ID.nl logo
Alternatieven voor Outlook
© PXimport
Huis

Alternatieven voor Outlook

Microsoft Outlook is zonder meer het bekendste mailprogramma. Wist u echter dat er ook prima alternatieven voor deze software bestaan? Wij hebben een selectie gemaakt van Outlook-alternatieven die dezelfde of zelfs betere functies bieden.

Windows Live Mail

Voor thuisgebruik kunt u prima aan de slag met Windows Live Mail. De nieuwste versie van dit programma, dat u kosteloos kunt gebruiken, vindt u op Windows Live. Windows Live Mail maakt deel uit van Windows Live, waar onder andere ook Hotmail en Messenger onder vallen.

1. Indeling

Ooit was er Outlook Express, waarvan de naam al sterk deed vermoeden dat het om een afgeslankte versie van Outlook ging. Outlook Express is inmiddels vervangen door Windows Live Mail. Met Windows Live Mail kunt u uw e-mail beheren zoals u dat ook al gewend bent van Outlook. Het programma kent dan ook een grotendeels vergelijkbare indeling. Links vindt u een overzicht van alle accounts. Linksonder ziet u koppelingen naar de agenda, de lijst met contactpersonen, rss-feeds en nieuwsgroepen. Rechts vindt u uw mailberichten, een voorbeeldweergave en een miniatuuragenda.

2. Webmail koppelen

Vergeleken met Microsoft Outlook kent Windows Live Mail zelfs een aantal extra voorzieningen. Een goed voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om uw webmail (bijvoorbeeld Hotmail of Gmail) direct in Windows Live Mail af te handelen. Dat is handig, want in Outlook hebt u daar nog een externe uitbreiding voor nodig. Klik in Live Mail op de tab Bestand (links van Start) en kies Opties / E-mailaccounts. Klik op de knop Toevoegen en kies E-mailaccount. In het volgende venster geeft u uw e-mailadres en wachtwoord op. De kans is groot dat Windows Live Mail eigenhandig de verdere instellingen kan configureren. De webmailfunctie ondersteunt populaire e-maildiensten zoals Hotmail en Gmail. Na afloop worden ze toegevoegd aan het menu aan de linkerkant, waarbij elk account een eigen kleur krijgt.

©PXimport

Windows Live Mail is de opvolger van Outlook Express.

3. Berichtregels instellen

Berichtregels spelen een belangrijke rol in Outlook en ook in Windows Live Mail kunt u er prima mee aan de slag. Klik op de tab Mappen en vervolgens op de knop Berichtregels. Het instellingenvenster is nagenoeg gelijk aan dat van Outlook. Eerst selecteert u een of meer voorwaarden en vervolgens een of meer bijbehorende acties. In het derde vak klikt u op de onderstreepte woorden om de beschrijving te bewerken. In het laatste vak geeft u de eigen regel een passende naam. Bevestig met een klik op Regel opslaan. Mailberichten die aan de opgegeven criteria voldoen, worden volgens deze regel afgehandeld. Uiteraard kunt u meerdere criteria aanmaken. In het hoofdvenster Regels vindt u alle regels. Hier kunt u ook de volgorde van de regels aanpassen. Selecteer een regel en klik op Omhoog of Omlaag. U kunt een regel ook direct toepassen. Hiervoor selecteert u hem en klikt u op Nu toepassen. De regel wordt direct uitgevoerd binnen het geselecteerde postvak.

©PXimport

Windows Live Mail is de opvolger van Outlook Express.

4. Inplannen als afspraak

Een handige mogelijkheid die Outlook biedt, is dat u een e-mail om kunt zetten in een afspraak, zodat die meteen in de agenda terechtkomt. In Windows Live Mail is dit ook mogelijk. Selecteer het e-mailbericht dat u wilt kopiëren naar de agenda en klik op de knop Toevoegen aan agenda. Deze knop vindt u op het tabblad Start. Vervolgens kunt u de tijd opgeven en zelfs kiezen in welke agenda de afspraak moet worden opgenomen. Dit is prettig als u meerdere agenda's onderhoudt. Tevreden? Bevestig met een klik op Opslaan en sluiten.

©PXimport

Ook in Windows Live Mail kan een e-mailbericht worden omgezet in een afspraak.

5. Discussieweergave

Als u vaak meerdere berichten ontvangt over hetzelfde onderwerp, kan uw postvak aardig vol raken. Dankzij de discussieweergave worden berichten gegroepeerd die bij elkaar horen. De discussieweergave kunt u zelf inschakelen in Windows Live Mail. Klik hiervoor op de tab Beeld en vervolgens op de knop Discussies. Als u nu voor Aan kiest, worden berichten die bij elkaar horen voortaan gegroepeerd. U kunt de weergave op elk moment weer uitschakelen, door opnieuw op Discussies te klikken en vervolgens voor Uit te kiezen.

6. Snelle weergaven

In Outlook is veel aandacht besteed aan het efficiënt tonen van e-mailberichten. Bij Windows Live Mail is dit echter niet anders. Een belangrijk onderdeel vormt de optie Snelle weergaven. Hiermee kunt u met één klik op de knop een vooraf ingestelde weergave van uw postvakken opvragen. Prettig is dat u de snelle weergaven zelf kunt definiëren. Klik op de tab Beeld en kies voor Snelle weergaven. U vindt deze knop in het vak Weergaven. In het venster dat nu wordt getoond, geeft u aan welke weergave u wilt activeren. Zo kunt u kiezen voor het weergeven van de verzonden items van alle e-mailaccounts, of van de gemarkeerde items uit alle e-mailaccounts. U kunt meerdere weergaven selecteren. Sla de wijzigingen op door op OK te klikken.

7. Fotoberichten

Ten opzichte van Outlook kent Windows Live Mail extra functies die specifiek zijn toegevoegd voor thuisgebruik. Zo is er de optie Fotobericht, waarmee u een e-mailbericht met foto's kunt opstellen. Op zich is dat niets nieuws, maar de wijze waarop de foto's worden verspreid, steekt in Live Mail slimmer in elkaar. Allereerst worden de foto's in een opgemaakte e-mail geplaatst. Daarnaast worden de berichten niet meegestuurd met het eigenlijke e-mailbericht, maar op een online opslagdienst (SkyDrive) opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat u niet meer bent gebonden aan een maximale bijlage-omvang. De ontvanger kan de foto's online bekijken in een diavoorstelling en ervoor kiezen om ze in de hoge resolutie te downloaden. Om gebruik te maken van deze functie, klikt u op de knop Fotobericht (op de tab Start). Vervolgens voegt u de foto's toe.

©PXimport

Wilt u foto's versturen per e-mail? Door gebruik te maken van fotoberichten kan de ontvanger de platen in hoge resolutie van een online locatie downloaden.

Hierna kunt u de lay-out van de presentatie aanpassen. Klik op de tab Indeling. In het vak Albumstijlen kiest u de weergave. Klik op Foto's in willekeurige volgorde weergeven als u niet wilt dat een vaste volgorde wordt gehanteerd. In de sectie Online album kunt u bepalen welke grootte de foto's moeten hebben en het privacyniveau van het album instellen. Standaard mogen alleen ontvangers van het bericht het fotoalbum op SkyDrive bekijken. Ook worden er standaard meerdere meta-gegevens bij de foto opgeslagen, zoals de locatie, beschrijving van de camera en het tijdstip van opname.

8. Meerdere agenda's

Windows Live Mail ondersteunt het gelijktijdig gebruik van meerdere agenda's. Klik op de knop Agenda, die u linksonder in het scherm vindt. Vervolgens ziet u links een overzicht van agenda's die u kunt openen in Windows Live Mail. U kunt zich aanmelden met een Windows Live ID, zodat ook de agenda van bijvoorbeeld Hotmail wordt gesynchroniseerd. Bij gebruik van meerdere agenda's is het handig als u de individuele afspraken van elkaar kunt onderscheiden. U kunt in Live Mail de standaardkleuren van de agenda (en daarmee de afspraken) aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op de agenda die u wilt aanpassen en kies Eigenschappen. Vervolgens kunt u een naam opgeven, de kleur kiezen en een beschrijving van de agenda opgeven.

©PXimport

Windows Live Mail ondersteunt het gelijktijdig gebruik van meerdere agenda's.

9. Contactpersonen

Windows Live Mail biedt uitgebreide mogelijkheden voor het beheer van contactpersonen. Klik linksonder in het menu op Contactpersonen. Als u gebruikmaakt van een sociaal netwerk (zoals LinkedIn of Facebook) of Windows Live Messenger, worden de contactpersonen met deze online diensten gesynchroniseerd. Klik op een contactpersoon en klik op de knop Profiel bekijken. U ziet nu direct welke updates de persoon in kwestie onlangs heeft gemaakt. Voor een optimaal resultaat meldt u zich eerst aan met een Windows Live ID. Klik op de knop Aanmelden, uiterst rechtsboven. U kunt de lijst met contactpersonen ook exporteren, bijvoorbeeld om hem te gebruiken in een ander programma. Klik daarvoor op de knop Exporteren. Kies vervolgens het gewenste formaat: een bestand met door komma's gescheiden waarden, of een visitekaartje.

10. Meedenken

Windows Live Mail is ontwikkeld met het oog op thuisgebruik. Dat merkt u bijvoorbeeld zodra u foto's toevoegt (zoals u hebt gelezen, worden deze in een Fotobericht opgenomen). Ook emoticons worden automatisch omgezet in een 'opgemaakte' variant. Hebt u hier geen behoefte aan? U kunt dit uitschakelen. Klik op de tab Bestand (links van Start) en kies Opties / Mail. Selecteer het tabblad Opstellen en haal het vinkje weg bij Speciale toetscombinaties in emoticons omzetten. Daarnaast kunt u het vinkje weg bij Berichten omzetten in fotoberichten als foto's worden toegevoegd.

©PXimport

U kunt de opties die zijn gericht op thuisgebruik ook uitschakelen.

Mozilla Thunderbird

Een ander uitstekend alternatief voor Microsoft Outlook is Mozilla Thunderbird. Dit programma wordt intensief onderhouden door een grote groep ontwikkelaars en regelmatig van updates voorzien. Bovendien is het erg compleet, en het kan zich prima meten met Outlook. U vindt de nieuwste versie op Mozilla.

11. Conversatie

Mozilla Thunderbird ondersteunt discussieweergaven. Open het postvak waarvan u de weergave wilt aanpassen en kies vervolgens Beeld / Conversaties. Selecteer de gewenste discussieweergave, bijvoorbeeld die van ongelezen of genegeerde conversaties. Via hetzelfde menu kunt u de conversaties ook in één keer in- en uitklappen.

12. Labelen

Berichten in Thunderbird kunt u labelen. Zo kunt u berichten labelen die u nog moet verwerken, of berichten die belangrijk zijn. Vervolgens kunt u de berichten gemakkelijk terugvinden. Selecteer het bericht dat u van een label wilt voorzien en klik op de knop Labelen. Er zijn vijf standaardlabels: Belangrijk, Werk, Persoonlijk, Nog te doen, en Later. Daarnaast kunt u eigen labels maken. Om er zelf een te maken, kiest u de optie Nieuw label en geeft u het label een geschikte naam.

©PXimport

Het hoofdvenster van Thunderbird.

13. Filteren op bericht

Werkt u vaak met hetzelfde soort berichten en wilt u ze steeds op dezelfde manier afhandelen (bijvoorbeeld door ze te verplaatsen naar een andere map)? Selecteer het bericht waarvoor u een filter wilt maken. Kies vervolgens voor Bericht / Filter maken op basis van bericht. Geef het filter een naam en geef op aan welke criteria het bericht moet voldoen. Vervolgens geeft u aan welke acties moeten worden uitgevoerd. Zo kunt u het bericht verplaatsen, kopiëren of labelen. Tevreden met de instellingen? Klik op OK.

Naast het maken van specifieke berichtfilters, kunt u ook algemene filters maken. U werkt hierbij dus niet op basis van een bestaand bericht, maar stelt het filter zelf samen. In het hoofdvenster van Thunderbird kiest u voor Extra / Berichtenfilters. Klik op de knop Nieuw. Vervolgens stelt u het filter op. Volg daarbij de stappen die u in de vorige tip hebt gelezen.

©PXimport

Maak gebruik van filters om uw e-mail te sorteren.

14. Werken met tabs

Een handig onderdeel van Mozilla Thunderbird is de ondersteuning van tabs. Zodra u een bericht opent, wordt het getoond in een aparte tab. U kunt dus meerdere berichten naast elkaar openen. Deze worden in verschillende tabs getoond.

15. Snelfilteren

Bovenin het hoofdvenster van Thunderbird vindt u de optie Snelfilter. Met het Snelfilter kunt u vlot een andere weergave van het postvak opvragen. U kunt bijvoorbeeld filteren op berichten die zijn gelabeld, of op berichten die zijn voorzien van een attachment. Klik op het pictogram van het filter dat u op de huidige weergave wilt toepassen.

©PXimport

Met het Snelfilter kunt u vlot een andere weergave van het postvak opvragen.

16 Sneller berichten doorzoeken

U kunt Thunderbird relatief eenvoudig koppelen aan het ingebouwde zoekmechanisme van Windows. Dankzij dit zoekmechanisme kunt u sneller berichten doorzoeken. Standaard wordt het zoekmechanisme niet ingezet door Thunderbird. Om het te activeren, klikt u op Extra / Opties en vervolgens op de knop Geavanceerd. Op de tab Algemeen plaatst u een vinkje bij de optie Windows Zoeken toestaan om berichten te doorzoeken. Bevestig met een klik op OK.

17. Importeren

In Thunderbird vindt u de mogelijkheid om e-mailberichten, adresgegevens en andere instellingen (zoals filters) te importeren. U gebruikt hiervoor een aparte wizard. Kies Extra / Importeren, zodat deze wizard wordt geopend. U kunt ervoor kiezen om alle items te importeren of alleen specifieke gegevenstypen. Hierna geeft u aan uit welk programma de items moeten worden geïmporteerd.

©PXimport

Gebruik de hiervoor bestemde wizard om bestaande items te importeren.

18. Extraatjes

De functionaliteit van Outlook kan worden uitgebreid middels add-ons, maar de mogelijkheden van Thunderbird zijn op dit vlak een stuk verder doorontwikkeld. Ook bij dit programma gebruikt u add-ons om nieuwe functies toe te voegen. Als u op Extra / Add-ons klikt, wordt een nieuw venster geopend. In de sectie Add-ons verkrijgen klikt u op de koppeling Door alle add-ons bladeren. Het aanbod aan add-ons is erg groot. Vooral de add-ons in de kolommen Topdownloads en Best beoordeeld zijn interessant.

19. Archiveren

Outlook beschikt over de optie AutoArchiveren, waarmee u oude berichten op een aparte locatie kunt onderbrengen. Ook in Thunderbird is een archiveringsfunctie ingebouwd. Gearchiveerde berichten worden daarmee verplaatst naar de aparte map Archieven. Wilt u een bericht archiveren? Klik met rechts op het bericht en kies Archiveren. In de map Archieven vindt u alle eerdere e-mailberichten.

©PXimport

Ook in Thunderbird kunt u oude e-mailberichten archiveren.

Free Mail Commander

Dat een e-mailprogramma niet altijd log en omvangrijk hoeft te zijn, bewijst Free Mail Commander. Dit programma hoeft u niet te installeren. U kunt het daardoor bijvoorbeeld heel eenvoudig vanaf een usb-stick gebruiken.

20. Aan de slag

U vindt Free Mail Commander via Internet Soft. Het programma beslaat slechts 5 MB. Links in het hoofdvenster vindt u de beschikbare mappen. Daaronder kunt u schakelen tussen verschillende weergaven. Standaard worden alle berichten getoond. U kunt er ook voor kiezen om alleen nieuwe of ongelezen berichten te tonen (kies voor New of Unread).

21. Anti-spam

Standaard is het anti-spamfilter in Free Mail Commander uitgeschakeld. U kunt de beveiliging verbeteren door het anti-spamfilter in te schakelen. Kies Extra / Preferences en vervolgens de tab Filters. Plaats een vinkje bij de optie Pas anti-spamfilter toe. U kunt in ditzelfde venster een anti-virusprogramma instellen. Dit doet u in de sectie Anti-virus, wederom op de tab Filters.

©PXimport

Het hoofdvenster van Free Mail Commander.

22. Mailinglijst maken

Interessant in Free Mail Commander is de mogelijkheid om een mailinglijst te maken. Hiermee kunt u in één keer een mail naar een groep van meerdere personen sturen die in uw contactenlijst staan. In het hoofdvenster van Free Mail Commander klikt u op Mailing List. Vervolgens kiest u de contactpersonen aan wie u de e-mail wilt versturen. Klik op Next als u de lijst compleet hebt. Vervolgens kunt u de eigenlijke e-mail opstellen. U kunt hierbij gebruikmaken van een sjabloon als u de e-mail wilt opmaken. Ook kunt u een bijlage toevoegen. Klik hierna wederom op Next. Tot slot kunt u de mailing opslaan zodat u hem op een later moment kunt verzenden, of hem direct versturen. Klik in dat laatste geval op Send.

©PXimport

Een interessante optie in Free Mail Commander is dat u een mailinglijst kunt maken.

23. Afmelden bij de lijst

Uiteraard moet u het ook mogelijk maken dat ontvangers zich kunnen afmelden bij uw mailinglijst. Kies Mailing List / Create Unsubscribe Rule. Geef de regel een naam en stel de regels in waarmee anderen zich kunnen afmelden. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat gebruikers zich kunnen afmelden door een e-mail te sturen met in de onderwerpregel een specifiek woord (zoals 'afmelden'), waarna de persoon automatisch uit de lijst met ontvangers wordt gehaald.

©PXimport

U moet er uiteraard voor zorgen dat ontvangers van mailings zich kunnen afmelden.

24. Groeperen

Ook Free Mail Commander beschikt over een discussieweergave. Kies Message / Group Mode en vervolgens Group By Subject. De berichten met eenzelfde onderwerp worden nu in een discussieweergave getoond.

25. Meerdere sjablonen

In Free Mail Commander is veel aandacht besteed aan de mogelijkheid om meerdere e-mailsjablonen te gebruiken. Waar veel andere mailclients zich beperken tot twee of drie templates, is in dit programma een apart venster voor sjabloonbeheer opgenomen. Klik in de werkbalk op de knop Sjabloon. Er wordt nu een nieuw venster geopend. Klik vervolgens op New Topic. Hiermee maakt u een nieuwe categorie aan waarin u de sjablonen kunt onderbrengen. Hierna selecteert u de categorie en klikt u op de knop New. Nu kunt u een nieuwe sjabloon maken. Geef hem een naam en kies eventueel voor een sjabloontype (dit is niet vereist). Vervolgens maakt u de sjabloon. Bevestig met een klik op Opslaan. De sjabloon is toegevoegd aan het sjablonenbeheer.

eM Client 3

eM Client kan zich voor wat functionaliteit betreft uitstekend meten met Microsoft Outlook. Het programma beperkt zich niet alleen tot e-mail, maar biedt ook uitgebreid agendabeheer en een aparte sectie voor contactpersonen.

26. Aan de slag

Ga naar eM Client en haal hier de nieuwste versie van eM Client binnen. Nadat u de wizard hebt gebruikt om het e-mailaccount in te stellen, wordt het hoofdvenster van eM Client geladen. Zodra u op een bericht klikt, worden rechts in het venster de contactgegevens van de afzender geladen. Handig is het onderdeel Message History. In dit vlak ziet u in één oogopslag welke berichten u eerder met de persoon in kwestie hebt uitgewisseld. De tab ernaast, Attachment History, toont alle uitgewisselde e-mailbijlagen.

©PXimport

eM Client is een bijzonder uitgebreid e-mailprogramma, dat ook een agenda, contactbeheer en taken omvat.

27. Meerdere accounts

U kunt meerdere e-mailaccounts toevoegen. Klik hiervoor op Tools / Accounts en kies New account om de aanvullende accounts te configureren. Met de knop Set As Default bepaalt u welk account u als standaardaccount wilt hanteren. Via de zogenaamde 'Global Folders' die u bovenin aantreft, kunt u in één keer een specifieke set berichten opvragen. Bijvoorbeeld alle ongelezen e-mailberichten, ongeacht van wie ze afkomstig zijn. Via dezelfde sectie kunt u berichten markeren met een kleur, zodat u vervolgens in één keer alle berichten met dezelfde kleur kunt opvragen.

28. Taken

Ook taakbeheer is aanwezig in eM Client. Linksonder vindt u het navigatiemenu. Klik op Tasks en vervolgens op New om een nieuwe taak aan te maken. Via het takenvenster kunt u ook attachments aan taken toevoegen.

©PXimport

Ook taakbeheer behoort tot de functionaliteit van eM Client.

▼ Volgende artikel
Nieuwe laptop gekocht? Doe dit voordat je er écht gebruik van maakt
© splitov27 - stock.adobe.com
Huis

Nieuwe laptop gekocht? Doe dit voordat je er écht gebruik van maakt

Een nieuwe pc uitpakken en installeren is altijd opwindend. In begin voelt het overweldigend aan en word je verrast door alle mogelijkheden. Toch is het belangrijk dat je de nieuwe aanschaf meteen zo efficiënt mogelijk instelt.

In dit artikel laten we zien hoe je een nieuwe pc optimaal instelt en klaarmaakt voor gebruik:

  • Allereerst: laad je nieuwe laptop volledig op
  • Kies tussen een Microsoft-account of een lokaal account
  • Verwijder onnodige vooraf geïnstalleerde software (bloatware)
  • Controleer de privacy-instellingen
  • Installeer de nieuwste Windows-updates
  • Bescherm je pc tegen ransomware en malware
  • Zet je bestanden en instellingen van je oude computer over

Alles naar wens ingesteld? Vergeet dan niet dit: Verboden toegang voor onbevoegden: zo vergrendel je je pc

Tip 1 Volledig opladen

Bij een laptop is het verstandig het toestel eerst een tijd aan te sluiten op een stroombron. Het is belangrijk dat de batterij in het begin helemaal opgeladen is voordat je de pc inschakelt. Door dit te doen, zorg je ervoor dat de computer de totale capaciteit van de batterij herkent en kalibreert. Je wordt voor je geduld beloond met optimale batterijprestaties en een maximale levensduur. Daarna kun je rekenen op het batterijbeheerprogramma waarover de meeste laptops beschikken, die helpen het maximale uit de batterij te halen.

©cineberg - stock.adobe.com

Laat je nieuwe laptop eerst volledig opladen.

Tip 2 Account instellen

De volgende stap is het aansluiten van de essentiële componenten, zoals het toetsenbord, de muis en het beeldscherm, en zet je de computer aan. Bij een Windows-computer zal het besturingssysteem vragen om gegevens in te stellen, zoals de taal, de tijdzone en de klokinstellingen. Bovendien moedigt Microsoft gebruikers aan om een Microsoft-account te gebruiken of aan te maken. Heb je er al een, bijvoorbeeld van Hotmail of Outlook, dan is een nieuwe aanmaken niet nodig.

Zo’n Microsoft-account maakt het gemakkelijker om instellingen en achtergronden via de cloud te synchroniseren op al je Windows-machines. En het koppelt je pc aan de cloud. Wil je liever een lokaal account gebruiken, dan is het instellen iets lastiger. Een oplossing is om de internetverbinding te verbreken tijdens de installatie. Dan kun je een lokaal account aanmaken en eventueel ook voor andere gebruikers, al is dat later ook mogelijk.

Meld je aan op de pc met een Microsoft-account.

Kwaliteitscontrole

Om de specificaties van de hardware in de nieuwe computer te checken, kun je als Windows-gebruiker het gratis programma CPU-Z downloaden. Met deze freeware lees je uitgebreide informatie over de processor, het moederbord, de chipset, de grafische kaart, de BIOS en het geheugen in de computer. Het programma is verdeeld in zeven tabbladen, die elk uitgebreide informatie geven over een bepaald item. Op de Mac kun je je deze informatie bekijken door linksboven op het Apple-pictogram te klikken en Over de Mac te selecteren.

Controleer het scherm ook even op dode pixels. Als die er zijn, mag je de laptop of het beeldscherm retourneren. Er zijn tal van online tools waarmee je zo’n test uitvoert, zoals:

We raden ook aan om je nieuwe computer bij de fabrikant te registreren. Dat is handig in verband met de garantie en geeft de fabrikant de mogelijkheid om contact op te nemen bij terugroepacties.

In zeven tabbladen lees je alle eigenschappen van de nieuwe pc.

Tip 3 Bloatware

Op iedere nieuwe pc staan vooraf geïnstalleerde programma’s die opslagruimte innemen en tegelijk het startmenu rommelig maken. Of erger nog, sommige van deze apps worden bij het opstarten uitgevoerd, waardoor de opstarttijd van de pc toeneemt en ze geheugen en verwerkingskracht verbruiken. Deze zogeheten bloatware wordt meestal gebundeld door de fabrikant of door het besturingssysteem. Je kunt de lijst met geïnstalleerde apps bekijken en alles wat je niet zint verwijderen. Kijk wel uit daarmee, apps van de hardware-makers zijn nodig voor een goede werking van de pc, net als software van Intel, AMD, Dell, Nvidia, Microsoft, HP of Lenovo. Ongewenste apps zijn te verwijderen door in het Startmenu met rechts erop te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Bevestig je keuze en de app wordt verwijderd uit Windows.

Met de rechtermuisknop kun je apps die je niet gebruikt verwijderen.

Tip 4 Andere bloatware

Niet alle bloatware staat in het Startmenu. Veel andere applicaties zitten verborgen in de directory van de computer. Deze verwijder je met het ingebouwde hulpprogramma. Ga in Windows 11 naar Instellingen / Apps / Geïnstalleerde apps. Dit is de beste manier om alle apps op je computer te vinden en te verwijderen. Hier staat een lijst met alle applicaties die op de computer zijn geïnstalleerd. Je kunt de grootte van elke app naast de naam bekijken. De lijst is alfabetisch geordend. Je kunt ook zoeken naar specifieke apps en de lijst sorteren of filteren om het zoekwerk iets makkelijker te maken.

Klik dan op het menu met de drie puntjes en kies Verwijderen. Afhankelijk van de machtigingen van je account moet je dit bevestigen met een klik op Ja. Het hulpprogramma zal de uninstaller van het betreffende programma uitvoeren. Wanneer die er niet is, zal de generieke Windows Uninstallation Wizard dit klusje klaren.

Klik op de drie puntjes om de opdracht Verwijderen in beeld te krijgen.

Tip 5 PowerShell

Tot nu toe hebben we manieren bekeken om apps van derden te verwijderen. Toch zijn er ook nog applicaties en games die werden gebundeld met Windows zelf. Dit type apps kun je niet rechtstreeks verwijderen via het Startmenu of via het Configuratiescherm. Om dergelijke software te verwijderen moet je beroep doen op PowerShell, een hulpprogramma dat werkt met opdrachtregels en scripts. Eigenlijk is het een moderne versie van de oude opdrachtprompt. Zoek Windows PowerShell via het Startmenu en klik met rechts op de naam om te kiezen voor Als administrator uitvoeren.

Er wordt een PowerShell-venster geopend. Om de apps te verwijderen, heb je de volledige pakketnamen nodig. Die vind je door de volgende opdracht te typen:

DISM /Online /Get-ProvisionedAppxPackages | select-string Packagename

Druk dan op Enter. Er volgt een lijst van alle actieve pakketten op je computer. Die lijst lijkt verwarrend, maar als je goed kijkt, verraden de titels toch de namen van de apps, bijvoorbeeld MineCraftEducation Edition of Simple Solitaire.

Kopieer de namen van de apps die je wilt verwijderen en plak ze in een tekstbestand. Daarna moet je een nieuw commando typen of plakken, namelijk:

DISM /Online /Remove-ProvisionedAppxPackage /PackageName:PackageName

Hierbij vervang je PackageName door de naam van het betreffende pakket. Deze opdracht verwijdert de app van de computer en voorkomt dat deze later automatisch opnieuw wordt geïnstalleerd. DISM is de afkorting van Deployment Imaging Service and Management. Dit onderdeel is verantwoordelijk voor het downloaden en updaten van de kernprogramma’s en applicaties. Door deze uit de lijst te verwijderen, wordt de app niet langer door Windows bijgewerkt.

Hardnekkige toepassingen kun je in PowerShell eerst identificeren en daarna verwijderen.

Debloaters

Het is ook mogelijk om bloatware aan te pakken met een gratis hulpprogramma als Windows 11 Debloater of Windows 10 Debloater van FreeTimeTech. Deze tools helpen niet alleen bij het beheren en verwijderen van bloatware, je kunt ook de prestaties verbeteren door elke functie te verwijderen die je nutteloos vindt. Het programma verdeelt de functionaliteit in categorieën zoals UWP-apps, privacy, telemetrie, gaming, enzovoort. Bij elke optie wordt een kleine uitleg gegeven. De app lijkt erg gebruiksvriendelijk, maar is vooral bedoeld voor de ervaren gebruiker.

Met Windows Debloater kun je bloatware en functies verwijderen die je nutteloos vindt.

Tip 6 Privacy

Vanaf dag één verzamelt Microsoft allerlei gegevens over jou, en die informatie wordt dan gebruikt om advertenties en aanbevelingen te personaliseren. Wie hier niet van houdt, kan je dit uitschakelen in de Instellingen. Bij de Persoonlijke instellingen zoek je het kopje Apparaatgebruik waar je alle schuifregelaars op Uit zet. Je kunt een uitzondering maken voor de optie Gezin.

Selecteer dan Vergrendelingsscherm en haal het vinkje weg bij Leuke weetjes, tips en trucs en meer op het vergrendelingsscherm weergeven. Dit vinkje zie je alleen als je bij Uw vergrendelingsscherm personaliseren de opties Afbeelding of Diavoorstelling hebt geselecteerd.

Daarna ga je naar Instellingen / Systeem / Meldingen. Scrol helemaal naar beneden en klik op Extra instellingen. Schakel vervolgens de opties uit: De welkomstervaring van Windows weergeven na updates en wanneer u bent aangemeld om te laten zien wat er nieuw is en wat voorgesteld wordt en Tips en suggesties krijgen bij het gebruik van Windows.

Verder kunnen ook apps gepersonaliseerde advertenties sturen. Tijdens de installatie van Windows 11 is het mogelijk om daar geen toestemming voor te geven. Heb je dit over het hoofd gezien, dan kun je die toestemming alsnog intrekken. Ga naar Instellingen / Privacy en beveiliging en selecteer het kopje Algemeen. Hier schakel je twee opties uit: Laat apps me persoonlijke advertenties zien door mijn reclame-id te gebruiken en Suggesties voor inhoud in de app Instellingen weergeven.

Vind de tips en suggesties te opdringerig, dan kun je ze uitzetten.

Wil je zeker weten dat je alle advertentiemogelijkheden uitgeschakeld hebt, lees dan dit artikel: Jij bent de baas! Maak korte metten met Windows-promoties

Tip 7 Updates downloaden

Wie denkt dat zijn nieuwe pc meteen voorzien is van de meest actuele systeemversie, heeft het bij het verkeerde eind. Waarschijnlijk wachten er al updates op je gloednieuwe pc. Controleer dit via Instellingen / Windows update / Naar updates zoeken. Is er een update gevonden, klik dan op de knop Downloaden en installeren. Neem je tijd voor deze updates, want het kan veel tijd kosten om grote updates te downloaden en te installeren. Wanneer de eerste update is afgerond, herstart je Windows en herhaal je dit proces, tot alle updates geïnstalleerd zijn.

Ben je nog niet klaar om je machine bij te werken, dan klik je bij Updates onderbreken op de knop Een week pauzeren. Hierdoor verandert de knop Controleren op updates in Update hervatten. Je kunt op die manier de updates tot vijf weken uitstellen.

Neem je tijd om update na update uit te voeren.

Tip 8 Ransomware

Bij ransomware wordt je pc vergrendeld door anderen en willen de criminelen erachter losgeld om deze bestanden vrij te geven. Windows heeft een ingebouwde bescherming tegen ransomware, maar die is niet standaard geactiveerd.

Om de ransomware-beveiliging te activeren ga je via de Instellingen naar Privacy en beveiliging / Windows-beveiliging en dan klik je bovenaan op de knop Windows-beveiliging openen. Vervolgens open je de sectie Virus en bedreigingsbeveiliging. In het volgende venster vind je de link naar Bescherming tegen ransomware.

Om je bestanden te beschermen, klik je op de knop Bescherming tegen ransomware beheren. Activeer hier Controlled folder access of Gecontroleerde maptoegang. Hierdoor wordt de toegang beperkt voor apps tot de standaardmappen.

Natuurlijk wil je zelf niet voortdurend geblokkeerd worden als je een document in een beschermde map wilt openen. Klik daarom op de optie Een app toestaan via Controlled Folder Access. Daarna selecteer je via de knop Een toegestane app toevoegen de toepassingen die bestanden mogen aanpassen zonder dat het alarm afgaat. Hiervoor navigeer je naar de apps op de harde schijf of je selecteert de app die door deze beveiligingsfunctie al eens werd geblokkeerd.

Standaard beschermt Gecontroleerde maptoegang de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video’s en Bureaublad. Je kunt deze mappen niet uit de beschermlijst verwijderen, maar je kunt wel extra locaties toevoegen die beschermd moeten worden. Deze bescherming is goed, maar niet 100 procent waterdicht.

Daarom moet je ook goede back-ups hebben. Windows maakt die automatisch als je bent aangemeld bij OneDrive. Om na te gaan of die back-ups zijn ingeschakeld, klik je bij Gegevensherstel bij ransomware op Bestanden weergeven om te zien welke bestanden je kunt herstellen.

De Gecontroleerde maptoegang beschermt je tegen ransomware.

Tip 9 Snelle installaties

Waarschijnlijk heb je op de oude computer allerlei gratis tools geïnstalleerd die je dagelijks gebruikt. Het is niet handig al die tools opnieuw handmatig te downloaden vanaf de site van de ontwikkelaar. Er zijn oplossingen om dit download- en installatieproces te vereenvoudigen en te versnellen. De eenvoudigste tool blijft Ninite. Surf naar www.ninite.com en plaats vinkje bij de apps die je wilt binnenhalen en installeren. Even later staat het gecombineerde installer.exe-bestand klaar om te downloaden. Dubbelklik op dit bestand om de eerder geselecteerde toepassingen in één keer te installeren.

Selecteer alle programma’s die je in één keer wilt downloaden en installeren.

Tip 10 Handmatig migreren

Natuurlijk wil je de gegevensbestanden van de oude computer overzetten naar je nieuwe pc. Het meest eenvoudig verloopt dat via een usb-stick of een externe usb-schijf die je aan je oude pc koppelt en waarop je via de Verkenner de bestanden naar het usb-medium kopieert. Om alle items in een map te selecteren gebruik je de toetscombinatie Ctrl+A. Wil je alleen bepaalde items kopiëren, dan klik je eerst op het eerste item, je houdt de Ctrl-toets ingedrukt terwijl je op een ander item klikt. Wanneer alles is geselecteerd, kopieer je dit naar het opslagmedium. Daarna sluit je dit medium aan op je nieuwe computer en kopieer je de gewenste gegevens naar de juiste mappen.

Gebruik de Ctrl-toets om verschillende mappen te selecteren en kopieer ze in één keer.

Tip 11 De cloud

In plaats van een fysiek opslagmedium te gebruiken kun je ook een cloudopslagruimte als tussenstation gebruiken. Google Drive geeft je bijvoorbeeld gratis 15 GB aan opslagruimte. Ga met de webbrowser naar https://drive.google.com en log in met je Google-account. Linksboven klik je op +Nieuw en daar selecteer je Bestanden uploaden of Map uploaden. Vervolgens verschijnt er een venster waarin je alle bestanden en/of mappen selecteert die je in de cloud wilt plaatsen. Klik voor bestanden op Openen of in het geval van mappen op Uploaden. Daarna vind je deze gegevens in Mijn Drive in het linkerdeelvenster van Google Drive. Op de nieuwe computer ga je naar je Google Drive en selecteer je de gewenste items met de ingedrukte Ctrl-toets. Klik op het pijltje Downloaden. De bestanden verschijnen in een Verkenner-venster. Klik op Alles uitpakken en geef met Bladeren een geschikte locatie op.

Upload de bestanden en mappen eerst naar Google Drive.

Tip 12 Migratie-tool

Vind je de genoemde twee methoden te omslachtig, dan is er ook software om bestanden te migreren: Todo PCTrans. De Pro-versie kost 49,95 euro en dan zijn er geen beperkingen. Er is ook een gratis versie. Installeer de software op beide machines en zorg dat ze op hetzelfde netwerk zijn ingelogd, of verbind de twee pc’s met een kabeltje. Dat kan doorgaans met een usb-c-kabel of ethernetkabel.

Start Todo PCTrans op de oude pc en kies Gegevensoverdracht. In het venster zie je duidelijk Oude pc en daarnaast zie je de Nieuwe pc. Ook op de nieuwe pc open je hetzelfde programma en selecteer je aan de rechterkant Dit is een nieuwe pc. Onder beide afbeeldingen lees je zelfs de ip-adressen. Als beide machines elkaar hebben gevonden, klik je op Direct overmaken. Je moet akkoord gaan met de verbinding om verder te gaan. Zodra er verbinding is, scant de software de gegevens op de oude pc.

Links staat de oude pc, rechts de nieuwe.

Na het scannen selecteer je de inhoud die je wilt overzetten. ToDo PCTrans heeft enige tijd nodig om alle applicaties, data en accounts van de oude pc te laden. De knop Analyseren wordt aanklikbaar wanneer de analyse klaar is.

Vink de selectievakjes aan van de applicaties die je wilt overzetten. In het tweede tabblad selecteer je de hoofdmappen die je wenst over te dragen: de bestanden, de muziek, de afbeeldingen enzovoort. Helaas is de gratis versie beperkt tot het overzetten van slechts vijf applicaties en 2 GB aan gegevens. Het derde tabblad gebruik je om de accounts over te dragen. Hier krijg je een overzicht van de Windows-accounts op de pc, zowel de lokale accounts als de Microsoft-accounts.

Zet een vinkje bij de accounts die je wilt overdragen naar de nieuwe pc. Voor elk account zie je in het rechterdeel vier onderdelen: Gebruikersinstellingen, Gebruikersdata, Personalisatie en Instellingen. Via de pijlknop kun je deze onderdelen uitvouwen en de items selecteren die je wilt overdragen. Klik daarna op de blauwe knop Overzetten.

Vink de mappen aan die je wilt overzetten.

Tip 13 Antivirus

Het ingebouwde antivirusprogramma Microsoft Defender is de afgelopen jaren behoorlijk verbeterd. En toch blijven we voorstander om te investeren in een antivirusprogramma van derden voor een betere bescherming, omdat zo’n tool meer doet dan een schild vormen tegen malware. Zelfs als je geen geld aan deze bescherming wilt spenderen dan zijn er betrouwbare gratis antivirusprogramma’s beschikbaar. Bijvoorbeeld Avast Free Antivirus. De gratis versie blokkeert virussen en andere malware, spoort zwakke wifi-beveiliging op en voegt een extra beschermingslaag toe tegen ransomware. Wanneer je een antivirusprogramma van derden installeert, zal Windows Defender zichzelf automatisch uitschakelen. Meerdere antivirusprogramma’s op dezelfde Windows-pc draaien, is om problemen vragen. Windows Defender wordt pas weer actief als er geen andere antivirusprogramma draaien.

Avast Free Antivirus heeft geen virussen aangetroffen.

Tip 14 Back-upoplossing

Een gloednieuwe pc gaat weleens kapot, een laptop kan gestolen worden, maar de belangrijkste oorzaak van dataverlies is de gebruiker zelf. Iedereen heeft wel eens per ongeluk gegevens verwijderd of overschreven. Kies dus van meet af aan voor een back-upoplossing. Er zijn betaalde en gratis programma’s voor back-ups, zoals Acronis True Image of Paragon Backup and Recovery. En er is natuurlijk Windows Back-up, een ingebouwde optie zonder kosten die je vindt via het Startmenu. Met deze laatste is het mogelijk om een reservekopie te maken van je bestanden, instellingen, apps en gegevens met Microsoft Cloud-opslag.

Windows heeft zijn eigen back-upoplossing.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Philips OneUp – Elektrische dweil maakt sneller schoon
© Wesley Akkerman
Huis

Review Philips OneUp – Elektrische dweil maakt sneller schoon

In hoeverre kun je een simpele dweil eigenlijk nog verbeteren? Die vraag stelden we onszelf hardop – tot we opeens de Philips OneUp in handen kregen: een elektronische dweil die verrassend goed weet mee te draaien in een wereld vol dweilende robots en nat-droogstofzuigers. Wat vinden wij van deze opvallende nieuwkomer?

Uitstekend
Conclusie

De Philips OneUp is wat ons betreft een ideaal apparaat voor wie geen interesse of budget heeft voor een robotstofzuiger of een geavanceerde nat-droogstofzuiger. De vloer wordt mooi schoon, zonder strepen, en het dweilen en drogen kost nauwelijks tijd. Even snel door het huis is daardoor geen gedoe meer. Nadelen zijn er ook: het bijbehorende schoonmaakmiddel is aan de prijzige kant en mist een frisse geur, en de dweilpad droogt traag op als de zon niet meewerkt. Maar verder staat er niets in de weg om dit apparaat warm aan te bevelen.

Plus- en minpunten
  • Dweilen zonder strepen
  • Flexibele kop
  • Afneembare dweilpad
  • Goed voor minimaal 50 vierkante meter
  • Meegeleverd schoonmaakmiddel
  • Geen extra dweilpad
  • Schoonmaakmiddel is duur
  • Schoonmaakmiddel heeft geen lekkere geur

Dankzij robots en andere slimme apparaten wordt het steeds makkelijker om het huishouden uit handen te geven of de vervelende taken te láten uitvoeren. De Dreame H15 Pro en anders wel de X50 Ultra zijn daar goede voorbeelden van. Maar Philips laat met de OneUp zien dat regelmatig dweilen helemaal geen vervelende taak hoeft te zijn. Dit is namelijk een elektrische dweil die je in staat stelt de taak sneller uit te voeren. Hij is er in twee uitvoeringen, namelijk eentje van 109 en eentje van 159 euro. Het enige verschil is de accu: die gaat respectievelijk 50 of 70 minuten mee.

Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen die je allemaal aan de steel bevestigt. Om te beginnen zijn dat een schoonwaterreservoir (van 280 ml) en een vuilwaterbak (van 180 ml), die je aan de onderkant van het midden aantreft. In de bak met schoon water klik je daarnaast een speciaal ontwikkelde module met daarin het schoonmaakmiddel. Dat is een door Philips ontwikkeld middel, dat naar verluidt drie maanden moet meegaan. De kantelbare kop kan 360 graden draaien en is voorzien van afneembare dweilpads, die ook los te koop zijn (voor 23 euro).

©Wesley Akkerman

Evenredig nat en schoon

Bij dit soort apparaten is het gewicht en flexibiliteit in de bediening erg belangrijk. De Philips OneUp weegt 1,75 kilo en is dus niet bepaald zwaar, zeker niet in vergelijking met draadloze steelstofzuigers. Wij hebben er in elk geval moeiteloos mee door het huis gelopen. En dankzij die draaibare kop kom je heel makkelijk in verschillende hoeken, onder tafels en stoelen en langs poten en ander meubilair. De knoppen voor de bediening zitten daarnaast helemaal boven op de dikke steel, waardoor die eveneens goed bereikbaar zijn.

In de basis lijkt er dus goed nagedacht te zijn over de werking en praktische inzetbaarheid van de Philips OneUp. Maar hoe maakt-ie schoon? Dankzij een gemotoriseerde aandrijving kan het systeem de dweilpad continu voorzien van een schone stroom water met zeep. Ondertussen zuigt de dweil het vieze water op, waardoor de grond niet lang nat blijft en het droogproces drastisch verkort. Je moet de dweilpad van tevoren nog wel eerst natmaken, dus de eerste vloeraanraking kan wat te vochtig zijn. Maar daarna wordt de harde vloer evenredig nat en schoon.

©Wesley Akkerman

Voordelen ten opzichte van gewoon dweilen

Het gebruik van de Philips OneUp brengt een aantal duidelijke voordelen met zich mee. Vergelijk je het met traditioneel dweilen, dan vallen er meteen een paar dingen op. Je hoeft geen grote emmer water klaar te zetten, laat staan ermee door het huis te slepen. Je verbruikt minder water en schoonmaakmiddel, en je voorkomt dat je halverwege met een vieze dweil over de vloer gaat. Ook het schoon- en droogmaken van de dweilkop is een stuk eenvoudiger – daar heeft Philips slim over nagedacht.

De dweilpad is afneembaar en kun je simpelweg te drogen leggen, bijvoorbeeld in de zon. Is die er even niet, dan duurt het ongeveer twee à drie dagen voordat hij helemaal droog is. Je kunt de pad bovendien in de wasmachine gooien om hem weer fris en schoon te krijgen. Omdat het drogen soms wat tijd kost, is een extra dweilpad geen overbodige luxe – maar die moet je wel los aanschaffen. Het apparaat wordt geleverd met één pad, maar verder zit alles wat je nodig hebt gewoon in de doos. De basis is dus goed op orde.

©Wesley Akkerman

Meegeleverd schoonmaakmiddel

Philips raadt natuurlijk aan om het speciaal voor dit systeem ontwikkelde schoonmaakmiddel te gebruiken. Twee flesjes kosten 20 euro en zijn volgens de fabrikant goed voor evenveel sessies als drie flessen gewone vloerreiniger. Per schoonmaakbeurt druk je één keer op de knop om het schoonwaterreservoir van de juiste hoeveelheid zeep te voorzien, zodat je altijd de optimale verhouding hebt. Toch vragen we ons af of je echt aan die Philips-flesjes vastzit. In de praktijk werkt het systeem ook prima met je eigen schoonmaakmiddel.

Wat wel opvalt aan het meegeleverde reinigingsmiddel, is dat het nauwelijks geur afgeeft. Het ruikt niet vies, maar er zit ook geen fris of aangenaam geurtje aan. Wel zorgt het voor een streeploos resultaat, en dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait. Heb je echter zelf een goede vloerreiniger die speciaal geschikt is voor jouw type vloer, dan kun je die ook prima gebruiken. Het enige wat je dan even moet uitzoeken, is de juiste verhouding met het schoonwaterreservoir van 280 ml. De elektrische dweil presteert er in elk geval niet minder door als je de (best prijzige) Philips-flesjes links laat liggen.

©Wesley Akkerman

Philips OneUp kopen?

Ook goed om te weten: met de variant die 50 minuten meegaat, kun je ongeveer 50 vierkante meter dweilen. De versie met een accuduur van 70 minuten komt tot 70 vierkante meter. Daarmee is de OneUp een ideaal product voor kleinere huishoudens, zoals een appartement of flat. In ons testhuishouden hield de OneUp het zelfs vol om op een volle accu 56 vierkante meter schoon te maken – ruim boven de beloofde prestatie. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat accu's na verloop van tijd wat capaciteit verliezen, maar daar was in dit geval nog geen sprake van.

De Philips OneUp is wat ons betreft een ideaal apparaat voor wie geen interesse of budget heeft voor een robotstofzuiger of een geavanceerde nat-droogstofzuiger. De vloer wordt mooi schoon, zonder strepen, en het dweilen en drogen kost nauwelijks tijd. Even snel door het huis is daardoor geen gedoe meer. Nadelen zijn er ook: het bijbehorende schoonmaakmiddel is aan de prijzige kant en mist een frisse geur, en de dweilpad droogt traag op als de zon niet meewerkt. Maar verder staat er niets in de weg om dit apparaat warm aan te bevelen.