ID.nl logo
Google Earth: Digitale wereldbol op uw pc
© CIDimport
Huis

Google Earth: Digitale wereldbol op uw pc

Bent u nieuwsgierig naar de omgeving van uw vakantiebestemming of vindt u topografie leuk? Dankzij Google Earth verkent u elk gebied op aarde aan de hand van schitterende satellietfoto’s. U ‘vliegt’ rechtstreeks naar mooie steden of gluurt even op een tropisch eiland. Met versie 6 kunt u zelfs inzoomen tot op straatniveau!

©CIDimport

Google Earth is een virtuele atlas op uw systeem. Werkelijk elk deeltje van de wereld is in kaart gebracht. Het is niet alleen een handig hulpmiddel om een kijkje te nemen in allerlei gebieden, maar er is ook veel aanvullende informatie aanwezig. Zo ziet u precies met welke projecten organisaties van goede doelen zich momenteel bezighouden en u bekijkt hoe steden er vroeger uitzagen. Naast de aarde, heeft Google ook de maan en planeet Mars in beeld gebracht. Verder is het leuk om door verschillende (Nederlandse) wijken te zwerven. U ‘wandelt’ met de nieuwste versie van het programma namelijk moeiteloos door straten, omdat er ondersteuning is voor Street View.

Rondje om de wereld

U downloadt de atlassoftware vanaf www.earth.google.com. Er is ondersteuning voor Windows, Mac OS X en Linux. Ook voor verschillende mobiele apparaten is de software beschikbaar, zoals iPhone, iPad en Android-toestellen. Een vrije schijfruimte van 2 GB of meer is aanbevolen. Daarnaast hebt u een redelijke processor en videokaart nodig om het programma zonder beperkingen te gebruiken. Het startpunt in Google Earth is een digitale wereldbol.
In het linkerdeelvenster ziet u het onderdeel Zoeken staan. Hiermee vindt u simpel geografische locaties door een trefwoord te typen. U vult bijvoorbeeld een adres, plaats, land of bedrijfsnaam in. Ook met globale termen komt u een heel eind. Typ maar eens een onderwerp waarin u geïnteresseerd bent in combinatie met een plaatsnaam, bijvoorbeeld ‘musea Amsterdam’ of ‘hotels New York’. De resultaten verschijnen in het linkerdeelvenster. U klikt op uw favoriete bestemming om de bijbehorende plattegrond weer te geven. Het is leuk om achtereenvolgens verschillende locaties verspreid over de wereld op te zoeken, omdat een virtuele reis met lange afstanden er zeer fraai uitziet. Bent u niet op zoek naar een specifieke plek? U kunt natuurlijk ook gewoon een beetje rondkijken. Houd de  linkermuisknop ingedrukt en beweeg met de cursor over de wereldbol om deze te draaien. Dubbelklik op de kaart om in te zoomen. Als alternatief gebruikt u de navigatieknoppen aan de rechterkant.

Flexibele kaart

U beslist zelf welke informatie u op de kaart wilt zien via het onderdeel Lagen. U kunt onder meer de opties Internationale grenzen, Wegen, Luchthavens, YouTube en Foto’s activeren. Er zijn ook bijzondere lagen aanwezig. Zo bekijkt u in welke gebieden organisaties van goede doelen actief zijn, zoals Unicef, Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds. U leest uitgebreid welke problemen deze organisaties willen oplossen. Andere interessante lagen zijn Foto’s van de aarde door astronauten, Aardbevingen, Vulkanen en Scheepswrakken. Probeer ook de laag Het oude Rome in 3D eens, waarmee u vijfduizend oude gebouwen bekijkt. U ziet hoe Rome er in de Klassieke Oudheid ongeveer uitzag (320 jaar na Christus). Over elk gebouw leest u extra informatie. Overigens moet u de 3D-modellen wel eerst downloaden.
Liefhebbers van geschiedenis vragen gemakkelijk historische kaarten op in Google Earth. Mits er beeldmateriaal uit het verleden beschikbaar is, ziet u een oud jaartal in de statusbalk staan. Klik daarop om te zien hoe het betreffende gebied in de afgelopen jaren is veranderd. Met de schuif-regelaar selecteert u eventueel een andere datum.

Straten verkennen

U kunt met Google Earth heel ver inzoomen. In stedelijke gebieden zijn veel gebouwen, bruggen, bomen en fonteinen als 3D-model te bewonderen. Zorg er dan wel voor dat de laag 3D-gebouwen is aangevinkt. U verkent op die manier bijvoorbeeld het Muiderslot of het Koninklijk Paleis Amsterdam. Veel gebieden zijn toegankelijk in de Street View-weergave. Google heeft grote delen van de wereld namelijk in 360-graden panoramafoto’s vastgelegd, waardoor u op straatniveau rondkijkt. De meeste straten en wegen in Nederland zijn op deze wijze gefotografeerd. Ook van enkele bijzondere locaties zijn er 360-graden kiekjes gemaakt, zoals het Binnenhof, de boulevard in Scheveningen, de Efteling en het PSV-stadion. Als Street View op uw kaart beschikbaar is, ziet u rechts Muiderslot of het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Veel gebieden zijn toegankelijk in de Street View-weergave. Google heeft grote delen van de wereld namelijk in 360-graden panoramafoto’s vastgelegd, waardoor u op straatniveau rondkijkt. De meeste straten en wegen in Nederland zijn op deze wijze gefotografeerd. Ook van enkele bijzondere locaties zijn er 360-graden kiekjes gemaakt, zoals het Binnenhof, de boulevard in Scheveningen, de Efteling en het PSV-stadion. Als Street View op uw kaart beschikbaar is, ziet u rechts tussen de navigatieknoppen een oranje poppetje staan. U versleept dit pictogram naar de straat die u wilt weergeven. Aan de blauwe markering op de kaart ziet u welke gebieden Google heeft gefotografeerd. Merk op dat het perspectief verandert. U kijkt immers niet meer naar de wereld vanuit de lucht, maar u bevindt zich in een virtuele straat. Om uzelf te verplaatsen, dubbelklikt u in de gewenste richting.

Routes en rondleiding opnemen

Wanneer u bepaalde geografische plekken wilt onthouden, voegt u een Plaatsmarkering toe. U vindt deze optie in de werkbalk. Er verschijnt een verplaatsbare gele punaise op de kaart. U koppelt desgewenst een beschrijving aan de Plaatsmarkering. Handig is de mogelijkheid om autoroutes uit te stippelen. Klik bij het onderdeel Zoeken op het tabblad Routes. U vult een start- en eindpunt in. Aan de linkerkant verschijnt er een uitgebreide routebeschrijving. Op de plattegrond ziet u aan de paarse lijn langs welke steden en dorpen de rit voert. U speelt de reis eenvoudig na via de knop Tour starten. In de weergave ziet u elke afslag voorbijkomen. Met de schuifregelaar spoelt u delen van de reis door. Gebruik de spoelknoppen om de rijsnelheid aan te passen. U bekijkt specifieke delen van de weg door op de gele ballonnetjes te klikken. Dat is bijvoorbeeld nuttig, wanneer u ter voorbereiding alvast een lastig kruispunt wilt verkennen. Via het diskettepictogram slaat u de route op. Google Earth heeft een functie om een rondreis op te nemen. Op deze manier geeft u reisgenoten bijvoorbeeld informatie over bepaalde bezienswaardigheden in een stad. U klikt hiervoor in de werkbalk op Een tour opnemen. Met de Record-knop start u de opname. Gebruik het microfoontje als u de rondleiding wilt voorzien van commentaar. Na afloop van de opname kunt u de tour bewaren. 

Gps-gegevens importeren

Hebt u een gps-apparaat? In Google Earth importeert u trackbestanden, zodat u precies nagaat waar u hebt gewandeld of gereden. U opent de functie via Extra en GPS, waarna u het bestand op uw computer selecteert. Vervolgens ziet u welke locaties u bent gepasseerd. U bekijkt de exacte gegevens door ergens te klikken op de gekleurde lijn.

Andere hemellichamen

U maakt simpel een virtueel uitstapje naar de ruimte. U ziet in de werkbalk een knop met een planeet staan. Klik daarop om de keuzemogelijkheden uit te klappen. Onder Hemel verschijnt er een schematische weergave van ons sterrenstelsel. Allerlei sterrenbeelden zijn te herkennen, omdat de lichtbronnen met elkaar zijn verbonden door middel van lijnen. Google Earth biedt u verder de kans om planeet Mars eens goed te bekijken. Er is zelfs een Street View-functie aanwezig, maar die stelt natuurlijk niet zo veel voor. Vooral de verschillende beschikbare lagen met informatie zijn de moeite waard. Zo bekijkt u satellietfoto’s van ruimtevaartorganisatie NASA en ziet u welke landingsvoertuigen er ooit zijn geland. Interessant is de laag Live from Mars. Dit zijn namelijk recente afbeeldingen van de planeet. Ten slotte neemt u een kijkje op de maan. U leest alles over de bemande Apollo-missies en u ziet precies welke routes er zijn afgelegd.n

 

Vluchtsimulator

Google Earth heeft een heuse vluchtsimulator in huis. Deze functie vindt u onder het menu-onderdeel Extra. Voor een snelle vlucht kiest u een F16 straaljager, maar u kunt het ook rustiger aan doen met een simpel propellervliegtuigje. Beslis verder vanaf welke luchthaven u wilt opstijgen, bijvoorbeeld Sydney, Frankfurt of Los Angeles. Schiphol komt jammer genoeg niet in het overzicht voor. U bestuurt het voertuig met het toetsenbord of een joystick. Gebruik Page Up en pijltje omlaag om respectievelijk snelheid te maken en op te stijgen. De overige sneltoetsen voor de besturing vindt u op de helppagina’s van Google Earth. Let op, want aan het begin is het een heel karwei om geen vliegtuigcrash te veroorzaken! 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 10, jaargang 2011

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?
© MG | ID.nl
Huis

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?

Wanneer je kiest voor een inbouwvriezer werk je deze natuurlijk het liefst netjes weg achter een mooie keukendeur. Je vindt ze in hoogtes van 72 tot 178 cm, maar ook als onderbouw diepvrieskast die onder je aanrechtblad passen. Waar moet je allemaal nog meer op letten bij een inbouwvriezer voordat je deze aanschaft?

Een inbouwvriezer biedt als voornaamste voordeel dat de kast mooi is weggewerkt in je keuken. Juist daarom is het belangrijk om vooraf goed op een aantal zaken te letten als je zo’n vriezer wilt kopen.

Formaten

Inbouwvriezers zijn te koop in een aantal vaste maten. Die maten zijn gestandaardiseerd, zodat het eenvoudig is om de juiste inbouwvriezer bij de juiste inbouwkast te kopen en andersom. De ruimte in een inbouwkeuken waar de inbouwvriezer komt, is ietsje groter dan de inbouwvriezer zelf. Logisch, omdat zo'n inbouwvriezer wel makkelijk geplaatst moet kunnen worden, maar er ook weer eenvoudig uit moet kunnen in geval van reparatie of vervanging.

Bij een inbouwvriezer kun je kiezen uit de volgende hoogtes: 72, 88, 102, 122, 140, 178 en 180 cm. De breedte van inbouwvriezers ligt doorgaans tussen de 54 en 56 cm, het is dus belangrijk dat de breedte van de nis hierop is afgestemd. De diepte van een inbouwvriezer kan ook iets variëren, maar 54,5 cm is doorgaans de gemiddelde diepte. Je kunt ook kiezen voor een ondervriezer; een losse kleinere kast van zo'n 80 cm hoog die past onder het aanrechtblad.

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer of elke inbouwapparatuur vind je altijd de informatie over de grootte van de nis. De nis is de plek in de inbouwkeuken waarin de inbouwapparatuur wordt geplaatst. Deze informatie is dus erg belangrijk bij het kiezen voor de juiste inbouwvriezer en de gewenste keuken.

©MG | ID.nl

Scharnier- en deursystemen

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer houd je rekening met het soort scharniersysteem dat je wil gebruiken. Er zijn twee soorten deursystemen: deur-op-deurscharnieren en sleepdeursystemen. Bij een deur-op-deursysteem wordt de deur van de keuken direct op de deur van de vriezer geplaatst en is er geen speling tussen beide deuren.

Bij een sleepsysteem wordt de vriezerdeur met een glijd- of sleepsysteem bevestigd aan de keukendeur. Hierdoor schuift de deur van de keuken over de koelkastdeur. De deuren bewegen dan afzonderlijk van elkaar. Zo'n systeem komt het vaakst voor en is ook het eenvoudigst te installeren.

Watch on YouTube

Bij een deur-op-deursysteem wordt het paneel van de keukendeur direct op de deur van de vriezer gemonteerd. Het keukenpaneel draait dus op hetzelfde moment als de vriezerdeur. Voor een deur-op-deursysteem heeft de vriezer andere scharnieren die het gewicht van zowel de deur van de vriezer als het keukenpaneel moeten kunnen dragen. Bij een inbouwvriezer die geschikt is voor een deur-op-deursysteem, wordt het buitenste gedeelte van de vriezerdeur los geleverd.

Ventilatie

Een vriezer produceert aan de achterzijde warmte. Deze warmte moet goed kunnen worden afgevoerd en dat kan alleen als de nis waar de inbouwvriezer in wordt geplaatst, voldoende ruimte aan de achterkant heeft. De achterkant van de nis houd je vanzelfsprekend open en moet aan de achterkant tussen de muur en de vriezer minstens 10 centimeter vrijgehouden worden. Bij sommige inbouwvriezers krijg je aparte spacers mee die je op de achterkant van de vriezer kunt monteren om de juiste afstand te behouden, zodat je de vriezer ook niet te ver richting muur kunt plaatsen.

©MG | ID.nl

Geluidsdemping

Het geluid van een inbouwvriezer kan soms als storend worden ervaren. Dit geluid bestaat doorgaans uit twee componenten: luchtgeluid, zoals het brommen van de compressor, en contactgeluid, veroorzaakt door trillingen die via het meubel kunnen worden doorgegeven. Zowel vrijstaande- als inbouwmodellen kunnen hier last van hebben, maar met wat aanpassingen kun je het geluid reduceren. Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer. Ga je gebruik maken van geluidsabsorberende materialen , houd er dan rekening mee dat deze warmte vasthouden.

Om luchtgeluid te dempen, kan aan de achterkant en eventueel zijkanten van de nis of de muur geluidsabsorberend materiaal worden bevestigd. Dit materiaal vangt het geluid van de compressor op en voorkomt dat het zich verder door de ruimte verspreidt. Er zijn hier verschillende soorten platen en strips voor verkrijgbaar.

Zoek een stil exemplaar

Omdat het lastig is om een inbouwapparaat van tevoren te testen op geluidsproductie, kun je natuurlijk in ieder geval alvast kijken naar de specificaties van een inbouwvriezer. Bij doorgaans alle online winkels vind je de relevante informatie over geluidsproductie bij de specificaties. Het maximaal hoorbare geluid wordt weergegeven in Decibel, afgekort als dB. Gemiddeld produceren inbouwvriezers een geluid van rond de 35 en 40 dB, maar dit zijn natuurlijk alleen piekmomenten, bijvoorbeeld als de compressor aanslaat. De informatie over de geluidsproductie vind je overigens ook op het energielabel, zie hieronder.

Zuinigheid

Tot slot moeten we het energieverbruik natuurlijk niet vergeten. Hoe zuiniger een inbouwvriezer is, hoe meer geld je op het gebruik ervan bespaart. Dankzij de specificaties en het welbekende energielabel koop je eenvoudig een energiezuinig model. Je ziet dan bij de specificaties ook wat een inbouwvriezer op jaarbasis aan energie verbruikt.

©EPREL

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro
© MG | ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een hogedrukreiniger maak je je oprit, terras en tuinbestrating grondig schoon. Wij vonden vijf krachtige modellen voor je.

Een hogedrukreiniger is ideaal voor het schoonmaken van terrassen, opritten, tuinmeubels, auto’s en schuttingen. Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en bespaart tijd en moeite. Dankzij verstelbare spuitkoppen pas je de waterstraal aan per klus. Zo maak je efficiënt en veilig schoon, zelfs op lastig bereikbare plekken. Met behulp van handige accessoires zoals een autowasborstel kun je een hogedrukreiniger ook gebruiken voor auto's, aanhangers, caravans en campers. Wij hebben een vijftal betaalbare hogedrukreinigers voor je gevonden.

DISCLAIMER

De genoemde maximum prijs van 275 euro was correct tijdens het schrijven van dit artikel. De prijzen van producten op Kieskeurig.nl kunnen echter varieren, en kunnen inmiddels dus hoger of lager zijn.

Bosch UniversalAquatak 135

Deze compacte machine van Bosch zet moeiteloos 410 l/uur water af dankzij zijn krachtige 1900 W motor. De slang van 7 meter geeft je een groot bereik. Met een werkdruk tot 135 bar verwijdert hij eenvoudig hardnekkig vuil van fiets, oprit of terras. De geïntegreerde slanghaspel en opbergruimte voor accessoires maken hem erg gebruiksvriendelijk. Ondanks zijn lichte gewicht (7,9 kg), staat de Aquatak 135 stevig dankzij wielen en een telescopisch handvat. Hij is geschikt tot een watertemperatuur van 40 °C en geleverd inclusief nozzle‑set. Zijn compacte profiel en degelijke prestaties maken ‘m ideaal voor dagelijks gebruik in en om het huis.

Maximale druk: 135bar
Vermogen: 1900 Watt
Slanglengte: 7m
Opslagtank: 0,45 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Wat is een vuilfrees?

Een vuilfrees is een speciaal opzetstuk voor een hogedrukreiniger dat wordt gebruikt om hardnekkig vuil effectief te verwijderen. De vuilfrees bestaat uit een roterende waterstraal met hoge druk, waardoor het reinigingsvermogen aanzienlijk wordt verhoogd. Dit maakt het heel geschikt voor het schoonmaken van sterk vervuilde oppervlakken zoals bestrating, terrastegels en andere harde buitenoppervlakken. Een vuilvrees is echter niet geschikt voor auto's, campers of caravans. Het kan namelijk de lak of deur- en raamrubbers beschadigen.

Nilfisk Excellent 170

De Nilfisk Excellent 170 is een stevige krachtpatser met een inductiemotor en metalen pomp, ontworpen voor intensief gebruik. Hij levert maar liefst 170 bar en rond de 498 l/uur aan waterflow en dat is ideaal voor grote oppervlakken zoals terrassen of gevels . De SteelFlex-slang van 10 meter in combinatie met de interne haspel zorgt voor moeiteloze bereikbaarheid en opberging. Uniek is de Power Foam Blaster (700 ml) die zorgt voor rijke schuimlaag voor grondige reiniging, bijvoorbeeld van auto’s of tuinmeubilair. De machine schakelt bij spuitstop automatisch uit, en gaat weer aan bij gebruik, waarmee je dus energie kunt besparen. Met een gewicht van zo'n 21,5 kg is hij wat zwaarder dan gemiddeld, maar staat stevig op wielen en een telescoopgreep voor verplaatsing.

Maximale druk: 170 bar
Vermogen: 2100 Watt
Slanglengte: 10m
Opslagtank: 0,7 liter (voor foam)
Meegeleverde accessoires: Vuilfrees, oppervlakreiniger

Kärcher K 2 Basic

De K 2 Basic van Kärcher is een degelijk instapmodel voor eenvoudigere reiningsklusjes, zoals voor fietsen, tuinmeubels of lichte vervuiling. Deze machine levert tot 110 bar werkdruk en 360 l/uur waterflow vanuit een 1400 W motor. Hij is compact, weegt slechts 4 kg (zonder accessoires) en voorzien van twee wieltjes voor eenvoudige verplaatsing. De slang is 3 m lang, wat minder bereik biedt, maar praktisch is voor het dichtbij reinigen. Inclusief waterfilter en Quick Connect-systeem, plus diverse spuitstukken zoals een lans en vuilfrees. Dit toestel is ideaal voor gebruikers die een effectief, budgetvriendelijk toestel zoeken voor eenvoudig onderhoud rondom huis.

Maximale druk: 110 bar
Vermogen: 1400 Watt
Slanglengte: 3m
Opslagtank: geen
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Powerplus POWXG90410

De Powerplus POWXG90410 combineert kracht en flexibiliteit in één: zijn 1800 W motor levert tot 140 bar en 420 l/uur waterflow, perfect voor het grondig reinigen van oprit, tuin of voertuigen. De slang van 8 m en een soepel oprolmechanisme maken werken zonder gedoe makkelijk. De tank van 0,75 liter voor reinigingsmiddel is ideaal voor gecombineerde schoonmaakbeurten. Hij beschikt over turbospuit, patio-cleaner en verstelbare lans en is uitgerust met wieltjes en auto start/stop voor bedieningsgemak en veiligheid. Weegt ongeveer 7,7 kg — handzaam en goed te manoeuvreren.

Maximale druk: 140 bar
Vermogen: 1800 Watt
Slanglengte: 8m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

EZIclean Hydroforce 165

Deze Eziclean Hydroforce 165 is uitgerust met een krachtige 2200 W motor waarmee hij tot 165 bar haalt — ideaal voor intensieve klussen zoals terras en auto’s schoonmaken . De slang van 5 meter biedt voldoende reikwijdte dichtbij de kraan. Inclusief 0,75 l reinigingstank en een ruime selectie aan spuitmonden, waaronder een turbomondstuk met 180° draaibare straal en 360°-draaifunctie – handig voor diverse oppervlakken. Het lage gewicht van zo'n 9,2 kg en wieltjes plus haspel maken het verplaatsen eenvoudig. Robuust, veelzijdig en ideaal voor huishoudelijk en zwaar buitengebruik.

Maximale druk: 165 bar
Vermogen: 2200 Watt
Slanglengte: 5m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: autowasborstel, lans, oppervlakreiniger