ID.nl logo
Alternatieven voor Outlook
© PXimport
Huis

Alternatieven voor Outlook

Microsoft Outlook is zonder meer het bekendste mailprogramma. Wist u echter dat er ook prima alternatieven voor deze software bestaan? Wij hebben een selectie gemaakt van Outlook-alternatieven die dezelfde of zelfs betere functies bieden.

Windows Live Mail

Voor thuisgebruik kunt u prima aan de slag met Windows Live Mail. De nieuwste versie van dit programma, dat u kosteloos kunt gebruiken, vindt u op Windows Live. Windows Live Mail maakt deel uit van Windows Live, waar onder andere ook Hotmail en Messenger onder vallen.

1. Indeling

Ooit was er Outlook Express, waarvan de naam al sterk deed vermoeden dat het om een afgeslankte versie van Outlook ging. Outlook Express is inmiddels vervangen door Windows Live Mail. Met Windows Live Mail kunt u uw e-mail beheren zoals u dat ook al gewend bent van Outlook. Het programma kent dan ook een grotendeels vergelijkbare indeling. Links vindt u een overzicht van alle accounts. Linksonder ziet u koppelingen naar de agenda, de lijst met contactpersonen, rss-feeds en nieuwsgroepen. Rechts vindt u uw mailberichten, een voorbeeldweergave en een miniatuuragenda.

2. Webmail koppelen

Vergeleken met Microsoft Outlook kent Windows Live Mail zelfs een aantal extra voorzieningen. Een goed voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om uw webmail (bijvoorbeeld Hotmail of Gmail) direct in Windows Live Mail af te handelen. Dat is handig, want in Outlook hebt u daar nog een externe uitbreiding voor nodig. Klik in Live Mail op de tab Bestand (links van Start) en kies Opties / E-mailaccounts. Klik op de knop Toevoegen en kies E-mailaccount. In het volgende venster geeft u uw e-mailadres en wachtwoord op. De kans is groot dat Windows Live Mail eigenhandig de verdere instellingen kan configureren. De webmailfunctie ondersteunt populaire e-maildiensten zoals Hotmail en Gmail. Na afloop worden ze toegevoegd aan het menu aan de linkerkant, waarbij elk account een eigen kleur krijgt.

©PXimport

Windows Live Mail is de opvolger van Outlook Express.

3. Berichtregels instellen

Berichtregels spelen een belangrijke rol in Outlook en ook in Windows Live Mail kunt u er prima mee aan de slag. Klik op de tab Mappen en vervolgens op de knop Berichtregels. Het instellingenvenster is nagenoeg gelijk aan dat van Outlook. Eerst selecteert u een of meer voorwaarden en vervolgens een of meer bijbehorende acties. In het derde vak klikt u op de onderstreepte woorden om de beschrijving te bewerken. In het laatste vak geeft u de eigen regel een passende naam. Bevestig met een klik op Regel opslaan. Mailberichten die aan de opgegeven criteria voldoen, worden volgens deze regel afgehandeld. Uiteraard kunt u meerdere criteria aanmaken. In het hoofdvenster Regels vindt u alle regels. Hier kunt u ook de volgorde van de regels aanpassen. Selecteer een regel en klik op Omhoog of Omlaag. U kunt een regel ook direct toepassen. Hiervoor selecteert u hem en klikt u op Nu toepassen. De regel wordt direct uitgevoerd binnen het geselecteerde postvak.

©PXimport

Windows Live Mail is de opvolger van Outlook Express.

4. Inplannen als afspraak

Een handige mogelijkheid die Outlook biedt, is dat u een e-mail om kunt zetten in een afspraak, zodat die meteen in de agenda terechtkomt. In Windows Live Mail is dit ook mogelijk. Selecteer het e-mailbericht dat u wilt kopiëren naar de agenda en klik op de knop Toevoegen aan agenda. Deze knop vindt u op het tabblad Start. Vervolgens kunt u de tijd opgeven en zelfs kiezen in welke agenda de afspraak moet worden opgenomen. Dit is prettig als u meerdere agenda's onderhoudt. Tevreden? Bevestig met een klik op Opslaan en sluiten.

©PXimport

Ook in Windows Live Mail kan een e-mailbericht worden omgezet in een afspraak.

5. Discussieweergave

Als u vaak meerdere berichten ontvangt over hetzelfde onderwerp, kan uw postvak aardig vol raken. Dankzij de discussieweergave worden berichten gegroepeerd die bij elkaar horen. De discussieweergave kunt u zelf inschakelen in Windows Live Mail. Klik hiervoor op de tab Beeld en vervolgens op de knop Discussies. Als u nu voor Aan kiest, worden berichten die bij elkaar horen voortaan gegroepeerd. U kunt de weergave op elk moment weer uitschakelen, door opnieuw op Discussies te klikken en vervolgens voor Uit te kiezen.

6. Snelle weergaven

In Outlook is veel aandacht besteed aan het efficiënt tonen van e-mailberichten. Bij Windows Live Mail is dit echter niet anders. Een belangrijk onderdeel vormt de optie Snelle weergaven. Hiermee kunt u met één klik op de knop een vooraf ingestelde weergave van uw postvakken opvragen. Prettig is dat u de snelle weergaven zelf kunt definiëren. Klik op de tab Beeld en kies voor Snelle weergaven. U vindt deze knop in het vak Weergaven. In het venster dat nu wordt getoond, geeft u aan welke weergave u wilt activeren. Zo kunt u kiezen voor het weergeven van de verzonden items van alle e-mailaccounts, of van de gemarkeerde items uit alle e-mailaccounts. U kunt meerdere weergaven selecteren. Sla de wijzigingen op door op OK te klikken.

7. Fotoberichten

Ten opzichte van Outlook kent Windows Live Mail extra functies die specifiek zijn toegevoegd voor thuisgebruik. Zo is er de optie Fotobericht, waarmee u een e-mailbericht met foto's kunt opstellen. Op zich is dat niets nieuws, maar de wijze waarop de foto's worden verspreid, steekt in Live Mail slimmer in elkaar. Allereerst worden de foto's in een opgemaakte e-mail geplaatst. Daarnaast worden de berichten niet meegestuurd met het eigenlijke e-mailbericht, maar op een online opslagdienst (SkyDrive) opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat u niet meer bent gebonden aan een maximale bijlage-omvang. De ontvanger kan de foto's online bekijken in een diavoorstelling en ervoor kiezen om ze in de hoge resolutie te downloaden. Om gebruik te maken van deze functie, klikt u op de knop Fotobericht (op de tab Start). Vervolgens voegt u de foto's toe.

©PXimport

Wilt u foto's versturen per e-mail? Door gebruik te maken van fotoberichten kan de ontvanger de platen in hoge resolutie van een online locatie downloaden.

Hierna kunt u de lay-out van de presentatie aanpassen. Klik op de tab Indeling. In het vak Albumstijlen kiest u de weergave. Klik op Foto's in willekeurige volgorde weergeven als u niet wilt dat een vaste volgorde wordt gehanteerd. In de sectie Online album kunt u bepalen welke grootte de foto's moeten hebben en het privacyniveau van het album instellen. Standaard mogen alleen ontvangers van het bericht het fotoalbum op SkyDrive bekijken. Ook worden er standaard meerdere meta-gegevens bij de foto opgeslagen, zoals de locatie, beschrijving van de camera en het tijdstip van opname.

8. Meerdere agenda's

Windows Live Mail ondersteunt het gelijktijdig gebruik van meerdere agenda's. Klik op de knop Agenda, die u linksonder in het scherm vindt. Vervolgens ziet u links een overzicht van agenda's die u kunt openen in Windows Live Mail. U kunt zich aanmelden met een Windows Live ID, zodat ook de agenda van bijvoorbeeld Hotmail wordt gesynchroniseerd. Bij gebruik van meerdere agenda's is het handig als u de individuele afspraken van elkaar kunt onderscheiden. U kunt in Live Mail de standaardkleuren van de agenda (en daarmee de afspraken) aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op de agenda die u wilt aanpassen en kies Eigenschappen. Vervolgens kunt u een naam opgeven, de kleur kiezen en een beschrijving van de agenda opgeven.

©PXimport

Windows Live Mail ondersteunt het gelijktijdig gebruik van meerdere agenda's.

9. Contactpersonen

Windows Live Mail biedt uitgebreide mogelijkheden voor het beheer van contactpersonen. Klik linksonder in het menu op Contactpersonen. Als u gebruikmaakt van een sociaal netwerk (zoals LinkedIn of Facebook) of Windows Live Messenger, worden de contactpersonen met deze online diensten gesynchroniseerd. Klik op een contactpersoon en klik op de knop Profiel bekijken. U ziet nu direct welke updates de persoon in kwestie onlangs heeft gemaakt. Voor een optimaal resultaat meldt u zich eerst aan met een Windows Live ID. Klik op de knop Aanmelden, uiterst rechtsboven. U kunt de lijst met contactpersonen ook exporteren, bijvoorbeeld om hem te gebruiken in een ander programma. Klik daarvoor op de knop Exporteren. Kies vervolgens het gewenste formaat: een bestand met door komma's gescheiden waarden, of een visitekaartje.

10. Meedenken

Windows Live Mail is ontwikkeld met het oog op thuisgebruik. Dat merkt u bijvoorbeeld zodra u foto's toevoegt (zoals u hebt gelezen, worden deze in een Fotobericht opgenomen). Ook emoticons worden automatisch omgezet in een 'opgemaakte' variant. Hebt u hier geen behoefte aan? U kunt dit uitschakelen. Klik op de tab Bestand (links van Start) en kies Opties / Mail. Selecteer het tabblad Opstellen en haal het vinkje weg bij Speciale toetscombinaties in emoticons omzetten. Daarnaast kunt u het vinkje weg bij Berichten omzetten in fotoberichten als foto's worden toegevoegd.

©PXimport

U kunt de opties die zijn gericht op thuisgebruik ook uitschakelen.

Mozilla Thunderbird

Een ander uitstekend alternatief voor Microsoft Outlook is Mozilla Thunderbird. Dit programma wordt intensief onderhouden door een grote groep ontwikkelaars en regelmatig van updates voorzien. Bovendien is het erg compleet, en het kan zich prima meten met Outlook. U vindt de nieuwste versie op Mozilla.

11. Conversatie

Mozilla Thunderbird ondersteunt discussieweergaven. Open het postvak waarvan u de weergave wilt aanpassen en kies vervolgens Beeld / Conversaties. Selecteer de gewenste discussieweergave, bijvoorbeeld die van ongelezen of genegeerde conversaties. Via hetzelfde menu kunt u de conversaties ook in één keer in- en uitklappen.

12. Labelen

Berichten in Thunderbird kunt u labelen. Zo kunt u berichten labelen die u nog moet verwerken, of berichten die belangrijk zijn. Vervolgens kunt u de berichten gemakkelijk terugvinden. Selecteer het bericht dat u van een label wilt voorzien en klik op de knop Labelen. Er zijn vijf standaardlabels: Belangrijk, Werk, Persoonlijk, Nog te doen, en Later. Daarnaast kunt u eigen labels maken. Om er zelf een te maken, kiest u de optie Nieuw label en geeft u het label een geschikte naam.

©PXimport

Het hoofdvenster van Thunderbird.

13. Filteren op bericht

Werkt u vaak met hetzelfde soort berichten en wilt u ze steeds op dezelfde manier afhandelen (bijvoorbeeld door ze te verplaatsen naar een andere map)? Selecteer het bericht waarvoor u een filter wilt maken. Kies vervolgens voor Bericht / Filter maken op basis van bericht. Geef het filter een naam en geef op aan welke criteria het bericht moet voldoen. Vervolgens geeft u aan welke acties moeten worden uitgevoerd. Zo kunt u het bericht verplaatsen, kopiëren of labelen. Tevreden met de instellingen? Klik op OK.

Naast het maken van specifieke berichtfilters, kunt u ook algemene filters maken. U werkt hierbij dus niet op basis van een bestaand bericht, maar stelt het filter zelf samen. In het hoofdvenster van Thunderbird kiest u voor Extra / Berichtenfilters. Klik op de knop Nieuw. Vervolgens stelt u het filter op. Volg daarbij de stappen die u in de vorige tip hebt gelezen.

©PXimport

Maak gebruik van filters om uw e-mail te sorteren.

14. Werken met tabs

Een handig onderdeel van Mozilla Thunderbird is de ondersteuning van tabs. Zodra u een bericht opent, wordt het getoond in een aparte tab. U kunt dus meerdere berichten naast elkaar openen. Deze worden in verschillende tabs getoond.

