ID.nl logo
Beheer de workflow met Trello
© PXimport
Huis

Beheer de workflow met Trello

Terwijl je met een team aan een gemeenschappelijk project werkt, lopen van alle kanten reacties en informatie binnen. De medewerkers pakken op verschillende tijdstippen hun deeltaken op, ze spuien ideeën en geven ondertussen voortdurend feedback. Ondertussen groeit de todo-lijst tot zorgwekkende proporties en stijgt de druk van roodgloeiende deadlines. Om te zorgen dat je het overzicht niet verliest in de hectiek van data, taken en medewerkers heb je Trello nodig.

Trello is een tool die op het eerste gezicht eenvoudig lijkt. Dat klopt, iedere beginner kan de webapplicatie al na enkele minuten inzetten om huishoudelijke takenlijstjes op te stellen. Toch heeft dit krachtige online programma veel meer in zijn mars. Je evolueert snel naar een niveau waar je complexe projecten leert organiseren en je beheert de workflow van een heel team dat tegelijkertijd aan meerdere projecten werkt. Bovendien loopt Trello synchroon op alle apparaten die gekoppeld zijn aan hetzelfde account. Je kunt de tool gebruiken vanaf de website, maar er bestaan ook app-versies voor Android, iOS en Kindle Fire zodat je onderweg takenlijstjes kunt afwerken. Trello slaagt erin om het hele project te verdelen in hapklare componenten, stappen die essentieel zijn om tot een goed resultaat te komen. Bovendien kunnen zowel zowel de coördinator als alle teamleden de vooruitgang van iedereen in realtime volgen, en dat werkt buitengewoon motiverend.

01 Borden en kaarten

De werking van Trello is gebaseerd op het systeem van de zogenaamde Kanban-borden, een Japanse organisatiemethode om met lijsten en kaarten de workflow te visualiseren. Ook Trello heeft een dashboard waarop je verschillende borden plaatst. Ieder bord staat voor een project. Klik alvast op het Welkomstbord om de inhoud te bekijken. Een bord bestaat uit kaarten, die je trouwens van het ene bord naar het andere kunt slepen. Op die manier bouw je een project op met kaarten waarop de verschillende deeltaken staan. De kaarten in het Welkomstbord staan alvast vol met nuttige tips over het programma.

©PXimport

02 Lijsten

Helemaal bovenaan staat het plusteken om drie dingen toe te voegen: een nieuwe bord, een persoonlijk team of een businessteam. De laatste optie is uitsluitend beschikbaar voor de betaalde versie. In dit voorbeeld maken we een nieuw bord voor de organisatie van een buurtfeest. Geef het bord een titel. Standaard zal het bord privé zijn en wij kunnen weinig redenen bedenken om deze instelling te wijzigen. Wanneer je een bord hebt aangemaakt, kun je dit project verdelen in lijsten, dat is het traject dat je wil afleggen om het project te realiseren. Een lijst is een eigen opdrachtvenster waarin je een heleboel opdrachten plaatst. Z’n lijst is opgebouwd uit kaarten, waarop de individuele opdrachten staan. Door lijsten en sublijsten toe te voegen krijg je een horizontale boomstructuur die de opbouw van het project weergeeft. Het principe van Trello en Kanban is dat een taak of activiteit van links naar rechts de workflow doorloopt.

©PXimport

Gratis, goud of business

Trello is gratis en met deze versie kun je alle projecten met een onbeperkt aantal teamleden beheren. Toch kun je een upgrade maken naar Trello Gold voor 45 dollar per jaar. Je verkrijgt de gouden status ook door nieuwe leden uit te nodigen. Voor iedere persoon die je lid maakt, krijg je één maand gratis Trello Gold, met een maximum van 12 maanden. De gouden status voegt in de eerste plaats enkele cosmetische kenmerken toe: 9 premium bordachtergronden, de mogelijkheid om een eigen achtergrond te ontwerpen, leuke stickers en emoticons. Op functioneel vlak kun je als ‘gold member’ bijlagen van 250 MB uploaden en beschik je over de mogelijkheid om veelgebruikte zoektermen op te slaan. Wil je meteen alle teamgenoten de Trello Gold-status meegeven, dan betaal je 9,99 dollar per maand per gebruiker.

©PXimport

03 Achterkanten

Iedere kaart die je toevoegt, geef je een eigen naam. Klik nog een keer op de kaart zodat het detailfiche verschijnt. In Trello noemen ze het detailvenster ‘de achterkant’ van de kaart. In dit fiche is onder meer ruimte voor een beschrijving. Bovendien is het mogelijk bijlagen toe te voegen vanaf de harde schijf of vanaf de gebruikelijke online opslagplaatsen (Google Drive, Dropbox, Box, OneDrive). Om een deadline toe te voegen klik je op de knop Vervaldatum zodat je in een minikalender een datum kunt selecteren. Wanneer je alle kaarten hebt toegevoegd, maak je een tweede ronde. Sommige gebruikers slepen de kaarten in chronologische orde, andere houden ervan om de kaarten met de hoogste prioriteit bovenaan te plaatsen.

©PXimport

Kleuren en kleurenblindheid

In het menu aan de rechterkant onder de knop Meer zit de functie Labels. Ben je visueel ingesteld dan kun je bepaalde opdrachten in het oog laten springen door ze van een kleur te voorzien. In de praktijk gebruikt men deze labels vaak om de status van taken bij te houden. Zo kun je groen bijvoorbeeld gebruiken voor Klaar, geel voor Bezig en rood voor Te doen. Of je geeft ieder gezinslid zijn eigen label. Iedere kleur kun je een andere benaming geven en het is mogelijk om nieuwe labels en dus nieuwe kleurtjes aan te maken. Onderaan de kleuren staat de knop om de weergave voor kleurenblindheid in te schakelen. Hierdoor plaatst Trello een patroon over de kleuren. Een ander voordeel van labels is dat je de zoekopdracht kunt instellen op labels.

©PXimport

04 Team samenstellen

Aanvankelijk is het menu nog verborgen. Door rechts op de knop Laat menu zien te klikken komt deze menukolom in beeld. In het vak Leden toevoegen vul je de e-mailadressen in van degenen die aan het project meewerken. Deze personen zullen via mail een uitnodiging ontvangen om mee te werken aan het project. De initialen en eventueel de afbeelding van het lid verschijnen dan in het menu bij Uitgenodigde leden. Om dit lid met anderen te laten samenwerken aan hetzelfde bord, selecteer je het blokje met de initialen van dit lid en je sleept het op het bord. Je kunt een teamlid ook op een volledige lijst of op individuele kaarten slepen.

©PXimport

Te doen, Bezig en Afgewerkt

Het is handig om op een bord een lijst Te doen, een lijst Bezig en een lijst Afgewerkt te plaatsen. Op die manier kun je, wanneer je aan een nieuwe deeltaak begint, de kaart van Te doen naar Bezig slepen. Van links naar rechts. Is de opdracht klaar, dan gaat hij naar de volgende lijst: Afgewerkt. Zo krijgt iedereen binnen het team zicht op de progressie van ieder lid en de groep.

©PXimport

05 Opdrachten verdelen

Wanneer die persoon zijn opdracht heeft uitgevoerd, sleept hij zijn kaart naar de lijst Afgewerkt en zo weet de rest dat die klus is geklaard. Andere medewerkers kunnen op hun beurt commentaar geven op de opdracht die hun collega heeft afgewerkt. Het is uiteraard mogelijk verschillende leden op dezelfde taak te zetten. Binnen een groep kun je een team laten samenwerken en meerdere borden delen. Er is immers geen limiet op het aantal teams dat je met een gratis Trello-account creëert. Deelnemers aan een bord kunnen trouwens filteren op hun eigen naam en alleen hun eigen taken zien. Filteren kan ook op deadline en kleur.

©PXimport

06 Afstiplijsten

Om niets aan het toeval over te laten, wil je waarschijnlijk met afstiplijsten werken. Klik daarvoor op de opdrachtkaart die voorzien moet worden van dit soort geheugensteuntjes en selecteer in het detailfiche het item Checklist. Je geeft de checklist een naam. Vanaf dan kun je items toevoegen aan de lijst via de knop Voeg toe. Om dat proces extra te versnellen, druk je telkens de Enter-toets in. Achteraf vink je in de Checklist de items af die in orde zijn. Gaat het bijvoorbeeld om een boodschappenlijstje, gebruik dan de Trello-app op je smartphone om het een na het andere item tussentijds af te stippen. De overige leden van het team zien hoe jij alle items hebt aangeschaft. Bovenaan verschijnt er zelfs een balk met percentages die aangeven wat jij van de checklist hebt afgewerkt en wat je team heeft gedaan.

©PXimport

07 Communicatiestroom

Een pijnpunt bij groepsprojecten is de tsunami aan e-mailberichten omdat alle medewerkers elkaar voortdurend in de ‘cc’ zetten. Met Trello voorkom je zo’n onoverzichtelijke e-mailstroom. De toegevoegde leden aan een lijst of kaart zullen meldingen ontvangen wanneer er iets met de kaart gebeurt. De reacties verschijnen op de achterkant van de kaart. Alle reacties krijgen een tijdstempel dat als referentie kan dienen. Wanneer je in een reactie iemands naam noemt voorafgegaan door @, dan krijgt de betreffende persoon ook een melding. Je kunt trouwens instellen of je de meldingen onmiddellijk, periodiek of nooit wilt ontvangen.

©PXimport

Inspiratie

Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er massa’s voorbeelden zijn van modellijsten, browserextensies en bookmarklets die allemaal verzameld zijn in ‘The Trello Resources board’. Deze bron van inspiratie is, hoe kan het anders, een Trello-bord.

08 Power-ups

Een interessante optie van Trello zijn de zogenaamde Power-ups. Het gaat om uitbreidingen die de mogelijkheden van deze projectmanager stevig uitbreiden. Je vindt de Power-ups in de Menu-kolom.

Wanneer je de lijst Power-ups opent, zie je dat de meeste uitbreidingen ervoor zorgen dat Trello naadloos samenwerkt met andere webdiensten. Wil je bijvoorbeeld exact bijhouden hoe lang je aan ieder onderdeel van een project werkt dan kun je de Harvest Power-up activeren, op voorwaarde dat je een account bij deze timetracking service hebt. De Marker Power-up maakt het eenvoudig om schermafdrukken toe te voegen aan Trello-kaarten.

Schakel de Stemmen Power-up in om de gebruikers toe te laten te stemmen op Trello-kaarten. Het aantal uitgebrachte stemmen bekijk je achteraf in het kaartdetailvenster. Helaas kun je in de gratis versie slechts één Power-up activeren. Wil je meer? Dan ben je aangewezen op Business Class.

©PXimport

09 Kalender

Een van de handigste Power-ups is Kalender. Activeer die om in de blauwe balk bovenaan een nieuwe knop te zien: Kalender. Met deze knop opent een venstervullende kalender die je op week- en maandweergave kunt instellen. Je zult merken dat in de kalender automatisch alle kaarten zijn opgenomen waarbij een bepaalde vervaldag op het infofiche staat. Bovendien kun je in de kalendermodule rechtstreeks kaarten toevoegen door op een datum te dubbelklikken. In het minivenster geef je dan de lijst op waar deze kaart moet komen en je bepaalt numeriek welke positie die kaart krijgt.

©PXimport

10 Sterwaardering

©PXimport

Een andere erg interessante Power-up is Custom Fields. Wanneer je deze activeert, kun je nieuwe, zelfgemaakte velden op kaarten plaatsen.

Bovendien kun je aangeven of dit veld meteen aan de voorkant van de kaart zichtbaar moet zijn. Met een beetje handigheid gebruik je deze Power-up om de kaarten van een sterwaardering te voorzien, zodat de leden hun favoriete kaarten kunnen aanduiden. Schakel in het menu de Power-up Custom Fields in en klik op het tandwieltje om de instellingen van deze toevoeging te wijzigen.

