ID.nl logo
De 15 beste add-ons voor elke browser
© PXimport
Huis

De 15 beste add-ons voor elke browser

Je haalt het meeste uit je webbrowser als je extensies gebruikt. Zo kun je advertenties blokkeren, snel via een VPN bepaalde inhoud bekijken of websites en afbeeldingen opslaan. In dit artikel vind je de 15 beste extensies van dit moment.

Extensies

Lees ook: Maak je browser nog beter met extensies en add-ons. Chrome Ga naar het menu en klik op Meer hulpprogramma’s / Extensies om extensies aan en uit te zetten. Onderaan klik je op Meer extensies toevoegen om extensies te installeren. Bij een extensie klik je op Toev. aan Chrome en vervolgens op Extensie toevoegen. Firefox In Firefox klik je op Extra / Add-ons / Extensies. Wil je extensies installeren, klik dan op Add-ons verkrijgen. Naast extensies kent Firefox ook plug-ins. Dit zijn extra opties waarmee je bijvoorbeeld Flash-, Java- of Quicktime-items in Firefox kunt bekijken. Na het installeren van een extensie moet je Firefox opnieuw opstarten. Internet Explorer Een extensie in Internet Explorer heet een invoegtoepassing. Je geïnstalleerde invoegtoepassingen bekijk je door op het tandwiel te klikken en voor Invoegtoepassigen beheren te kiezen. Om een extensie voor Internet Explorer toe te voegen, ga je het beste direct naar de pagina van de fabrikant en kies je daar voor een directe download. De meeste add-ons werken ook in Edge.

©PXimport

Tip 01: Ghostery

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Deze extensie speurt naar plug-ins en trackers die op websites zijn geïnstalleerd en zal je een waarschuwing geven wanneer het trackers heeft gevonden. Vervolgens is zo’n plug-in of tracker te blokkeren. Als je Ghostery voor de eerste keer opstart, kun je een korte uitleg inzien. Na de introductie zet je een vinkje voor Klik hier om de informatiepop-up te activeren. Als je nu een website opent, zie je dat de pop-up precies aangeeft welke trackers er op de pagina zijn geïnstalleerd. Om een tracker te blokkeren, klik je op het Ghostery-pictogram en zet je de schuif achter een tracker uit. De volgende keer dat je deze website opent, zal de tracker niet worden geladen.

©PXimport

Met AdBlock Plus kun je alle advertenties op een pagina laten blokkeren

-

Tip 02: Adblock Plus

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Edge

Advertenties op websites kunnen vrij irritant zijn en daarom is een ad-blocker een goede keus. AdBlock Plus is één van de beste en kan alle advertenties op een pagina blokkeren. Zelfs reclames die voor een YouTube-video worden afgespeeld, kunnen worden weggetoverd. Je hoeft niks te configureren: alle vormen van reclame worden standaard geblokkeerd. Wil je inzicht in wat er precies gebeurt, klik dan op het pictogram rechts naast de adresbalk. Er zijn overigens meer goede ad-blockers op de markt.

Tip 03: Avast Online Security

Chrome

Een virusscanner is natuurlijk geen overbodige luxe. Maar wist je dat je in je browser ook meteen een virusscanner kunt installeren die je waarschuwt voor malafide websites, trackers of scripts? Klik op het Avast-pictogram rechts naast de adresbalk om meer te weten te komen over problemen op een website. Handig is bovendien dat de extensie bij een Google-opdracht een groen, geel of rood icoontje achter het zoekresultaat zet. Zo weet je voordat je op een koppeling klikt of een website mogelijk een gevaar vormt.

©PXimport

Tip 04: OneTab

Chrome, Firefox

Als je last hebt van een trage computer en je vermoedt dat de browser hiervan de oorzaak is, installeer dan deze extensie. Het reduceert het geheugen dat je browser nodig heeft en combineert alle tabbladen tot één tabblad. Om toegang tot een tabblad te krijgen, klik je op een titel in de lijst. Het enige wat je hoeft te doen, is op de knop naast de adresbalk te klikken. Klik je op Herstel tabbladen, dan worden de tabbladen teruggezet.

LastPass slaat je wachtwoorden veilig op en je hoeft alleen een master-wachtwoord te onthouden

-

Tip 05: LastPass

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Edge

Vergeet briefjes met wachtwoorden, maak een account aan bij LastPass. Deze dienst slaat je wachtwoorden veilig op en je hoeft alleen een master-wachtwoord te onthouden. Als je de extensie vervolgens in je browser installeert, kan LastPass je meteen toegang geven tot sites waarop je normaal gesproken moet inloggen. Na installatie wordt een tabblad geopend waar je een account moet aanmaken. Als je eenmaal bent ingelogd en je op een website een nieuw wachtwoord moet invullen, verschijnt er in het invulveld een LastPass-pictogram. Klik erop en kies voor Generate a new password. Kies er vervolgens voor om het wachtwoord op te slaan. In het volgende venster vul je de gegevens in en klik je op Website opslaan. LastPass weet nu dat dit wachtwoord bij de desbetreffende website hoort. Je hoeft het wachtwoord zelf niet te bewaren en hebt toch een sterk wachtwoord.

