ID.nl logo
8 Alternatieven voor ES File Explorer
© PXimport
Huis

8 Alternatieven voor ES File Explorer

Jarenlang was ES File Explorer dé verkenner-app voor je Android. Maar de ontwikkelaars hebben de app enorm overladen met rommel in een zoektocht naar meer inkomsten. Jammer, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven!

In de begindagen van Android was ES File Explorer een betrouwbare verkenner-app, om bij je bestanden op je toestel, geheugenkaart of zelfs netwerklocaties te komen. De laatste anderhalf jaar hebben updates voor ES File Explorer steeds weer voor negatieve publiciteit gezorgd. In plaats van de app functioneel te verbeteren, voegen de steeds dubieuzer wordende ontwikkelaars rare dingen toe. Het begon met onnodige toevoegingen voor een verkenner-app, Een ‘oplaadscherm’ dat niet alleen vals claimde je toestel sneller op te kunnen laden, maar eigenlijk gewoon een advertentiescherm was wanneer je oplader in je toestel stak. Gelukkig is na een storm van kritiek en slechte reviews het oplaadscherm verwijderd. Om onlangs weer met een volgende truc te komen: pop-up advertenties die ook op je scherm verschijnen als je ES File Explorer niet open hebt. Lees ook: de beste Android-apps van oktober

Adware

Met dit soort adware-tactieken laat de ontwikkelaar van ES File Explorer (ES Global) duidelijk merken onbetrouwbaar te zijn. Daarom kunnen we de betaalde variant alvast schrappen als alternatief. Gelukkig blijven er genoeg alternatieve verkenner-apps voor je Android over.

Solid Explorer 2.0

©CIDimport

Qua functionaliteit en overzichtelijke interface is Solid Explorer wellicht het beste alternatief. De app is gratis uit te proberen voor twee weken. Daarna betaal je er eenmalig twee euro voor. Solid Explorer integreert clouddiensten als Google Drive en Dropbox overzichtelijk, zodat je bestanden makkelijk kopieert en verplaatst tussen cloudopslag en je Android. Je ziet precies hoeveel je ruimte je overal nog beschikbaar hebt en wat de ruimtevreters zijn. Tevens kun je vanuit het linkerpaneel in een klap naar al je foto’s, muziek of video’s. Deze media kan direct worden afgespeeld in Solid Explorer, zelfs naar je Chromecast.

FX File Explorer

De ontwikkelaars van FX File Explorer spelen slim in op het falen van ES File Explorer. Voor de aanbiedingsprijs van twee euro koop je FX File Explorer, die je overigens ook een week gratis kunt uitproberen. Handige functies zijn het koppelen van twee Androids via NFC om bestanden te verplaatsen of web-toegang om via de browser van een ander apparaat bij de bestanden op je Android te komen. Via add-ons kun je encryptie en cloud-ondersteuning toevoegen.

©CIDimport

Amaze File Manager

©CIDimport

Zoek je gewoon een gratis verkenner zonder adware? Dan ben je bij Amaze File Manager aan het goede adres. De app is snel en overzichtelijk en heeft alles aan boord wat een goede verkenner nodig heeft. Je kunt tevens zip-archieven aanmaken en uitpakken en bladwijzers maken. Zo uitgebreid als FX File Explorer en Solid Explorer 2.0 is Amaze echter niet.

Root Explorer

Voor gevorderde gebruikers is Root Explorer een bruikbaar alternatief. Je moet alleen even door de zure appel heen bijten. De verkenner kan gebruik maken van je root-toegang om diep in het systeem te komen, scripts uit te voeren en xml-bestanden aan te passen. Zonder root-toegang is de app echter niet de beste keuze. De gratis variant bevat advertenties, die je voor € 3,79 afkoopt.

ZArchiver

Natuurlijk is ZArchiver een verkenner-app, maar dat is niet zijn primaire doel. ZArchiver is namelijk vooral bedoeld voor het werken met bestandscontainers, zoals zipbestanden, rar, 7z, img, iso en heel veel andere. Je kunt bestanden in en uit dit soort containers halen of nieuwe containers aanmaken.

Overig

Naast deze vier alternatieven staat de Play Store bomvol andere verkenner-apps. Zo is er nog X-Plore, dat gratis is, maar er wel erg verouderd uitziet. Hetzelfde geldt voor Total Commander, dat Windows-gebruikers misschien nog kennen. Deze app brengt het dubbele verkennerpaneel naar Android, maar helaas ook het middeleeuwse uiterlijker. Mixplorer is een goed, gratis alternatief, maar voelt wat onveilig aan omdat het buiten de Play Store om geïnstalleerd moet worden.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
      © Simon Lehmann
      Huis

      Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

      Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

      In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

      • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
      • Voorkom achtergrondprocessen
      • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

      Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

      Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

      Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

      Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

      Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

      In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

      Accu van je laptop wéér leeg?

      Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

      Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

      Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

      Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

      Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

      Stap 3: Register aanpassen

      Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

      Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

      Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

      Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

      Watch on YouTube
      ▼ Volgende artikel
      Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
      © Lightfield Studios - stock.adobe.com
      Huis

      Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

      Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

      In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

      Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

      'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

      Bruiningsstanden 

      Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

      Ontdooifunctie

      Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

      ©Goffkein - stock.adobe.com

      Hoeveelheid sleuven

      Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

      Extra functies

      Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

      Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

      ©morkovkapiy - stock.adobe.com

      Design

      Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.