ID.nl logo
De beste apps voor Android Auto
© PXimport
Huis

De beste apps voor Android Auto

Veel auto’s hebben een slim scherm op het dashboard dat je kunt koppelen met je smartphone. Bij Android heet het Android Auto en het is nu officieel beschikbaar. Na het aansluiten van je smartphone kun je bijna al je favoriete apps comfortabel via het autoscherm bedienen. De volgende stap is een volledige integratie van het besturingssysteem. We praten je bij over alle mogelijkheden!

Tip 01: Wat is het

De meeste auto’s zijn wel uitgerust met enige vorm van infotainment met een centraal scherm voor het bedienen van bijvoorbeeld de radio, airconditioning of een ingebouwd navigatiesysteem. Een verbinding met de smartphone beperkt zich in oudere auto’s doorgaans tot bluetooth, hoofdzakelijk om handenvrij te kunnen bellen of muziek af te spelen. Dé trend in nieuwere auto’s is een ‘slimmer’ scherm waar je de smartphone mee kunt verbinden. Google (Android Auto) en Apple (CarPlay) hebben elk weliswaar een eigen systeem maar meestal worden ze allebei ondersteund. Jarenlang was Android Auto niet (of alleen via een omweg) te gebruiken in Nederland. Pas sinds eind 2020 is het officieel in Nederland en België beschikbaar. Heb je geen slim scherm? Dan kun je Android Auto soms wel achteraf in (laten) bouwen, zowel in het 1-din- als 2-din-formaat. Dit kan wel wat uitdagingen geven, bijvoorbeeld als je nu een infotainmentsysteem hebt waarmee je functies als de airco of stoelverwarming regelt. Er kunnen extra accessoires en de nodige expertise nodig zijn voor de inbouw, wat het ook duurder maakt.

Touchscreens domineren

Een ‘rijdende iPad’ wordt de Tesla Model 3 ook wel genoemd, door het prominente 15inch-scherm waarmee je vrijwel alles in de auto kunt bedienen, tot het openen van het handschoenenkastje aan toe. Het dashboard wordt bijna volledig overgenomen door dit enorme touchscreen. Zit je (nog) niet in de auto, dan kun je alles ook op afstand met een app bedienen. De trend van grote touchscreens zien we in meer moderne auto’s. Maar Tesla heeft wel een uitzonderingspositie: het is al heel ver in de ontwikkeling van het betreffende besturingssysteem, wat voor het bedrijf natuurlijk ook belangrijk is met het oog op zelfrijdende auto’s. Europese autofabrikanten staan voorlopig op flinke achterstand. In de Tesla is overigens geen plek voor Android Auto of Apple CarPlay. Het bedrijf integreert helemaal zelf diensten als Spotify, YouTube en Netflix. Opvallend genoeg lanceerde het zelfs een autoracegame waarbij je het stuur als controller kunt gebruiken. Niet iedereen vindt het overigens prettig dat alles alleen via een scherm is te bedienen, van het genoemde handschoenenkastje tot een klimaatregeling of achterruitverwarming. Voor elementaire functies werken ‘fysieke’ knoppen soms prettiger.

©PXimport

Tip 02: Verbinding maken

Om Android Auto te gebruiken heb je (uiteraard) een toestel nodig met Android. Heb je daarop Android 10 of hoger, dan hoef je niets extra te installeren. De software is al ingebakken in het besturingssysteem. Bij andere toestellen, met minimaal Android 6.0, kun je het apart installeren (zie volgende tip). Om verbinding te maken volstaat het eenvoudigweg om het toestel in één van de usb-poorten in de auto te steken. Enkele auto’s kunnen eventueel draadloos verbinding maken. Het grote voordeel van usb is natuurlijk dat de smartphone ook meteen wordt opgeladen. Dat maakt de draadloze methode eigenlijk alleen voor korte ritten interessant. Afhankelijk van toestel zou je nog wel een telefoonhouder kunnen gebruiken die draadloos laadt dankzij Qi-technologie. Het scherm in de auto toont na het verbinden een vereenvoudigde gebruikersinterface met eenvoudige menu’s, grote knoppen en alle voor Android Auto geschikte apps. Op de smartphone kun je nog wat extra instellingen kiezen en bijvoorbeeld bepalen welke apps op het autoscherm mogen worden getoond.

©PXimport

Tip 03: Installatie

Werkt Android Auto niet direct? Controleer dan eerst welke versie van Android je hebt. Open daarvoor de instellingen op de smartphone en blader naar Over de telefoon. Je hebt Android 10 of hoger nodig. De Android Auto-app staat mogelijk niet in de applicatielijst, maar je kunt hem wel handmatig opsporen. Ga hiervoor via de instellingen naar Apps en meldingen / Alle apps. De bewuste app zorgt voor de aansturing van het scherm en geeft ook wat extra instellingen, die je overigens ook gewoon kunt openen vanuit het instellingenscherm op het autoscherm zelf. Je kunt er bijvoorbeeld mee instellen welke apps in de launcher van Android Auto moeten worden getoond, zodat je enkele apps kunt verbergen die geen meerwaarde voor je hebben op het autoscherm. Lukt het helemaal niet om Android Auto te gebruiken, bijvoorbeeld omdat je een oudere smartphone hebt? Via sites als APKMirror kun je een apk-bestand voor Android Auto downloaden en op het toestel installeren, zodat je alsnog de mogelijkheden van Android Auto kunt benutten.

©PXimport

Tip 04: Stembediening!

Na het verbinden met Android Auto gebruik je via het scherm de apps die je op je smartphone hebt staan en die je waarschijnlijk ook al helemaal hebt ingesteld. Je hoeft ze dus niet apart te installeren. Je favoriete podcasts staan bijvoorbeeld al voor je klaar. Bij de apps ligt de nadruk logischerwijs op bellen, navigatie, het afspelen van muziek en berichten. De auto is natuurlijk ook een ideale plek om een spraakassistent aan de tand te voelen. Je kunt tijdens het rijden je ogen op de weg en je handen aan het stuur houden. Het scherm hoef je niet te bedienen of zelfs maar aan te kijken. Enkele autofabrikanten bouwen een eigen systeem voor stembediening in of leunen op Alexa van Amazon. Bij Android Auto gebruik je – uiteraard –Google Assistant. Dat werkt als je het al eens hebt gebruikt eigenlijk als vertrouwd en natuurlijk in het Nederlands. Je kunt bijvoorbeeld een contactpersoon bellen, bepaalde muziek af laten spelen, navigatie naar een bepaald adres starten, nuttige plaatsen opzoeken zoals tankstations in je omgeving of een afspraak aan de agenda toe laten voegen. Ook de zogeheten routines van Google Assistant kun je gebruiken en komen zeker onderweg vaak van pas. Zo kun je via één commando naar huis navigeren met je favoriete afspeellijst.

©PXimport

Volledig Android-besturingssysteem in de auto?

Als we het over Android Auto hebben, bedoelen we het slimme scherm dat gekoppeld kan worden met je smartphone. Het scherm kun je zien als verlengstuk van de smartphone, het leunt nog steeds op het besturingssysteem en de apps op je toestel. Een andere mogelijkheid, waar Google ook al werk van heeft gemaakt, is een aangepaste versie van het volledige Android-besturingssysteem, ingebouwd in de auto. Je komt het tegen onder de namen Android Automotive en Android for Cars. De smartphone is hierbij niet meer nodig. Enkele auto’s zijn hiervan reeds voorzien. De eerste was de Polestar 2, een zustermerk van Volvo. Deze elektrische auto beschikt over een fors tabletformaat (11inch-) aanraakscherm en komt met drie jaar onbeperkt internet. Om bijvoorbeeld te bellen of contacten weer te geven zul je overigens toch weer ‘ouderwets’ de telefoon moeten verbinden via bluetooth. Het werkt ook met een iPhone samen, maar CarPlay wordt op dit moment nog niet ondersteund, dat volgt in een latere update. Je bent in de auto dus niet opeens volledig afhankelijk van Android.

