ID.nl logo
Gratis software: de beste freeware van januari 2018
© PXimport
Huis

Gratis software: de beste freeware van januari 2018

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Moderne mediaspeler

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Nu 4K-films langzaamaan ingeburgerd raken, wordt het tijd om een nieuwe mediaspeler te kiezen. Eentje die niet alleen 4K probleemloos afspeelt, maar zelfs met 5K raad weet. 5KPlayer kan alle bestandsformaten aan en speelt zelfs dvd’s en blu-rays af. Het programma werkt snel en heeft een overzichtelijk menu. Videobestanden kunnen met één druk op de knop worden toegevoegd en afgespeeld. Ook is het eenvoudig om een ondertiteling toe te voegen en andere talen te kiezen. Films kun je via Airplay zelfs naar je iPhone, iPad of Apple TV sturen. Handig, als je smartphone of tablet bijvoorbeeld geen 4K ondersteunt, en je de film toch liever op een groot scherm kijkt. Met het programma kun je ook video’s van YouTube downloaden, maar daarvoor moet je je wel eerst (gratis) registreren.

Tip 02: Gemakkelijk overstappen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

AnyTrans wordt vaak gebruikt als alternatief voor iTunes. Het werkt eenvoudig en bevrijdt je van de restricties die de software van Apple je oplegt bij het beheren van je muziek. Wie alle functies wil gebruiken, moet echter in de buidel tasten. Dat geldt niet voor het nieuwe onderdeel van AnyTrans: iOS Mover. Met dit programma kun je alle bestanden van je Android gratis overzetten naar een iPhone. Ideaal voor overstappers dus. Het programma biedt meer mogelijkheden dan Apples eigen overstapprogramma Move to iOS. Met AnyTrans kun je bijvoorbeeld ook je gesprekshistorie, specifieke muzieknummers, e-books en documenten van Android naar iOS sturen. Video- en muziekbestanden die niet door de iPhone worden ondersteund, worden automatisch door de software geconverteerd naar een formaat wat wel ondersteund wordt.

©PXimport

Tip 03: For your eyes only

Geschikt voor: Chrome en Firefox

Het wordt steeds eenvoudiger om digitale berichten te onderscheppen. Publieke wifi-verbindingen worden regelmatig afgeluisterd, accounts steeds vaker gehackt. Het is verstandig om je daartegen te beschermen. Een van de manieren om dat te doen is door het versleutelen van je mailberichten. Het gebruik van encryptie is echter niet altijd even eenvoudig. Mailvelope biedt gelukkig hulp. Deze extensie kun je gemakkelijk toevoegen aan Gmail, Yahoo of Outlook. Voor de versleuteling gebruikt het programma OpenPGP. Dat betekent dat je een privé-code en een publieke code – sleutels genoemd – krijgt. De publieke code moet je delen met je ontvangers. Onder Opties vind je de mogelijkheid om een sleutel aan te maken. Klik op het icoontje dat nu standaard verschijnt bij het opstellen van een mail en de editor van Mailvelope opent. Schrijf vervolgens je mail, tik op Versleutelen, en het bericht wordt omgezet in code. Alleen de ontvangers waarmee je publieke sleutels hebt uitgewisseld, kunnen het bericht lezen.

Tip 04: Nostalgisch gamen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Nintendo heeft onlangs de SNES Classic Mini uitgebracht, een kopie van de populairste spelcomputer van de jaren negentig. Het is nu een kleiner kastje met natuurlijk moderne aansluitingen. De spelcomputer is bijzonder gewild en daardoor amper verkrijgbaar (met z’n 100 euro ook overigens best prijzig). Er is gelukkig ook een andere manier om bijvoorbeeld de meer dan 30 jaar oude Mario weer in huis te halen: met RetroArch, een emulator voor de pc. Ga naar deze website, kies links voor nightly/windows, en selecteer de map x86. Download het laatste installatieprogramma, in ons geval RetroArch-2017-10-[19]-x86-setup.exe (kies voor de nieuwste datum (dag) tussen de vierkante haken), installeer en open het en klik op Load Core. Klik vervolgens op Download Core en dubbelklik in de lijst op SNES / Super Famicom (Snes9x). Ga terug naar het hoofdmenu en klik op Load Content en kies een rom. Roms zijn spellen die verpakt zijn in een bepaald bestandsformaat, en kun je veelal online te vinden, bijvoorbeeld via emuparadise.me of romsmania.com. Het spel kun je vervolgens op een groot scherm spelen. Om helemaal recht te doen aan het nostalgische gevoel, kun je voor zo’n 10 euro per stuk ook SNES-controllers met een usb-aansluiting kopen.

©PXimport

Tip 05: Opruimen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Mogelijk heb je terabytes aan ruimte op je computer, maar zelfs met die enorme ruimte is het zo nu en dan verstandig af en toe op te ruimen. Je besturingssysteem wordt er namelijk niet sneller op als zich het door allerlei ‘rommel’ een weg moet banen. Met dupeGuru is je najaarsschoonmaak een fluitje van een cent. Het programma speurt alle dubbele bestanden en mappen op, waaronder foto’s en muziek. Zelfs als die duplicaten niet dezelfde naam hebben. Na de installatie druk je op + om een locatie toe te voegen, daarna op Onderzoeken en dupeGuru gaat voor je aan het werk. Na een paar minuten speuren krijg je een handig overzicht te zien van alle gevonden duplicaten die je vervolgens kunt verwijderen of verplaatsen.

Tip 06: Scratchen voor beginners

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Nederland kent een flink aantal beroemde dj’s. En als zij dat kunnen, waarom jij dan niet? Wie zich aan het mixen en scratchen wil wagen, kan natuurlijk twee draaitafels en een mengpaneel aanschaffen, maar het kan goedkoper. Gratis zelfs. Met VirtualDJ 8 kun je plaatjes draaien op je pc. Krijg je dat een beetje onder de knie, dan kun je met dit programma er ook een mooie video bij maken. Het begin is simpel, meer dan twee mp3’s naar het programma slepen, waarna de nummers op de virtuele draaitafels worden gelegd, is het niet. Het programma kan de muziek ook nog eens automatisch synchroniseren, zodat het niet direct verschrikkelijk klinkt. Daarna komt het erop neer: oefenen, oefenen en nog eens oefenen met loops, effecten en cues.

©PXimport

Tip 07: Video voor onderweg

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Voor een steeds groter wordende groep mensen is wachten op een televisieprogramma niet meer van deze tijd. Ze kijken liever een goeie serie op Netflix of een vlog op YouTube op de momenten dat het hun uitkomt. Maar wat als je even geen goeie internetverbinding hebt, bijvoorbeeld in de trein? In de Netflix-app kun je inmiddels bepaalde series en films downloaden voor onderweg, maar bij YouTube is dat nog niet het geval. Met YTD Video Downloader is dat toch mogelijk. Het programma werkt simpel. Je plakt het adres in het programma en kiest voor Download. De video wordt in de hoogst beschikbare kwaliteit op je laptop of smartphone gezet. Onder het tabblad Convert kun je de video vervolgens converteren naar een handzaam formaat voor je mobiel.

Tip 8: Verjongingskuur

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We weten allemaal dat het belangrijk is om je drivers up-to-date te houden. Het verbetert de stabiliteit, maakt je pc vaak sneller, en is veiliger. Het is echter een taak die er vaak bij in schiet. Driver Booster 5 neemt die taak van je over en checkt automatisch alle drivers op je pc. Het programma geeft in een overzichtelijk menu weer welke aanstuurprogramma’s zijn verouderd en hoe urgent een update is. Met één druk op de knop worden ze automatisch bijgewerkt. Simpeler kan bijna niet.

©PXimport

Tip 09: Wonderschoon lijstje

Geschikt voor: Chrome

We hebben allemaal van die momenten dat we onze aandacht er niet bij kunnen houden of dat we zo veel klusjes moeten doen dat we het overzicht kwijt zijn. Voor dergelijke momenten zijn takenlijstjes zeer handig. Een efficiënte manier als je toch achter je pc zit, is gebruikmaken van de extensie Momentum. In plaats van een leeg tabblad, krijg je een persoonlijke pagina te zien als je Chrome opent. Eentje die je niet alleen groet, maar je ook meteen vertelt hoe laat het is en je inspireert om aan de slag te gaan. Op de pagina kun je taken toevoegen en ze doorstrepen als je ze hebt gedaan. De mooie achtergrondfoto en de ruime opmaak zorgen ervoor dat je niet gestrest raakt van je to-dolijstje, maar juist het overzicht behoudt.

Tip 10: Hulp bij noodgevallen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Iedere pc(-gebruiker) krijgt er wel een keer mee te maken: virussen, reclame, malware. Kortom, ongewenste gasten die je plezier flink verstoren en soms zelfs gegevens van je stelen. Een goede beveiliging, zeker op een Windows-pc, is van groot belang. Emisoft heeft daarvoor de Emergency Kit ontwikkeld. Het programma kan je computer scannen en schoonmaken zonder dat je het hoeft te installeren. Het werkt dus ook vanaf een usb-stick, en kan zelfs worden ingezet buiten het besturingssysteem om (handig als de boel echt plat ligt). Het programma is overzichtelijk en werkt gemakkelijk. Na de eerste installatie wordt de lijst met virusdefinities bijgewerkt, waarna de software aan de slag kan. Op Scan klikken is al voldoende. Als de hele pc is doorgelicht, krijg je een verslag van de gevonden boosdoeners. Je kunt er vervolgens voor kiezen om ze meteen te verwijderen of eerst in quarantaine te zetten, zodat je nog even kunt kijken wat de gevolgen zijn als je het bestand verwijdert.

Gevaarlijk?

Bij sommige freeware kun je een enge waarschuwingen van je beveiligingsprogramma verwachten. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiliger een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com (dat doen wij ook). Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico of met een overijverig beveiligingsprogramma.

▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop