ID.nl logo
Hoe gevaarlijk is het om Popcorn Time te gebruiken?
© PXimport
Huis

Hoe gevaarlijk is het om Popcorn Time te gebruiken?

Bij de dienst Popcorn Time komt bij menigeen dezelfde gedachte naar boven: het is weliswaar illegaal, maar tegelijkertijd té goed om zomaar links te laten liggen. Waarom is Popcorn Time zo populair en hoe groot is het risico wanneer je deze illegale dienst toch gebruikt?

"Popcorn Time is Netflix, maar dan beter", is een veelgehoorde kreet. Daar schuilt zeker een kern van waarheid in. Het aanbod is namelijk heel wat uitgebreider dan dat van de Amerikaanse streaming-filmdienst. In tegenstelling tot Netflix, bevat Popcorn Time namelijk wel de nieuwste films en afleveringen van series. Zo hoef je bijvoorbeeld geen jaren te wachten voordat het laatste seizoen van de populaire serie Homeland eindelijk een keer beschikbaar is. Bovendien verschijnen de nieuwste Hollywood-krakers vliegensvlug in de catalogus. Aangezien Popcorn Time net als Netflix een zeer gebruiksvriendelijke interface kent en het streamen van Full HD-beelden ondersteunt, voelt lang niet iedereen de behoefte om een abonnement van een tientje per maand af te sluiten. Waarom zou je ergens voor betalen als er een beter alternatief gratis voor het grijpen ligt? Lees ook: Gratis films streamen zonder Popcorn Time.

©PXimport

Hoe illegaal is Popcorn Time?

Hoewel Popcorn Time zich heeft ontpopt tot dé publiekslieveling onder liefhebbers van films en series, mag je het programma volgens de wet om twee redenen niet gebruiken. Zowel het downloaden als het verspreiden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is verboden wanneer je daarvoor geen toestemming hebt van de rechthebbenden. Bij Popcorn Time is er dus feitelijk sprake van twee overtredingen, namelijk downloaden en uploaden van beschermde bestanden.

Om dat beter te begrijpen, is het goed om de achterliggende techniek van het programma eens onder de loep te nemen. Popcorn Time maakt handig gebruik van het bittorrentnetwerk om videobestanden te streamen. Zodra je een film gaat kijken, downloadt het programma op de achtergrond telkens een stukje van de film vanaf andere bittorrentclients. Dat zijn computers die het betreffende videobestand al hebben opgeslagen. Tijdens het kijken, deel je de beelden automatisch weer met andere gebruikers. Op die manier draag je zelf ook een steentje bij aan het bittorrentnetwerk. P2P-technologie is een prachtig hulpmiddel om onderling films te delen, maar helaas is het in deze vorm dus verboden om te gebruiken.

©PXimport

Zodra je een film of serie in Popcorn Time opent, maakt het programma verbinding met het bittorrentnetwerk.

Popcorn Time en de juridische gevolgen

Wie Popcorn Time evengoed installeert en films streamt, loopt in theorie kans op een juridische aanklacht. Auteursrechtorganisaties en filmmaatschappijen kunnen overtreders aansprakelijk stellen voor gemiste inkomsten. In Nederland zijn daar nog geen voorbeelden van bekend.

Stichting BREIN liet ons onlangs weten dat het voorlopig geen maatregelen tegen individuele gebruikers van Popcorn Time neemt. Deze auteursrechtorganisatie pakt liever de aanbodzijde van illegale streamingdiensten aan, al zou dat naar eigen zeggen door toekomstige ontwikkelingen kunnen veranderen. Verder kunnen filmmaatschappijen natuurlijk ook op eigen initiatief individuele gebruikers van Popcorn Time voor de rechter dagen. Overigens is dat een nogal lastig karwei, want internetproviders staan in Nederland uit privacyoverwegingen in principe geen klantgegevens af aan derden. Om die reden zijn de gebruikers nog betrekkelijk anoniem. De pakkans is dus in Nederland weliswaar klein, maar er blijft natuurlijk altijd een risico.

Over de grens

Het Nederlandse Stichting BREIN stelt zich eigenlijk best sympathiek op ten opzichte van Popcorn Time-gebruikers. Vergelijkbare organisaties over de grens kiezen voor een hardere aanpak. Zo stuurde de Noorse instantie Rettighets-Alliansen de afgelopen maanden naar zo'n 50 á 75 duizend vermeende Popcorn Time-gebruikers een waarschuwingsbrief. De organisatie heeft de database opgebouwd aan de hand van IP-adressen die het opgevraagd heeft bij internetproviders. In Duitsland maken advocatenkantoren er een sport van om verspreiders van auteursrechtelijk beschermde content boetebrieven te sturen.

Onder de slachtoffers zitten veel Popcorn Time-gebruikers, omdat ze de bestanden automatisch delen met andere computers binnen het bittorrentnetwerk. De hoogte van dergelijke boetes is overigens niet misselijk, vaak betaalt men een bedrag van boven de duizend euro. Verder nemen veel landen maatregelen om het gebruik van Popcorn Time aan banden te leggen. Zo mogen Britse internetproviders diverse websites waarop het installatiebestand van de streamingdienst staat niet meer doorgeven. In Denemarken zijn er tot slot twee mannen gearresteerd die instructiewebsites van Popcorn Time beheerden.

KsaRedFx

De makers van Popcorn Time begeven zich op glad ijs. Diverse instanties uit de filmindustrie, auteursrechtwaakhonden en overheden van veel westerse landen hekelen het illegale aanbod. Zij halen alles uit de kast om de dienst offline te krijgen. Logischerwijs blijven de mensen die de ontwikkeling van Popcorn Time bewaken om die reden liever anoniem. Wij spoorden een belangrijke ontwikkelaar (KsaRedFx) van de illegale streamingdienst op en stelden hem of haar enkele vragen.

Het gebruik van Popcorn Time is wereldwijd illegaal. Wat is jouw mening hierover?

Popcorn Time is inderdaad in de meeste landen illegaal, maar dus niet overal. Op onze website staat duidelijk vermeld dat het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal mogelijk illegaal is in jouw land en dat het gebruik ervan op eigen risico is. Om onze gebruikers te beschermen, adviseren we ze om een VPN-server te gebruiken zodat hun IP-adres is gecamoufleerd. Als ze willen, kunnen ze hiervoor ook de ingebouwde VPN-server van Popcorn Time gebruiken.

Wat is de reden dat je actief bijdraagt aan de ontwikkeling van Popcorn Time?

Persoonlijk wil ik graag met Popcorn Time laten zien hoe goed we een streamingdienst kunnen bouwen als we geen rekening hoeven te houden met allerlei bureaucratische instanties. Het is namelijk niet bijster ingewikkeld om een fantastische streamingdienst met nieuwe films en series wereldwijd aan te bieden. Verder wil ik met Popcorn Time filmmaatschappijen uitdagen om met ons te concurreren. Uiteindelijk hoop ik dat ze met een streamingdienst komen die een soortgelijke of betere ervaring biedt tegen een redelijke prijs.

Veel auteursrechtorganisaties willen Popcorn Time graag neerhalen. Hoe voorkom je dat?

Zodra een gebruiker Popcorn Time eenmaal heeft gedownload, bezoekt diegene onze website alleen nog maar voor updates van het programma. Het actuele aanbod is rechtstreeks afkomstig van bittorrent. Omdat de bestanden op miljoenen computers staan opgeslagen, is het onmogelijk om het gebruik van Popcorn Time tegen te houden.

Ben je bang dat auteursrechtorganisaties medewerkers van Popcorn Time aansprakelijk stellen, zoals dat eerder bij de makers van The Pirate Bay is gebeurd?

Ik ben me ervan bewust dat de kans op een rechtszaak tegen ons reëel is. We doen veel dingen echter anders dan The Pirate Bay en bieden een heel andere dienst aan. Op juridisch vlak begeven we ons met Popcorn Time in een grijs gebied en dat maakt het beginnen van rechtszaken voor veel instanties moeilijk.

©PXimport

De anonieme ontwikkelaar KsaRedFx adviseert gebruikers om Popcorn Time via de ingebouwde VPN-server te gebruiken.

Verschillende versies Popcorn Time

De oorspronkelijke versie van Popcorn Time bestaat niet meer. De makers kregen te maken met dreigende claims van diverse auteursrechtorganisaties en kozen in maart 2014 het hazenpad. Sindsdien is de broncode van het oorspronkelijke programma voor iedereen openbaar en zijn er meerdere forks opgedoken. De bekendste versies van Popcorn Time zijn www.popcorntime.io en www.popcorn-time.se. Beide programma's hebben applicaties ontwikkeld voor meerdere besturingssystemen, namelijk Windows, OS X en Linux. Echter, in oktober is de grootste van de twee, popcorntime.io, offline gehaald onder juridische dreiging van de filmindustrie.

Bovendien is er ook een mobiele app van Android beschikbaar, al is die om juridische redenen niet in via de Play Store van Google verkrijgbaar. Maar net als andere apps die niet in de officiële Play Store staan, kun je hem met een los apk-bestand op een Android-toestel zetten. Via de website www.popcorn-time.se is er zelfs een iOS-versie beschikbaar zonder dat je een iPhone of iPad hoeft te jailbreaken.

Naast de twee bekende forks van Popcorn Time, circuleren er op internet ook diverse webvarianten. Een voorbeeld hiervan is Popcorn In Your Browser. Dergelijke online diensten werken in de meeste gevallen minder goed en worden snel offline gehaald door auteursrechtorganisaties.

©PXimport

De iOS-versie van Popcorn Time hevel je via een speciaal programma over naar je iPhone of iPad.

Popcorn Time op tv?

Naast het actuele aanbod met films en series, is er nog een belangrijke reden waarom deze gratis streamingdienst mateloos populair is. Het programma is namelijk platformonafhankelijk, waardoor je de beelden op verschillende apparaten bekijkt. Uiteraard zijn er de reguliere versies voor de pc en Mac. Dankzij Android- en iOS-ondersteuning kijk je ook onderweg op je tablet of smartphone naar een goede film. Wie films en series op de televisie wil afspelen, gaat noodgedwongen iets creatiever te werk. Fabrikanten van smart-tv's, mediaspelers en blu-ray-spelers voegen vanwege rechtenperikelen logischerwijs geen ondersteuning toe.

Het alternatief is om een hometheater-pc of laptop via een HDMI-kabel met de televisie te verbinden. Verder gebruik je eventueel een Google Chromecast. Vanuit de desktopapplicatie of mobiele app geef je in dat geval aan dat je de beelden draadloos naar de HDMI-stick wilt casten. Houd er wel rekening mee dat een draadloze overdracht van beeld en geluid via een wifi-verbinding in de praktijk vaak problemen met zich meebrengt. Bovendien is de resolutie van de Chromecast in de meeste gevallen beperkt tot 720p. Een derde mogelijkheid om Popcorn Time-films op je televisie af te spelen, is via een mediaspeler die op Android is gebaseerd. Je installeert dan een apk-bestand van Popcorn Time op de speler om de streamingdienst aan de praat te krijgen.

©PXimport

De Popcorn Time-fork van www.popcorn-time.se heeft Chromecast-ondersteuning ingebouwd.

Nederlandstalige ondertiteling

Wat betreft de aanwezigheid van functies doet Popcorn Time niet onder voor Netflix, Pathé Thuis, Videoland Unlimited en andere legale alternatieven. Net zoals je bij de genoemde diensten gewend bent, activeer je eenvoudig Nederlandstalige ondertiteling. Dat kan zowel vooraf als tijdens het kijken van een film. Is er geen Nederlandstalige ondertiteling aanwezig? Geen nood, want het programma biedt de mogelijkheid om handmatig een ondertitelbestand toe te voegen. Dergelijke bestanden zijn namelijk overal op internet te vinden. Verder pas je zo nodig eenvoudig de tekstgrootte van de ondertiteling aan.

©PXimport

Je klikt op het Nederlandse vlaggetje om de ondertiteling in te schakelen.

Favorieten toevoegen

Tijdens het rondsnuffelen door de catalogus kom je waarschijnlijk meerdere titels tegen die je op een later moment wilt zien. Om te voorkomen dat je deze films en series 'kwijtraakt', voeg je hem toe aan je favorieten. Je regelt dat door bij een titel op het hartje of op Toevoegen aan favorieten te klikken. Via het hartje rechtsboven in het venster vraag je het favorietenlijstje op.

Stream selecteren

Naast de gewenste resolutie geef je in de versie van www.popcorn-time.se ook aan welke stream je wilt opstarten. In het bittorrentnetwerk zijn er doorgaans meerdere streams van een film of serie beschikbaar. Kies bij voorkeur voor een stream met het hoogste aantal deelnemers. Hoe meer gebruikers de beelden delen, hoe korter de wachttijden zijn. Bovendien loop je dan minder risico op hinderlijke onderbrekingen. Zodra je de details van een titel hebt geopend, bepaal je onderaan in het venster welke stream je wilt openen.

©PXimport

Kies waar mogelijk altijd voor een stream met een hoog aantal deelnemers.

Toekomst

Het is indrukwekkend hoe goed en soepel Popcorn Time werkt. Voorlopig zal de filmindustrie er een behoorlijke dobber aan hebben om iets vergelijkbaars aan te bieden tegen een redelijk tarief. Technisch kan het op dit moment prima. Het zijn de rechthebbenden die over hun eigen schaduw heen moeten stappen om Netflix en eventuele andere partijen (en daarmee zichzelf) de kans te geven om de concurrentie met Popcorn Time echt aan te gaan.

▼ Volgende artikel
Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home
© Koen Barten | Philips
Zekerheid & gemak

Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home

Vanuit je luie stoel de lampen aanzetten of de temperatuur in huis regelen: smart devices zijn er om het leven nét wat makkelijker te maken. Helaas vormen zulke IoT-apparaten ook een risico voor je privacy. Wil je niet alleen slim, maar ook veilig wonen? Met deze tips voorkom je pottenkijkers in je smart home.

In dit artikel lees je: 💡Wat IoT-apparaten oftewel slimme apparaten precies zijn 💡Hoe slimme apparaten aan hun data komen 💡Waarom slimme apparaten een gevaar kunnen vormen voor je privacy 💡Hoe je je slimme apparaten zo instelt dat de kans op een hack minimaal wordt

Lees ook: Slimme stekkers – welke modellen zijn echt zuinig?

IoT (Internet of Things) omvat alle huishoudelijke apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals slimme lampen, speakers en thermostaten. Zelfs gordijnen, deursloten en koelkasten kunnen tegenwoordig slim worden gemaakt door ze aan een netwerk te koppelen. Om jou als gebruiker zo goed mogelijk te kunnen bedienen, verzamelen IoT-apparaten de hele dag door data die je gedrag en gewoonten in kaart brengen. Ben je tussen negen en drie niet thuis? Dan weet je slimme thermostaat dat de verwarming omlaag moet, zal het beveiligingssysteem in die uren extra alert zijn op bewegingen rondom je huis en gaat je robotstofzuiger aan de slag om je vloer spic en span te maken. 

Ook jij hebt wat te verbergen

Slimme apparaten komen op allerlei manieren aan hun data, bijvoorbeeld via spraakopdrachten ('Hé Alexa, speel jazzmuziek af'), commando's die je in een app geeft en zelfs via sensoren die beweging, licht en temperatuur detecteren. Al die gegevens worden ergens opgeslagen, en het probleem is dat de meesten van ons geen idee hebben wat er met die data gebeurt. Vaak vinden we dat ook helemaal niet zo interessant: we denken immers al snel dat criminelen niets met onze data kunnen. Maar als je denkt dat je niets te verbergen hebt, heb je het mis. Cybercriminelen die toegang krijgen tot je smart home kunnen veel meer dan alleen je lampen bedienen. Ze kunnen je bankgegevens stelen (bijvoorbeeld via een gehackt apparaat dat toegang geeft tot je thuisnetwerk), het alarmsysteem van je woning uitschakelen en persoonlijke gesprekken afluisteren via je slimme speaker – om maar een paar voorbeelden te noemen. Hoe meer slimme apparaten je in huis hebt, hoe groter de kans dat er ergens een datalek ontstaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

©StockPhotoPro

Er zijn allerlei manieren om je smart home te beschermen tegen pottenkijkers. Als je niet zo technisch aangelegd bent, kunnen zulke tactieken je al snel overweldigen. Daarom houden we het bij een aantal algemene tips die voor iedereen makkelijk uit te voeren zijn en die toch een groot verschil kunnen maken in de beveiliging van je smart home.

Tip 1: Kies voor een betrouwbare fabrikant

Het merk van je slimme apparaten kan veel zeggen over hoe goed deze apparaten van zichzelf beveiligd zijn. Gerenommeerde merken zoals Philips, Homey en Amazon hebben immers een reputatie hoog te houden als het om veiligheid gaat. Bovendien moeten producten van A-merken in Europa aan strenge eisen voldoen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een merkloos model van een Chinese fabrikant. Laat je dus niet verleiden door aantrekkelijke deals terwijl je aan het browsen bent: als ze te mooi lijken om waar te zijn, zijn ze dat waarschijnlijk ook. Als je twijfelt of een merk betrouwbaar is, doe dan eerst uitgebreid onderzoek. Lees onafhankelijke reviews, onderwerp de webshop van het betreffende merk aan een kritische blik en controleer of het merk voldoet aan Europese keurmerken. 

Tip 2: Kies sterke wachtwoorden

Slimme apparaten worden doorgaans geleverd met een standaard wachtwoord waarmee je op de bijbehorende app kunt inloggen. Veilig zijn deze wachtwoorden niet. Sterker nog: een standaard wachtwoord aanhouden is haast net zo onveilig als helemaal geen wachtwoord op je smart device hebben. Het is dus belangrijk dat je het wachtwoord al tijdens de installatie van het product verandert in een unieke en sterke variant. Een sterk wachtwoord bestaat uit letters, cijfers én speciale tekens. Verwerk nooit je naam, geboortedatum of adres in het wachtwoord. Geef ook elk slim apparaat een uniek wachtwoord, zodat je andere apparaten bij een hack veilig zijn. En schakel tweestapsverificatie in als dat kan: hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe, zodat anderen niet zomaar kunnen inloggen als ze je wachtwoord weten. 

Tip 3: Maak gastnetwerken aan 

Je wifi-netwerk is voor criminelen een ware goudmijn. Krijgen criminelen toegang tot je wifi, dan kunnen ze niet alleen alles zien wat jij op het internet doet, maar ze kunnen ook slimme apparaten overnemen die op dat netwerk zijn aangesloten. Het is daarom verstandig om gastnetwerken aan te maken voor je slimme apparaten. Hiermee isoleer je het netwerk van deze apparaten van het hoofdnetwerk, wat de kans op een datalek flink verkleint. Ook verklein je op deze manier het risico dat hackers via een zwak beveiligd slim apparaat toegang krijgen tot bijvoorbeeld je laptop, e-mail of bankzaken op het hoofdnetwerk. 

Ook slim is het uitschakelen van de functie Universal Plug and Play (UPnP) op al je slimme apparaten. Deze functie helpt om via wifi automatisch met andere smart devices te verbinden, maar vergroot ook het risico dat je apparaten van buitenaf toegankelijk worden. 

©TStudious - stock.adobe.com

Tip 4: Houd je apparatuur up-to-date

Wacht je altijd weken of zelfs maanden voordat je een nieuwe software-update op je apparaten uitvoert? Foute boel! Updates hebben niet alleen als doel de functionaliteiten van je slimme apparaten te verbeteren, maar zijn er ook om beveiligingslekken te dichten die in eerdere versies zijn opgemerkt. Download je deze updates niet, dan laat je in feite de digitale achterdeur openstaan voor criminelen. Maak er daarom een gewoonte van om iedere week te checken of er nieuwe updates beschikbaar zijn en download deze dan direct. Het is slechts een kleine moeite die een groot effect kan hebben op je privacy.

Tip 5: Controleer de privacy-instellingen

Slimme apparaten komen doorgaans met standaardinstellingen die toestemming geven om bepaalde gegevens te verzamelen of op te slaan. Dat is vaak gunstig voor de fabrikant, maar als je geen pottenkijkers in huis wilt, is het zaak dat er zo min mogelijk gegevens van jou in de cloud terechtkomen. Gelukkig kun je de privacy-instellingen van je slimme apparaten meestal wijzigen. Zo kun je op veel slimme apparaten instellen dat de opnamegeschiedenis direct verwijderd wordt. Sommige apparaten sturen automatisch gegevens naar de fabrikant voor verbeteringsdoeleinden; ook dit kun je vaak uitschakelen. Zet ook altijd functies uit die je niet gebruikt. Gebruik je de spraakbediening op je slimme speaker niet? Schakel de microfoon dan helemaal uit. Zo verklein je in elk geval de kans dat je wordt afgeluisterd.

Je huis slimmer maken?

Slimme stekkers!

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube