Alles wat je wilt weten over het maken van schermafdrukken in Windows 11
Schermafdrukken zijn niet meer weg te denken uit ons leven. We gebruiken ze om gegevens mee op te slaan en we communiceren er ook mee. Soms willen we anderen laten zien wat er op ons het scherm staat, bijvoorbeeld een spelscore, een probleem of een tip. Windows 11 maakt het nog makkelijker om screenshots te maken.
In dit artikel laten we zien op welke manieren je in Windows 11 screenshots kunt maken:
- PrtScn-toets
- Knipprogramma
- Game Bar
- Microsoft Edge
- Externe software: Greenshot
Lees ook: Windows 11: van stroperig naar supernsel
Windows 11 heeft meer dan één manier om een volledig scherm of een bepaald deel vast te leggen in een schermafdruk. In principe heb je geen applicatie van derden nodig, omdat het systeem zelf enkele handigheidjes heeft. Recente updates van het besturingssysteem hebben zelfs nieuwe hulpmiddelen toegevoegd waarmee je nog makkelijker schermafbeeldingen maakt, video’s van je schermactiviteit opneemt en optische tekenherkenning (OCR) op afbeeldingen toepast.
PrtScn-toets
Om een screenshot van het volledige scherm naar het klembord te maken gebruik je nog steeds de sneltoets PrtScn of Ctrl+PrtScn. Het Windows-toetsenbord heeft - in tegenstelling tot die van Apple - een speciale toets om screenshots te maken. Daarmee zet je het plaatje op het klembord staat. Vervolgens kun je dat in elke toepassing plakken. Beide sneltoetsen doen het op één en op meerdere schermen.
In plaats van de schermafdrukken op het klembord te plaatsen, kun je deze ook direct als bestand opslaan. Dat doe je door daarbij de Windows-toets in te drukken. Met Windows-toets+PrtScn wordt het screenschot onmiddellijk opgeslagen als png-bestand in de submap Schermopnamen die in de map Afbeeldingen zit.
Het is ook mogelijk om de afbeeldingsbestanden die je maakt met de PrtScn-toets automatisch op te slaan in OneDrive. Om deze methode te gebruiken, klik je met de rechtermuisknop op het cloudpictogram van OneDrive aan de rechterkant van de taakbalk. Kies Instellingen en ga dan naar het tabblad Synchroniseren en back-up maken. Daar activeer je de optie Screenshots opslaan die ik vastleg op OneDrive. Het afbeeldingsbestand in de png-indeling komt dan in de map OneDrive/ gebruikersnaam /Pictures/Screenshots. De bestandsnaam gebruikt de huidige datum en tijd.
Knipprogramma
Open je het selectiemenu van het Knipprogramma liever met de PrtScn-toets dan de Windows-toets+Shift+S? open dan met Windows-toets+I de Instellingen en navigeer dan naar Toegankelijkheid / Toetsenbord. Zet de tuimelschakelaar aan bij De toets Scherm afdrukken gebruiken om schermopname te openen. Om een schermafdruk van het actieve venster naar het klembord te maken, gebruik je de combinatie Alt+PrtScn. Dat is handig als met meerdere beeldschermen werkt.
Lees ook: Nieuw in Knipprogramma: OCR, zwartlakken en screencasts
Schermvideo
In Windows 11 en zeker na de 23h2-update is het Knipprogramma veelzijdiger geworden. Met deze app maak je zogenaamde knipsels. Klik op het vergrootglas in de taakbalk en typ Knipprogramma. Eenmaal open kies je of je een schermafbeelding of een schermopname wilt maken. Ga je voor de schermopname, dan selecteer je het pictogram van de videocamera en klik je op Nieuw.
Vervolgens selecteer je het gebied op het scherm waarvan je de actie wilt opnemen en klik je op Start. Daarna wordt er van drie tot één afgeteld en begint de opname. In een teller volg je de duur van de opname. Bovendien kun je via de microfoonknop aangeven of je ook je stem wilt opnemen. Ben je klaar, dan gebruik je de knop Stop. Het programma slaat het videobestand in mp4-formaat op in de map Video’s / Opnames, tenzij je een andere locatie opgeeft.
Vertraagde schermafdruk
Om een schermopname te maken met het Knipprogramma klik je op het pictogram van het fototoestel. Heb je nog even tijd nodig om bijvoorbeeld een bepaald programma te openen, dan kun je enkele seconden vertraging inbouwen. Klik op het pictogram met het klokje en bepaal dan of de knipfunctie 3, 5 of 10 seconden later moet starten.
Daarna klik je op Nieuw of je drukt op Windows-toets+Shift+S. Hierdoor verdwijnt de app grotendeel en zie je het programma dat als laatste openstond. Het scherm wordt een beetje gedimd en bovenaan komt een knoppenbalkje waar je aangeeft of je een foto wilt maken van een rechthoekige zone op het scherm. Maar je kunt ook het actieve venster, het volledige scherm of een vrije vorm met de muis selecteren. Het programma meldt dat het knipsel op het klembord staat. Door op de melding te klikken opent het Knipprogramma de afbeelding in zijn editor.
Bewerken
Als het knipsel geopend is, zie je de knoppen om de afbeelding te bewerken. Je kunt handmatig met de muis of de trackpad iets schrijven op het knipsel in elke kleur. Met de markeerstift markeer je onderdelen. De lijn van de markeerstift is een beetje transparant. Er is een gummetje om aantekeningen of markeringen te verwijderen. Met de liniaal trek je een rechte lijn op het knipsel. Die liniaal roteert via het muiswieltje. Klik nog een keer op deze knop en dan verandert deze tool in een gradenboog.
Van lineaal tot gradenboog
Dit setje bevat het allemaal
Het is ook mogelijk om de afbeelding bij te snijden. Versleep de hoekpunten om een andere uitsnede te maken van het knipsel. Klik op het V-teken om de uitsnede te bevestigen. Met het kruisje annuleer je de uitsnede. Rechtsboven staan twee knoppen om het resultaat op te slaan, of om het te kopiëren zodat je het in een ander programma kunt plakken.
Tekstherkenning Sinds de laatste update van Windows 11 herkent het Knipprogramma tekst in schermafdrukken. Eerst maak je een schermafdruk en in de bewerkingsmodus gebruik je de knop Tekstacties. Hierdoor markeert het Knipprogramma de tekst in de afbeelding die je kunt selecteren. De tool kan zelfs handschrift lezen. Daarna gebruik je de knop Alle tekst kopiëren, zodat je die in een andere applicatie zoals Word kunt plakken.
Er is ook een optie Snelle redactie om persoonlijke gegevens te bedekken, zoals e-mailadressen en telefoonnummers.
Game Bar
Ook Window 11 is voorzien van de Game Bar om video’s en schermafbeeldingen te maken, terwijl je games op de pc speelt. Druk op Windows-toets+G om de Game Bar te openen. Heb je een Xbox 360- of Xbox One-controller op je pc aangesloten, dan gebruik je de Xbox-knop. In het balkje kies je het menu Widget waar je Opname selecteert. Vervolgens kun je de cameraknop gebruiken om de schermafbeelding te maken. Het is ook mogelijk om met de sneltoets Windows-toets+Alt+PrtScn een screenshot van het volledige scherm vast te leggen. De schermafbeelding wordt opgeslagen als een png-bestand in de map Schermafdrukken.
Scrollende afbeeldingen
Bij webpagina’s is de inhoud vaak langer dan de hoogte van het computerscherm. In Microsoft Edge zit een functie om een schermafdruk over de volledige lengte van de webpagina te maken. Wanneer de webpagina open is, klik je rechtsboven op de drie lijntjes. Dat is het menupictogram. Dan kies je de opdracht Screenshot. Je kunt ook de combinatie Ctrl+Shift+S gebruiken. Hierdoor zie je een overlay over de webpagina met twee opties.
Kies de optie Volledige pagina vastleggen. Hierdoor opent een nieuw scrolvenster dat de volledige webpagina bevat. Bovenaan dit venster staan weer enkele tools om dingen op de schermafbeelding te markeren. Je kunt deze schermafbeelding opslaan, dan komt het bestand in de map Downloads, of je kunt ze rechtstreeks online delen.
Wil je weten hoe je scrollende screenshots in andere browsers kunt maken, lees dan: Scrollende screenshots: zo maak je ze
Freeware
Natuurlijk kun je ook gratis en Premium-apps van derden gebruiken die nog extra functies bieden, zoals het gratis Greenshot. Voordat je Greenshot installeert, schakel je deze functie het best uit: De toets Scherm afdrukken gebruiken om schermopname te openen. In stap 2 hebben we uitgelegd hoe je dat doet, Greenshot maakt ook gebruik van deze toetscombinatie.
Na de installatie tref je het programmapictogram rechtsonder aan in het systeemvak van de taakbalk. Het kan verborgen zijn achter het pijltje. Klik er met de rechtermuisknop op en open de Voorkeursinstellingen van het programma. Hier kun je de sneltoetsen vastleggen voor de verschillende typen schermopnamen.
Tot op de pixel nauwkeurig
Met de optie Interactief kader van Greenshot sleep je een blauw selectiekader over de inhoud van het scherm. Handig is dat je via een vergrootglas het begin- en eindpunt van de selectie kunt volgen. Eerst plaats je de muisaanwijzer op het begin van de selectie en daarna gebruik je de pijltjestoetsen om via het vergrootglas de selectie letterlijk tot op de pixel nauwkeurig te finetunen.
Druk op Enter om dit eerste selectiepunt te fixeren. Daarna sleep je naar het eindpunt van de selectie en weer preciseer je de selectie met behulp van het vergrootglas en de pijltjestoetsen. Druk opnieuw op Enter om een perfecte selectie vast te leggen. Om het vergrootglas even te laten verdwijnen, zodat je het overzicht houdt, gebruik je de Z-toets. Nadat de schermafbeelding is gemaakt, is het mogelijk om de afbeelding aan te passen met de ingebouwde beeldbewerker. Of je stuurt de afbeelding naar het klembord, Paint of een van de Microsoft 365-apps.