Ticketmaster gehackt: dit is wat er is gebeurd

Ticketmaster gehackt: dit is wat er is gebeurd

Geplaatst: 30 mei 2024 - 05:29

Aangepast: 30 mei 2024 - 11:20

Redactie ID.nl

Er is weer een nieuw datalek bij Ticketmaster. In 2018 gebeurde hetzelfde, maar nu zouden er naar verluidt 560 miljoen accountgegevens zijn buitgemaakt. Wat is er aan de hand?

Een datalek is een vernietiging of wijziging van persoonsgegevens bij een bedrijf, zonder dat dit de bedoeling was. Het gaat daarbij ook om het vrijkomen van persoonsgegevens of wanneer er toegang is tot deze informatie. Dat gebeurt vaker dan je denkt. In 2017 alleen al waren er 10.000 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de instantie die meldingen van datalekken registreert en controleert. In 2023 waren dit al 25.694 gemelde lekken bij dezelfde instantie.

Zo weer je hackers van je eigen computer en smartphone:

Watch on YouTube

Dat was 70% meer dan het jaar ervoor. Enerzijds is dat aantal een goed teken, want het betekent dat bedrijven zich wel degelijk bewust zijn van de ernst van de zaak. Anderzijds zegt het ook dat diezelfde bedrijven hun informatiebeveiliging niet op orde hebben. TicketMaster was in 2018 ook al slachtoffer van een omvangrijke hack.

Welke gegevens zijn buitgemaakt?
Bij de Ticketmaster-hack zijn volgens de hackersgroep veel persoonlijke data buitgemaakt. Het zou in ieder geval gaan over de volgende gegevens: voor- en achternamen. e-mailadressen, telefoonnummers en de laatste vier cijfers en verloopdatum van creditcards

Hackersgroep claimt nieuwe hack

De hackersgroep ShinyHunters zou achter de nieuwe Ticketmaster-hack zitten. De groep heeft op het darkweb bewijsmateriaal geplaatst waarin te zien zou zijn dat zij achter de hack zitten en data hebben weten te bemachtigen. Deze gegevens zouden te koop worden aangeboden voor een half miljoen dollar. Of er ook Nederlandse accounts zijn buitgemaakt is niet bekend, maar dat is met zo'n grote hack wel aannemelijk.

Deze aanval volgt op een reeks eerdere incidenten met Ticketmaster, waaronder een bot-aanval tijdens de verkoop van Taylor Swift-tickets en diverse schandalen rond concurrentieverstorend gedrag en andere beveiligingslekken

0

Powered by

logo

Eerder lek door externe leverancier

In 2017 zou het lek door een fout van een externe leverancier zijn ontstaan. in 2018 stuurde Ticketmaster een e-mail naar al haar klanten met de titel “Ticketmaster UK data incident door externe leverancier”. Een heel andere toon dan andere Ticketmaster-e-mails, die doorgaans allen over concerten gaan. De e-mail is alleen verstuurd naar mensen die tussen september 2017 en 23 juni 2018 een ticket hebben gekocht of hebben geprobeerd een ticket te kopen.

September 2017 tot juni 2018 is een lange tijd. Interessant detail is dat de e-mail en het nieuws toen pas op 28 juni werd verspreid, terwijl het lek al op 23 juni werd vastgesteld. Ook interessant is dat Ticketmaster zegt dat “slechts” 5 procent van haar klantenbestand is geraakt door het lek, maar het klantenbestand van Ticketmasters bestond in 2019 al uit zo'n 230 miljoen klanten.

Media has no description

© PXimport

Het lek werd veroorzaakt door schadelijke software die werd gebruikt voor klantondersteuning op de website van Ticketmaster. De software, gemaakt door het externe bedrijf Inbenta Technologies, werd direct na de ontdekking uitgeschakeld. Een derde partij heeft echter persoonlijke informatie en/of betalingsgegevens van een groep klanten kunnen zien: e-mailadres, telefoonnummer, wachtwoord en betaalgegevens. Het euvel kwam aan het licht toen Ticketmaster UK zelf ontdekte dat er vreemde activiteit was op de bankrekening.

Vervolgstappen

Ticketmaster heeft nog niet officieel gereageerd op de nieuwe hack en de homepage van het bedrijf toont verder ook geen waarschuwingen of meldingen over de hack. Controleer in elk geval zelf je accountgegevens en pas je gebruikersnamen en/of wachtwoorden van andere accounts aan.

Als je getroffen bent door het Ticketmaster-lek, dan kun je met Ticketmaster contact opnemen. Bij eerdere Ticketmaster-hacks was er een speciale service die gebruikers hielp met de identiteitsdiefstal. Of dat nu ook gebeurt is nog niet duidelijk, maar houd in ieder geval de supportpagina van Ticketmaster in de gaten.

Vermoed je dat je gehackt bent?

Zo controleer je of je gegevens zijn buitgemaakt!

Zelf stappen ondernemen

Je kunt zelf ook een aantal stappen ondernemen om te controleren of je gehackt bent. Heb je bijvoorbeeld een Google One-account, dan kun je via de functie Dark web controle zien of er gegevens van jou zijn gelekt. Daarbij checkt Google overigens niet alleen op je gmeil-adressen, maar kun je ook andere gegevens toevoegen zoals outlook.com-adressen.

Ticketmaster gehackt: dit is wat er is gebeurd-YhyxlJ28T2SYo5gkNO_DWg

De politie biedt ook een database waarin je kunt controleren of jouw e-mailadres voor komt bij een van de hacks van de afgelopen. Je voert een e-mailadres in en als blijkt dat jouw adres voorkomt in een database van hackers, ontvang je daar van de politie zelf een e-mail over.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten