ID.nl logo
Advies voor veilig surfen en downloaden
© CIDimport
Huis

Advies voor veilig surfen en downloaden

Er bestaan programma's die u waarschuwen voor gevaarlijke sites. Da's mooi, maar laat u vooral ook niet gek maken. Kortom: hoe gebruikt u zulke programma's het best? De twee bekendste programma's die websites analyseren op mogelijke gevaren zijn CallingID Link Advisor en McAfee SiteAdvisor. Beide hanteren een eigen databank met mogelijk gevaarlijke sites.

Er bestaan programma's die u waarschuwen voor gevaarlijke sites. Da's mooi, maar laat u vooral ook niet gek maken. Kortom: hoe gebruikt u zulke programma's het best? De twee bekendste programma's die websites analyseren op mogelijke gevaren zijn CallingID Link Advisor en McAfee SiteAdvisor. Beide hanteren een eigen databank met mogelijk gevaarlijke sites. Deze vullen ze aan met ervaringen van gebruikers die hun bijdrage kunnen leveren. Alhoewel er flink wat overlap zit in de lijsten met gevaarlijke sites die beide programma's hanteren zijn ze dus niet identiek. Het aardige is nu dat u ze zonder problemen naast elkaar kunt gebruiken voor extra veiligheid. Daarbij is het echter wel van belang dat u weet hoe u ze het best gebruikt, anders wordt u wellicht ten onrechte bang gemaakt. In deze workshop installeren we daarom beide programma's en laten we u het juiste gebruik ervan zien.

Stap 1

©CIDimport

We beginnen met CallingID Link Advisor. Surf naar Callingid.com, download daar het programma voor uw besturingssysteem en installeer het. Na installatie zal het links voor u analyseren in onder andere Internet Explorer, Firefox, Outlook Express, Windows Mail, Thunderbird, Incredimail, Google Talk en Word. Het programma is te vinden als pictogram in uw Systeemvak. Rechtsklik hierop en zorg dat er geen vinkje staat bij Show Link Advisor only when Control key is pressed. Bekijk met uw browser (IE of Firefox) www.computeridee.nl en laat de cursor zweven boven het groene CallingID-logo. De eigenaar van de site verschijnt in beeld.

Stap 2

©CIDimport

Laat u de cursor zoals hierboven zweven op het CallingID-logo, dan krijgt u informatie over de site waarop u zich bevindt. Na een klik op dit logo krijgt u aanvullende informatie.

Stap 3

©CIDimport

Sluit het informatievenster en laat uw cursor zweven boven een willekeurige snelkoppeling op de pagina. Na eventueel een korte pauze verschijnt een - doorgaans groene - tekstballon met informatie over de pagina die u bereikt als u op die link klikt. Zo'n groene link kunt u veilig volgen.

Stap 4

©CIDimport

Als CallingID nog bezig is de status van een site vast te stellen is de tekstballon grijs en ziet u de tekst Verifying. Als deze kleur niet binnen enkele seconden verandert, heeft CallingID geen informatie over de site en loopt u dus de zelfde risico's als wanneer u het programma niet had. Interessanter wordt het als de kleuren geel of rood verschijnen. Ga daarvoor naar www.google.nl, tik in het zoekvak de term 'warez' en ga tussen de resultaten op zoek naar een site met de naam www.warez.com. Laat de cursor boven de link zweven en een rode tekstballon verschijnt. Klik hierin op de naam CallingID en kies See Site Reports (IE- en Firefox gebruikers moeten rechtsklikken en kiezen voor See Link Advisor Site Reports). Er opent zich een nieuw browservenster.

Stap 5

©CIDimport

Uit de Engelse tekst op deze pagina kunnen we opmaken dat er geen aantoonbare schade van deze site bekend is. Mocht u de site nu willen bezoeken en toch schade oplopen (virussen, spam, enzovoort) dan kunt u dat op deze pagina melden om anderen te waarschuwen. Wij sluiten echter dit venster en klikken op de rode tekst High risk van onze tekstballon om er achter te komen wat er dan zo gevaarlijk is. U ziet dat het vooral om het woord 'warez' (illegale software) gaat. Natuurlijk is dat verboden en er kunnen virussen of malware in zitten, maar zeker is dat niet. Het devies is dus opletten. De site in z'n geheel mijden is, zeker als u weet wat u doet, niet nodig. U moet een site dan ook alleen echt links laten liggen als een Site Report waarschuwt voor gevaarlijke en vervelende zaken die daadwerkelijk zijn waargenomen, zoals virussen of verzonden spam. Een gele code betekent sowieso bijna altijd dat u een site rustig kunt bezoeken. In zulke gevallen moet u alleen terughoudend zijn bij het afstaan van gegevens.

Stap 6

©CIDimport

Naast Link Advisor is er SiteAdvisor van McAfee. Surf naar Siteadvisor.com en download daar het programma voor uw browser (oranje knop met de naam van uw browser en daarna de grijze knop voor het downloaden van de gratis versie). Sla op in een map naar keuze en installeer. Er verschijnt een nieuwe knop in uw browser en ook deze kleurt groen als de site waarop u zich bevindt veilig is.

Stap 7

©CIDimport

Dat groene sites wederom veilig zijn zal duidelijk zijn. Helaas toont SiteAdvisor alleen een kleur voor de sites waar u zich bevindt en niet voor de sites waar u naartoe gaat (voor uitzonderingen zie verderop). Toch bent u redelijk veilig. Voor écht gevaarlijke sites moet u namelijk bewust een waarschuwing wegklikken. Bezoekt u een niet al te gevaarlijke site, dan verschijnt de rode tekstballon van SiteAdvisor prominent in beeld. Surf maar eens naar Elitesavers.com.

Stap 8

©CIDimport

Klik nu in de rode ballon op Websitegegevens weergeven. Er wordt een nieuw browservenster geopend met een uitgebreide analyse van de gevaren. Zo ziet u dat de site downloads aanbiedt waarin adware is aangetroffen en volop linkt naar andere onbetrouwbare sites. Ook opent de site popup-vensters en slaat het cookies van derden op (als uw browser u daartegen niet beveiligt). Door dit soort gedetailleerde informatie besluiten we de site links te laten liggen.

Stap 9

©CIDimport

Sluit het browservenster met SiteAdvisor en ga in het andere browservenster naar www.google.nl. Typ hier nogmaals 'warez', gevolgd door Enter. Zoals u ziet verschijnen achter alle zoekresultaten nu gekleurde bolletjes. Zet u hier de cursor op dan verschijnt een tekstballon met uitgebreidere informatie. Dat gebeurt ook wanneer u zoekt met Yahoo, maar bijvoorbeeld niet met een Nederlandse zoekmachine zoals Ilse.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: