ID.nl logo
Huis

De 8 beste VPN-diensten

Downloaden is verboden, de NSA bespioneert ons hele online gedrag, en overal is malware. Maar geen zorg, want met deze 8 VPN-diensten blijf je toch veilig en anoniem op het internet.

Lees ook: Is een VPN legaal of illegaal?


1. Private Internet Access

Onze favoriete VPN-service is Private Internet Access. Voor 5 euro per maand, of 29 euro per jaar, krijg je volledige bescherming van al je apparaten. Met je gebruikersnaam en wachtwoord kun je zowel je pc als je smartphone of tablet beschermen met eind-tot-eind-encryptie en een anonieme verbinding. Bij PIA kun je bovendien kiezen uit tientallen servers van over de hele wereld, zowel in Amerika als in Europa. Ook heel handig als je bijvoorbeeld het Amerikaanse Netflix-aanbod wil bekijken. Bovendien slaat PIA geen enkele informatie over gebruikers op, zoals IP-adressen.

 

2. IPVanish

IPVanish verbergt je privacy op een unieke manier: ze gebruiken gezamenlijke IP-adressen voor het surfen, waardoor er meerdere gebruikers op één adres zitten. Op die manier is het niet te achterhalen welke gebruiker wát aan het doen is. IPVanish heeft ruim 140,000 IP's om te gebruiken, die over 100 servers verdeeld zijn. Die servers staan in 47 verschillende landen, dus ben je ook veilig voor de inlichtingendiensten van jouw land. IPVanish wordt ondersteund door Windows, OS X en Linux. Bovendien is de service vanwege zijn aanpak sneller dan een gemiddelde VPN, dus ook dat is een plus. Het kost iets meer dan Private Internet Access, met 7,20 per maand of 56 euro per jaar, maar IPVanish is een zeer degelijke service.
 

3: VyprVPN

VyprVPN is één van de snelste VPN-providers die er zijn, en dat is naast veiligheid vaak wel het belangrijkste van een goed 'virtual private network'. Daarnaast komt VyprVPN oorspronkelijk uit Zwitserland, wat betekent dat de (minimale) server-logs uit handen blijven van de Amerikaanse én Europese inlichtingendiensten. VyprVPN is niet de goedkoopste service - afhankelijk van hoe sterk je je beveiliging wil hebben varieert je abonnement van 8 tot wel 16 euro per maand - maar voor kwaliteit mag je best wat geld neerleggen.
 

4: Cyberghost (gratis)

Voor een goede VPN zul je je portemonnee moeten trekken, maar er zijn gratis opties beschikbaar als je wil inleveren op snelheid of bandbreedte. Zo is er CyberGhost, die dezelfde soort beveiliging aanbiedt als de meeste andere VPN's, en waarbij je in de gratis variant kunt kiezen voor meerdere servers in Amerika en Engeland. Helaas is de service alleen gratis tijdens de eerste gigabyte. Wil je meer surfen via Cyberghost, dan zul je moeten betalen. Zeker op een pc zit je heel snel over die gigabyte heen, maar als je de service alleen wil gebruiken op reis of om af en toe veilig te internetbankieren kun je met Cyberghost best uit de voeten.

 

5. ExpressVPN

ExpressVPN profileert zichzelf als de ideale vpn om torrents mee te downloaden en Popcorn Time te gebruiken. Het ondersteunt zowel de protocollen PPTP, L2TP als OpenVPN, dus dat is prima in orde. Je kunt tegelijk inloggen op vier apparaten, strikt genomen op 1 computer, 1 smartphone, 1 console en 1 router allemaal tegelijk. In totaal heeft ExpressVPN servers staan in meer dan 70 landen. Je hebt dus keuze genoeg als je graag media wilt kijken uit andere landen. Als je per maand betaalt, ben je 11,93 euro kwijt, waarmee ExpressVPN we een van de duurdere VPN-diensten van het moment is. 

 

6. Faceless.ME

Faceless.ME is een Nederlandse vpn-provider die zowel een gratis als betaalde versie van zijn vpn-dienst aanbiedt. Het is mogelijk om de gratis versie te downloaden en direct verbinding te maken met een vpn-server. Geen account of andere informatie is vereist om ermee aan de slag te gaan. Er zijn kant-en-klare apps van Faceless beschikbaar voor Windows, OS X, iOS en Android. Voor de gratis versie mag je maximaal 2 GB per jaar verbruiken op je desktop, voor op je smartphone of tablet is dat limiet 1 GB per maand, anders betaal je € 5,87 per maand voor 3 maanden of € 4,40 per maand voor 6 maanden. 

 

7. IPredator

IPredator is vooral bedoeld om privé mee te surfen. Deze VPN-provider heeft namelijk enkel servers staan in Zweden, hoewel dat er wel meer dan honderd zijn. IPredator heeft een aantal extra functies om optimaal mee privé te kunnen internetten, zoals een HTTP-proxy, een eigen DNS-server en de optie voor een statisch IP-adres. IPredator is overigens opgericht door The Pirate Bay, dus je kunt er vrij zeker van zijn dat de overheid hier niet aan het meekijken is. IPredator kost je 6 euro per maand. 

 

8: TOR

Technisch gezien geen VPN, maar met de TOR-browser kun je er behoorlijk zeker van zijn dat je heel privé blijft op internet. En een andere, grote plus: het is open source en volledig gratis. Via de TOR-browser springt je verbinding versleuteld via 6 verschillende servers over de hele wereld, waardoor het onderscheppen van het internetverkeer haast onmogelijk wordt. Groot nadeel is wel dat dat erg ten koste gaat van je snelheid, maar als je geduld hebt ben je met weinig diensten zo veilig als met TOR.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.