ID.nl logo
Gratis software: De 12 beste freewaretips van oktober
© PXimport
Huis

Gratis software: De 12 beste freewaretips van oktober

Freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma's wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma's van dit moment en nieuwe versies van 'evergreens'.

Tip 01: Unchecky

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We hebben al eerder het programma Unchecky genoemd. Unchecky hield een oogje in het zeil als jij een programma probeerde te installeren. Unchecky was er op gebrand om stiekeme vinkjes op te merken tijdens de installatieprocedure waardoor je per ongeluk toestemming gaf om allerlei rommel te installeren. Onlangs is Unchecky overgenomen door Reason Security. De functies van Unchecky zijn ondergebracht in het beveiligingsprogramma Reason Core Security onder de naam 'bundle protection'.

Reason Core Security is een antimalwareprogramma met vergelijkbare functies als MBAM (Malwarebytes Anti-Malware). De basisversie van Reason Core Security heet Standard Protection en is de gratis versie van de betaalde 'grote broer' Complete Protection. De gratis versie voldoet uitstekend om spyware en andere ongenode gasten te verwijderen, maar ontbeert 'realtime bescherming'. De optie 'bundle protection' is wel aanwezig in de gratis versie en dat maakt Reason Core Security Standard Protection al de moeite waard om te installeren.

©PXimport

Tip 01 Reason Core Security Standard Protection beschikt over de functies van het populaire programma Unchecky.

Tip 02: Iso op een stick

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Een iso-bestand is een digitale kopie van een cd, dvd of blu-ray-schijfje. Een iso-bestand wordt onder andere gebruikt om een besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows of Linux) op een schijfje te krijgen zodat je computer hiervan op kan starten en het besturingssysteem geïnstalleerd kan worden. Je kunt een iso-bestand via de rechtermuisknop branden op een schijfje, hiervoor heb je geen extra software nodig.

Als je geen cd/dvd-brander hebt, kun je een iso-bestand ook op een usb-stick zetten. Dit houdt niet in dat je het iso-bestand domweg kopieert naar de stick, hiervoor is wél een extra programma zoals ISO to USB voor nodig. Start ISO to USB, klik op Browse en wijs het iso-bestand aan dat je hebt gedownload. Kies bij Drive de schijfletter van je usb-stick en klik op Burn om de stick aan te maken. Tijdens het aanmaken wordt de stick volledig gewist, oppassen dus welke stick je gebruikt (en schijfletter) je aanwijst.

Tip 03: Anti-eilandjes

Geschikt voor: OS X, Linux, Windows 7, 8(.1)

Spotify, Google Music, Xbox Music en iTunes hebben één ding gemeen: het zijn allemaal 'eilandjes' die elkaar tegenwerken en dat is jammer. Tomahawk stelt de muziek centraal en koppelt (indien mogelijk en toegestaan) meerdere diensten aan elkaar. Zo kun je muziek luisteren uit je eigen collectie, maar ook van Spotify, YouTube, SoundCloud en nog veel meer bronnen. Alles wordt samengebracht in één overzichtelijke speler. Tomahawk werkt intuïtief als je het programma eenmaal hebt ingesteld, maar dit kost wel enige moeite.

Het begint bij het aangeven welke plug-ins en diensten je wilt gebruiken. Druk op Ctrl+M om het basismenu weer te geven. Ga naar Instellingen / Tomahawk instellen en activeer de diensten die je wilt gebruiken, bijvoorbeeld YouTube en Spotify. Klik op Collectie en geef aan waar je mp3-bestanden te vinden zijn. Je kunt meerdere locaties opgeven en deze automatisch laten scannen.

Je eigen mp3's vind je onder Jouw muziek, maar de krachtige zoekfunctie werkt nog beter. Je meest recente zoekopdrachten blijven bewaard en staan links in beeld onder Bladzijdes openen.

©PXimport

Tip 03 Tomahawk speelt je eigen muziek af, maar ondersteunt ook online diensten als YouTube en Spotify.

Tip 04: Bureaubladfoto's

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Als je op zoek gaat naar mooie bureaubladfoto's kom je vaak op websites terecht die veel meer aanbieden dan foto's. Voor je het weet heb je ergens op geklikt en per ongeluk een programma gedownload met allerlei reclame. Wallpapers Bot is een handig programmaatje om dit te voorkomen. Wallpapers Bot biedt een zoekmachine die meerdere fotoarchieven doorzoekt. Vervolgens kun je een gevonden foto downloaden, bekijken en als je dat wenst direct instellen als achtergrondfoto. Wallpapers Bot heeft een overzichtelijke vormgeving zonder overbodige extra's. Dit maakt dat je snel een mooie foto hebt gevonden en deze binnen een paar muisklikken hebt ingesteld.

©PXimport

Tip 04 Wallpapers Bot zoekt naar mooie foto's van goede kwaliteit die je als bureaubladachtergrond kunt instellen.

Tip 05: Shredder

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

De prullenbak van Windows lijkt het meeste op de afvalcontainer. Je kunt er van alles ingooien, maar een geïnteresseerde zal weinig moeite hebben om het weer tevoorschijn te halen. Dankzij Quick Erase voorkom je dit. Het programma haalt een bestand dat je echt wilt vernietigen door een soort digitale versnipperaar zodat zelfs de meest geavanceerde software het bestand niet meer kan herstellen. Je hebt de keuze uit veertien 'vernietigingsprofielen'. Quick Erase is eenvoudig in gebruik, maar voorzichtigheid is wel geboden: eenmaal vernietigd, is het voor altijd weg! Als extra veiligheidsdrempel geeft Quick Erase voor het vernietigen een waarschuwing en kun je slechts één bestand tegelijk door de shredder halen.

Quick Erase heeft geen installatieprocedure. Download het zip-bestand en pak de inhoud uit. Start het programma in Windows Verkenner via het bestand QuickErase.exe. Quick Erase is geen vervanging van de Windows-prullenbak, maar een handige tooltje om achter de hand te hebben.

©PXimport

Tip 05 Dankzij Quick Erase heeft je computer nu ook een bestandsshredder en kun je gegevens door de versnipperaar halen.

Tip 06: Foto back-up

Geschikt voor: OS X, Windows 7, 8(.1)

Flickr.com is een van de meest populaire fotodiensten. Je krijgt er 1000 GB (!) gratis opslagruimte en dat is waarschijnlijk voldoende voor je hele fotocollectie. Flickr Uploadr is een handig programaatje om je foto's van je computer op Flickr te krijgen. Dit gaat volledig automatisch. Het enige wat je nodig hebt, is een gratis Flickr-account en Flickr Uploadr. Geef aan waar je foto's te vinden zijn op je computer en Flickr Uploadr doet de rest. Je kunt meerdere mappen opgeven.

Flickr Uploadr controleert de mappen automatisch en stuurt nieuwe afbeeldingen naar je Flickr-account. Zo heb je altijd een goede back-up van je foto's op een andere locatie. Je kunt de foto's op Flickr ook bekijken via je smartphone of tablet. Op deze manier maak je de digitale collectie op je computer ook beschikbaar op de bank of onderweg. Je foto's worden standaard niet publiekelijk zichtbaar. Via Flickr.com kun je de foto's wel zichtbaar maken voor anderen, bijvoorbeeld door een album samen te stellen en dit te delen.

©PXimport

Tip 06 Flickr Uploadr stuurt foto's uit één of meerdere mappen op je computer direct naar Flickr.

Tip 07: Dubbele verkenner

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Vooruitgang is niet altijd een verbetering. Windows Verkenner is uitgegroeid tot een alleskunner, maar vooral experts verliezen door alle toeters en bellen soms het overzicht.

Double Commander gaat een flinke stap terug in de tijd en presenteert een Windows Verkenner waarbij vooral bestanden centraal staan. Het programma heeft een linker- en een rechterdeel. In beide vensters kun je een locatie openen, bijvoorbeeld links een map met afbeeldingen en rechts de inhoud van je usb-stick. Vervolgens kun je bestanden eenvoudig van de ene naar de andere kant kopiëren of verplaatsen.

Double Commander voelt een beetje Spartaans aan, maar dat kan de doelgroep van het programma waarschijnlijk waarderen. Double Commander heeft geen modern 'lint' waarmee je acties kunt uitvoeren. Alle opties zijn terug te vinden in uitgebreide, klassieke menu's. Je kunt Double Commander naast de standaard Windows Verkenner gebruiken.

©PXimport

Tip 07 Double Commander gaat vergeleken met Windows Verkenner een stapje terug in de tijd, maar dat is niet per se een nadeel!

Tip 08: Audio bewerken

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Zoals CCleaner bijna een synoniem is voor een schoonmaakprogramma, is Audacity dat voor een gratis programma om muziekbestanden mee te bewerken. Audacity heeft er eindelijk een geduchte tegenhanger bijgekregen: Ocenaudio is een handig programma voor basisbewerkingen in audiobestanden en handig als je bijvoorbeeld een fragment uit een liedje wilt knippen. Ocenaudio heeft een aantal streepjes voor op vergelijkbare programma's. Zo ziet Ocenaudio er modern uit, oogt het overzichtelijk en is het eenvoudig in gebruik. Hier staat tegenover dat de mogelijkheden beperkt zijn, maar nog steeds voldoende voor incidenteel gebruik. Je kunt bestanden inladen, goede selecties maken en indien gewenst allerlei filters toepassen. Verder beschikt Ocenaudio over exportmogelijkheden naar alle bekende audio-indelingen.

©PXimport

Tip 08 Ocenaudio is een audiobewerkingsprogramma en een alternatief voor Audacity.

Tip 09: Zonsondergang

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

In de echte wereld gaat de dag langzaam over in de avond, komt de nacht vanzelf en wordt het de volgende ochtend weer licht. Het beeldscherm op je bureau trekt zich hier niets van aan. Dat kan minder prettig zijn voor je ogen als je lang achter je scherm zit en flink moet doorwerken.

SunsetScreen kan hier iets aan doen. Het programma past de helderheid van je beeldscherm automatisch aan zodat je zowel overdag als 's avonds geniet van optimale lichtsterkte. SunsetScreen verandert de helderheid en kleuren, bijvoorbeeld naar een iets 'koelere' weergave in de avond voor als het donker wordt buiten. De aanpassingen worden geleidelijk ingezet. Experimenteer met verschillende instellingen voor het beste resultaat. Plaats ook een vinkje bij Load on Win startup om er voor te zorgen dat het programma automatisch opstart.

©PXimport

Tip 09 SunsetScreen past de helderheid van je beeldscherm automatisch aan en dat kan prettig zijn voor je ogen!

Werkt het onder Windows 10?

We hebben de meeste programma's getest onder Windows 10 en hierbij geen problemen ondervonden. Het is dan ook te verwachten dat vrijwel alle programma's die werken onder Windows 8.1 het ook probleemloos doen onder Windows 10. In de volgende editie van de freewarerubriek verwachten we dat alle programmamakers ook zelf uitvoerig getest hebben onder Windows 10. Kun je problemen verwachten? Waarschijnlijk niet of niet noemenswaardig.

Sommige systeemhulpprogramma's werken mogelijk nog niet optimaal. Zoals we bij vorige Windows-introducties zagen hebben sommige softwaremakers even de tijd nodig om een nieuw besturingssysteem optimaal te ondersteunen. Zorg wel dat je de juiste programmaversie binnenhaalt als een maker zowel een 32- als 64bit-versie aanbiedt. Dit laatste verdient de voorkeur als je Windows-versie het toelaat. Je vindt de juiste versie via de toetscombinatie Windows-toets+Pause achter Type systeem.

©PXimport

De meeste programma's die werken onder Windows 8.1 zullen ook probleemloos functioneren onder Windows 10.

Tip 10: Ander formaat

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Als je een filmbestand hebt gedownload, wil dat nog niet zeggen dat het probleemloos afspeelt op al je apparaten. Zo hebben veel tablets en smartphones moeite met grote mkv-bestanden, als het überhaupt al lukt om het bestand op je toestel te krijgen. Any Video Converter Free is een handige 'alleseter' en zet filmbestanden om naar een ander formaat. Technische kennis van codecs (codering van filmbestanden) is niet nodig, je kunt direct een profiel kiezen. Voor alle bekende toestellen en besturingssystemen heeft Any Video Converter Free een profiel, bijvoorbeeld voor diverse iOS-apparaten, Android-toestellen en Windows Phone.

De filmbestanden hoeven niet per se op je computer te staan. Met URL toevoegen haalt het programma de filmpjes direct op van YouTube, Facebook, Vimeo en andere videobronnen. Leuk detail is dat je met Any Video Converter Free ook filmpjes kunt omzetten naar mp3's. Dit voelt een beetje aan als 'cassettebandjes opnemen van de radio', maar het werkt uitstekend! Het spreekt voor zich dat je Any Video Converter Free niet mag gebruiken om auteursrechten te schenden of andere illegale praktijken. Wees alert tijdens de installatie om extra software te voorkomen. Let wel op: Any Video Converter Free bevat OpenCandy, een advertentieplatform die door veel mensen als ongewenst wordt beschouwd.

©PXimport

Tip 10 Any Video Converter Free zet videobestanden om naar een ander formaat en kan filmpjes van YouTube en dergelijke downloaden.

Tip 11: Taakbeheer 2.0

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Gevorderde computeraars zijn bekend met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc. Hiermee roep je Windows Taakbeheer op en zie je welke programma's (en onderdelen) er actief zijn.

Process Explorer graaft net iets dieper en heeft nog meer mogelijkheden. Het expertgereedschap komt van een bedrijf dat onderdeel is van Microsoft en biedt een diepe inkijk in de systeemprocessen. Je kunt processen beëindigen, opnieuw starten of opzoeken waarvoor het dient. Dit laatste is handig als je een programma ziet dat je niet direct herkent. Gebruik de rechter muisknop en kies Search online.

©PXimport

Tip 11 Process Explorer laat zien welke processen en programma's er actief zijn op je computer.

Tip 12: Werkbalken

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Wij zijn op de redactie altijd op zoek naar handige programma's die uitblinken in één trucje. Avast Browser Cleanup is zo'n programma en helpt bij het verwijderen van werkbalken uit je browser(s), ook wel 'toolbars' genoemd. Sluit al je browsers voordat je met Avast Browser Cleanup aan de slag gaat. Het handige aan Avast Browser Cleanup is dat het de meest populaire browsers ondersteunt vanuit één overzicht: Internet Explorer, Firefox en Chrome. Klik bijvoorbeeld op het Firefox-icoontje om te zien welke extra's er geladen worden. Standaard worden populaire extra's verborgen.

Haal het vinkje weg bij Add-ons met een goede beoordeling verbergen om alles te zien. Gebruik de knop Verwijderen om een uitbreiding te deinstalleren.

Als een werkbalk het gevolg is van spyware of adware moet je dit probleem eerst oplossen om te voorkomen dat de zojuist verwijderde rommel weer automatisch wordt geïnstalleerd.

©PXimport

Tip 12 Avast Browser Cleanup maakt het eenvoudig om ongewenste uitbreidingen te verwijderen uit je browser(s).

Pas op voor ongewenste software!

Veel programmamakers bundelen andere (ongewenste) programma's in hun installatieprocedure. Dit houdt in dat wanneer je een programma installeert, je er zomaar één of meer programma's bij krijgt. Ook worden soms instellingen van je browser aangepast en heb je plotseling een andere zoekmachine of extra werkbalk. Als we dergelijke praktijken tegenkomen bij freeware, maken we hier melding van. Het is echter altijd mogelijk dat er iets verandert tussen het tijdstip van testen en het moment dat je de besprekingen leest. Gelukkig zijn overbodige extra's en wijzigingen meestal eenvoudig te voorkomen door alert te zijn tijdens de installatieprocedure. Doorloop deze aandachtig en vink alle opties uit die je niet wilt installeren of wijzigen.

Bij twijfel: test een programma eerst via de dienst VirusTotal.

©PXimport

Wees altijd alert als je een programma installeert: voor je het weet, installeer je overbodige extra's of worden er instellingen aangepast.

▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2,5 uur