ID.nl logo
Geen tijd voor frustratie: zo kopieer je vliegensvlug de grootste bestanden
© Ljupco Smokovski
Huis

Geen tijd voor frustratie: zo kopieer je vliegensvlug de grootste bestanden

Video’s, raw-foto’s, moderne games: soms neemt het kopiëren van bestanden flink wat tijd in beslag. Werk je vaak met grote bestanden die je wilt kopiëren? Roep dan wat extra hulp in om het proces sneller te laten verlopen.

In dit artikel laten we zien hoe je supersnel megalomane bestanden naar een andere locatie kopieert:

  • Voor iedereen: TeraCopy
  • Voor gevorderden: RoboCopy

Ook interessant: Nieuwe pc, maar liever geen nieuwe start? Overzetten doe je zo!

Een bestand kopiëren van een usb-stick naar de vaste schijf, een bestand vanaf de NAS kopiëren naar het lokale bureaublad of een bestand kopiëren van de ene naar de andere computer. Er zijn verschillende scenario’s waarin je met een kopieeractie bezig bent. Uiteraard kun je hiervoor de Verkenner van Windows gebruiken. Deze voldoet in de meeste gevallen, maar kent aantal tekortkomingen en werkt niet altijd even vlot en efficiënt. Externe programma’s spelen hier slim op in.

Snel kopiëren

Voor ons doel maken we gebruik van TeraCopy. Dit programma richt zich op het snel kopiëren van bestanden en heeft zijn sporen inmiddels verdiend. Prettig is dat je TeraCopy voor thuisgebruik kosteloos mag gebruiken. Het programma heeft naast snelheid meerdere belangrijke voordelen in vergelijking met de Verkenner.

Treedt er bijvoorbeeld tijdens het kopiëren van meerdere bestanden met de verkenner onverhoopt een fout op, bijvoorbeeld doordat een van de bestanden vergrendeld of beschadigd is? Dan stopt de hele actie en kun je opnieuw beginnen. Die frustratie probeert TeraCopy je te besparen: het bestand wordt overgeslagen en het proces gaat verder. Je kunt de bestanden ook handmatig overslaan en het na afloop nog een keer proberen. Verder kun je situaties automatiseren en daarmee onderbrekingen voorkomen. Bij naamconflicten kun je bijvoorbeeld van tevoren aangeven wat er moet gebeuren wanneer zoiets plaatsvindt.

Met TeraCopy kopieer en verplaats je bestanden en mappen snel.

Back-up Ga je voor het eerst aan de slag met een nieuw programma, zoals TeraCopy? Voer de eerste acties dan altijd uit met een aantal testbestanden die je bijvoorbeeld speciaal hiervoor maakt. Gaat er onverhoopt iets mis of doet het programma niet wat je wilt, dan is er geen man overboord. Zorg ook altijd voor een recente back-up van je kostbare bestanden, zodat je in geval van nood kunt terugkeren naar de oorspronkelijke situatie.

Aan de slag

Standaard toont TeraCopy de uitgebreide weergave. Je kunt per actie een lijst maken met de bestanden of mappen waarmee je aan de slag gaat: klik op het plusteken (+) boven in de menubalk. Sleep de bestanden en mappen die je wilt kopiëren naar het grote vlak rechtsonder in het venster.

Dit gedeelte is opgebouwd uit een aantal tabbladen: Bestandslijst, Doel, Opties, Status en Logboek. Heb je de bestanden en mappen geselecteerd? Open de tab Doel. Hier bepaal je naar welke locatie je wilt kopiëren. Klik op Bladeren, selecteer de locatie en kies Map selecteren. Je kunt in plaats hiervan ook klikken op de knop met het plusteken (+).

Het programma bestaat uit meerdere tabbladen.

Meerdere opties

De derde tab – Opties – bevat waardevolle instellingen om het kopiëren nog vlotter te laten lopen. Dit onderdeel is opgebouwd uit meerdere secties. Bij Overdragen bepaal je welke kenmerken van de bestanden en mappen moeten worden gekopieerd. Schakel bijvoorbeeld Tijdstempels uit als je de datum en tijd van de bestanden of mappen niet wilt meenemen. Bij Beveiliging geef je aan welke beveiligingseigenschappen mee moeten: het is verstandig aan de oorspronkelijke instellingen niets te wijzigen. Per optie kun je bepalen of deze op bestanden of mappen van toepassing is: voor elk type is er een aparte kolom die je aanvinkt.

Ook de sectie Overdracht-opties is interessant. Hier geef je aan wat er moet gebeuren als er dubbele bestandsnamen zijn: kies bijvoorbeeld voor Alle oudere bestanden overschrijven of Alle doelbestanden hernoemen. Plaats verder een vinkje bij Bestanden verifiëren na overdracht: TeraCopy controleert dan of de integriteit van je kostbare data nog in orde is.

In de sectie Wanneer klaar voer je aanvullende acties uit. Bijvoorbeeld als je de resultaten in een logboekbestand wilt bewaren. Klik dan op Exporteren als en kies het gewenste bestandsformaat. Deze informatie vind je overigens ook altijd op de tab uiterst rechts: Logboek.

Stel de geavanceerde instellingen in.

Tijd besparen Voer je een grote kopieeractie of meerdere acties tegelijk uit, dan hoef je niet te blijven wachten totdat het proces is voltooid. Rechtsboven in het venster van TeraCopy vind je de optie Wanneer klaar. Hier bepaal je wat er moet gebeuren als de actie gereed is. Kies bijvoorbeeld voor App open houden als je het programma niet wilt verlaten. Je kunt ook kiezen om TeraCopy automatisch af te sluiten (App sluiten). Of je geeft aan dat Windows wordt afgesloten, in de slaapstand gaat of de sluimerstand activeert.

Controleren maar

Boven in het venster vind je een samenvatting van de instellingen. Zo zie je bij Filter welke bestanden er klaarstaan voor de actie. Bij Bron zie je waar deze items zich bevinden en bij Doel lees je waar ze terechtkomen. De onderste rij knoppen bepaalt de actie.

Welke actie je ook wilt uitvoeren, maak eerst gebruik van de testfunctie van TeraCopy. Hiermee controleer je of de bestandskwaliteit in orde is, nog voordat je de actie begint. Klik op Testen. Hiermee controleer je of de kopieeractie kan worden uitgevoerd zonder fouten. Er worden nu nog geen bestanden gekopieerd of verplaatst. Wil je de lijst kopiëren, klik dan op de knop Kopiëren. Om de items van de ene naar de andere locatie te verplaatsen, kies je Verplaatsen.

Controleer eerst of de kopieeractie aan je wensen voldoet.

Tijdens de actie

Bij de tabs onderin het venster kun je kiezen voor Status. Hierop zie je grafisch en tekstueel hoe de actie vordert. Tijdens het kopiëren toont TeraCopy bovenin ook de voortgang. Je vindt hier bovendien drie knoppen. Met Pauzeren onderbreek je de actie tijdelijk. Met Overslaan sla je een bestand of map over, bijvoorbeeld als dat problemen geeft of voor vertraging zorgt. De volledige kopieeractie kun je hierdoor alsnog afronden. Met Stoppen beëindig je de lopende kopieeractie direct.

Tijdens het kopiëren vind je rechtsboven bij de voortgangsbalken ook de optie Zonder toezicht. Vink deze aan als je niet wilt dat TeraCopy vragen stelt bij conflicten, bijvoorbeeld als er twee dubbele bestanden bestaan. In plaats hiervan geef je eenmalig op wat er met het bestand moet gebeuren, waarna deze actie op alle situaties wordt toegepast.

Je kunt acties tijdelijk pauzeren of specifieke bestanden overslaan.

Voor later Wil je onthouden welke items je hebt gekopieerd? Exporteer de lijst, zodat je deze altijd kunt raadplegen. Klik op de knop Afdrukken/exporteren (herkenbaar aan de printer). Een menu verschijnt. Kies Print/Export en geef het bestand een geschikte naam. Standaard wordt de lijst als html-bestand bewaard. Je opent dit eenvoudig in een browser en kunt het afdrukken. Je kunt het bestand ook als cvs- en txt-bestand opslaan. Die opties vind je in hetzelfde menu.

Via rechtermuisknop

Standaard wordt TeraCopy toegevoegd aan het menu van de rechtermuisknop, dat verschijnt zodra je een bestand of map selecteert en hierop met rechts klikt. In Windows 10 is TeraCopy meteen zichtbaar. In Windows 11 wordt het programma zichtbaar zodra je het uitgebreide menu opent. Dat doe je door Shift ingedrukt te houden wanneer je met de rechtermuisknop klikt, of door in het verkorte menu te kiezen voor Meer opties weergeven. Kies vervolgens voor TeraCopy.

Ben je helemaal tevreden over TeraCopy, dan kun je het programma ook standaard gebruiken voor het kopiëren van items. In het hoofdvenster van TeraCopy klik je op de knop Voorkeuren (herkenbaar aan het tandwiel). Kies voor TeraCopy als standaard kopieerbehandelaar gebruiken. Hier kun je TeraCopy ook weer verwijderen uit het menu van de rechtermuisknop: haal het vinkje weg bij Aan het contextmenu van verkenner toevoegen.

In hetzelfde venster kun je verder aangeven of de app standaard moet sluiten na een kopieeractie en of het venster altijd zichtbaar moet blijven. Die laatste optie (die standaard is ingeschakeld) kan in de praktijk frustrerend werken: andere vensters zijn dan niet altijd zichtbaar. Verwijder daarom het vinkje bij de optie Altijd bovenaan.

Het programma wordt ook toegevoegd aan het menu van de rechtermuisknop.

Comprimeren maar Geen behoefte aan externe programma’s, maar wil je wel meerdere bestanden of mappen sneller kopiëren? Comprimeer dan eens de items voordat je ze kopieert. Het resultaat: Windows hoeft minder losse handelingen uit te voeren en het geheel is eerder op de plaats van bestemming. In de verkenner selecteer je de items. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Comprimeren naar ZIP-bestand. Vervolgens verplaats of kopieer je de bestanden.

Snel alternatief

Wist je dat Windows zelf ook een ingebouwd alternatief kopieerprogramma heeft? Het heet RoboCopy: een samentrekking van Robust File Copy. Ook RoboCopy is in veel gevallen een stuk sneller dan de standaardkopieerfunctie in Windows Verkenner. In tegenstelling tot TeraCopy gebruik je RoboCopy via de opdrachtregel van Windows. Er is dus geen apart programmavenster. Dit maakt het programma geschikt voor de meer gevorderde gebruiker. Open het Startmenu en typ opdrachtprompt. Klik erop met rechts en kies Als administrator uitvoeren. Om een map van de ene locatie naar de andere locatie te kopiëren, typ je de opdracht:

robocopy C:\bronmap C:\doelmap

Typ bijvoorbeeld:

robocopy C:\Documenten\2024 C:\Documenten\Archief

Met zogeheten schakelopties geef je extra instructies aan RoboCopy. Wil je bijvoorbeeld dat alle submappen ook worden meegenomen in de actie, dan typ je /E en /COPYALL. Die /E zorgt ervoor dat ook lege submappen worden gekopieerd. Wil je dat lege submappen juist niet worden gekopieerd, dan gebruik je de schakeloptie /S. Voer bijvoorbeeld de volgende opdracht uit:

robocopy C:\Documenten\2024 C:\Documenten\Archief /E /COPYALL

Je kunt met RoboCopy ook bestanden verplaatsen. Gebruik hiervoor /MOV, dus dan wordt de opdracht:

robocopy C:\Documenten\2024 C:\Documenten\Archief /MOV

De bestanden worden van de oorspronkelijke locatie verwijderd na de verplaatsactie. Wil je zowel bestanden als mappen verplaatsen? Gebruik dan /MOVE.

Je bedient RoboCopy via de opdrachtregel van Windows.

Gewoon doorgaan

Waar Windows Verkenner het tijdens een kopieeractie opgeeft bij een fout, is RoboCopy standvastiger. Tenminste, als je dat aangeeft. Met de schakeloptie /R:n kun je bepalen dat RoboCopy een kopieeractie meerdere malen opnieuw probeert in geval van pech. De letter n vervang je door het aantal gewenste pogingen. Typ bijvoorbeeld Robocopy /R:3, als je wilt dat RoboCopy een actie drie keer probeert.

Vaak is het goed om even te wachten tussen de pogingen door: wellicht is een vergrendeld bestand na enige tijd wél weer beschikbaar. Gebruik hiervoor /W:n, waarbij je n vervangt door het aantal gewenste seconden. Bijvoorbeeld Robocopy /W:5, om RoboCopy vijf seconden te laten wachten. Gebruik je deze schakeloptie niet, dan wacht RoboCopy een halve minuut tussen de pogingen door.

Over doorgaan gesproken: zodra een kopieeractie tijdelijk wordt onderbroken, bijvoorbeeld bij een haperende wifi-verbinding, kan het handig zijn om niet de hele kopieeractie opnieuw uit te voeren. Vooral bij een grote hoeveelheid bestanden kan dat frustrerend zijn. Met de schakeloptie /Z geef je aan dat RoboCopy moet doorgaan waar het is gebleven.

Bepaal de kopieerinstellingen met behulp van schakelopties.

Nog sneller

RoboCopy kan meerdere processen naast elkaar laten lopen, zodat het kopiëren nog sneller gaat. Er worden dan meerdere bestanden tegelijkertijd gekopieerd, zodat de hele actie sneller is afgerond. Gebruik hiervoor de optie /MT:n, waarbij n bepaalt hoeveel threads naast elkaar mogen lopen. Standaard lopen acht threads tegelijkertijd. Je kunt hier maximaal 128 threads van maken. Probeer het eerst met een aantal testbestanden en kies een waarde van bijvoorbeeld 16.

Ook over RoboCopy kunnen we nog wel even doorgaan: het aantal schakelopties (en daarmee mogelijkheden) is flink. Wil je weten wat je nog meer met RoboCopy kunt doen? Hier vind je een handig overzicht met alle beschikbare schakelopties. Ook kun je op de opdrachtregel Robocopy /? typen, waarna een overzicht van beschikbare opties verschijnt.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten
© RossandHelen
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten

Voordat je een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser aanschaft, is één ding belangrijk: de juiste maten weten. Een paar millimeter kan het verschil maken tussen een strakke keuken of een dure miskoop. Hoe meet je de nis precies op? Hoeveel ventilatieruimte is nodig? En waar moet je rekening mee houden bij aansluitingen?

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over: • Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Bij het kiezen van inbouwapparatuur voor je keuken is precisie alles. Een afwijking van slechts een paar centimeter kan ervoor zorgen dat je nieuwe koelkast, oven, of vaatwasser onmogelijk in de daarvoor bestemde ruimte past. Of het nu gaat om een inbouwkoelkast, een espressomachine of een diepe oven: een haastig genomen maat is zelden een goed idee. Laten we daarom stap voor stap kijken hoe je dit voorkomt, zodat je straks geen verrassingen tegenkomt tijdens de installatie.

Algemene meetprincipes 

Voordat je begint met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik een precieze rolmaat en een digitale schuifmaat voor de beste resultaten. Meet niet alleen de buitenkant van je keukenkasten, maar focus op de binnenafmetingen van de nis: breedte, hoogte en diepte. Houd daarnaast rekening met de benodigde ventilatieruimte, meestal 2 tot 5 centimeter aan de achter- en zijkanten. Check ook waar stopcontacten, wateraansluitingen en doorvoeren voor kabels zitten. Deze details zijn minstens zo belangrijk als de afmetingen zelf.

©Andrey Sinenkiy

Hier let je op bij een:

Inbouwkoelkast of -vriezer 

Bij koelkasten en vriezers is de nishoogte een cruciale maat, die per model sterk kan verschillen. Veelvoorkomende hoogtes zijn 88, 140 en 178 centimeter, maar er zijn uitzonderingen. Let ook goed op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme heeft doorgaans 1 tot 2 centimeter extra ruimte in de breedte nodig. Voor de diepte geldt dat 55 centimeter meestal volstaat, al kan dat oplopen tot 60 centimeter bij modellen met een ventilator aan de achterzijde.

Inbouwoven en -magnetron 

Hoewel deze toestellen op het eerste gezicht standaard lijken, kunnen de afmetingen verschillen. De nisbreedte is meestal 56 centimeter, terwijl de voorzijde van het toestel vaak 59,5 centimeter breed is. Dit zorgt ervoor dat het front mooi aansluit op de keukenkast. De hoogte is een belangrijk aandachtspunt: compacte ovens beginnen bij 45 centimeter, terwijl standaardmodellen 60 centimeter nodig hebben. Bij magnetrons is het slim om rekening te houden met bedieningspanelen die kunnen uitsteken en extra ruimte bovenin vragen.

Inbouwvaatwasser 

Bij vaatwassers draait het vooral om de hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 centimeter, maar dankzij verstelbare poten heb je hier wel wat 'bewegingsruimte'. Minstens zo belangrijk is de plinthoogte: meet van de vloer tot de onderkant van de kast en niet alleen de zichtbare plint. Vergeet ook de waterslang niet—reken op zo'n 5 centimeter extra diepte om voldoende ruimte te houden voor de aansluiting.

Inbouw-espressomachine 

Espressomachines zijn compact, maar nauwkeurig meten blijft belangrijk. De standaardbreedte ligt meestal rond de 56 centimeter, maar de diepte kan variëren. Afhankelijk van het model neemt het waterreservoir aan de achterkant 40 tot 55 centimeter in beslag. Let ook op de kleppen: bij een machine die naar voren opent, is extra ruimte nodig om koffiebonen of cups eenvoudig te vervangen.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Voorkom deze veelgemaakte fouten 

Een veelvoorkomend probleem is dat apparatuur nét niet past, ondanks zorgvuldig meten. Dit komt vaak doordat ventilatieruimte of aansluitingen over het hoofd worden gezien. Een handige tip: plak een stuk tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het toestel komt en markeer daarop de positie van stekkers en leidingen. Controleer ook of de nis waterpas is, vooral bij koelkasten met schuiflades. Een scheve ondergrond kan voor problemen zorgen, dus stel de keukenkast indien nodig bij voordat je gaat installeren.

Bij renovaties spelen vaak afwijkende maten een rol. Oudere keukens kunnen dikkere kastwanden of ongewone nisdieptes hebben. Meet daarom niet alleen de huidige situatie, maar vergelijk deze met de afmetingen van het nieuwe toestel. Twijfel je? Overweeg dan advies van een keukenexpert, zeker bij complexe combinaties zoals een oven met een ingebouwde magnetron.

En dit moet je echt altijd als laatste doen...

Het klinkt als een open deur, maar het blijft de beste garantie op succes: meet alles minimaal twee keer. Schrijf de maten op en leg ze naast de technische specificaties van het apparaat. Let daarbij op details als verstelbare poten, een uitklapbaar bedieningspaneel of deuruitsparing. Zo voorkom je dat je keukenproject verandert in een puzzel met ontbrekende stukken. Want uiteindelijk draait het erom dat alles naadloos samenvalt – letterlijk én figuurlijk.

▼ Volgende artikel
Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april
© Leika production
Huis

Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april

Het heeft even geduurd, maar de winter is eindelijk (zo goed als) voorbij. De zomertijd is ingegaan, 's morgens vroeg hoor je de vogels weer en de zon zien we ook steeds vaker. Tijd dus om lekker veel buiten te zijn om je tuin helemaal zomerklaar te maken. Dit zijn de tuinklusjes die je in april allemaal kunt doen.

Dit doe je in april: 🌻 Planten afharden 🌻 Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten 🌻 Heggen snoeien en bemesten 🌻 Meeldauw voorkomen en bestrijden 🌻 Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

📆Handig: onze tuinkluskalender voor heel het jaar rond

Planten afharden

Planten die je in de afgelopen maanden binnen hebt gehouden, kun je nu langzaam laten wennen aan de lagere buitentemperaturen. Begin in de tweede helft van april door ze overdag buiten te zetten en 's avonds weer naar binnen te halen, bijvoorbeeld in de schuur of garage. Hoewel de lente begonnen is, kunnen de nachten nog koud zijn, zeker omdat de IJsheiligen nog niet voorbij zijn. Sommige nachten kan het zelfs nog vriezen. Geef kuipplanten een meststof met langdurige werking, zodat ze voldoende voeding hebben voor de komende maanden. Bescherm eenjarige planten, jonge gewassen en bloesembomen tegen nachtvorst met een vliesdoek.

Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten

Heb je nog geen rozen of heesters geplant? Dan is dit het moment om dat alsnog te doen, zodat ze deze zomer in volle bloei staan. Is het lekker weer in april? Op zonnige dagen kun je ook heiligenbloem of lavendel in de grond zetten. Zorg er wel voor dat je eerst onkruid verwijdert en de bodem losmaakt.

Wil je borderplanten aanplanten? Begin dan met bodembedekkers. Dit is bovendien een ideaal moment om de beplanting een voedingsboost te geven met mest. Heb je in maart eenjarige, tweejarige of vaste planten binnen gezaaid? Dan kun je ze nu voorzichtig verpotten. Nog niet gezaaid? Dat kan nog steeds.

Vanaf half april is het ook een goed moment om zomerbollen te planten. Denk aan lelies, dahlia's, siergember, canna's en gladiolen. Bloembollen die meerdere jaren in de grond blijven, geef je extra voeding met organische mest en een laagje compost. Wil je direct meer kleur in de tuin? Zet dan bakken en potten vol met bloeiende planten. Die zijn nu volop verkrijgbaar bij tuincentra.

🧄🌷🧄🌷 De zomer(bollen) in je hoofd?

Kijk & kies

©Alexander Raths

Heggen en klimplanten

Haal de heggenschaar maar tevoorschijn, want dit is het moment om hagen zoals taxus, conifeer, liguster en leylandii te snoeien. Zo houd je ze in vorm en voorkom je dat ze te breed uitgroeien. Geef de hagen meteen een speciale haagmeststof en leg een laag bodembedekking, houtsnippers of mulch rondom de wortels. Dit helpt de grond vocht vast te houden in de zomer en verbetert de bodemstructuur. Bovendien remt het de groei van onkruid.

Dunne en dode takken in heesters kun je nu ook verwijderen. De hoofdtakken mag je flink terugsnoeien om de struik voller te laten groeien. Dit geldt ook voor winterjasmijn en forsythia, die na de bloei een snoeibeurt kunnen gebruiken. Winterbloeiende heide knip je eenvoudig terug met een heggenschaar. Vergeet niet om klimplanten, zoals clematis, goed vast te zetten. Het kan deze maand namelijk nog flink waaien.

Meeldauw voorkomen en bestrijden

Meeldauw is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Vooral bij warm en droog weer, in combinatie met vochtige nachten door dauw, kan deze ziekte zich snel verspreiden. De schimmel laat een wit, poederachtig laagje achter op de bladeren. Dit is niet alleen lelijk, maar ook schadelijk. De schimmel dringt diep door in het plantenweefsel en onttrekt voedingsstoffen, waardoor de plant minder goed groeit. Rozen, ridderspoor, kamperfoelie, begonia's, aardbeien, tomaten, komkommers, courgette en druiven zijn extra gevoelig voor meeldauw.

Om meeldauw te voorkomen is het belangrijk om bij droog weer extra water te geven en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte tussen de planten blijft. Aangetaste bladeren kun je het beste meteen wegknippen en in de vuilnisbak gooien, zodat de schimmel zich niet verder verspreidt. Gooi ze niet op de composthoop! Daarnaast is het verstandig om meeldauwgevoelige planten niet te plaatsen op plekken waar eerder meeldauw heeft gezeten. Mocht een plant toch helemaal onder deze schimmel zitten, dan is een bestrijdingsmiddel de beste oplossing.

©cocci65

Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

Controleer of het gazon zieke of kale plekken heeft. Wil je die direct aanpakken? Steek de aangetaste plek dan in een vierkante vorm uit en leg er een nieuw, op maat gesneden grasmat in. Opnieuw inzaaien is natuurlijk ook een optie. Vanaf nu kun je het gras weer maandelijks maaien. Lang gras langs de randen werk je bij met een grastrimmer of kantenknipper, zodat het gazon er weer strak uitziet.

Bemesting is belangrijk voor een gezond gazon. Dit doe je in de periode van maart tot en met september minstens drie keer. Heb je in maart nog niet bemest? Dan is het nu de hoogste tijd. Sluit daarnaast de buitenkraan weer aan, zodat de sproeiers in de tuin klaar zijn voor gebruik.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips