Leven in Second Life
Een jaar geleden had nog niemand van Second Life gehoord. Inmiddels is de virtuele parallelwereld behoorlijk populair geworden. Heeft u er al een kijkje genomen? Ga met ons mee voor een bliksembezoek.Ruim 1,8 miljoen wereldburgers hebben een tweede leven opgebouwd in wat kortweg Second Life heet, of beter nog SL.
Een jaar geleden had nog niemand van Second Life gehoord. Inmiddels is de virtuele parallelwereld behoorlijk populair geworden. Heeft u er al een kijkje genomen? Ga met ons mee voor een bliksembezoek.Ruim 1,8 miljoen wereldburgers hebben een tweede leven opgebouwd in wat kortweg Second Life heet, of beter nog SL. Het is een wereld die niet bestaat, althans niet tastbaar, maar die niettemin veel verwantschap vertoont met de 'echte' wereld. Er zijn landen, huizen, winkels, scholen, clubs en noem maar op. Er wordt zelfs door sommigen heel veel geld verdiend. Wie wil kan namelijk anderen diensten aanbieden, bijvoorbeeld het bouwen van een huis of het ontwerpen van kleding. Dergelijke service kan worden afgerekend in Linden dollars, die in de Linden Exchange kunnen worden omgewisseld voor echte valuta.
Kies uw eigen avatar
©CIDimport
Zoeken in SL
Een eerste bezoek aan Second Life kan nogal overweldigend zijn. Gelukkig komt elke nieuweling aan op Orientation Island, waar je bijvoorbeeld kunt leren vliegen en achterhalen hoe je van kleding verandert.Wie SL verder wil ontdekken, kan daarvoor ook terecht op zogeheten Newcomer Friendly places. Welke dat zijn, is eenvoudig te achterhalen. Klik in de werkbalk van Second Life op Edit, Search. Klik vervolgens op Places en tik een zoekwoord in (in het Engels).Klik dan op de pijl achter de term Any Category en kies Newcomer Friendly. Wij tikten bijvoorbeeld shopping in en kwamen vervolgens uit bij McDunnough's Speakeasy, een kroeg annex disco annex winkeltje. Prettig was dat op het pleintje voor de Speakeasy een stalletje was met allerhande gratis spulletjes. Buiten Second Life kunt u ook eens kijken op del.icio.us/tag/slurlmarker , waar tal van links te vinden die u direct naar de betrokken plek in SL brengen.En, ook een prima optie: vraag mensen die u ontmoet naar bijzondere plekken die zij bezoeken.Omdat wij graag wilden weten wat er nu zo interessant is aan dat Second Life, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en ons aangemeld voor een account. Op SecondLife.com klikken we rechtsboven in het scherm op Join. In het venster dat opent dienen we onze geboortedatum en e-mailadres in te geven. Ook moeten we hier een naam kiezen. De voornaam is vrij te kiezen, voor de achternaam zijn we beperkt tot een lijst die uitrolt als we op het pijltje klikken naast het naamvak. Na een klik op Continue verschijnen er nog enkele vensters. In een daarvan kunnen we onze credit card-gegevens intypen. Dat hoeft niet, maar wie het wel doet ontvangt 250 Linden dollars gratis. Dat lijkt heel wat maar omgerekend krijgt u nog niet eens een euro … Ook kunnen we kiezen uit een gratis of een betaald account. Met de laatste kunt u onder andere land bezitten en daar bijvoorbeeld een winkel op bouwen of een eigen huis. Een derde venster geeft de mogelijkheid een avatar te kiezen, zeg maar de persoon die u in Second Life wilt zijn. Het staat u volledig vrij te kiezen wat u wilt. Bent u een man en wilde u altijd al graag eens een vrouw zijn, dan ligt hier uw kans. Of bent u in het echt klein en mager, dan kunt u er hier voor kiezen een dubbelbrede bodybuilder te zijn.
Lekker teleporteren
Nu eerst het programma downloaden en installeren. Als dat is gebeurd, loggen we in en belanden we op Orientation Island. Hier kunt u zich de mores eigen maken van uw nieuwe tweede thuis. Op verschillende punten draaien halftransparante groene vlakjes rond. Een klik daarop tovert een helpscherm tevoorschijn met nuttige tips, bijvoorbeeld over hoe u kunt vliegen en teleporteren. Dat laatste is ontzettend handig, omdat het u met een druk op de knop van de ene plek in Second Life overbrengt naar een andere plek. Moet u natuurlijk wel weten waar u heen wilt. Dat kunt u bepalen via een klik op de knop Map, rechts onderin het Second Life-venster. In het nieuwe scherm dat dan opent, kunt u onder andere uw vrienden zoeken, kiezen voor een Landmark (een plek die u eerder tot een landmark hebt bepaald) of simpelweg zoeken naar een plek. Wij tikten bijvoorbeeld Amsterdam in en landden even later, via teleport, in de virtuele versie van de hoofdstad.
Zo maakt u vrienden
Mensen ontmoeten, dat is waar het in Second Life onder andere om draait. En in deze wereld is dat makkelijker dan in het echte leven. Je ziet iemand, maakt een (leuke) opmerking en voor je het weet ben je in gesprek. Maar, pas op. Uit een onderzoek dat EPN deed naar de belevenissen van mensen in SL, bleek dat maar liefst 40 procent van de ongeveer 300 ondervraagden last had van sociaal onwenselijk gedrag, zoals hinderlijk achtervolgd en beledigd worden. En bij het ontbreken van virtuele politie, moeten de inwoners vooral zichzelf zien te redden. Komt u echter iemand tegen die niet onheus is en met wie het wel klikt, dan kunt u hem of haar vragen 'vriend' te worden. Daarvoor klikt u met rechts op de persoon in kwestie en kiest make friend uit het lijstje. De ander krijgt dan een venstertje voorgeschoteld met de vraag of hij/zij uw vriend wil worden. Zo ja, dan wordt hij/zij volautomatisch toegevoegd aan uw vriendenlijstje. In dat lijstje kunt u vervolgens aanvinken of die ander ook mag zien wanneer u online bent en eventueel zaken aan uw profiel mag veranderen. Dat laatste vinden wij wat ver gaan, dus onze vrienden moeten vooral overal vanaf blijven. Vindt u bevriend worden net wat te ver gaan, dan kunt u ook kiezen voor de minder vergaande variant van het uitwisselen van visitekaartjes. Handig om te onthouden wie je gesproken hebt en om te achterhalen of die persoon online is.
Echte bedrijven in de virtuele wereld
©CIDimport
<
Rechts klikken
De makers van Second Life hebben een aantal veel voorkomende handelingen ondergebracht onder de rechtermuisknop. Ziet u bijvoorbeeld een leuke plek om te gaan zitten, dan klikt u er op met de rechtermuisknop en kiest vervolgens Sit here. Om uw kleding aan te passen, klikt u met rechts op uw avatar en kiest Appearance. Uw avatar gaat wijdbeens staan, spreidt zijn armen en tegelijk opent een venster waarin u alle kledingstukken van uw tweede zelf en zijn of haar fysieke voorkomen kunt aanpassen. Leuk om mee te experimenteren. Op veel plaatsen in SL kunt u kleding kopen, waarmee u vervolgens uw avatar kunt uitdossen. Let op: spullen die u koopt – dus ook kleding – komt altijd terecht in uw zogeheten Inventory. Die bereikt u via de knop View op de werkbalk.Er zijn inmiddels heel wat bedrijven die zich hebben gevestigd in Second Life. ABN Amro heeft er een kantoor, er is een Big Brother huis en nog veel meer. Wie zelf zakelijk actief wil zijn in SL, hoeft zich daarvoor niet ergens te melden. Het is een kwestie van een betaald account nemen, ergens een geschikte locatie zoeken, een gebouw neerzetten en aan de gang gaan. Mooie voorbeelden van wat er zoals mogelijk is, zijn het eilandje van pr-bureau Text 100 (zoek op Text 100) en het kantoor van persbureau Reuters. Via een klik op een bord aan de muur van het Reuters-gebouw krijgt u de beschikking over een Newsreader, waar voortdurend verse nieuwsberichten uit de echte wereld op verschijnen. Zo blijft u ook binnen de virtuele wereld op de hoogte van wat er 'buiten' gebeurt. Overigens, de bomen die voor het gebouw van reuters heen en weer waaien, zijn gemaakt door ene Barnesworth Anubis; u mag ze vrijelijk kopiëren. Altijd handig als u bezig bent met de bouw van uw eigen optrekje.
Niet alleen bedrijven zijn trouwens druk doende met het bebouwen van Second Life. Wie bijvoorbeeld op de gok Nederlands intikt in het zoekvenster, ziet dat er inderdaad een vakje in de vrituele wereld is dat Nederland moet voorstellen maar ook dat aangrenzende vakjes Scheveningen en Zandvoort heten. Bij een vliegtochtje boven Scheveningen stuitten we onder andere op de woning van ene Bert Steenbock.
Prachtige boot, trouwens, Bert. Oh ja, Second Life is volledig Engelstalig. Maar soms komt u bezoekers tegen die gewoon Nederlands spreken. Zoals ons overkwam in Nederland (in SL).