ID.nl logo
1Password: Meer dan alleen een wachtwoordmanager
© PXimport
Huis

1Password: Meer dan alleen een wachtwoordmanager

1Password is beschikbaar voor Mac, iOS, Windows, en Android. Het is onmisbaar voor desktop- en mobiele gebruikers die zowel online beveiliging als gemak willen hebben. Maar deze software kan veel meer dan alleen wachtwoorden opslaan.

Mensen die 1Password alleen gebruiken om log-ins en wachtwoorden op te slaan lopen een heleboel andere functies die in de desktopversies gebundeld zitten mis. (Voor de mobiele versie heb je een betaalde Pro-upgrade nodig om een aantal extra functies te ontgrendelen.) Lees verder om te leren hoe je je oude wachtwoordmanager een aantal nieuwe trucs kunt laten uitvoeren! Lees ook: Wachtwoorden herstellen met iCloud Sleutelhanger.

Creditcards

Natuurlijk heeft 1Password het veel gemakkelijker gemaakt om in te loggen op je favoriete websites, maar het kan ook prima betaalgegevens invoeren in online winkels - hoeveel verschillende creditcards of bankpasjes je ook gebruikt.

©PXimport

Met 1Password is het beheren van creditcards op de iPad even eenvoudig als het beheren van wachtwoorden.

1Password gaat ook veel verder dan de basisgegevens in Apple's eigen iCloud Sleutelhanger. Je kunt veel meer extra informatie opslaan, waaronder de uitgevende bank, gratis en internationale telefoonnummers, rente, pincodes en geldopname- of kredietlimieten.

Pro tip: Noteer de verzamelsystemen van je kaart in het Notes veld van elke kaart, zodat je kunt zie waarmee je de meeste punten kunt verzamelen tijdens het winkelen.

Beveiligde notities

We zijn grote fans van Evernote, maar als je het aantal apps op je apparaten wilt verminderen, is de ingebouwde Secure Notes-functie van 1Password erg handig. Het is niet zo robuust als Evernote, maar 1Password beveiligt notities met dezelfde fraudebestendige geauthenticeerde encryptie die voor wachtwoorden gebruikt wordt - en dat geldt ook voor bestanden die eventueel aan die stukken data vastzitten. Net als andere 1Password categorieën kunnen gebruikers ook tags toevoegen, waardoor informatie gemakkelijker is terug te vinden door middel van een zoekopdracht.

©PXimport

Voeg beveiliging toe aan je notities door 1Password te gebruiken in plaats van Apple's ingebouwde app.

Pro tip: Markeer het ster-icoontje om frequent gebruikte notities aan je Favorites toe te voegen voor snellere toegang.

Lidmaatschaps- en spaarkaarten

Je hebt waarschijnlijk allerlei plastic kaartjes van frequent-flyer-programma's, spaarkaarten van winkels enzovoorts in je portemonnee zitten. Maar hoeveel van die kaartjes moet je nou eigenlijk in je zak hebben zitten? Wat vind je van nul?

©PXimport

Haal al die kaartjes uit je portemonnee door ze in 1Password in te voeren.

1Password heeft twee handige Memberships en Reward Programs categorieën, die gebruikt kunnen worden om al die cijfers in te vullen en je sleutelhanger of portemonnee wat minder vol te maken.

Pro tip: De eerstvolgende keer dat je een auto huurt of online een vlucht boekt, kun je je kaartjes thuis laten - ze staan veilig in de mobiele app opgeslagen, mocht je ze nodig hebben.

Online identiteiten

Veel mensen hebben online meer dan één identiteit - eentje voor het werk en eentje voor privé, bijvoorbeeld. Zo willen freelancers misschien dat betalingen en de bijbehorende correspondenties naar een zakelijk adres gestuurd worden, terwijl persoonlijke dingen zoals een creditcard en energierekeningen direct naar je huis of appartement gestuurd moeten worden.

©PXimport

Je hoeft geen geheime identiteit te hebben om gebruik te maken van 1Password's Identities functie.

Webbrowsers zijn doorgaans niet erg goed in het onthouden van gegevens voor meer dan één gebruiker tegelijk, maar 1Password kan dit prima. Maak gewoon een apart item aan in de Identities categorie, geef het een unieke naam en de volgende keer dat je een specifieke online identiteit nodig hebt, kun je gewoon het bijbehorende item selecteren.

Pro tip: Stel de eerste identiteit in, gebruik vervolgens de Duplicate-optie en pas deze aan zodat je minder hoeft te typen.

Vergunningen en paspoorten

We leven nog niet in een toekomst waarin smartphones fysieke identificatiekaarten kunnen vervangen, zoals een rijbewijs of paspoort, maar dat wil niet zeggen dat het geen goed idee is om de informatie die op die documenten staat veilig geback-upt te hebben, mochten ze gestolen worden of kwijtraken.

©PXimport

Gebruik 1Password om een virtuele back-up van paspoorten en ID-kaarten op te slaan voor het hele gezin.

Opnieuw is 1Password de redder in nood, met Driver's License en Passports categorieën die speciaal bedoeld zijn om gegevens van deze gevoelige documenten op te slaan.

Pro tip: Scan de originele documenten en hang ze aan de elektronische versies in plaats van op vakantie fotokopieën mee te zeulen.

Softwarelicenties

Hoewel de Mac App Store serienummers en licentiecodes grotendeels heeft afgeschaft, worden er nog veel titels buiten de virtuele etalage van Apple verkocht. 1Password is een geweldige manier om belangrijke eigendomsgegevens te beheren.

©PXimport

1Password kan ook serienummers en licentiecodes voor software die buiten de Mac App Store is aangeschaft opslaan.

1Password kan versienummers, aankoop- en supportinformatie en de prijs van software bijhouden, dit alles met een fleurig icoontje rechtstreeks vanuit de applicatie zelf.

Pro tip: Maak snel nieuwe entries aan door de applicatie naar Software Licenses te slepen, waarbij meteen het huidige versienummer weergegeven wordt.

Burgerservicenummer

Het zal nu niet echt een verrassing zijn dat 1Password ook een categorie heeft waarin je burgerservicenummer - de reeks getallen waarmee je identiteit geverifieerd kan worden - opgeslagen kan worden.

©PXimport

Laat je burgerservicenummer veilig thuis en laat 1Password het voor je onthouden.

Pro tip: Voer de burgerservicenummers van je hele gezin in, inclusief die van kinderen of grootouders voor wie je zorgt.

Bankrekeningen

Niet iedereen heeft meer dan één bankrekening nodig, maar als dat voor jou wel geldt, kan 1Password je rekeningnummer, pincodes of spaarrekeningen veilig opslaan - dit is extra handig voor een nieuwe generatie bankcliënten die weinig behoefte aan papieren afschriften hebben.

©PXimport

Hoeveel bankrekeningen je ook hebt, 1Password bewaart de gegevens ervan op een veilige manier.

Pro tip: Vergeet het adres van je bank en IBAN- of SWIFT-codes niet toe te voegen. Deze kun je nodig hebben voor internationale betalingen.

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

▼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.