ID.nl logo
Meer privacy gewenst? Zo tackel je de tech-trackers!
© Jakub Jirsak
Huis

Meer privacy gewenst? Zo tackel je de tech-trackers!

Tech-giganten als Microsoft, Google, Meta en Apple verzamelen heel wat informatie over het gebruik van hun apparaten en diensten. Veel gebruikers zijn zich daarvan niet erg bewust. We tonen in dit artikel hoe techbedrijven dit doen en vooral ook hoe je zulke heimelijke datastromen kunt beperken.

Heb je er schoon genoeg van dat er continu gegevens van jou verzameld worden voor 'goede' doeleinden? We bespreken voor 'de grote 4' hoe je hun datagaring enigszins kunt beperken:

  • Microsoft
  • Google
  • Meta
  • Apple

Lees ook: Mullvad Browser: voor iedereen die waarde hecht aan online privacy

Een onderzoek van de Universiteit van Dublin onthulde dat zowel Google als Apple telemetrische gegevens via mobiele apparaten verzamelt. Telemetrie is een techniek waarmee op afstand gegevens worden opgevraagd en gecentraliseerd. Deze informatie wordt geanalyseerd voor grondiger inzicht in productgebruik, systeemprestaties en gebruikersgedrag, om zo hun ‘diensten te kunnen optimaliseren’.

Dit klinkt logisch en onschuldig maar er zijn enkele zorgwekkende aspecten. Allereerst gaat het om aanzienlijke hoeveelheden data. Volgens dezelfde onderzoekers verzamelt Google gemiddeld circa 1 MB aan gegevens kort na het opstarten van een Pixel-smartphone. Bovendien worden telemetrische gegevens gemiddeld elke 4 tot 5 minuten verstuurd, zelfs wanneer de telefoon niet actief wordt gebruikt. Dit gebeurt zowel door het besturingssysteem als door allerlei vooraf geïnstalleerde apps, zoals iCloud, Safari, Siri (iOS) en Chrome, Google Docs, YouTube (Google).

De onderzoekers vrezen bovendien dat telemetrie ook fysieke apparaten aan persoonlijke gegevens kan koppelen, bijvoorbeeld via data die voor advertentiedoeleinden worden verzameld. Het is evenmin uitgesloten dat gebruikers via hun IP-adres kunnen worden getraceerd.

Telemetrie en datagaring voor advertentiedoeleinden treffen we uiteraard niet alleen bij Apple en (vooral) Google aan, ook bedrijven als Microsoft en Meta maken er gretig gebruik van. In dit artikel geven we je tips en technieken om ongewenste datastromen zo veel mogelijk te blokkeren. Het is aan jou om te beslissen hoe ver je hierin meegaat.

1 Telemetrie in Windows

Laten we beginnen met een veelgebruikt apparaat: je Windows-pc. Zelfs tijdens de installatie van het besturingssysteem word je regelmatig gevraagd om toestemming te geven voor het verzamelen van specifieke gegevens. Gelukkig kun je deze instellingen later ook nog aanpassen in Windows. Laten we de belangrijkste stappen bekijken, waarbij we Windows 11 als referentie nemen.

Navigeer naar de Instellingen van Windows en ga naar het gedeelte Privacy en beveiliging. Selecteer Diagnostische gegevens en feedback en zorg ervoor dat het onderdeel Diagnostische gegevens zichtbaar is. Om de stroom van telemetrische gegevens te stoppen, schakel je Optionele diagnostische gegevens verzenden uit. Hiermee stop je ook de verzameling van gegevens met betrekking tot handschrift en typen.

Ga vervolgens naar het onderdeel Ervaringen op maat en schakel ook deze optie uit, zodat je gegevens niet langer kunnen worden gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties en aanbevelingen.

Ten slotte kun je het onderdeel Diagnostische gegevens verwijderen openen en bevestigen met Verwijderen. Dit zorgt ervoor dat Microsoft in de komende dagen je gegevens zal verwijderen. Houd er rekening mee dat er mogelijk nog andere gegevens zijn die via je Microsoft-account worden bewaard.

Viewer Voor inzicht in de diagnostische gegevens die Windows over je pc-gebruik verzamelt, ga naar Diagnostische gegevens en feedback en activeer je Diagnostische gegevens weergeven. Open de Viewer voor diagnostische gegevens door de optie in te schakelen en op De viewer voor diagnostische gegevens openen te klikken.

Download, installeer en open deze viewer vanuit de Microsoft Store. In het xml-rapport kun je filters toepassen en inzoomen op onderdelen als Browsegeschiedenis, Software-installatie en -inventaris en meer. Bekijk Probleemrapporten voor een overzicht van doorgestuurde foutmeldingen. Het is tevens mogelijk gegevens naar een csv-bestand te exporteren. Voor wie het wil weten: Windows slaat deze telemetrische data op in lastig toegankelijke, deels versleutelde bestanden in de verborgen map %ProgramData%\Microsoft\Diagnosis.

2 Microsoft-account

Als je je met een Microsoft-account bij Windows aanmeldt, kunnen er ook gegevens worden opgeslagen. Deze moet je apart verwijderen. Ga naar https://account.microsoft.com/Account in je browser en meld je aan. Open Privacy en kies Gegevens over activiteiten van apps en services. Klik op Meer weergeven om specifieke app-gegevens te wissen. Gebruik Wis alle app- en service-activiteitsgegevens om alles in één keer te verwijderen.

Op dezelfde manier kun je via het Privacy-dashboard ook je Browsegeschiedenis, Zoekgeschiedenis en Prestatiegegevens van apps en services wissen. Voordat je je gegevens verwijdert, kun je een archief maken door op Pagina en op Een archief maken te klikken. Microsoft genereert een datarapport dat je kunt downloaden en bekijken (in csv-formaat), inclusief browsegeschiedenis, zoekgeschiedenis, locatieactiviteit en gebruik van apps en services. Het rapport wordt meestal binnen enkele minuten gegenereerd, maar je kunt hier later ook naar teruggaan.

3 Andere Microsoft-data

We zijn er nog niet. Microsoft kan namelijk bepaalde gegevens delen met derden voor gepersonaliseerde advertenties. Schakel dit uit door naar Instellingen in Windows te gaan, vervolgens naar Privacy en beveiliging. Onder Windows-machtigingen, bij Algemeen, schakel je alle relevante opties uit, vooral de bovenste.

Open ook Activiteitsgeschiedenis, waarmee Microsoft je gebruik van apps, benaderde bestanden enzovoort kan volgen. De online-kopie van deze gegevens heb je wellicht al verwijderd in stap 2. De lokale kopie wis je met Geschiedenis wissen / Wissen. Vergeet niet Mijn activiteitengeschiedenis bewaren op dit apparaat uit te schakelen.

In Instellingen, onder Systeem, kies je Meldingen. Scrol naar Extra instellingen en schakel alle opties uit om advertentiemeldingen te blokkeren.

Het valt uit niet uit te sluiten dat Microsoft je locatie traceert als Mijn apparaat zoeken is ingeschakeld bij Privacy en beveiliging. Bekijk de (locatie van) apparaten gekoppeld aan je Microsoft-account. Schakel Mijn apparaat zoeken uit op je apparaat om deze functie te deactiveren.

Gebruik je Microsoft Edge als browser, schakel dan activiteitstracering uit als volgt. Ga naar de browserinstellingen en navigeer naar Privacy, zoeken en services. Stel Traceringspreventie in op Gebalanceerd of zelfs Strikt, tenzij dit problemen oplevert.

4 Privacytool

Er komt dus wel bij wat kijken om het versturen van telemetrische en andere privacygevoelige data tegen te gaan in Windows. Wellicht vind je daarom de portable privacytool O&O ShutUp10++ handiger. Deze is trouwens ook geschikt voor Windows 11. Download de app, rechtsklik op het exe-bestand en kies Als administrator uitvoeren. De app onderscheidt met de tabbladen Current User en Local Machine User de instellingen per machineniveau of gebruiker. Je ziet diverse instellingen, opgedeeld in rubrieken als Privacy en Microsoft Edge. Met schuifknoppen (de)activeer je de functies.

Bij Recommended zie je indicaties als yes, limited en no om aan te geven in welke mate de makers het uitschakelen van een functie raadzaam vinden. Sommige wijzigingen worden meteen actief, anderen vergen een herstart van Windows.

In het menu Actions kun je kiezen voor Apply only recommended settings. Hier vind je ook opties als Undo all changes en Create a system restoration point. Het is zeker raadzaam voor wijzigingen een herstelpunt te creëren, zodat je ze desnoods ongedaan kan maken. Let wel, Windows kan na updates instellingen resetten. Open daarom de app regelmatig opnieuw om veranderingen te controleren en aan te passen.

5 Google-activiteit

Laten we nu naar Google gaan, een van de opvallendste gegevensverzamelaars. In het kader ‘Grijpgraag Google’ vind je de belangrijkste redenen waarom Google diverse data verzamelt via verschillende apps en diensten. Als je dit niet bepaald waardeert, bezoek dan zeker Mijn Google-activiteit, een pagina die Google heeft opgezet mede onder druk van privacy-activisten.

Bekijk hier alvast de informatie die Google over jou heeft verzameld. Deze omvat zoekgeschiedenis, locatiedata (zoals van je Android-telefoon), YouTube-gebruik en diverse Google-apps, zoals Google Maps, Assistent en Translate.

We laten zo zien hoe je deze gegevens kunt verwijderen, maar je kunt wellicht eerst een lokale back-up van deze data overwegen. Als je ingelogd bent, selecteer je services waarvan je gegevens wilt exporteren. Bij sommige apps zijn er Meerdere indelingen, omdat app-data in diverse bestandsformaten opgeslagen kunnen worden (kijk maar eens bij Chrome). Ga verder met Volgende stap en geef aan hoe je het gezipte exportbestand wilt ontvangen, zoals Downloadlink verzenden via e-mail of Toevoegen aan Drive. Bevestig met Export maken. Het kan enkele dagen duren voor je het bestand ontvangt.

Grijpgraag Google Techbedrijven vergaren diverse telemetrische en andere gegevens, naar eigen zeggen om hun producten voortdurend te verbeteren. We geven een beperkt overzicht van wat Google, maar ook bedrijven als Microsoft, Meta, Apple en Amazon, met deze gegevens kunnen doen:

  • Personalisatie: Googles zoekmachine en YouTube bieden gebruikers aangepaste aanbevelingen op basis van zoek- en kijkgeschiedenis.
  • Veiligheid: Chrome’s Safe Browsing waarschuwt voor potentiële kwaadwillige websites door bezochte sites te controleren.
  • Kwaliteit: telemetrische gegevens monitoren stabiliteit en prestaties van updates, releases en aanpassingen.
  • Compatibiliteit: telemetrie waarborgt softwarecompatibiliteit op diverse Android-apparaten.
  • Verkeerspatronen en infrastructuur: Google Maps gebruikt telemetrie voor realtime verkeersdata, betere routesuggesties en verkeersvoorspellingen.

Natuurlijk worden heel wat data ook gebruikt om de gebruikers meer gepersonaliseerde advertenties aan te bieden en het blijft ook altijd wel de vraag voor welke toepassingen deze informatie (heimelijk?) nog meer wordt ingezet.

6 Google-data verwijderen

Ben je geschrokken van de omvang van de bewaarde gegevens en wil je de gegevensstroom beperken en wellicht bestaande gegevens verwijderen? Een goed vertrekpunt is dan https://myaccount.google.com. Bij Gegevens en privacy kun je voor diverse onderdelen aangeven dat Google deze niet langer mag volgen of bijhouden, en je kunt ook je geschiedenis, oftewel reeds opgeslagen data, verwijderen. We beperken ons hier tot enkele voorbeelden.

Klik bij Geschiedenisinstellingen maar eens op Web- en app-activiteit en klik op het icoon van de gewenste app. Klik vervolgens op Verwijderen en selecteer Alle activiteiten verwijderen of Aangepast bereik verwijderen. Je kunt ook Automatisch verwijderen selecteren en de gewenste periode (3, 18 of 36 maanden) instellen bij Automatisch activiteit verwijderen die ouder is dan.

Terug in het venster Gegevens en privacy kun je zowel bij Web- en app-activiteit, Locatiegeschiedenis als YouTube-geschiedenis de knop Uitzetten gebruiken om deze activiteiten niet meer door Google te laten volgen.

Scrol verder op deze pagina naar Gepersonaliseerde advertenties en Persoonlijke resultaten in Zoeken, waar je beide functies kunt uitschakelen. Weet wel dat Google je dan geen gepersonaliseerde aanbevelingen meer zal sturen – maar wellicht is dit juist je bedoeling.

7 Meta (intern)

Ook Meta staat erom bekend veel gebruikersdata te verzamelen. Hier zijn enkele stappen om deze stroom te beperken. We focussen op Facebook, aangezien deze dienst de voornaamste gegevensbron is.

Laten we eerst bekijken hoe je een lokale kopie van al je Facebook-gegevens kunt aanvragen. Ga naar www.facebook.com/dyi en configureer het gewenste dataformaat (HTML of JSON), de mediakwaliteit en het datumbereik. Selecteer de gewenste onderdelen en klik onderaan op Een download aanvragen. Je vindt het bestand op het tabblad Beschikbare bestanden zodra het gereed is.

Om de gegevensstroom te beheren, meld je aan bij Facebook, klik op je profielfoto en ga je naar Instellingen & Privacy / Activiteitenlogboek. Open Gelogde acties en andere activiteit, kies Zoekgeschiedenis en klik rechtsboven op Zoekgeschiedenis wissen.

Voor gepersonaliseerde advertenties kun je bepalen welke data adverteerders mogen gebruiken. Het Privacycentrum is een goed startpunt, bereikbaar via Instellingen & Privacy. Klik bij Advertenties op Aan de slag, selecteer Advertentievoorkeuren controleren en klik op Facebook and Messenger. Hier vind je opties om recent getoonde advertenties en adverteerders te bekijken. Via Advertentie-onderwerpen en Advertentie-instellingen kun je gedeeltelijk bepalen welke advertenties je minder wilt zien en of adverteerders je Facebook-activiteit mogen gebruiken voor advertenties op andere apps of sites.

Meta kan ook je locatie inzetten om je onder meer gerichte advertenties toe te sturen. In tip 10 'Mobiel’ tonen we je hoe je ook dit onderdeel kunt blokkeren.

8 Meta (extern)

Vaak realiseren gebruikers zich niet dat Meta hen op andere sites kan volgen, zelfs als ze Facebook niet gebruiken. Om dit te voorkomen, ga je naar Instellingen & Privacy, klik op Instellingen en vervolgens op Activiteit buiten Facebook. Open Recente activiteit om te zien welke bedrijven informatie delen met Meta over je interacties met hen via apps of websites. Via Specifieke activiteit loskoppelen kun je bepaalde instanties selectief van je Facebook-account loskoppelen, en via Eerdere activiteit wissen wordt de geschiedenis van je activiteit buiten Facebook gewist.

Gebruik ook de optie Toekomstige activiteit beheren / Toekomstige activiteit ontkoppelen om te voorkomen dat instanties verdere informatie over je interacties met hen naar Meta sturen (dit verwijdert tegelijkertijd eerdere activiteit).

Het is ook aan te raden af en toe te controleren bij welke apps je je via Facebook hebt aangemeld, omdat dit Meta ook in staat stelt je app-activiteit te volgen. Om apps te ontkoppelen, ga je opnieuw naar Instellingen & Privacy / Instellingen, open je Apps en websites en klik je op Verwijderen bij de betreffende diensten. Scrol naar Voorkeuren en klik eventueel op Uitschakelen bij Apps, websites en games.

9 Apple

Apple neemt ook deel aan dit dataverzamelingsverhaal. Om de data die Apple over jou heeft verzameld op te vragen, log in met je Apple ID op https://privacy.apple.com en klik je op Een kopie van je gegevens ontvangen. Selecteer de gewenste gegevens en bevestig met Ga door. Geef de maximale bestandsgrootte aan en rond af met Voltooi verzoek. Meestal ontvang je binnen enkele dagen een e-mail met een downloadlink, maar je kunt de status ook volgen via Apples privacypagina.

Apple verzamelt grotendeels gegevens van je iPhone-gebruik. Dit omvat ook telemetrie, maar je kunt dit als volgt tegengaan. Ga naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Analyse en verbeteringen en schakel de gewenste opties uit. Op een Mac doe je dit op bijna dezelfde manier vanuit Systeemvoorkeuren of Systeeminstellingen.

Om je af te melden voor gepersonaliseerde advertenties, ga je terug naar Privacy en beveiliging en selecteer je Apple reclame. Schakel Gepersonaliseerde reclame uit. Voor andere vormen van dataverzameling op je mobiele apparaat kun je terecht bij de volgende stap.

10 Mobiel

Of je nu een iPhone of een Android-smartphone gebruikt, het is verstandig om de machtigingen van je geïnstalleerde apps te controleren. Op een iPhone doe je dit via Privacy en beveiliging. Je kunt bij diverse onderdelen, zoals Locatievoorzieningen, Tracking, Bluetooth, Camera en Beweging en conditie per app instellen of je deze machtigingen wilt toekennen. Zo kun je bij Locatievoorzieningen kiezen tussen opties als Nooit of Bij gebruik van app en instellen of de app je exacte locatie mag gebruiken. Let hier zeker op bij apps zoals Facebook.

Vergelijkbare opties zijn te vinden bij Android. Ga naar Instellingen, kies Privacy en dan Machtigingenbeheer. Hier krijg je een overzicht van mogelijke rechten en zie je welke machtigingen aan welke app zijn verleend. Tik op een app om de machtiging te wijzigen naar (Niet) toestaan.

Belangrijk om te weten: in de Play Store kun je voor het downloaden en installeren van een app de vereiste machtigingen bekijken. Open de app-pagina, tik op Over deze app en scrol naar App-machtigingen in de rubriek App-info, waar je Meer tonen selecteert. Het is ook een goed idee om apps die je niet meer gebruikt zo snel mogelijk van je toestel te verwijderen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin
© Sara Winter
Huis

Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wil je funcooken voor een aantrekkelijke prijs? Vandaag hebben we vijf interessante apparaten voor je gespot.

Solis 5 in 1 tafelgrill (7910)

Zoek je een kwalitatief gourmetstel waarmee je jarenlang vooruit kunt? Dit luxe exemplaar van Solis voldoet aan alle eisen. Met de traploze regelaar aan de voorzijde kun je heel precies de gewenste temperatuur instellen. Bak vervolgens op de grillplaat de lekkerste hapjes gaar. Daarnaast kun je ook een van de vier bijgesloten miniwoks of (raclette)pannetjes gebruiken. Hiermee maak je bijvoorbeeld een kleine pannenkoek of pizza.

De werking is kinderlijk eenvoudig. Zodra je het kooktoestel inschakelt, gaat er eerst een rood lampje branden. Het gourmetstel is nu aan het opwarmen. Als het lampje groen kleurt, kan het eetfestijn beginnen. Is een gerecht zo heet dat je je mond kunt branden? Plaats het pannetje of de miniwok dan even in de koudzone onderin het toestel. Naast de eerder genoemde accessoires levert de fabrikant ook nog vier spatels mee.

Princess 162655 Black Steel Raclette

De betaalbare Princess 162655 Black Steel Raclette valt bij heel wat Kieskeurig.nl-testers goed in de smaak, want zij beoordelen dit gourmetstel met een 8,3 (gemiddeld cijfer). Verschillende reviewers vinden het prettig dat dit apparaat zich makkelijk laat schoonmaken. De losse onderdelen kunnen bovendien in de vaatwasser. Een ander pluspunt is dat het gourmetstel volgens diverse gebruikers snel opwarmt. Niet vreemd, gezien het respectabele vermogen van 1300 watt.

Het gourmetstel heeft een riant bakoppervlak van 44 × 25 centimeter. Dankzij de stevige anti-aanbaklaag heb je geen bakboter of olie nodig om te grillen. Het apparaat leent zich prima voor een ruim gezelschap, want de productdoos telt acht (raclette)pannetjes met een houten handvat en evenzoveel spatels. Via een draaiknop reguleer je nauwkeurig de temperatuur. Overigens vindt een enkele tester het netsnoer wat aan de korte kant.

Tefal WokParty Duo PY5828

Wie met een groepje gezellig wil wokken, kan dit leuke kooktoestel van Tefal eens uitproberen. Er zijn zes diepe pannen bijgesloten. Dankzij de gekleurde markering op het handvat weet iedereen precies welk pannetje van hem of haar is. De bakplaat bevat ronde uitsparingen, waardoor de boel niet gaat schuiven. Hierin kun je trouwens ook prima mini-pannenkoeken bakken. Speciaal daarvoor is er een handige gietlepel inbegrepen. Verder telt de verpakking zes spatels.

De WokParty Duo PY5828 heeft een zogeheten Thermo-spot. Hieraan zie je in hoeverre het kooktoestel op temperatuur is. Met een vermogen van duizend watt hoef je niet zo lang te wachten. Tefal levert een receptenboek mee, zodat je inspiratie kunt opdoen. Klaar met tafelen? Stop dan alle losse accessoires in de vaatwasser. Handig is dat je het netsnoer, de spatels en de gietlepel in de onderkant kunt opbergen.

Lees ook: Zo voorkom en verwijder je vieze luchtjes na het gourmetten

Emerio PO-113255.4

Pizzaliefhebbers opgelet! De binnenzijde van de Emerio fungeert als een kleine oven. Op die manier kunnen maximaal zes personen hun eigen mini-pizza bakken. Met behulp van de bakspatel schuif je de lekkernij moeiteloos in de oven. Geen zin in pizza? In de zes bijgesloten pannetjes kun je allerlei andere gerechten klaarmaken. Bovendien bevindt zich bovenop een ronde grillplaat met een diameter van veertig centimeter. Daar kun je dus behoorlijk wat hapjes op kwijt!

De bediening heeft weinig om het lijf, want de behuizing bevat alleen een aan-uitknop. Met een riant vermogen van 1500 watt worden de gerechten goed warm. De maximale oventemperatuur bedraagt dan ook 250 graden. Volgens de fabrikant houdt de koepelvormige behuizing de warmte in de (pizza)over beter vast. Diverse accessoires zijn vaatwasserbestendig, zodat je na afloop niet zoveel tijd kwijt bent aan schoonmaken.

Princess 01.103080.01.001 Dinner4All

Als je met een groepje gaat gourmetten, staat het kooktoestel voor sommige personen wellicht te ver weg. Daar heeft Princess iets op bedacht. Met de Dinner4All bedient iedereen zijn eigen bakplaat van 250 watt. Even een satéstokje of biefstukje omdraaien is dus zo gepiept. Is het hapje eenmaal gaar, dan schuif je het zo op je eigen bordje. Princess levert hiervoor vier aardewerken-borden mee.

Je sluit de centrale unit aan op netstroom, waarna je hierop maximaal vier individuele gourmetstellen kunt aansluiten. Vermenging van smaken is dus verleden tijd! Plaats op deze unit eventueel de inbegrepen serveerschaal. Zo kan iedereen zijn of haar favoriete hapjes pakken. Wil je weten hoe andere gebruikers dit slimme gourmetstel beoordelen? Lees dan eens deze reviews op Kieskeurig.nl. Dit kooktoestel is als alternatief ook met twee individuele bakplaten te koop.

▼ Volgende artikel
SteelSeries Arctis Nova 5P: perfecte headset voor fanatieke gamers
© SteelSeries
Huis

SteelSeries Arctis Nova 5P: perfecte headset voor fanatieke gamers

Een snelle reactietijd is in populaire multiplayergames als Fortnite, Call of Duty en League of Legends van levensbelang. Hoe eerder je een vijand (of teamgenoot) waarneemt, hoe groter de winkans. Een goed en gedetailleerd geluid is hierbij essentieel. De onlangs verschenen SteelSeries Arctis Nova 5P voldoet op audiovlak aan alle eisen. Ervaar met deze draadloze headset voortaan perfecte audio in videospellen!

Partnerbijdrage - In samenwerking met SteelSeries

Moderne pc- en consolegames beschikken tegenwoordig over een zeer gedetailleerd geluid. Hoor bijvoorbeeld uit welke richting tegenstanders jou besluipen. Of luister vanuit welk gebouw een vijandige sluipschutter je onder vuur neemt. Voor een juiste weergave van dit soort ruimtelijke effecten heb je goede luisterapparatuur nodig. De SteelSeries Arctis Nova 5P haalt in elke game het beste geluid naar boven.

Audioprofielen voor topgames

De schelpen van deze hoogwaardige headset plaats je volledig over je oren. Sluit jezelf zo volledig af voor de omgeving. In de schelpen zitten twee gevoelige neodymium-drivers van 40 millimeter. Een voordeel is het brede frequentiebereik, want dat loopt van 20 tot 22.000 Hz. Zowel de hoge tonen als het middengebied laten zich duidelijk horen. Bovendien ervaar je op de juiste momenten een diepe bas, zoals bij raketinslagen, bommen en autocrashes.

Naast het beschikbaar stellen van de juiste hardware gaat SteelSeries nog een stapje verder. Bij gebruik van de Arctis Companion-app op een smartphone heb je toegang tot nauwkeurig afgestemde audioprofielen van ruim honderd bekende videospellen.

Een team van professionele gamers en audio-experts heeft deze profielen samengesteld. Speel onder andere populaire titels als GTA V, Overwatch 2, Battlefield 2042 en Apex Legends met het beste geluid. Het werkt simpel. Nadat de headset met de Arctis Companion-app is verbonden, selecteer je in het menu de gewenste game. Hoor voortaan subtiele geluiden die jouw concurrenten missen.

Met dit audiovoordeel maak je tijdens bloedstollende momenten betere keuzes. Overigens kun je de geluidsopties ook eigenhandig wijzigen.

©SteelSeries

Driedimensionaal geluid

Voor de weergave van driedimensionaal geluid kan deze headset met verschillende technieken overweg. Bezitters van een PlayStation 5 activeren desgewenst Tempest 3D Audio, terwijl pc-spelers een beroep doen op Sonar Virtual Surround Sound. Je hoort hierdoor precies wat er om je heen gebeurt.

Platform-onafhankelijk gamen

SteelSeries mengt zich niet in de nog altijd lopende consoleoorlog. Het maakt namelijk niet uit of je een PlayStation 4/5, Switch, Steam Deck, Mac of pc gebruikt. De Deense hardwarespecialist levert een handige usb-c-dongel en diverse verloopkabels mee. Dit apparaatje realiseert een stabiele 2,4GHz-verbinding tussen de gameconsole en headset. Je kunt de dongel ook op geschikte smartphones, tablets en handhelds aansluiten. Voor Xbox-gebruikers ontwikkelt SteelSeries een aparte versie van deze draadloze headset.

Naast een draadloze radioverbinding via de 2,4GHz-frequentieband heeft de headset nog een verbindingsmethode in petto, namelijk bluetooth 5.3. Hiermee gebruik je de Arctis Nova 5P als volwaardige draadloze koptelefoon. Geniet vanuit je favoriete muziek-app van muziek, podcasts en luisterboeken in een hoge audiokwaliteit. Dankzij een laag gewicht van 265 gram en lange accuduur kun je onderweg urenlang comfortabel luisteren.

©SteelSeries

Altijd soepel communiceren

Een headset gebruik je om te luisteren én te communiceren. Met name binnen multiplayergames is het belangrijk dat alle medespelers jou moeiteloos kunnen verstaan. Een vlekkeloze communicatie betekent in multiplayershooters vaak het verschil tussen leven en dood!

De uitschuifbare microfoon van de Arctis Nova 5P registreert perfect jouw spraak. SteelSeries heeft hiervoor een nieuwe chipset met een hogere bandbreedte van 16 bit/32 kHz ingebouwd. Deze headset legt zelfs emotie in je stem vast, waardoor teamgenoten jouw opmerkingen nu nog beter op waarde kunnen schatten. Een bijkomend voordeel is dat medespelers storende achtergrondgeluiden niet zullen horen. De microfoon ondersteunt namelijk ruisonderdrukking.

Behalve medespelers ben je met de Arctis Nova 5P ook altijd bereikbaar voor mensen in het dagelijks leven. Besluit je tijdens een thuiswerkdag om even te gamen en belt jouw leidinggevende onverhoopt op? Raak dan vooral niet in paniek, want je kunt razendsnel tussen een 2,4GHz- en bluetooth-verbinding switchen. Bij een inkomende oproep verschijnt er een melding op het scherm. Gebruik vervolgens de Quick Switch-knop op de rand van de oorschelp om de headset aan je smartphone te koppelen. Na het afhandelen van het telefoontje speel je verder waar je was gebleven.

Hele (werk)dagen gamen

Voor competitieve gamers mag tijd nooit een belemmering zijn. Ben je goed in vorm, dan wil je daarvan logischerwijs maximaal profiteren. Dankzij een accuduur van zestig(!) uur zit je met de Arctis Nova 5P wel goed. Dit betekent dat je gedurende een week dagelijks ruim acht uur kunt gamen. Dat is veel langer dan diverse vergelijkbare producten in deze prijsklasse bieden. Is de batterij tóch onverhoopt leeg? Geen nood, want na slechts vijftien minuten snelladen kan deze headset er weer zes uur tegenaan. Veel gameplezier!

Ontdek de SteelSeries Arctis Nova 5P

op Kieskeurig.nl