ID.nl logo
Cybercriminelen willen ook jouw gegevens: hoe beveilig je je digitale leven?
© ID.nl
Huis

Cybercriminelen willen ook jouw gegevens: hoe beveilig je je digitale leven?

Grote instanties zoals gemeenten en banken gaan uiterst zorgvuldig met klant- en persoonsgegevens om. Als particulier is het natuurlijk net zo belangrijk dat je ook zélf je digitale leven beveiligt. Naast je financiële gegevens zijn ook foto's en persoonlijke documenten een interessant doelwit voor cybercriminelen. Maar hoe bescherm je jezelf het best?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Gemeenten, banken en andere belangrijke (overheids)instanties beschikken over ontzettend veel gevoelige data van hun klanten. De relatie tussen deze instanties en hun klanten is dan ook gestoeld op vertrouwen – je kunt ervan uitgaan dat je bank jouw gegevens op alle mogelijke manieren beschermt tegen misbruik en diefstal. Dat betekent niet dat er nooit gevaar dreigt. Integendeel: cyberaanvallen zijn bij Nederlandse instanties tegenwoordig aan de orde van de dag. Daarom is het des te belangrijker dat deze instanties blijven investeren in een sterk beveiligingsbeleid.

Instanties die met grote hoeveelheden gevoelige data werken, moeten zich houden aan strenge wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid. Verplichte maatregelen zijn bijvoorbeeld het inbouwen van end-to-end encryptie en firewalls, de monitoring van transacties of gegevensbewerking, het screenen van medewerkers en het hanteren van een omvangrijk datalekprotocol. Ook investeren dit soort partijen volop in trainingen om het risicobewustzijn van hun medewerkers te vergroten.

Waarom ook jij je gegevens moet beschermen

Ook voor particulieren is het belangrijk dat hun online leven goed wordt beschermd. Veel mensen maken de denkfout dat hun gegevens niet interessant zijn voor cybercriminelen, maar de cijfers vertellen heel wat anders. Zo heeft maar liefst 78 procent van de mensen wereldwijd ten minste één keer te maken gehad met digitale oplichting. Het gaat daarbij lang niet alleen om fraudepraktijken via de computer. De meeste fraudepraktijken vinden plaats via Facebook en WhatsApp; apps die doorgaans op de smartphone worden gebruikt. Ook sms-fraude komt nog altijd bijzonder vaak voor.

Vergis je niet: cybercriminelen kunnen van alles met jouw data. Met je financiële gegevens kunnen ze je bankrekening leegplunderen, leningen afsluiten en geld overmaken of grote aankopen doen. Persoonlijke gegevens zoals foto's of medische gegevens worden vaak gebruikt voor chantage. Via WhatsApp kunnen oplichters zich voordoen als een familielid in nood, om zo geld bij je af te troggelen. Daar worden oplichters steeds gewiekster in, nu AI-fraude terrein wint. AI-gestuurde appjes, audioberichten en ook phishingmails zijn steeds moeilijker van echt te onderscheiden en dus groeit het aantal slachtoffers van dit soort praktijken.

Ondanks de toenemende dreiging van cybercriminaliteit hoef je geen slachtoffer te worden. Een veilig digitaal leven begint bij het nemen van bewuste maatregelen – denk aan je wachtwoorden versterken, back-ups maken, een goed antivirusprogramma downloaden en phishing herkennen. Maar als je dit allemaal zelf doet, bestaat er nog steeds het risico dat hackers slimme omleidingen bedenken om tóch toegang te krijgen tot jouw systemen. Bovendien is de kans groot dat je een wachtwoord over het hoofd ziet of per ongeluk toch in een phishingmail trapt. Eén zwakke plek in je beveiligingssysteem en de gevolgen kunnen groot zijn – van een gehackt social media account tot een lege bankrekening.

Volledige beveiliging in één pakket

Het zou natuurlijk fijn zijn als je niet meer hoeft na te denken over hoe je je gegevens beveiligt, en je met een gerust hart kunt surfen op het internet, geld kunt overmaken en kunt chatten met je (echte!) kinderen. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een compleet beveiligingspakket dat meebeweegt met de huidige technologische ontwikkelingen. Zo beschermt de nieuwste beveiligingssoftware van Bitdefender allang niet alleen meer tegen virussen en malware in je browser, maar worden ook je e-mail, sms, WhatsApp en sociale media met een slimme beveiligingsfunctie bewaakt. Ook gevoelige informatie zoals bankgegevens en wachtwoorden zijn – onder meer dankzij een sterke VPN-verbinding – 24 uur per dag veilig. Ransomware-bescherming voorkomt dat foto's of andere persoonlijke documenten van je apparaten worden gestolen.

Bitdefender biedt verschillende pakketten aan. Iedereen heeft immers andere behoeften als het om bescherming gaat. Zie de beveiligingssoftware als de basis van jouw digitale fort: het vormt de eerste en dus belangrijkste verdedigingslinie tegen indringers van buitenaf. Zo houd je je digitale leven leuk én veilig.

Bitdefender Ultimate Security

• De meest complete en dus veiligste optie van de pakketten
• Te installeren op 5 verschillende apparaten
• Beschermt tegen virussen, malware en ransomware
• Scam Copilot: een AI-gestuurd platform van Bitdefender dat oplichting en gegevensinbreuk detecteert en bestrijdt
• Cryptomining Protection: beschermt tegen de groeiende dreiging van niet-geautoriseerde cryptomining-activiteiten
• Digital Identity Protection
• Continue monitoring van het dark web en surface web
• Realtime meldingen van inbreuken
• Verder: e-mailbeveiliging, wachtwoordmanager, systeembrede advertentieblokker en onbeperkt VPN-verkeer, ook in het buitenland

Bitdefender Premium Security 

• Te installeren op 5 verschillende apparaten
• Beschermt tegen virussen, malware en ransomware
• Scam Copilot: een AI-gestuurd platform van Bitdefender dat oplichting en gegevensinbreuk detecteert en bestrijdt
• Cryptomining Protection: beschermt tegen de groeiende dreiging van niet-geautoriseerde cryptomining-activiteiten
• Verder: e-mailbeveiliging, wachtwoordmanager, systeembrede advertentieblokker en onbeperkt VPN-verkeer, ook in het buitenland

Bitdefender Total Security

• Te installeren op vijf verschillende apparaten
• Beschermt tegen virussen, malware, ransomware en gegevensinbreuk
• Cryptomining Protection: beschermt tegen de groeiende dreiging van niet-geautoriseerde cryptomining-activiteiten
• Verder: wachtwoordmanager, VPN-verbinding

Bitdefender Antivirus Plus

• Te installeren op drie verschillende apparaten
• Beschermt tegen virussen, malware, ransomware en gegevensinbreuk
• VPN-verbinding 

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN en waarom heb je er in 2025 écht een nodig?
© pollard
Huis

Wat is een VPN en waarom heb je er in 2025 écht een nodig?

We klikken, streamen en scrollen alsof het niets is, maar achter die ogenschijnlijk onschuldige handelingen schuilt een wereld aan dataverkeer die zelden privé blijft. Elke keer dat je online gaat, laat je digitale sporen achter: voor je internetprovider, adverteerders en zelfs nieuwsgierige hackers. Een VPN is dé manier om weer grip te krijgen op je eigen internetgebruik. Hoe dat precies werkt en waarom het niet alleen slim, maar eigenlijk onmisbaar is? Je leest het hier.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Kape Technologies

Een VPN was ooit het domein van technerds en mensen die je ook wel gekscherend 'paranoïde' noemde. Maar anno 2025 is het een onmisbare tool geworden voor iedereen die waarde hecht aan privacy, vrijheid en gemak online. Of je nu veilig wilt internetten in een café, toegang zoekt tot je favoriete series in het buitenland of gewoon liever niet gevolgd wordt op het web: een VPN geeft je de controle terug. Maar wat is een VPN precies? En welke aanbieder past het best bij jouw online leven?

Wat is een VPN en hoe werkt het?

Misschien denk je: ik heb toch niets te verbergen? Maar online privacy draait niet om geheimzinnigheid, het draait om controle. Met een VPN bepaal jij wie er meekijkt — en wie niet. Zo'n VPN, oftewel Virtual Private Network, creëert een beveiligde, versleutelde tunnel tussen jouw apparaat en het internet. Je dataverkeer loopt via een externe server, waardoor je IP-adres wordt afgeschermd. Voor websites, apps en nieuwsgierige derden lijk je daardoor iemand anders, ergens anders. Dat betekent niet alleen meer privacy, maar ook bescherming tegen meekijkers en toegang tot content die normaal gesproken buiten je bereik ligt.

Waarom gebruiken steeds meer mensen een VPN?

In de eerste plaats omdat online privacy steeds schaarser wordt. Zonder VPN kan je internetprovider precies zien welke websites je bezoekt en wat je daar doet. Veel mensen vinden dat geen prettig idee. Een VPN versleutelt je internetverkeer, zodat niemand – zelfs je provider niet – nog kan volgen wat je online uitspookt. Ook op openbare wifi-netwerken, zoals die op vliegvelden en in koffiebars, is dat geen overbodige luxe. Daar liggen je gegevens vaak letterlijk op straat en kan een kwaadwillende eenvoudig meekijken. Een VPN voorkomt dat.

©maglara

Even internetbankieren vanaf een idyllisch Thais strandje? Met een VPN is dat geen probleem.

Daarnaast biedt een VPN vrijheid. Je kunt digitale grenzen omzeilen en zelf bepalen vanuit welk land je 'online' lijkt te zijn. Dat is handig als je op vakantie bent en je Nederlandse series wilt blijven kijken, of als je toegang zoekt tot Amerikaanse content op Netflix, Disney+ of Amazon Prime. Ook gamers en sportliefhebbers profiteren ervan: je kunt bijvoorbeeld Formule 1-streams kijken vanuit een regio waar ze goedkoper of vrij beschikbaar zijn. Over prijzen gesproken: het aanpassen van je virtuele locatie levert soms ook financieel voordeel op. Vliegtickets, software of hotels zijn in het ene land goedkoper dan in het andere. Met een VPN kun je eenvoudig de voordeligste optie vinden.

Welke VPN past bij jou?

Er zijn volop aanbieders, maar drie diensten springen eruit qua prestaties, betrouwbaarheid en gebruiksgemak: CyberGhost VPN, Private Internet Access (PIA) en ExpressVPN. Elk met een unieke invalshoek, en via onderstaande links profiteer je bovendien van tijdelijke interessante aanbiedingen.

ExpressVPN is de premium keuze onder de VPN's. Deze dienst blinkt uit in snelheid, stabiliteit en gebruiksgemak. De apps zijn beschikbaar op werkelijk elk denkbaar apparaat – van smartphones en laptops tot routers en smart-tv's – en draaien op supersnelle 10Gbps-servers in 105 landen. Dankzij het zelf ontwikkelde Lightway-protocol is de verbinding niet alleen razendsnel, maar ook uiterst betrouwbaar en veilig. ExpressVPN biedt bovendien extra's zoals een ingebouwde wachtwoordmanager, bescherming tegen trackers en advertenties en zelfs een gratis eSIM voor internationaal mobiel internet. Wie voor een tweejarig abonnement kiest, krijgt nu tijdelijk vier maanden gratis.

Claim je voordeel bij ExpressVPN

Ongelofelijke topdeal: nu tijdelijk 4 maanden gratis!

CyberGhost VPN is een uitstekende keuze voor wie gemak en veelzijdigheid zoekt. Met één klik activeer je bescherming op maximaal zeven apparaten tegelijk, en dankzij een indrukwekkend servernetwerk in honderd landen is er altijd een snelle verbinding beschikbaar. Of je nu wilt streamen, torrenten of gewoon veilig wilt kunnen surfen: CyberGhost doet het allemaal. De app is intuïtief, biedt geavanceerde privacy-instellingen en beschermt je ook tegen advertenties, trackers en malware. Je krijgt bovendien toegang tot geoptimaliseerde servers voor Netflix, Disney+ en meer. Als extra zekerheid geldt een 45 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

Probeer CyberGhost VPN

De nr. 1 VPN in Nederland: nu 2 maanden gratis!

Private Internet Access (of kortweg PIA) richt zich op de privacybewuste gebruiker die graag grip houdt op de instellingen. De software is volledig opensource en heeft meermaals in de rechtbank bewezen géén gebruikslogs bij te houden. Je kunt alles aanpassen: van protocollen tot split tunneling en netwerkregels. PIA werkt uitstekend samen met grote streamingdiensten en ondersteunt P2P op al zijn servers. Eén abonnement beschermt bovendien ongelimiteerd veel apparaten, wat het extra aantrekkelijk maakt voor huishoudens met veel schermen.

Start nu met PIA VPN

En ook PIA krijg je nu 2 maanden gratis - wees er snel bij!

Dit is hét moment om een VPN te nemen

Of je nu vooral online streamt, veel reist, werkt met gevoelige informatie of gewoon je privacy belangrijk vindt: een VPN is een investering in je digitale vrijheid. Dankzij de tijdelijke kortingen op CyberGhost VPN, PIA VPN en ExpressVPN is dit hét moment om in te stappen. Kies de provider die bij jou past, klik op de link en surf voortaan veiliger, vrijer en slimmer.

▼ Volgende artikel
Weg met de chaos: zo is je keuken altijd opgeruimd
© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Huis

Weg met de chaos: zo is je keuken altijd opgeruimd

Een opgeruimde keuken is niet alleen prettiger werken, maar ook makkelijker schoon te houden. Maar je kent het wel: voor je het weet staat het aanrecht vol spullen, kan je rommella niet eens meer dicht en zoek je tevergeefs naar die ene handige dunschiller of citroenpers. Tijd voor orde. Moeilijk? Welnee: gewoon een kwestie van logisch indelen, op tijd opruimen en af en toe kritisch kijken naar wat je echt gebruikt. Moet lukken met deze 8 tips!

8 tips voor een opgerumde keuken
  1. Soort bij soort: groeperen = overzicht
  2. Deel je voorraadkastjes logisch in
  3. Berg apparaten op die je niet vaak gebruikt
  4. Haal het aanrecht leeg
  5. Weinig ruimte? Hang spullen op
  6. Reorganiseer je rommella
  7. Ruim op tijdens het koken
  8. Houd één kastje leeg

Lees ook: Zo deel je je keuken handig en logisch in

Tip 1: Soort bij soort: groeperen = overzicht

Een opgeruimde keuken begint met ... inderdaad, opruimen. Begin met alles uit de kastjes te halen. Maak de planken schoon en groepeer daarna wat bij elkaar hoort: pannen bij pannen, glazen bij glazen, servies bij servies. Zo zie je meteen wat je dubbel hebt, wat eigenlijk nooit gebruikt wordt en wat misschien wel weg kan. Spullen die al een jaar ongebruikt in de kast liggen, kun je net zo goed naar de kringloop brengen. Wat overblijft, zijn de spullen die je echt gebruikt – én extra ruimte in je kastjes!

Tip 2: Deel je voorraadkastjes logisch in

Met losse zakjes, open verpakkingen en allerlei blikken wordt het al snel een rommeltje in je voorraadkast. Dat kan handiger. Doe droge voedingswaren als pasta, rijst en bloem in voorraadpotten, het liefst transparante. Eventueel kun je er nog een etiket op plakken als niet meteen duidelijk is wat wat is (bijvoorbeeld omdat je meerder soorten bloem in huis hebt). Zet verder de producten die je vaak gebruikt vooraan en (als je een hoge kast hebt) op ooghoogte. Wat je minder vaak gebruikt, zet je meer naar boven of naar achter.

Kijk ook naar de houdbaarheidsdatum, vooral bij spullen die in zakjes of flessen zitten (denk: maaltijdmixen, sausjes, enzovoorts). Zet wat het eerste op moet vooraan. Vul je je voorraad aan, zet dan de nieuwe spullen achter de spullen die je al een tijdje in de kast hebt staan. Zo pak je telkens die dingen die het eerste op moeten, en dat scheelt verspilling!

©Didecs

Tip 3: Berg apparaten op die je niet vaak gebruikt

Een gourmetstel of fondueset heb je misschien één keer per jaar nodig. Die hoeft dus niet in de keuken te staan. Berg deze apparaten weg, bijvoorbeeld op zolder of in de schuur. Alleen de apparaten die je vaak gebruikt (denk: koffiezetapparaat, waterkoker, eventueel airfryer) laat je staan. Zo houd je werkruimte over en blijft het aanrecht overzichtelijk. Heb je een wat grotere keuken met voldoende kastruimte? Dan kun je apparaten die je niet heel regelmatig gebruikt misschien ook daar in kwijt.

Tip 4: Haal het aanrecht leeg

Hoe minder er op het aanrecht staat, hoe makkelijker je werkt én schoonmaakt. Zet apparaten die je niet dagelijks gebruikt in een kast (zie ook Tip 3) en haal ze pas tevoorschijn als je ze nodig hebt. Denk aan de blender, het tosti-ijzer of de keukenmachine. Alles wat wel mag blijven staan, geef je een vaste plek.

Tip 5: Weinig ruimte? Hang spullen op

Is de kastruimte beperkt? Kijk dan omhoog. Met een wijnglazenrek onder een plank maak je ruimte vrij in de kast én het ziet er gezellig uit. Ook handig: een magneetstrip voor je messen of haken aan een stang voor keukengerei. Zo benut je loze ruimte en houd je het aanrecht leeg.

Tip 6: Reorganiseer je rommella

De beruchte rommella kan prima blijven, zolang je maar weet wat erin ligt. Haal alles eruit, maak de lade schoon en bekijk alle spullen nauwkeurig. Ook hier geldt: eerst opruimen. Die half opgebrande kaarsjes voor op een verjaardagstaart, heb je die echt nodig? Vier bijna lege doosjes lucifers, kun je daar niet één vol doosje van maken? En wat moet je eigenlijk met drie kurkentrekkers en vier flesopeners?

Als je een schifting hebt gemaakt tussen houden en weggooien of naar de kringloop, sorteer je alle overblijvende spullen op categorie. Een la-organizer helpt om het netjes te houden. Heb je geen la-organizer? Je kunt spullen ook op grootte in de la leggen (van klein naar groot), dat helpt ook al om de boel overzichtelijker te maken.

©ID.nl

Tip 7: Ruim op tijdens het koken

Niets zo vervelend als na een heerlijke maaltijd de bende in de keuken nog moeten opruimen. Door tijdens het koken alvast op te ruimen, voorkom je een berg afwas achteraf. Gebruikte snijplanken, kommetjes en spatels? Meteen in de vaatwasser. Lege verpakkingen? Weg ermee. Kruiden en olie terug in het kastje. Als je pannen staan te pruttelen, maak je alvast wat schoon. Het kost allemaal nauwelijks moeite, maar zorgt er wel voor dat je keuken (én je humeur) opgeruimd blijven.

Tip 8: Houd standaard één kastje leeg

Staat er ineens onaangekondigd bezoek op de stoep? Eén leeg kastje in de keuken zorgt ervoor dat je binnen 30 seconden alles opgeruimd hebt – in ieder geval voor het oog. Je hebt dan namelijk voldoende ruimte om alles wat rondslingert snel uit het zicht te zetten. Kastje dicht, keuken netjes.

Nieuwe keuken?

Bovenstaande tips gelden voor bestaande keukens. Ga je een nieuwe keuken kopen, zorg dan dat je vooraf goed nadenkt over de benodigde opbergruimte. En net zoals je bij tijd die je nodig denkt te hebben voor klussen altijd minstens de helft optelt, kies je in je keukenontwerp bij voorkeur voor ook wat meer ruimte dan je denkt te gaan gebruiken. Kijk ook meteen naar mogelijkheden om je laden te organiseren en naar ophangsystemen voor glazen en keukengerei. Daarmee maak je het jezelf later, als de keuken eenmaal in gebruik is, een stuk makkelijker!