ID.nl logo
Digitale ansichtkaarten archiveren
© PXimport
Huis

Digitale ansichtkaarten archiveren

Terug en heen in de tijd met oude ansichtkaarten! Digitaal weliswaar. We gaan op zoek naar jouw dierbare digitale herinneringen, die we vervolgens netjes zullen archiveren. En ook: “Presenteren!” Waarbij we slim gebruik maken van de mogelijkheden die FastStone Image Viewer ons te bieden heeft.

Vroeger waren ansichtkaarten het spotgoedkope en snelle alternatief (want reeds ontwikkeld en afgedrukt) voor de toenmalige foto’s, maar het peperdure alternatief voor de tegenwoordige social media (want kaart kopen en postzegel plakken). Vanaf je vakantieadres stuurde je ansichtkaarten naar familie en vrienden, om ze op de hoogte te houden en jaloers te maken. Tegenwoordig regel je dat alles gratis en eenvoudig met behulp van je smartphone. Dit terzijde.

Intussen hebben die authentieke ansichtkaarten hun charme behouden. De afgedrukte foto’s zijn op de precies goede én mooiste plekjes genomen. En als de vastgelegde beelden alweer wat ouder zijn, dan druipt de nostalgie er letterlijk vanaf. Weet je nog, Het Dorp van Wim Sonneveld: “Thuis heb ik nog een ansichtkaart waarop een kerk, een kar met paard …” Overigens, ook anno 2021 kun je nog steeds ansichtkaarten kopen, ook vaak in de vorm van platte grappenmakerij.

Herinneringen terughalen

Waarmee het tijd is geworden om wat herinneringen terug te halen. Aan la France profonde, aan de gemütliche Heimat, aan het vroegere Britse Rijk. Loop maar eens door je geheugenpaleis en zie alle leuke plekjes weer langskomen. En open dan even de website www.delcampe.net. Het betreft een website voor verzamelaars van postzegels, ansichtkaarten, munten, bankbiljetten, enzovoort. In het bijzonder de afdeling ansichtkaarten is ruim vertegenwoordig op deze website en dan gaat het natuurlijk om het verkopen van de originele ‘hardcopies’ van die ansichtkaarten (op deze site stug postkaarten genoemd).

We blijven voor het gemak in de buurt. Klik op Postkaarten, dan op Europa, dan op Frankrijk. Klik daarna door naar de Regio en de Gemeente waar het om gaat. Met als gevolg dat er een wereld aan herinneringen wordt geopend: zwart-wit, in kleur, landschappen, gebouwen, portretten, collages, hier en daar zelfs wat humor. En één ding is honderd procent zeker; zó krijg je het tegenwoordig niet meer voor je lens! Hoezo tijdmachine?

©PXimport

Vinden en opslaan

Nu we uitgebreide bron hebben gevonden voor ansichtkaarten, kunnen we beginnen met het digitaal verzamelen van de gewenste beelden. Blader door de genoemde website en klik op een willekeurige miniatuurweergave. Er wordt dan een grote voorvertoning van de (eventueel aan te kopen) ansichtkaart getoond en een simpele druk op de rechtermuisknop tovert de afbeeldingsmogelijkheden van de webbrowser tevoorschijn. Met sowieso als contextmenu-optie Afbeelding opslaan als. Dat is dan ook wat je een poosje gaat doen: “Zoeken, klikken, beoordelen en opslaan.”

Dat opslaan moet je een beetje slim aanpakken. Bijvoorbeeld door in de persoonlijke map Afbeeldingen een submap Ansichtkaarten aan te maken. Met binnen die submap Ansichtkaarten per onderwerp (land, regio, gemeente, dorp) weer een eigen submap met een bijpassende naam. Logisch, want op die manier houden we het mooi overzichtelijk voor straks en later. Met intussen aan jou de opdracht om vooral flink wat digitale ansichtkaarten bijeen te sprokkelen!

©PXimport

Alternatieve sites

Overigens zit je niet vast aan het in het artikel genoemde www.delcampe.net. We noemen meteen wat alternatieven als het gaat om het zoeken en vinden van ansichtkaarten: www.ansichtkaartenbeurs.nl, www.house-of-cards.nl, www.postcardsfrom.nl, www.prentbriefkaarten.info, www.postvanvroeger.nl, www.marktplaats.nl, www.oldpostcards.com, www.ebay.com, www.vintagepostcards.com.

FastStone Image Viewer

Intussen staan er wat digitale ansichtkaarten in de bijbehorende submappen en op zich is de collectie daarmee al aardig georganiseerd, want met de Windows Verkenner is immers al het een en ander te zien en te doen. Maar het kan beter, gemakkelijker, handiger en mooier met behulp van de populaire fotobewerkingstool FastStone Image Viewer die je vindt op www.faststone.org. Gaarne downloaden, installeren, starten en naar de hoofdmap met digitale ansichtkaarten navigeren. Zoals je ziet, wordt er meteen al een mooi overzicht gegeven, waarbij je natuurlijk het beeld instelt op Miniatuurweergave. Open maar eens een submap om de inhoud ervan te kunnen zien. Klik in een submap op een digitale ansichtkaart om – linksonder in beeld – een voorbeeld gepresenteerd te krijgen. Best kans dat je het nu al goed genoeg vindt, maar zó werkt het natuurlijk niet!

©PXimport

Verfijnd bijsnijden

Kijk intussen nog eens héél kritisch naar zo’n voorbeeld linksonder in beeld. Als het goed is, dan zie je wat storende randjes en soms staat een digitale ansichtkaart niet helemaal recht. En dat is niet netjes! De oplossing is het verfijnd bijsnijden van de kaart, een klusje waar FastStone Image Viewer prima mee uit de voeten kan. Klik dat voorbeeld aan met de rechtermuisknop en kies voor de contextmenu-optie Bewerken en Bijsnijden.

Het zogeheten Uitsnijdscherm komt dan tevoorschijn en nu is het mogelijk om de geselecteerde ansichtkaart te ontdoen van randen en scheefstand. Stel de verhouding in op Lasso en gebruik de muisaanwijzer om het juiste kader vast te leggen. Klik daarna op de knop Kwalitatief uitsnijden naar bestand. Als het gelijknamige dialoogvenster Kwalitatief uitsnijden naar bestand verschijnt, haal dan het vinkje weg bij de optie Naam + “_cr “. Klik vervolgens op Opslaan en overschrijf de originele digitale ansichtkaart.

En nu opgelet! FastStone Image Viewer denkt namelijk vooruit en op het moment dat je de bijgesneden kaart hebt opgeslagen, wordt meteen het volgende – nog niet bijgesneden – exemplaar ingelezen. Je kunt dus meteen doorpakken met alle andere ansichtkaarten in dezelfde submap! Handig, niet?

©PXimport

Ansichtkaarten presenteren

Als je uiteindelijk je submappen met ansichtkaarten hebt gevuld en doorgewerkt, wordt het tijd om die noeste arbeid te presenteren. Ook daarbij kan FastStone Image Viewer je te hulp schieten. Klik maar eens op de menukeuze Ontwerpen, om te zien dat er vier presentatiemogelijkheden zijn. Met de bovenste, Ontwerp diapresentatie-bestand, maak je een exe-afspeelbestand dat je direct kunt starten. Dat afspeelbestand kan presenteren, bladeren en ook de ansichtkaarten exporteren naar een map op de harde schijf. De optie Ontwerp contactvel zet de ansichtkaarten als miniaturen bij elkaar. Een contactvel kan naar pdf worden bewaard, maar ook naar jpg, png en tif. Met de optie Ontwerp multi-pagina bestand krijgt elke ansichtkaart een eigen pagina; al dan niet met een schaduw eronder. Er kan worden weggeschreven naar pdf, tif en naar Animated gif. Met de optie Ontwerp strip van afbeeldingen worden de foto’s horizontaal of verticaal onder of naast elkaar geplakt. Niet als miniatuurweergaven, maar met dezelfde (door jou ingestelde) hoogte of breedte. Wegschrijven gebeurt naar allerlei bestandsformaten waaronder uiteraard pdf, jpg, png en tif.

©PXimport

Nabewerken

Een optie van FastStone Image Viewer die een speciale vermelding verdient is Extra en Converteren geselecteerde afbeeldingen. Je gebruikt dan een zeer geavanceerd dialoogvenster waarin je begint met het maken van een selectie van de ansichtkaarten die je wilt laten nabewerken. Het is wel zaak om de optie Gebruik geavanceerde effecten aan te vinken, want daarmee geef je aan dat je van zo’n beetje álle fotobewerkings-effecten gebruik wenst te maken. Tot de mogelijkheden behoren het wijzigen van de afmetingen, roteren, aanpassen van de kleuren, toevoegen van randen en zelfs het toevoegen van een watermerk.

Waarmee je dan die ansichtkaarten kunt voorzien van de gewenste personal touch. Het klinkt ingewikkeld, maar FastStone Image Viewer neemt je bijna letterlijk aan de hand mee, waarbij je steeds zelf bepaalt hoe gemakkelijk of moeilijk het moet worden. Om vervolgens die nabewerkte ansichtkaarten weer op te slaan in een nieuwe presentatie.

Dat dorp van toen, het is voorbij

Dit is al wat er bleef voor mij

Een ansicht en herinneringen

(Uit Het Dorp, 1974)

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: