BookCrossing en Geocaching

© CIDimport

BookCrossing en Geocaching

Geplaatst: 1 december 2006 - 09:12

Aangepast: 19 september 2022 - 13:33

Redactie ID.nl

Op internet zijn allerlei leuke initiatieven ontstaan die u beslist moet kennen. Wat dacht u van gratis boeken en schatten, verstopt ergens ter wereld? Niet zozeer voor de heb, maar juist voor de kick van het vinden.Bent u ooit wel eens een 'loslopend' boek tegengekomen zonder eigenaar? In de trein, de supermarkt of het café?

BookCrossing en Geocaching

Op internet zijn allerlei leuke initiatieven ontstaan die u beslist moet kennen. Wat dacht u van gratis boeken en schatten, verstopt ergens ter wereld? Niet zozeer voor de heb, maar juist voor de kick van het vinden.Bent u ooit wel eens een 'loslopend' boek tegengekomen zonder eigenaar? In de trein, de supermarkt of het café? Dan kan het zijn dat iemand het vergeten is mee te nemen, maar het is ook zeer goed mogelijk dat het boek expres voor u – een argeloze vinder – is neergelegd. Het boek is dan beplakt met stickers van BookCrossing en het heeft een geheimzinnige code. Pak het gauw op en neem het mee, want u bent de gelukkige vinder van een zogeheten BookCrossing-boek!

Gevonden en dan?

Wie de moeite neemt om de boekvondst kenbaar maken op internet, betreedt de wereld van BookCrossing. Op www.bookcrossing.nl (of de Engelstalige moedersite www.bookcrossing.com) hoeft u alleen het BCID-nummer in te typen dat in het boek staat. Lezen hoeft niet per se, maar een berichtje achterlaten over wat er met het boek is gebeurd, wordt erg gewaardeerd. Nu weet de oorspronkelijke eigenaar dát het boek is gevonden en in welke plaats het zich nu bevindt. Vervolgens laat u het boek opnieuw achter voor een volgende, toevallige passant. Dit kan zich jarenlang herhalen en is tegelijk de essentie van BookCrossing: boeken laten reizen om zo veel mogelijk anderen ermee te plezieren. BookCrossen zorgt er niet alleen voor dat u meer boeken kunt lezen, het kan ook leuke contacten opleveren. Via het Nederlandse forum wordt van alles ondernomen. Nieuwelingen kunnen gratis boeken winnen en er zijn talloze meetings waar BookCrossers onderling boeken kunnen doorgeven (zogenoemde Ringboeken).

De kunst van het loslaten

BookCrossing

  • Bestaan: sinds 17 april 2001

  • Opgericht in: VS

  • Leden wereldwijd: 507.430

  • Leden in Nederland: 8209

  • BC-boeken wereldwijd: 3.450.308

Om mee te kunnen doen aan BookCrossen is het niet noodzakelijk om te wachten totdat u een boek vindt. U kunt zelf ook boeken in het wild loslaten. Daarvoor moet u zich wel eerst aanmelden via de Engelse site: bookcrossing.com/join. Bedenk een nickname voor uzelf en registreer het boek dat u wilt achterlaten. Dat kan via www.bookcrossing.com/register. Uw boek krijgt dan een BCID (bookcrossing ID). Dit nummer zet u, samen met wat aanwijzingen over BookCrossing, in het boek. Helemaal professioneel is het als u het boek beplakt met stickers. De etikettenvoorbeelden op www.bookcrossing.nl/etiket.php neemt u dan als uitgangspunt. Bedenk vervolgens een mooie plek om het boek neer te leggen. De trein, luchthavens of ziekenhuizen zijn favoriet. Buiten kan ook, maar dan wordt aangeraden het boek in een afsluitbare, doorzichtige plastic zak te verpakken. Meld op www.bookcrossing.com/release waar en wanneer en hoe laat (ongeveer) u het boek achterlaat. En dan is het afwachten. Net als met flessenpost is het niet gegarandeerd dat uw boek wordt gevonden. BookCrossing.com schat dat het bij 20 tot 25 procent van de losgelaten boeken 'raak' is. De score is afhankelijk van de plek en hoe goed u het boek hebt voorzien van stickers. Wanneer de vinder de moeite neemt om de vondst te melden op de website, krijgt u hiervan automatisch bericht in uw mailbox.

Jagen kan ook

Om een boek te vinden moet je op het goede moment op de juiste plaats zijn. Om dat geluk een handje te helpen, kunt u een e-mailbericht ontvangen wanneer iemand in uw buurt een boek te vondeling heeft gelegd. Ga hiervoor naar www.bookcrossing.com, kies Go hunting in de menubalk links, selecteer vervolgens uw land en klik op de provincie waar u woont. Klik vervolgens op de plaats (of het treintraject) van uw keuze en dan op de link 'Add this city to my Release Alerts list'. Dit kunt u herhalen voor andere plaatsen. Wilt u het uzelf nog makkelijker maken, bezoek dan eens een van de veertig Official BookCrossing Zones (OBCZ) in Nederland. Dit kan een café of winkel zijn waar BC-boeken veilig kunnen worden achtergelaten of geruild. Kijk op www.bookcrossing.nl/obcz.php waar ze zitten.

Geocaching

Geocaching

  • Bestaan: sinds 3 mei 2000

  • Opgericht in: de Verenigde Staten

  • Actieve caches wereldwijd:327.186

Nog zo'n fenomeen waarbij vondsten kunnen worden gelogd op internet is Geocaching (spreek uit: dziejo kesjing).Dit is een outdoor-activititeit waarbij u op zoek gaat naar de schat (cache) die anderen in of op de aarde (geo) hebben verstopt. Het zoeken doet u met behulp van gps; u hebt dus een hand-gps-ontvanger of een pda met gps-functionaliteit nodig. Op http://www.geocaching.nl kunt u de locatiecoördinaten en een beschrijving van de tocht naar de schatplaatsen vinden. Wanneer u zo'n schat eenmaal hebt gevonden is het de bedoeling dat u iets uit de schat neemt en er weer iets voor teruglegt. De grootste kick is eigenlijk de avontuurlijke puzzeltocht naar de schat. Wat er in de schatkist (een emmer, pot, munitiekistje of fotokokertje) zit, is van ondergeschikt belang. Het lijkt namelijk makkelijker dan het is om met gps de locatie te bepalen. Gps-ontvangers zijn namelijk nauwkeurig tot op drie tot vijftien meter. Bovendien geven ze de weg naar het eindpunt in een rechte lijn aan, dus zonder rekening te houden met paden of obstakels. Naast een 'goodie' (klein cadeautje) is er ook een logboek te vinden in de schat. Dit tekent u en ook op internet moet u uw vondst 'loggen'.

Waar te beginnen?

BookCrossing en Geocaching-15985267

© CIDimport

Volg Patrick

Het poppetje Patrick, ooit losgelaten in een cache, is al de hele wereld over gegaan. Zijn reis is te hier hier volgen.Eerst registreert u zich op de Engelstalige moedersite www.geocaching.com en logt u in. Ga vervolgens naar www.geocaching.nl om een eerste cache in Nederland te vinden. Klik bovenaan op de link Kaart van Nederland. Klik vervolgens op de regio waarin u woont en het plaatje wordt uitvergroot. Wanneer u op een van de stipjes of driehoekjes klikt, verschijnt de 'cachebeschrijving' (start van de route, wat moet je meenemen) en de bijbehorende coördinaten. Er zijn verschillende soorten caches, variërend van eenvoudige rechttoe rechtaan tochten waarbij alleen eindlocatie wordt aangegeven, tot ingewikkelde vijfsterrenpuzzeltochten met tussenstations. Wanneer u inderdaad de schat hebt gevonden, logt u weer in op www.geocaching.com en zoekt u weer de kaart van Nederland op via www.geocaching.nl. Klik op de cache die u gevonden hebt en kies 'log your visit' (rechtsboven). Selecteer Found it achter Type of log, geef de datum op en schrijf nog even een berichtje (comments). Uw eerste gevonden Geocache is nu wereldkundig gemaakt

Tot slot: andere internethypes

Behalve BookCrossing en Geocaching zijn er nog meer hoogst aardige internet-iniatieven. We hebben er vijf voor u verzameld.

www.eurobilltracker.com
EuroBill-Tracker volgt eurobiljetten over de hele wereld. Leuk voor de statistieken en reisinformatie. Er bestaat ook een dollarvariant: WheresGeorge.com. www.PhotoTag.org
Soort Book-Crossing, maar dan met wegwerpcamera's: maak een foto en geef 'm door. Sterker nog: hier is BookCrossing van afgeleid.
www.couchsurfing.com
Wereldwijd gastvrijheidsnetwerk. Vraag andere internetters om een overnachting en geef zelf aan of je een bank (couch;-) hebt voor anderen.
www.NaNoWriMo.org
Schrijf een roman in een maand (november), anderen doen het ook!
www.flashmob.co.uk


Flashmobben lijkt in Nederland alweer een stille dood gestorven: een grote groep mensen organiseert zich via internet, gaat naar een publieke plek, doet iets ongebruikelijks voor een paar minuten (supermarktklanten fotograferen bijvoorbeeld) en vertrekt weer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten