ID.nl logo
Meer privacy gewenst? Zo tackel je de tech-trackers!
© Jakub Jirsak
Huis

Meer privacy gewenst? Zo tackel je de tech-trackers!

Tech-giganten als Microsoft, Google, Meta en Apple verzamelen heel wat informatie over het gebruik van hun apparaten en diensten. Veel gebruikers zijn zich daarvan niet erg bewust. We tonen in dit artikel hoe techbedrijven dit doen en vooral ook hoe je zulke heimelijke datastromen kunt beperken.

Heb je er schoon genoeg van dat er continu gegevens van jou verzameld worden voor 'goede' doeleinden? We bespreken voor 'de grote 4' hoe je hun datagaring enigszins kunt beperken:

  • Microsoft
  • Google
  • Meta
  • Apple

Lees ook: Mullvad Browser: voor iedereen die waarde hecht aan online privacy

Een onderzoek van de Universiteit van Dublin onthulde dat zowel Google als Apple telemetrische gegevens via mobiele apparaten verzamelt. Telemetrie is een techniek waarmee op afstand gegevens worden opgevraagd en gecentraliseerd. Deze informatie wordt geanalyseerd voor grondiger inzicht in productgebruik, systeemprestaties en gebruikersgedrag, om zo hun ‘diensten te kunnen optimaliseren’.

Dit klinkt logisch en onschuldig maar er zijn enkele zorgwekkende aspecten. Allereerst gaat het om aanzienlijke hoeveelheden data. Volgens dezelfde onderzoekers verzamelt Google gemiddeld circa 1 MB aan gegevens kort na het opstarten van een Pixel-smartphone. Bovendien worden telemetrische gegevens gemiddeld elke 4 tot 5 minuten verstuurd, zelfs wanneer de telefoon niet actief wordt gebruikt. Dit gebeurt zowel door het besturingssysteem als door allerlei vooraf geïnstalleerde apps, zoals iCloud, Safari, Siri (iOS) en Chrome, Google Docs, YouTube (Google).

De onderzoekers vrezen bovendien dat telemetrie ook fysieke apparaten aan persoonlijke gegevens kan koppelen, bijvoorbeeld via data die voor advertentiedoeleinden worden verzameld. Het is evenmin uitgesloten dat gebruikers via hun IP-adres kunnen worden getraceerd.

Telemetrie en datagaring voor advertentiedoeleinden treffen we uiteraard niet alleen bij Apple en (vooral) Google aan, ook bedrijven als Microsoft en Meta maken er gretig gebruik van. In dit artikel geven we je tips en technieken om ongewenste datastromen zo veel mogelijk te blokkeren. Het is aan jou om te beslissen hoe ver je hierin meegaat.

1 Telemetrie in Windows

Laten we beginnen met een veelgebruikt apparaat: je Windows-pc. Zelfs tijdens de installatie van het besturingssysteem word je regelmatig gevraagd om toestemming te geven voor het verzamelen van specifieke gegevens. Gelukkig kun je deze instellingen later ook nog aanpassen in Windows. Laten we de belangrijkste stappen bekijken, waarbij we Windows 11 als referentie nemen.

Navigeer naar de Instellingen van Windows en ga naar het gedeelte Privacy en beveiliging. Selecteer Diagnostische gegevens en feedback en zorg ervoor dat het onderdeel Diagnostische gegevens zichtbaar is. Om de stroom van telemetrische gegevens te stoppen, schakel je Optionele diagnostische gegevens verzenden uit. Hiermee stop je ook de verzameling van gegevens met betrekking tot handschrift en typen.

Ga vervolgens naar het onderdeel Ervaringen op maat en schakel ook deze optie uit, zodat je gegevens niet langer kunnen worden gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties en aanbevelingen.

Ten slotte kun je het onderdeel Diagnostische gegevens verwijderen openen en bevestigen met Verwijderen. Dit zorgt ervoor dat Microsoft in de komende dagen je gegevens zal verwijderen. Houd er rekening mee dat er mogelijk nog andere gegevens zijn die via je Microsoft-account worden bewaard.

Je kunt de telemetrische datastroom richting Redmond zelf uitschakelen.

Viewer Voor inzicht in de diagnostische gegevens die Windows over je pc-gebruik verzamelt, ga naar Diagnostische gegevens en feedback en activeer je Diagnostische gegevens weergeven. Open de Viewer voor diagnostische gegevens door de optie in te schakelen en op De viewer voor diagnostische gegevens openen te klikken.

Download, installeer en open deze viewer vanuit de Microsoft Store. In het xml-rapport kun je filters toepassen en inzoomen op onderdelen als Browsegeschiedenis, Software-installatie en -inventaris en meer. Bekijk Probleemrapporten voor een overzicht van doorgestuurde foutmeldingen. Het is tevens mogelijk gegevens naar een csv-bestand te exporteren. Voor wie het wil weten: Windows slaat deze telemetrische data op in lastig toegankelijke, deels versleutelde bestanden in de verborgen map %ProgramData%\Microsoft\Diagnosis.

De viewer toont je naast diagnostische gegevens ook verstuurde foutrapporten.

2 Microsoft-account

Als je je met een Microsoft-account bij Windows aanmeldt, kunnen er ook gegevens worden opgeslagen. Deze moet je apart verwijderen. Ga naar https://account.microsoft.com/Account in je browser en meld je aan. Open Privacy en kies Gegevens over activiteiten van apps en services. Klik op Meer weergeven om specifieke app-gegevens te wissen. Gebruik Wis alle app- en service-activiteitsgegevens om alles in één keer te verwijderen.

Op dezelfde manier kun je via het Privacy-dashboard ook je Browsegeschiedenis, Zoekgeschiedenis en Prestatiegegevens van apps en services wissen. Voordat je je gegevens verwijdert, kun je een archief maken door op Pagina en op Een archief maken te klikken. Microsoft genereert een datarapport dat je kunt downloaden en bekijken (in csv-formaat), inclusief browsegeschiedenis, zoekgeschiedenis, locatieactiviteit en gebruik van apps en services. Het rapport wordt meestal binnen enkele minuten gegenereerd, maar je kunt hier later ook naar teruggaan.

Onze teller stond op 7500 bewaarde activiteiten van apps en services.

3 Andere Microsoft-data

We zijn er nog niet. Microsoft kan namelijk bepaalde gegevens delen met derden voor gepersonaliseerde advertenties. Schakel dit uit door naar Instellingen in Windows te gaan, vervolgens naar Privacy en beveiliging. Onder Windows-machtigingen, bij Algemeen, schakel je alle relevante opties uit, vooral de bovenste.

Open ook Activiteitsgeschiedenis, waarmee Microsoft je gebruik van apps, benaderde bestanden enzovoort kan volgen. De online-kopie van deze gegevens heb je wellicht al verwijderd in stap 2. De lokale kopie wis je met Geschiedenis wissen / Wissen. Vergeet niet Mijn activiteitengeschiedenis bewaren op dit apparaat uit te schakelen.

In Instellingen, onder Systeem, kies je Meldingen. Scrol naar Extra instellingen en schakel alle opties uit om advertentiemeldingen te blokkeren.

Het valt uit niet uit te sluiten dat Microsoft je locatie traceert als Mijn apparaat zoeken is ingeschakeld bij Privacy en beveiliging. Bekijk de (locatie van) apparaten gekoppeld aan je Microsoft-account. Schakel Mijn apparaat zoeken uit op je apparaat om deze functie te deactiveren.

Gebruik je Microsoft Edge als browser, schakel dan activiteitstracering uit als volgt. Ga naar de browserinstellingen en navigeer naar Privacy, zoeken en services. Stel Traceringspreventie in op Gebalanceerd of zelfs Strikt, tenzij dit problemen oplevert.

Je hebt wellicht liever niet dat Microsoft een activiteitenoverzicht bijhoudt.

4 Privacytool

Er komt dus wel bij wat kijken om het versturen van telemetrische en andere privacygevoelige data tegen te gaan in Windows. Wellicht vind je daarom de portable privacytool O&O ShutUp10++ handiger. Deze is trouwens ook geschikt voor Windows 11. Download de app, rechtsklik op het exe-bestand en kies Als administrator uitvoeren. De app onderscheidt met de tabbladen Current User en Local Machine User de instellingen per machineniveau of gebruiker. Je ziet diverse instellingen, opgedeeld in rubrieken als Privacy en Microsoft Edge. Met schuifknoppen (de)activeer je de functies.

Bij Recommended zie je indicaties als yes, limited en no om aan te geven in welke mate de makers het uitschakelen van een functie raadzaam vinden. Sommige wijzigingen worden meteen actief, anderen vergen een herstart van Windows.

In het menu Actions kun je kiezen voor Apply only recommended settings. Hier vind je ook opties als Undo all changes en Create a system restoration point. Het is zeker raadzaam voor wijzigingen een herstelpunt te creëren, zodat je ze desnoods ongedaan kan maken. Let wel, Windows kan na updates instellingen resetten. Open daarom de app regelmatig opnieuw om veranderingen te controleren en aan te passen.

In totaal telt O&OShutup10++ meer dan 200 privacy-instellingen op gebruikers- en machineniveau.

5 Google-activiteit

Laten we nu naar Google gaan, een van de opvallendste gegevensverzamelaars. In het kader ‘Grijpgraag Google’ vind je de belangrijkste redenen waarom Google diverse data verzamelt via verschillende apps en diensten. Als je dit niet bepaald waardeert, bezoek dan zeker Mijn Google-activiteit, een pagina die Google heeft opgezet mede onder druk van privacy-activisten.

Bekijk hier alvast de informatie die Google over jou heeft verzameld. Deze omvat zoekgeschiedenis, locatiedata (zoals van je Android-telefoon), YouTube-gebruik en diverse Google-apps, zoals Google Maps, Assistent en Translate.

We laten zo zien hoe je deze gegevens kunt verwijderen, maar je kunt wellicht eerst een lokale back-up van deze data overwegen. Als je ingelogd bent, selecteer je services waarvan je gegevens wilt exporteren. Bij sommige apps zijn er Meerdere indelingen, omdat app-data in diverse bestandsformaten opgeslagen kunnen worden (kijk maar eens bij Chrome). Ga verder met Volgende stap en geef aan hoe je het gezipte exportbestand wilt ontvangen, zoals Downloadlink verzenden via e-mail of Toevoegen aan Drive. Bevestig met Export maken. Het kan enkele dagen duren voor je het bestand ontvangt.

Voor je data verwijdert, zorg je het best voor een gegevenskopie via Google Takeout.

Grijpgraag Google Techbedrijven vergaren diverse telemetrische en andere gegevens, naar eigen zeggen om hun producten voortdurend te verbeteren. We geven een beperkt overzicht van wat Google, maar ook bedrijven als Microsoft, Meta, Apple en Amazon, met deze gegevens kunnen doen:

  • Personalisatie: Googles zoekmachine en YouTube bieden gebruikers aangepaste aanbevelingen op basis van zoek- en kijkgeschiedenis.
  • Veiligheid: Chrome’s Safe Browsing waarschuwt voor potentiële kwaadwillige websites door bezochte sites te controleren.
  • Kwaliteit: telemetrische gegevens monitoren stabiliteit en prestaties van updates, releases en aanpassingen.
  • Compatibiliteit: telemetrie waarborgt softwarecompatibiliteit op diverse Android-apparaten.
  • Verkeerspatronen en infrastructuur: Google Maps gebruikt telemetrie voor realtime verkeersdata, betere routesuggesties en verkeersvoorspellingen.

Natuurlijk worden heel wat data ook gebruikt om de gebruikers meer gepersonaliseerde advertenties aan te bieden en het blijft ook altijd wel de vraag voor welke toepassingen deze informatie (heimelijk?) nog meer wordt ingezet.

Je privacy: de prijs voor meer veiligheid dankzij Safe Browsing in Chrome.

6 Google-data verwijderen

Ben je geschrokken van de omvang van de bewaarde gegevens en wil je de gegevensstroom beperken en wellicht bestaande gegevens verwijderen? Een goed vertrekpunt is dan https://myaccount.google.com. Bij Gegevens en privacy kun je voor diverse onderdelen aangeven dat Google deze niet langer mag volgen of bijhouden, en je kunt ook je geschiedenis, oftewel reeds opgeslagen data, verwijderen. We beperken ons hier tot enkele voorbeelden.

Klik bij Geschiedenisinstellingen maar eens op Web- en app-activiteit en klik op het icoon van de gewenste app. Klik vervolgens op Verwijderen en selecteer Alle activiteiten verwijderen of Aangepast bereik verwijderen. Je kunt ook Automatisch verwijderen selecteren en de gewenste periode (3, 18 of 36 maanden) instellen bij Automatisch activiteit verwijderen die ouder is dan.

Terug in het venster Gegevens en privacy kun je zowel bij Web- en app-activiteit, Locatiegeschiedenis als YouTube-geschiedenis de knop Uitzetten gebruiken om deze activiteiten niet meer door Google te laten volgen.

Scrol verder op deze pagina naar Gepersonaliseerde advertenties en Persoonlijke resultaten in Zoeken, waar je beide functies kunt uitschakelen. Weet wel dat Google je dan geen gepersonaliseerde aanbevelingen meer zal sturen – maar wellicht is dit juist je bedoeling.

Je kunt ook gegevens van specifieke Google-diensten en -apps verwijderen en verdere data blokkeren.

7 Meta (intern)

Ook Meta staat erom bekend veel gebruikersdata te verzamelen. Hier zijn enkele stappen om deze stroom te beperken. We focussen op Facebook, aangezien deze dienst de voornaamste gegevensbron is.

Laten we eerst bekijken hoe je een lokale kopie van al je Facebook-gegevens kunt aanvragen. Ga naar www.facebook.com/dyi en configureer het gewenste dataformaat (HTML of JSON), de mediakwaliteit en het datumbereik. Selecteer de gewenste onderdelen en klik onderaan op Een download aanvragen. Je vindt het bestand op het tabblad Beschikbare bestanden zodra het gereed is.

Om de gegevensstroom te beheren, meld je aan bij Facebook, klik op je profielfoto en ga je naar Instellingen & Privacy / Activiteitenlogboek. Open Gelogde acties en andere activiteit, kies Zoekgeschiedenis en klik rechtsboven op Zoekgeschiedenis wissen.

Voor gepersonaliseerde advertenties kun je bepalen welke data adverteerders mogen gebruiken. Het Privacycentrum is een goed startpunt, bereikbaar via Instellingen & Privacy. Klik bij Advertenties op Aan de slag, selecteer Advertentievoorkeuren controleren en klik op Facebook and Messenger. Hier vind je opties om recent getoonde advertenties en adverteerders te bekijken. Via Advertentie-onderwerpen en Advertentie-instellingen kun je gedeeltelijk bepalen welke advertenties je minder wilt zien en of adverteerders je Facebook-activiteit mogen gebruiken voor advertenties op andere apps of sites.

Meta kan ook je locatie inzetten om je onder meer gerichte advertenties toe te sturen. In tip 10 'Mobiel’ tonen we je hoe je ook dit onderdeel kunt blokkeren.

Vanuit het Privacycentrum kun je de instellingen van verschillende privacy-gerelateerde onderdelen aanpassen.

8 Meta (extern)

Vaak realiseren gebruikers zich niet dat Meta hen op andere sites kan volgen, zelfs als ze Facebook niet gebruiken. Om dit te voorkomen, ga je naar Instellingen & Privacy, klik op Instellingen en vervolgens op Activiteit buiten Facebook. Open Recente activiteit om te zien welke bedrijven informatie delen met Meta over je interacties met hen via apps of websites. Via Specifieke activiteit loskoppelen kun je bepaalde instanties selectief van je Facebook-account loskoppelen, en via Eerdere activiteit wissen wordt de geschiedenis van je activiteit buiten Facebook gewist.

Gebruik ook de optie Toekomstige activiteit beheren / Toekomstige activiteit ontkoppelen om te voorkomen dat instanties verdere informatie over je interacties met hen naar Meta sturen (dit verwijdert tegelijkertijd eerdere activiteit).

Het is ook aan te raden af en toe te controleren bij welke apps je je via Facebook hebt aangemeld, omdat dit Meta ook in staat stelt je app-activiteit te volgen. Om apps te ontkoppelen, ga je opnieuw naar Instellingen & Privacy / Instellingen, open je Apps en websites en klik je op Verwijderen bij de betreffende diensten. Scrol naar Voorkeuren en klik eventueel op Uitschakelen bij Apps, websites en games.

Ook andere bedrijven kunnen informatie over je activiteiten delen met Meta. 

9 Apple

Apple neemt ook deel aan dit dataverzamelingsverhaal. Om de data die Apple over jou heeft verzameld op te vragen, log in met je Apple ID op https://privacy.apple.com en klik je op Een kopie van je gegevens ontvangen. Selecteer de gewenste gegevens en bevestig met Ga door. Geef de maximale bestandsgrootte aan en rond af met Voltooi verzoek. Meestal ontvang je binnen enkele dagen een e-mail met een downloadlink, maar je kunt de status ook volgen via Apples privacypagina.

Apple verzamelt grotendeels gegevens van je iPhone-gebruik. Dit omvat ook telemetrie, maar je kunt dit als volgt tegengaan. Ga naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Analyse en verbeteringen en schakel de gewenste opties uit. Op een Mac doe je dit op bijna dezelfde manier vanuit Systeemvoorkeuren of Systeeminstellingen.

Om je af te melden voor gepersonaliseerde advertenties, ga je terug naar Privacy en beveiliging en selecteer je Apple reclame. Schakel Gepersonaliseerde reclame uit. Voor andere vormen van dataverzameling op je mobiele apparaat kun je terecht bij de volgende stap.

Ook andere bedrijven kunnen informatie over je activiteiten delen met Meta.

10 Mobiel

Of je nu een iPhone of een Android-smartphone gebruikt, het is verstandig om de machtigingen van je geïnstalleerde apps te controleren. Op een iPhone doe je dit via Privacy en beveiliging. Je kunt bij diverse onderdelen, zoals Locatievoorzieningen, Tracking, Bluetooth, Camera en Beweging en conditie per app instellen of je deze machtigingen wilt toekennen. Zo kun je bij Locatievoorzieningen kiezen tussen opties als Nooit of Bij gebruik van app en instellen of de app je exacte locatie mag gebruiken. Let hier zeker op bij apps zoals Facebook.

Vergelijkbare opties zijn te vinden bij Android. Ga naar Instellingen, kies Privacy en dan Machtigingenbeheer. Hier krijg je een overzicht van mogelijke rechten en zie je welke machtigingen aan welke app zijn verleend. Tik op een app om de machtiging te wijzigen naar (Niet) toestaan.

Belangrijk om te weten: in de Play Store kun je voor het downloaden en installeren van een app de vereiste machtigingen bekijken. Open de app-pagina, tik op Over deze app en scrol naar App-machtigingen in de rubriek App-info, waar je Meer tonen selecteert. Het is ook een goed idee om apps die je niet meer gebruikt zo snel mogelijk van je toestel te verwijderen.

Ook op Android-toestellen kun je de rechten van afzonderlijke apps opvragen en desnoods uitschakelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.