Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht

© PXimport

Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht

Geplaatst: 10 februari 2019 - 10:27

Aangepast: 14 december 2022 - 13:36

Ap de Smits

Iedere maand schotelen we een lijst met de beste gratis software voor. Februari is een speciale maand, want we hebben maarliefst 50 freewares verzameld.

Waarom freeware

1 3uTools

Je hebt een iPhone of een iPad, maar je vindt iTunes op je Windows-pc te log? Met 3uTools neem je heel wat beheertaken en optimalisaties over. Je koppelt het apparaat aan de pc zodat je via deze set tools de lokale opslag kunt bekijken, foto's en muziek kunt inladen of zelfs nieuwe apps kunt importeren. Bovendien heb je toegang tot de contactpersonen, notities, bookmarks en kalenders. Achter de knop Toolbox zit nog eens een dozijn functies om bijvoorbeeld een back-up te maken van je iOS-apparaat of om het apparaat te herstellen. En schuw je geen risico, dan is er zelfs een optie om het apparaat van alternatieve firmware te voorzien, zeg maar te jailbreaken.

Media has no description

© PXimport

2 AdwCleaner

Wordt je computer verdacht traag? Is de startpagina van je browser plots gewijzigd? Dit zou het werk kunnen zijn van adware. Malwarebytes AdwCleaner spoort ongewenste software op en verwijdert deze malware. De tool voor macOS en Windows is ontwikkeld voor de thuisgebruiker die geen boodschap heeft aan ingewikkelde toestanden. Bovendien installeert AdwCleaner lekker niets. Gewoon downloaden, starten en klikken om te scannen. De scan duurt minder lang dan het zetten van een kopje koffie.

Media has no description

© PXimport

3 AllDup

AllDup vindt dubbele foto's, muziek en documenten, zelfs als die over verschillende opslagmedia zijn verspreid. Gelukkig zijn er filters waarmee je bijvoorbeeld op bestandsextensie (.jpg, .docx, .mp4) kunt zoeken. Je kunt ook bepaalde mappen scannen, bijvoorbeeld alleen de map Afbeeldingen. Op deze manier kan je ruimte besparen, maar de software gooit nooit op eigen initiatief software weg. Bovendien werkt AllDup razendsnel.

Media has no description

© PXimport

4 Andy

Andy wil Android-gaming naar de desktop brengen. De software ondersteunt de Xbox- en PlayStation-controllers, bovendien is het mogelijk om je Android-telefoon als gamepad te gebruiken. De software is beschikbaar voor Windows en macOS, maar er zijn twee minpuntjes. Allereerst is het een lijvige emulator. De download bedraagt maar liefst 855 MB. Ten slotte moet je wakker zijn bij de installatie. Tijdens de setup vraagt het installatieprogramma om een aantal 'extra's' te installeren. Dat kun je beter weigeren.

Media has no description

© PXimport

5 Any Video Recorder

Any Video Recorder is een van de eenvoudigste screenrecorders die we kennen. Je legt eerst alle gewenste instellingen vast, waaronder de tijdelijke werkmap, de eigenlijke uitvoermap evenals de naam van het bestand waarin die video zal terechtkomen. Daarna krijg je een kader te zien dat je door slepen verkleint of vergroot. Alles binnen het kader wordt opgenomen wanneer je op de opnameknop klikt. Tijdens de opname lees je hoeveel schijfruimte de video in beslag neemt. En zodra je de opname stopt, wordt die netjes gecodeerd naar het mp4-formaat.

Media has no description

© PXimport

6 Baidu Hotspot

Is de databundel van je mobieltje op of wil je het internet even delen met vrienden in het hotel? Baidu Hotspot is een van de makkelijkste oplossingen om het internet te delen. De gedeelde verbinding gaat zo snel dat je nauwelijks een vertraging merkt op de aangesloten apparaten. Bovendien kun je met deze handige tool bestanden uitwisselen tussen apparaten die verbonden zijn met deze wifi-hotspot. Baidu Hotspot werkt veilig doordat het gebruikmaakt van wpa2 psk. Wanneer je vrienden contact maken met het netwerk, zie je dat meteen. En heb je naar je gevoel lang genoeg gedeeld, dan blokkeer je ze gewoon.

Media has no description

© PXimport

7 Belarc Advisor

Om in één overzicht zoveel mogelijk nuttige informatie over je systeem te krijgen is er Belarc Advisor. Het uitvoerig verslag lees je niet in een scherm van het programma, maar in een browservenster. Je vindt er de gangbare info over de hardware en je krijgt een lijst van alle geïnstalleerde software. Je ziet welke verwisselbare media onlangs zijn aangesloten enzovoort … Ken je de licentiesleutels niet meer van programma's die je ooit aankocht? Geen nood, zelfs die informatie staat in de lijst.

Media has no description

© PXimport

8 Captura

Media has no description

© PXimport

Er zijn programma's zat om schermafbeeldingen te nemen. Lastiger wordt het om een gratis tool te vinden die daarnaast live-videobeelden en screencasts vastlegt. Met Captura bepaal je wat je precies wil inblikken. Wil je een afbeelding van een venster, het hele scherm, een bepaalde zone? Werk je met twee schermen, dan geef je aan van welk scherm je de schermafbeelding nodig hebt. Daarbij duid je aan of je ook de muisaanwijzer, muisklikken en toetsaanslagen in het beeld wil. Zelfs de achtergrondkleur, de randkleur en -dikte kun je instellen.

9 Ceev

Ben je niet handig met Word dan kan het behoorlijk lastig zijn om een mooi cv in elkaar te flansen. Niet als je Ceev hebt geïnstalleerd. Deze extensie voor Chrome zet je LinkedIn-profiel moeiteloos om in een cv dat je kunt uploaden of afdrukken. De extensie voorziet in verschillende templates waarvan je ook nog eens de kleurcombinatie en de lettertypen kunt aanpassen.

10 ClipClip

We kopiëren en plakken voortdurend en toch kan deze basishandeling nog efficiënter dankzij ClipClip. Met deze klembordmanager kopieer je meerdere teksten, afbeeldingen en documenten naar het klembord zodat je deze elementen kunt opslaan, een naam geven en in mappen organiseren. Plakken doe je vervolgens met Shift+Ctrl+V, waarna je het gewenste item uit de lijst kiest. Er staat geen beperking op de hoeveelheid elementen of mappen die je mag toevoegen aan de deze manager.

Media has no description

© PXimport

11 CloudBerry Remote Assistant

Het familielid met het meeste verstand van computers wordt meestal tegen wil en dank gebruikt als helpdesk voor allerlei IT-problemen. Dankzij CloudBerry Remote Assistant hoeft die brave ziel niet iedere keer op de fiets te springen, maar kan hij de computer op afstand overnemen. Het enige wat de hulpvrager hoeft te doen, is de software installeren en zijn identificatienummer en pincode doorgeven. Hierdoor ontstaat een versleutelde verbinding tussen beide pc's waarbij de helper via de computermicrofoon kan praten met de persoon aan de andere kant.

Media has no description

© PXimport

12 Confide

Wie bezorgd is om zijn privacy staat argwanend tegen communicatielijnen die hijzelf niet beheert. Confide is een vertrouwelijke messenger voor macOS, Windows, iOS en Android. Deze messenger gebruikt end-to-end-codering, wat betekent dat de encryptiesleutel op ieder apparaat wordt gegenereerd en bewaard. Wie het bericht ontvangt, krijgt eerst alleen oranje blokjes te zien en door er met de vinger of de muisaanwijzer over te gaan verschijnt de tekst. Nadat de ontvanger de boodschap heeft gelezen, verdwijnt de tekst. Bovendien beveiligt Confide de boodschap zodat je geen schermafdrukken kunt maken.

Media has no description

© PXimport

13 CSearcher

De standaard zoekmachine van Windows 10 kun je niet echt snel noemen. Bovendien vraagt een zoekopdracht via die weg veel van de systeembronnen. Het alternatief is CSearcher, een lichtgewicht portable app die je niet eens hoeft te installeren. In slechts één venster stel je alle zoekparameters in. Normaliter kan CSearcher ook naar tekst binnen bestanden zoeken, maar dit levert niet altijd het gehoopte resultaat op. In de zoekopdracht kun je een zoekbereik en uitzonderingen opgeven.

Media has no description

© PXimport

14 Droplr Lite

Op zoek naar een gebruiksvriendelijke tool om bestanden uit te wisselen tussen Windows, macOS, Android en iOS? Na de installatie sleep je de bestanden gewoon naar Droplr. Droplr uploadt het bestand en bezorgt je een downloadlink die anderen dan gebruiken om het bewuste bestand te downloaden. De objecten die je deelt, kun je bundelen in 'boards' die je in één keer kunt delen. Voor de gratis versie van Droplr gelden er een aantal beperkingen. Je mag 25 bestanden delen, maximaal vijf boards maken en een schermopname maken van dertig seconden.

Media has no description

© PXimport

15 Driver Booster 6 Free

Dit hulpprogramma zal de stuurprogramma's van je systeem updaten, als je geen vertrouwen hebt in de standaard Windows update. Driver Booster 6 gebruikt daarvoor een eigen database van meer dan drie miljoen drivers. Vooral voor gamefanaten kan deze tool van betekenis zijn omwille van de Boost-functie die speciaal gemaakt is om de spelervaring te verbeteren.

Media has no description

© PXimport

16 Dual Monitor Tools

Heb je twee beeldschermen op je bureau staan, dan komen de extra functies van Dual Monitor Tools zeker van pas. Hiermee kun je bijvoorbeeld een schermafbeelding maken op de ene monitor om die te bekijken op de andere. Deze tool is ook handig in lesomgevingen waar je sneltoetsen gebruikt om vensters tussen twee beeldschermen te verwisselen. Met behulp van toetscombinaties kun je schermen verplaatsen en maximaliseren, maar je moet dit nog wel even zelf configureren.

Media has no description

© PXimport

17 Ellp

Om taken te automatiseren op vlak van productiviteit, beveiliging en prestatie is er de assistent Ellp. De werking van deze applicatie doet ons denken aan IFTT.com, de populaire site waar je online diensten met elkaar verbindt. Ook Ellp ziet er fris uit. Je kiest kaarten waarop een actie staat en sommige kaarten moet je nog even instellen. Zo kun je bijvoorbeeld je pc automatisch laten uitschakelen op een bepaald moment, of je laten waarschuwen wanneer er morgen regen wordt voorspeld. Ellp werkt telkens in drie stappen: je kiest een kaart, je past die kaart aan je behoeften aan en ten slotte activeer je de kaart.

Media has no description

© PXimport

18 Emergency Kit

Is je computer geïnfecteerd door malware, dan kan Emsisoft Emergency Kit je redder in nood zijn. Download de software en pak de installatie uit op een usb-stick. De Emsisoft-scanner werkt samen met die van Bitdefender en kan virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van kwaadaardige software opsporen en verwijderen. Het programma biedt geen preventieve bescherming, maar is bijzonder geschikt om aanwezige malware te verwijderen.

Media has no description

© PXimport

19 Exif Pilot

Alle digitale camera's – dus ook die van onze smartphones – slaan allerlei extra gegevens op in de metadata wanneer je een foto maakt; de zogenaamde exif-data. Het gaat bijvoorbeeld om de datum van de foto, het tijdstip, het type camera, de sluitertijd en soms ook de gps-gegevens. Met Exif Pilot bekijk je deze informatie en kun je deze gegevens bewerken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de opnamedatum van de digitale foto's te corrigeren, voor het geval dat de camera bij de opname niet juist stond ingesteld.

Media has no description

© PXimport

20 FocusWriter

Om serieus een tekst te schrijven heb je behalve inspiratie ook concentratie nodig. Heb je daar problemen mee? Vind je de interface van een tekstverwerker zoals Word te druk? In FocusWriter ligt de klemtoon volledig op de tekst. Er zijn geen werkbalken en knoppen. Voor de rasschrijvers heeft FocusWriter zelfs een alarm- en een timerfunctie die bijhoudt hoelang je aan het zwoegen bent. Bovendien telt deze tool discreet het aantal woorden. Deze uitgeklede tekstverwerker is bijzonder aangenaam om de basistekst in te voeren die je achteraf vorm geeft in een geavanceerder programma.

Media has no description

© PXimport

21 fre:ac

Hoewel lp's het de laatste jaren bij steeds meer liefhebbers weer uitstekend doen, raakt de tijd van de fysieke muziekdragers langzamerhand toch achter ons en dat geldt met name voor cd's. Met Fre:ac digitaliseer je de cd's die anders toch maar in het rek staan. Fre:ac of 'Free Audio Converter' ript de cd's en zoekt op het internet de naam van het album en de titels van de nummers. Daarvoor raadpleegt fre:ac de CDDB/freedb online database. De nummers worden omgezet in het gewenste formaat: flac, mp3 of mp4. Bovendien kan deze tool audio converteren van en naar alle andere bekende formaten. Ook kun je automatisch een cd laten rippen na plaatsing en laten uitwerpen als de omzetting klaar is.

Media has no description

© PXimport

22 Icecream Password Manager

Het is niet verstandig om voor alle accounts die je hebt hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Anderzijds is het een onbegonnen zaak om al die onvoorspelbare wachtwoorden te onthouden. Er is dus maar één goede oplossing: een betrouwbare wachtwoordmanager. In de app Icecream Password Manager maak je eerst een kluis aan die je beveiligt met een moederwachtwoord. Dat is het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden. Alle ingewikkelde wachtwoorden die deze manager genereert, komen in die kluis terecht. Bovendien is deze manager goed beveiligd met een zware aes-256-encryptie.

Media has no description

© PXimport

23 Inkscape

Inkscape is een opensource-tekenprogramma op basis van vectoren. In tegenstelling tot rasterafbeeldingen, gebruiken vectorafbeeldingen wiskundige formules om de lijnen, vormen en kleuren te tekenen. Dit betekent dat ze oneindig schaalbaar zijn. Noem Inkscape wat ons betreft een gratis tegenhanger van Illustrator. De projecten die je tekent, sla je op in de svg-bestandsindeling of als pdf- of Illustrator-bestand. Er is een versie voor Windows, macOS en Linux en je beschikt over tekenwerktuigen, vormen, kleurpaletten en filters om allerlei effecten aan de tekeningen toe te voegen.

Media has no description

© PXimport

24 Keyboard Lights

Iedereen maakt weleens mee dat hij per ongeluk de CapsLock heeft ingedrukt. Daarom voorzien de hardware-fabrikanten in een lampje dat aangeeft dat deze functie actief is. Maar als je ede hele tijd naar je scherm kijkt, dan heb je dat soms niet onmiddellijk in de gaten. Keyboard Lights is een simpel programmaatje dat in een klein venster vanuit het systeemvak op het bureaublad toont of de CapsLock, NumLock of ScrollLock aan staat.

Media has no description

© PXimport

25 LameXP

Luister je hoofdzakelijk naar Deezer en Spotify, dan heb je LameXP niet nodig. Deze tool komt wel van pas als je af en toe problemen ondervindt bij het afspelen van eerder ongewone muziekbestanden. Na de installatie zoekt LameXP naar de benodigde encoders op de pc. Voor de ontbrekende encoders word je doorgestuurd naar een downloadsite. Sleep de bestanden die je wilt converteren naar het mp3-formaat naar de lijst in LameXP. Controleer de kwaliteitsinstellingen en klik op de knop Encode now.

Media has no description

© PXimport

26 LeoCad

Met LeoCad haal je het kind in je naar boven. De opensource-toepassing om virtuele Lego-bouwconstructies te maken, is beschikbaar voor macOS, Windows en Linux. Hier beschik je over een eindeloze verzameling blokjes in alle variaties en kleuren. Bovendien zijn er op het internet verschillende modellen te vinden in het .ldr-formaat die je dan verder kunt aanpassen. Ben je klaar, dan kun je de bouwinstructies stap-voor-stap doorgeven in een tijdlijn. Het is zelfs mogelijk om het bouwplan af te drukken, zodat je kroost de constructie in plastic kan uitwerken.

Media has no description

© PXimport

27 Mailbird

Voor sommige gebruikers is de layout van Outlook te complex. Mailbird is daarentegen een programma dat de meeste mensen al na vijf minuten onder de knie hebben. Beheer al je e-mails en contacten van meerdere accounts in één inbox. Daarbij heeft deze mailclient functies die in veel opzichten net zo geavanceerd zijn als die van Outlook. Mailbird ziet er goed uit, bovendien kun je kiezen uit een groot aantal kleurenthema's. Opvallend is dat dit mailprogramma apps integreert zoals Dropbox, Google Agenda, WhatsApp, Dropbox, Facobook en Twitter.

Media has no description

© PXimport

28 Mailvelope

Mailvelope is een eenvoudige manier om webmail te versleutelen met pgp. Het gaat om een gratis extensie voor Firefox en Chrome. De installatie en configuratie duurt ongeveer tien minuten, maar daarna kun je veilig mailen naar iedereen die ook de pgp-encryptie gebruikt. Dat werkt als volgt: je genereert een privésleutel en een openbare sleutel. De verzender encrypteert zijn mailtje met jouw openbare sleutel. Als het mailtje dan aankomt, kun alleen jij het lezen met jouw privésleutel.

Media has no description

© PXimport

29 MusicBee

Staan er onderhand duizenden nummers op je computer en heb je het gehad met iTunes, dan is de kans groot dat MusicBee je zal bevallen. Na de installatie scant de software het systeem zodat de applicatie alle songs netjes kan sorteren volgens artiest en album. Daarna kun je uiteraard nieuwe nummers toevoegen. Vervolgens werkt MusicBee met afspeellijsten. Je kunt ook een auto-afspeellijst gebruiken, dat is een slimme lijst die MusicBee zelf aanlegt op basis van criteria die je vooraf opgeeft.

Media has no description

© PXimport

30 NetStress

Steken er onverwacht problemen met het netwerk op, dan moet je eerst een juiste diagnose vaststellen. NetStress werkt met een zender en ontvanger om de netwerkprestaties tussen twee clients te meten. Je moet het programma dus op twee computers installeren om de draadloze verbinding tussen beide te meten. Daarna voer je de tests uit waarbij Netstress pakketjes van de server richting client stuurt.

Media has no description

© PXimport

31 NoxPlayer

Met NoxPlayer laat je als het ware een Android-telefoon of tablet draaien op je pc of Mac. Je kunt dan apps downloaden via de Play Store. De app is vooral bedoeld voor mensen die graag Android-spelletjes spelen op een groot scherm met behulp van een gewoon toetsenbord en muis. Voor de functies de je bedient vanaf de zijkant van je telefoon, zijn er nu knoppen aan de rand van het venster geplaatst en ook swipen doe je met de muis. Bovendien is het met deze emulator mogelijk filmpjes van je gameprestaties op te nemen om die te delen met vrienden.

Media has no description

© PXimport

32 OnionShare

Wil je zeker zijn dat geen controlerende organisatie over je schouder meekijkt terwijl je bestanden uitwisselt, dan gebruik je OnionShare. Een open source-tool voor Windows macOS en Linux. Als je een bestand wilt uitwisselen start deze tool een webserver op jouw machine die tijdelijk via het Tor-netwerk toegankelijk wordt. Je hoeft dus geen server ergens op te zetten of een derde partij in te schakelen. De ontvanger kan dan via de Tor-browser het bestand binnenhalen. Daarna wordt de OnionShare-webserver weer gesloten. Veiliger en anoniemer kan niet.

33 Panorama Stitcher Mini

Het gezichtsveld van een mens bedraagt 200 graden en een digitale foto kan daarvan slechts een kwart vastleggen. Geen wonder dat een vergezicht er op de foto vaak maar gewoontjes uitziet, tenzij je er een panoramische foto van maakt. Panorama Sticher Mini is een gratis tool voor de Mac die verschillende foto's samenvoegt tot één brede of één hoge foto. In de miniversie mag je op die manier vijf foto's combineren, wil je meer dan moet je de 'full version' aanschaffen.

Media has no description

© PXimport

34 Piriform Recuva

Het is verstandig recoverysoftware te installeren nog voordat je bestanden kwijtraakt. Zelfs nadat je de prullenbak hebt leeggemaakt, kun je de verwijderde bestanden opnieuw opvissen op voorwaarde dat de vrijgekomen schijfruimte nog niet is overschreven. Met Piriform Recuva kun je verwijderde bestanden herstellen op traditionele harde schijven. Op ssd-schijven is dit lastiger. Met de gratis versie kun je tot maximum 2 GB opnieuw bovenhalen.

Media has no description

© PXimport

35 Pocket

Pocket is een toevoeging voor de browser waarmee je op een eenvoudige manier websites, artikelen, recepten, foto's en alles wat je tegenkomt op het web, vasthoudt om later terug te lezen op al je apparaten. Dus als je op het web een recept hebt opgemerkt met je desktop, kun je het later helemaal lezen op je smartphone. Pocket slaat een brug tussen al je apparaten. Pocket is ondertussen beschikbaar voor Firefox, Chrome, Safari en alle mobiele toestellen. Je kunt de artikelen later online lezen, of je kunt kiezen om ze ook offline beschikbaar te houden, maar dit kost uiteraard wel opslagruimte.

Media has no description

© PXimport

36 QuickImageComment

Heel veel fotobeheertools organiseren de fotoverzameling op basis van tags. Deze tags bevinden zich in de fotobestanden zelf, maar dan moeten deze foto's natuurlijk wel heel consequent worden getagd. QuickImageComment is een veelzijdige fototagger die een functie multi image editor heeft om een heleboel foto's tegelijk te taggen. Zo geef je bijvoorbeeld aan dat de 435 vakantiefoto's allemaal in Milaan zijn geschoten. Ook kun je voor privacydoeleinden bepaalde data uit de fotobestanden weghalen.

Media has no description

© PXimport

37 QuickTextPaste

Wie veel e-mails of teksten schrijft, moet regelmatig dezelfde tekst typen. Met QuickTextPaste plak je veelgebruikte tekst door middel van sneltoetsen. Het programma is slechts 10 Kb groot en ziet er erg sober uit. Er is een tekstvak voor het invoeren van de tekst die je straks met de sneltoets plakt. Bovendien kun je, zonder de vingers van het toetsenbord te halen, nog andere acties uitvoeren zoals programma's starten, webpagina's openen of afbeeldingen van het klembord plakken.

Media has no description

© PXimport

38 ScreenLeap

Er zijn genoeg tools om een pc op afstand over te nemen, maar wil je gewoon anderen op afstand laten zien wat op jouw scherm gebeurt, dan is ScreenLeap een elegante oplossing. Wanneer je het tooltje op de homepage van ScreenLeap installeert, kun je het actieve venster, het hele scherm of een specifiek schermdeel delen. De andere hoeft gewoon naar een internetadres te surfen. Met een gratis aanmelding mag je maximaal één uur met acht personen delen.

Media has no description

© PXimport

39 ScreenToGif

Wie had dat gedacht? Geanimeerde gifjes zijn populairder dan ooit. Maar maak je die dingen? Met ScreenToGif doe je dat heel simpel door een opname te maken van iets wat te zien is op het bureaublad. Sleep het kader over het element dat je wil opnemen, dat kan bijvoorbeeld een YouTube-filmpje zijn en klik op Opnemen. Daarna kun je de verschillende frames nog aanpassen in de editor. Zo kun je bijvoorbeeld tekst toevoegen, overgangen instellen of de snelheid aanpassen.

Media has no description

© PXimport

40 SecretFolder

Iedereen heeft wel dingen op zijn computer staan die hij liever extra afschermt voor toevallig of stiekem meekijkende andere personen. Een gebruiksvriendelijke bescherming is SecretFolder. Eerst bedenk je een wachtwoord en daarna kun je een willekeurig aantal mappen simpelweg verbergen via de knop Lock. De mappen lijken van de aardbol verdwenen, tot je ze opnieuw tevoorschijn tovert met behulp van het wachtwoord. Dit is weliswaar geen waterdicht beveiligingssysteem, maar voor de meeste gebruikers is dit wel voldoende.

Media has no description

© PXimport

41 Shotcut

Heb je geen budget om aan videobewerking te doen, dan is er Shotcut, een gratis opensource-editor die op verschillende platformen werkt (Windows, macOS en Linux). Deze software draait al een tijdje mee, maar in versie 18 werd deze tool voorzien van een set mooie overgangen. De filters zitten bijna verstopt in het menu, daarmee wijzig je de contrastwaarden, helderheid en kleuren. Het is een editor om basisbewerkingen uit te voeren en veel meer moet je niet verwachten. Het eindresultaat exporteer je naar de gangbare videoformaten, waarbij je telkens de gewenste resolutie en videocodec instelt.

Media has no description

© PXimport

42 Soda Player

Hoewel er door Netflix en YouTube minder films en series worden gedownload blijven er toch mensen via BitTorrent films binnenhalen. Voor sommige titels moet je behoorlijk wat geduld hebben, tenzij je Soda Player gebruikt. Met deze gratis software kun je downloaden én kijken tegelijkertijd. Soda werkt samen met een groot aantal tracker-technologieën waardoor je snel kunt streamen. De tool ondersteunt ook Chromecast en Apple TV. Ten slotte kun je Soda ook als standaard mediaplayer gebruiken, want ook met dvd-films of muziek-cd's heeft deze tool geen problemen.

Media has no description

© PXimport

43 Speccy

Speccy is een van de meest gedetailleerde systeeminfo-hulpprogramma's die details aanreikt die je vaak niet vindt in de systeeminformatie-app van Windows. Gebruikers kunnen de systeemgegevens naar TXT- of XML-documenten exporteren om ze af te drukken. Met deze tool hou je ook de temperatuur in de gaten van vitale onderdelen, zodat je problemen kunt voorkomen. De normale temperatuur van de cpu is 55 graden of lager, terwijl de grafische kaart gemiddeld tussen de 60 à 80 graden heet is. De gratis versie biedt al heel wat info, maar voor een kleine vijftien euro heb je een nog uitgebreidere versie.

Media has no description

© PXimport

44 SunlitGreen BatchBlitz

Als je veel foto's schiet, moet je regelmatig dezelfde bewerkingen op een hele reeks fotobestanden toepassen: bijvoorbeeld een logo plaatsen, de helderheid corrigeren, het contrast verbeteren. Dit soort lopendebandwerk laat je liever over aan een tooltje als BatchBlitz. Het pakket komt met een eenvoudige editor en de bijbehorende batch-tool. Die laatste gebruik je om de bewerkingen op een volledige map met foto's los te laten.

Media has no description

© PXimport

45 SysGauge

In de auto heb je metertjes om snelheid, toerental en temperatuur in de gaten te houden en Windows heeft de prestatie-tab van Windows-taakbeheer. SysGauge toont de geheugenbelasting, de processorbelasting, schijfsnelheid, internet- en netwerksnelheid. Op die manier weet je meteen wanneer er bepaalde dingen niet kloppen en onderneem je direct actie of pas je bepaalde zaken aan. Alle informatie wordt verzameld, opgeslagen en die krijg je dan weer in handige grafieken te zien.

Media has no description

© PXimport

46 Tails

Tails (The Amnesiac Incognito Live System) is een besturingssysteem dat volledig is gericht op de bescherming van de privacy. Om die reden wordt het vaak gebruikt door activisten en journalisten. Het besturingssysteem wordt opgestart vanaf een usb-stick of een dvd en laat dus geen sporen achter op de computer zelf. Daarbij maakt dit systeem standaard gebruik van het Tor-netwerk. Het is zelfs niet bekend wie de ontwikkelaars zijn van Tails. Over anonimiteit gesproken … Let wel op dat je steeds de allerlaatste versie gebruikt, want ook in dit programma worden soms security-gaten ontdekt en weer gedicht.

Media has no description

© PXimport

47 TinyTask

Wanneer je vaak dezelfde handelingen moet uitvoeren zoals op bepaalde knoppen klikken of hetzelfde stukje tekst invoeren, dan is het handig om daarvoor een macro te gebruiken die deze repetitieve handelingen voor zijn rekening neemt. TinyTask is een gratis, lichtgewicht macro-recorder voor toetsenbord- en muisacties. Eerst neem je de handeling op en daarna laat je het programma een exe-bestand creëren om de opgenomen handelingen aan de lopende band uit te voeren.

48 Ultimate Boot CD

Ultimate Boot CD is een pakket diagnostische en reparatiegereedschappen voor op een opstartbare cd of usb-stick. Hierdoor heb je een reddingsschijf bij de hand wanner je pc na een crash niet meer opstart. Het noodsysteem omvat een antiviruspakket, verschillende schijfhulpmiddelen en talrijke analyseprogramma's. Ook problemen zoals ontbrekende partities en bepaalde hardware-defecten kun je ermee diagnosticeren. De lijst van tools die meegeleverd worden met Ultimate Boos CD is bijzonder lang en bekijk je het best op de website.

Media has no description

© PXimport

49 Windows Repair Toolbox

Een bescheiden programma van amper 2 MB met een enorme gereedschapskist, dat is Windows Repair Toolbox. Het openingsscherm begroet je met 54 knoppen die allemaal een functie hebben. Je hoeft ze enkel aan te klikken zodat deze verzamelaar de juiste versie downloadt en opstart. Je kunt met een gerust hart een programma ophalen en gebruiken omdat er niets wordt geïnstalleerd op de pc, behalve de twee tools die met [i] zijn gemarkeerd. Windows Repair Toolbox bevat malware-jagers, uninstallers, back-up- en hersteltools.

Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht-15082296

© CIDimport

50 WPS Office Free

Wie met Microsoft Office heeft gewerkt, zal zich net zo goed thuis voelen met WPS Office. Er is ook een betaalde versie, voor als je bijvoorbeeld ondersteuning voor macro's nodig hebt. Installeer je de gratis versie dan kun je dertig dagen alle functies van de betaalde variant gebruiken. WPS beschikt over een tekstverwerker (Writer), een spreadsheet-applicatie (Spreadsheets) en een toepassing om presentaties (Presentation) te maken. Vooralsnog is er nog geen Nederlandstalige interface, maar de Nederlandse spellingscontrole werkt wel. Bovendien kun je de documenten in de cloud bewaren, maar weet dat je die terechtkomen op Chinese servers.

Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht-15082296

© CIDimport

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000