport

Geef de gewenste afmeting in op basis van de langste zijde, de kortste zijde, de breedte of de hoogte.

Stap 4: Metadata en kleurprofielen

Klik op de knop met de drie lijntjes rechtsboven om bij de output-instellingen te komen. Afhankelijk van de bestandsindeling van de toegevoegde afbeeldingen kun je nog een en ander finetunen. Vaak gaat het om jpg-bestanden. Hier kun je bijvoorbeeld aangeven dat je bij de verwerking meteen de kleurprofielen en de metadata of exif-gegevens wilt wissen. In de instelling van de camera zit immers de optie om het kleurprofiel van de foto's bij het bestand in te sluiten.

Heb je de foto's in een programma als Photoshop bewerkt, dan voegt dat programma ook nog het kleurprofiel van het beeldscherm aan het bestand toe. Het kleurbeheerbeheersysteem van de pc weet dan hoe kleuren er voor de lens of op het beeldscherm uit zagen. Daarnaast zijn er de metadata. Die verklappen het type camera, de brandpuntafstand, de belichtingsinstellingen en soms staat hier ook informatie over de auteur en de geolocatie waar de opname werd genomen. Wil je foto's op het web publiceren zonder dat je al deze info prijsgeeft, dan vink je de opties Remove Meta Data en Remove Color Profile aan.

©PXimport

Foto's die je op het web publiceert, kun je strippen van metadata en kleurprofielen.

Extra winst

Fotobestanden worden kleiner als ze je stript van kleurprofielen en metadata. Onze oorspronkelijke foto van 4,77 megabyte werd slechts 95 kilobyte toen we hem verkleinden naar 1000 bij 699 pixels met een compressie van 50% en met behoud van metadata en kleurprofielen. Als we ook de metadata en kleurprofielen verwijderen, komen we uit bij een bestand van slechts 52 kilobyte. We boeken hiermee in dit geval dus bijna 50% ruimtewinst. Als de uitvoerbestanden groter zijn of de compressie hoger is dan 50%, dan zal de procentuele ruimtewinst door deze ingreep kleiner zijn.

©PXimport

We boeken 43 kilobyte winst door de metadata en kleurgegevens te verwijderen.

Stap 5: Progressive/interlaced

De snelheid van een website is een belangrijke succesfactor. Precies daarom willen we de foto's die webbezoekers te zien krijgen zo veel mogelijk afslanken. Er bestaan ook trucjes die ervoor zorgen dat de bezoeker het gevoel krijgt dat een foto snel laadt. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de bezoeker al een indruk van de foto krijgt voordat de afbeelding volledig in beeld is. Als je voor de progressieve of interlaced techniek kiest, zal de afbeelding meteen zijn volledige plaats innemen, om daarna de scherpe foto volgens een lijnpatroon in te laden. Bij de Image options vind je daarom de optie Progressive / Interlaced. Deze optie staat standaard uit. Als je gebruikmaakt van progressive of interlaced jpg's wordt het bestand wel sneller geladen, maar de bestandsgrootte neemt wel toe, omdat het programma meerdere lageresolutie-versies van het fotobestand maakt.

Stap 6: Geen bestandsconversie

Wanneer je bijvoorbeeld een tiff-bestand verkleint met deze tool, blijft het resultaat een tiff-bestand. Je kunt het bestandsformaat van foto's niet wijzigen met PhotoResizer. Dat is jammer, want door een tiff-bestand te converteren naar een ander formaat, zou je de bestandsgrootte kunnen reduceren. Een foto in het tiff-formaat van 2272 pixels bij 1704 pixels heeft een bestandsgrootte van 11,1 MB. Dezelfde afbeelding in jpg-formaat met medium compressie (kwaliteit 30) heeft een bestandsgrootte van slechts 263 KB. Bij jpg-bestanden is er immers sprake van compressie. Het kan dus de moeite waard zijn om je tiff-bestanden eerst in een ander programma om te zetten naar jpg. Standaard zal dit programma, voor zover mogelijk, een zogenaamde verliesloze optimalisatie doorvoeren op basis van de Vorulent Antelope Engine. Laat die optie ingeschakeld, want dit zal de kwaliteit alleen maar bevorderen.

©PXimport

Zet zeker de optie Lossless Optimize aan.

AVG is winst

Na iedere opdracht verschijnt bovenaan de AVG-waarde in een bepaald percentage. Nergens in het programma of op het website wordt aangegeven wat AVG betekent. Op een helpfunctie moet je niet rekenen, die is er niet. Een eenvoudige rekenoefening leert ons dat dit percentage overeenkomt met de gemiddelde bestandsgrootte van de output ten opzichte van de input. AVG 12,95% betekent dus dat de output gemiddeld uitkomt op 12,95% van de oorspronkelijke bestandsgrootte.

Stap 7: Compressie

In Romeo PhotoResizer kun je bij jpg's de compressie wijzigen met een schuifregelaar. Hoe hoger de kwaliteit, des te groter de bestanden zullen blijven. Je zou dus in de verleiding kunnen komen om het schuifje helemaal naar links te zetten, bij de laagst mogelijke kwaliteit. Doe dit niet zomaar, want dit komt je foto niet ten goede. Compressie veroorzaakt altijd ruis. Bij een waarde van 80 of 100 is er haast geen kwaliteitsverlies bij foto's. Wil je het helemaal goed doen, dan test je met enkele foto's hoe ver je kunt gaan met de compressie zonder dat het zichtbaar kwaliteitsverlies oplevert.

©PXimport

Van links naar rechts dezelfde foto met verschillende compressiewaarden: 0, 20, 40 en 60.

Stap 8: Bestandsopties

Bij de File Options kun je de functie Overwrite existing files aanvinken. Hierdoor zal het programma de oorspronkelijke bestanden vervangen door de geschaalde bestanden. Doe je dit, dan moet je wel érg zeker van je zaak zijn, op die manier is er geen weg terug. Wij raden aan het vinkje niet aan te zetten, en in het Save to-vak een map te selecteren waarin het nieuwe, geoptimaliseerde fotomateriaal terechtkomt. Geef je hier geen eigen locatie op, dan zal het programma bij iedere opdracht zelf een map op het bureaublad plaatsen met de namen PhotoResizer (1), PhotoResizer (2) enzovoort.

©PXimport

Geef aan waar het programma map de geschaalde foto's moet opslaan.

Stap 9: Nieuwe namen

Als je dat wilt, kun je de verkleinde bestanden automatisch van een nieuwe naam voorzien met de optie Auto Rename. De mogelijkheden zijn beperkt. Je kunt de bestanden benoemen met een nummer of de aanmaakdatum. Bovendien is het mogelijk om de oorspronkelijke naam aan te passen met een voorvoegsel (Prefix) of een achtervoegsel (Suffix). Op die manier zorg je dat de verkleinde versie van de foto Lisabon001.jpg, bijvoorbeeld smallLisabon001.jpg of Lisabon001small.jpg heet.

©PXimport

Alle verkleinde foto's krijg nu het achtervoegsel 'klein'.

Stap 10: Nakijken

Wil je nog even bekijken welke foto's er precies worden gewijzigd en hoe groot ze worden, dan kun je op het miniatuur in de lijst klikken. De viewer van Romeo PhotoResizer opent zich. Je kunt dit venster halftransparant maken zodat je eventueel onderliggende bestanden en mappen kunt zien. Met de pijltjes linksboven kun je door de selectie foto's heen bladeren. Klik op het kruisje linksboven om terug te keren naar de lijstweergave.

©PXimport

In de viewer blader je door de geselecteerde foto's.

Stap 11: In actie

Wanneer je op de knop met het play-pijltje klikt, genaamd Start Resize als je er even met je muis boven blijft hangen, schiet Romeo PotoResizer in actie. Het programma werkt alle afbeeldingen van boven naar beneden af en toont de bestandsgrootte van de nieuwe, geschaalde afbeeldingen. Opvallend is hoe snel dit allemaal gaat. Is de opdracht afgerond, dan verschijnt in de lijst bij iedere geselecteerde afbeelding de status Done. Je leest de afmetingen van de geschaalde afbeelding. In de kolom Delta staat de winst in kilobytes.

©PXimport

Je ziet onmiddellijk hoeveel winst je per foto hebt geboekt.

Stap 12: Vergroten

In de meeste gevallen gebruik je dit programma om fotobestanden te verkleinen, maar het is ook mogelijk om fotobestanden te vergroten. Je kunt uiteraard niet zomaar een petieterig webplaatje opblazen tot een grote foto op A4-formaat. Dan zal het resultaat veel te veel storingen en onnauwkeurigheden bevatten. Een goede foto kun je meestal wel oprekken tot een bruikbaar beeld dat je op groot formaat kunt afdrukken. We nemen de proef op de som en kiezen voor de instelling Relative 200%, waarbij we de resolutie van een reeks afbeeldingen dus verdubbelen. Het resultaat is wat minder scherp maar toch nog best aanvaardbaar.

©PXimport

De foto die we met deze tool dubbel zo groot hebben gemaakt, is nog steeds wel prima van kwaliteit.

110% truc

Er is een oude indianentruc om foto's met minder kwaliteitsverlies te vergroten. Wanneer je de bestandsgrootte verschillende malen achtereenvolgens met 10% laat toenemen, kom je uiteindelijk uit bij een grote afbeelding van behoorlijke kwaliteit. Gebruik de instelling Relative 110%. Open daarna het resultaat en gebruik dezelfde instelling opnieuw. Herhaal dit tot je bij de gewenste grootte uitkomt.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.