ID.nl logo
Apple verhoogt App Store-prijzen met 20 procent
Huis

Apple verhoogt App Store-prijzen met 20 procent

Apple maakt bekend dat je vanaf 5 oktober 2022 meer gaat betalen voor digitale producten in de App Store. De prijzen stijgen met maar liefst twintig procent, inclusief de ‘Apple-belasting’.

De prijsstijgingen gelden niet voor alle landen op de wereld; ze treffen voornamelijk de Eurozone. Maar ook Chili, Egypte, Japan, Maleisië, Pakistan, Polen, Zweden, Vietnam en Zuid-Korea moeten eraan geloven. Wat hebben deze landen allemaal gemeen? Hoge inflatiecijfers. Het geld is in die landen minder waard en dat gat probeert Apple dus op te vangen door te prijzen te verhogen. Dit kan altijd voor een neerwaarts effect zorgen, waardoor mensen niet meer in staat zijn bepaalde producten af te nemen of dat niet net zo vaak kunnen doen. De tijd zal het leren.

Prijzen en lagen in de App Store

Apple werkt in de App Store met vaste prijslagen. In totaal biedt het bedrijf er 87 aan, met nog zeven alternatieven ernaast. Laag nul heeft een waarde van nul euro, terwijl laag één 0,99 euro is momenteel. De hoogste laag is, voor de prijsstijging, is 999,99 euro. Deze prijzen gelden sinds augustus 2021 (.pdf), toen Apple zelfs een prijsdaling aankondigde. Toen kostte een product van 1,09 euro ineens dus 99 cent. De nieuwe prijzen (.pdf) gelden per oktober 2022. Dan mag je overal twintig procent bij optellen. 99 cent wordt dan 1,19 euro, terwijl 999,99 euro dus 1199,99 euro wordt.

Het goede nieuws: wanneer je automatisch je abonnementen via de App Store verlengt, dan krijg je niet automatisch te maken met de prijsstijging. Neem je bijvoorbeeld Disney+ af via de digitale Apple-winkel, dan betaal je een maand later dus niet meteen twintig procent meer. Dat kan wel, wanneer ontwikkelaars of aanbieders daartoe besluiten. Maar dan moeten ze je als abonnee eerst op de hoogte brengen, zodat je kunt besluiten of je wel of niet akkoord gaat met de nieuwe prijzen. Houd je iPhone, iPad of Mac de komende weken dus even scherp in de gaten voor meldingen.

Uitwijken naar een andere app-winkel op je iPhone, dat is helaas nog niet mogelijk.

Prijsstijging inclusief beruchte Apple-belasting

De prijsstijging is inclusief de beruchte ‘Apple-belasting’. In de App Store betalen klanten vaak vijftien tot dertig procent meer voor hun producten, omdat Apple die kosten rekent aan ontwikkelaars voor het gebruik van de App Store. Omdat ontwikkelaars zelf een groot deel van de omzet afstaan (van een product waar ze zelf aan gewerkt hebben), rekenen zij die vaak door aan hun kanten. Kleine ontwikkelaars betalen een tarief van vijftien procent, terwijl grote bedrijven (zoals Netflix en Spotify) dus dertig procent per transactie moeten aftikken. Daar is al veel om te doen.

Want die bedrijven pikken het niet langer dat ze veel geld moeten afstaan aan Apple, alleen voor het gebruik van het digitale platform. Bovendien mochten ze geen linkjes naar alternatieve betaalmethoden aanbieden, zoals een pagina op de eigen website of diensten als PayPal of iDeal. Daar weet Fortnite-maker Epic Games ook alles van. Daar is wel verandering in gekomen. Daardoor kun je nu via de iOS-app van Netflix doorgestuurd worden naar de website, waar je de betaling zonder extra kosten verricht. Ook dating-apps in Nederland hebben een uitzonderingspositie.

De strijd is nog niet gestreden

Maar de strijd is nog niet gestreden. Via de stichting App Store Claims wil voorzitter Alexander Klöpping bijvoorbeeld een miljard euro ophalen voor gedupeerde consumenten. Gebruikers van iOS, iPadOS en macOS zijn namelijk verplicht de App Store te gebruiken, omdat er geen alternatieven zijn. Daardoor worden ze nodeloos op kosten gejaagd. Dit principe geldt ook enigszins voor Google. Op Android betalen consumenten ook een meerprijs voor apps die ze in Google Play aanschaffen. Het grote verschil is echter dat je op Android wél alternatieve winkels hebt.

Ondertussen krijgt Apple ook nog te maken met de Digital Markets Act. Die Europese wet gaat in 2023 van kracht en is in het leven geroepen om de macht van techbedrijven te beperken. Daardoor kunnen er nog een hoop dingen veranderen in de App Store. Ontwikkelaars moeten straks meer vrijheid hebben in digitale winkels en zelf in de hand hebben wat er met hun producten gebeurt. Consumenten mogen verder niet de dupe worden van hoge prijzen en ook niet gedwongen worden binnen een bepaald ecosysteem te blijven, wat nu vaak wel het geval is met huidige regels.

Inflatiecorrectie

Of de nieuwe regels ook bestand zijn tegen dergelijke inflatiecorrectie, ligt niet in de lijn der verwachtingen. Grote bedrijven zullen altijd een manier vinden om de prijzen te verhogen, helemaal als ze denken ermee weg te kunnen komen. Daar staat wel tegenover dat Apple de prijzen soms dus ook wel eens naar beneden bijstelt, maar dan is de vraag of we ooit terugkomen op het oude niveau. Tot nu toe is daar nog geen sprake van, waardoor die ‘Apple-belasting’ een steeds groter probleem wordt. Maar de Europese Unie werkt dus ondertussen aan een oplossing voor dit probleem.

BEKIJK EN VERGELIJK ALLE IPHONES OP KIESKEURIG.NL.

▼ Volgende artikel
Zo maak je je melkopschuimer schoon
© totojang1977
Huis

Zo maak je je melkopschuimer schoon

Werkt je melkopschuimer niet meer goed? Schuimt de melk niet meer op of blijft de melk lauw? Dan kan het zijn dat het apparaat vies is van binnen. Het is dan ook belangrijk dat je je melkopschuimer (of stoompijpje) regelmatig schoonmaakt. Wij vertellen je hoe je dat doet. 

In dit artikel lees je:

  • Waarom je het schoonmaken van je melkopschuimer niet moet overslaan
  • Hoe je een melkopschuimer schoonmaakt
  • Waar je bij het schoonmaken van een elektrische melkopschuimer extra op moet letten
  • Hoe je het stoompijpje van je koffiezetapparaat schoonmaakt

Lees ook: Melkopschuimer kopen? Hier moet je op letten

Als jij een echte thuisbarista bent, is je melkopschuimer waarschijnlijk je beste vriend. Met één druk op de knop staat er elke ochtend een heerlijke cappuccino of latte macchiato voor je klaar – ideaal! Maar dat schoonmaken: daar ben je wat minder dol op. Toch is het regelmatig schoonmaken van je melkopschuimer belangrijker dan je misschien denkt. Behalve dat aangekoekte melkresten in een melkopschuimer niet echt hygiënisch zijn en de smaak van je cappuccino kunnen beïnvloeden, beïnvloeden ze ook de kwaliteit van het schuim. Zo breken achtergebleven melkvetten de luchtbellen af die nodig zijn voor romig schuim en kan de textuur van het schuim door melkresten minder gelijkmatig worden. Ook kunnen opgehoopte melkresten het verwarmingselement verstoppen, met lauwe melk tot gevolg. 

Melkopschuimer schoonmaken: algemene tips 

Om te blijven genieten van perfect cappuccinoschuim zul je je melkopschuimer dus regelmatig schoon moeten maken. Doe dat in elk geval na ieder gebruik, want melkresten hopen zich snel op. Hoe je je melkopschuimer het beste schoonmaakt, hangt af van het model dat je hebt. Moderne melkopschuimers hebben vaak onderdelen die in de vaatwasser kunnen, wat een hoop schoonmaakwerk scheelt. Ook weet je daarmee zeker dat alle bacteriën worden weggespoeld. Zijn de onderdelen van jouw melkopschuimer niet vaatwasserbestendig? Lees dan hieronder wat je kunt doen om je opschuimer weer te laten blinken. 

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Voor de meeste melkopschuimers geldt dat je bij het schoonmaken het beste eerst de garde verwijdert (let op: bij sommige modellen is dit niet mogelijk!). Vervolgens spoel je de binnenkant van het kannetje om met warm water en eventueel een mild schoonmaakmiddel, zoals natuurazijn of afwasmiddel. Gebruik altijd maar een klein beetje schoonmaakmiddel, want als dit achterblijft kan het de smaak van het schuim beïnvloeden. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen en schuursponsjes: die kunnen de antikleeflaag in de melkopschuimer aantasten, waardoor de opschuimer steeds lastiger schoon te maken is. Dat wil je nu juist voorkomen. 

De garde maak je schoon met een borsteltje of een zacht sponsje. Bij hardnekkige melkresten laat je de garde even weken in warm water met een scheutje afwasmiddel. Haal eventueel ook het rubber van het deksel af, want melkresten kunnen ook onder het rubber gaan zitten. Maak tot slot de behuizing van de melkopschuimer schoon met een vochtige doek. 

Elektrische melkschuimer: extra tips 

Heb je een elektrische melkopschuimer? Dan zijn er wat extra handelingen nodig om hem goed én veilig schoon te krijgen. Verwijder voor het schoonmaken altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Zo voorkom je kortsluiting of schade als er per ongeluk nog water aan de onderkant van de melkopschuimer zit wanneer je die terugplaatst op het opwarmelement. Dompel nooit de gehele kan onder water, maar maak de binnenkant voorzichtig schoon met een zachte doek of spons. Als er erg veel melkresten in de opschuimer zitten, kun je de kan vullen met wat warm water en dit een tijdje laten weken. Gebruik eventueel een zacht borsteltje of doekje om hardnekkige melkresten weg te schrobben. Laat altijd alle onderdelen goed drogen voordat je de melkopschuimer weer in het stopcontact doet.

Stoompijpje schoonmaken

Maak je je cappuccinoschuim met het stoompijpje op je koffiezetapparaat? Ook dat moet je regelmatig schoonmaken. Melkresten kunnen zich namelijk ophopen in het pijpje, waardoor de stoom niet meer goed kan circuleren en de melk niet kan opschuimen. Ook wordt de melk zo minder goed warm. Het stoompijpje schoonmaken is heel simpel: laat het eerst een paar seconden uitblazen om oppervlakkige melkresten te verwijderen. Vervolgens veeg je het stoompijpje goed schoon met een vochtige doek. Heb je het stoompijpje al langere tijd niet gereinigd? Haal het pijpje dan los en laat het even weken in warm water met een druppel afwasmiddel.

Voorraadje plantaardige melk in huis?

Havermelk en amandelmelk

▼ Volgende artikel
Nieuw van Krups: pistonmachine met 30 maalstanden en stoompijpje
© Krups
Huis

Nieuw van Krups: pistonmachine met 30 maalstanden en stoompijpje

Voor koffieliefhebbers die de smaak en bereiding van hun koffie tot in detail willen sturen, brengt Krups een nieuwe espressomachine op de markt. De Precision is handmatig te bedienen, heeft een ingebouwde koffiemolen met 30 maalstanden en biedt volledige controle over pre-infusie en temperatuur. Zo stem je elk kopje af op je eigen smaak.

De Krups Precision heeft een ingebouwde conische molen met dertig maalstanden. Zo bepaal je zelf hoe fijn of grof de koffie gemalen wordt. Ook de pre-infusie – het kort bevochtigen van de koffie vóór de extractie – en de zettemperatuur zijn instelbaar. Daarmee stem je het resultaat af op je voorkeur, of je nu een stevige espresso of een lichtere lungo wilt zetten.

Het bonenreservoir (250 gram) is afneembaar, handig als je af en toe een andere koffiesoort gebruikt.

©Krups

Snel op temperatuur, eenvoudig in gebruik

Ondanks de handmatige bediening is de machine snel inzetbaar. Het Thermoblock-systeem van Krups warmt razendsnel op, en via het bedieningspaneel kies je direct voor espresso, lungo, americano of heet water voor thee.

De machine wordt geleverd met een portafilter (58 mm), tamper, melkkan en reinigingsset. Wie kiest voor de Precision+ krijgt daar een tamperstation met geïntegreerde uitklopbak bij.

Voor cappuccino en latte-art

Voor liefhebbers van melkspecialiteiten is er een dubbelwandig stoompijpje. Daarmee schuim je melk op tot een stevige maar romige structuur – geschikt voor latte-art of gewoon een goede cappuccino.

©Krups

Extra: barista-workshop

Bij aankoop krijg je een baristaworkshop cadeau. Je kunt kiezen uit een fysieke training op locatie of een online variant met videolessen. Hier leer je hoe je de machine optimaal afstelt, hoe je melk opschuimt en hoe je de machine eenvoudig schoonhoudt.

Prijs en beschikbaarheid

De Krups Precision is verkrijgbaar vanaf 649,99 euro, via www.krups.nl en andere verkooppunten. Beide varianten zijn vanaf nu leverbaar.

Bekijk Krups-espressomachines op Kieskeurig.nl ⮯