ID.nl logo
Automatische inhoudsopgave maken in Word
© CIDimport
Huis

Automatische inhoudsopgave maken in Word

U maakt een verslag, een werkstuk of een rapport en daar moet een inhoudsopgave in komen. Ga nou niet eindeloos zitten prutsen met kopjes kopiëren en paginanummers overtypen: Word neemt u dit tijdrovende klusje uit handen en maakt de inhoudsopgave automatisch en supersnel, als u even het voorbereidende werk doet.

 U ziet het al voor u: door het document scrollen, een opschrift kopiëren en het paginanummer onthouden, naar de inhoudsopgave gaan, het opschrift plakken en het paginanummer erbij typen. Dan het volgende kopje opzoeken enzovoort, enzovoort. En wat als u in uw verhaal nog tekst bij gaat typen,  moet u dan weer alle nummers in de inhoudsopgave langslopen? Dat hoeft allemaal niet, want in Word kunt u een automatische inhoudsopgave maken, compleet met de paginanummers. We hebben het hier over Word 2007 en 2010.

©CIDimport

We weten hoe het gaat: u typt eerst uw verslag en pas aan het eind bedenkt u dat u er een inhoudsopgave bij wilt. Daarom gaan we hier uit van een verhaal in platte tekst. Dat wil zeggen dat we daar nog geen bijzondere opmaak in hebben aangebracht. We doen het voor met het verslag van een reis naar Kenia, een prachtig land dat uw auteur twee keer mocht bezoeken. U begrijpt dat deze uitleg ook geldt voor uw managementrapportage, de scriptie voor uw studie of uw wetenschappelijk onderzoek naar het paringsgedrag van regenwormen; het gaat om het principe.

 

Opschriften opmaken met stijl

Om Word zover te krijgen dat het een automatische inhoudsopgave maakt, moet u de titel van ieder hoofdstuk en de opschriften boven de paragrafen van een zogeheten opmaakstijl voorzien. Zo’n stijl heeft een aantal kant-en-klare opmaakkenmerken. Bijvoorbeeld de stijl Standaard (voor platte tekst) heeft lettertype Calibri in 11 punten, is links uitgelijnd en heeft een regelafstand van 1,5.

In de tab Start zijn in de groep Stijlen een paar stijlen zichtbaar. Wilt u er meer zien, klik dan op het knopje Meer (op het pijltje met de streep). Dan gaat het menu met de zogeheten Snelle stijlen open. U ziet in de afbeelding de standaard volgorde. Zodra u een bepaalde stijl toepast, komt de laatst gebruikte stijl bovenaan in deze lijst.

 

 

©CIDimport

Om te zorgen dat een opschrift in de inhoudsopgave terechtkomt, moet u daarop een van de stijlen Kop 1 tot en met Kop 9 toepassen. Ga vooral niet zitten prutsen door een opschrift vet te maken, in een grotere letter te zetten, alinea-afstand te vergroten enzovoort (zie afbeelding).

 

We gaan als volgt te werk. Hoofdstuk 1 van ons reisverslag heet ‘Op safari’ en krijgt als opmaak Kop 1. We plaatsen de cursor in het opschrift ‘Op safari’ (we hoeven niet het hele opschrift te selecteren). Klik in de groep Stijlen op Kop 1; ziet u die nog niet, klik dan eerst even op het knopje Meer, dat is het pijltje met de streep.

De eerste paragraaf van dit hoofdstuk gaat over de dieren, dat heet ‘The big five’; dat opschrift krijgt opmaak Kop 2. Klik hiervoor in het opschrift en klik in de groep Stijlen op Kop 2.

 

[afbeelding 2]

Vervolgens beschrijven we deze vijf grote dieren. Het opschrift ‘De olifant’ geeft u Kop 3, het kopje ‘De neushoorn’ krijgt ook Kop 3 enzovoort; u weet de stijlen inmiddels te vinden (zie afbeelding).

 

 

Kopstijl veranderen met toetsen

U kunt deze opmaakstijlen Kop 1, 2 of 3 ook aan de opschriften geven zonder uw handen van het toetsenbord te halen.

Plaats de cursor ergens in een opschrift en druk op Ctrl+Alt+1. Het hele opschrift krijgt meteen de opmaak van Kop 1. Met Ctrl+Alt+2 wordt het opschrift opgemaakt als Kop 2.

Met Ctrl+Alt+3 krijgt het opschrift de stijl Kop 3. Verder gaat de telling niet; meer hebben we voor onze inhoudsopgave ook niet nodig.

 

 

Opmaak kopiëren

Nadat we de vijf grote dieren hebben beschreven die we op onze safari hopen tegen te komen, vertellen we iets over ons onderkomen. Het kopje ‘Onderkomen’ moet de stijl Kop 2 krijgen. U kunt die stijl weer aanklikken, maar het kan ook anders. Want we hebben Kop 2 al een keer toegepast, op het opschrift ‘The big five’ namelijk. Nu kunnen we deze opmaak kopiëren met de knop Opmaak kopiëren/plakken ((links boven, het is de knop die op een verfkwast lijkt). We klikken op een kop die de opmaak Kop 2 al heeft, we klikken op de knop Opmaak kopiëren/plakken; de opmaak van de huidige alinea wordt als het ware opgezogen. We klikken in de andere kop, in het woord ‘Onderkomen’ in ons voorbeeld, en de opmaak wordt daarop overgebracht: het kopje ‘Onderkomen’ staat nu ook in Kop 2. Zo past u de opmaak van de ene kop toe op een andere kop. En u merkt het: u hoeft niet precies over het hele opschrift te slepen, erin klikken is al voldoende.

 

 

©CIDimport

Opmaak kopiëren naar meer kopjes

De onderkomens hebben we verdeeld in Hotel, Lodge en Tented camp. Deze opschriften willen we ook Kop 3 geven. Nu staan deze verspreid in de tekst. Maar met het volgende trucje kunt u de opmaak naar verschillende kopjes kopiëren: dubbelklikken op de knop met de verfkwast! Het kopje van een van de dieren heeft de gewenste opmaak al, namelijk Kop 3. We dubbelklikken eerst op het kopje van een van de dieren. Klikken dan in het kopje ‘Hotel’. Zoals u ziet, blijft de knop met de verfkwast oranje: deze blijft actief. Vervolgens zoeken we het kopje ‘Lodge’. U beweegt snel door de tekst met het scrollwieltje van uw muis, de verticale schuifbalk rechts in beeld of met een druk op de toets PageUp dan wel PageDown. U klikt weer in dat kopje en klikt zo steeds een voor een in de verspreid liggende kopjes (zie afbeelding). Bent u klaar, dan klikt u nog één keer op de knop Opmaak kopiëren/plakken om deze uit te schakelen (of u drukt op de sneltoets Esc).

Vervolgens maakt u de titel van het volgende hoofdstuk op als Kop 1, geeft u de kopjes boven de paragrafen Kop 2 en krijgen de opschriften boven de alinea’s Kop 3.

 

 

Niveau aanbrengen op uw eigen stijlen

Hebt u al een bepaalde stijl in uw tekst voor de opschriften, dan hoeft u die niet om te bouwen naar de ingebouwde stijlen van Kop 1, 2 en 3. U maakt ze als volgt geschikt voor de inhoudsopgave. Klik in een opschrift, klik op de tab Verwijzingen, klik op Tekst toevoegen en kies Niveau 1 of 2 of 3 voor dat opschrift. Wilt u dat niveau ook op andere opschriften toepassen, kopieer die opmaak dan met behulp van de knop met de verfkwast.

 

 

 

©CIDimport

Automatische inhoudsopgave maken

Ziezo, het voorbereidende werk zit erop. We kunnen onze volautomatische inhoudsopgave gaan maken. Deze inhoudsopgave komt doorgaans op een eigen bladzijde meteen na de titelpagina. Hiervoor voegt u als volgt een extra pagina in. Plaats de cursor precies vóór de titel van Hoofdstuk 1 en druk op de toetsen Ctrl+Enter. Plaats de cursor boven aan de bladzijde waar de inhoudsopgave moet komen.

U maakt de inhoudsopgave als volgt: klik in de tab Verwijzingen op Inhoudsopgave; er gaat een menu open. Kies Automatische inhoudsopgave 1 (of 2, alleen de woorden Inhoud en Inhoudsopgave verschillen).

En meteen verschijnt er een kant-en-klare inhoudsopgave. De kopjes zijn keurig onderverdeeld volgens hun niveau: Kop 1, Kop 2 en Kop 3 (zie afbeelding).

 

 

Lees verder op pagina 2

 

 

©CIDimport

Inhoudsopgave verfraaien

De automatische inhoudsopgave ziet er al fraai uit, maar u kunt de weergave van de paginanummers nog aanpassen.

Klik in de inhoudsopgave; de achtergrond wordt donkerder. Klik in de tab Verwijzingen op Inhoudsopgave en op Inhoudsopgave invoegen; er gaat een venster met instellingen open.

- Schakel de optie Paginanummers weergeven uit als u in de inhoudsopgave geen paginanummers wilt zien.

- Met Paginanummers rechts uitlijnen staan de nummers tegen de rechterkant.

- Bij Opvulteken kiest u of er punten of streepjes komen tussen het opschrift en het paginanummer.

Boven de titel van ieder hoofdstuk zit een witregel, zodat u meteen ziet waar een nieuw hoofdstuk begint. Wilt u die opmaak verfraaien, dan stelt u het opmaakprofiel van de inhoudsopgave bij. U wilt bijvoorbeeld ook onder elke hoofdstuktitel een witregel? Klik dan met de rechtermuisknop in de eerste regel van de inhoudsopgave, kies Alinea en kies onder Afstand bij de optie Na met de keuzelijst voor 6 pt (zie afbeelding).

 

Inhoudsopgave snel bijwerken

De snelste manier om uw inhoudsopgave bij te werken, is door te drukken op de toets F9; er verschijnt een venstertje. Druk op de toets Pijl-omlaag (zo kiest u In zijn geheel bijwerken) en druk op Enter. De tekst van opschriften die u intussen had veranderd, wordt aangepast en de paginanummering wordt bijgewerkt.

 

 

©CIDimport

Inhoudsopgave vernieuwen

Hebt u eenmaal een inhoudsopgave geplaatst, dan kunt u gerust verder sleutelen aan uw tekst. Wordt uw tekst langer, dan schuiven de paginanummers uiteraard ook op. Het mooie is nu, dat u de inhoudsopgave dan niet weer opnieuw hoeft te maken! Even bijwerken is voldoende.

Klik ergens in het grijze gebied van de inhoudsopgave; u hoeft niets te selecteren. Klik op de tab Verwijzingen en klik daar op de knop Tabel bijwerken. Of rechtsklik op de inhoudsopgave en kies uit het menu Veld bijwerken.

Als uw inhoudsopgave paginanummers bevat, verschijnt er een venstertje. Kies daar In zijn geheel bijwerken en klik op OK.

Ook als u naderhand de tekst van een opschrift verandert, is dat helemaal geen probleem. Gewoon weer even de inhoudsopgave bijwerken: opschriften die u hebt veranderd, worden aangepast en de paginanummering wordt bijgewerkt (zie afbeelding).

 

Bladeren door de stijlen

Het handige van de inhoudsopgave is, dat u in één oogopslag de structuur van uw tekst overziet. Misschien moet een opschrift dat Kop 2 heeft minder belangrijk worden, en moet een opschrift met Kop 3 belangrijker worden? Dan past u dat niveau heel snel aan met de toetsen Shift+Alt+Pijl-opzij, want daarmee bladert u door het niveau van de kopstijlen.

Klik in een opschrift dat Kop 2 heeft en druk op de toetsen Shift+Alt+Pijl-rechts; dan krijgt dat opschrift Kop 3 (een niveau lager).

Heeft een opschrift al Kop 3 en drukt u op Shift+Alt+Pijl-links, dan krijgt het opschrift Kop 2 en daarna Kop 1 (steeds een niveau hoger). Druk nogmaals op Shift+Alt+Pijl-rechts en het opschrift staat in Kop 3 enzovoort.

 

 

©CIDimport

Welke stijl is hier toegepast?

Welke stijl op een alinea is toegepast, ziet u niet altijd in de voorbeelden in de groep Stijlen (boven in beeld). Klik daarvoor in de groep Stijlen op Meer en kies Stijlen toepassen (of druk op de sneltoets Ctrl+Shift+S); er gaat een klein venster open. In dat venster ziet u welke opmaakstijl is toegepast op de tekst waarin de cursor staat. Klik in een andere alinea en u ziet direct welke stijl daarvoor geldt.

Met dat venster in beeld kunt u snel de stijl van een opschrift veranderen. Ga in een opschrift staan, druk op Shift+Alt+Pijl-links en u ziet de kopnummers langskomen (zie afbeelding).

 

 

Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd

Het kan gebeuren dat u bij het openen van uw document deze foutmelding in de inhoudsopgave ziet. Dat komt doordat u een kop hebt verwijderd (of de opmaak volgens een stijl hebt weggehaald). Dat lost u op door de inhoudsopgave even te vernieuwen met een druk op de toets F9.

 

 

©CIDimport

Springen vanaf de inhoudsopgave

Als u de muisaanwijzer even stilhoudt op een van de velden van de inhoudsopgave, verschijnt een infolabel met de tekst ‘Ctrl+klikken voor koppeling’. Dat betekent dat u vanaf de inhoudsopgave meteen naar de overeenkomstige plaats in het document kunt springen. Want uw inhoudsopgave is niet alleen een simpele opsomming van de kopjes, het is ook een lijst vol hyperlinks.

Hebt u de inhoudsopgave in beeld? Houd de toets Ctrl ingedrukt en beweeg de cursor over de inhoudsopgave; de muisaanwijzer verandert in een handje. Klik op een opschrift of op een paginanummer en u gaat meteen naar de betreffende alinea (zie afbeelding).

Als een kopje nou teveel nadruk krijgt en u wilt het minder belangrijk maken (zie de paragraaf Bladeren door de stijlen), houd dan de Ctrl-toets ingedrukt en klik op dat opschrift; u gaat daar naartoe in de tekst. Druk vervolgens op de toetsen Shift+Alt+Pijl-rechts. Nu krijgt dat kopje de stijl van een niveau lager. Ga terug naar de inhoudsopgave, laat deze bijwerken en kijk of het resultaat u bevalt.

 

 

©CIDimport

Pagina’s nummeren

Het is niet nodig de pagina’s van uw tekst te nummeren voordat u een inhoudsopgave maakt. Maar als u uw werkstuk afdrukt, willen de lezers aan de hand van de inhoudsopgave meteen de goede bladzijde opzoeken. Dan is het wel handig om de bladzijden van paginanummers te voorzien. Dat doet u als volgt. Klik in de tab Invoegen op Paginanummer; er gaat een menu open waarmee u kiest waar het paginanummer komt: boven- of onderaan, en links, rechts of in het midden (zie afbeelding).

De titel van uw document staat op de eerste pagina, daar hoeft geen paginanummer. Klik daarom ergens in uw document en klik in de tab Pagina-indeling op het diagonale pijltje rechts van Pagina-instelling; er verschijnt een venster. Schakel in het tabblad Indeling de optie Eerste pagina afwijkend in. De paginanummering begint weliswaar op pagina 1, maar u ziet de paginanummers pas vanaf pagina 2.

 

Tekst: Wim de Groot

 

 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 2, jaargang 2013.

 

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.