ID.nl logo
Huis

CouchPotato

Doordat nieuwsgroepen en torrents zo makkelijk toegankelijk zijn, is het aanbod van downloadbare films explosief gegroeid. Als je na het zien van een trailer echter niet meteen een download kunt vinden, vergeet je net zo makkelijk dat je de film wilde zien. CouchPotato biedt uitkomst: het programma houdt bij wat je nog wil zien en downloadt het automatisch.

Kijk je veel gedownloade films, maar kan het downloadproces wel wat gestroomlijnder? Of vergeet je wel eens die film te downloaden waar je al heel lang naar uitkeek? CouchPotato, een opensourceapplicatie van Nederlander Ruud Burger, zorgt voor uitkomst. Na installatie op je desktop-pc, thuisserver, nas of htpc draait CouchPotato als service op de achtergrond en houdt bij welke films van je verlanglijstje uitkomen. Het haalt automatisch een nzb- of torrent-bestand op dat met je lokale nieuwsgroepen- of torrentsoftware wordt gedownload. Door de ondersteuning van zowel nieuwsgroepen als torrents kan vrijwel iedere downloader zonder moeite met CouchPotato leren werken.

CouchPotato is te downloaden voor Windows, Mac OS X en Linux op www.couchpotatoapp.com. In deze workshop installeren we CouchPotato op een Windows 7 desktop-pc, die binnen ons thuisnetwerk functioneert als netwerkschijf. Onze htpc met Windows 7 en XBMC is op onze tv aangesloten en kan de door CouchPotato gedownloade films direct weergeven vanaf de desktop-pc. Als je thuis je films direct naar je htpc downloadt, kun je CouchPotato daar natuurlijk ook op installeren. Door de Linux-ondersteuning werkt het bijvoorbeeld ook op een Synology-nas.

style="text-indent: 35.45pt;">Een laatste waarschuwing: het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is illegaal. Als je CouchPotato gebruikt in combinatie met het downloaden van torrents, ben je illegaal bezig als je de films ook uploadt. Films downloaden van nieuwsgroepen is (vooralsnog) compleet legaal.

Stap 1: Installeren

De installatie van CouchPotato is een van de eenvoudigste die we hebben gezien. Na het openen van het gedownloade zip-bestand dubbelklik je op de installer van CouchPotato. Zonder bevestiging installeert het zichzelf en opent direct een browservenster. Als je een melding van Windows Firewall krijgt, klik je op Toegang toestaan. Standaard installeert CouchPotato zich als lokale webdienst op poort 5000. In de browser kun je dus direct aan de slag met het pakket.

Stap 2: Zoekconfiguratie

Voordat CouchPotato kan gaan downloaden, moet je het programma vertellen hoe het je zoekopdrachten moet interpreteren. Door op het tandwielicoontje te klikken, kom je op de pagina met instellingen. Op het tabblad General kun je het poortnummer van de service veranderen, maar het belangrijkst zijn de Search-instellingen. Standaard zoekt CouchPotato elke 24 uur naar nieuwe films. Veel vaker is niet nuttig, maar je kunt het aanpassen. Daarnaast is het aan te bevelen enkele steekwoorden op te geven waar CouchPotato op moet letten. Onder Ignore, Preferred en Required Words kun je steekwoorden opgeven die het programma moet negeren, bij voorkeur of per se moet vinden. Zo kun je films met Duitse taal laten negeren door German in te vullen bij Ignore of alleen films met dts-geluid downloaden door achter Required DTS te typen.

Stap 3: Torrentclient

Klik op het tabblad NZBs/Torrents om in te stellen of je met nieuwsgroepen of torrents aan de gang wilt. De nieuwsgroepenondersteuning is goed, maar betaald (zie kader Nieuwsgroepen). Wij gaan met torrents aan de slag en geven hier aan waar de torrentbestanden opgeslagen moeten worden, zodat je torrentclient ze automatisch oppikt. We kiezen de map D:\Torrents, zodat alle door CouchPotato gevonden torrents daar worden neergezet. Als je Transmission gebruikt (een torrentclient voor Mac en Linux), is er automatische integratie beschikbaar.

Stap 4: Torrentclient

Omdat CouchPotato de gevonden torrentbestanden in een bepaalde map zet, moet je je torrentclient die bestanden laten oppikken. In uTorrent doe je dat in het venster Voorkeuren op het tabblad Mappen. Selecteer de optie Automatisch .torrents laden en vul de map in die je in de vorige stap in CouchPotato gebruikte, in ons geval D:\Torrents. Vink de optie Verwijder ingeladen .torrents aan als je de map niet al te veel wilt vervuilen met reeds gedownloade torrents. uTorrent checkt periodiek die map en start automatisch de download. In hetzelfde mappenvenster kun je ook de standaard downloadlocatie opgeven. Wij kiezen D:\Torrents\Downloads, maar zetten ook een vinkje bij Verplaats voltooide downloads. Dat voorkomt dat je in XBMC een film al ziet staan terwijl die nog gedownload wordt door uTorrent. We vullen dus D:\Films in als map waar de film naartoe wordt verplaatst zodra deze compleet is.

Stap 5: Kwaliteit

CouchPotato zoekt niet zomaar naar de film die je wilt downloaden, maar kan ook letten op de kwaliteit ervan. Als je een hdtv hebt staan, zul je namelijk geen genoegen nemen met een dvd-rip van een film, maar wil je een 720p- of 1080p-versie. Op het tabblad Quality kun je kwaliteitsprofielen aanmaken. Die profielen worden vervolgens opgesomd in het lijstje naast het zoekveld rechtsboven in het scherm. Standaard kiest CouchPotato voor 720p, maar op het tabblad Quality zie je welke instellingen er nog meer zijn. De gangbaarste kwaliteitsversies zijn er al –je maakt dus geen nieuwe aan. Voor elk kwaliteitsprofiel kun je ook nog eens aangeven hoe groot de download moet zijn. Aan een 1080p-rip van 3 GB heb je niets. Daarom staan ook hier al de gangbare bestandsgroottes ingevuld.

Stap 6: Extra’s

Nu je hebt gedefinieerd welke versies van films CouchPotato moet downloaden, kun je op het tabblad Extra’s een aantal aanvullende instellingen invullen. Via de rss-feed van Blu-Ray.com kan CouchPotato zelf bijhouden welke blurayfilms uitkomen en die meteen downloaden zonder tussenkomst: een optie voor de echte verzamelaar. Vink Enable aan en geef aan van welk jaar de film minimaal moet zijn (om oude films te vermijden) en welk cijfer het minimaal moet hebben op filmdatabase IMDB (om slechte films te vermijden). Verder kun je hier instellen dat CouchPotato trailers moet downloaden voor elke gedownloade film, en eventueel ook ondertiteling. Voor die laatste kun je de talen aangeven door in het veld Language de afkorting voor jouw taal in te voeren, bijvoorbeeld nl. Ook metadata als een thumbnailafbeelding, poster en nfo-bestand kunnen meteen gedownload worden.

 

Stap 7: Integratie

 

Op het tabblad Notifications kun je CouchPotato laten samenwerken met diverse mediabibliotheken. Omdat wij op ons testnetwerk een htpc met XBMC hebben draaien, vullen we de gegevens van die server in: het ip-adres, de gebruikersnaam en het wachtwoord. Zorg wel dat de pc met XBMC inderdaad bereikbaar is met die gegevens en open de betreffende poorten op je htpc. CouchPotato werkt daarna automatisch je XBMC-bibliotheek bij als er een film is gedownload. CouchPotato ondersteunt ook Synology Media Server (als het op een Synology-nas draait), en een grote groep andere programma’s. Bekende XBMC-concurrent MediaPortal ontbreekt.

Stap 8: Film zoeken

Nu je CouchPotato hebt verteld wat er moet gebeuren met je downloadopdrachten, is het tijd om de eerste film toe te voegen. Na het lezen van een recensie over de film Margin Call, besluiten wij dat we deze graag willen zien. Heb je net als wij thuis een hdtv staan, dan moet dat minstens in 720p-kwaliteit gebeuren. Rechtsboven in het scherm van CouchPotato vul je in het zoekveld de titel van de film in, in ons geval Margin Call. In het uitrolmenu kies je 720P. Na een klik op Add zoekt CouchPotato de filmdatabases door en verandert het zoekveld in een rolmenu met mogelijke titels. In dit geval is er maar één zoekresultaat, en klik je dus nogmaals op Add om hem toe te voegen aan de Wanted-lijst. Als je bovenin het scherm op Wanted klikt, zie je alle films die je nog wilt hebben. Eens per dag checkt CouchPotato automatisch op de achtergrond of de gekozen films al in de gewenste kwaliteit beschikbaar zijn.

Stap 9: Film downloaden

Margin Call is beschikbaar in 720p-formaat. CouchPotato heeft op de achtergrond een torrent gevonden via The Pirate Bay en die gedownload naar D:\Torrents. Op de Wanted-lijst wordt de film verplaatst naar de categorie Snatched. Zodra je uTorrent controleert, zie je dat de torrent inderdaad automatisch is toegevoegd. Verder hoef je niets te doen: de film komt binnen in de door jou geselecteerde map.

Stap 10: Film kijken

Zodra de download is voltooid, blader je in XBMC naar de filmmap. Omdat dit de map is waar je uTorrent naartoe laat downloaden, is er al een map aangemaakt voor je film. In de map vind je het mkv-bestand van de film en een gedownloade filmposter. Vanaf het moment dat je de film toevoegde aan CouchPotato, heb je dus niets meer hoeven doen. Het downloadproces verliep vanzelf en je kunt de film direct kijken.

En verder

CouchPotato werkt samen met allerlei pakketten. Als je een nieuwsgroepen- en nzb-abonnement hebt, kan het naadloos uit nieuwsgroepen downloaden door samen te werken met Sabnzbd. CouchPotato kan daarbij ook zorgen voor het automatisch indelen en hernoemen van de mappenstructuur. Daarnaast is er een plugin voor Google Chrome. Met een knop rechts onderin het scherm kun je films vanaf IMDB dan direct toevoegen aan CouchPotato. In deze workshop hebben we alleen de basismogelijkheden besproken. Op de fora van Sabnzbd, XBMC en Tweakers is CouchPotato een veelbesproken onderwerp. Voor meer informatie kun je daar terecht, evenals op de officiële website www.couchpotatoapp.com.

 

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer

Op zoek naar een snelle en handige oplossing om je kleding kreukvrij te maken zonder gedoe met een strijkplank? De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer belooft binnen enkele seconden klaar te zijn voor gebruik. Maar hoe goed werkt hij echt? Het Review.nl Testpanel heeft dit compacte apparaat uitgebreid getest.

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer is een handige en compacte oplossing voor wie snel en moeiteloos kreukvrije kleding wil. Met een korte opwarmtijd, een verstelbare kop en een krachtige stoomfunctie is dit apparaat ideaal voor dagelijks gebruik en op reis.

Snel en compact stomen zonder gedoe

De Philips STH5030/20 is een draagbare kledingstomer die in slechts 30 tot 35 seconden opwarmt en direct klaar is voor gebruik. Hij heeft twee standen: een Eco-modus voor waterbesparing en een Max-modus voor hardnekkige kreukels. Met een continue stoomafgifte tot 24 gram per minuut helpt het apparaat kleding niet alleen te ontkreuken, maar ook op te frissen. Dat maakt het een handige tool voor mensen die hun kleding snel willen bijwerken zonder een strijkplank te gebruiken. Bovendien wordt het apparaat geleverd met een opberghoes die ook als handschoen dient, zodat gebruikers zich niet verbranden tijdens het stomen.

Uit de testresultaten blijkt dat veel gebruikers het compacte formaat en het lichte gewicht waarderen. Zo zegt Ndijkhuizen: "Geen onhandige strijkplank meer nodig, gewoon op een hanger en stomen maar."

©Philips

Strak en stijlvol design met praktische functies

Over het ontwerp van de Philips STH5030/20 zijn de meeste testers enthousiast. De verstelbare kop maakt het mogelijk om zowel horizontaal als verticaal te stomen, wat handig is voor verschillende kledingstukken en stoffen. Ook het compacte formaat en de opvallende koraalroze of rode kleur worden gewaardeerd.

Volgens Daphnievd voegt de kleur zelfs iets extra’s toe: "Het is een superhandig apparaat en de kleur is een erg leuk detail, vooral in een vrouwenhuishouden. Het maakt het nét wat gezelliger." Ook KirstenB noemt het design een pluspunt: "Het apparaat is klein, handzaam en heel makkelijk te gebruiken. Op de mooie koraalroze kleur ben ik verliefd."

Toch zijn er enkele testers die opmerken dat het snoer aan de korte kant is, wat de bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Rocky1998 zegt hierover: "De stroomkabel is wel wat aan de korte kant en had wat langer mogen zijn in mijn mening."

©Philips

Krachtige prestaties voor een handstomer

Qua prestaties scoort de Philips STH5030/20 goed bij de testers. De meeste gebruikers merken op dat lichte stoffen moeiteloos worden ontkreukt en dat het apparaat ideaal is voor snelle opfrisbeurten. FabianMR benadrukt hoe handig dit is 's ochtends: "De stomer werkt snel en efficiënt, waardoor je ’s ochtends nog even snel je kleding kreukvrij kunt krijgen."

Bij dikkere stoffen of diepe kreukels heeft het apparaat iets meer tijd en moeite nodig. MJOMJ merkt bijvoorbeeld op: "Met dikkere stoffen en diepe kreukels heeft deze handstomer wel moeite, maar hij is dan ook niet te vergelijken met het traditionele strijkijzer."

Voor wie vooral snel en gemakkelijk kreukels wil verwijderen uit blouses, jurken en colberts, lijkt deze stomer een uitstekende keuze.

©Philips

Gebruiksgemak: snel, eenvoudig en handig op reis

De testers vinden de kledingstomer eenvoudig in gebruik. Het lichte gewicht en de compacte vorm maken het apparaat ideaal om mee te nemen op reis. Maro bevestigt dit: "Handig voor onderweg, vakantie of op zakenreis. Maar ik zou zeker ook zeggen gewoon lekker voor thuis." Ook GeaR1989 is enthousiast: "De twijfel werd bij het eerste gebruik al weggenomen. Wat een handig ding is dit!"

Wel zijn er enkele kanttekeningen bij de gebruikservaring. Een veelgenoemd punt is dat de stoomknop continu moet worden ingedrukt tijdens het gebruik. Sharon van Aalsum zegt hierover: "De minpunten, zoals het kleine waterreservoir en constant te moeten drukken op de stoomknop, kunnen echter voor wat ongemak zorgen bij langer gebruik."

✅ Pluspunten
  • Compact en licht, ideaal voor op reis

  • Snel opgewarmd en direct klaar voor gebruik

  • Werkt goed op lichte stoffen en voor snelle opfrisbeurten

  • Stijlvol design en verstelbare kop voor extra gebruiksgemak

❌ Minpunten
  • Kort snoer beperkt bewegingsvrijheid

  • Stoomknop moet constant ingedrukt worden

  • Werkt minder goed bij dikke stoffen en diepe kreukels

Conclusie: snel en handig met een paar kleine minpunten

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer wordt door testers gemiddeld beoordeeld met een 8,7. Het is een handig apparaat voor dagelijks gebruik en reizen, dat snel opwarmt en kleding effectief ontkreukt. De verstelbare kop, het compacte formaat en de stijlvolle kleur worden vaak als pluspunten genoemd.

Meer lezen over deze Philips-handstomer?

Ga naar Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin
© Olga Seyfutdinova
Huis

De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin

De winter loopt op zijn eind, ook al voelt dat niet altijd zo aan de temperatuur. Maar kijk om je heen: het eerste groen verschijnt weer in de tuin. Winterklokjes en krokussen laten zich zien en aan sommige bomen en struiken zie je al de eerste knoppen verschijnen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken – de tuin roept!

Dit doe je in februari is het tijd om: 🪻 Eenjarige zomerbloemen voorzaaien 🪻 Kale plekken in het gazon inzaaien 🪻 Groene aanslag van de bestratingverwijderen 🪻 Bepaalde (fruit)bomen snoeien

Weten wat je de rest van het jaar in de tuin kunt doen? Kijk dan op onze jaarkalender!

Voorzaaien, planten en verpotten

Zaai eenjarige zomerbloemen alvast binnen voor, zodat je later in het seizoen sterke planten hebt. Buiten kun je bomen en struiken verplaatsen, zolang het niet vriest. Kuipplanten die in de garage of schuur overwinteren, hebben nu wat meer water nodig. Ook potplanten buiten kunnen wel een scheut gebruiken als ze lange tijd droog staan.

Omdat de nachten nog koud kunnen zijn, is het verstandig om bloeiende bollen in potten en bakken te beschermen met vliesdoek. Een camelia kun je 's nachts afdekken met noppenfolie, maar haal die er overdag weer af zodra de temperatuur boven nul komt.

Wil je wat extra kleur in de tuin? Zet viooltjes en primula's neer. Ze kunnen goed tegen de kou en zorgen meteen voor een lente-achtig gevoel.

©MaÅgosia Karniewska

Aandacht voor je gazon

Strooi in de eerste twee weken van februari kalk over het gazon en de borders. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Spit en egaliseer de grond, zodat die klaar is voor het inzaaien of leggen van gras. Als je gazon vol molshopen ligt, kun je de aarde met een bezem over het gras verspreiden. Is het droog en vorstvrij? Dan kun je de graskanten bijwerken en kale plekken opnieuw inzaaien. Vermijd lopen over het gazon tijdens de vorst, want dat kan het gras beschadigen.

Onkruid wieden en groene aanslag wegvegen

Laat de schoffel voorlopig nog even staan, want daarmee kun je vaste planten beschadigen die nog onder de grond zitten. Pluk het onkruid liever met de hand, zodat je de jonge planten niet verstoort. Een groen laagje op het terras veeg je weg met zand en een bezem. Wil je het grondiger aanpakken? Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. Zeg maar dag tegen die gladde laag met deze tips 🢱

Zo verwijder je groene aanslag van je terras en tegels

©Vely

Snoeien (maar niet alles en met mate)

In februari kun je bepaalde bomen en struiken snoeien, zolang het niet vriest en er geen vorstperiode wordt voorspeld. Is dat wel het geval, wacht dan op een warmere periode. Begin bij de dakplataan en snoei de takken die recht omhoog groeien. Heb je de leilinde nog niet gesnoeid? Knip de takken dan nu terug tot een paar centimeter vanaf de hoofdtakken. Ook heesters kunnen een snoeibeurt gebruiken. Ontstaan er grote wonden bij bomen? Dek ze af met wondbalsem om infecties te voorkomen.

Haal bij klimplanten, zoals klimop, wilde wingerd en trompetklimmer, het oude blad weg. Verwijder ook de ranken op plekken waar ze niet moeten groeien, zoals onder de dakrand en rondom kozijnen.

Februari is daarnaast een goede maand om fruitbomen te snoeien. Wacht wel met het snoeien van fruitbomen met steenvruchten, zoals de kersenboom of perzikboom. De druif en kiwi moeten nu wél gesnoeid worden, want zodra de sapstromen op gang komen, ben je te laat.