©PXimport

Tip 06: HTTPS Everywhere

Chrome, Firefox

Zorg ervoor dat je altijd via een https-verbinding surft als je gevoelige informatie verstuurt, bijvoorbeeld op het moment dat je een wachtwoord invult. Je herkent dit aan de kleur van je adresbalk of een pictogram met een slotje voor het webadres. Om ervoor te zorgen dat je dit nooit vergeet, installeer je de extensie HTTPS Everywhere. Deze extensie dwingt je browser om een veilige verbinding tot stand te brengen. Is dit niet mogelijk, dan krijg je een melding. Als je op het pictogram naast de adresbalk klikt en een vinkje zet voor Blokkeer alle HTTP verzoeken, dan is het in de toekomst onmogelijk om onveilig te surfen. Zodra je een vinkje voor HTTPS Everywhere uitschakelen zet, zie je dat in het pictogram het woord OFF komt te staan.

Tip 07: Unlimited Free VPN – Hola

Chrome, Firefox, Internet Explorer

Zodra je de extensie hebt geïnstalleerd, klik je op het pictogram rechts naast de adresbalk. Klik op een dienst, zoals bijvoorbeeld Netflix, en kies een land, bijvoorbeeld de VS. Log nu in op je Netflix-account en je zult zien dat je toegang hebt tot Amerikaanse inhoud. Wil je de volgende keer een voetbal- of Formule 1-wedstrijd zien die alleen voor Duitse bezoekers wordt gestreamd, verander dan gewoon het land in Duitsland en ga naar de website van ARD, ZDF of RTL. Om de verbinding te verbreken, klik je op de uitknop in het Hola-scherm. Let op dat sommige diensten het gebruik van een VPN niet toestaan en in extreme gevallen je account kunnen blokkeren.

©PXimport

Tip 08: Humble New Tab Page

Chrome

Deze extensie verandert het uiterlijk van een nieuw tabblad. Na installatie vraagt Chrome of deze extensie de inhoud van je tabbladen mag bepalen. Geef aan dat dit mag en klik op het gereedschapspictogram rechtsboven om het uiterlijk van een nieuw tabblad in te stellen. Onder Appearance kun je alle kleuren, lettertypes en lettergroottes bepalen en als je op Settings klikt, bepaal je welke inhoud er weergegeven mag worden zodra je een nieuw tabblad opent. Als je achter Weather je woonplaats ingeeft en een vinkje achter Weather hebt staan, wordt de volgende keer ook het weerbericht in een nieuw tabblad getoond.

Klik op een document en de online versie van Word, Excel of PowerPoint wordt geladen

-

Tip 09: Office Online

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge

Bijna iedereen gebruikt Microsoft Office en deze extensie helpt je om bestanden die je op je OneDrive hebt opgeslagen, in te zien en te bewerken. Als eerste log je in met je OneDrive-accountgegevens. Je ziet een lijst met bestanden die op je online schijf staan. Klik op een document en de online versie van Word, Excel of PowerPoint wordt geladen. Standaard wordt een bestand in de modus Alleen-lezen geopend. Wil je het kunnen bewerken, dan klik je bovenin op Document bewerken. Bestanden worden automatisch opgeslagen. Vanuit de extensie kun je ook nieuwe documenten creëren. Niet alleen Word Online, Excel Online en PowerPoint Online zijn hier te selecteren, je kunt ook OneNote Online en Sway aanklikken. OneNote is een notitie-app, Sway is een relatief nieuw presentatieprogramma van Microsoft. Office Online werkt ook in Edge, maar extensies in Edge worden nog niet officieel ondersteund.

©PXimport

Tip 10: Grammarly

Chrome, Firefox, Safari

Grammarly is een assistent die je helpt bij het foutloos schrijven van allerlei dingen op het internet. Helaas is de extensie alleen in het Engels beschikbaar. Zodra je de extensie hebt geactiveerd en je bijvoorbeeld een e-mail vanuit je browser schrijft, verraadt een groen Grammarly-pictogram dat het bezig is je tekst te scannen op spelfouten. Een rode lijn onder een woord betekent dat het niet correct is; klik erop en je krijgt meteen suggesties te zien. Kies vervolgens één van de correcties om je tekst te verbeteren. Het is aan te raden om een gratis account aan te maken. Dat doe je door op het pictogram rechts bovenin te klikken en voor Sign Up te kiezen. Nu kun je je voorkeuren aangeven, bijvoorbeeld of de suggesties in het Amerikaans of Brits Engels moeten worden weergegeven.

Geef aan wat je normale werktijden zijn en wanneer je hoe lang pauze wilt houden

-

Tip 11: Take a Break

Chrome

De hele dag achter je pc zitten is geen goed idee en daarom is het noodzakelijk dat je af en toe een korte pauze neemt. Je kunt natuurlijk een wekker zetten, maar door deze extensie te installeren, krijg je automatisch een waarschuwing als het tijd is voor die welverdiende break. Klik op het pictogram en vervolgens op het configuratieknopje. Geef aan wat je normale werktijden zijn en wanneer je hoe lang pauze wilt houden. Door op het pictogram te klikken, zie je wanneer je volgende pauze is. Als het zover is, krijg je een melding.

©PXimport

Tip 12: FullContact for Gmail

Chrome

Als je deze extensie installeert, kun je in Gmail meer informatie vinden over de persoon waarmee je communiceert. Na installatie ga je naar je inbox en zie je een extra kolom van FullContact. Klik op Sign in with Google, log in met je Google-accountgegevens en kies voor Toestaan om FullContact toegang te geven tot je Gmail-contacten. Als je ingelogd bent, klik je op Got it en open je een e-mail. Aan de rechterkant wordt nu automatisch alle informatie over de afzender weergegeven. Hoeveel informatie je hier ziet, hangt af van hoeveel informatie de afzender over zichzelf prijsgeeft op het internet.

Met deze extensie kun je bijna alles wat je online tegenkomt, opslaan in je Evernote-account

-

Tip 13: Evernote Web Clipper

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Edge

Evernote is een enorm handige dienst waar je allerlei notities kunt opslaan. Deze zijn vervolgens te synchroniseren met verschillende systemen. Met deze extensie kun je bijna alles wat je online tegenkomt opslaan in je Evernote-account. Dit kunnen webpagina’s zijn, maar ook geselecteerde teksten, e-mails en plaatjes. Op een website klik je op het pictogram naast de adresbalk. Vervolgens kies je hoe Evernote de website, selectie of afbeelding moet opslaan. Je kunt een webpagina onder andere als bladwijzer of als tekstartikel opslaan. Als je een PDF in je browser hebt geopend, kun je deze ook meteen in je Evernote-account opslaan.

©PXimport

Tip 14: Buffer

Chrome, Firefox, Safari

Met Buffer deel je inhoud met sociale media zoals Facebook, Twitter en Google+. Nadat je de extensie hebt geïnstalleerd, moet je je bij Buffer aanmelden in het pop-up-scherm. Als je iets leuks tegenkomt, klik je op de Buffer-knop. Een ander pop-up-scherm wordt geopend; hier kun je een artikel aan je wachtlijst toevoegen door op Add to queue te klikken. Je kunt meerdere artikelen aan je wachtlijst toevoegen en Buffer post deze artikelen op gezette tijden op je sociale media. Als je wilt, beïnvloed je deze tijden zelf door op Power Scheduler te klikken. Je kunt een koppeling naar een artikel ook voorzien van een andere foto dan bij het artikel staat. Deze extensie is enorm handig voor mensen die veel en vaak van sociale media gebruikmaken.

LeechBlock is alleen voor Firefox beschikbaar, voor Chrome kun je StayFocusd installeren

-

Tip 15: LeechBlock

Firefox

Heb je ook wel eens problemen om gefocust te blijven? Installeer dan een extensie als LeechBlock. Ga naar het extensie-overzicht in Firefox en klik op Opties achter LeechBlock. Je kunt zes verschillende ‘Block Sets’ aangeven. Klik op het tabblad Block Set 1 en geef URL’s van websites aan die je wilt blokkeren. Op elke nieuwe regel geef je een nieuw domein aan. Onder When to Block specificeer je op welke dagen en tijden je de toegang tot deze set aan websites wilt blokkeren. Als je nu naar een van deze website gaat, zie je dat deze geblokkeerd is. LeechBlock is alleen voor Firefox beschikbaar, voor Chrome kun je de extensie StayFocusd installeren.

©PXimport

Browsergebruik

Verreweg het meeste internetgebruik gebeurt met Google Chrome, bijna 60 procent. Op grote afstand volgen Internet Explorer en Firefox. Safari, de standaardbrowser op de Mac, heeft een marginaal aandeel. Microsoft Edge, de browser in Windows 10, zal waarschijnlijk langzaamaan marktaandeel van de eerste drie wegsnoepen. In deze grafiek zijn geen data van mobiele apparaten meegenomen.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
      © Tim Allen
      Huis

      Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

      Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

      Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

      HP Color Laser 179fnw

      De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

      Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

      Brother DCP 1610W

      De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

      De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

      HP Laserjet Pro 2Z622

      De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

      Canon i-SENSYS MF272wd

      De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

      In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

      Xerox B225 A4

      De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

      ▼ Volgende artikel
      Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
      Gezond leven

      Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

      Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

      De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

      Robuust ontwerp

      De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

      Uitgebreide functionaliteit

      De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

      De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

      De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

      Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

      Navigatie en veiligheid

      Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

      Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

      Trainingsfuncties

      De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

      Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

      Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

      Beschikbaarheid en prijzen

      Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

      Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: