ID.nl logo
Beheer je boeken: handige apps voor boekenwurmen
© PXimport
Huis

Beheer je boeken: handige apps voor boekenwurmen

Als boekfanaat heb je veel aan je smartphone of tablet. Niet alleen om op te lezen, maar bijvoorbeeld ook om nieuwe titels te ontdekken die passen bij jouw leessmaak. Of je nou een nieuw boek zoekt, je collectie wilt registreren of graag in contact komt met andere lezers … er zijn allerlei handige apps voor boekenwurmen beschikbaar.

Tip 01: Goodreads

Goodreads laat zich het beste omschrijven als een wereldwijd sociaal netwerk voor boekfanaten. Hierop zijn inmiddels ook behoorlijk wat Nederlanders en Belgen actief. Je registreert al je boeken in je persoonlijke profiel, waarna online vrienden elkaars collectie kunnen bewonderen. Leuk is dat Goodreads met nieuwe suggesties op de proppen komt, zodat je nieuwe titels leert kennen. Zodra je de app voor de eerste keer opent, maak je eerst een persoonlijk profiel aan. Kies voor Sign up. Je kunt jezelf registreren of rechtstreeks inloggen met een Facebook-account. Laatstgenoemde optie heeft als voordeel dat je meteen ziet welke Facebook-vrienden ook op Goodreads actief zijn.

Tip 02: Boeken scannen

In het hoofdscherm van Goodreads bekijk je welke titels er momenteel populair zijn. Wanneer je je boekencollectie registreert, doet de apps aanbevelingen die passen bij jouw leessmaak. Bovendien kun je altijd en overal de collectie raadplegen. Handig als je in een boekenwinkel staat en je twijfelt of je dat ene boek nou al hebt of niet. De registratie van boeken gaat dankzij de ingebouwde barcodescanner erg vlot. Tik in het menu op Scan en geef de app toegang tot de camera van de smartphone of tablet. Richt de cameralens nu op de barcode van het boek. Wanneer Goodreads het boek herkent, tik je achter Want to Read op het pijltje. Geef met Read aan dat je het boek hebt gelezen en bevestig met Done. Soms gebeurt het dat Goodreads de barcode niet herkent. Kies in dat geval in het menu voor Search of tik op het pictogram met het vergrootglas. Probeer op basis van de titel of schrijver het boek alsnog te vinden.

©PXimport

Tip 03: Collectie bekijken

Heb je de volledige boekenverzameling geregistreerd? Kies in het menu voor My Books en Read om de verzameling te bekijken. Alle boeken staan standaard gesorteerd op toevoegingsdatum. Wens je een andere sorteervolgorde? Tik op Date Read en kies bijvoorbeeld voor Author of Title. Goodreads sorteert je collectie dan respectievelijk op auteur of boektitel.

Tip 04: Vrienden toevoegen

©PXimport

Het leuke van Goodreads is dat lezers elkaar tippen over interessante titels. Bekijk welke vrienden ook Goodreads gebruiken en leg eenvoudig contact. Open het menu via het pictogram met de drie horizontale streepjes en tik op Friends. Mogelijk zie je al wat vrienden die jou hebben toegevoegd. Via Connect with more friends ga je zelf op jacht. Wanneer Goodreads aan Facebook is gekoppeld, zie je direct welke bekenden dit sociale netwerk voor boekliefhebbers al gebruiken. Gek genoeg kun je in eerste instantie uitsluitend alle vrienden óf helemaal niemand toevoegen. Wil je je boekencollectie met een enkel persoon delen? Kies dan achtereenvolgens voor No, thanks en Add Individually, waarna je de gewenste vriend(en) aanvinkt. Bevestig met Done. Als alternatief spoor je andere gebruikers ook via hun naam of e-mailadres op. Gebruik hiervoor het veld Search users by name or email.

In Goodreads tippen boekliefhebbers elkaar over interessante titels

-

Tip 05: Bksy

Wie regelmatig boeken (uit)leent, kan niet om Bksy heen. Je brengt allereerst je eigen boekenkast in kaart, waarna online vrienden desgewenst een leenverzoek bij je indienen. Andersom snuffel je ook onbelemmerd in andermans boekenkast. Maak in Bksy eerst een nieuw profiel aan of log in met je Facebook-account. Nadat je bent aangemeld, vraagt de app toestemming om de camera te gebruiken. Het is de bedoeling dat je de barcode van alle boeken scant die je eventueel wilt uitlenen. Vervolgens tik je in de lijst met resultaten op de juiste titel. Via het plusteken voeg je meerdere titels achter elkaar toe. Overigens zoek je als alternatief ook handmatig op een titel, auteur of ISBN, al gaat dat minder vlot.

Tip 06: Boeken (uit)lenen

Vanzelfsprekend wil je graag andere personen toevoegen, zodat je onderling boeken kunt uitwisselen. Ga onderin naar Leden en tik op het plusteken. Via Zoeken werpt Bksy een blik in je telefoonboek en controleert welke bekenden de app ook gebruiken. Als alternatief kijk je bij Zoek op Facebook welke online vrienden er lid zijn van Bksy, waarbij je ze desgewenst uitnodigt. Gebruik de optie Zelf zoeken om aan de hand van een e-mailadres of gebruikersnaam handmatig naar leden te zoeken. Heb je een boek aan een bekende uitgeleend? Binnen de app geef je dat eenvoudig aan. Ga naar Boeken en tik op de betreffende titel. Vervolgens kies je voor Leen uit. Om een kijkje in de virtuele boekenkast van iemand anders te nemen, kies je onderin voor Leden en tik je de juiste profielnaam aan.

©PXimport

Boekenclub

Leuk is dat Bksy ook een optie bevat om een (besloten) boekenclubje te beginnen, waarbij een select gezelschap elkaar aan interessante titels helpt. Je kunt je ook bij een bestaande groep aansluiten door bijvoorbeeld te zoeken op je woonplaats. Navigeer naar Leden / Boekenclubs en tik daarna op het plusteken. Je maakt nu een nieuwe groep aan of je zoekt naar een bestaande boekenclub.

Tip 07: LuisterBieb

Wie eens een luisterboek wil uitproberen, doet er goed aan om LuisterBieb te installeren. Met deze app luister je vanaf een smartphone of tablet naar ingesproken verhalen. Via Registreer maak je allereerst een account aan. Vervolgens geef je aan of je wel of geen lid bent van een openbare bibliotheek. Met het juiste pasnummer of e-mailadres koppel je het lidmaatschap aan deze app, al kan dat ook op een later moment. Leden hebben toegang tot alle luisterboeken. Gelukkig zijn er ook enkele gratis titels beschikbaar, dus ook voor niet-leden is Luisterbieb de moeite waard. Ben je geen lid, dan ga je in de app op zoek naar luisterboeken met een wit of grijs label. Titels met een oranje label vereisen een bibliotheeklidmaatschap. Het aanbod is gerangschikt op genre. Voor het vinden van specifieke titels gebruik je de zoekfunctie. Heb je een interessant exemplaar gevonden? Via Download sla je het audiobestand lokaal op. Handig, want zo luister je ook op plekken zonder internetverbinding. In het hoofdmenu zie je bij Mijn Luisterboeken alle opgeslagen titels. Klik op een item om de weergave te starten.

Met LuisterBieb geniet je op een smartphone of tablet van ingesproken verhalen

-

Tip 08: Bol.com Kobo

©PXimport

Onder de naam Bol.com Kobo hebben de genoemde bedrijven een uitstekende app ontwikkeld voor diegenen die graag e-books lezen op hun smartphone of tablet. E-books die je namelijk ooit bij Bol.com hebt aangeschaft, zijn automatisch in deze app beschikbaar. Na het opstarten log je in met een Bol.com-account. Heb je die nog niet, dan surf je eerst even naar de website van deze webwinkel om jezelf te registreren. Bij Boeken en Auteurs bekijk je een overzicht van aangeschafte e-books. Bij Start krijg je op basis van je digitale boekencollectie persoonlijke aanbevelingen voorgeschoteld. Helaas is het in de iOS-app niet mogelijk om rechtstreeks aankopen te doen. Vanuit de Android-app kan dat wel, waarna je het gekochte boek direct kunt lezen. De app stelt verder ook tientallen gratis titels beschikbaar.

Tip 09: E-book lezen

Wil je in de Bol.com Kobo-app een e-book lezen, dan tik je op de boekomslag. Via een veegbeweging naar rechts blader je telkens naar de volgende pagina. Tik in het midden van de pagina om het menu te openen. Via het zonnetje verhoog of verlaag je de helderheid. Verder kies je eventueel een ander leesthema, waarbij je de letters en achtergrond een ander kleurtje geeft. Handig is verder dat je de lettergrootte en het lettertype naar eigen wens aanpast. Gebruik hiervoor de optie Aa. Via het gereedschapspictogram lijn je de tekst eventueel op een andere manier uit en stel je in dat het scherm niet kan kantelen. Handig is dat de makers een Prisma-woordenboek hebben geïntegreerd. Weet je niet wat iets betekent? Selecteer het woord door er met je vinger enige tijd op te drukken. De betekenis verschijnt na een fractie wachten boven of onder in het scherm. Je opent het zoekwoord ook gemakkelijk in Wikipedia of Google. Tot slot is er een contextmenu te zien, waarmee je onder meer notities toevoegt, citaten deelt en woorden markeert.

Bol.com Kobo Plus

Voor een maandbedrag van 9,99 euro hebben Bol.com en Kobo een Plus-abonnement in het leven geroepen. Abonnees hebben hiervoor onbeperkt toegang tot ruim 160 duizend boeken, waarvan zo’n 18 duizend Nederlandstalig. Gebruikers slaan iedere maand maximaal vijftien titels offline op om onderweg te lezen. Daarna is het noodzakelijk om weer verbinding met internet te maken. Het Plus-aanbod is na betaling beschikbaar op smartphones en tablets met de Kobo Plus-app. Ook bezitters van een geschikte Kobo-e-reader hebben toegang.

Wattpad is een populair platform voor amateurschrijvers

-

Tip 10: Zelf schrijven?

Heb je zelf bescheiden schrijfambities? Wattpad is een populair platform voor amateurschrijvers, waarbij je ook zelf verhalen kunt publiceren. Je maakt eenvoudig een nieuw profiel aan of logt direct in via je Facebook-account. Na aanmelding wijs je drie verhalen aan die je interessant lijken. Op basis daarvan doet Wattpad nieuwe aanbevelingen. Er is volop Nederlandstalig leesvoer te vinden. Als je zelf iets wilt publiceren, tik je op het potloodpictogram. Vervolgens voeg je een boekomslag, titel en beschrijving toe. Het schrijven kan nu beginnen. Ben je klaar met het boek? Tik dan op Publiceren en wacht af hoe andere leden je verhaal beoordelen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.