ID.nl logo
Beheer je boeken: handige apps voor boekenwurmen
© PXimport
Huis

Beheer je boeken: handige apps voor boekenwurmen

Als boekfanaat heb je veel aan je smartphone of tablet. Niet alleen om op te lezen, maar bijvoorbeeld ook om nieuwe titels te ontdekken die passen bij jouw leessmaak. Of je nou een nieuw boek zoekt, je collectie wilt registreren of graag in contact komt met andere lezers … er zijn allerlei handige apps voor boekenwurmen beschikbaar.

Tip 01: Goodreads

Goodreads laat zich het beste omschrijven als een wereldwijd sociaal netwerk voor boekfanaten. Hierop zijn inmiddels ook behoorlijk wat Nederlanders en Belgen actief. Je registreert al je boeken in je persoonlijke profiel, waarna online vrienden elkaars collectie kunnen bewonderen. Leuk is dat Goodreads met nieuwe suggesties op de proppen komt, zodat je nieuwe titels leert kennen. Zodra je de app voor de eerste keer opent, maak je eerst een persoonlijk profiel aan. Kies voor Sign up. Je kunt jezelf registreren of rechtstreeks inloggen met een Facebook-account. Laatstgenoemde optie heeft als voordeel dat je meteen ziet welke Facebook-vrienden ook op Goodreads actief zijn.

Tip 02: Boeken scannen

In het hoofdscherm van Goodreads bekijk je welke titels er momenteel populair zijn. Wanneer je je boekencollectie registreert, doet de apps aanbevelingen die passen bij jouw leessmaak. Bovendien kun je altijd en overal de collectie raadplegen. Handig als je in een boekenwinkel staat en je twijfelt of je dat ene boek nou al hebt of niet. De registratie van boeken gaat dankzij de ingebouwde barcodescanner erg vlot. Tik in het menu op Scan en geef de app toegang tot de camera van de smartphone of tablet. Richt de cameralens nu op de barcode van het boek. Wanneer Goodreads het boek herkent, tik je achter Want to Read op het pijltje. Geef met Read aan dat je het boek hebt gelezen en bevestig met Done. Soms gebeurt het dat Goodreads de barcode niet herkent. Kies in dat geval in het menu voor Search of tik op het pictogram met het vergrootglas. Probeer op basis van de titel of schrijver het boek alsnog te vinden.

©PXimport

Tip 03: Collectie bekijken

Heb je de volledige boekenverzameling geregistreerd? Kies in het menu voor My Books en Read om de verzameling te bekijken. Alle boeken staan standaard gesorteerd op toevoegingsdatum. Wens je een andere sorteervolgorde? Tik op Date Read en kies bijvoorbeeld voor Author of Title. Goodreads sorteert je collectie dan respectievelijk op auteur of boektitel.

Tip 04: Vrienden toevoegen

©PXimport

Het leuke van Goodreads is dat lezers elkaar tippen over interessante titels. Bekijk welke vrienden ook Goodreads gebruiken en leg eenvoudig contact. Open het menu via het pictogram met de drie horizontale streepjes en tik op Friends. Mogelijk zie je al wat vrienden die jou hebben toegevoegd. Via Connect with more friends ga je zelf op jacht. Wanneer Goodreads aan Facebook is gekoppeld, zie je direct welke bekenden dit sociale netwerk voor boekliefhebbers al gebruiken. Gek genoeg kun je in eerste instantie uitsluitend alle vrienden óf helemaal niemand toevoegen. Wil je je boekencollectie met een enkel persoon delen? Kies dan achtereenvolgens voor No, thanks en Add Individually, waarna je de gewenste vriend(en) aanvinkt. Bevestig met Done. Als alternatief spoor je andere gebruikers ook via hun naam of e-mailadres op. Gebruik hiervoor het veld Search users by name or email.

In Goodreads tippen boekliefhebbers elkaar over interessante titels

-

Tip 05: Bksy

Wie regelmatig boeken (uit)leent, kan niet om Bksy heen. Je brengt allereerst je eigen boekenkast in kaart, waarna online vrienden desgewenst een leenverzoek bij je indienen. Andersom snuffel je ook onbelemmerd in andermans boekenkast. Maak in Bksy eerst een nieuw profiel aan of log in met je Facebook-account. Nadat je bent aangemeld, vraagt de app toestemming om de camera te gebruiken. Het is de bedoeling dat je de barcode van alle boeken scant die je eventueel wilt uitlenen. Vervolgens tik je in de lijst met resultaten op de juiste titel. Via het plusteken voeg je meerdere titels achter elkaar toe. Overigens zoek je als alternatief ook handmatig op een titel, auteur of ISBN, al gaat dat minder vlot.

Tip 06: Boeken (uit)lenen

Vanzelfsprekend wil je graag andere personen toevoegen, zodat je onderling boeken kunt uitwisselen. Ga onderin naar Leden en tik op het plusteken. Via Zoeken werpt Bksy een blik in je telefoonboek en controleert welke bekenden de app ook gebruiken. Als alternatief kijk je bij Zoek op Facebook welke online vrienden er lid zijn van Bksy, waarbij je ze desgewenst uitnodigt. Gebruik de optie Zelf zoeken om aan de hand van een e-mailadres of gebruikersnaam handmatig naar leden te zoeken. Heb je een boek aan een bekende uitgeleend? Binnen de app geef je dat eenvoudig aan. Ga naar Boeken en tik op de betreffende titel. Vervolgens kies je voor Leen uit. Om een kijkje in de virtuele boekenkast van iemand anders te nemen, kies je onderin voor Leden en tik je de juiste profielnaam aan.

©PXimport

Boekenclub

Leuk is dat Bksy ook een optie bevat om een (besloten) boekenclubje te beginnen, waarbij een select gezelschap elkaar aan interessante titels helpt. Je kunt je ook bij een bestaande groep aansluiten door bijvoorbeeld te zoeken op je woonplaats. Navigeer naar Leden / Boekenclubs en tik daarna op het plusteken. Je maakt nu een nieuwe groep aan of je zoekt naar een bestaande boekenclub.

Tip 07: LuisterBieb

Wie eens een luisterboek wil uitproberen, doet er goed aan om LuisterBieb te installeren. Met deze app luister je vanaf een smartphone of tablet naar ingesproken verhalen. Via Registreer maak je allereerst een account aan. Vervolgens geef je aan of je wel of geen lid bent van een openbare bibliotheek. Met het juiste pasnummer of e-mailadres koppel je het lidmaatschap aan deze app, al kan dat ook op een later moment. Leden hebben toegang tot alle luisterboeken. Gelukkig zijn er ook enkele gratis titels beschikbaar, dus ook voor niet-leden is Luisterbieb de moeite waard. Ben je geen lid, dan ga je in de app op zoek naar luisterboeken met een wit of grijs label. Titels met een oranje label vereisen een bibliotheeklidmaatschap. Het aanbod is gerangschikt op genre. Voor het vinden van specifieke titels gebruik je de zoekfunctie. Heb je een interessant exemplaar gevonden? Via Download sla je het audiobestand lokaal op. Handig, want zo luister je ook op plekken zonder internetverbinding. In het hoofdmenu zie je bij Mijn Luisterboeken alle opgeslagen titels. Klik op een item om de weergave te starten.

Met LuisterBieb geniet je op een smartphone of tablet van ingesproken verhalen

-

Tip 08: Bol.com Kobo

©PXimport

Onder de naam Bol.com Kobo hebben de genoemde bedrijven een uitstekende app ontwikkeld voor diegenen die graag e-books lezen op hun smartphone of tablet. E-books die je namelijk ooit bij Bol.com hebt aangeschaft, zijn automatisch in deze app beschikbaar. Na het opstarten log je in met een Bol.com-account. Heb je die nog niet, dan surf je eerst even naar de website van deze webwinkel om jezelf te registreren. Bij Boeken en Auteurs bekijk je een overzicht van aangeschafte e-books. Bij Start krijg je op basis van je digitale boekencollectie persoonlijke aanbevelingen voorgeschoteld. Helaas is het in de iOS-app niet mogelijk om rechtstreeks aankopen te doen. Vanuit de Android-app kan dat wel, waarna je het gekochte boek direct kunt lezen. De app stelt verder ook tientallen gratis titels beschikbaar.

Tip 09: E-book lezen

Wil je in de Bol.com Kobo-app een e-book lezen, dan tik je op de boekomslag. Via een veegbeweging naar rechts blader je telkens naar de volgende pagina. Tik in het midden van de pagina om het menu te openen. Via het zonnetje verhoog of verlaag je de helderheid. Verder kies je eventueel een ander leesthema, waarbij je de letters en achtergrond een ander kleurtje geeft. Handig is verder dat je de lettergrootte en het lettertype naar eigen wens aanpast. Gebruik hiervoor de optie Aa. Via het gereedschapspictogram lijn je de tekst eventueel op een andere manier uit en stel je in dat het scherm niet kan kantelen. Handig is dat de makers een Prisma-woordenboek hebben geïntegreerd. Weet je niet wat iets betekent? Selecteer het woord door er met je vinger enige tijd op te drukken. De betekenis verschijnt na een fractie wachten boven of onder in het scherm. Je opent het zoekwoord ook gemakkelijk in Wikipedia of Google. Tot slot is er een contextmenu te zien, waarmee je onder meer notities toevoegt, citaten deelt en woorden markeert.

Bol.com Kobo Plus

Voor een maandbedrag van 9,99 euro hebben Bol.com en Kobo een Plus-abonnement in het leven geroepen. Abonnees hebben hiervoor onbeperkt toegang tot ruim 160 duizend boeken, waarvan zo’n 18 duizend Nederlandstalig. Gebruikers slaan iedere maand maximaal vijftien titels offline op om onderweg te lezen. Daarna is het noodzakelijk om weer verbinding met internet te maken. Het Plus-aanbod is na betaling beschikbaar op smartphones en tablets met de Kobo Plus-app. Ook bezitters van een geschikte Kobo-e-reader hebben toegang.

Wattpad is een populair platform voor amateurschrijvers

-

Tip 10: Zelf schrijven?

Heb je zelf bescheiden schrijfambities? Wattpad is een populair platform voor amateurschrijvers, waarbij je ook zelf verhalen kunt publiceren. Je maakt eenvoudig een nieuw profiel aan of logt direct in via je Facebook-account. Na aanmelding wijs je drie verhalen aan die je interessant lijken. Op basis daarvan doet Wattpad nieuwe aanbevelingen. Er is volop Nederlandstalig leesvoer te vinden. Als je zelf iets wilt publiceren, tik je op het potloodpictogram. Vervolgens voeg je een boekomslag, titel en beschrijving toe. Het schrijven kan nu beginnen. Ben je klaar met het boek? Tik dan op Publiceren en wacht af hoe andere leden je verhaal beoordelen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger

Tot onze verbazing zien we dat de Dreame L10s Ultra (2nd gen) een van de grootste nadelen van zijn voorganger zomaar wegneemt: deze nieuwe robotstofzuiger is namelijk honderden euro's goedkoper dan zijn voorganger ooit geweest was. Sterker nog: ook nu nog is eerste L10s Ultra duurder dan zijn opvolger. Tijd om te bekijken hoe de Gen 2 in de praktijk presteert.

Uitstekend
Conclusie

Dreame heeft met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

Plus- en minpunten
  • Flinke zuigkracht
  • Dweilen gaat veel beter
  • Uitschuifbare onderdelen
  • Aanpassingsmogelijkheden
  • Overzichtelijke app
  • Navigatie gaat beter
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Objectherkenning niet altijd accuraat
  • Vereist wat handmatig onderhoud
  • Geen warm water
  • Dweil schoonmaken duurt lang
  • Hardnekkige viezigheid kan achterblijven

De Dreame L10s Ultra (2nd Gen) heeft een adviesprijs van 699 euro, maar is nu al online verkrijgbaar voor minder. Als je de introductieprijs van de voorganger in het achterhoofd neemt (meer dan duizend euro) dan begrijp je dat we daar enigszins verrast over zijn. Dat model uit begin 2023 beviel, maar stelde ook teleur op een aantal vlakken. Zo botste het nog wel eens ergens tegenaan, had je nog wat handmatig onderhoud, werd het tapijt niet goed schoongemaakt, was de app onoverzichtelijk en zat je als het ware vast aan de schoonmaakmiddelen van Dreame.

Zijn opvolger doet een hoop dingen anders, terwijl de ervaring toch grotendeels hetzelfde blijft. Daarmee bedoelen we dat fabrikant Dreame een aantal negatieve aspecten aangepakt heeft, en de positieve eigenschappen heeft behouden. En dat zonder de prijs te verhogen. Ergens kon dat ook niet anders, gezien het bestaan van bijvoorbeeld de Dreame X40 Ultra en de aankomende X50 Ultra. Die nemen het stokje over van de meest dure Dreame-robots van dit moment, waardoor de vernieuwde L10s Ultra een lager prijskaartje hanteert.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Navigeren gaat goed, maar…

De robot en de basis hebben eenzelfde, stijlvol en praktisch ontwerp als andere Dreame-robotstofzuigers en zijn daardoor inmiddels heel herkenbaar. Voor- en bovenop tref je de middelen aan voor objectherkenning, zoals een camera en een laser (LiDAR). Hoewel dit model wel over objectherkenning beschikt, zit er geen AI-camera aan boord (zoals op de duurdere stofzuigers). Over het algemeen navigeert de robot goed door het huis en vermijdt hij verschillende soorten spullen die op de grond liggen en staan.

Waar deze stofzuiger een beetje moeite mee heeft, zijn smalle openingen. Het lijkt net alsof het apparaat een bepaalde route niet 'durft' te nemen uit angst om ergens vast te komen zitten. Daardoor kan het gebeuren dat specifieke plekjes niet meegenomen worden. De objectherkenning laat ook nog wel een iets te wensen over. Het kan zijn dat de robot over kabels heenrijdt en daardoor zichzelf vastrijdt (als het dikke kabels zijn) of iets opzuigt (als het dunne kabels zijn). Bij ons lieten de dweilpads daardoor ook een keer los; die bleven hangen achter een dikke stekkerkabel.

©Wesley Akkerman

Apart bakje voor reinigingsmiddel

Net als de voorganger kan ook de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) zijn twee roterende dweilpads niet achterlaten op het basisstation. Daardoor kunnen dat soort dingen zoals in de alinea hierboven beschreven nog wel eens fout gaan. Als zoiets gebeurt, dan stopt de robot met werken totdat je hem geholpen hebt. Als je dan op dat moment niet thuis bent, dan heb je pech. Gezien de prijs hebben we daar minder moeite mee dan voorheen, maar het kan het gebruik van een robotstofzuiger wel in de weg zitten. Helemaal als het apparaat ergens onder het bed stilstaat, en je er dus moeilijk bij kunt

Gelukkig heeft het basisstation wel een waardevolle upgrade gekregen in de vorm van een apart zeepbakje. Naast een bak voor schoon en een bak voor vies water, heb je nu een aparte bak waar je vloerreiniger in kunt stoppen. Dreame raadt uiteraard zijn eigen schoonmaakmiddelen aan, maar niets staat je in de weg zelf een middel uit te kiezen.

Helaas biedt dit model ook geen droogfunctie aan voor de gebruikte dweilpads. Ze worden wel schoongemaakt op het station, maar het duurt even voordat ze helemaal schoon en droog zijn voor de volgende ronde.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Maakt veel beter schoon

In vergelijking met de vorige versie maakt de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) veel beter schoon langs randen. Dan bedoelen we langs de muren en plinten, maar ook de rand van een vloerkleed. Het gevaarte op wielen maakt dan kleine, schuine bewegingen heen en weer en rijdt kort van voren naar achteren om precies tot aan de rand schoon te kunnen maken. Het slaat in dat proces weinig tot geen stukken vloer over. Wel kan deze robotstofzuiger in een enkel geval nog wel eens met de natte dweil op het vloerkleed komen. Maar dat is niets om je zorgen om te maken.

Qua zuigkracht is het systeem er eveneens flink op vooruitgegaan, van 5300 Pa naar 10.000 Pa. Daardoor blijft er vrijwel geen stof achter op de plekken waar de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) komt. Het kan zijn dat hij nog wel eens wat achterlaat op een hoogpolig kleed. Ook de hoekjes in huis worden niet superschoon, ondanks de uitschuifbare borstel. Maar eerlijk is eerlijk: de robot doet het veel beter dan de Dreame L10s Ultra. De borstel, gemaakt van kunststof, snijdt eventuele haren (van bijvoorbeeld huisdieren of jezelf, als je lang haar hebt) niet voor je kapot; dus je hebt zelf nog wat onderhoud aan het af en toe haarvrij maken van de borstel.

Overzichtelijke app

Dweilen gaat het systeem nog even goed af. Vooral voor het dagelijkse of wekelijkse onderhoud is de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) uitermate geschikt, aangezien hij genadeloos afrekent met oppervlakkige vlekken. Als je wat meer hardnekkige viezigheid aan de vloer laat plakken, weet de robot daar ook nog wel raad mee. Vettigheid en opgedroogde troep kunnen echter een uitdaging vormen – waarschijnlijk omdat de stofzuiger geen gebruik maakt van warm water. De dweilpads zijn overigens eveneens uitschuifbaar, wat het schoonmaken ten goede komt.

Via de overzichtelijke app kun je heel snel bepalen hoeveel water en zeep de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) moet gebruiken. Wellicht helpt het om die hoeveelheid aan te passen, waardoor hardnekkige viezigheid ook zou kunnen verdwijnen – maar meer water en zeep is geen garantie voor succes. Verder bepaal je in de app de zuigkracht, in welke mate de stofzuiger zijn rondes doet (met ruime of minder ruime bochten) en zie je hoe het gesteld is met de verschillende onderdelen. Met die laatste functionaliteit kun je goed zien wanneer iets aan vervanging toe is of wanneer je ergens een lapje over moet halen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Dreame L10s Ultra (2nd Gen) kopen?

Tot slot is het goed om te zien dat de accu ruim drie uur meegaat. Dat is deels afhankelijk van de instellingen die je zelf prefereert, maar dan nog is het een zeer nette score. Dit voorkomt dat de robot lange omwegen moet maken om tussentijds op te laden, waardoor het werk sneller gedaan kan worden. Verder moet je qua onderhoud dus rekening houden met vastgelopen haren, de oprit (die snel vies wordt) en zowel de water- als zeepbakken. Niet heel veel meer dus dan bij duurdere modellen; maar vooral dat vastgelopen haar kan irritant worden.

Onderaan de streep vinden we dat Dreame met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans heeft gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.