ID.nl logo
Geen tijd voor frustratie: zo kopieer je vliegensvlug de grootste bestanden
© Ljupco Smokovski
Huis

Geen tijd voor frustratie: zo kopieer je vliegensvlug de grootste bestanden

Video’s, raw-foto’s, moderne games: soms neemt het kopiëren van bestanden flink wat tijd in beslag. Werk je vaak met grote bestanden die je wilt kopiëren? Roep dan wat extra hulp in om het proces sneller te laten verlopen.

In dit artikel laten we zien hoe je supersnel megalomane bestanden naar een andere locatie kopieert:

  • Voor iedereen: TeraCopy
  • Voor gevorderden: RoboCopy

Ook interessant: Nieuwe pc, maar liever geen nieuwe start? Overzetten doe je zo!

Een bestand kopiëren van een usb-stick naar de vaste schijf, een bestand vanaf de NAS kopiëren naar het lokale bureaublad of een bestand kopiëren van de ene naar de andere computer. Er zijn verschillende scenario’s waarin je met een kopieeractie bezig bent. Uiteraard kun je hiervoor de Verkenner van Windows gebruiken. Deze voldoet in de meeste gevallen, maar kent aantal tekortkomingen en werkt niet altijd even vlot en efficiënt. Externe programma’s spelen hier slim op in.

Snel kopiëren

Voor ons doel maken we gebruik van TeraCopy. Dit programma richt zich op het snel kopiëren van bestanden en heeft zijn sporen inmiddels verdiend. Prettig is dat je TeraCopy voor thuisgebruik kosteloos mag gebruiken. Het programma heeft naast snelheid meerdere belangrijke voordelen in vergelijking met de Verkenner.

Treedt er bijvoorbeeld tijdens het kopiëren van meerdere bestanden met de verkenner onverhoopt een fout op, bijvoorbeeld doordat een van de bestanden vergrendeld of beschadigd is? Dan stopt de hele actie en kun je opnieuw beginnen. Die frustratie probeert TeraCopy je te besparen: het bestand wordt overgeslagen en het proces gaat verder. Je kunt de bestanden ook handmatig overslaan en het na afloop nog een keer proberen. Verder kun je situaties automatiseren en daarmee onderbrekingen voorkomen. Bij naamconflicten kun je bijvoorbeeld van tevoren aangeven wat er moet gebeuren wanneer zoiets plaatsvindt.

Met TeraCopy kopieer en verplaats je bestanden en mappen snel.

Back-up Ga je voor het eerst aan de slag met een nieuw programma, zoals TeraCopy? Voer de eerste acties dan altijd uit met een aantal testbestanden die je bijvoorbeeld speciaal hiervoor maakt. Gaat er onverhoopt iets mis of doet het programma niet wat je wilt, dan is er geen man overboord. Zorg ook altijd voor een recente back-up van je kostbare bestanden, zodat je in geval van nood kunt terugkeren naar de oorspronkelijke situatie.

Aan de slag

Standaard toont TeraCopy de uitgebreide weergave. Je kunt per actie een lijst maken met de bestanden of mappen waarmee je aan de slag gaat: klik op het plusteken (+) boven in de menubalk. Sleep de bestanden en mappen die je wilt kopiëren naar het grote vlak rechtsonder in het venster.

Dit gedeelte is opgebouwd uit een aantal tabbladen: Bestandslijst, Doel, Opties, Status en Logboek. Heb je de bestanden en mappen geselecteerd? Open de tab Doel. Hier bepaal je naar welke locatie je wilt kopiëren. Klik op Bladeren, selecteer de locatie en kies Map selecteren. Je kunt in plaats hiervan ook klikken op de knop met het plusteken (+).

Het programma bestaat uit meerdere tabbladen.

Meerdere opties

De derde tab – Opties – bevat waardevolle instellingen om het kopiëren nog vlotter te laten lopen. Dit onderdeel is opgebouwd uit meerdere secties. Bij Overdragen bepaal je welke kenmerken van de bestanden en mappen moeten worden gekopieerd. Schakel bijvoorbeeld Tijdstempels uit als je de datum en tijd van de bestanden of mappen niet wilt meenemen. Bij Beveiliging geef je aan welke beveiligingseigenschappen mee moeten: het is verstandig aan de oorspronkelijke instellingen niets te wijzigen. Per optie kun je bepalen of deze op bestanden of mappen van toepassing is: voor elk type is er een aparte kolom die je aanvinkt.

Ook de sectie Overdracht-opties is interessant. Hier geef je aan wat er moet gebeuren als er dubbele bestandsnamen zijn: kies bijvoorbeeld voor Alle oudere bestanden overschrijven of Alle doelbestanden hernoemen. Plaats verder een vinkje bij Bestanden verifiëren na overdracht: TeraCopy controleert dan of de integriteit van je kostbare data nog in orde is.

In de sectie Wanneer klaar voer je aanvullende acties uit. Bijvoorbeeld als je de resultaten in een logboekbestand wilt bewaren. Klik dan op Exporteren als en kies het gewenste bestandsformaat. Deze informatie vind je overigens ook altijd op de tab uiterst rechts: Logboek.

Stel de geavanceerde instellingen in.

Tijd besparen Voer je een grote kopieeractie of meerdere acties tegelijk uit, dan hoef je niet te blijven wachten totdat het proces is voltooid. Rechtsboven in het venster van TeraCopy vind je de optie Wanneer klaar. Hier bepaal je wat er moet gebeuren als de actie gereed is. Kies bijvoorbeeld voor App open houden als je het programma niet wilt verlaten. Je kunt ook kiezen om TeraCopy automatisch af te sluiten (App sluiten). Of je geeft aan dat Windows wordt afgesloten, in de slaapstand gaat of de sluimerstand activeert.

Controleren maar

Boven in het venster vind je een samenvatting van de instellingen. Zo zie je bij Filter welke bestanden er klaarstaan voor de actie. Bij Bron zie je waar deze items zich bevinden en bij Doel lees je waar ze terechtkomen. De onderste rij knoppen bepaalt de actie.

Welke actie je ook wilt uitvoeren, maak eerst gebruik van de testfunctie van TeraCopy. Hiermee controleer je of de bestandskwaliteit in orde is, nog voordat je de actie begint. Klik op Testen. Hiermee controleer je of de kopieeractie kan worden uitgevoerd zonder fouten. Er worden nu nog geen bestanden gekopieerd of verplaatst. Wil je de lijst kopiëren, klik dan op de knop Kopiëren. Om de items van de ene naar de andere locatie te verplaatsen, kies je Verplaatsen.

Controleer eerst of de kopieeractie aan je wensen voldoet.

Tijdens de actie

Bij de tabs onderin het venster kun je kiezen voor Status. Hierop zie je grafisch en tekstueel hoe de actie vordert. Tijdens het kopiëren toont TeraCopy bovenin ook de voortgang. Je vindt hier bovendien drie knoppen. Met Pauzeren onderbreek je de actie tijdelijk. Met Overslaan sla je een bestand of map over, bijvoorbeeld als dat problemen geeft of voor vertraging zorgt. De volledige kopieeractie kun je hierdoor alsnog afronden. Met Stoppen beëindig je de lopende kopieeractie direct.

Tijdens het kopiëren vind je rechtsboven bij de voortgangsbalken ook de optie Zonder toezicht. Vink deze aan als je niet wilt dat TeraCopy vragen stelt bij conflicten, bijvoorbeeld als er twee dubbele bestanden bestaan. In plaats hiervan geef je eenmalig op wat er met het bestand moet gebeuren, waarna deze actie op alle situaties wordt toegepast.

Je kunt acties tijdelijk pauzeren of specifieke bestanden overslaan.

Voor later Wil je onthouden welke items je hebt gekopieerd? Exporteer de lijst, zodat je deze altijd kunt raadplegen. Klik op de knop Afdrukken/exporteren (herkenbaar aan de printer). Een menu verschijnt. Kies Print/Export en geef het bestand een geschikte naam. Standaard wordt de lijst als html-bestand bewaard. Je opent dit eenvoudig in een browser en kunt het afdrukken. Je kunt het bestand ook als cvs- en txt-bestand opslaan. Die opties vind je in hetzelfde menu.

Via rechtermuisknop

Standaard wordt TeraCopy toegevoegd aan het menu van de rechtermuisknop, dat verschijnt zodra je een bestand of map selecteert en hierop met rechts klikt. In Windows 10 is TeraCopy meteen zichtbaar. In Windows 11 wordt het programma zichtbaar zodra je het uitgebreide menu opent. Dat doe je door Shift ingedrukt te houden wanneer je met de rechtermuisknop klikt, of door in het verkorte menu te kiezen voor Meer opties weergeven. Kies vervolgens voor TeraCopy.

Ben je helemaal tevreden over TeraCopy, dan kun je het programma ook standaard gebruiken voor het kopiëren van items. In het hoofdvenster van TeraCopy klik je op de knop Voorkeuren (herkenbaar aan het tandwiel). Kies voor TeraCopy als standaard kopieerbehandelaar gebruiken. Hier kun je TeraCopy ook weer verwijderen uit het menu van de rechtermuisknop: haal het vinkje weg bij Aan het contextmenu van verkenner toevoegen.

In hetzelfde venster kun je verder aangeven of de app standaard moet sluiten na een kopieeractie en of het venster altijd zichtbaar moet blijven. Die laatste optie (die standaard is ingeschakeld) kan in de praktijk frustrerend werken: andere vensters zijn dan niet altijd zichtbaar. Verwijder daarom het vinkje bij de optie Altijd bovenaan.

Het programma wordt ook toegevoegd aan het menu van de rechtermuisknop.

Comprimeren maar Geen behoefte aan externe programma’s, maar wil je wel meerdere bestanden of mappen sneller kopiëren? Comprimeer dan eens de items voordat je ze kopieert. Het resultaat: Windows hoeft minder losse handelingen uit te voeren en het geheel is eerder op de plaats van bestemming. In de verkenner selecteer je de items. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Comprimeren naar ZIP-bestand. Vervolgens verplaats of kopieer je de bestanden.

Snel alternatief

Wist je dat Windows zelf ook een ingebouwd alternatief kopieerprogramma heeft? Het heet RoboCopy: een samentrekking van Robust File Copy. Ook RoboCopy is in veel gevallen een stuk sneller dan de standaardkopieerfunctie in Windows Verkenner. In tegenstelling tot TeraCopy gebruik je RoboCopy via de opdrachtregel van Windows. Er is dus geen apart programmavenster. Dit maakt het programma geschikt voor de meer gevorderde gebruiker. Open het Startmenu en typ opdrachtprompt. Klik erop met rechts en kies Als administrator uitvoeren. Om een map van de ene locatie naar de andere locatie te kopiëren, typ je de opdracht:

robocopy C:\bronmap C:\doelmap

Typ bijvoorbeeld:

robocopy C:\Documenten\2024 C:\Documenten\Archief

Met zogeheten schakelopties geef je extra instructies aan RoboCopy. Wil je bijvoorbeeld dat alle submappen ook worden meegenomen in de actie, dan typ je /E en /COPYALL. Die /E zorgt ervoor dat ook lege submappen worden gekopieerd. Wil je dat lege submappen juist niet worden gekopieerd, dan gebruik je de schakeloptie /S. Voer bijvoorbeeld de volgende opdracht uit:

robocopy C:\Documenten\2024 C:\Documenten\Archief /E /COPYALL

Je kunt met RoboCopy ook bestanden verplaatsen. Gebruik hiervoor /MOV, dus dan wordt de opdracht:

robocopy C:\Documenten\2024 C:\Documenten\Archief /MOV

De bestanden worden van de oorspronkelijke locatie verwijderd na de verplaatsactie. Wil je zowel bestanden als mappen verplaatsen? Gebruik dan /MOVE.

Je bedient RoboCopy via de opdrachtregel van Windows.

Gewoon doorgaan

Waar Windows Verkenner het tijdens een kopieeractie opgeeft bij een fout, is RoboCopy standvastiger. Tenminste, als je dat aangeeft. Met de schakeloptie /R:n kun je bepalen dat RoboCopy een kopieeractie meerdere malen opnieuw probeert in geval van pech. De letter n vervang je door het aantal gewenste pogingen. Typ bijvoorbeeld Robocopy /R:3, als je wilt dat RoboCopy een actie drie keer probeert.

Vaak is het goed om even te wachten tussen de pogingen door: wellicht is een vergrendeld bestand na enige tijd wél weer beschikbaar. Gebruik hiervoor /W:n, waarbij je n vervangt door het aantal gewenste seconden. Bijvoorbeeld Robocopy /W:5, om RoboCopy vijf seconden te laten wachten. Gebruik je deze schakeloptie niet, dan wacht RoboCopy een halve minuut tussen de pogingen door.

Over doorgaan gesproken: zodra een kopieeractie tijdelijk wordt onderbroken, bijvoorbeeld bij een haperende wifi-verbinding, kan het handig zijn om niet de hele kopieeractie opnieuw uit te voeren. Vooral bij een grote hoeveelheid bestanden kan dat frustrerend zijn. Met de schakeloptie /Z geef je aan dat RoboCopy moet doorgaan waar het is gebleven.

Bepaal de kopieerinstellingen met behulp van schakelopties.

Nog sneller

RoboCopy kan meerdere processen naast elkaar laten lopen, zodat het kopiëren nog sneller gaat. Er worden dan meerdere bestanden tegelijkertijd gekopieerd, zodat de hele actie sneller is afgerond. Gebruik hiervoor de optie /MT:n, waarbij n bepaalt hoeveel threads naast elkaar mogen lopen. Standaard lopen acht threads tegelijkertijd. Je kunt hier maximaal 128 threads van maken. Probeer het eerst met een aantal testbestanden en kies een waarde van bijvoorbeeld 16.

Ook over RoboCopy kunnen we nog wel even doorgaan: het aantal schakelopties (en daarmee mogelijkheden) is flink. Wil je weten wat je nog meer met RoboCopy kunt doen? Hier vind je een handig overzicht met alle beschikbare schakelopties. Ook kun je op de opdrachtregel Robocopy /? typen, waarna een overzicht van beschikbare opties verschijnt.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat
Huis

Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat

Ondanks het feit dat Android een ontzettend open platform is waar je veel dingen zelf op kunt instellen, loop je soms tegen een beperking aan. Zo kan het zijn dat je in sommige apps geen screenshot mag maken. Maar mág niet betekent niet kán niet ... Toch een screenshot nodig? Probeer dan deze manieren!

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen maar toch een screenshot nodig? Doe dan dit:

1. Zet Schermopname aan (staat meestal in het snelmenu) 2. Begin met het opnemen van je scherm 3. Na het opnemen speel je de video af 4. Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten 5. Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Lukt dit niet? Vraag het dan aan Google Assistent.

Lees ook: Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Hoe vaak doe je het niet: even snel een screenshot maken van wat er op het scherm gebeurt. Zo kun je aan een ander laten zien wat jij ziet, waardoor diegene je kan helpen. Of je wilt iets vastleggen voor later. Wat je reden ook is: het is vervelend als blijkt dat een Android-app het maken van screenshots geblokkeerd heeft. Dit komt zelden voor, maar specifieke apps hebben dergelijke beperkingen – denk aan bankapps en berichtendiensten. Soms is het een kwestie van een schuifregelaar omzetten in de instellingen van een app, maar in veel andere gevallen is het onmogelijk.

In vrijwel alle gevallen heeft dit met privacy en beveiliging te maken. Zo beperkt een bankapp deze functie om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens lekken. Browserapps beperken de functionaliteit daarnaast soms in de privémodus (of incognito), zodat bepaalde zaken daadwerkelijk privé blijven. Berichtendiensten doen dit soms bij kortstondige of privéberichten, zodat anderen die niet te zien kunnen krijgen. En videostreamingdiensten bouwen dit soort beperkingen in in de strijd tegen piraterij: zo kunnen beelden niet op een ongeoorloofde manier gedeeld worden.

⚠️ Tegen de gebruiksvoorwaarden Als je een screenshot maakt in een app die dat normaal gesproken niet toestaat, kan dat in strijd zijn met bepaalde wetten, regels of richtlijnen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen, mochten die zich voordoen.

Een video-opname maken

Je kunt op verschillende manieren een screenshot maken binnen een app die dat normaliter niet toestaat. Zo kun je, hoe omslachtig dit ook klinkt, een video-opname maken. We bedoelen dan niet met een andere smartphone of camera, maar door gebruik te maken van de ingebouwde video-opnamefunctie. De meeste Android-smartphones hebben namelijk de optie Schermopname, binnen het snelmenu (dat is het menu dat je van boven naar beneden trekt). Als je de tegel ziet staan (misschien moet je hem eerst nog toevoegen), dan kun je als volgt te werk gaan.

• Trek het snelmenu naar beneden
• Zoek de optie
Schermopname op (het kan zijn dat die een pagina verderop zit of verstopt zit onder de knop Bewerken)
• Zet
Schermopname aan
• Begin met het opnemen van je scherm
• Na het opnemen speel je de video af
• Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten
• Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Deze methode is echter niet volledig waterdicht. Het kan zijn dat een applicatie niet alleen het maken van een screenshot blokkeert, maar ook Schermopname. In dat geval kun je proberen de opname vanaf het thuisscherm te starten en vervolgens de app te openen. Het kan gebeuren dat de app dan niet in beeld komt tijdens het opnemen. Lukt dat ook niet Gelukkig is er nog een andere optie.

Vraag het aan Google Assistent

Je kunt Google Assistent vragen om het voor je te doen. Vaak blokkeren apps het maken van screenshots via de gebruikelijke manier (zoals volumeknop omlaag + powerknop), maar laten ze het met een omweg toch toe. Aangezien de Google Assistent op vrijwel elke Android-telefoon staat, kan dit een handige back-up zijn voor iedereen tegen de beperkingen aanloopt. Via het korte stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat. Zo hoef je geen knoppencombinaties te gebruiken.

• Open de app (en het onderdeel) waarvan je een screenshot wilt maken
• Spreek Google Assistent aan (dit kan meestal met het commando
'Hey Google')
• Geef nu het commando '
maak een screenshot'
• De Assistent maakt direct een screenshot

Helaas is ook deze methode niet altijd succesvol. Sommige apps hebben een hardnekkige screenshotbescherming die helaas lastig te omzeilen is. Zie je na het maken van de afbeelding een zwart of leeg scherm? Dan is dat de reden.

Het kan zijn dat op jouw smartphone Google Assistent vervangen is door Google Gemini; maar de werking is hetzelfde. Mocht je de stemassistenten uitgeschakeld hebben, vergeet ze dan niet opnieuw te activeren via de instellingen van je toestel.

Niet voor screenshots, wel voor je smartphone:

De beste screenprotectors

▼ Volgende artikel
De handigste accessoires voor je laptop
© Volodymyr
Huis

De handigste accessoires voor je laptop

Haal jij graag alles uit je laptop? Dan kun je eigenlijk niet zonder handige gadgets en accessoires die het leven makkelijker maken. Je leest er alles over in dit artikel.

Dankzij handige gadgets en slimme randapparatuur haal je meer uit je laptop. Een laptoptas, losse muis en een beeldscherm zijn min of meer standaard. Maar we vertellen je graag over accessoires die minder voor de hand liggen. 💻 Accessoires voor meer mobiliteit 💻 Randapparatuur voor verbindingsmogelijkheden 💻 Diverse toevoegingen voor verbeterde prestaties en extra opties

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten!

Een laptopstandaard

Met een laptopstandaard werk je ergonomischer en krijg je minder snel last van je nek en schouders. Je kunt de laptop er namelijk iets hoger mee plaatsen en hebt enige vrijheid bij het instellen. Bovendien is het een ideaal hulmiddel als je graag met je laptop op de bank zit. Je hebt een mooi tableau waar je laptop stabiel op staat. Sommige modellen hebben ook ruimte voor je muis. Verder is het de moeite waard om een laptopstandaard te overwegen met ingebouwde koeling. Dat helpt om de temperatuur van je laptop lager te houden. Hierdoor slijten onderdelen minder snel en blijft de laptop langer goed werken.

Een powerbank met zonnepaneel

Ben je veel onderweg of neem je je laptop mee op vakantie? Dan is het handig om een powerbank mee te nemen. Hierdoor zit je veel minder snel zonder stroom. Je laadt de powerbank thuis op en als de accu van je laptop (bijna) leeg is, sluit je de apparaten op elkaar aan. Helemaal handig zijn de modellen met zonnepaneel. Denk er wel aan dat het een tijd duurt voor een powerbank helemaal opgeladen is met een ingebouwd paneeltje.

☀️ + 🔋= 🧑‍💻

Solar powerbanks

Let er verder op dat de powerbank krachtig genoeg is voor je laptop en voldoende capaciteit heeft. Je hebt minimaal 20.000 mAh nodig om er echt iets aan te hebben. Hoeveel output je nodig hebt, vind je op de oplader van je laptop. Voor sommige kleine modellen is 30 watt genoeg, maar de meeste hebben minstens 60 watt nodig.

©Daisy Daisy

Een universele wandstekker

Ga je veel op reis en kom je terecht in landen met andere wandcontactdozen dan in Nederland? In zo'n geval is het erg handig om een reisadapter te kopen (ook wel universele stekker of wereldstekker genoemd). Ook hier is het weer belangrijk om erop te letten dat het wattage toereikend is voor je laptop.

Een usb-naar-internet adapter

Een wifi-verbinding is standaard voor laptops en geeft je lekker veel vrijheid. Maar het kan zijn dat je een slechte of wisselvallige draadloze verbinding met een netwerk hebt. Of misschien ben jij iemand die meer nodig heeft of het gewoon prettig vindt om via een kabel verbonden te zijn. Veel laptops hebben geen utp-poort meer om een ethernetkabel in te pluggen. Met een losse adapter los je dat probleem eenvoudig op. Ga op zoek naar een usb-naar-RJ45-adapter (ook wel ethernetadapter genoemd). Die zijn al te vinden voor minder dan 10 euro. Op veel adapters zitten ook extra usb-poorten, wat ook zeker het overwegen waard is.  

©amnarj2006

Een kaartlezer

Draadloos bestanden overzetten of gewoon al je foto's in de cloud opslaan werkt over het algemeen prima. Maar met een ouderwetse kaartlezer is ook niks mis. Het is vooral handig als je wat oudere apparatuur zonder moderne verbindingsmogelijkheden hebt, of wanneer je al je gegevens liever lokaal bewaart. Voor een paar euro koop je al een universele kaartlezer, met aansluitingen voor bijvoorbeeld microSD, SDHC en UHS-I.

©begun1983

Een externe dvd/blu-ray-speler

Laptops worden steeds platter, maar daardoor is er wel minder plek voor poorten. De utp-connectie is verdwenen en hetzelfde geldt voor de dvd/blu-ray speler. Heb je een collectie van je favoriete films en series? Dan is het aanschaffen van een externe dvd/blu-ray-speler een uitkomst. Voor rond de 15 euro haal je al een prima exemplaar in huis.

Een externe harde schijf

Staat je laptop vol met foto's, video's en andere bestanden? Dan is een externe harde schijf een uitkomst. Daarmee stel je in het gunstigste geval de aankoop van een nieuwe laptop uit. Het is sowieso geen gek idee om je belangrijkste data (dubbel) op te slaan. Dat kan in de cloud, maar misschien kies je liever voor een fysieke schijf die je zelf in bezit hebt.

Een docking station

Met een docking station creëer je een werkplek met je laptop als middelpunt. Het is een soort hub met allerlei poorten, zoals HDMI- en usb-poorten, kaartlezers en een utp-aansluiting. Vaak zijn ze uitgerust met een oplader voor je laptop.

Je hoeft je laptop alleen maar in het docking station te pluggen en je bent meteen verbonden met alle andere apparaten. Sommige docking stations hebben een ingebouwde laptopstandaard, zodat je ook meteen ergonomisch zit. Heb je meerdere werkplekken of een flexibele werklocatie? Dan is een docking station een handige toevoeging die bovendien meteen de voordelen van andere randapparatuur toevoegt.