Handige apps

Tip 05: Navigatie

Navigatie is natuurlijk één van de voornaamste toepassingen in de auto. Android Auto geeft hier meerdere opties voor. De standaardoptie is Google Maps, maar ook Waze – eveneens van Google – kun je gebruiken. Binnenkort worden meer navigatie-apps toegelaten, waardoor je ook bijvoorbeeld TomTom, Sygic of Flitsmeister kunt gebruiken. Flitsmeister biedt al een betaversie voor Android Auto. Veel mensen hebben hier op gewacht: de app geeft namelijk melding van flitsers onderweg, waarschuwt voor andere onveilige situaties zoals omgewaaide bomen of aanstormende ambulances en kan ook al een tijdje als volwaardig navigatiesysteem worden gebruikt. Welke app je ook kiest voor het navigeren, vrijwel altijd zal het een betere ervaring geven dan het gemiddelde on-board navigatiesysteem. De kaarten zijn om te beginnen in principe actueler en gedetailleerder, stemmen mooier en duidelijker, de routes zijn meestal logischer en dankzij de internetverbinding komt bij onder andere Google Maps, Waze en TomTom actuele verkeersinformatie binnen. Die is, zeker bij TomTom, veel gedetailleerder dan wat je via het verouderde TMC via RDS zou kunnen ontvangen.

©PXimport

Tip 06: Muziek

Naast navigatie speelt ook muziek een belangrijke rol binnen Android Auto. Wil je graag streamen, dan kun je apps als Spotify, Deezer of Google Play Music gebruiken via het autoscherm. Je bent dan wel afhankelijk van de kwaliteit van de internetverbinding, al is die zeker rond de snelwegen vaak wel toereikend, daar staan extra masten. Je kunt natuurlijk ook, met een app als Poweramp, naar lokale muziek op het toestel zelf luisteren via Android Auto. Gebruik eventueel stembediening om bepaalde nummers af te spelen, zodat je je handen aan het stuur kunt houden. Heb je thuis een muziekserver draaien met Subsonic, of één van de klonen – zoals Airsonic – dan kun je een app als DSub gebruiken. Luister je liever naar de radio dan kun je apps als Replaio of het bekendere TuneIn Radio gebruiken. Deze apps kunnen ook een goed alternatief zijn voor de bestaande radio via FM of DAB+. Die digitale variant is steeds meer in opkomst, en wordt sinds eind vorig jaar verplicht geleverd op nieuwe auto’s, maar werkt nog niet overal optimaal.

©PXimport

Tip 07: Meer entertainment

Entertainment houdt niet op bij muziek: zo kun je bijvoorbeeld luisterboeken van onder meer Amazon via Audible beluisteren. Of naar je favoriete podcasts luisteren met Pocket Casts, dat volledige ondersteuning voor Android Auto biedt. Via het scherm kun je door je podcasts bladeren en tijdens het afspelen gebruik je de standaard mediatoetsen. Google Podcasts is daarnaast ook een goede optie. Zeker de luxere auto’s hebben ook een ‘premium’ geluidssysteem, zodat je wat verder achterover kunt leunen en genieten van je muziekselectie. Om veiligheidsredenen kun je geen Netflix of andere apps voor videostreaming gebruiken via Android Auto. Plex ondersteunt bijvoorbeeld wel Android Auto, maar laat je dan alleen door je muziek bladeren. Je kunt onderweg natuurlijk ook gewoon je zaken afhandelen. Denk aan het bellen van een bepaalde contactpersoon, lezen van berichten die je met WhatsApp of Telegram hebt ontvangen, of je agenda raadplegen. Dit laatste kan overigens pas sinds een update eind vorig jaar. Handig: je kunt bij afspraken direct het betreffende contact bellen of naar diegene toe navigeren.

©PXimport

Tip 08: Meer mogelijkheden

Een voordeel van Android Auto is dat je eenvoudig updates kunt ontvangen voor nieuwe mogelijkheden. Onlangs zijn ook al enkele interessante updates uitgebracht. Zo kun je op een breed scherm twee apps naast elkaar gebruiken in split screen. Handig als je tijdens het navigeren ook Spotify in beeld wilt houden, zonder tussen de twee te hoeven schakelen. De primaire app wordt in het groot weergeven, de tweede app een stuk kleiner aan de rechterkant. Ook komen er enkele via de stem – met Google Assistant – te bedienen ‘wegvriendelijke’ games beschikbaar, zoals quizzen of vragen in de trant van Trivia en Jeopardy. Games waarvoor je actief naar het scherm moet kijken worden niet ondersteund.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: