ID.nl logo
Huis

De beste alternatieve besturingssystemen: deel 2

Wie wel eens wat anders wil proberen dan Windows, Mac of Linux, heeft keuze genoeg. Er zijn een hoop alternatieve besturingssystemen, die ieder op hun eigen manier voordelen te bieden hebben ten opzichte van de gevestigde orde. Dit zijn enkele van de beste opties.

Lees hier het eerste deel van dit artikel.

Damn Vulnerable Linux

De eeuwige twist tussen Linux en Windows draait van oudsher om vrijheid en veiligheid. Het open source Linux wordt veel veiliger geacht dan het gesloten, bedrijfseigen Windows. De laatste jaren heeft Microsoft grote beveiligingsstappen gezet en tegenwoordig richten aanvallers zich ook op Linux, dat veel op servers wordt gebruikt. Die krachtige computers zijn interessant voor cybercriminelen doordat ze grote rekenkracht en flinke bandbreedte hebben. Handig voor DDoS-aanvallen.

Lucratiever nog is computergijzeling via ransomware. Bij servers zijn dan meteen grote slagen te slaan. Zie maar de 153 Linux-servers met 3.400 bedrijfswebsites die recent zijn gegijzeld bij de Zuid-Koreaanse webhostingfirma Nayana. Het slachtoffer, dat Bitcoin-losgeld ter waarde van 1 miljoen dollar heeft betaald, liep met zijn Linux-omgeving vele jaren achter qua updates. Malware kan dan diverse bekende gaten gebruiken.

Voor wie wil leren hoe dit in zijn werk gaat, bestaat er Damn Vulnerable Linux (DVL) - zie de afbeelding bovenaan dit artikel. Dit besturingssysteem is bewust zo onveilig mogelijk gemaakt: het is alles wat een goede Linux-distributie niet is. De developers hebben DVL volgestopt met kapotte, brak geconfigureerde, achterhaalde, en exploitbare software. Waarom? Om van te leren, want DVL is trainingsmateriaal. Je moet het dus draaien als live-omgeving of in een virtuele machine. En dan hacken maar!

Point Linux

©PXimport

Het mooie aan software is dat het in wezen niet slijt. Toch kan de werking ‘slijten’ door updates voor bijvoorbeeld beveiligingsgaten. De software wordt dan zwaarder waardoor het niet meer vlot werkt op oudere hardware, die zelf nog helemaal niet versleten is. Wat kun je bijvoorbeeld met een oerdegelijke ThinkPad-laptop die je op de kop hebt getikt? Linux erop zetten natuurlijk! Alleen is Linux allang niet meer het slanke Windows-alternatief van vroeger.

Een moderne Linux-distributie op oudere hardware geeft geen gegarandeerd soepele ervaring. Maar: there’s a distro for that, om een slogan van Apple te forken voor opensource-gebruik. Het op Debian gebaseerde Point Linux heeft als desktopomgeving Mate, afgeleid van het traditionele en lichte Gnome 2. Deze basis wordt gecombineerd met een verzameling apps, drivers, codecs en meer, om het de gewone gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken.

Point Linux doet door zijn opzet (en ook door zijn naam) denken aan een zogeheten point-and-shoot-fotocamera. Zo’n compactcamera heeft voorgebakken instellingen en automatische selectie van functies. Je hoeft niets in te stellen, maar het kan wel als je dat toch wilt. Vóór de komst van betere smartphonecamera’s was de point-and-shoot dé fotomaker voor de massa. Point Linux ambieert eenzelfde rol.

Windows 10 S

©PXimport

De oorspronkelijke kritiek op browserbesturingssysteem Chrome OS van Google was dat je er geen ‘echte’ applicaties op kunt draaien. Geen Photoshop van Adobe, geen iTunes van Apple, geen Office van Microsoft. Laatstgenoemde heeft hier fijntjes op gewezen met reclamefilmpjes waarin het uithaalde naar deze nieuwe Windows-concurrent.

Het besturingssysteem op Chromebooks kan alleen webapps aan, hoewel Google daar nu ook Android-apps aan heeft toegevoegd. Toch bleken Chromebooks al vóór die toevoeging interessant te zijn, in bijvoorbeeld het onderwijs. Microsoft pareert nu de populariteit van Chrome OS door Windows 10 uit te kleden. Het resultaat is Windows 10 S dat alleen apps uit de Windows Store kan draaien. Die app-winkel van Microsoft kampt nog altijd met relatief weinig apps en relatief weinig gebruikers. Misschien dat 10 S dit kip-en-ei-probleem doorbreekt?

Lees hier meer over Windows 10 S.

Amiga OS

©PXimport

Sommige computergebruikers verlangen terug naar besturingssystemen die zijn heengegaan. Nee, we hebben het niet over Windows XP. Bepaalde antieke platformen hebben een hardnekkige, cult-achtige schare fans. Zeker als het besturingssysteem in kwestie ooit vooruitstrevend, innovatief en (dus) veel beter dan de concurrentie was. Het Amiga OS van Commodore is een goed voorbeeld. Toen de Mac het met een monochroom scherm moest doen en de pc slechts speakerbliepjes ten gehore gaf, had de Amiga al een multitaskend 32-bit grafisch besturingssysteem in rijke kleurenpracht en met stereo sample-geluid.

Nu in 2017 komt Amiga OS ineens weer terug: draaiend op de gloednieuwe AmigaOne X5000-pc van het bedrijf A-EON. Deze computer heeft geen Intel Inside en geeft ook AMD geen plek. In plaats daarvan heeft A-EON gekozen voor PowerPC-chips (PPC), die ooit de basis waren voor Macs. Amiga OS 4.1 draait op een moderne dualcore-PPC-chip van Freescale die tot 2,5 GHz gaat. Daarnaast heeft de X5000 een aparte 16-core-processor op 500 MHz die door software valt te configureren om als verschillende custom chips te werken. Het moderne AmigaOS proberen, vereist dus wel de aanschaf van een X5000 die met een prijs vanaf zo’n 1600 dollar niet bepaald goedkoop is. Een bijzonder besturingssysteem dus.

Haiku OS

©PXimport

Heb je wel nostalgische gevoelens maar geen groot budget? Dan kun je ook terug naar een ander pionierend besturingssysteem, dat je gewoon gratis op je pc kunt draaien. Lang geleden, in de tijd van Mac OS 8 (van vóór OS X dat nu macOS heet), was er een interessant alternatief dat bijna de toekomst van Apple is geworden.

BeOS was eind vorige eeuw een vooruitstrevend, snel en multithreaded besturingssysteem voor multimedia-werk. Denk aan grafisch design, video-editing en meer van zulke taken waar Macs bekend om staan. Maker Be Inc. is op de valreep toch niet overgenomen door Apple, die een solide basis zocht voor zijn besturingssysteemtoekomst. BeOS 5.0 is gereïncarneerd als opensource-project: Haiku. Dit valt te downloaden en te proberen op een gewone of zelfs oude pc. Waarschuwing: het is nog alfa-software!

▼ Volgende artikel
Ho ho ho: zo fotografeer je de magie van kerst
© Alexandra Surkova
Huis

Ho ho ho: zo fotografeer je de magie van kerst

De feestdagen hebben iets bijzonders. Kerstmis is het perfecte moment om fijne momenten vast te leggen met je camera of smartphone. Zo kun je ze later altijd weer terughalen. We helpen je graag op weg met tips en ideeën om deze kerst de mooiste foto's te maken.

Ga jij de verlichte kerstboom, de rijkelijk gedekte tafel, het samenzijn met je dierbaren of de verlichte stad fotograferen? Met de juiste tips en fotografietechnieken maak je schitterende foto’s. Houd je camera deze kerst dus binnen handbereik! We geven inspiratie en tips voor de volgende onderwerpen:

🎄 Kerstboom

🥂 Kerstdiner (of -ontbijt, of -lunch)

👪 Portretten van vrienden en familie

🌃 Lichtjes in de stad

Lees ook: Slimme kerstverlichting: haal de kerstsfeer in huis

🎄Kerstboom: van close-up tot licht-effecten

Ongeveer 90 procent van de huishoudens in Nederlanders heeft een kerstboom staan, grote kans dus dat ook jij er weer flink werk van hebt gemaakt. Je wilt je boom natuurlijk mooi vastleggen, maar hoe doe je dat het best?

Begin met de basis. Zorg dat er genoeg licht in de kamer is, maar niet te fel, zodat de warme gloed van de kerstlampjes zichtbaar blijft. Gebruik een statief om te voorkomen dat je foto onscherp wordt. Kies daarna een goede compositie. Speel met hoeken en afstanden tot de boom: maak bijvoorbeeld een close-up van een ornament, waarbij de rest van de boom zacht vervaagt op de achtergrond. Of probeer de hele boom in beeld te krijgen. Of dat laatste lukt, hangt af van de ruimte die je in de kamer hebt.

©Jordi Prat Puig | jordieasy

BOKEH

Ken je die foto's waarin de (kerst)lichtjes veranderen in zachte, gloeiende vlekjes? Dat heet bokeh, en je kunt dit heel makkelijk zelf creëren met je kerstboom. Het enige wat je nodig hebt, is een ander hoofdonderwerp dat je iets voor de boom plaatst.

Zet de iso-waarde van je camera laag, bijvoorbeeld ISO 100. Gebruik een groot diafragma (een klein F-getal) en stel scherp op een voorwerp dicht bij de camera, zoals een kaars of een kerststukje. Zorg ervoor dat de lichtjes van de boom wat verder weg staan. Die zullen dan vervagen tot die mooie bokeh-effecten. Probeer te spelen met de afstand en waar je scherpstelt om het effect precies goed te krijgen. Dit werkt trouwens niet alleen met een camera, maar ook met de portretmodus op veel smartphones.

©holdstillandclick

Kerstdiner: sfeer en smaak

Kerst draait om samenzijn en … eten! Die feestelijke eettafel vráágt er gewoon om door jou vastgelegd te worden.

Begin met een foto van de hele gedekte tafel. Als je de tafel al vroeg dekt, kun je foto's maken bij daglicht, wat zorgt voor een frisse sfeer. Fotografeer je vlak voor het diner, dan geeft het warme, zachte licht juist een romantisch effect. Een statief kan handig zijn, maar tijdens het eten zelf kan dat onpraktisch zijn. Wees dan niet bang je iso-waarde te verhogen. Moderne camera’s hebben minder last van ruis, en eventuele ruis kun je eenvoudig wegwerken tijdens het nabewerken.

Varieer met je standpunt om je foto interessant te maken. Een lage hoek vanaf de rand van de tafel geeft veel diepte. Wil je liever een overzichtsfoto van bovenaf? Gebruik dan een keukentrapje.

Als je de hele tafel hebt gefotografeerd, zoom dan in op de details. Denk aan het zilveren bestek, het kerstservies en de glinsterende kristallen glazen. Kies een klein F-getal om je onderwerp scherp te maken en de achtergrond subtiel te vervagen. Zo voeg je een professioneel tintje toe aan je foto’s en laat je jouw oog voor detail zien.

Lees ook: Handige tip (bijvoorbeeld voor kerst): zo krijg je wijn snel gekoeld

GRATIS Minicursus: Fotograferen tijdens de feestdagen

Gratis minicursus op Zoom Academy

Je wilt natuurlijk niet de hele avond met een camera rondlopen, maar een foto van die prachtig opgemaakte borden kun je best even maken, toch? Probeer eens recht van boven te fotograferen voor een leuk perspectief op het gerecht. Dat kan prima en snel met je smartphone.

Vergeet ook niet om de sfeer en interactie vast te leggen. Denk aan het aansnijden van het hoofdgerecht of de twinkelende ogen van een kind bij het zien van het toetje. Juist die spontane momenten maken je foto's extra bijzonder.

©Suzi Media

Kerstportretten: van spontaan tot geposeerd

Hoe maak je warme en intieme portretten tijdens kerstbijeenkomsten? Het geheim zit in het vastleggen van spontane momenten. Die vertellen vaak het beste verhaal en zijn het leukst om later terug te zien.

Denk aan kinderen die spelen met hun neefjes en nichtjes, familieleden die lachen om een oude anekdote, of een verraste blik bij het uitpakken van een cadeau. Om zulke momenten vast te leggen, is het belangrijk om alert te blijven en je camera binnen handbereik te houden. Laat hem gerust aanstaan en gebruik autofocus voor snelheid.

Kies een korte sluitertijd om bewogen beelden te voorkomen. Je kunt ook auto-iso inschakelen en fotograferen in de S/Tv-stand (sluitertijdvoorkeuze). Zo regelt de camera de rest van de instellingen, en kun jij je volledig richten op het vastleggen van die mooie momenten.

©rimmdream

Naast spontane foto’s kunnen geposeerde portretfoto’s ook een mooie toevoeging zijn aan je fotoalbum. Kies een plek met goed licht en een mooie achtergrond, zoals de kerstboom of een feestelijk versierde haard. Veel mensen voelen zich wat meer op hun gemak met iets in hun handen, zoals een glas of een cadeau. Zorg dat iedereen goed zichtbaar is en gebruik een grotere scherptediepte (een hoger F-getal) om te zorgen dat iedereen scherp op de foto staat. Zo creëer je een sfeervol groepsportret dat een mooie herinnering vormt.

Lichtjes in de stad

Even een frisse neus halen na het diner? Neem je camera mee, want tijdens de feestdagen zijn de meeste dorpen en steden prachtig verlicht. In het centrum hangen sfeervolle lichtjes in de winkelstraten, etalages zijn feestelijk versierd, en overal zie je kerstverlichting.

Kijk eens naar composities waarin de verlichting de hoofdrol speelt. Denk aan reflecties in het water of op natte klinkers, een silhouet van een opvallend gebouw met kerstverlichting op de voorgrond, of een rustige zijstraat waar de lichtjes een intieme sfeer geven.

Zoek je meer levendigheid? Bezoek een kerstmarkt of fotografeer mensen die genieten van de feestelijke sfeer in de straten. Deze momenten geven je foto's extra dynamiek en maken ze nog specialer.

©dimbar76

⭐ LICHTSTERRETJES ⭐

Een creatieve manier om de kerstlichtjes in de stad vast te leggen, is door het maken van 'lichtsterretjes'. Dit doe je door een klein diafragma te gebruiken, bijvoorbeeld F 14 of hoger. Hoe hoger het getal, hoe sterker het ster-effect wordt. Speel met de instellingen om te ontdekken wat je het mooiste vindt.

Let op: bij een klein diafragma heb je een langere sluitertijd nodig om voldoende licht op te vangen. Een statief is daarom onmisbaar om scherpe foto's te maken zonder bewegingsonscherpte. Zo geef je de kerstverlichting een extra feestelijke uitstraling in je foto's.

Een creatieve manier om de kerstlichtjes in de stad vast te leggen, is door het maken van ‘lichtsterretjes’. Die kun je maken door een klein diafragma te gebruiken (een hoog F-getal dus, bijvoorbeeld F 14). Speel met de precieze waarde om te zien hoe het ster-effect zich vormt. Je hebt hierbij wel een statief nodig, omdat je bij een klein diafragma een langere sluitertijd nodig hebt om nog goed te belichten.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare dubbele airfryers van max 200 euro
© Ninja
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare dubbele airfryers van max 200 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijke airfryer waarmee je meerdere gerechten tegelijk kunt maken? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken airfryers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 200 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Tefal Easy Fry & Grill EY905B

Wie deze overwegend positieve reviews leest, weet genoeg. De Tefal Easy Fry & Grill EY905B is een uitstekende dubbele airfryer! En nog betaalbaar ook, want diverse webshops vragen een veel lager bedrag dan de oorspronkelijke adviesprijs van 209,99 euro. In totaal heb je 8,3 liter airfryerruimte tot je beschikking. Bereid het hoofdgerecht in het mandje van 5,3 liter, terwijl je in het compartiment van 3,1 liter een bijgerecht plaatst. Beide zones hebben hun eigen verwarmingselement, zodat je verschillende kookinstellingen kunt kiezen.

Wil je tegelijk friet en een bittergarnituur klaarmaken? Tik dan na het instellen van de temperatuur en tijd op de Sync-toets. De airfryer regelt vervolgens dat alle gerechten tegelijk gereed zijn. Uiteraard vul je beide mandjes net zo makkelijk volledig met patat. Volgens Tefal kun je zo in één keer 2,2 kilo friet heteluchtfrituren. Het bedieningspaneel heeft acht automatische programma's. Tik bijvoorbeeld op de kip of vis om het overeenkomstige gerecht te bereiden. Voor een krokant resultaat levert Tefal een crispplaat mee. Profiteer tot slot van een lange verwachte levensduur, want de fabrikant belooft een repareerbaarheid van vijftien jaar.

Ninja Double Stack XL 2-Drawer Air Fryer SL400EU

Deze dubbele airfryer neemt met een breedte van slechts 28 centimeter relatief weinig ruimte in beslag. Er zijn namelijk twee riante lades van 4,75 liter op elkaar 'gestapeld'. In combinatie met de twee bijgesloten grillrekken kun je tot wel vier gerechten tegelijk bereiden. Selecteer met het bedieningspaneel aan de rechterkant voor beide kookzones de gewenste kookinstellingen. Je kiest hierbij tussen de functies heteluchtfrituren, extra knapperig maken, braden, bakken, drogen en opwarmen. Deze krachtige airfryer presteert op een respectabel vermogen van 2470 watt.

Naast het tegelijkertijd bereiden van verschillende maaltijden kun je natuurlijk ook één groot gerecht klaarmaken. Via de Match-toets selecteer je voor beide zones dezelfde instellingen. Ninja claimt dat je met de SL400EU tot acht porties friet kunt maken. Met behulp van de twee bijgesloten crispplaten voorzie je bitterballen en andere hapjes van een knapperig laagje. Na het nuttigen van de maaltijd ben je weinig tijd kwijt aan schoonmaken. Alle losse onderdelen, zoals de manden, grillrekken en crispplaten, kunnen in de vaatwasser. Meer weten? Lees dan onze uitgebreide review.

Domo DO537FR

Voor een airfryer met twee kookzones is de Domo DO537FR erg goedkoop. Het product heeft op het moment van schrijven dan ook de laagste prijs ooit. Opvallend is het hoge vermogen van 2850 watt. Hierdoor is dit keukenapparaat binnen een mum van tijd op de juiste temperatuur (maximaal 200 graden). Beide manden zijn even groot en hebben ieder een ruime capaciteit van vier liter. Gebruik eventueel de twee bijgesloten crispplaten om gerechten extra knapperig te maken.

De configuratie is een fluitje van een cent. Kies met de pijltjes en het display voor de linker- en rechterzone de gewenste temperatuur. Bepaal daarna de bereidingstijd. Via de Sync-toets kun je de start van het gerecht met de kortste tijdsduur even uitstellen. Wel zo makkelijk, want hierdoor is alles tegelijk klaar! Verder zijn er via de pictogrammen onderaan het bedieningspaneel acht automatische programma's beschikbaar. Kies bijvoorbeeld vlees, groente, vis of brood. Nuttig om te weten is dat het Belgische merk zijn eigen herstelwerkplaats heeft. Bij een onverhoopt probleem schakel je dus eenvoudig hulp in.

Lees ook: Van frituren tot grillen en bakken: zo veelzijdig is de airfryer

GreenPan Bistro Dual Airfryer

Beide manden van de GreenPan Bistro Dual Airfryer hebben een doorzichtige voorkant. Zo houd je eenvoudig de voortgang van de gerechten in de gaten. Verder gebruikt GreenPan voor al zijn producten een PFAS-vrije anti-aanbaklaag. Volgens de fabrikant ontlopen gebruikers zo mogelijke gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan deze veelgebruikte chemische stof. In plaats daarvan bestaat de anti-aanbaklaag van de manden en crispplaten uit een speciaal soort zand. Overigens kunnen de losse onderdelen gewoon in de vaatwasser.

Dankzij een hoog vermogen van 3000 watt heb je geen last van slappe friet en koude hapjes. Dit hoge vermogen zorgt er namelijk voor dat de volledige paninhoud goed wordt verwarmd. Als je de manden van vier liter per stuk volledig vult, maak je voor ongeveer zes personen eten klaar. Activeer de synchronisatiefunctie wanneer je de gerechten tegelijk wilt serveren. Het uitgebreide aanraakpaneel telt negen automatische programma's. Uiteraard kun je de temperatuur en tijdsduur ook handmatig instellen. Kies hierbij tussen een bereik van 80 tot hoogstens 200 graden.

Fritel Snacktastic 8180 Duo

De Fritel Snacktastic 8180 Duo is een betaalbare airfryer met een grote capaciteit. Door een totale paninhoud van negen liter serveer je met één sessie eten voor een heel gezin. Volgens het Belgische merk kun je in elke mand tot 1,35 kilo aan voedsel kwijt. Eet niet iedereen mee? Geen probleem, want je kunt voor een klein gezelschap ook gewoon één mandje gebruiken. Leg de inbegrepen crispplaat op de bodem voor een extra knapperig resultaat. De losse accessoires zijn vaatwasserbestendig.

Het uitgebreide bedieningspaneel heeft een heleboel aanraaktoetsen. Gelukkig zijn de pictogrammen erg duidelijk. Tik onder meer op de pizzapunt, cupcake of kippenbout om automatisch de juiste kookinstellingen te kiezen. Via de plus- en mintoetsen pas je de temperatuur en bereidingstijd naar eigen inzicht aan. Voor ingevroren maaltijden komt de aanwezige ontdooimodus goed van pas. Zoals we van dubbele airfryers gewend zijn, heeft ook dit exemplaar een handige synchronisatiefunctie. Hierdoor zet je gerechten met een verschillende bereidingstijd tegelijk op tafel.