Bescherm je online gegevens met ESET Home Security
Ons dagelijks leven speelt zich steeds meer online af. Even een foto delen via Facebook of Instagram, een document opslaan in Google Drive, of je bankzaken regelen via een app – het is allemaal zo vanzelfsprekend geworden. Maar hoe veilig is dat eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat jouw persoonlijke gegevens niet in verkeerde handen vallen? Tijd om daar eens goed naar te kijken.
Partnerbijdrage - in samenwerking met ESET
Alles wat we tegenwoordig online doen is zo'n vast onderdeel van ons leven geworden, dat we eigenlijk nauwelijks nog stilstaan bij de consequenties als je een keer niet goed oplet.
Door de waan van de dag kan het zomaar gebeuren dat je per ongeluk een keer op een verkeerde link klikt, een e-mailtje opent waarvan je de inhoud niet hebt gecheckt of een bestand downloadt dat je niet had moeten binnenhalen. Gevaar ligt nu eenmaal overal op de loer, maar wat kun je het best doen om jezelf tegen digitale dreigingen te beschermen?
Linke soep
Op een gemiddelde (werk)dag klikken en tikken we er op los als het aankomt op het bezoeken van websites, het lezen van socialmedia-berichten en e-mail, WhatsApp-berichten en wat nog meer. Dat gaat allemaal zo vanzelfsprekend, maar wist je dat een groot deel van het gevaar op internet wordt veroorzaakt door het bezoeken van malafide links?
Dat soort links kunnen overal opduiken: in je tijdlijn, in WhatsApp en in e-mailtjes. Klik je op zo'n link, dan kunnen de gevolgen desastreus zijn. Een beveiligingsoplossing die snel reageert op dergelijke dreigingen en bijbehorende gevolgen, is dan ook een must. ESET Home Security doet dat: op de achtergrond wordt elke link geanalyseerd en worden de gevaren tijdig geblokkeerd, waardoor malware geen kans maakt.
Toptip: Alles over online veiligheid
Wat betreft offline en online bescherming valt er genoeg te vertellen. Maar de wereld staat niet stil, en dat geldt ook voor de manier waarop cybercriminelen toegang tot jouw gegevens proberen te verschaffen.
Om je te voorzien van een betrouwbare en uitgebreide bron van informatie op dit gebied, kun je altijd de website van Online Veilig raadplegen. Daar vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op één plek, met onderwerpen als digitale opvoeding, digitale samenleving en digitale hygiëne. Je vindt er met regelmaat nieuwe berichten, waardoor het een goed vertrekpunt is om meer te weten te komen over online veiligheid.
Persoonlijke bestanden beschermd
Foto's en video's delen we natuurlijk ruimhartig met vrienden en familie, en posten we bovendien ongegeneerd op social media. Je foto's en video's sla je – mede vanwege de beperkte ruimte op je laptop of telefoon – op in de cloud. Dat is natuurlijk enorm handig, maar vergeet niet dat alles wat je online zet ook potentieel toegankelijk kan zijn voor kwaadwillenden, zeker als je geen goede beveiliging hebt ingesteld.
©flatvectors
Bewaar je digitale documenten als kopieën van een ID-kaart, rijbewijs of wachtwoord? Dan is extra beveiliging zoals een tweefactorauthenticatie een must.
Ook andere persoonlijke documenten, zoals contracten, bank- en verzekeringsgegevens en kopieën van ID-kaarten, rijbewijzen en paspoorten zijn vatbaar voor hackers als je ze niet goed hebt beveiligd. Bij voorkeur maak je voor het opslaan van dergelijke bestanden gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA). Daarbij wordt naast je gebruikersnaam en wachtwoord een extra bevestiging gevraagd, bijvoorbeeld via een bericht op je smartphone. Zo voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je data. ESET biedt deze bescherming ook aan.
Mapbeveiliging
Uniek is ook de extra beveiliging van afzonderlijke mappen op je Windows-computer. Dankzij ESET Folder Guard geef je mappen op die extra beveiligd moeten worden, zodat onbevoegde personen of apps er niet zomaar bij kunnen. Wanneer iemand toegang probeert te krijgen, ontvang je een melding en wordt die toegang standaard geblokkeerd. Vervolgens kun je op basis van regels aangeven welke gebruikers of apps voortaan wel toegang krijgen tot die specifieke mappen.
Goed wachtwoordbeheer
Zonder wachtwoord kom je natuurlijk in geen enkel online account. Daarom is het belangrijk om altijd te kiezen voor een sterk wachtwoord, want die toegsangscode is het eerste waar hackers hun pijlen op richten. Een kort, uit weinig verschillende tekens bestaand wachtwoord is natuurlijk veel makkelijker te kraken dan een lang en ingewikkeld wachtwoord.
Goed wachtwoordbeheer is daarom essentieel voor een goede online beveiliging. De producten van ESET helpen je hierbij, want zo heeft ESET Home Security Premium een ingebouwde wachtwoordmanager, waarmee je al je wachtwoorden beheert en categoriseert. Bovendien controleert de software of je bestaande wachtwoorden betrouwbaar genoeg zijn, of dat je ze moet aanpassen. Uiteraard helpt ESET je dan ook met het genereren van nieuwe, veilige wachtwoorden, zodat je ook in de toekomst veilig bent en blijft.
Van goeden huize
Niet alleen de beveiliging van je online data is belangrijk, vergeet ook je eigen huis niet. Met de juiste apparatuur kun je een groot deel van je woning automatiseren, bijvoorbeeld door middel van slimme verlichting, gordijnen die je op afstand kunt besturen of een slim slot, dat automatisch opengaat als je in de buurt bent.
Allemaal reuzehandig, maar: al deze apparaten hangen natuurlijk ook aan een netwerk dat verbonden is met het internet. In theorie kan dat betekenen dat een slimme hacker, wanneer die eenmaal toegang heeft tot jouw (wifi-)netwerk, dan óók die apparaten kan bedienen als deze niet goed zijn beveiligd. Je moet er toch niet aan denken dat iemand die buiten jouw huis staat je wifi-signaal kan oppikken en vervolgens je slimme deurslot kan bedienen?
Met ESET Home Security wordt gecontroleerd of er via de smartphone waarmee je je thuisapparaten bedient geen ongeoorloofde connectie wordt geprobeerd te maken. Daarnaast worden alle zogeheten brute force-aanvallen tegengehouden, zodat ook alle potentiële pogingen geen kans van slagen hebben. Een brute force-aanval is een cyberaanval waarbij aanvallers systematisch elke mogelijke combinatie van gebruikersnamen en wachtwoorden proberen, om toegang te krijgen tot een account. Dat gebeurt vaak via trial-and-error totdat de juiste inloggegevens zijn gevonden
©rh2010 - stock.adobe.com
Ook je smarthome-apparaten zijn beveiligd dankzij de mobiele beveiliging voor smartphones en tablets van ESET.
Ingebouwde VPN
We zijn erg gesteld op onze privacy en willen niet dat elk bedrijf ons zomaar kan volgen en zien waar we vandaan komen. Het gebruik van een veilige VPN-verbinding is daarbij een must. Ook hiervoor kun je terecht bij ESET: bij de Ultimate-uitvoering van ESET Home Security is een beveiligde VPN inbegrepen.
©ESET
Lage systeembelasting
Het goed beveiligen van een computer of smartphone vereist dat er op de achtergrond programma's draaien die de beveiliging continu in de gaten houden. Dat moet wel, want er mag niets doorheen glippen. Veel beveiligingspakketten gebruiken daarvoor allerlei systeembronnen, wat de prestaties van bijvoorbeeld je telefoon of laptop niet ten goede komt.
ESET doet dat anders en zorgt er met slim geprogrammeerde software voor dat systeembronnen zo min mogelijk worden aangeroepen. Het gerenommeerde testinstituut AV-Comparatives, dat elk jaar de verkrijgbare antiviruspakketten uitgebreid test, zet ESET Home Security zelfs op de eerste plek als het aankomt op lage systeembelasting.
Gratis ondersteuning
Niet geheel onbelangrijk: bij alle producten van ESET krijg je gratis Nederlandstalige ondersteuning. Kom je ergens niet uit? Klik simpelweg op de hulpknop en kies de juiste hulpfunctie. Zo sta je er nooit alleen voor!