ID.nl logo
Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht
© PXimport
Huis

Gratis software: Het ultieme freeware-overzicht

Iedere maand schotelen we een lijst met de beste gratis software voor. Februari is een speciale maand, want we hebben maarliefst 50 freewares verzameld.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Waarom freeware

Freeware is al tientallen jaren de pijler van nieuwe toepassingen. Er zijn verschillende redenen waarom producenten gratis software aanbieden. Soms verdienen ze aan de reclame die in de marge van het programma verschijnt, of ze hopen dat de gebruiker hierdoor de commerciële versie aankoopt die nog meer mogelijkheden biedt. In bepaalde gevallen is het een kwestie van idealisme, zoals bij open source. De maker vindt simpelweg dat de software een breed publiek moet bereiken zonder commercie. Hoe het ook zij, wij profiteren ervan.

1 3uTools

Je hebt een iPhone of een iPad, maar je vindt iTunes op je Windows-pc te log? Met 3uTools neem je heel wat beheertaken en optimalisaties over. Je koppelt het apparaat aan de pc zodat je via deze set tools de lokale opslag kunt bekijken, foto's en muziek kunt inladen of zelfs nieuwe apps kunt importeren. Bovendien heb je toegang tot de contactpersonen, notities, bookmarks en kalenders. Achter de knop Toolbox zit nog eens een dozijn functies om bijvoorbeeld een back-up te maken van je iOS-apparaat of om het apparaat te herstellen. En schuw je geen risico, dan is er zelfs een optie om het apparaat van alternatieve firmware te voorzien, zeg maar te jailbreaken.

©PXimport

2 AdwCleaner

Wordt je computer verdacht traag? Is de startpagina van je browser plots gewijzigd? Dit zou het werk kunnen zijn van adware. Malwarebytes AdwCleaner spoort ongewenste software op en verwijdert deze malware. De tool voor macOS en Windows is ontwikkeld voor de thuisgebruiker die geen boodschap heeft aan ingewikkelde toestanden. Bovendien installeert AdwCleaner lekker niets. Gewoon downloaden, starten en klikken om te scannen. De scan duurt minder lang dan het zetten van een kopje koffie.

©PXimport

3 AllDup

AllDup vindt dubbele foto's, muziek en documenten, zelfs als die over verschillende opslagmedia zijn verspreid. Gelukkig zijn er filters waarmee je bijvoorbeeld op bestandsextensie (.jpg, .docx, .mp4) kunt zoeken. Je kunt ook bepaalde mappen scannen, bijvoorbeeld alleen de map Afbeeldingen. Op deze manier kan je ruimte besparen, maar de software gooit nooit op eigen initiatief software weg. Bovendien werkt AllDup razendsnel.

©PXimport

4 Andy

Andy wil Android-gaming naar de desktop brengen. De software ondersteunt de Xbox- en PlayStation-controllers, bovendien is het mogelijk om je Android-telefoon als gamepad te gebruiken. De software is beschikbaar voor Windows en macOS, maar er zijn twee minpuntjes. Allereerst is het een lijvige emulator. De download bedraagt maar liefst 855 MB. Ten slotte moet je wakker zijn bij de installatie. Tijdens de setup vraagt het installatieprogramma om een aantal 'extra's' te installeren. Dat kun je beter weigeren.

©PXimport

5 Any Video Recorder

Any Video Recorder is een van de eenvoudigste screenrecorders die we kennen. Je legt eerst alle gewenste instellingen vast, waaronder de tijdelijke werkmap, de eigenlijke uitvoermap evenals de naam van het bestand waarin die video zal terechtkomen. Daarna krijg je een kader te zien dat je door slepen verkleint of vergroot. Alles binnen het kader wordt opgenomen wanneer je op de opnameknop klikt. Tijdens de opname lees je hoeveel schijfruimte de video in beslag neemt. En zodra je de opname stopt, wordt die netjes gecodeerd naar het mp4-formaat.

©PXimport

6 Baidu Hotspot

Is de databundel van je mobieltje op of wil je het internet even delen met vrienden in het hotel? Baidu Hotspot is een van de makkelijkste oplossingen om het internet te delen. De gedeelde verbinding gaat zo snel dat je nauwelijks een vertraging merkt op de aangesloten apparaten. Bovendien kun je met deze handige tool bestanden uitwisselen tussen apparaten die verbonden zijn met deze wifi-hotspot. Baidu Hotspot werkt veilig doordat het gebruikmaakt van wpa2 psk. Wanneer je vrienden contact maken met het netwerk, zie je dat meteen. En heb je naar je gevoel lang genoeg gedeeld, dan blokkeer je ze gewoon.

©PXimport

7 Belarc Advisor

Om in één overzicht zoveel mogelijk nuttige informatie over je systeem te krijgen is er Belarc Advisor. Het uitvoerig verslag lees je niet in een scherm van het programma, maar in een browservenster. Je vindt er de gangbare info over de hardware en je krijgt een lijst van alle geïnstalleerde software. Je ziet welke verwisselbare media onlangs zijn aangesloten enzovoort … Ken je de licentiesleutels niet meer van programma's die je ooit aankocht? Geen nood, zelfs die informatie staat in de lijst.

©PXimport

8 Captura

©PXimport

Er zijn programma's zat om schermafbeeldingen te nemen. Lastiger wordt het om een gratis tool te vinden die daarnaast live-videobeelden en screencasts vastlegt. Met Captura bepaal je wat je precies wil inblikken. Wil je een afbeelding van een venster, het hele scherm, een bepaalde zone? Werk je met twee schermen, dan geef je aan van welk scherm je de schermafbeelding nodig hebt. Daarbij duid je aan of je ook de muisaanwijzer, muisklikken en toetsaanslagen in het beeld wil. Zelfs de achtergrondkleur, de randkleur en -dikte kun je instellen.

9 Ceev

Ben je niet handig met Word dan kan het behoorlijk lastig zijn om een mooi cv in elkaar te flansen. Niet als je Ceev hebt geïnstalleerd. Deze extensie voor Chrome zet je LinkedIn-profiel moeiteloos om in een cv dat je kunt uploaden of afdrukken. De extensie voorziet in verschillende templates waarvan je ook nog eens de kleurcombinatie en de lettertypen kunt aanpassen.

10 ClipClip

We kopiëren en plakken voortdurend en toch kan deze basishandeling nog efficiënter dankzij ClipClip. Met deze klembordmanager kopieer je meerdere teksten, afbeeldingen en documenten naar het klembord zodat je deze elementen kunt opslaan, een naam geven en in mappen organiseren. Plakken doe je vervolgens met Shift+Ctrl+V, waarna je het gewenste item uit de lijst kiest. Er staat geen beperking op de hoeveelheid elementen of mappen die je mag toevoegen aan de deze manager.

©PXimport

11 CloudBerry Remote Assistant

Het familielid met het meeste verstand van computers wordt meestal tegen wil en dank gebruikt als helpdesk voor allerlei IT-problemen. Dankzij CloudBerry Remote Assistant hoeft die brave ziel niet iedere keer op de fiets te springen, maar kan hij de computer op afstand overnemen. Het enige wat de hulpvrager hoeft te doen, is de software installeren en zijn identificatienummer en pincode doorgeven. Hierdoor ontstaat een versleutelde verbinding tussen beide pc's waarbij de helper via de computermicrofoon kan praten met de persoon aan de andere kant.

©PXimport

12 Confide

Wie bezorgd is om zijn privacy staat argwanend tegen communicatielijnen die hijzelf niet beheert. Confide is een vertrouwelijke messenger voor macOS, Windows, iOS en Android. Deze messenger gebruikt end-to-end-codering, wat betekent dat de encryptiesleutel op ieder apparaat wordt gegenereerd en bewaard. Wie het bericht ontvangt, krijgt eerst alleen oranje blokjes te zien en door er met de vinger of de muisaanwijzer over te gaan verschijnt de tekst. Nadat de ontvanger de boodschap heeft gelezen, verdwijnt de tekst. Bovendien beveiligt Confide de boodschap zodat je geen schermafdrukken kunt maken.

©PXimport

13 CSearcher

De standaard zoekmachine van Windows 10 kun je niet echt snel noemen. Bovendien vraagt een zoekopdracht via die weg veel van de systeembronnen. Het alternatief is CSearcher, een lichtgewicht portable app die je niet eens hoeft te installeren. In slechts één venster stel je alle zoekparameters in. Normaliter kan CSearcher ook naar tekst binnen bestanden zoeken, maar dit levert niet altijd het gehoopte resultaat op. In de zoekopdracht kun je een zoekbereik en uitzonderingen opgeven.

©PXimport

14 Droplr Lite

Op zoek naar een gebruiksvriendelijke tool om bestanden uit te wisselen tussen Windows, macOS, Android en iOS? Na de installatie sleep je de bestanden gewoon naar Droplr. Droplr uploadt het bestand en bezorgt je een downloadlink die anderen dan gebruiken om het bewuste bestand te downloaden. De objecten die je deelt, kun je bundelen in 'boards' die je in één keer kunt delen. Voor de gratis versie van Droplr gelden er een aantal beperkingen. Je mag 25 bestanden delen, maximaal vijf boards maken en een schermopname maken van dertig seconden.

©PXimport

15 Driver Booster 6 Free

Dit hulpprogramma zal de stuurprogramma's van je systeem updaten, als je geen vertrouwen hebt in de standaard Windows update. Driver Booster 6 gebruikt daarvoor een eigen database van meer dan drie miljoen drivers. Vooral voor gamefanaten kan deze tool van betekenis zijn omwille van de Boost-functie die speciaal gemaakt is om de spelervaring te verbeteren.

©PXimport

16 Dual Monitor Tools

Heb je twee beeldschermen op je bureau staan, dan komen de extra functies van Dual Monitor Tools zeker van pas. Hiermee kun je bijvoorbeeld een schermafbeelding maken op de ene monitor om die te bekijken op de andere. Deze tool is ook handig in lesomgevingen waar je sneltoetsen gebruikt om vensters tussen twee beeldschermen te verwisselen. Met behulp van toetscombinaties kun je schermen verplaatsen en maximaliseren, maar je moet dit nog wel even zelf configureren.

©PXimport

17 Ellp

Om taken te automatiseren op vlak van productiviteit, beveiliging en prestatie is er de assistent Ellp. De werking van deze applicatie doet ons denken aan IFTT.com, de populaire site waar je online diensten met elkaar verbindt. Ook Ellp ziet er fris uit. Je kiest kaarten waarop een actie staat en sommige kaarten moet je nog even instellen. Zo kun je bijvoorbeeld je pc automatisch laten uitschakelen op een bepaald moment, of je laten waarschuwen wanneer er morgen regen wordt voorspeld. Ellp werkt telkens in drie stappen: je kiest een kaart, je past die kaart aan je behoeften aan en ten slotte activeer je de kaart.

©PXimport

18 Emergency Kit

Is je computer geïnfecteerd door malware, dan kan Emsisoft Emergency Kit je redder in nood zijn. Download de software en pak de installatie uit op een usb-stick. De Emsisoft-scanner werkt samen met die van Bitdefender en kan virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van kwaadaardige software opsporen en verwijderen. Het programma biedt geen preventieve bescherming, maar is bijzonder geschikt om aanwezige malware te verwijderen.

©PXimport

19 Exif Pilot

Alle digitale camera's – dus ook die van onze smartphones – slaan allerlei extra gegevens op in de metadata wanneer je een foto maakt; de zogenaamde exif-data. Het gaat bijvoorbeeld om de datum van de foto, het tijdstip, het type camera, de sluitertijd en soms ook de gps-gegevens. Met Exif Pilot bekijk je deze informatie en kun je deze gegevens bewerken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de opnamedatum van de digitale foto's te corrigeren, voor het geval dat de camera bij de opname niet juist stond ingesteld.

©PXimport

20 FocusWriter

Om serieus een tekst te schrijven heb je behalve inspiratie ook concentratie nodig. Heb je daar problemen mee? Vind je de interface van een tekstverwerker zoals Word te druk? In FocusWriter ligt de klemtoon volledig op de tekst. Er zijn geen werkbalken en knoppen. Voor de rasschrijvers heeft FocusWriter zelfs een alarm- en een timerfunctie die bijhoudt hoelang je aan het zwoegen bent. Bovendien telt deze tool discreet het aantal woorden. Deze uitgeklede tekstverwerker is bijzonder aangenaam om de basistekst in te voeren die je achteraf vorm geeft in een geavanceerder programma.

©PXimport

21 fre:ac

Hoewel lp's het de laatste jaren bij steeds meer liefhebbers weer uitstekend doen, raakt de tijd van de fysieke muziekdragers langzamerhand toch achter ons en dat geldt met name voor cd's. Met Fre:ac digitaliseer je de cd's die anders toch maar in het rek staan. Fre:ac of 'Free Audio Converter' ript de cd's en zoekt op het internet de naam van het album en de titels van de nummers. Daarvoor raadpleegt fre:ac de CDDB/freedb online database. De nummers worden omgezet in het gewenste formaat: flac, mp3 of mp4. Bovendien kan deze tool audio converteren van en naar alle andere bekende formaten. Ook kun je automatisch een cd laten rippen na plaatsing en laten uitwerpen als de omzetting klaar is.

©PXimport

22 Icecream Password Manager

Het is niet verstandig om voor alle accounts die je hebt hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Anderzijds is het een onbegonnen zaak om al die onvoorspelbare wachtwoorden te onthouden. Er is dus maar één goede oplossing: een betrouwbare wachtwoordmanager. In de app Icecream Password Manager maak je eerst een kluis aan die je beveiligt met een moederwachtwoord. Dat is het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden. Alle ingewikkelde wachtwoorden die deze manager genereert, komen in die kluis terecht. Bovendien is deze manager goed beveiligd met een zware aes-256-encryptie.

©PXimport

23 Inkscape

Inkscape is een opensource-tekenprogramma op basis van vectoren. In tegenstelling tot rasterafbeeldingen, gebruiken vectorafbeeldingen wiskundige formules om de lijnen, vormen en kleuren te tekenen. Dit betekent dat ze oneindig schaalbaar zijn. Noem Inkscape wat ons betreft een gratis tegenhanger van Illustrator. De projecten die je tekent, sla je op in de svg-bestandsindeling of als pdf- of Illustrator-bestand. Er is een versie voor Windows, macOS en Linux en je beschikt over tekenwerktuigen, vormen, kleurpaletten en filters om allerlei effecten aan de tekeningen toe te voegen.

©PXimport

24 Keyboard Lights

Iedereen maakt weleens mee dat hij per ongeluk de CapsLock heeft ingedrukt. Daarom voorzien de hardware-fabrikanten in een lampje dat aangeeft dat deze functie actief is. Maar als je ede hele tijd naar je scherm kijkt, dan heb je dat soms niet onmiddellijk in de gaten. Keyboard Lights is een simpel programmaatje dat in een klein venster vanuit het systeemvak op het bureaublad toont of de CapsLock, NumLock of ScrollLock aan staat.

©PXimport

25 LameXP

Luister je hoofdzakelijk naar Deezer en Spotify, dan heb je LameXP niet nodig. Deze tool komt wel van pas als je af en toe problemen ondervindt bij het afspelen van eerder ongewone muziekbestanden. Na de installatie zoekt LameXP naar de benodigde encoders op de pc. Voor de ontbrekende encoders word je doorgestuurd naar een downloadsite. Sleep de bestanden die je wilt converteren naar het mp3-formaat naar de lijst in LameXP. Controleer de kwaliteitsinstellingen en klik op de knop Encode now.

©PXimport

26 LeoCad

Met LeoCad haal je het kind in je naar boven. De opensource-toepassing om virtuele Lego-bouwconstructies te maken, is beschikbaar voor macOS, Windows en Linux. Hier beschik je over een eindeloze verzameling blokjes in alle variaties en kleuren. Bovendien zijn er op het internet verschillende modellen te vinden in het .ldr-formaat die je dan verder kunt aanpassen. Ben je klaar, dan kun je de bouwinstructies stap-voor-stap doorgeven in een tijdlijn. Het is zelfs mogelijk om het bouwplan af te drukken, zodat je kroost de constructie in plastic kan uitwerken.

©PXimport

27 Mailbird

Voor sommige gebruikers is de layout van Outlook te complex. Mailbird is daarentegen een programma dat de meeste mensen al na vijf minuten onder de knie hebben. Beheer al je e-mails en contacten van meerdere accounts in één inbox. Daarbij heeft deze mailclient functies die in veel opzichten net zo geavanceerd zijn als die van Outlook. Mailbird ziet er goed uit, bovendien kun je kiezen uit een groot aantal kleurenthema's. Opvallend is dat dit mailprogramma apps integreert zoals Dropbox, Google Agenda, WhatsApp, Dropbox, Facobook en Twitter.

©PXimport

28 Mailvelope

Mailvelope is een eenvoudige manier om webmail te versleutelen met pgp. Het gaat om een gratis extensie voor Firefox en Chrome. De installatie en configuratie duurt ongeveer tien minuten, maar daarna kun je veilig mailen naar iedereen die ook de pgp-encryptie gebruikt. Dat werkt als volgt: je genereert een privésleutel en een openbare sleutel. De verzender encrypteert zijn mailtje met jouw openbare sleutel. Als het mailtje dan aankomt, kun alleen jij het lezen met jouw privésleutel.

©PXimport

29 MusicBee

Staan er onderhand duizenden nummers op je computer en heb je het gehad met iTunes, dan is de kans groot dat MusicBee je zal bevallen. Na de installatie scant de software het systeem zodat de applicatie alle songs netjes kan sorteren volgens artiest en album. Daarna kun je uiteraard nieuwe nummers toevoegen. Vervolgens werkt MusicBee met afspeellijsten. Je kunt ook een auto-afspeellijst gebruiken, dat is een slimme lijst die MusicBee zelf aanlegt op basis van criteria die je vooraf opgeeft.

©PXimport

30 NetStress

Steken er onverwacht problemen met het netwerk op, dan moet je eerst een juiste diagnose vaststellen. NetStress werkt met een zender en ontvanger om de netwerkprestaties tussen twee clients te meten. Je moet het programma dus op twee computers installeren om de draadloze verbinding tussen beide te meten. Daarna voer je de tests uit waarbij Netstress pakketjes van de server richting client stuurt.

©PXimport

31 NoxPlayer

Met NoxPlayer laat je als het ware een Android-telefoon of tablet draaien op je pc of Mac. Je kunt dan apps downloaden via de Play Store. De app is vooral bedoeld voor mensen die graag Android-spelletjes spelen op een groot scherm met behulp van een gewoon toetsenbord en muis. Voor de functies de je bedient vanaf de zijkant van je telefoon, zijn er nu knoppen aan de rand van het venster geplaatst en ook swipen doe je met de muis. Bovendien is het met deze emulator mogelijk filmpjes van je gameprestaties op te nemen om die te delen met vrienden.

©PXimport

32 OnionShare

Wil je zeker zijn dat geen controlerende organisatie over je schouder meekijkt terwijl je bestanden uitwisselt, dan gebruik je OnionShare. Een open source-tool voor Windows macOS en Linux. Als je een bestand wilt uitwisselen start deze tool een webserver op jouw machine die tijdelijk via het Tor-netwerk toegankelijk wordt. Je hoeft dus geen server ergens op te zetten of een derde partij in te schakelen. De ontvanger kan dan via de Tor-browser het bestand binnenhalen. Daarna wordt de OnionShare-webserver weer gesloten. Veiliger en anoniemer kan niet.

33 Panorama Stitcher Mini

Het gezichtsveld van een mens bedraagt 200 graden en een digitale foto kan daarvan slechts een kwart vastleggen. Geen wonder dat een vergezicht er op de foto vaak maar gewoontjes uitziet, tenzij je er een panoramische foto van maakt. Panorama Sticher Mini is een gratis tool voor de Mac die verschillende foto's samenvoegt tot één brede of één hoge foto. In de miniversie mag je op die manier vijf foto's combineren, wil je meer dan moet je de 'full version' aanschaffen.

©PXimport

34 Piriform Recuva

Het is verstandig recoverysoftware te installeren nog voordat je bestanden kwijtraakt. Zelfs nadat je de prullenbak hebt leeggemaakt, kun je de verwijderde bestanden opnieuw opvissen op voorwaarde dat de vrijgekomen schijfruimte nog niet is overschreven. Met Piriform Recuva kun je verwijderde bestanden herstellen op traditionele harde schijven. Op ssd-schijven is dit lastiger. Met de gratis versie kun je tot maximum 2 GB opnieuw bovenhalen.

©PXimport

35 Pocket

Pocket is een toevoeging voor de browser waarmee je op een eenvoudige manier websites, artikelen, recepten, foto's en alles wat je tegenkomt op het web, vasthoudt om later terug te lezen op al je apparaten. Dus als je op het web een recept hebt opgemerkt met je desktop, kun je het later helemaal lezen op je smartphone. Pocket slaat een brug tussen al je apparaten. Pocket is ondertussen beschikbaar voor Firefox, Chrome, Safari en alle mobiele toestellen. Je kunt de artikelen later online lezen, of je kunt kiezen om ze ook offline beschikbaar te houden, maar dit kost uiteraard wel opslagruimte.

©PXimport

36 QuickImageComment

Heel veel fotobeheertools organiseren de fotoverzameling op basis van tags. Deze tags bevinden zich in de fotobestanden zelf, maar dan moeten deze foto's natuurlijk wel heel consequent worden getagd. QuickImageComment is een veelzijdige fototagger die een functie multi image editor heeft om een heleboel foto's tegelijk te taggen. Zo geef je bijvoorbeeld aan dat de 435 vakantiefoto's allemaal in Milaan zijn geschoten. Ook kun je voor privacydoeleinden bepaalde data uit de fotobestanden weghalen.

©PXimport

37 QuickTextPaste

Wie veel e-mails of teksten schrijft, moet regelmatig dezelfde tekst typen. Met QuickTextPaste plak je veelgebruikte tekst door middel van sneltoetsen. Het programma is slechts 10 Kb groot en ziet er erg sober uit. Er is een tekstvak voor het invoeren van de tekst die je straks met de sneltoets plakt. Bovendien kun je, zonder de vingers van het toetsenbord te halen, nog andere acties uitvoeren zoals programma's starten, webpagina's openen of afbeeldingen van het klembord plakken.

©PXimport

38 ScreenLeap

Er zijn genoeg tools om een pc op afstand over te nemen, maar wil je gewoon anderen op afstand laten zien wat op jouw scherm gebeurt, dan is ScreenLeap een elegante oplossing. Wanneer je het tooltje op de homepage van ScreenLeap installeert, kun je het actieve venster, het hele scherm of een specifiek schermdeel delen. De andere hoeft gewoon naar een internetadres te surfen. Met een gratis aanmelding mag je maximaal één uur met acht personen delen.

©PXimport

39 ScreenToGif

Wie had dat gedacht? Geanimeerde gifjes zijn populairder dan ooit. Maar maak je die dingen? Met ScreenToGif doe je dat heel simpel door een opname te maken van iets wat te zien is op het bureaublad. Sleep het kader over het element dat je wil opnemen, dat kan bijvoorbeeld een YouTube-filmpje zijn en klik op Opnemen. Daarna kun je de verschillende frames nog aanpassen in de editor. Zo kun je bijvoorbeeld tekst toevoegen, overgangen instellen of de snelheid aanpassen.

©PXimport

40 SecretFolder

Iedereen heeft wel dingen op zijn computer staan die hij liever extra afschermt voor toevallig of stiekem meekijkende andere personen. Een gebruiksvriendelijke bescherming is SecretFolder. Eerst bedenk je een wachtwoord en daarna kun je een willekeurig aantal mappen simpelweg verbergen via de knop Lock. De mappen lijken van de aardbol verdwenen, tot je ze opnieuw tevoorschijn tovert met behulp van het wachtwoord. Dit is weliswaar geen waterdicht beveiligingssysteem, maar voor de meeste gebruikers is dit wel voldoende.

©PXimport

41 Shotcut

Heb je geen budget om aan videobewerking te doen, dan is er Shotcut, een gratis opensource-editor die op verschillende platformen werkt (Windows, macOS en Linux). Deze software draait al een tijdje mee, maar in versie 18 werd deze tool voorzien van een set mooie overgangen. De filters zitten bijna verstopt in het menu, daarmee wijzig je de contrastwaarden, helderheid en kleuren. Het is een editor om basisbewerkingen uit te voeren en veel meer moet je niet verwachten. Het eindresultaat exporteer je naar de gangbare videoformaten, waarbij je telkens de gewenste resolutie en videocodec instelt.

©PXimport

42 Soda Player

Hoewel er door Netflix en YouTube minder films en series worden gedownload blijven er toch mensen via BitTorrent films binnenhalen. Voor sommige titels moet je behoorlijk wat geduld hebben, tenzij je Soda Player gebruikt. Met deze gratis software kun je downloaden én kijken tegelijkertijd. Soda werkt samen met een groot aantal tracker-technologieën waardoor je snel kunt streamen. De tool ondersteunt ook Chromecast en Apple TV. Ten slotte kun je Soda ook als standaard mediaplayer gebruiken, want ook met dvd-films of muziek-cd's heeft deze tool geen problemen.

©PXimport

43 Speccy

Speccy is een van de meest gedetailleerde systeeminfo-hulpprogramma's die details aanreikt die je vaak niet vindt in de systeeminformatie-app van Windows. Gebruikers kunnen de systeemgegevens naar TXT- of XML-documenten exporteren om ze af te drukken. Met deze tool hou je ook de temperatuur in de gaten van vitale onderdelen, zodat je problemen kunt voorkomen. De normale temperatuur van de cpu is 55 graden of lager, terwijl de grafische kaart gemiddeld tussen de 60 à 80 graden heet is. De gratis versie biedt al heel wat info, maar voor een kleine vijftien euro heb je een nog uitgebreidere versie.

©PXimport

44 SunlitGreen BatchBlitz

Als je veel foto's schiet, moet je regelmatig dezelfde bewerkingen op een hele reeks fotobestanden toepassen: bijvoorbeeld een logo plaatsen, de helderheid corrigeren, het contrast verbeteren. Dit soort lopendebandwerk laat je liever over aan een tooltje als BatchBlitz. Het pakket komt met een eenvoudige editor en de bijbehorende batch-tool. Die laatste gebruik je om de bewerkingen op een volledige map met foto's los te laten.

©PXimport

45 SysGauge

In de auto heb je metertjes om snelheid, toerental en temperatuur in de gaten te houden en Windows heeft de prestatie-tab van Windows-taakbeheer. SysGauge toont de geheugenbelasting, de processorbelasting, schijfsnelheid, internet- en netwerksnelheid. Op die manier weet je meteen wanneer er bepaalde dingen niet kloppen en onderneem je direct actie of pas je bepaalde zaken aan. Alle informatie wordt verzameld, opgeslagen en die krijg je dan weer in handige grafieken te zien.

©PXimport

46 Tails

Tails (The Amnesiac Incognito Live System) is een besturingssysteem dat volledig is gericht op de bescherming van de privacy. Om die reden wordt het vaak gebruikt door activisten en journalisten. Het besturingssysteem wordt opgestart vanaf een usb-stick of een dvd en laat dus geen sporen achter op de computer zelf. Daarbij maakt dit systeem standaard gebruik van het Tor-netwerk. Het is zelfs niet bekend wie de ontwikkelaars zijn van Tails. Over anonimiteit gesproken … Let wel op dat je steeds de allerlaatste versie gebruikt, want ook in dit programma worden soms security-gaten ontdekt en weer gedicht.

©PXimport

47 TinyTask

Wanneer je vaak dezelfde handelingen moet uitvoeren zoals op bepaalde knoppen klikken of hetzelfde stukje tekst invoeren, dan is het handig om daarvoor een macro te gebruiken die deze repetitieve handelingen voor zijn rekening neemt. TinyTask is een gratis, lichtgewicht macro-recorder voor toetsenbord- en muisacties. Eerst neem je de handeling op en daarna laat je het programma een exe-bestand creëren om de opgenomen handelingen aan de lopende band uit te voeren.

48 Ultimate Boot CD

Ultimate Boot CD is een pakket diagnostische en reparatiegereedschappen voor op een opstartbare cd of usb-stick. Hierdoor heb je een reddingsschijf bij de hand wanner je pc na een crash niet meer opstart. Het noodsysteem omvat een antiviruspakket, verschillende schijfhulpmiddelen en talrijke analyseprogramma's. Ook problemen zoals ontbrekende partities en bepaalde hardware-defecten kun je ermee diagnosticeren. De lijst van tools die meegeleverd worden met Ultimate Boos CD is bijzonder lang en bekijk je het best op de website.

©PXimport

49 Windows Repair Toolbox

Een bescheiden programma van amper 2 MB met een enorme gereedschapskist, dat is Windows Repair Toolbox. Het openingsscherm begroet je met 54 knoppen die allemaal een functie hebben. Je hoeft ze enkel aan te klikken zodat deze verzamelaar de juiste versie downloadt en opstart. Je kunt met een gerust hart een programma ophalen en gebruiken omdat er niets wordt geïnstalleerd op de pc, behalve de twee tools die met [i] zijn gemarkeerd. Windows Repair Toolbox bevat malware-jagers, uninstallers, back-up- en hersteltools.

©CIDimport

50 WPS Office Free

Wie met Microsoft Office heeft gewerkt, zal zich net zo goed thuis voelen met WPS Office. Er is ook een betaalde versie, voor als je bijvoorbeeld ondersteuning voor macro's nodig hebt. Installeer je de gratis versie dan kun je dertig dagen alle functies van de betaalde variant gebruiken. WPS beschikt over een tekstverwerker (Writer), een spreadsheet-applicatie (Spreadsheets) en een toepassing om presentaties (Presentation) te maken. Vooralsnog is er nog geen Nederlandstalige interface, maar de Nederlandse spellingscontrole werkt wel. Bovendien kun je de documenten in de cloud bewaren, maar weet dat je die terechtkomen op Chinese servers.

©CIDimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
      © Wesley Akkerman
      Zekerheid & gemak

      Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

      De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

      Uitstekend
      Conclusie

      Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

      Plus- en minpunten
      • Privacyvriendelijke sluiter...
      • Automatische opties
      • Snelle installatie
      • Goede beeld- en audiokwaliteit
      • Alleen nuttige meldingen
      • Geen fysieke schakelaar
      • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
      • Hoge prijs

      In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

      Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

      ©Wesley Akkerman

      De achterkant van het apparaat.

      Meer gemoedsrust

      Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

      De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

      ©Wesley Akkerman

      De binnencamera met het klepje dicht...

      ©Wesley Akkerman

      ...en vervolgens met het klepje open.

      Veel mogelijkheden

      Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

      Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

      ©Wesley Akkerman

      Meldingsmogelijkheden

      Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

      Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

      Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

      Netatmo Binnencamera Advance kopen?

      Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

      ▼ Volgende artikel
      9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
      © Wesley Akkerman
      Huis

      9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

      Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

      Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

      • Niet van modus wisselen
      • Niet goed opbergen
      • Te grote dingen willen opzuigen
      • Geen rekening houden met een houten vloer
      • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

      Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

      Verkeerde dingen opzuigen

      Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

      In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

      ©Wesley Akkerman

      Leeg de vuilwatertank regelmatig.

      Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

      Van modus wisselen en meer

      Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

      Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

      Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

      Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

      Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!