ID.nl logo
De handigste IFTTT-recepten
© PXimport
Huis

De handigste IFTTT-recepten

Er zijn tal van geweldige diensten en apps die ons dagelijks leven makkelijker maken. En dankzij de dienst IFTTT (dat staat voor If This Then That) kunnen we deze apps en diensten laten samenwerken. Met deze handige recepten kun je een heleboel taken automatiseren.

Over IFTTT

De website http://IFTTT.com is het centrale knooppunt voor het automatiseren van je diensten. Hier maak je eerst een account aan, waarna je de verschillende kanalen kunt activeren. Dit is nodig zodat IFTTT bijvoorbeeld toegang heeft tot je Facebook-profiel of de locatiedienst van je smartphone.

Om je op weg te helpen tussen de duizenden recepten kun je via dit profiel alle in dit artikel genoemde scripts terugvinden. Wees vooral niet bang om deze en andere recepten van anderen te proberen en naar eigen smaak aan te passen!

Let op dat als je (bijvoorbeeld) een Facebook-kanaal 'activeert', je daarmee je Facebook-account aan IFTTT koppelt en dat je standaard allemaal gegevens met IFTTT deelt. Wil je niet zomaar van alles delen, selecteer dan de link Opgegeven informatie bewerken en vink alles uit wat je privé wilt houden. Ook bij andere kanalen (channels) zul je hierop moeten letten.

Onderweg

Tip 01: Waar was ik?

Wie veel voor zijn werk onderweg is, moet ook vaak zijn uren verantwoorden. Waar was je op welk moment? En waarom? Een heel eenvoudig recept houdt dit automatisch voor je bij, door gebruik te maken van FourSquare en Google Calendar (Google Agenda). Het recept maakt namelijk een 'afspraak' in je agenda op het moment dat je ergens incheckt. Natuurlijk moet je wel handmatig nog even de duur aanpassen, het recept houdt niet bij wanneer je vertrekt. Toch superhandig voor bijvoorbeeld zzp'ers en vertegenwoordigers.

Channels: Foursquare, Google Calendar

Recept: IF (Any new check-in on Foursquare) THEN Quick add event to (naam agenda)

©PXimport

Tip 02: Toeristische tips

Leuke restaurants, cafés en bezienswaardigheden kun je natuurlijk gewoon proberen te onthouden. Maar veel makkelijker is om ze via IFTTT automatisch in Evernote te bewaren. Elke check-in wordt nu een notitie in een door jezelf aangegeven notitieboek met een korte beschrijving en (heel handig) een kaartje dat de locatie exact aangeeft. Zo vind je die unieke plek heel makkelijk terug of deel je hem met anderen. Denk er wel om dat het waarschijnlijk op een gegeven moment noodzakelijk is om al die automatische notities even handmatig te ordenen en bijvoorbeeld dubbele check-ins te verwijderen. Anders wordt het al snel een onoverzichtelijke boel.

Channels: Foursquare, Evernote

Recept: IF (check-in op Foursquare) THEN (create a note in Evernote)

©PXimport

Tip 02 Dankzij het kaartje is elke tip makkelijk terug te vinden.

Tip 03: Vrienden op locatie

Als je vrienden trouw gebruik maken van FourSquare of Swarm kun je IFTTT vragen om je te waarschuwen als iemand zich incheckt op een bepaalde locatie. Zo hoef je zelf de deur niet uit om te weten of je vrienden al aan het bier zitten in je favoriete kroeg. De universele notificatie-app Pushover is hier weer bijzonder handig voor. Via de webinterface kun je met een kaart het te 'controleren' gebied aangeven door in te zoomen op de plek waarover je waarschuwingen wilt ontvangen.

Channels: Pushover, Foursquare

Recept: IF (any check-in in area) THEN (Send Pushover notification)

Do-apps van IFTTT

Een tweetal nieuwe apps van de makers van IFTTT nemen je nog meer uit handen. Do Button (ook voor Android) laat je 'knoppen' maken met speciale IFTTT-recepten, zodat je met een enkele tik op het scherm het script kan starten. Bijvoorbeeld 'stuur een mail naar mijn partner dat ik onderweg ben' of 'zet de verwarming aan').

Do Camera (ook voor Android) doet hetzelfde, maar dan met de camera van je smartphone. Plaats bijvoorbeeld meteen een foto op Facebook. Of sla het etiket van een fles wijn op in Evernote. Beide apps zijn gratis en bijzonder handig!

Op het werk

Tip 04: Bijlagen opslaan

Dit is misschien wel de meest klassieke toepassing van IFTTT: een eenvoudig recept dat alle binnenkomende Gmail-bijlagen meteen bewaart in je Dropbox. Je kunt zelf bepalen in welke map dit allemaal wordt opgeslagen. Het is ook hier weer belangrijk om deze map af en toe op te schonen, want het recept bewaart elk type bestand: van bedrijfslogo's die toevallig in het mailtje staan tot complete foto's en pdf-documenten. Toch is het handig om zonder tussenkomst van Gmail-website of mail-app meteen belangrijke documenten te bekijken en bewerken.

Channels: Gmail, Dropbox

Recept: IF (any new attachment in inbox) THEN (Add file from url to Dropbox)

©PXimport

Tip 04 Het is wel verstandig om de map met bijlagen af en toe op te ruimen.

Tip 05: Later lezen

Twitter is een bron van leuke leesverhalen. Maar wie heeft er meteen tijd om elke link te klikken en te lezen? Door een tweet 'favoriet' te maken, slaat dit recept de link automatisch op in Instapaper: de 'lees-later-dienst' die van websites een soort e-books maakt. Dankzij dit recept ben je nu ook niet afhankelijk van je Twitter-app. Ook links uit je favorieten die je via de webinterface aanmaakt gaan rechtstreeks naar Instapaper.

Channels: Twitter, Instapaper

Recept: IF (new favorite tweet) THEN (Save FirstLinkURL)

©PXimport

Tip 06: Bestand is binnen

Samenwerken in een gedeelde Dropbox-map wordt nog makkelijker als je meteen een waarschuwing krijgt als iemand iets heeft toegevoegd. Want dan hoef je niet meer regelmatig te checken of je collega dat rapport er al in heeft geplaatst. Door dit te koppelen aan de universele notificatie-app Pushover krijg je netjes een discrete melding op je telefoon als er een bestand in de map is gedropt. Let er op dat de notificatie alleen werkt als iets in de in het recept genoemde map wordt geplaatst. Als iemand een submap maakt en het bestand daarin zet, krijg je geen notificatie!

Channels: Dropbox, Pushover

Recept: IF (New file in folder) THEN (Send notification to Pushover)

Sociale media

Tip 07: Foto's van jezelf

Als iemand een foto op Facebook plaatst en aangeeft dat jij hier op staat ('taggen') slaat dit recept de foto automatisch op in je Dropbox. Het recept maakt zonder wijziging een mapje /IFTTT/Facebook aan waar je al die kiekjes kunt terugvinden. Uiteraard kun je zelf ook een map specificeren.

Channels: Facebook, Dropbox

Recept: IF (you are tagged in a foto) THEN (Add file from URL to Dropbox)

©PXimport

Tip 07 De namen van de opgeslagen bestanden moet je wel even handmatig veranderen, want die zijn erg lang en ingewikkeld.

Home automation

IFTTT heeft diverse channels die helpen om je huis te automatiseren. Van Philips hue (lampen die je via internet kunt bedienen) tot complete thermostaat- en klimaatbeheersing. Het leuke is dat je niet gebonden bent aan een eenvoudige vorm van bedienen op afstand. Je kunt je huis 'zelfstandig' laten beslissen over optimale omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van het weerbericht aan de thermostaat. Of laat de hue-lampen flitsen als je favoriete voetbalteam gewonnen heeft. Hoe lang duurt het voor onze huizen slimmer zijn dan wij zelf?

Tip 08: Zelfde avatar

Als je zowel Facebook als Twitter gebruikt, kan het prettig zijn om op beide diensten dezelfde profielfoto te gebruiken. Op het moment dat je je Facebook-profielfoto verandert, zorgt dit recept ervoor dat diezelfde afbeelding nu ook in je Twitter-profiel staat.

Channels: Facebook, Twitter

Recept: IF (Your profile changes, Picture) THEN (Update Profile picture)

©PXimport

Tip 08 IFTTT maakt het makkelijk om je online identiteit consequent te houden.

Tip 09: Ik heb gesport!

Een stok achter de deur helpt als je je conditie wilt verbeteren. Dit recept plaatst een bericht op je Facebook-tijdlijn als je een workout registreert met Up. Up is een polsbandje dat je bewegingen registreert. Het is ook een zelfstandige app voor iOS en Android, die automatisch je bewegingen bijhoudt. Het is wel nodig om zelf in de app aan te geven wat je voor activiteit deed. Meteen daarna verschijnen het soort activiteit en de lengte ervan op Facebook, zodat anderen weten dat je niet opgeeft.

Channels: Up, Facebook

Recept: IF (Activiteit in Up) THEN (Post status to Facebook)

Tip 10: Kijk later

Een geduchte concurrent van het in tip 5 genoemde Instapaper is Pocket, een app waar je websites, artikelen en video's naar toe kunt zenden om ze later op je gemak te bekijken. Ook IFTTT kun je hierop loslaten, bijvoorbeeld door alle YouTube-video's die je markeert voor 'later kijken' naar Pocket te sturen. Het grote voordeel dat Pocket heeft ten opzichte van Instapaper is dat video's automatisch in een aparte rubriek in de app zijn terug te vinden.

Channels: Pocket, YouTube

Recept: IF (New YouTube video saved for later) THEN (Save for later in Pocket)

Interacties tussen recepten

IFTTT wordt nog krachtiger als je verschillende recepten op elkaar laat reageren. Als IFTTT bijvoorbeeld een attachment opslaat in Dropbox, kan het volgende recept je via Pushover waarschuwen dat er iets is binnengekomen en meteen ook een mailtje sturen naar je collega's. De recepten van IFTTT draaien onafhankelijk van elkaar, maar kunnen dus prima elkaars 'trigger' zijn. Zorg er echter wel voor dat je de 'lus' controleert. Voor je het weet zijn de IFTTT-diensten allemaal bestanden naar elkaar aan het sturen en dan zou die Dropbox opeens vol kunnen lopen. Wees ook voorzichtig met mailtjes aan anderen. Het kan natuurlijk altijd, maar pas op dat je van IFTTT niet per ongeluk een spambot maakt.

Geheugensteuntjes

Tip 11: Herinnerhulpje

Het kan handig zijn om herinneringen die je via iPhone maakt meteen met iemand anders te delen. Met bijvoorbeeld de baas of je partner. IFTTT kan een specifieke lijst van herinneringen in de gaten houden of bij elke nieuwe herinnering een mailtje afvuren. Door een specifieke lijst te bewaken, is dit ook een snelle manier om even een berichtje te sturen over iets wat je absoluut niet wilt vergeten.

Channels: Gmail, iOS Reminders

Recept: IF (New reminder added to list) THEN (Send an e-mail)

Tip 12: Mail in Evernote

Gmail geeft je de mogelijkheid om belangrijke mailtjes met een ster te markeren. IFTTT maakt het nog makkelijker om die weer terug te vinden door een van ster voorzien mailtje naar een Evernote-notitieboek te kopiëren. Denk hierbij aan routebeschrijvingen, rapporten, dingen die je nog even rustig wilt nalezen. Het scheelt een boel zoekwerk en je hebt al je belangrijke informatie op één plek. Overigens wordt alle opmaak verwijderd, dus mooie nieuwsbrieven en zo kunnen onleesbaar worden via deze methode.

Channels: Gmail, Evernote

Recept: IF (New starred e-mail in Inbox) THEN (Create a note in Evernote)

Tip 13: Goedkope games

De 'Humble Bundle' is een steeds terugkerende actie om geld in te zamelen voor goede doelen. Dit gebeurt door pakketten met computergames te verkopen, waarbij jij bepaalt wat je er voor wilt geven, al is het slechts een dollar. Wil je weten wanneer de volgende bundel in de verkoop gaat? IFTTT laat het je weten. Dit is uiteraard slechts een voorbeeld van hoe je iets kunt laten reageren op een nieuwsfeed-item.

Channels: RSS, Pushover

Recept: IF (New feed item: http://blog.humblebundle.com/rss) THEN (Pushover notificatie)

©PXimport

Tip 13 Voor weinig geld leuke games. En je steunt er nog goede doelen mee ook.

Zoekwoorden en RSS

De krachtigste en persoonlijkste IFTTT-recepten maak je door gebruik te maken van zoekwoorden. Zo is het heel eenvoudig om een eigen IFTTT-script te maken dat reageert op bepaalde e-mailberichten. Vergeet ook niet dat een RSS-kanaal meer kan dan alleen nieuwsberichten tonen. De standaardrecepten zijn krachtig, maar op het moment dat je zelf op zoek gaat naar slimme sleutelwoorden, kun je IFTTT op een buitengewoon intelligent manier gebruiken. Experimenteer dus vooral met dit soort zoekfuncties om elke dienst helemaal naar je eigen hand te zetten.

Huis van de Toekomst

Tip 14: Zon onder lamp aan

Philips produceert al enige tijd 'hue'. Dit zijn via internet bedienbare lampen, die nu dus ook via een IFTTT-recept zijn te activeren. Als je op vakantie gaat en toch de illusie wilt geven dat er iemand thuis is, kun je de lampen automatisch aan laten gaan bij zonsondergang en weer uit op een door jezelf te bepalen tijdstip. Het zonsondergangsrecept activeer je via het weerkanaal.

Channels: Weather, Hue

Recept: IF (Sunset) THEN (Turn on lights)

©PXimport

Tip 14 Hue-lampen kunnen zelfs op commando van kleur veranderen.

Tip 15: Alarm uit

Het iSmartAlarm-systeem is via internet aan en uit te zetten. En dus ook via IFTTT. Het leuke is dat je nooit meer hoeft te denken aan het uitzetten van je alarm, door de de-activatie te koppelen aan de locatie van je smartphone. Op het moment dat je in de buurt van je huis komt, gaat het alarm automatisch uit zonder dat je zelfs maar een code hoeft te onthouden. Je kunt het recept ook omdraaien, zodat het alarm juist aan gaat als je het huis verlaat.

Channels: iSmartAlarm, iOS of Android Location

Recept: IF (location) THEN (deactivate iSmartAlarm)

©PXimport

Tip 15 Je telefoon is meteen de 'sleutel' van dit alarmsysteem.

Tip 16: Bewegingssensoren

De WeMo-bewegingssensoren van Belkin zijn niet alleen geschikt om je huis te bewaken. Je kunt zo'n sensor ook naast de kattenbak zetten. IFTTT zorgt er dan voor dat, elke keer als de kat op de bak is geweest, jij een mailtje krijgt. Dan weet je wanneer het tijd is om weer naar, eh, 'goud' te scheppen in de bak van Fluffy. Het houdt natuurlijk niet op bij de kattenbak. De sensor kan je, mits strategisch geplaatst, ook vertellen hoe laat je zoon of dochter écht thuis kwam.

Channel: WeMo Motion, Email

IF (detect motion) THEN (send e-mail)

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen


 

▼ Volgende artikel
Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op
© RossandHelen
Huis

Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op

Als je een inbouwoven of magnetron wilt plaatsen, begint alles met het opmeten van de nis, oftewel de uitsparing in je keukenkast waar het apparaat in moet komen. Die afmetingen moeten tot op de millimeter kloppen, anders past je nieuwe oven of magnetron niet. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten, lees je hier. Geen stress: het is makkelijker dan het lijkt!

In dit artikel lees je:

✔ Wat nismaten zijn en waarom ze belangrijk zijn ✔ Hoe je de hoogte, breedte en diepte van de nis nauwkeurig opmeet ✔ Wat de standaard afmetingen zijn van ovens, magnetrons en combimagnetrons ✔ Welk type inbouwapparaat het best past bij jouw keuken en kookstijl

Wat zijn nismaten eigenlijk?

De nismaten van je keuken zijn de binnenafmetingen van de ruimte waarin je de oven of magnetron wilt inbouwen. Je meet dus niet het apparaat zelf, maar de kast waar hij in moet komen. De nismaten bestaan uit drie onderdelen: hoogte, breedte en diepte. De meeste inbouwapparaten zijn afgestemd op standaardmaten, maar er zijn ook uitzonderingen – vooral als je keuken iets ouder is of als je kiest voor een compact model.

Een oven past meestal in een nis van 60 centimeter breed. De hoogte varieert, afhankelijk van het soort apparaat. Zo zijn inbouwovens meestal 60 centimeter hoog, maar compacte modellen van 45 centimeter komen ook vaak voor. Magnetrons hebben doorgaans een hoogte van 38 of 45 centimeter. Combimagnetrons – de handige alleskunners – vallen meestal in de categorie van 45 centimeter hoog.

Zo meet je de nismaten op

De hoogte van de nis meet je van de bovenkant tot de onderkant van de uitsparing. Gebruik een rolmaat en trek die strak – zo krijg je een nauwkeurige meting. Dit is vooral belangrijk bij het kiezen tussen een compacte oven of een standaardmodel.

De breedte van de nis meet je van de linker- naar de rechterkant. Ook hierbij geldt: strak meten voor een betrouwbaar resultaat. De meeste apparaten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, maar het is altijd slim om te controleren wat jouw keuken precies toelaat.

De diepte van de nis is de afstand van de voorkant van de kast tot de achterwand. Zet je rolmaat dus helemaal achterin de nis en trek hem naar voren toe. De meeste ovens en magnetrons passen met een diepte van zo’n 55 tot 60 centimeter, maar ook hier geldt: meten is weten.

Het opmeten gaat het makkelijkst als de nis leeg is – dus als er geen apparaat meer in zit. Zo weet je zeker dat je met de juiste afmetingen werkt.

©Surachetsh

Wat past het beste bij jou?

Heb je je nismaten eenmaal duidelijk in beeld, dan kun je gericht gaan zoeken. Kook en bak je graag en wil je graag taarten, ovenschotels of braadstukken maken? Dan is een volwaardige inbouwoven precies wat je nodig hebt. Gebruik je de oven vooral voor opwarmen, ontdooien of simpele gerechten, dan is een magnetron waarschijnlijk voldoende.

Wil je het beste van beide werelden in één apparaat? Dan is een combimagnetron een slimme keuze. Die heeft de functies van zowel een oven als een magnetron en bespaart je daarmee ruimte – handig, zeker in kleinere keukens.

Klaar om te kiezen?

Als je de afmetingen van je nis goed hebt gemeten én weet welk type apparaat het best bij jouw kookstijl past, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je bent klaar om een oven of magnetron uit te zoeken die niet alleen perfect in je keuken past, maar ook perfect bij jou.