Dolby On - Verhoog de geluidskwaliteit van je smartphone

© PXimport

Dolby On - Verhoog de geluidskwaliteit van je smartphone

Software

Geplaatst: 8 november 2021 - 06:44

Aangepast: 14 december 2022 - 12:46

Kees Krick

De ingebouwde microfoon van een smartphone is niet altijd van topkwaliteit. Dat is best jammer, omdat je juist daarmee zo makkelijk geluidsopnamen maakt. En die telefoon heb je ook altijd overal bij je, een audiorecorder natuurlijk niet. Dankzij de gratis app Dolby On verhoog je alsnog de geluidskwaliteit van je telefoon. Zo kun je wel prettig verstaanbare opnamen maken.

Het is enorm handig dat je geluidsopnamen kunt maken met jouw smartphone. Er zit meestal al een app op het toestel waarmee je dit gelijk kunt doen. Die heet bijvoorbeeld Dictafoon of Geluidsrecorder. De geluidskwaliteit van het microfoontje dat ergens achter een gaatje of roostertje zit weggewerkt, is alleen niet zo hoog. Daarnaast pikt de microfoon bijna alle omgevingsgeluiden op, waardoor achtergrondgeluiden vaak storend aanwezig zijn. Dolby On lost dit soort problemen op. Je kunt Dolby On downloaden in de Apple Store en Google Play Store.

Prettig geluid

Een wat lagere geluidskwaliteit is zeker niet altijd een probleem. Bijvoorbeeld als je de telefoon alleen gebruikt om af en toe een korte spraaknotitie op te nemen, of om jezelf te herinneren aan een paar boodschappen die je na werktijd moet halen. Bij de meeste andere audio-opnamen is het juist wel storend. Denk aan een gesprek of een interview. Of een college of lezing die je op een later moment nog eens op je gemak wilt afluisteren en waarvan je eventueel een uittreksel wilt maken. Het is dan wel zo fijn als alles goed verstaanbaar is en het geluid prettig is om naar te luisteren.

Wil je een podcast of een vlog opnemen, zing je graag of bespeel je een instrument? In dat geval is de geluidkwaliteit zelfs uitermate belangrijk. Het is dan ook leuk om te weten dat je met Dolby On video-opnamen kunt maken, dus je legt er met gemak repetities en complete optredens mee vast. Van jezelf, jouw band of het koor. Je kunt ook nog livestreams verzorgen met de app. Niet voor niets beweren de makers dat je hier een volledige opnamestudio mee vervangt. Je hebt in ieder geval niet zo snel meer een externe microfoon of een losse geluidsrecorder nodig.

Geen omgevingsgeluiden

Misschien ken jij de naam Dolby nog wel uit de tijd dat we muziek afspeelden met cassettebandjes. Cassetterecorders hebben Dolby-ruisonderdrukking om de geluidskwaliteit te verbeteren, omdat er anders nogal veel geruis is te horen en dat verpest de muziekbeleving. Ruisonderdrukking is dan ook een van de dingen die Dolby On voor jou doet. Alleen gaat het nu vooral om het onderdrukken van storende omgevingsgeluiden.

Denk aan een galmende kamer, het geluid van een ventilator of de airco, maar ook aan verkeergeruis. Hierdoor klinkt het geluid al meteen een stukje beter. Daarnaast optimaliseert de app het geluid en laat het ruimtelijker klinken. Zowel stemgeluid als zang als muziek komt daardoor prominenter op de voorgrond te staan, klinkt voller en is prettiger om naar te luisteren.

Zodra je de app opstart, tik je op het grote microfoonpictogram om de geluidsopname te starten. Zodra je klaar bent tik je op de stopknop. Tijdens de opname zie je een kleurrijke animatie die zowel het volume als de frequentieverdeling weergeeft. Na afloop vind je de geluidsopname terug op het hoofdscherm van Dolby On en kun je erop tikken om het fragment af te luisteren.

Hier op het hoofdscherm zie je alleen de recentste opname. Wil je eerdere geluidsopnamen bekijken en beluisteren? Tik dan onderin het scherm op het pictogram van de muzieknoot. Er verschijnt een lijst met opnamen. Via hetzelfde pictogram keer je weer terug naar het hoofdscherm.

© PXimport

Fragmenten beheren

Zowel op het hoofdscherm als in de lijst met opnamen veeg je naar links over een geluidsopname om drie pictogrammen te zien. Tik op het pennetje om de track een duidelijke naam te geven, zodat ook te zien is wat je te horen krijgt. Of gebruik de prullenbak om het exemplaar te verwijderen. Via het deelpictogram bewaar je de opname lokaal op jouw telefoon of deel je deze op bijvoorbeeld Instagram. Wil je ook de kleurrijke animatie bewaren? Kies dan Save video in plaats van Save audio.

Ongeveer hetzelfde kan vanaf het afspeelscherm dat verschijnt zodra je een specifieke opname selecteert door erop te tikken. Tik op de tracknaam als je die wilt wijzigen, of gebruik de optie Rename via het menupictogram (de drie puntjes) onderaan het scherm. In dit menu vind je ook een optie om de huidige opname te verwijderen (Delete). Of kies Add Visuals om een andere afspeelanimatie in te stellen.

Op het afspeelscherm vind je een deelpictogram om de opname bijvoorbeeld lokaal op te slaan. Is het je opgevallen dat er een sterretje bij elke opname staat? Hiermee markeer je een geluidsopname als favoriet. In de lijst met opnamen geef je vervolgens via de filteropties aan of je alleen jouw favorieten, alle opnamen, alleen audio-opnamen of alleen video-opnamen wilt zien.

© PXimport

Lokaal opslaan

Optimaliseren

Nog steeds op het afspeelscherm is Tools een uitermate belangrijk onderdeel. Hier vind je een setje gereedschappen waarmee je de geluidsweergave naar smaak instelt. Via Style maak je een keuze uit een aantal voorinstellingen. Je kunt dit vergelijken met de fotofilters uit een app zoals Instagram, maar dan dus voor geluid. Tik gewoon een paar stijlen aan en kijk welke je het best vindt klinken, want dat varieert per geluidsopname. Tik een tweede keer op de stijl om de sterkte van het effect in te stellen op een schaal van subtiel (Gentle) tot sterk (Strong). Onder Tone vind je een eenvoudige equalizer waarmee je de hoge tonen, midden tonen en bassen instelt met schuifregelaars.

Bij Noise regel je de sterkte van de ruisreductie en daarmee dus de mate van onderdrukken van storende omgevingsgeluiden, mocht dit naar jouw idee voor verbetering vatbaar zijn. Boost gebruik je als het geluidsniveau van de opname te laag of te hoog is en kun je daarmee zien als een soort versterker. Tot slot gebruik je Trim om een geluidsopname bij te snijden, mocht het begin of eind niet het bewaren waard zijn.

Terug op het afspeelscherm vind je onder het Dolby-logo een knopje waarmee je in een keer alle geluidswijzigingen uit- en weer aanzet. Vooral via een hoofdtelefoon hoor je dan pas echt goed wat Dolby On ervan weet te bakken en dus ook of het een verbetering is of juist niet.

Filmen en streamen

Je kunt met Dolby On ook filmpjes opnemen en dat kan zowel staand als liggend. Denk aan repetities, optredens, lezingen en presentaties, als dat natuurlijk is toegestaan. Het opnemen doe je door op het pictogram van de videocamera te tikken, vlakbij het audio-opnamepictogram.

Standaard wordt de camera aan de schermzijde gebruikt, wat natuurlijk ideaal is om te zien of alles naar wens verloopt. Is dat niet de bedoeling, dan schakel je over naar de hoofdcamera aan de achterzijde. Dat is vooral handig als iemand anders de opname voor je monitort. Filmopnamen komen in hetzelfde overzicht te staan als audio-opnamen, dus alles staat netjes bij elkaar. Daarnaast heb je dezelfde bewerkingsmogelijkheden als bij geluid, inclusief bijsnijden.

Voel jij meer voor een live uitzending van een optreden of presentatie? Dan is het goed om te weten dat je met Dolby On ook rechtsreeks naar YouTube, Twitch en allerlei andere diensten kunt streamen. Kies dan op het hoofdscherm het poppetje (met de twee zenderboogjes erboven), ook weer in de buurt van het pictogram waarmee je een audio-opname maakt. Tik er nogmaals op en tik zodra je een uitlegscherm ziet op Let’s go. Prompt verschijn je in beeld dankzij de selfie-camera. Bereid jezelf op je gemak voor en tik op Go live om de sessie echt op te starten. Je krijgt dan de keuze om met Twitch of YouTube verbinden, of met een andere streamingdienst via een RTMP-link en streaming key.

© PXimport

Eerdere opnamen

Nog beter geluid

Vergeet niet om even door de instellingen te lopen via het tandwielpictogram op het hoofdscherm van de app. Blader een stukje omlaag tot je bij Audio options aankomt. Zet je hier de optie Countdown aan, dan luistert de app eerst drie seconden voordat de opname start. Daarmee wordt het omgevingsgeluid beter herkend en dat komt de geluidskwaliteit ten goede. Het betekent ook dat er de eerste drie seconden niets wordt opgenomen, dus daar moet dan wel gelegenheid voor zijn.

De optie Lossless audio schakel je in om niet-gecomprimeerde audio op te slaan. In plaats van een mp3-bestand krijg je dan een wav-bestand met een hogere geluidskwaliteit. Dit is vooral interessant als je zang of muziek opneemt en ook als je de opname later nog wilt bewerken met een ander audioprogramma. Op een iPhone zet je via Watermark het watermerk in livestreams uit.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000