ID.nl logo
Huis

De risico's van illegaal downloaden uit nieuwsgroepen

Het gebruik van usenet is al jarenlang omstreden, maar tot nu toe is het Stichting Brein niet gelukt om dit downloadnetwerk offline te krijgen. Toch wint de entertainmentindustrie langzaam maar zeker terrein. Wat zijn de risico's van illegaal downloaden?

Lees eerst: Waarom downloaden van nieuwsgroepen nog altijd in trek is

De afgelopen jaren zijn allerlei usenetfora gesloten, waarvan FTD met ruim vierhonderdduizend leden de bekendste is. Bovendien wissen usenetproviders op verzoek van voornamelijk Amerikaanse filmmaatschappijen populaire series en films van hun servers, waardoor de nieuwste titels niet meer makkelijk zijn te vinden. 

Stichting Brein zit uploaders van illegaal materiaal nadrukkelijker op de hielen. Zo weet deze auteursrechtwaakhond zelfs klantgegevens van usenetproviders te ontfutselen. Kortom, het lijkt vandaag de dag steeds riskanter om via usenet mediabestanden uit te wisselen.

Het onrechtmatig publiceren (uploaden) van auteursrechtelijk beschermde bestanden, was altijd al verboden. Sinds 2014 is ook het downloaden van films, series en muziek voor eigen gebruik niet meer toegestaan. Aangezien er op usenet nauwelijks rechtenvrije mediabestanden in omloop zijn, is het gebruik van dit downloadnetwerk zeer omstreden. Niet voor niets investeren auteursrechtorganisaties zeer veel geld in de bestrijding van usenet. 

Veilig downloaden

Gebruikers van dit downloadnetwerk hebben er om die reden veel belang bij om anoniem te blijven. Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden. Via een reguliere verbinding met usenet zien internet- en usenetproviders precies welke bestanden je binnenhaalt. Dat is voor je persoonlijke veiligheid natuurlijk ongewenst en wie weet houden bepaalde organisaties wel een database bij met al je downloadactiviteiten. Om die reden is het verstandig om usenetverkeer te versleutelen. 

Nagenoeg iedere provider ondersteunt SSL-encryptie

Nagenoeg alle usenetproviders ondersteunen het gebruik van SSL-encryptie. Het downloadverkeer tussen de nieuwsserver en jouw pc is daarmee versleuteld en onleesbaar voor derde partijen. Wie alleen SSL-encryptie onvoldoende vindt, voegt met een VPN-verbinding een extra beveiligingslaag toe. Omdat je IP-adres daarmee gecamoufleerd wordt, zien internetproviders niet wanneer je verbinding maakt met usenet. Sommige usenetproviders leveren bij bepaalde abonnementen een VPN-server, zoals Giganews.

Uploaders gezocht

De grootste uitdaging van Stichting Brein en andere belanghebbenden is om de identiteit van overtreders op een rechtmatige manier te achterhalen. Vanwege het grootschalige misbruik richt deze auteursrechtwaakhond zich met name op de aanbodzijde van usenet. Wie plaatst de bestanden online en geeft daar via spots op usenetfora ruchtbaarheid aan? 

Aangezien posters op usenet altijd een schuilnaam gebruiken, lijkt het lastig om de ware identiteit te achterhalen. Onlangs pakte een gerechtelijke uitspraak echter zeer in het voordeel uit van Stichting Brein. Deze uitspraak kan het toekomstperspectief van usenet als downloadnetwerk weleens voorgoed veranderen. Daar waar usenet- en internetproviders normaliter altijd de privacy van hun klanten beschermen, werden Eweka en Usenetter na tussenkomst van de rechter alsnog gedwongen om naw-gegevens van twee overtreders af te staan. 

©PXimport

Stichting Brein wil met deze gegevens vermoedelijk een civiele rechtszaak starten of een schikking treffen, aangezien deze bewuste personen onrechtmatig e-books via usenet hebben verspreid. Het is zeer aannemelijk dat auteursrechtorganisaties, filmmaatschappijen en andere belanghebbenden in de toekomst via deze wijze vaker privégegevens van overtreders zullen opvragen. 

De vraag is in hoeverre deze ontwikkeling de doodsteek is voor usenet, aangezien het uploaden van beschermde bestanden steeds meer risico’s met zich meebrengt. Wanneer het aanbod namelijk grotendeels wegvalt, is er definitief een streep door dit downloadnetwerk te zetten, en dat is iets dat de film- en muziekmaatschappijen natuurlijk toejuichen.

Unesnet-boete

Uploaders van beschermde bestanden nemen allerlei maatregelen om anoniem te blijven, al lukt dat niet altijd even goed. Onlangs kwam Stichting Brein naar eigen zeggen bij toeval een grootschalige uploader van zo’n 18.000 muziekbestanden op het spoor, waaronder werk van Eric Clapton, Madonna en Adèle. Deze man publiceerde onder de schuilnaam trein1600 spots met nzb-linkjes op Spotnet, waarmee bezoekers complete albums en volledige discografieën konden ophalen uit de nieuwsgroepen. 

Boete voor uploader: 15.000 euro

Uit de message-ID’s van de bestanden bleek dat de spotter ook de oorspronkelijke uploader was van de muziekbestanden. De onfortuinlijke poster kreeg een schikkingsvoorstel van maar liefst 15.000 euro op de deurmat en het verzoek om de activiteiten per direct te beëindigen. Werd er niet betaald, dan zou er een rechtszaak volgen. Er volgde overeenstemming over de schikking.

Risico's van illegaal downloaden

Vooralsnog richt Stichting Brein zich nog niet op mensen die films, series en muziek vanaf usenet downloaden. De organisatie pakt vooral usenetfora en individuele uploaders aan. Toch is het niet ondenkbaar dat ook downloaders op termijn moeten vrezen voor een heksenjacht. Brein-directeur Tim Kuik meldde vorig jaar al eens in een radioprogramma dat gebruikers van illegale downloaddiensten in de toekomst mogelijk schadeclaims tegemoet kunnen zien namens rechthebbenden. 

In dit voorbeeld ging het overigens specifiek over de illegale streamingdienst Popcorn Time, maar het illegaal gebruik van usenet is natuurlijk een soortgelijke overtreding. Nederlandse filmbedrijven lopen bovendien met het idee rond om illegale downloaders te ‘verrassen’ met waarschuwingen, waarbij de overtreders tegen relatief kleine bedragen schikkingen kunnen treffen. Dergelijke filmbedrijven houden lijsten met IP-adressen bij. Hiervoor is er wel medewerking van internetproviders nodig om achter de corresponderende naw-gegevens te komen. 

Filmbedrijven houden een lijst van ip-adressen bij

Vermoedelijk geven deze bedrijven alleen privégegevens onder gerechtelijke dwang af. Vooralsnog gaat de Nederlandse rechtspraak hierin niet mee, want internetprovider Ziggo hoefde van een vermeende usenetovertreder geen adresgegevens af te geven. Maar dat is natuurlijk geen garantie dat de rechter in toekomstige zaken dezelfde beslissing neemt. Voor diegenen die via een versleutelde verbinding downloaden, lijkt de pakkans overigens zeer gering.

DMCA's

Naast het actief jagen op usenetfora en individuele uploaders heeft de filmindustrie nog een instrument in handen om illegaal aanbod in de nieuwsgroepen te bestrijden. Nagenoeg alle usenetproviders voeren namelijk een zogeheten DMCA-beleid (Digital Millenium Copyright Act). Kortgezegd is dit een Amerikaanse wet die het mogelijk maakt om een eigenaar van een online-server (bijvoorbeeld een downloadsite of nieuwsserver) te dwingen om mediabestanden te verwijderen waarbij er sprake is van inbreuk op het auteursrecht. Dit gaat via zogeheten notice & takedown-verzoeken. 

Wanneer de eigenaar van de openbare server gehoor geeft aan het verzoek, kan diegene niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele financiële schade. Vooral Amerikaanse televisie- en filmmaatschappijen maken gebruik van DMCA en sturen via automatische scripts op grote schaal verzoeken naar usenetproviders. Wanneer je bijvoorbeeld een aflevering van een populaire serie downloadt, bestaat de kans dat je een foutmelding krijgt. Voor het aanbod op usenet is het DMCA-beleid dus een belemmerende factor.

©PXimport

Toekomst van nieuwsgroepen

Auteursrechtorganisaties en diverse overheden proberen het gebruik van usenet onaantrekkelijker te maken. Eigenaars van usenetfora en individuele uploaders krijgen dreigbrieven en Amerikaanse content is soms geblokkeerd vanwege notice & takedown-verzoeken. Het aanbod slinkt langzaam maar zeker, omdat steeds minder uploaders het risico nemen om hun steentje aan het downloadnetwerk bij te dragen. Is dit het begin van het einde? 

Waarschijnlijk niet! Net zoals iedere andere vorm van illegaliteit, valt piraterij niet uit te wissen. Er zullen altijd mensen zijn die het risico nemen om films, series en muziek via usenet illegaal te verspreiden. En er zullen altijd mensen zijn die deze bestanden vervolgens weer downloaden, zeker omdat je dat anoniem kunt doen. 

Verder is het vanuit juridisch oogpunt zeer lastig om usenet offline te krijgen, aangezien het platform nog steeds legaal gebruikt wordt als discussieforum. Ook praktisch gezien is het neerhalen van usenet zo goed als onmogelijk, want duizenden internationale servers verspreid over de hele wereld synchroniseren de bestanden met elkaar. 

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon
© Daniel
Huis

Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon

MagSafe is ontworpen door Apple en specifiek bedoeld voor iPhones, maar de magnetische technologie is ook te gebruiken als je een Android-smartphone hebt. We leggen uit hoe je kunt profiteren van de voordelen van MagSafe, ook als je geen iPhone hebt.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat MagSafe inhoudt
  • Hoe je MagSafe kunt gebruiken op een Android-telefoon
  • Met welke beperkingen je rekening moet houden

Lees ook: Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Wat heb je aan MagSafe?

MagSafe maakt het mogelijk om allerlei accessoires te bevestigen op de achterkant van een iPhone en zorgt voor efficiënter draadloos opladen. Voorbeelden van accessoires zijn draadloze opladers, telefoonhouders, kaarthouders en powerbanks. Android-gebruikers hoeven echter niet over te stappen naar een iPhone om gebruik te maken van deze handige technologie van Apple. Er zijn namelijk verschillende manieren om MagSafe te gebruiken op je Android-smartphone. 

Lees ook: ​​4 daadwerkelijk handige AI-functies voor je smartphone

Zo breng je MagSafe naar je Android-smartphone

De functionaliteit van MagSafe kun je in principe naar iedere telefoon brengen. Het enige wat je nodig hebt, is een magneetringsticker of een speciaal MagSafe-hoesje (tip: klik op de link en selecteer vervolgens je eigen toestel om het aanbod hoesjes te zien) Je kunt een ringsticker op de achterkant van je Android-smartphone plakken. Door de magnetische metalen ring blijven MagSafe-accessoires zoals kaarthouders en telefoonhouders aan het toestel hangen. Ook MagSafe-hoesjes bevatten zo'n magneetring. Doordat deze in het hoesje verwerkt zit, valt hij doorgaans minder op dan een ringsticker. 

©Wongsakorn - stock.adobe.com

Een andere manier om MagSafe-accessoires te gebruiken, is om een Android-smartphone met Qi2-ondersteuning te kopen. In dat geval maakt de telefoon gebruik van dezelfde soort magneten als in iPhones met MagSafe. Android-telefoons met Qi2 ondersteunen daardoor ook MagSafe-accessoires, waardoor een ringsticker of speciaal hoesje overbodig is. 

Een groot aanbod van Qi2-smartphones is er op dit moment echter nog niet. Zo is de Samsung Galaxy S25 slechts 'Qi2-ready', waardoor je alsnog een hoesje met magneten nodig hebt. Ook de OnePlus 13 beschikt niet over Qi2, al verkoopt het bedrijf wel een magneethoesje om de functionaliteit enigszins na te bootsen. Het toestel biedt echter standaard Qi-ondersteuning, waardoor sneller draadloos laden alsnog ontbreekt. 

⚠️ Belangrijk om te weten: als je Android-telefoon van zichzelf geen draadloos opladen ondersteunt, zal het dat ook niet doen met een MagSafe-ring of -hoes. Ook kunnen MagSafe-accessoires lastiger te bevestigen zijn als je telefoon een groot camerasysteem heeft dat uitsteekt. 

Het enige toestel met échte Qi2-ondersteuning is de Skyline-telefoon van HMD. Die fabrikant brengt ook telefoons uit onder de naam Nokia. Later in 2025 komen er naar verwachting enkele nieuwe Android-smartphones met Qi2 uit, onder andere van Samsung en Google. Tot die tijd kun je een ringsticker of hoesje gebruiken om alsnog met de voordelen van MagSafe aan de slag te kunnen op een Android-toestel. 

Niet alle MagSafe-functies beschikbaar op Android

Hoewel er verschillende manieren zijn om MagSafe-accessoires te gebruiken op een Android-telefoon, betekent dit niet dat ook alle functionaliteiten van de technologie ook altijd werken op deze toestellen. Zo is een MagSafe-kaarthouder niet terug te vinden via het Zoek mijn-netwerk als je geen iPhone gebruikt en gaat je Android-telefoon niet automatisch in de StandBy-stand als hij aan een MagSafe-oplaaddock wordt gehangen. Als je Android-smartphone geen Qi2 ondersteunt, is draadloos opladen waarschijnlijk minder efficiënt. 

Lees ook: Premium smartphone te duur? Dit is een beter alternatief

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)
© jolob | Aleksandr Zholobov
Huis

Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een nieuwe televisie voor in de slaapkamer bijvoorbeeld: wij zochten voor jou de niet al te grote smart-tv's voor een mooi prijsje.

Philips The One 43PUS8808

De Philips The One 43PUS8808 is een 4K UHD-televisie die bekendstaat om zijn scherpe beeldkwaliteit en ondersteuning voor HDR-technologie. Het model maakt gebruik van de Ambilight-technologie van Philips, die licht op de muur achter de tv projecteert en zo het beeld visueel uitbreidt. De televisie draait op Android TV, wat toegang biedt tot allerlei apps en streamingdiensten. Het slanke ontwerp en de dunne randen maken het een stijlvolle toevoeging aan elke woonkamer. Dit model is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een combinatie van beeldkwaliteit met slimme functies.

Hisense 43A7NQ

Met de Hisense 43A7NQ haal je een 4K UHD-televisie in huis die een goede balans biedt tussen prijs en prestaties. Het model ondersteunt HDR10 en Dolby Vision. Met het VIDAA U5-besturingssysteem biedt de televisie een eenvoudige en intuïtieve interface voor toegang tot populaire streamingdiensten. Het geluid wordt ondersteund door DTS Virtual:X, wat een ruimtelijk geluidseffect creëert. Deze televisie is ideaal voor gebruikers die een betaalbare 4K-ervaring zoeken zonder in te leveren op belangrijke functionaliteit.

LG 43NANO82T6B

De LG 43NANO82T6B is een televisie uit de NanoCell-serie van LG, die bekendstaat om zijn verbeterde kleurweergave en helderheid. Het model biedt 4K-resolutie en ondersteunt HDR-technologieën zoals HDR10 en HLG. Met het webOS-platform heeft de televisie een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot een breed scala aan apps. De televisie is voorzien van AI Sound en AI Picture, die automatisch de beeld- en geluidsinstellingen optimaliseren.

TCL P79K 43P79K

Deze 4K UHD-televisie TCL P79K 43P79K is een model dat zich richt op een mooie kijkervaring met moderne functies. De televisie ondersteunt HDR-technologie voor verbeterde beeldkwaliteit en draait op Android TV, Waardoor je veel apps en streamingdiensten kunt gebruiken. Het geluid wordt ondersteund door Dolby Audio, wat zorgt voor een heldere en gebalanceerde audioweergave. Met zijn slanke ontwerp en dunne randen past deze televisie goed in ieder interieur. Dit model is ideaal voor tv-kijkers die een budgetvriendelijke 4K-tv zoeken met slimme functies.

LG 43UT73006LA

Deze zeer betaaalbare LG 43UT73006LA biedt een scherpe beeldkwaliteit en ondersteunt HDR10 voor levendige kleuren en een verbeterd contrast. Met het webOS-platform heb je met deze tv een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot populaire streamingdiensten. Het model is voorzien van een Quad Core-processor, die zorgt voor soepele prestaties en snelle toegang tot apps. Geschikt voor iedereen die een betrouwbare en veelzijdige 4K-tv zoekt.