Geef het nieuwe veld een naam, bijvoorbeeld Rating. Bij Type kies je uit het keuzemenu de optie Uitklaplijst en in het vak Lijstopties plaats je een ster, in het volgende vak twee sterren, en zo verder. Die sterren haal je uit de knop Emoji.

▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als je op vakantie gaat, hoef je naturlijk niet altijd een apparaat met een groot scherm mee te nemen, maar wil je wel iets dat een beter beeld geeft dan een smartphone: een tablet! Wij bekeken vijf tablets met een lange accuduur, handig voor de reis op de achterbank of op je vakantieadres.

Een tablet biedt een mooie middenweg tussen de compacte smartphone en de krachtige laptop. Vergeleken met een smartphone heeft een tablet een groter scherm, wat het veel prettiger maakt om te lezen of video's te kijken. De voordelen ten opzichte van een laptop zijn er ook: ze zijn lichter, dunner en sneller opgestart. Je neemt 'm eenvoudig overal mee naartoe en dankzij een lange accuduur is hij ideaal voor onderweg. Wij maakten een selectie voor je van de vijf beste tablets voor onderweg of op je vakantieadres.

Lenovo Idea Tab Pro - 12.7 inch

De Lenovo Idea Tab Pro 12.7" is een krachtpatser voor creatievelingen en multitaskers. Met zijn 3K-resolutie en 144Hz-scherm biedt hij een vloeiende en scherpe visuele ervaring. De meegeleverde Lenovo Tab Pen Plus maakt het eenvoudig om te tekenen en notities te maken. Aangedreven door de MediaTek Dimensity 8300-processor en 8GB RAM, levert deze tablet snelle prestaties voor zowel werk als entertainment. Het slanke ontwerp en de robuuste bouw maken het een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik.

🔋 Batterijcapaciteit: 10.200 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Xiaomi Redmi Pad SE - 11 inch

De Xiaomi Redmi Pad SE is een betaalbare 11-inch Android-tablet met een slank en licht ontwerp is deze tablet gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het heldere IPS lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Met een batterijcapaciteit van 8000 mAh biedt de Redmi Pad SE een prima gebruiksduur. Daarnaast beschikt de tablet over vier luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

🔋Batterijcapaciteit: 8000 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 13 uur bij gemiddeld gebruik

Apple iPad 128 GB - 11 inch

Deze tablet beschikt over een 12 MP camera aan de achterzijde en een 12 MP frontcamera met Center Stage-functionaliteit, waardoor je altijd centraal in beeld blijft tijdens videogesprekken. Met een batterijduur van ongeveer 10 uur ondersteunt de iPad langdurig gebruik zonder tussentijds opladen. De ondersteuning voor Apple Pencil (usb-c) en het Magic Keyboard Folio maakt het apparaat geschikt voor creatief werk en productiviteit.

🔋Batterijcapaciteit : 7606 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: 10 uur

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 10.4 inch

Deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een veelzijdige tablet die werk en ontspanning moeiteloos combineert. Met een 10.4-inch scherm en AKG-tuned speakers biedt hij een meeslepende multimedia-ervaring. De meegeleverde S Pen maakt het eenvoudig om notities te maken en te tekenen. Hoewel de prestaties niet op het niveau van premium tablets liggen, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Android-gebruikers.

🔋Batterijcapaciteit: 7040 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Honor Pad 9 - 12,1 inch

De Honor Pad 9 is een 12,1-inch Android-tablet die zich richt op gebruikers die waarde hechten aan een groot scherm en krachtige prestaties. Het apparaat is uitgerust met een 2,5K IPS-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden bij het streamen van video’s of het lezen van documenten. De Honor heeft een de Snapdragon 6 Gen 1-chipset, gecombineerd met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De batterijcapaciteit is 8300 mAh en de tablet ondersteunt 35W snelladen.

🔋Batterijcapaciteit: 8300 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 8,5 uur bij intensief gebruik