15. Snelfilteren

Bovenin het hoofdvenster van Thunderbird vindt u de optie Snelfilter. Met het Snelfilter kunt u vlot een andere weergave van het postvak opvragen. U kunt bijvoorbeeld filteren op berichten die zijn gelabeld, of op berichten die zijn voorzien van een attachment. Klik op het pictogram van het filter dat u op de huidige weergave wilt toepassen.

©PXimport

Met het Snelfilter kunt u vlot een andere weergave van het postvak opvragen.

16 Sneller berichten doorzoeken

U kunt Thunderbird relatief eenvoudig koppelen aan het ingebouwde zoekmechanisme van Windows. Dankzij dit zoekmechanisme kunt u sneller berichten doorzoeken. Standaard wordt het zoekmechanisme niet ingezet door Thunderbird. Om het te activeren, klikt u op Extra / Opties en vervolgens op de knop Geavanceerd. Op de tab Algemeen plaatst u een vinkje bij de optie Windows Zoeken toestaan om berichten te doorzoeken. Bevestig met een klik op OK.

17. Importeren

In Thunderbird vindt u de mogelijkheid om e-mailberichten, adresgegevens en andere instellingen (zoals filters) te importeren. U gebruikt hiervoor een aparte wizard. Kies Extra / Importeren, zodat deze wizard wordt geopend. U kunt ervoor kiezen om alle items te importeren of alleen specifieke gegevenstypen. Hierna geeft u aan uit welk programma de items moeten worden geïmporteerd.

©PXimport

Gebruik de hiervoor bestemde wizard om bestaande items te importeren.

18. Extraatjes

De functionaliteit van Outlook kan worden uitgebreid middels add-ons, maar de mogelijkheden van Thunderbird zijn op dit vlak een stuk verder doorontwikkeld. Ook bij dit programma gebruikt u add-ons om nieuwe functies toe te voegen. Als u op Extra / Add-ons klikt, wordt een nieuw venster geopend. In de sectie Add-ons verkrijgen klikt u op de koppeling Door alle add-ons bladeren. Het aanbod aan add-ons is erg groot. Vooral de add-ons in de kolommen Topdownloads en Best beoordeeld zijn interessant.

19. Archiveren

Outlook beschikt over de optie AutoArchiveren, waarmee u oude berichten op een aparte locatie kunt onderbrengen. Ook in Thunderbird is een archiveringsfunctie ingebouwd. Gearchiveerde berichten worden daarmee verplaatst naar de aparte map Archieven. Wilt u een bericht archiveren? Klik met rechts op het bericht en kies Archiveren. In de map Archieven vindt u alle eerdere e-mailberichten.

©PXimport

Ook in Thunderbird kunt u oude e-mailberichten archiveren.

Free Mail Commander

Dat een e-mailprogramma niet altijd log en omvangrijk hoeft te zijn, bewijst Free Mail Commander. Dit programma hoeft u niet te installeren. U kunt het daardoor bijvoorbeeld heel eenvoudig vanaf een usb-stick gebruiken.

20. Aan de slag

U vindt Free Mail Commander via Internet Soft. Het programma beslaat slechts 5 MB. Links in het hoofdvenster vindt u de beschikbare mappen. Daaronder kunt u schakelen tussen verschillende weergaven. Standaard worden alle berichten getoond. U kunt er ook voor kiezen om alleen nieuwe of ongelezen berichten te tonen (kies voor New of Unread).

21. Anti-spam

Standaard is het anti-spamfilter in Free Mail Commander uitgeschakeld. U kunt de beveiliging verbeteren door het anti-spamfilter in te schakelen. Kies Extra / Preferences en vervolgens de tab Filters. Plaats een vinkje bij de optie Pas anti-spamfilter toe. U kunt in ditzelfde venster een anti-virusprogramma instellen. Dit doet u in de sectie Anti-virus, wederom op de tab Filters.

©PXimport

Het hoofdvenster van Free Mail Commander.

22. Mailinglijst maken

Interessant in Free Mail Commander is de mogelijkheid om een mailinglijst te maken. Hiermee kunt u in één keer een mail naar een groep van meerdere personen sturen die in uw contactenlijst staan. In het hoofdvenster van Free Mail Commander klikt u op Mailing List. Vervolgens kiest u de contactpersonen aan wie u de e-mail wilt versturen. Klik op Next als u de lijst compleet hebt. Vervolgens kunt u de eigenlijke e-mail opstellen. U kunt hierbij gebruikmaken van een sjabloon als u de e-mail wilt opmaken. Ook kunt u een bijlage toevoegen. Klik hierna wederom op Next. Tot slot kunt u de mailing opslaan zodat u hem op een later moment kunt verzenden, of hem direct versturen. Klik in dat laatste geval op Send.

©PXimport

Een interessante optie in Free Mail Commander is dat u een mailinglijst kunt maken.

23. Afmelden bij de lijst

Uiteraard moet u het ook mogelijk maken dat ontvangers zich kunnen afmelden bij uw mailinglijst. Kies Mailing List / Create Unsubscribe Rule. Geef de regel een naam en stel de regels in waarmee anderen zich kunnen afmelden. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat gebruikers zich kunnen afmelden door een e-mail te sturen met in de onderwerpregel een specifiek woord (zoals 'afmelden'), waarna de persoon automatisch uit de lijst met ontvangers wordt gehaald.

©PXimport

U moet er uiteraard voor zorgen dat ontvangers van mailings zich kunnen afmelden.

24. Groeperen

Ook Free Mail Commander beschikt over een discussieweergave. Kies Message / Group Mode en vervolgens Group By Subject. De berichten met eenzelfde onderwerp worden nu in een discussieweergave getoond.

25. Meerdere sjablonen

In Free Mail Commander is veel aandacht besteed aan de mogelijkheid om meerdere e-mailsjablonen te gebruiken. Waar veel andere mailclients zich beperken tot twee of drie templates, is in dit programma een apart venster voor sjabloonbeheer opgenomen. Klik in de werkbalk op de knop Sjabloon. Er wordt nu een nieuw venster geopend. Klik vervolgens op New Topic. Hiermee maakt u een nieuwe categorie aan waarin u de sjablonen kunt onderbrengen. Hierna selecteert u de categorie en klikt u op de knop New. Nu kunt u een nieuwe sjabloon maken. Geef hem een naam en kies eventueel voor een sjabloontype (dit is niet vereist). Vervolgens maakt u de sjabloon. Bevestig met een klik op Opslaan. De sjabloon is toegevoegd aan het sjablonenbeheer.

eM Client 3

eM Client kan zich voor wat functionaliteit betreft uitstekend meten met Microsoft Outlook. Het programma beperkt zich niet alleen tot e-mail, maar biedt ook uitgebreid agendabeheer en een aparte sectie voor contactpersonen.

26. Aan de slag

Ga naar eM Client en haal hier de nieuwste versie van eM Client binnen. Nadat u de wizard hebt gebruikt om het e-mailaccount in te stellen, wordt het hoofdvenster van eM Client geladen. Zodra u op een bericht klikt, worden rechts in het venster de contactgegevens van de afzender geladen. Handig is het onderdeel Message History. In dit vlak ziet u in één oogopslag welke berichten u eerder met de persoon in kwestie hebt uitgewisseld. De tab ernaast, Attachment History, toont alle uitgewisselde e-mailbijlagen.

©PXimport

eM Client is een bijzonder uitgebreid e-mailprogramma, dat ook een agenda, contactbeheer en taken omvat.

27. Meerdere accounts

U kunt meerdere e-mailaccounts toevoegen. Klik hiervoor op Tools / Accounts en kies New account om de aanvullende accounts te configureren. Met de knop Set As Default bepaalt u welk account u als standaardaccount wilt hanteren. Via de zogenaamde 'Global Folders' die u bovenin aantreft, kunt u in één keer een specifieke set berichten opvragen. Bijvoorbeeld alle ongelezen e-mailberichten, ongeacht van wie ze afkomstig zijn. Via dezelfde sectie kunt u berichten markeren met een kleur, zodat u vervolgens in één keer alle berichten met dezelfde kleur kunt opvragen.

28. Taken

Ook taakbeheer is aanwezig in eM Client. Linksonder vindt u het navigatiemenu. Klik op Tasks en vervolgens op New om een nieuwe taak aan te maken. Via het takenvenster kunt u ook attachments aan taken toevoegen.

©PXimport

Ook taakbeheer behoort tot de functionaliteit van eM Client.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.