ID.nl logo
Aan de slag met Windows 11 22H2
Huis

Aan de slag met Windows 11 22H2

Heb jij de nieuwe Windows 11 22H2-update al? Deze gratis update voegt extra functies toe aan Windows 11 en verbetert bestaande opties. ID.nl werpt een blik op de update, verkent de nieuwste functies en zorgt dat je er álles uithaalt.

Als jij het maximale wil halen uit nieuwste Windows 11 update ben je bij ons aan het juiste adress. In dit artikel maken wij jou bekend met alle nieuwe functies van deze gratis update. We bespeken de volgende punten:

  • Het startmenu & de taakbalk
  • Bluetooth
  • Privacy & meldingen
  • Verkenner & taakbeheer

Wil jij nog meer uit Windows 11 halen? Lees dan: Haal alles uit Verkenner-tabbladen in Windows 11

De nieuwste update voor Windows 11 wordt automatisch binnengehaald en geïnstalleerd. Controleer of je er al over beschikt: open het Startmenu en typ Winver, gevolgd door een druk op Enter. Bij Build van besturingssysteem lees je Versie 22H2 en 22621. Heb je de update nog niet, dan regel je dat via Windows Update. Open het Startmenu en typ Windows Update. Druk op Enter. Kies voor Naar updates zoeken. Bij de vermelding Windows 11, versie 22H2 is beschikbaar klik je op de knop Downloaden en installeren.

Als je al gebruikmaakt van Windows 11, kan de update zonder problemen worden geïnstalleerd. Slechts in uitzonderingsgevallen komt er een kink in de kabel. Bijvoorbeeld als je gebruikmaakt van specifieke hardware waarvan problemen bekend zijn. Via het Windows-register (het centrale onderdeel van Windows waarin de meeste instellingen zijn opgeslagen) kun je controleren of de computer in aanmerking komt voor Windows 11 22H2. Volg de stappen hierna alleen als je bekend bent met het register.

Open het Startmenu en typ Regedit, gevolgd door een druk op Enter. Je opent hiermee de Registereditor, waarmee je het Windows-register kunt verkennen. Ga naar de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\TargetVersionUpgradeExperienceIndicators\NI22H2. In het rechtervenster controleer je bij DestBuildNum of de waarde 22621 wordt vermeld. Werp hierna een blik op UpEx en UpExU en controleer of de bijbehorende waarden Green zijn. Lees je hier Red, dan is de computer niet geschikt voor de update. Bij RedReason lees je waarom de computer niet aanmerking komt.

 

Startmenu onder controle

De update goed geïnstalleerd? Tijd om de belangrijkste vernieuwingen te bekijken. Zo geeft de nieuwe update je meer controle over het Startmenu. Je kunt nu gedetailleerder bepalen welke informatie je wilt zien in het vak Aanbevolen. Open het Instellingenvenster van Windows (Windows-toets+I) en ga naar Persoonlijke instellingen. In de sectie Indeling bepaal je vervolgens op welke onderdelen de focus ligt.

Je kiest hierbij tussen Meer vastgemaakte items als je een grotere lijst wilt zien van items die je wilt vastmaken aan het Startmenu, zoals je favoriete apps. De sectie Aanbevolen wordt in deze weergave flink verkleind: de sectie bestaat nog maar uit één regel.

Kies voor Standaard als je het Startmenu wilt zien zoals Microsoft het heeft bedoeld. Dat betekent een balans tussen Vastgemaakt en Aanbevolen: elke sectie bestaat uit drie rijen.

Heb je meer behoefte aan aanbevelingen, waarin onder meer recente bestanden worden getoond, dan kies je voor Meer aanbevelingen. Hierbij zijn er twee rijen gereserveerd voor de sectie Vastgemaakt en vier rijen voor de sectie Aanbevolen. Toont het Startmenu in de praktijk oude items? Dan kun je de weergave geforceerd vernieuwen, vergelijkbaar met het geforceerd opnieuw laden van een website in je browser. Klik met de rechtermuisknop op de knop Meer en kies Vernieuwen.

Startmenu ordenen

Behoefte aan een opgeruimd Startmenu? Je bent niet de enige. Je kunt in het Startmenu gebruikmaken van mappen. Zo kun je bijvoorbeeld mappen maken met zakelijke apps en mappen met apps die je voor je hobby gebruikt. Het Startmenu ondersteunt het slepen-en-neerzetten van items in een map.

Open het Startmenu en klik in de sectie Vastgemaakt op een app die je met een andere app in een map wilt plaatsen. Versleep de app naar de andere app en laat deze hierboven los. Het Startmenu maakt automatisch een map aan. Klik op de map. Bovenin lees je Naam bewerken. Klik hierop en geef de map een passende naam. Je kunt de items binnen de map ook van volgorde veranderen: klik op een app en verplaats deze naar de gewenste locatie. Is de map heel belangrijk, dan kun je deze naar voren verplaatsen: klik met de rechtermuisknop op de map en kies Verplaats naar voren.

Aanmelden aanpassen

Wil je snel aanpassen hoe je je bij Windows aanmeldt? Bijvoorbeeld met behulp van Windows Hello of een pincode? De aanmeldingsopties hebben nu een eigen plek gekregen in het Startmenu, zodat je ze eenvoudig kunt oproepen.

Open het Startmenu en klik op de knop Aan/uit (rechtsonder in het menu). Kies voor de nieuwe optie Aanmeldingsopties. Het instellingenmenu wordt geopend.

Snel de taakbalk vullen

Programma’s die je vaak gebruikt, verdienen een plek op de taakbalk. Je kunt de taakbalk snel vullen met snelkoppelingen naar je favoriete programma’s. Open het Startmenu en klik op Alle apps. Zoek je favoriete app op en versleep deze naar een lege positie op de taakbalk. Laat de app hierboven los. Windows maakt een snelkoppeling voor het bureaublad.

 

Bluetooth onder controle

Het beheren van bluetooth-apparaten gaat met de nieuwe update ook prettiger. Open het venster Snelle instellingen via de Windows-taakbalk: klik op een van de pictogrammen Netwerk, Volume of Batterij. Klik nu op > (de knop Bluetooth-apparaten beheren), die je aantreft naast de bluetooth-knop. Een overzicht verschijnt van apparaten die momenteel zijn gekoppeld. Als er gebruik wordt gemaakt van een batterij, lees je hier bovendien het batterijpercentage. Via hetzelfde venster kun je gekoppelde apparaten loskoppelen.

Wil je bluetooth in één keer uitschakelen? Zet boven in het venster de schuif op Uit. In de sectie Nieuwe apparaten vind je apparaten die zijn gedetecteerd, maar nog niet zijn gekoppeld aan Windows.

Privacy, dank u wel

Maak je vaak gebruik van Teams? Mogelijk is je de optie opgevallen waarmee je relatief snel een venster kunt delen met anderen: tijdens de sessie klik je met rechts op een taakbalkknop en verschijnt de optie Venster delen.

Heb je geen behoefte aan die functie, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je per ongeluk een venster deelt? Klik dan met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Taakbalkinstellingen. Klap de sectie Gedrag van taakbalk uit. Verwijder het vinkje bij Elk willekeurig venster delen vanaf mijn taakbalk. Je kunt in de toekomst nog wel vensters delen, maar dit verloopt dan altijd via de app zelf (bijvoorbeeld Teams).

 

Lekker rollen maar!

Snel het volume van Windows aanpassen? Klik eenmaal op het pictogram van de luidspreker (te vinden in de taakbalk, naast de klok). Gebruik vervolgens het muiswieltje om het volume te verhogen of te verlagen.

In één keer dempen

Grote kans dat je relatief vaak gebruikmaakt van vergadersoftware, zoals Teams of Zoom. Je kunt nu in één keer de microfoon dempen tijdens een Teams-belletje. Handig als je iets thuis of op kantoor wilt overleggen, zonder dat de rest van de deelnemers dit hoort. Druk op de toetscombinatie Windows-toets+Alt+K. De microfoon wordt direct gedempt.

 

Ongestoord doorwerken

Om ongestoord te kunnen doorwerken, is het verstandig om de meldingen tijdelijk uit te schakelen. Dat kan via het actiecentrum, dat je rechtsonder in de taakbalk vindt. Klik eenmaal op de sectie met datum en tijd. Het actiecentrum schuift vanaf de rechterzijde in beeld. Uiterst rechtsboven vind je de knop Niet storen. Klik hierop om de focusmodus te activeren. Klik nogmaals op de knop om de modus weer uit te schakelen.

 

Verkenner met tabs

De welbekende Verkenner (eenvoudig te openen via Windows-toets+E) heeft in de nieuwe update een metamorfose gekregen. De belangrijkste verbetering is de ondersteuning van tabbladen. Elke tab kan een eigen locatie bevatten, zodat je niet meer verschillende vensters hoeft te openen. Klik op het plusteken (+) om een nieuwe tab te openen.

Je kunt de volgorde van de tabbladen aanpassen door de tabs naar een andere plaats te verslepen. Klik met de rechtermuisknop op een tab om deze snel te sluiten of om juist alle andere tabbladen te sluiten (kies Andere tabbladen sluiten). Bovendien kun je alle tabbladen rechts van de huidige tab sluiten (kies Tabbladen rechts sluiten). Wil je snel een nieuw tabblad maken, druk dan op Ctrl+T. Je kunt het huidige tabblad sluiten door op Ctrl+W te drukken. Als je gebruikmaakt van Office 365, toont de Verkenner nu ook die bestanden. Geen behoefte aan? Klik op de knop met de drie puntjes (…) rechtsboven in het venster. Kies Eigenschappen. Op de tab Algemeen verwijder je het vinkje bij Bestanden van Office.com weergeven. Een uitgebreidere beschrijving van deze noviteit vind je op pagina XX en volgende.

 

Taakbeheer

Taakbeheer is in de update eveneens onder handen genomen. Je opent het onderdeel snel via Ctrl+Shift+Esc. Aan de linkerzijde vind je de verschillende categorieën. Sommige apps zijn voorzien van een groen blaadje. Het gaat hier om de efficiëntiemodus, waarbij Windows het brongebruik van deze apps probeert te minimaliseren. Dat komt van pas voor apps die vaak voortdurend zijn geopend, zoals de browser en e-mailclient.

Je kunt zelf ook de efficiëntiemodus activeren bij apps die dit ondersteunen. Klik met de rechtermuisknop op een app in de lijst Toepassingen en kies voor Efficiëntiemodus.

 

Windows 10 22H2 Niet alleen Windows 11 heeft een update gekregen: ook voor Windows 10 is de 22H2-versie uitgebracht. Vergeleken met Windows 11 heeft de update voor Windows 10 weinig baanbrekends in huis: het gaat voornamelijk om verbeteringen onder de motorkap. Belangrijk is dat computers met Windows 10 22H2 vanaf de uitgave in oktober 2022 gedurende 18 maanden ondersteuning voor deze versie ontvangen. De update wordt automatisch aangeboden.

Kun je niet wachten of is dit nog niet gebeurd? Open het Startmenu en typ Windows Update. Klik hierna op Controleren op updates. De update verschijnt in het resultatenvenster. Verschijnt de update niet, dan kun je deze alsnog handmatig installeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: deze 5 Chromebooks zijn goedkoper dan ooit
© Acer
Huis

Waar voor je geld: deze 5 Chromebooks zijn goedkoper dan ooit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede en betaalbare Chromebook? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven hebben de besproken Chromebooks de laagste prijs ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Lenovo IP Slim 3 Chrome 14M868 (82XJ002YMH)

Met deze prijsvriendelijke Chromebook voer je probleemloos alledaagse taken uit, zoals internetbankieren, e-mailen, webwinkelen en eenvoudige spelletjes spelen. Verder leent het anti-reflecterende Full-HD-scherm van 14 inch zich goed voor videostreaming. Open de Play Store en installeer apps als Disney+, Videoland, Netflix en NPO Start. Dankzij de rappe wifi6-adapter verschijnen de beelden zonder haperingen in beeld. Zoals we inmiddels van veel Lenovo-laptops gewend zijn, kan niemand je ongevraagd bespieden. Je schermt de webcam namelijk af met een schuifje.

De acht kernen van de MediaTek Kompanio 520-processor nemen het rekenwerk voor hun rekening. Met een maximale kloksnelheid van 2,05 GHz en 4 GB werkgeheugen is deze Chromebook voor vrijwel alle veelgebruikte apps geschikt. Houd er rekening mee dat het besturingssysteem op een opslagdrager van slechts 64 GB is voorgeïnstalleerd. Gelukkig breid je de opslagcapaciteit met een eigen microSD-kaart eenvoudig uit, waardoor je alsnog veel documenten, foto's en video's lokaal kunt opslaan. Daarnaast heeft de zijkant twee usb-poorten en een koptelefoonuitgang. Dankzij het gewicht van maar 1,3 kilo neem je deze blauwe Chromebook makkelijk mee.

HP Chromebook Plus 14a-nf0085nd

Als je een betaalbare Chromebook met veel power zoekt, zit je bij dit Plus-model van HP wel goed. De acht rekenkernen van de Intel Core i3-N305-processor halen in turbomodus een maximale kloksnelheid van 3,8 GHz. Kortom, je kunt pijlsnel in ChromeOS navigeren. Je gebruikt bovendien met gemak meerdere apps tegelijkertijd, want het systeem bevat 8 GB RAM. In tegenstelling tot veel andere Chromebooks kun je redelijk wat eigen bestanden opslaan. Er is een opslagdrager met een capaciteit van 256 GB ingebouwd. Wie dat niet genoeg vindt, sluit op een van de drie aanwezige usb-poorten een externe ssd of schijf aan.

Voor Chromebook-begrippen is de Plus 14a-nf0085nd behoorlijk krachtig, maar gelukkig resulteert dat niet in een hoog gewicht: 1,45 kilo. Het 14inch-scherm heeft een matte coating. Dit heeft als voordeel dat je ook in een sterk verlichte ruimte nog prima kunt werken. Door de ips-schermtechniek biedt het Full-HD-paneel natuurgetrouwe kleuren en goede kijkhoeken. Voor videovergaderingen komt de scherpe 1080p-webcam goed van pas. Tot slot belooft de fabrikant een accuduur tot zo'n elf uur.

ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5601FBA-MC0193)

Met deze grote 2-in-1-laptop van ASUS kun je alle kanten op. Allereerst springt het ruime 16inch-scherm met 1920 × 1200 pixels in het oog. Nuttig voor wie graag video's streamt, spelletjes speelt en/of foto's bewerkt. Met behulp van de flexibele scharnieren klap je het scherm eventueel volledig om. Bedien je favoriete apps vervolgens met je vingers! Switch je weer terug naar de laptopmodus, dan staan er een touchpad en uitgebreid toetsenbord met een numeriek deel voor je klaar. Dankzij de toetsenbordverlichting werk je 's avonds laat gerust nog even door.

Deze Chromebook is perfect voor fervente multitaskers! Met 16 GB werkgeheugen hop je soepel van de ene naar de andere app. Ook op rekengebied staat de ASUS-telg zijn mannetje. De twee snelste rekenkernen van de Intel Core i3-1215U-processor zijn goed voor een maximale klokfrequentie van 4,4 GHz, terwijl de resterende vier kernen op een snelheid van maximaal 3,3 GHz zijn afgeregeld. Verder heeft dit systeem 128 GB interne opslagruimte. Wil je efficiënter werken? Sluit dan via de HDMI- of usb-c-aansluiting een extra monitor aan.

Lees ook: Aha! Deze functies in ChromeOS moet je kennen

Acer Chromebook Spin 314 (CP314-1HN-C79G)

Dit Acer-product is een goedkope Chromebook met een touchscreen. Wanneer je het Full-HD-scherm volledig omklapt, heb je een tablet van 14 inch in handen. Navigeer in ChromeOS naar de Play Store om je favoriete apps te downloaden. Houd wel rekening met de relatief beperkte opslagcapaciteit van 64 GB. Gelukkig breid je de opslagruimte optioneel uit met een eigen microSD-kaart. Je kunt de Chromebook Spin 314 desgewenst in een 'tent-opstelling' neerzetten en vervolgens video's streamen. Het kwalitatieve ips-paneel is daar met zijn realistische kleurenweergave en goede kijkhoeken prima voor geschikt.

Uiteraard fungeert deze hybride Chromebook ook als reguliere laptop. Het ruime touchpad en verlichte toetsenbord staan voor je klaar. Een dualcore-processor van Intel en 4 GB RAM zorgen ervoor dat je eenvoudige pc-taken soepel kunt uitvoeren. Denk onder meer aan e-mailen, internetten en bankieren. Werk je regelmatig op een vaste plek? Sluit dan via HDMI een extra pc-monitor aan. De zijkanten hebben ook nog drie usb-aansluitingen.

HP Chromebook 15A-NB0831ND

Deze Chromebook van HP onderscheidt zich met een groot scherm van 15,6 inch. In combinatie met een lange verwachte accuduur tot zo'n tien uur kun je op elke plek films, series en tv-programma's streamen. Dankzij een respectabele resolutie van 1920 × 1080 pixels zie je geen details over het hoofd. Het scherm heeft een anti-reflecterende coating, zodat je overdags geen last hebt van vervelende spiegelingen. Werk je veel met cijfers, dan is het numerieke deel aan de rechterkant van het toetsenbord een uitkomst.

Voor het besturingssysteem, apps en persoonlijke bestanden heeft de HP Chromebook 15A-NB0831ND 128 GB interne opslag. Met behulp van een eigen microSD-kaart voeg je naar behoefte extra opslagcapaciteit toe. Verder heeft deze Chromebook twee usb-c-aansluitingen en een reguliere usb-poort. Het rekenwerk wordt verzorgd door een rappe Intel Core i3-processor met acht rekenkernen. Dankzij een behoorlijke klokfrequentie van maximaal 3,8 GHz zul je niet zo gauw vertraging merken. Ten slotte is er 8 GB werkgeheugen geïntegreerd.

▼ Volgende artikel
Nooit meer in de knoop: zo berg je kerstverlichting slim op
© Barbara Helgason
Gezond leven

Nooit meer in de knoop: zo berg je kerstverlichting slim op

Of je de boom direct na Kerst opruimt of pas eind januari, vroeg of laat moet alles weer de doos in. Maar hoe zat het ook alweer met die wirwar aan lichtjes? Maak het jezelf volgend jaar makkelijker met deze handige opruimtips.

Dit artikel in het kort:

  • Wanneer ruim je de kerstboom op?
  • Zo berg je kerstverlichting op zonder knopen
  • Maak het jezelf makkelijk met een haspel
  • Kerstverlichting recyclen een tweede leven

Lees ook: Alles aan kant als je haast hebt: de beste tips voor een opgeruimd huis

Wanneer 'moet' de kerstboom weer weg?

Er is geen vaste regel, maar tradities geven houvast. Volgens de Bijbel eindigt de kerstperiode met Driekoningen op 6 januari. Sommigen geloven zelfs dat het ongeluk brengt als je de boom daarna nog laat staan.

Toch halen veel mensen de boom rond Oud & Nieuw weg, vaak op 2 januari. De boom en versiering verdwijnen naar de tuin, de milieustraat of terug de doos in. Tijd voor een frisse start!

©Michelle Hebel

Zo berg je kerstverlichting op zonder knopen

Je weet: nadat je de kerstverlichting hebt uitgepakt, krijg je het nooit meer fatsoenlijk in de oorspronkelijke verpakking. Toch is het verstandig om de doos te bewaren, want die komt wel degelijk goed van pas bij het opruimen. Je voorkomt bovendien knopen in de lichtsnoeren door ze na gebruik netjes om iets stevigs te wikkelen. Doe je dat zorgvuldig, dan hoef je volgend jaar niet opnieuw te worstelen met de lampjes.

Volgend jaar geen frustratie? Kerstverlichting opbergen doe je zo:

  1. Gebruik een stevige basis: Wikkel het snoer om een stuk karton, een kledinghanger of een keukenrol. Gebruik voor elk snoer een eigen basis.

  2. Maak inkepingen: Bij karton kun je een inkeping maken om de stekker vast te zetten.

  3. Zet het vast: Gebruik ducttape om het begin en einde van het snoer op zijn plek te houden.

  4. Label elk snoer: Noteer waar het snoer hing, zoals buiten of in de boom. Zo hoef je volgend jaar niet opnieuw uit te puzzelen wat waar moet.

  5. Laat snoeren drogen: Heeft de verlichting buiten gehangen? Zorg dan dat de snoeren droog zijn voordat je ze opbergt om schade door condens te voorkomen.

  6. Bescherm bij opbergen: Gaan de snoeren in een doos bij de andere kerstspullen? Verpak ze dan eerst per stuk in een tas of pedaalemmerzak.

Watch on YouTube

Zo wikkel je de kerstverlichting simpel om een kledinghanger heen

Makkelijk: gebruik een haspel

Geen zin in DIY? Gebruik dan een speciale haspel voor het opruimen van kerstverlichting. Hiermee wikkel je snoeren eenvoudig op zonder geknoei. Voor een paar euro koop je al een kunststof haspel met slimme klemmetjes. Ze zijn er in verschillende formaten, van platte modellen tot ronde uitvoeringen die je kunt koppelen.

Kerstverlichting nodig?

Want het hoeft geen kerst te zijn om het thuis gezellig te maken!

Haspel en lichtsnoer in één

Is het tijd voor een nieuw lichtsnoer en wil je de kerstversiering volgend jaar aanpakken als een pro? Dan heeft het Zweedse merk Konstsmide een lichtsnoer op een kabelhaspel voor je in het assortiment. Vooral handig als je een enorme boom in de tuin wilt verlichten of de hele pui van lampjes wilt voorzien. Hij is er zelfs met 42 meter aan lichtsnoer, en dan komt een haspel wel heel erg van pas.

Kerstverlichting recyclen of weggooien

Wanneer de knopen in het lichtsnoer hebben gezorgd voor kortsluiting in je hoofd en ontrafelen niet meer mogelijk is, dan kun je er misschien nog iets anders mee doen. Een niet al te lang snoer verstop je in een kerstster van karton voor wat extra sfeerverlichting voor het raam. Of leg het snoer onder een grote glazen stolp of in een vaas. Duurzame recycle-ideeën voor kerstlampen en -versiering vind je ook op dit Pinterestboard van Milieucentraal.

Is het echt tijd om afscheid van elkaar te nemen, gooi het snoer dan niet in de gewone afvalbak. Kerstverlichting heeft meestal een snoer en valt daardoor onder de categorie elektrische apparaten. Soms kun je ze kwijt in speciale Wecycle-bakken bij bouwmarkten of supermarkten. Je kunt ze natuurlijk ook naar de milieustraat brengen.