ID.nl logo
De 5 beste weer-apps om droog de herfst door te komen
© PXimport
Huis

De 5 beste weer-apps om droog de herfst door te komen

Een dagje naar het bos of toch maar naar de film? Trui of T-shirt? We willen allemaal graag weten wat voor weer het wordt. En natuurlijk is daar een app voor. Meerdere zelfs, en wij zetten er vijf op een rij die de weervrouw van tv overbodig maken.

Er zijn talloze weer-applicaties te vinden en dat maakt het voor de gebruiker niet makkelijk. Welke zijn echt handig? En hoe betrouwbaar zijn ze? Dat laatste bleek niet eenduidig vast te stellen. Meerdere malen bleek dat de ene app inderdaad accuraat aangaf dat het nú regende, maar de volgende plaatselijke bui werd dan weer volkomen genegeerd. Twee weken lang dagelijks de apps naast elkaar leggen wees geen eenduidige winnaar aan. Clear Day had het iets vaker bij het juiste eind over de actuele situatie, wat ook de reden is dat we de app toch maar bespreken ondanks de magere functionaliteit.

Het is ook niet altijd duidelijk waar de apps hun informatie vandaan halen. Soms is dat dezelfde bron en is alleen de interface verschillend. In onze test hebben we daarom vooral gekeken naar gebruiksgemak en de hoeveelheid informatie. We willen namelijk zo snel mogelijk zo veel mogelijk weten, zeker als we op het punt staan om tien vrienden uit te nodigen voor de barbecue.

Weeronline HD

Door zelf widgets uit te kiezen, zet je deze app helemaal naar je hand. In één oogopslag weet je hoe je dag er uit ziet.

Weer-apps zijn ofwel een enorme overdosis aan informatie, ofwel heel minimalistisch.Weeronline HD presenteert de door jou gewenste informatie op een schone, overzichtelijke manier en is tegelijk zo uitvoerig als je wilt. Je start met het kiezen van widgets, bijvoorbeeld met de regenradar, het weekoverzicht of een voorspelling van de komende 48 uur. Elke widget heeft zijn eigen parameters, zoals locatie en alarm. Je kunt dezelfde widget meerdere keren gebruiken, bijvoorbeeld het 48-uursbeeld tonen voor verschillende steden. Door op een widget te tikken wordt hij groter en toont hij extra informatie, bijvoorbeeld de complete kaart van Nederland.

©PXimport

De opgeruimde interface geeft in één oogopslag heel veel informatie.

Specifiek

Daarnaast zijn er widgets voor specifieke doelgroepen, zoals de hooikoortsverwachting. Heel handig voor wie last heeft van pollen en een veilig heenkomen wil zoeken als het allemaal te erg wordt. Erg leuk is ook de activiteiten-widget. Uit een lijst kies je bezigheden zoals fietsen, wandelen of barbecueën. De widget geeft voor vandaag en morgen een cijfer van 1 tot 10, waarbij een hoger cijfer een geschiktere dag betekent.

©PXimport

Je kunt dagelijks checken hoe goed het weer is voor bepaalde activiteiten.

Aankopen

Er passen zes widgets op een scherm en je kunt meerdere schermen vullen. Prettig is dat de lege ruimte niet constant met reclame wordt gevuld. Advertenties zijn pas zichtbaar als je een widget opent. Reclames zijn daardoor niet storend, maar het is mogelijk om met een in-app-aankoop ze helemaal te verwijderen. Het gaat dan om een jaarlijks bedrag van 1,79 euro. Een andere in-app-aankoop van 1,79 euro geeft toegang tot vijf wintersport-widgets. Dit is gelukkig geen abonnement, maar een permanente toevoeging.

©PXimport

Door op een widget te tikken, krijg je extra informatie.

Weeronline HD

Oordeel: 5 sterren

Fabrikant: Meteovista BV

Prijs: Gratis

Pluspunten

Overzichtelijk

Naar smaak in te delen

Veel handige informatie

Minpunten

Zeldzame crash komt wel eens voor

Reclamevrije versie moet jaarlijks opnieuw worden aangeschaft

Clear Day

Oorspronkelijk heette deze app 'Weather HD' en stond deze bekend als de mooiste weer-app voor iPad. Onder de nieuwe naam ziet het er nog net zo gelikt uit.

Rustige, kleurrijke animaties nemen het grootste deel van het scherm in beslag. Slechts een derde bevat cijfers. Hierdoor is het in één oogopslag zichtbaar wat voor weer het nu is, voor wie geen zin heeft om uit het raam te kijken. In Quickview kun je het weerbeeld van meerdere locaties zien (in de gratis versie maximaal twee), als je wilt weten of het bijvoorbeeld in Amsterdam wél droog is, terwijl jij op het strand in de regen zit.

©PXimport

De vormgeving is schitterend, met rustige animaties van wuivend gras.

Gestileerd

Minder functioneel is de kaart, die zo gestileerd is, dat er geen nuttige informatie uit te destilleren valt. Het is daardoor niet meer dan een andere manier om dezelfde informatie (temperatuur op verschillende locaties) te visualiseren. Filters, die het landschap kleuren naar temperatuur, helpen ons ook niet besluiten of we wel of geen jasje aandoen vandaag. Extra informatie over windrichting en bijvoorbeeld gevoelstemperaturen ontbreken totaal.

©PXimport

Blijkbaar is het overal warm. Hoe warm? Geen idee.

Geen bui

De buienradar is verder alleen beschikbaar voor Amerika. Hetzelfde geldt voor de 'live tweet'-functie. Daarbij komt nog dat een groot aantal van de werkelijk nuttige functies (zoals een weeralarm) pas beschikbaar zijn na aanschaf van de volledige versie. Clear Day is daardoor vooral een mooie app, maar niet echt praktisch. De animaties van de app zijn prachtig, maar er zit gewoon te weinig inhoud achter. We zijn geneigd om te adviseren om even het hoofd uit het raam te steken voor dezelfde informatie die Clear Day ons voorschotelt.

©PXimport

Slechts een klein deel van het scherm bevat werkelijk informatie.

Clear Day

Oordeel: 2 sterren

Fabrikant: Vimov, LLC

Prijs: Gratis

Pluspunten

Mooi

Overzichtelijk

Minpunten

Weinig informatie

Kaarten zijn nagenoeg nutteloos

Yahoo Weer

Yahoo levert al lange tijd weerdata aan de ingebouwde iPhone-app. Voor iPad maakte het een eigen applicatie die heel veel informatie toont zonder complex te worden.

Het startscherm bestaat uit een Flickr-foto van de huidige locatie (of één van je voorkeurssteden) met een snel overzicht voor de komende dagen. Een tikje op het scherm voegt daar een 24-uursverwachting aan toe, met temperatuursverloop en bewolking. Dit is echter nog maar het topje van de ijsberg. Yahoo Weer geeft namelijk verschrikkelijk veel informatie door omhoog te vegen.

©PXimport

Flickr-foto's vormen de achtergrond van het hoofdscherm.

Aantrekkelijk

De app toont dat veel informatie en aantrekkelijke vormgeving elkaar niet uitsluiten. Mooie strakke pictogrammen tonen zon, bewolking en neerslag. Je kunt zien wat de gevoelstemperatuur, de UV-index (oftewel de zonkracht) en de luchtvochtigheid is. Rol je verder dan zie je hoe hoog de zon op dit moment aan de hemel staat, hoe laat de zon opkomt en ondergaat en wat de windsterkte is. Yahoo geeft hiermee bijna net zo veel informatie als de app Het Weer in Nederland HD, maar dan met de broodnodige duiding.

©PXimport

De rustige vormgeving is in één oogopslag te lezen.

Kaart

De weerkaart is bijzonder gedetailleerd. De drie filters (wind, temperatuur en satellietbeeld) zijn werkelijk informatief. Het is mogelijk om tot straatniveau in te zoomen, al duurt het dan wel een tijdje voor de filterinformatie ook is ingeladen.

Dat inladen is de enige snelheidsdrempel. De rest van de app draait als een zonnetje. Het scrollen door de verschillende grafieken gaat soepel en is van een subtiele animatie voorzien. Het oogt daardoor heel gelikt en de geboden informatie is meer dan volledig.

©PXimport

Gedetailleerde kaarten tonen bewolking, wind en temperatuurverschillen.

Yahoo Weer

Oordeel: 5 sterren

Fabrikant: Yahoo

Prijs: Gratis

Pluspunten

Mooi vormgegeven

Snel

Heel veel informatie

Minpunten

Niets noemenswaardig

Buienradar

Dit is inmiddels een klassieker onder weer-enthousiastelingen. Het programma doet inmiddels veel meer dan storingen tonen en is helemaal te personaliseren.

Na alle flitsend vormgegeven applicaties is Buienradar toch een beetje een koude douche. De app opent met de blauwgroene kaart van Nederland, met daarop de buienradar. Links zie je de voorspelling voor de huidige locatie. Gelukkig is er meer informatie voorhanden. De kaart kun je opzij vegen, dat onthult meerdaagse verwachtingen, het weerbericht van RTL en eventueel ook file-informatie.

©PXimport

Het bekende beeld van buienradar. In dit geval bijna geen vuiltje aan de lucht.

Startschermen

Via het menu kies je door welke schermen je kunt heen bladeren, zodat je een reeks favorieten creëert. Pagina's die je niet in het startscherm-overzicht zet, kun je nog steeds via het menu raadplegen. Het is ook mogelijk om de volgorde van de pagina's te bepalen. Alleen de buienradar staat vast: de app bepaalt dat je die als eerste ziet. De informatie is heel volledig en het is mogelijk om heel specifieke persoonlijke weer-alerts toe te voegen. Wil je een seintje als de temperatuur onder het vriespunt duikt? Of wanneer de gevoelstemperatuur boven de dertig komt? Dat kan allemaal.

©PXimport

File-informatie is erg handig.

Rommelig

Helaas is de app met zijn startschermen lang niet zo gebruikersvriendelijk als Weeronline HD met zijn widgets. Het blijft er uitzien als de Buienradar-website van een paar jaar geleden. Dat zal sommigen een vertrouwd gevoel geven, maar het komt op ons inmiddels wat amateuristisch over. En dat is jammer, omdat de basis heel sterk is. Buienradar zou echt eens een goed ontwerpbureau moeten uitnodigen. Wat ook niet helpt is het plotseling verschijnen van schermvullende advertenties. Die wekken onmiddellijk irritatie, wat nou niet de bedoeling zal zijn voor een commerciële boodschap. Er is een plus-versie verkrijgbaar, waarbij je voor 1,79 euro per jaar de reclame kunt verwijderen. Ook hier is het jammer dat we niet met een eenmalige betaling van de reclame verlost zijn.

©PXimport

Je kunt recente weerberichten van RTL in de app terugkijken.

Buienradar

Oordeel: 3,5 sterren

Fabrikant: RTL Nederland

Prijs: Gratis

Pluspunten

Heel specifieke informatie over komende buien

RTL-weerbericht terugkijken

Makkelijk te personaliseren

Minpunten

Ziet er gedateerd uit

Bediening is niet intuïtief

Pop-upreclame

Het Weer in Nederland HD

De minst mooie app uit dit overzicht is ook het meest hardcore. Dit is een compleet weerstation met veel kaarten en data.

Het weer is een fascinerend onderzoeksgebied en wie daar wat meer kennis van heeft kan zijn of haar hart ophalen met de app Het Weer in Nederland HD. De app trekt data uit diverse bronnen, zoals KNMI en DWD (de Duitse weerdienst), en toont actuele satellietbeelden (van meerdere satellieten!). Ook zijn er kaarten met drukgebieden en windrichting. Dit laatste kan natuurlijk bijzonder handig zijn voor zeilers of vliegeraars. We kunnen ons voorstellen dat deze app ook in scholen een goed hulpmiddel kan zijn tijdens de les.

©PXimport

Het startscherm is duidelijk: buien links, informatiekaart rechts.

Ik zie, ik zie ...

De app toont naast alle ruwe data een eenvoudige voorspelling voor de dag en de week, plus een uuroverzicht. Zelfs een regenradar is aanwezig. Het is ook de enige app die we aantroffen met een zichtverwachting. Helaas legt de app niet uit wat alle kaarten doen of betekenen. Wij wisten niet wat we aan moesten met een 'Bracknell'- of 'Hirlam'-kaart. Het zal ongetwijfeld voor de kenners gesneden koek zijn, maar wij weten niet wat een 'geostrophic windscale' is.

Geen idee wat ik zie ...

De app biedt ontzettend veel informatie, maar dat komt de overzichtelijkheid niet ten goede. Je moet echt weten hoe je de kaarten moet lezen om er echt iets aan te hebben. Daarmee is dit dan ook vooral een app voor amateur-meteorologen en niet voor wie wil weten of hij zijn paraplu mee moet nemen. Toch zou ook hier wat ons betreft even een goede vormgever mee aan de slag moeten om het ook voor gewone stervelingen een waardevolle aanschaf te maken.

©PXimport

Actueel beeld van verschillende weersatellieten.

©PXimport

Is dit een weerkaart of iets dat in de UFO in Rosswell is gevonden?

Het Weer in Nederland HD

Oordeel: 3 sterren

Fabrikant: M.J.M. de Meulder

Prijs: € 0,89

Pluspunten

Een compleet weerstation

Heel veel professionele informatie

Minpunten

Niet voor gewone stervelingen

Vormgeving is niet mooi

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: