ID.nl logo
Gesproken woord omzetten in tekst doe je zo
© PXimport
Huis

Gesproken woord omzetten in tekst doe je zo

We zijn gewend om onze teksten in te tikken op een toetsenbord. Of desnoods op een virtueel toetsenbord, als het om een tablet of smartphone gaat. Maar er zijn ook situaties waarin je veel liever gewoon lekker wilt zeggen waar het op staat. Nou, dat is geen enkel probleem hoor, want daarvoor is er software met een luisterend oor. Zo kun je gesproken woord omzetten in tekst.

We tikken wat af op onze computers, tablets en smartphones, zonder erbij stil te staan dat er nog een andere manier is om zoiets als zoekwoorden, notities of complete teksten in te voeren. Want wat dacht je van jouw eigen stem? Dankzij spraakherkenning kun je tegenwoordig prima tegen een computer of een mobiel apparaat praten, waardoor je dat toetsenbord ineens een stuk minder vaak nodig hebt. Toegegeven, niet alles wat je zegt wordt feilloos herkend en in tekst omgezet, maar je komt er wel een heel eind mee. Welke mogelijkheden zijn er zoal?

Live transcriptie

Met de app Live Transcriptie & geluidsmeldingen van Google zet je gesproken taal op Android-telefoons eenvoudig om in tekst. Het is allereerst een uitkomst voor doven en slechthorenden dat deze app zichtbaar maakt wat iemand zegt. Want zelfs als je iemands gezicht niet of onvoldoende ziet om goed te kunnen liplezen, kun je het gesprek dan alsnog volgen.

Ook als jij je handen niet volledig vrij hebt of even snel een korte notitie of een ideetje wilt vastleggen, is het een uitkomst dat je gewoon tegen je telefoon kunt praten en niet steeds in het toetsenbord hoeft te klimmen. Je kunt er trouwens ook een gesprek of interview mee transcriberen. Scheelt je veel tikwerk.

De app is eenvoudig van opzet, al is er wel een aantal instellingen die je even moet nalopen om hem optimaal te gebruiken. Zodra je Live transcriptie hebt gestart, zie je een grote microfoon op een nagenoeg blanco scherm. Begin met praten of richt de telefoon op een andere spreker en het gesproken woord wordt omgezet in tekst. Daar is wel een internetverbinding voor nodig.

Daarnaast is het essentieel dat je aangeeft om welke taal het gaat. Onderaan het scherm zie je de primaire taal en door erop te tikken, schakel je over naar een secundaire taal. Je kunt daardoor razendsnel schakelen tussen twee verschillende talen. Tik op het tandwiel, kies Meer instellingen en geef bij Audio en taal aan welke twee talen dat moeten zijn.

©PXimport

Regel een back-up

Live transcriptie werkt behoorlijk goed, maar zit er ook geregeld naast. Gebruik je de app voor zoiets als een interview, maak dan ook zelf aantekeningen of neem een audiorecorder mee als je die hebt. Mocht een fragment van de transcriptie onleesbaar zijn of de app een paar zinnen gemist hebben, dan kun je altijd nog op jouw back-up terugvallen. Je moet de tekst sowieso altijd nalopen en verbeteren, omdat woorden of woordgroepen regelmatig worden gemist of foutief worden weergegeven. Zijn er meerdere sprekers, dan zie je helaas niet wie wat gezegd heeft. Voor de notulen van een vergadering is de app daarom wat minder geschikt. Ook zitten de deelnemers dan al snel te ver uit elkaar en praten ze wellicht net iets te vaak door elkaar heen.

Geheugen

Nu je toch in de app-instellingen zit, activeer dan bij het onderdeel Opslaan meteen even de optie Transcriptie opslaan. Vanaf dat moment blijft alle herkende tekst maximaal drie dagen beschikbaar in de app.

Zodra je de app opnieuw start, zie je exact hetzelfde beginscherm als anders, maar kun je nu ook terugbladeren naar eerdere teksten. Wil je een tekst bewaren of ergens voor gebruiken? Houd je vinger op een willekeurig woord gedrukt, kies Alles selecteren en tik op Kopiëren. Daarna kun je de gekopieerde tekst in bijvoorbeeld een e-mail, document of notitie-app plakken.

Via de optie Geschiedenis verwijderen die je eveneens in het onderdeel Opslaan vindt, worden alle teksten gewist en begin je weer met een schone lei. Verder is de optie Geluidslabels tonen in het onderdeel Gebeurtenissen interessant. Zodra er tijdens het transcriberen zoiets als gelach, muziek of een deurbel klinkt, verschijnt er een label dat dit aangeeft.

Wil of kun je niet tegen jouw gesprekspartner praten? Tik dan tijdens het transcriberen op het pictogram van het toetsenbordje, tik jouw antwoord of reactie in en toon het scherm aan de ander.

©PXimport

Luistertips

Het omzetten van spraak naar tekst lukt beter naarmate er minder storende achtergrondgeluiden te horen zijn. In een rustige kamer gaat het daarom een stuk makkelijker en nauwkeuriger dan in zoiets als een druk café. Daarnaast helpt het als je rustig en duidelijk spreekt, losse woorden niet in elkaar overlopen en je na elke zin een korte pauze inlast om de app even de tijd te geven om de volledige zin te analyseren. Je ziet vanzelf wanneer je weer verder kunt praten. Het is echt niet nodig om keihard te praten of zelfs tegen je telefoon te schreeuwen. Nog sterker, dat werkt juist averechts. Omdat de microfoon van een smartphone geluid uit alle richtingen oppikt, kun je hem het beste dicht bij een spreker of je eigen mond houden. Die stem klinkt dan verhoudingsgewijs aanzienlijk harder dan alle overige geluiden. In een rustige omgeving levert zelfs fluisteren al een goede transcriptie op. Ideaal als je niet wilt dat huisgenoten of collega’s jou in je eentje horen praten.

©PXimport

Spraakverwerker

De app Live transcriptie is vooral geschikt om gesprekken te volgen, een gespreksverslagje te maken en uiteraard voor korte notities of boodschapjes die je na het werk snel nog even wilt halen. Voor langere en meer gestructureerde teksten of verhalen kun je beter Microsoft Word gebruiken. Want ook deze tekstverwerker biedt een luisterend oor.

Dat is meteen een uitkomst voor iedereen die veel liever praat dan tikt, of wanneer het typen tijdelijk niet of minder makkelijk gaat door een blessure. Dus heb jij iets te vertellen, maar komt het er steeds maar niet van om jouw verhaal ‘op papier’ te zetten? Dan klim je gewoon op jouw praatstoel en de dicteerfunctie van Word regelt de rest.

Erg handig is dat het zowel op Android als iOS (iPhone en iPad) werkt, net als op computers (Windows en Mac) en zelfs in de online versie van Word. Praat dus gerust met jouw favoriete apparaat.

Bij een smartphone of tablet open je een nieuw of bestaand document en tik je op het microfoonpictogram dat zich ergens boven in het document bevindt. Het document moet wel geopend zijn om te bewerken, dus het virtuele toetsenbordje moet zichtbaar zijn. Let erop dat er in het virtuele toetsenbord zelf ook een microfoontje kan zitten, maar dat bedoelen we hier niet.

Bij een computer of de online versie van Word ga je in het lint naar Start en kies je Dicteren. Ook hier staat weer een microfoonpictogram bij.

©PXimport

Tekst en interpunctie

Zodra Word aangeeft dat het aan het luisteren is, is het een kwestie van jouw verhaal vertellen, waarna dit als tekst in het document verschijnt. Las je een korte pauze in, dan krijgt het begin van de zin automatisch een hoofdletter en verschijnt een punt achteraan. Tik of klik op de microfoon onderaan het scherm om het dicteren te stoppen of te pauzeren.

Via het tandwielpictogram geef je aan om welke taal het gaat, of je grof taalgebruik eruit wilt laten filteren en ook of je van automatische leestekens gebruik wilt maken. Dit laatste houdt in dat je al pratende alvast aan de interpunctie en leesbaarheid van jouw tekst kunt sleutelen. Je zegt bijvoorbeeld punt, komma, of vraagteken, waarop Word dat leesteken toevoegt. Of je zegt nieuwe regel of nieuwe alinea.

Waarom hoort Word mij niet?

Zie je geen dicteermicrofoon in de Word-app? Tik bij een document dat je voor bewerking hebt geopend op het menupictogram (drie puntjes boven elkaar) en schakel Spraakherkenning in. Hoort Word jou nog steeds niet praten? Controleer dan in de instellingen van jouw telefoon of deze app is gemachtigd om de microfoon te gebruiken. Ook op een pc moet dit zijn toegestaan in de privacy-instellingen van Windows.

Luisterend toetsenbord

Het toetsenbord van jouw smartphone heeft ook nog een spraakherkenningsfunctie. Superhandig, want daardoor kun je ook in apps die geen eigen spraakherkenning hebben handsfree tekst invoeren.

In het standaardtoetsenbord van Android, Gboard, tik je op het tandwielpictogram, kies je Spraakgestuurd typen en schakel je Spraakgestuurd typen gebruiken in. Eventueel kun je via Spraakbijdragen meehelpen aan het verbeteren van deze spraakherkenningsfunctie van Google.

Vanaf dat moment zie je een microfoontje in het Google-toetsenbord, waarmee je opnieuw lekker tegen jouw telefoon aan kunt kwebbelen. Je kunt ook nu weer allerlei leestekens benoemen of om een nieuwe regel vragen.

Op een iPhone of iPad vind je eveneens een microfoontje in het toetsenbord, waardoor je weer overal waar je het toetsenbord kunt oproepen op je gemak kunt dicteren, leestekens toevoegt of naar een nieuwe regel gaat. Ditmaal gebruik je de spraakherkenning van Apple.

Zie je geen microfoon op het toetsenbord? Start in dat geval de app Instellingen op het thuisscherm, ga naar Algemeen, Toetsenbord en activeer de optie Schakel dicteren in.

©PXimport

Praten met Chrome

Ook aan de Google Chrome-browser mag je al pratende duidelijk maken wat je wilt doen. Want op zowel de (lege) pagina Nieuw tabblad als op elke Google-zoekpagina zit een microfoontje aan het uiteinde van het invoerveld. Niet alleen op een Android-telefoon, maar ook op een iPhone of iPad en zelfs op je pc. Hiermee kun je zowel spraakgestuurd zoeken als het adres van een website inspreken. Wel zo handig is dat het woord punt automatisch in dit leesteken wordt omgezet zodra je www zegt, omdat jij dan overduidelijk een website wilt bezoeken.

©PXimport

Geluidsmeldingen

We hebben het daarnet uitgebreid gehad over de app Live transcriptie & geluidsmeldingen van Google. Maar wist je dat tijdens de installatie hiervan niet één, maar twee apps op jouw Android-telefoon worden geplaatst? Die tweede app is alleen onzichtbaar.

Hoe dat zit? Live transcriptie en geluidsmeldingen, zoals de software in Google Play heet, bestaat in werkelijkheid uit twee losse onderdelen. Alleen Live transcriptie vind je terug op jouw telefoon. Aanvullend heb je een extra app gekregen, Geluidsmeldingen. Standaard zie je die dus niet, maar gelukkig kun je hem wel zichtbaar maken als je dat liever hebt. Wat is dit voor app en wat heb je eraan?

De app Geluidsmeldingen kan allerlei alarmerende geluiden detecteren en hier een melding van geven. Denk aan een piepende rookmelder, huilende baby, blaffende hond, stromend water, geklop op de deur en zelfs jouw deurbel. Opnieuw een zeer nuttige functie voor doven en slechthorenden, maar ook superhandig als je bijvoorbeeld even lekker naar muziek wilt luisteren met je hoofdtelefoon op, maar een koerier of onverwachte bezoeker niet wilt missen.

Om dit te activeren, start je de app Live transcriptie, tik je op het tandwiel en kies je Geluidsmeldingen openen. Nu opent de (onzichtbare) app Geluidsmeldingen met een uitlegscherm. Tik hier op Aanzetten, waarna je nog wat tips krijgt voor de beste werking. Bijvoorbeeld dat je de telefoon zo moet neerleggen dat de app goed kan luisteren. Zwerft er nog ergens in huis een wat ouder toestel rond dat je niet meer gebruikt? Dan kun je dat misschien tot geluidsmelder promoveren.

Zien wat je (niet) hoort

De app Geluidsmeldingen laat in een tijdlijn zien welke geluiden de afgelopen twaalf uur zijn gedetecteerd. Je kunt hier doorheen bladeren en met twee vingers in- of uitzoomen. Tik op het tandwiel en kies Meldingsvoorkeuren om per categorie aan te geven op welke manier(en) de telefoon jouw aandacht moet trekken. Denk aan trillen, een knipperend flitserlampje of een melding op een wearable. Tik op het tandwiel en daarna op de tekst Geluidsmeldingen zijn actief om in te stellen van welke gebeurtenissen jij allemaal meldingen wilt ontvangen.

Wil je even niet gestoord worden? Je kunt de geluidsmeldingen op elk moment pauzeren. Bijvoorbeeld in het berichtcentrum of met de schakelaar die je in de instellingen van de app ziet achter de tekst Geluidsmeldingen zijn actief. O ja, om de app Geluidsmeldingen zichtbaar te maken op jouw telefoon, zet je de optie Icoon tonen in de app-lijst aan.

Vertrouw overigens niet blindelings op de app, want deze kan gebeurtenissen missen of verkeerd interpreteren. Heb jij zelf geen hond? Dan kun je alsnog een melding krijgen als bijvoorbeeld het raam openstaat en buiten ergens een hond blaft.

©CIDimport

Digitale assistent

Je kunt nog een stap verdergaan en jouw telefoon vragen stellen of opdrachten geven. Op die manier bestuur je het toestel zonder dat je iets hoeft in te tikken en als je dat wilt zelfs zonder het aan te raken. Op Android-telefoons gebruik je hier Google Assistent voor en op een iPhone is dat Siri. Beide zitten al ingebouwd, je hoeft ze alleen maar even aan te zetten. Aanvullend geef je aan wanneer ze in actie mogen komen. Bij Android heb je de keuze om de assistent op te roepen door ‘Oké Google’ of ‘Hé Google’ te roepen, of door de thuisknop ingedrukt te houden. Op een toestel zonder fysieke thuisknop veeg je vanuit de hoek onderin schuin omhoog naar binnen. Bij een iPhone kan het via ‘Hé Siri’, de thuisknop of, als er geen thuisknop is, een knop aan de zijkant. Windows-pc’s hebben Cortana aan boord, maar dat werkt helaas niet in de Nederlandse versie.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: