ID.nl logo
Leven in Second Life
© CIDimport
Huis

Leven in Second Life

Een jaar geleden had nog niemand van Second Life gehoord. Inmiddels is de virtuele parallelwereld behoorlijk populair geworden. Heeft u er al een kijkje genomen? Ga met ons mee voor een bliksembezoek.Ruim 1,8 miljoen wereldburgers hebben een tweede leven opgebouwd in wat kortweg Second Life heet, of beter nog SL.

Een jaar geleden had nog niemand van Second Life gehoord. Inmiddels is de virtuele parallelwereld behoorlijk populair geworden. Heeft u er al een kijkje genomen? Ga met ons mee voor een bliksembezoek.Ruim 1,8 miljoen wereldburgers hebben een tweede leven opgebouwd in wat kortweg Second Life heet, of beter nog SL. Het is een wereld die niet bestaat, althans niet tastbaar, maar die niettemin veel verwantschap vertoont met de 'echte' wereld. Er zijn landen, huizen, winkels, scholen, clubs en noem maar op. Er wordt zelfs door sommigen heel veel geld verdiend. Wie wil kan namelijk anderen diensten aanbieden, bijvoorbeeld het bouwen van een huis of het ontwerpen van kleding. Dergelijke service kan worden afgerekend in Linden dollars, die in de Linden Exchange kunnen worden omgewisseld voor echte valuta.

Kies uw eigen avatar

©CIDimport

Zoeken in SL

Een eerste bezoek aan Second Life kan nogal overweldigend zijn. Gelukkig komt elke nieuweling aan op Orientation Island, waar je bijvoorbeeld kunt leren vliegen en achterhalen hoe je van kleding verandert.Wie SL verder wil ontdekken, kan daarvoor ook terecht op zogeheten Newcomer Friendly places. Welke dat zijn, is eenvoudig te achterhalen. Klik in de werkbalk van Second Life op Edit, Search. Klik vervolgens op Places en tik een zoekwoord in (in het Engels).Klik dan op de pijl achter de term Any Category en kies Newcomer Friendly. Wij tikten bijvoorbeeld shopping in en kwamen vervolgens uit bij McDunnough's Speakeasy, een kroeg annex disco annex winkeltje. Prettig was dat op het pleintje voor de Speakeasy een stalletje was met allerhande gratis spulletjes. Buiten Second Life kunt u ook eens kijken op del.icio.us/tag/slurlmarker , waar tal van links te vinden die u direct naar de betrokken plek in SL brengen.En, ook een prima optie: vraag mensen die u ontmoet naar bijzondere plekken die zij bezoeken.Omdat wij graag wilden weten wat er nu zo interessant is aan dat Second Life, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en ons aangemeld voor een account. Op SecondLife.com klikken we rechtsboven in het scherm op Join. In het venster dat opent dienen we onze geboortedatum en e-mailadres in te geven. Ook moeten we hier een naam kiezen. De voornaam is vrij te kiezen, voor de achternaam zijn we beperkt tot een lijst die uitrolt als we op het pijltje klikken naast het naamvak. Na een klik op Continue verschijnen er nog enkele vensters. In een daarvan kunnen we onze credit card-gegevens intypen. Dat hoeft niet, maar wie het wel doet ontvangt 250 Linden dollars gratis. Dat lijkt heel wat maar omgerekend krijgt u nog niet eens een euro … Ook kunnen we kiezen uit een gratis of een betaald account. Met de laatste kunt u onder andere land bezitten en daar bijvoorbeeld een winkel op bouwen of een eigen huis. Een derde venster geeft de mogelijkheid een avatar te kiezen, zeg maar de persoon die u in Second Life wilt zijn. Het staat u volledig vrij te kiezen wat u wilt. Bent u een man en wilde u altijd al graag eens een vrouw zijn, dan ligt hier uw kans. Of bent u in het echt klein en mager, dan kunt u er hier voor kiezen een dubbelbrede bodybuilder te zijn.

Lekker teleporteren

Nu eerst het programma downloaden en installeren. Als dat is gebeurd, loggen we in en belanden we op Orientation Island. Hier kunt u zich de mores eigen maken van uw nieuwe tweede thuis. Op verschillende punten draaien halftransparante groene vlakjes rond. Een klik daarop tovert een helpscherm tevoorschijn met nuttige tips, bijvoorbeeld over hoe u kunt vliegen en teleporteren. Dat laatste is ontzettend handig, omdat het u met een druk op de knop van de ene plek in Second Life overbrengt naar een andere plek. Moet u natuurlijk wel weten waar u heen wilt. Dat kunt u bepalen via een klik op de knop Map, rechts onderin het Second Life-venster. In het nieuwe scherm dat dan opent, kunt u onder andere uw vrienden zoeken, kiezen voor een Landmark (een plek die u eerder tot een landmark hebt bepaald) of simpelweg zoeken naar een plek. Wij tikten bijvoorbeeld Amsterdam in en landden even later, via teleport, in de virtuele versie van de hoofdstad.

Zo maakt u vrienden

Mensen ontmoeten, dat is waar het in Second Life onder andere om draait. En in deze wereld is dat makkelijker dan in het echte leven. Je ziet iemand, maakt een (leuke) opmerking en voor je het weet ben je in gesprek. Maar, pas op. Uit een onderzoek dat EPN deed naar de belevenissen van mensen in SL, bleek dat maar liefst 40 procent van de ongeveer 300 ondervraagden last had van sociaal onwenselijk gedrag, zoals hinderlijk achtervolgd en beledigd worden. En bij het ontbreken van virtuele politie, moeten de inwoners vooral zichzelf zien te redden. Komt u echter iemand tegen die niet onheus is en met wie het wel klikt, dan kunt u hem of haar vragen 'vriend' te worden. Daarvoor klikt u met rechts op de persoon in kwestie en kiest make friend uit het lijstje. De ander krijgt dan een venstertje voorgeschoteld met de vraag of hij/zij uw vriend wil worden. Zo ja, dan wordt hij/zij volautomatisch toegevoegd aan uw vriendenlijstje. In dat lijstje kunt u vervolgens aanvinken of die ander ook mag zien wanneer u online bent en eventueel zaken aan uw profiel mag veranderen. Dat laatste vinden wij wat ver gaan, dus onze vrienden moeten vooral overal vanaf blijven. Vindt u bevriend worden net wat te ver gaan, dan kunt u ook kiezen voor de minder vergaande variant van het uitwisselen van visitekaartjes. Handig om te onthouden wie je gesproken hebt en om te achterhalen of die persoon online is.

Echte bedrijven in de virtuele wereld

©CIDimport

<

Rechts klikken

De makers van Second Life hebben een aantal veel voorkomende handelingen ondergebracht onder de rechtermuisknop. Ziet u bijvoorbeeld een leuke plek om te gaan zitten, dan klikt u er op met de rechtermuisknop en kiest vervolgens Sit here. Om uw kleding aan te passen, klikt u met rechts op uw avatar en kiest Appearance. Uw avatar gaat wijdbeens staan, spreidt zijn armen en tegelijk opent een venster waarin u alle kledingstukken van uw tweede zelf en zijn of haar fysieke voorkomen kunt aanpassen. Leuk om mee te experimenteren. Op veel plaatsen in SL kunt u kleding kopen, waarmee u vervolgens uw avatar kunt uitdossen. Let op: spullen die u koopt – dus ook kleding – komt altijd terecht in uw zogeheten Inventory. Die bereikt u via de knop View op de werkbalk.Er zijn inmiddels heel wat bedrijven die zich hebben gevestigd in Second Life. ABN Amro heeft er een kantoor, er is een Big Brother huis en nog veel meer. Wie zelf zakelijk actief wil zijn in SL, hoeft zich daarvoor niet ergens te melden. Het is een kwestie van een betaald account nemen, ergens een geschikte locatie zoeken, een gebouw neerzetten en aan de gang gaan. Mooie voorbeelden van wat er zoals mogelijk is, zijn het eilandje van pr-bureau Text 100 (zoek op Text 100) en het kantoor van persbureau Reuters. Via een klik op een bord aan de muur van het Reuters-gebouw krijgt u de beschikking over een Newsreader, waar voortdurend verse nieuwsberichten uit de echte wereld op verschijnen. Zo blijft u ook binnen de virtuele wereld op de hoogte van wat er 'buiten' gebeurt. Overigens, de bomen die voor het gebouw van reuters heen en weer waaien, zijn gemaakt door ene Barnesworth Anubis; u mag ze vrijelijk kopiëren. Altijd handig als u bezig bent met de bouw van uw eigen optrekje.
Niet alleen bedrijven zijn trouwens druk doende met het bebouwen van Second Life. Wie bijvoorbeeld op de gok Nederlands intikt in het zoekvenster, ziet dat er inderdaad een vakje in de vrituele wereld is dat Nederland moet voorstellen maar ook dat aangrenzende vakjes Scheveningen en Zandvoort heten. Bij een vliegtochtje boven Scheveningen stuitten we onder andere op de woning van ene Bert Steenbock.
Prachtige boot, trouwens, Bert. Oh ja, Second Life is volledig Engelstalig. Maar soms komt u bezoekers tegen die gewoon Nederlands spreken. Zoals ons overkwam in Nederland (in SL).

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koelkasten met energielabel A
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 koelkasten met energielabel A

Bij ID.nl zijn we dol op producten die niet alleen betaalbaar zijn, maar ook een bijdrage kunnen leveren aan een beter milieu en kosten kunnen besparen. Een energiezuinige koelkast bijvoorbeeld: ze staan constant aan, dus dan is het wel prettig als het verbruik laag is. Wij vonden vijf koelkasten met een energielabel A.

Koelkasten met energielabel A zijn op dit moment nog vrij schaars; er is maar een klein aantal fabrikanten die dergelijke modellen op de markt hebben gebracht. Op Kieskeurig.nl hebben we er een aantal voor je gevonden: een overzicht van vijf courante modellen.

EDY EDHC8091A

De EDY EDHC8091A is een moderne koel-vriescombinatie die niet alleen strak oogt met zijn inox-look, maar ook uitblinkt in energiezuinigheid. Deze koelkast is voorzien van energielabel A en verbruikt op jaarbasis slechts 109 kWh. Deze koelkast is uitgerust met een led-display in de deur waarop je temperatuurinstellingen kunt aflezen en aanpassen. Binnenin vind je stevige glazen legplateaus, ruime deurvakken en handige groentelades. Erg fijn is ook de 5 jaar fabrieksgarantie die EDY geeft op deze koelkast.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 98 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 109kWh

Samsung RB38A7B6AS9

De Samsung RB38A7B6AS9 is een ruime en stille koel-vriescombinatie, waarbij het koelgedeelte en de vriezer apart worden gekoeld, wat geurvermenging voorkomt en de luchtvochtigheid optimaal houdt. Daardoor blijven verse producten als groente en fruit langer houdbaar. De koelkast biedt een royale opslagcapaciteit. Verder heeft deze Samsung RB38A7B6AS9 een zogeheten convertible zone, waarin je een deel van de vriezer flexibel kunt omzetten naar koelruimte. De deur heeft een geïntegreerd led-display, waarmee je gemakkelijk de temperatuur kunt aflezen en aanpassen.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 273 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 108kWh

Samsung RB38C7B6AB1/EF

De Samsung RB38C7B6AB1/EF heeft een opvallende stijlvolle zwarte buitenkant en is uitgerust met energielabel A. De koelkast heeft geavanceerde functies die het dagelijkse gebruik gemakkelijker maken, zoals een speciale zone waarmee je de vriezer kunt omzetten naar koelruimte; handig als je wat extra koelruimte nodig hebt. De Twin Cooling Plus-technologie zorgt er verder voor dat de koelkast en het vriesgedeelte apart worden geregeld, waardoor voedingsmiddelen langer vers blijven. Dankzij zijn ruime inhoud is deze koelkast ideaal voor voor grotere gezinnen of voor wie graag alles overzichtelijk bewaart. Verder is hij voorzien van heldere ledverlichting en een fraai led-display op de deur.

❄️ Inhoud koelkast: 273 liter
🧊 Inhoud vriezer: 114 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 108kWh

Samsung RB53DG706AS9 

Deze vrijstaande koelkast van Samsung is met zijn hoogte van 203 centimeter en breedte van 75 centimeter een flink apparaat. Binnenin is er flink wat plek: in totaal 538 liter, waarvan 370 liter in het koelgedeelte en 168 liter in het vriesvak. Dankzij de slimme opbouw zijn de wanden dunner dan bij veel andere modellen, waardoor je meer inhoud hebt zonder dat de buitenmaten toenemen. Ook bij deze koelkast blijft de luchtvochtigheid op peil dankzij een systeem met gescheiden luchtstromen voor het koel- en vriesgedeelte. Verder vind je in het vriesvak een handige draaibare ijsblokjesmaker, en kun je met speciale knoppen snel extra koelen of invriezen. Door de extra functies ligt het verbruik van deze koelkast wel ietsje hoger dan de andere modellen in dit overzicht.

❄️ Inhoud koelkast: 370 liter
🧊 Inhoud vriezer: 168 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 128kWh

Hisense RB440N4ACA

Tussen de A-labelkoelkasten van Samsung vinden we ook nog een Hisense. De RB440N4ACA is geen klein model. Hij is zo'n 202 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 58 centimeter diep. Binnenin heb je in totaal 336 liter aan ruimte: 238 liter in het koelgedeelte bovenin en 98 liter in het vriesgedeelte onderin. Dankzij de No Frost-techniek hoef je de vriezer nooit meer handmatig te ontdooien. De deuren kun je naar wens links- of rechtsdraaiend monteren, wat handig is bij het inrichten van je keuken. Binnenin zorgt ledverlichting voor goed zicht, en het luchtcirculatiesysteem verdeelt de koude lucht gelijkmatig, zodat alles op de juiste temperatuur blijft. Ook handig: de snelle invriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan. Verder vind je twee groentelades met vochtregeling, stevige glasplaten, een flessenrek en een eierhouder.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 98 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 109kWh

▼ Volgende artikel
Nieuwe inbouwkoelkast kopen? Dit is waar je op moet letten
© ID.nl
Huis

Nieuwe inbouwkoelkast kopen? Dit is waar je op moet letten

Een inbouwkoelkast bouw je natuurlijk zo netjes mogelijk in een nis achter een mooie keukendeur, of je laat dat doen. Bij het aanschaffen van zo'n koelkast is er echter wel een aaantal zaken waar je rekening mee moet houden. Waar moet je allemaal op letten?

Een nieuwe inbouwkoelkast uitkiezen lijkt in eerste instantie misschien simpel: je zoekt gewoon eentje die in je keukenkast past en klaar. Maar er komt toch wat meer bij kijken: afmetingen, deuren, ventilatie, energieverbruik – het zijn allemaal dingen waar je echt even bij stil moet staan.

Grootte

Je start eigenlijk altijd bij de formaten. Daarbij kijk je echt goed naar de afmetingen van de nis waarin de nieuwe koelkast moet komen. Meet op meerdere plekken, want keukenkastjes zijn soms net niet helemaal recht. Let niet alleen op de hoogte, breedte en diepte van de ruimte, maar kijk ook waar het stopcontact zit en of er voldoende ventilatie mogelijk is. Bij voorkeur houd je zo'n 10 centimeter of meer vrije ruimte aan de achterkant, zodat de warmte van de koelkast weg kan. Laat je een nieuwe keuken ontwerpen, dan wordt uiteraard door de ontwerper al rekening gehouden met de formaten van de koelkast en de juiste ruimte voor de warmteafvoer.

Benodigde ruimte

De meeste inbouwkoelkasten zijn gebaseerd op standaard keukennismaten, dus de kans dat je iets vindt wat past is groot. Toch blijft het belangrijk om goed op te letten. Er zijn koelkasten van verschillende hoogtes – bijvoorbeeld 122 of 178 centimeter – en ook de inhoud verschilt flink. Voor een klein huishouden is een compacte koelkast vaak meer dan voldoende. Maar als je een groot gezin hebt of graag veel vers eten in huis haalt, is een model met een grotere koelruimte juist weer handiger.

Type deuren

Een ander belangrijk punt is het deursysteem. Er zijn namelijk twee manieren waarop een keukendeur aan de koelkastdeur bevestigd kan worden. Bij een deur-op-deur-systeem zitten de deuren aan elkaar vast: als je de keukendeur opent, trek je meteen de koelkastdeur mee. Dat oogt strak en netjes, maar het vraagt ook om stevige scharnieren. Bij een sleepdeursysteem zit er een geleider tussen de twee deuren, waardoor ze los van elkaar kunnen bewegen. Dat maakt de installatie net wat eenvoudiger en wordt dan ook vaak gekozen bij standaardkeukens.

Watch on YouTube

Warmteafvoer

Een punt dat vaak wordt onderschat bij het plaatsen van een inbouwkoelkast, is de afvoer van warmte. Elke koelkast – hoe zuinig of stil ook – produceert warmte tijdens het koelen. Die warmte moet ergens naartoe, en in het geval van een vrijstaand model gaat dat meestal vanzelf. Maar bij een inbouwkoelkast zit de achterkant ingebouwd in een keukenkast, en dat maakt het een stuk belangrijker om hier goed op te letten.

Een koelkast die zijn warmte niet goed kwijt kan, moet harder werken om koel te blijven. Dat betekent meer stroomverbruik én meer slijtage. Zorg dus dat er voldoende ruimte achter de koelkast blijft, liefst zo’n vijf tot tien centimeter. Ook onder en boven de nis moet vaak een ventilatieopening zitten, bijvoorbeeld via een rooster in de plint of een opening aan de bovenkant van de kast.

©Batorskaya Larisa

De koelkast kan aan de achterzijde warm worden, dus een goede warmteafvoer is belangrijk.

Goede warmteafvoer is dus niet alleen belangrijk voor de levensduur van het apparaat, maar ook voor je energierekening én het geluidsniveau in huis. Zeker iets om rekening mee te houden bij het ontwerp en de montage van je keuken.

Dempen van geluid

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het geluidsniveau. Inbouwkoelkasten zijn over het algemeen vrij stil, maar als je een open keuken hebt of gevoelig bent voor geluiden, kan het lonen om te kiezen voor een extra stil model. Ook kun je overwegen om geluidsdempend materiaal te gebruiken of goed te letten op de ventilatieruimte, zodat de koelkast zo geruisloos mogelijk zijn werk kan doen.

©Андрей Знаменский

Een compressor van een koelkast kan af en toe geluid produceren.

Extra functies: nodig of onzin?

Er zijn nog allerlei extra functies waar je op kunt letten. Sommige modellen hebben een superkoelfunctie, waarmee nieuwe boodschappen sneller op temperatuur komen. Andere koelkasten zijn uitgerust met No Frost-technologie, wat ervoor zorgt dat je nauwelijks last hebt van ijsvorming. Er zijn ook modellen met slimme sensoren of antibacteriële coatings, maar die zijn vaak wat duurder en niet per se noodzakelijk voor dagelijks gebruik.

Energieverbruik

Ook het energieverbruik is iets om op te letten. Een koelkast staat dag en nacht aan, dus een zuinig model kan flink schelen in de energiekosten op jaarbasis. Kijk daarom goed naar het energielabel, waarbij energielabel A de meest zuinige klasse is. Let daarbij ook op het geschatte verbruik in kilowattuur per jaar. Zeker met de stijgende stroomprijzen is dat geen overbodige luxe. Met de nieuwe energielabels zie je in één oogopslag hoe zuinig een koelkast is en wat het verbruik op jaarbasis is.

©EPREL